Sant Joan Despí

Notícia

Secció de Barri de Les Planes: una feliç realitat.

Els candidats i candidates de la Secció de Barri de Les Planes a les Eleccions Municipals 2019.
Els candidats i candidates de la Secció de Barri de Les Planes a les Eleccions Municipals 2019.
Els darrers anys, com bé sabeu, han estat intensíssims políticament parlant.
Durant aquest temps Esquerra ha experimentat un important creixement. Les urnes, i conseqüentment les dades, així ho confirmen.

L'aposta ferma per liderar el camí envers una República socialment justa i pròspera -des del pragmatisme i el possibilisme- ha seduït a moltes persones. Tot això sense apartar-nos dels objectius sobiranistes, defugint simbolismes i cops d'efecte estèrils que no van més enllà de l'escenografia. Som els que defensem l'eix social i el nacional sense defallir. I la gent ho sap.

Coneguda és també la nostra tesi de què per assolir la república hem de ser més. El famós, i sovint criticat, "eixamplar la base". Aquí, rau, per a nosaltres, la clau de l'èxit que més tard o més d'hora obtindrem.

A ERC Sant Joan Despí som contundents a l'hora de fer realitat aquesta tesi. I en molt gran mesura, el barri de Les Planes i la seva ciutadania han estat cabdals per créixer com opció a tenir en compte.

Arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i la repressió que se'n derivà, moltes persones, alienes a l'independentisme, castellanoparlants, filles i nétes de la immigració dels anys 60, van començar a veure en Esquerra una opció política que encaixava amb els seus ideals. Gent associada a l'arquetípic barri del 'Cinturón rojo socialista', demòcrates i republicanes totes elles, que han trobat un nou mirall on reflectir-se.

Un altre factor, no menor, va ser el canvi demogràfic fruit del creixement del barri amb nous habitatges i, per tant, amb nou veïnatge. Una comunitat vinguda de poblacions on el model socialista no imperava implacablement. També fou important el relleu generacional inevitable amb el pas dels anys. 

Esquerra, es nodria primordialment, tot i les lògiques excepcions, de la gent dels nuclis antics de les viles. Catalans "de tota la vida" que van veure créixer pobles i ciutats amb el desenvolupament de les seves perifèries; nous barris amb els quals no es relacionaven ni interactuaven habitualment. 

Cal ser justos: la gent d'Esquerra a Sant Joan Despí d'aquells temps, anys 90 i principis del segle XX, heroics companys i companyes, procuraven tenir presència al barri. També vetllar pels seus interessos i fer seves les lluïtes veinals i les reivindicacions que es defensaven a Les Planes. 
Però les dades confirmen que no assolien gaire resultats i com es diu col·loquialment: 'havien d'anar al barri', no 'hi eren'. Hi anaven, hi treballaven però no 'vivien' allí. Cal reconèixer vivament, el seu esforç i la seva ferma implicació que és la que avui ens inspira i referma en tots els àmbits de la nostra feina.

El 2015, ERC Sant Joan despí, gràcies a la incorporació de persones residents al barri es planteja, seguint les recomanacions dels estatuts, la creació de la Secció de Barri de Les Planes. Un apèndix, un òrgan, que no una mera sucursal, de la Secció Local de Sant Joan Despí. 
Des d'aquest moment, ja no podíem dir que 'anàvem a Les Planes', podíem dir que 'erem a Les Planes'.
Aquest fet fou determinant per créixer exponencialment al barri, veïns, amics, parents, van conèixer de primera mà i de persones amb les quals convivien, a les que estimaven i respectaven, amb les que feien unes tapes o compartien cua al supermercat, el projecte d'ERC.
La feina de la gent del barri, amb actes, esmorzars i sopars, trobades i reunions, ha estat ingent. Gràcies a aquesta tasca moltes persones que vivien en un entorn complicat, si no hostil per l'ideari d'ERC han conegut, o descobert, el projecte republicà. I sovint de manera molt bàsica, gairebé primària, fent miques estereotips i prejudicis que ens allunyaven o si més no, no ens apropaven. Molts han descobert que la gent d'ERC també parla en castellà, que pot estimar el flamenc, que alguns són d'origen andalús o extremeny, o magrebí i que es diuen Pérez,  Rodríguez o Ben Moussa. I que, demòcrates i republicans com som,  defensem i volem el mateix: la llibertat nacional com eina per un país millor. I ho han vist perquè hi som, ja no hi anem. Hi som. I en ser-hi, ha estat fàcil coneixèr-nos, fer equip i treballar plegats en aquest projecte magnífic que no té aturador i fa que cada dia siguem més, arreu, i també, és clar, a Les Planes.

El 2015 s'impulsà, sense fer-la oficial en no haver-hi precedents i per tant els mecanismes per fer-ho, la Secció de Barri de Les Planes, pionera a Catalunya i, avui, model de referència per altres viles i ciutats. El 2019, quan ja era una exitosa realitat, es constituí oficialment seguint els estatuts i anomenant un representant de la mateixa dins dels òrgans de l'organització local a Sant Joan Despí.

És hereva de la feina dels primers temps d'ERC SJD, és filla de la visió de futur de la gent d'ERC SJD aquests darrers anys i és mare d'un projecte ben viu i engrescador que defensa el projecte d'Esquerra al barri des del coneixement de la seva idiosincràsia; des de la seva identitat col·lectiva i amb el tarannà sempre positiu, reivindicatiu i combatiu dels seus veïns.
Gent de la Secció de Barri de Les Planes: bona feina, n'hi ha molta i la fareu! 

Seguim, seguiu creixent!


David Montané, Vicepresident d'Esquerra Sant Joan Despí.
Joan de Buen, Secretari de Política Municipal d'Esquerra Sant Joan Despí.