Sant Just Desvern

Notícia

Evitem l'exclusió i la divisió social

Plataforma x Catalunya

L'article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans afirma que “tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i consciència, i els cal mantenir-se units entre ells amb esperit de fraternitat”. Nosaltres hi afegiríem: “sigui quina sigui la seva nacionalitat i independentment del seu territori d'acolliment”

És evident que Plataforma x Catalunya, amb el senyor Anglada al capdavant, no respecta ni comparteix aquestes idees. El seu discurs polític contradiu aquests principis i no els té en compte. Aquesta plataforma vol implantar el seu decàleg populista, oportunista i xenòfob a Sant Just Desvern. Des d'Esquerra Sant Just rebutgem aquesta formació i les idees que representa, defensa i promou, ancorades en el passat i de marcat estil retrògrad que inciten a la violència i a l’exclusió. Nosaltres rebutgem qualsevol mostra de violència, verbal o física, i qualsevol idea que rebutgi, de ple, la integració. No podem donar crèdit a una formació que es basa en promeses populistes i que freguen la violència vers els altres. Martin Luther King afirmava que “la violència crea més problemes socials dels que resol”. No ens interessa per a res ni Plataforma x Catalunya ni cap de les seves idees, feixistes i d'extrema dreta. La seva posició incita a l’odi i tenen la voluntat d’aïllar aquells que, per naixement, no són catalans però que han decidit desenvolupar-se personal i socialment a casa nostra. No ens podem permetre el luxe d’erigir-nos com a jutges i encausar i castigar tot un col·lectiu per les accions d’uns pocs. És evident que la societat té un problema, però l’arrel està en les persones, els individus, i no en nacionalitats, religions, races, ètnies o orígens. Gandhi deia que “no hem de perdre la fe en la humanitat, que és com l’oceà: no s’embruta perquè alguna de les seves gotes estiguin brutes”.

Confiem cegament en què els santjustencs i santjustenques ens ajudaran a evitar que aquests ideals s’implantin al nostre poble. Aquesta no és la societat que volem i no són les idees que defensem. A Sant Just sabem què significa tenir respecte, ser solidaris, col·laborar els uns amb els altres, comprendre els demés. Ho portem practicant i promovent durant dècades i dècades, acollint i respectant totes aquelles persones i comunitats que han escollit Sant Just Desvern per desenvolupar la seva vida, personal i professional.

Per sort els ciutadans i ciutadanes de Sant Just són intel·ligents i no es deixaran entabanar. Saben que aquest tipus de plataformes i partits sorgeixen aprofitant moments de debilitat econòmica, social i, també, política. Aquí els partits hem d’entonar un mea culpa i admetre que nosaltres mateixos hem fet més gran l’esquerda per on han aparegut aquest tipus de formacions. Hem d’aconseguir que el ciutadà recuperi la il·lusió i la confiança en els seus representants, fer-los sortir de l’apatia, i aconseguir apropar, de nou, partits i institucions a la gent. Recordar l’ascens al poder del nazisme a Alemanya, del feixisme a Itàlia i la irrupció de Le Pen a les eleccions franceses hauria de ser suficient per activar un altre cop la voluntat participativa de la ciutadania.

És moment d’enfortir els nostres trets principals com a societat, de creure en tot allò que ens fa grans com a conjunt: el valor de la convivència, l'orgull de ser catalans i de ser terra d’acollida, la solidaritat i el compromís amb els demés. No podem permetre que els pilars en què s'eduquin i creixin els nens i nenes de Sant Just siguin la por a allò diferent i el control dut a l'extrem. Algú ens acusarà de ser tolerants únicament amb aquells que pensen com nosaltres. Nosaltres creiem en la integració, la igualtat d’oportunitats i la justícia social no ja únicament dins d’un marc legal vigent sinó com a eix de desenvolupament vital dels individus i de la societat en què es desenvolupen. El món, el lloc concret que escollim per viure-hi, ha d’oferir oportunitats, hem de tenir el dret a realitzar-nos com a persona i tenir possibilitats de créixer, en tots els aspectes vitals. Això passa per ser solidari, entendre’s amb els nostres iguals i, sobretot, fer-nos entendre, saber què som els uns dels altres. Qualsevol que negui aquestes possibilitats va en contra del model de societat que defensem.

Article publicat al número 15 de la revista L'Estel. Maig de 2010.

Mots clau
: E P S