Sant Joan Despí

Totes les notícies

Presentació dels candidats Josep Bracons d'ERC i Mar Besses del Jovent Republicà.

Presentació multitudinària, diumenge 17 de març, dels candidats Josep Bracons d'ERC i Mar Besses del Jovent Republicà, al Foment Cultural de Sant Joan Despí. En les seves intervencions, conduïdes per la companya Mònica Jacas, en Josep, na Mar, el Portaveu del Grup Municipal, Lluís Fabrés i la Consellera Teresa Jordà ens han exposat una sèrie de temes transcendentals: han analitzat la feina feta fins ara al grup municipal, la defensa dels valors republicans i dels drets fonamentals, la repressió que patim i el nostre treball incansable per assolir la llibertat del nostre país. I molt especialment, d'allò que volem dur a terme per millorar la nostra vila. També han tractat el model de ciutat que defensem, el Polígon Industrial i la defensa del teixit industrial local, les dificultats que enfronta el jovent per desenvolupar els seus projectes vitals i de les solucions que proposem per resoldre els reptes que el dia a dia de Sant Joan Despí ens pugui presentar. Un acte memorable, que torna a demostrar que som molts, que cada dia som més i que el projecte d'ERC i de Jovent Republicà és el que compartirà tot aquell ciutadà que desitgi un Sant Joan Despí millor. Moltes gràcies a totes i a tots per haver fet possible l'èxit de la presentació! Seguim!  

Assemblea d'aprovació Llista Electoral Municipals Maig 2019

Aprovada la llista electoral per les pròximes Eleccions Municipals del mes de maig.

Aprovada per l'assemblea d'ERC SJD, la llista electoral per les pròximes Eleccions Municipals de maig 2019. Escrupolosament paritària, la componen 21 homes i dones amb una ampla forquilla d'edats que representen a tots els barris de la ciutat, santjoanencs de tota la vida i nous ciutadans nascuts al nord d'Àfrica, a l'Argentina, a ciutats d'Espanya... Persones que des de la seva realitat i sensibilitat personal tenen un objectiu comú: un millor Sant Joan Despí i una República catalana lliure i socialment avançada. 11 dels seus 21 integrants, inclòs el cap de llista, són independents que mai han militat a ERC. La gran majoria de militants d'ERC no han tingut espai ni entre els 21 candidats ni els 10 suplents de la llista aprovada. Només amb la gent d'ERC i de Jovent Republicà (cal destacar la potència i les capacitats d'un Jovent amb una forta representació a la llista), s'haurien pogut confeccionar dues candidatures senceres, militants de tota la vida que no són a la llista però que sempre hi són i que, generosament, continuaran aportant la seva experiència i treball i donant tot el seu suport a la candidatura. Aquesta llista electoral, per nosaltres exemple de capacitat d'incorporació de ciutadans i ciutadanes diversos i independents, neix en uns moments on prolifera la crítica cap als partits en general i cap a ERC en particular, titllant-los de sectaris, tancats, egoistes... pensem que la composició de la nostra candidatura desmenteix amb gran contundència aquestes crítiques. Estem orgullosos de la nostra militància i també, molt especialment, d'aquelles persones que han volgut incorporar-se al projecte d'ERC Sant Joan Despí, a totes elles: Moltes gràcies. I fem esment també de les persones que ens hagués agradat dir-los que vinguessin amb nosaltres però que no hem tingut prou espai per incloure-les: moltes gràcies pel vostre important suport. Tenim un gran equip i seguirem treballant, com sempre amb humilitat i modèstia, per un millor Sant Joan Despí i per una República Catalana lliure i justa!  

Stolpersteine.

Defensem la memòria històrica dels Santjoanencs i Santjoanenques:

La reparació i la dignificació de la memòria de totes aquelles persones que han viscut l'horror del feixisme esdevé un dels eixos piramidals de la nostra formació, Esquerra Republicana com a partit polític, ha patit reiteradament la repressió generada pels règims polítics totalitaris. Malgrat tot, no obviem a totes aquelles víctimes d'altres organitzacions polítiques, sindicals, altres partits, etc., entenent que la restauració de la memòria col·lectiva esdevé una eina transcendental de les societats democràtiques. Un fenomen que ha d'esdevenir com a prioritari més enllà d'una adscripció política determinada. El passat dijous 21 de maig Esquerra Republicana de Sant Joan Despí va presentar al ple municipal, una moció que guardava relació amb aquesta missió, concretament el restabliment de la memòria d'un Santjoanenc que va viure en primera persona les conseqüències del nazisme: José Roldan Oliach, qui va néixer a la nostra ciutat el 21 d'abril de l'any 1922. Després de finalitzar la Guerra Civil va haver de fer front al dur camí de l'exili, establint-se a França i fugint de les represàlies franquistes. Després de la caiguda de l'Estat Francès en mans de les tropes nazis, Roldán Oliac va ser capturat i enviat a la presó de Watenstedt, sent posteriorment deportat al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) en condició d'apàtrida i amb el beneplàcit imprescindible del franquisme. Hi va arribar el dia 20 d'abril de l'any 1944 i el seu número de presoner va ser el 64067, li va ser atorgat també un triangle blau que el definia com a apàtrida i com a captiu. Va romandre a aquest emplaçament un any, fins que finalment va recuperar la llibertat el 5 de maig de l'any 1945. En el moment de l'alliberament es va col·locar una pancarta al mur principal del camp on es podia llegir: "Els espanyols antifeixistes saluden a les forces alliberadores", rendint així un auto homenatge als deportats republicans que hi residien; qui amb el seu esforç i patiment havien aguantat estoicament l'infern que els va tocar patir.

Moció memòria històrica

ERC i Les JERC Sant Joan Despí presentem una moció demanant l'obertura i dignificació d’una fossa comuna.

Aquest matí hem presentat conjuntament amb Les JERC una moció per demanar a l'Ajuntament que emprengui accions per tal d'obrir, estudiar, senyalitzar i dignificar la fossa comuna situada al cementiri de Sant Joan Despí, on es troben sepultats diversos combatents republicans. També hem posat de manifest que des del consistori no s'ha realitzat cap acció pública de recuperació de la memòria història, ni d'homenatge a totes aquelles persones que van patir la repressió franquista. A la roda de premsa d'avant l'ajuntament han intervingut Lluís Fabrés, Portaveu d'ERC-MES-Acord Municipal al consistori, Mar Besses, representant  Les JERC, Joan Tardà, Diputat al Congreso de los Diputados, l'historiador Miquel Ruiz i el President del Banc d'ADN, Roger Herèdia. El regidor Fabrés ha explicat que la moció presentada demana al Ple que l'Ajuntament de Sant Joan Despí, amb majoria absoluta del PSC més ICV-EUiA i CiU, emprengui les accions necessàries per la dignificació de la fossa. Miquel Ruíz, historiador, ha relatat l'origen de la fossa que es troba a la nostra vila i Roger Herèdia, ha remarcat que la realització d'aquestes accions és vital per recuperar la memòria històrica. El diputat Joan Tardà ha declarat a Catalunya Ràdio: "Un govern municipal progressista com el de Sant Joan Despí ha de fer mans i mànigues per tal de fer possible que es pugui museïtzar, recuperar i identificar a aquests soldats de la república, és evident, ha reblat, que anem tard i que com més tard anem, més ens pot caure la cara de vergonya." ERC i Les JERC, continuarem incansables i ferms fent feina per aquesta causa, ho farem per la dignitat i per la reparació històrica dels que ens van precedir i ho van patir, per tots nosaltres que en som hereus directes i pels que ens succeiran, que representen el futur, un futur que volem millor, digne, en pau i llibertat. Aquí teniu el text de la moció: En Lluís Fabrés i Pérez, actuant en nom i representació del G.

PRIMAVERA REPUBLICANA

Primavera republicana 01.05.2017 Núm. 10 BUTLLETÍ ELECTRÒNIC D'ERC SJD

        Primavera republicana Sant Joan Despí 01.05.2017.  Número 10    ACTUALITAT        No volen una Festa Major més participativa   La Festa Major de Sant Joan Despí és, sens dubte, un dels esdeveniments més seguits a la ciutat, principalment per la gent jove. Gràcies a les diferents associacions i la implicació de moltes entitats, les activitats són variades, familiars i abundants. Encara que, pels joves, hi ha una manca d'activitats, i no precisament d'oci nocturn, sinó activitats més enllà dels concerts que ja existeixen. Concerts que no sempre han estat encertats i que molts cops han propiciat a ambients masclistes, poc saludables i perillosos. Per això, el grup municipal d'ERC- MES i les JERC Sant Joan Despí vam presentar una moció al ple d'abril demanant la creació d'una Comissió de Festa Major pels pròxims anys, on entitats i col·lectius del poble participin de manera recíproca per organitzar unes festes més participatives i inclusives. A més, aquesta comissió tindria com a objectiu la pluralitat de les ofertes culturals, lúdiques i d'oci. Promovent campanyes o altres actuacions perquè la Festa Major no sigui sexista, racista, homòfoba o feixista. Amb aquesta proposta, l'organització i la presa de decisions de les activitats no recauria només en la regidoria de cultura o joventut, sinó que tots els col·lectius interessats formarien part i col·laborarien en l'Organització de la Festa Major. Malauradament, la moció va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC i del PP i l'abstenció de CiU, ICV i C's. Només Sí Que Es Pot i nosaltres vam votar-hi a favor.                                                                            Un magnífic dia de Sant Jordi El passat 23 d'abril vam estar presents per a celebrar Sant Jordi amb la nostra tradicional paradeta, enguany a la Plaça Catalunya, davant de Can Negre. Durant tot el dia amics i simpatitzants d'Esquerra Republicana van acostar-se a trobar la rosa i a compartir una estona amb nosaltres.