Sant Joan de les Abadesses

Notícia

El diari El 9 nou entrevista al regidor Sergi Albrich

Entrevista del dia 26 de març de 2018. Jordi Remolins (El 9 nou) entrevista a en Sergi Albrich (regidor i portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses).

-Lluitar contra Ramon Roqué per l'alcaldia de Sant Joan és com fer-ho contra molins de vent?

Després d’onze anys de majoria absoluta al capdavant de l’Ajuntament tota institució necessita noves idees, nous objectius i noves maneres de fer. Després de més d’una dècada amb les mateixes persones al capdavant, el projecte es va esgotant. 
 
-Vostè té previst tornar a ser alcaldable l'any vinent?
El meu compromís i la meva il·lusió per treballar per Sant Joan no ha canviat i estic satisfet de la feina que hem fet com a grup, amb l’Elisenda Guillaumes i la Lluïsa Pérez, durant aquest darrers tres anys. Als propers mesos valoraré la decisió de tornar-me a postular com a alcaldable. Una decisió que acabaran prenent els militants, simpatitzants i l’entorn d’ERC a Sant Joan.

-Tractant-se de dos partits d'esquerres és normal que puguin subscriure la majoria de polítiques de l'equip de govern...

Els tres grups municipals coincidim en molts àmbits. De fet, nosaltres hem votat a favor del 80% de les propostes plantejades per l’equip de govern. Però discrepem en àmbits fonamentals com el desenvolupament urbanístic o la forma amb què s’apliquen les polítiques socials. Per nosaltres haurien de ser una prioritat i no conformar-se amb delegar-les al Consorci de Benestar Social o establir-les en funció de possibles subvencions obtingudes.

-A més Roqué recolza últimament totes les iniciatives sobiranistes i independentistes que es fan al municipi...

Estem molt contents de l’evolució de l’equip de govern en aquest àmbit. Sembla que està plenament compromès amb la independència del país i només fent pinya ho aconseguirem.
Ens va costar molt arribar a penjar l’Estelada de forma permanent al balcó de l’Ajuntament i algun desencís hem passat com quan, per exemple, l’equip de govern va fer-la retirar quan la Cònsul delegada mexicana ho va proposar. No sempre es pot claudicar.
Tampoc ens n’hem sortit perquè Sant Joan pagui els impostos a l’agència tributària catalana...

-El desplomament d'ERC al municipi el 2007 va ser degut sobretot a la revisió a l'alça del cadastre?

No crec que fos per això. Segur que hi va haver altres factors. De fet, amb en Ramon Roqué d’alcalde és quan s’ha pagat més d’IBI i l’Ajuntament ha triplicat els ingressos per aquest concepte durant aquests anys de govern.

-La zona d'aturada del bus al mig del municipi ha estat el seu gran cavall de batalla durant aquest darrer mandat...

Aquest projecte ens sap molt greu que s’hagi acabat materialitzant. Afecta greument al benestar dels residents de la Fundació Emma. S’han quedat sense un espai d’esbarjo saludable que es podia haver repensat i fer-lo més útil. La major part de la inversió de més de 100.000 de recursos de la pròpia fundació s’hagués pogut destinar a millorar les instal·lacions de l’equipament o a millores ergonòmiques i de formació pels seus treballadors. Segurament ven més fer obres.

-Si fins ara no hi ha hagut cap incidència amb els autobusos aturant-se al mig de la carretera, pot atribuir-se a un miracle?

Per sort no ha passat res important, tret d’algun espant i algun cop sense importància. El projecte en global no té cap sentit i ens perjudica a tots. Tots passarem per la residència i n’hem limitat l’espai útil. 

-Quines son les principals mancances actualment a Sant Joan?

La principal és la manca d’oportunitats per la gent jove. En aquest sentit, l’arribada de la fibra òptica esperem que sigui un catalitzador de noves oportunitats. També considerem que falta voluntat per fer un seguiment de les necessitats de la gent gran que viu sola i/o amb dependència, una àmplia majoria de la població. Hem presentar diverses iniciatives per fer un acompanyament continuat i sempre topem amb el mur de la majoria absoluta.

A Sant Joan també l’hi cal posar ordre a nivell urbanístic. La Vila Vella ha quedat a mitges i s’ha decidit prioritzar altres carrers del municipi enlloc de seguir una planificació urbanística continuada. També caldria començar a avançar amb una nova sala de vetlla, ser ambiciosos per arribar al 80% de reciclatge amb el Porta a Porta, potenciar la contractació de persones majors de 50 anys en situació d’atur o pensar com dinamitzar  el centre de la vila amb el trasllat d’una part de l’Institut Escola.

-La celebració del Clownia és la principal notícia d'aquesta dècada a la població?

Sense cap mena de dubte n’és una de les millors. Ha situat Sant Joan al mapa i ens reafirma l’estima cap al nostre poble per ser capaços de poder formar part d’un esdeveniment com el Clownia. Mai estarem prou agraïts a Txarango i a L’Alguer Miquel per haver escollit el seu poble per fer-nos viure tres dies a l’any de somnis.

-Creu que el grup de MES al Consell Comarcal no ha ajudat a enderrocar Manso per l'antagonisme que a Sant Joan ha tingut precisament amb ERC?

Espero que no. Amb MES podem discrepar en aspectes concrets en l’àmbit municipal però compartim el sentiment de comarcalitat i entenem que només junts serem més forts. 

-En canvi a Campdevànol l'oposició socialista ha fet costat al seu alcalde Manso al Consell malgrat les discrepàncies ideològiques...

Entendrà que no opini sobre el que fan els regidors de Campdevànol i, sobretot, quan no són regidors del meu partit. He pogut conèixer en Lluís López al Consell i em sembla una persona honesta i treballadora.

-Creu que malgrat pertànyer a Demòcrates de Catalunya, Miquel Rovira podria incorporar-se en alguna llista d'ERC a la comarca?

Entenc que es refeix a Ripoll. Jo no formo part de la secció local de Ripoll i del seu entorn municipal. Tant sols estic convençut que Ripoll farà la millor llista sota les sigles d’ERC, amb equip renovat, amb idees noves i amb la millor gent disposada a treballar pel seu municipi.

-Al Consell vostè no hauria posat traves per fer-lo president, no?

Jo no era membre del Consell Comarcal a l’inici d’aquesta legislatura. Ara bé, crec que les persones se les ha de tractar com a tal. Miquel Rovira em sembla una bona persona i molt vàlida. Qui va impedir que no repetís en el càrrec de president van ser els seus mateixos socis de govern...

-Entre tots hem fet prou bé la feina per aturar l'embestida del govern espanyol arran de l'1 d'octubre i l'aplicació del 155?

Segurament hi han hagut errors i potser un punt d’ingenuïtat però el que ha atonyinat els ciutadans i empressona i envia a l’exili a la gent per les seves idees és l’Estat Espanyol. Es rebusquen mentides per intentar fer creure que la voluntat democràtica de més de 2 milions de persones es basa amb la violència i és molt greu que determinats partits progressistes i d’esquerres els facin el joc. 


-Creu que seria viable renunciar a la nacionalitat espanyola, o descapitalitzar a la banca retirant-ne els estalvis?

No veig necessari que s’hagi de renunciar a la nacionalitat espanyola. Moltes persones que volen la independència se senten espanyoles i no han de renunciar als seus orígens. El més lògic seria que qui vulgués pugués mantenir la doble nacionalitat. Descapitalitzar la banca? Ens afavoriria? No ho crec.

-Per què tenim la sensació que ningú està informant a la població de mesures pacífiques però efectives de plantar cara als poders fàctics espanyols?

Han sorgit diverses iniciatives de la societat civil en aquest sentit com En Peu de Pau, Crida per la Democràcia o altres entitats que ja estan fent formació. A Catalunya haurem de continuar innovant molt més en aquest sentit. El que més descol.loca els poder fàctics espanyols és que siguem un moviment pacífic i democràtic, aquesta és la nostra millor arma.