Sant Pol de Mar

Notícia

El viatge de conferències de Michel Leiberich i Joan Caballero a les universitats de Marburg i Siegen

Fa uns dies, en Michel i en Joan, van tornar d'Alemanya després de fer dues conferències més explicant l'independentisme català i com es viu el procés a Catalunya. A continuació us adjuntem l'article que han escrit explicant la seva experiència.

Salut i república!

"Les universitats alemanyes de Marburg i Siegen ens van convidar a fer tres conferències amb el tema "El moviment independentista català – arrels i actualitat".

En la lògica dels nous màsters de cultura, aquestes conferències comportaven una part teòrica (fets històrics, presentats per Michel Leiberich) i una part pràctica (fets "viscuts" d'actualitat amb debat, presentada per Joan Caballero). Les llengües utilitzades van ser el català, el castellà, el francès i l'alemany - amb traduccions respectives.

La universitat de Marburg, va ser fundada en 1527 i és la primera universitat protestant del món i, a més, una de les universitats més prestigioses d'Alemanya. Ara ja no és una universitat confessional, però completament laica. La conferència formava part d'un col·loqui d'investigació destinat als estudiants que té com a objectiu d'oferir-los noves temàtiques actuals de recerca en el marc dels estudis de Romanístiques. Aquest any el col·loqui va proposar dos temes sobre Catalunya, el nostre i un altre sobre la Catalunya del Nord.
L'acolliment dels professors va ser molt agradable i calorós i la professora principal de la Formació de Romanística, la Professora Isabel Zollna, parlava un català impressionant.

La universitat de Siegen, fundada el 1972, és una universitat recent molt dinàmica situada en un campus fora de la ciutat. La conferència era oberta a tots els estudiants i professors en el marc de les Gastvorträge (conferències proposades a conferenciants convidats). A Siegen, contràriament a la universitat de Marburg, el català no forma part de les llengües de la formació de Romanístiques, però hi ha classes paral·leles de català fetes per una lectora del Ramon Llull. La professora de castellà, organitzadora de la conferència, la Professora Britta Thörle, és una persona particularment oberta a la cultura catalana – el que no és sempre el cas dels professors de castellà alemanys que són sovint molt "espanyolistes". Fins i tot va organitzar l'any passat un viatge a Perpinyà, Girona i Barcelona amb visites al museu del Born. Es notava que els estudiants tenien una actitud més positiva respecte a les reivindicacions catalanes històriques que a altres universitats alemanyes.

La tercera conferència, prevista inicialment, no s'ha pogut realitzar a l'últim moment per indisponibilitat del col·lega organitzador, però tenim més ofertes a les universitats de Saarbrücken, Heidelberg, Frankfurt, Rostock, Greifswald i Berlin. A més Marburg i Siegen ens han assegurat que voldrien convidar-nos de nou.

Aquestes conferències són experiències extraordinàries, perquè en els debats es creuen opinions molt diferents, que són el resultat de punts de vista culturals i històrics diferents. Són un enriquiment important, d'una banda, pels estudiants i, d'altra banda, els conferenciants mateixos.
Paral·lelament al nostre tema principal, la història del moviment independentista català, en Joan Caballero va poder introduir als debats moltes informacions sobre la Vila de Sant Pol i vam regalar als organitzadors vins catalans i una bossa amb documents informatius de l'ajuntament de Sant Pol.
Les dues universitats ens van convidar, respectivament a un dinar i un sopar amb els col·legues per un intercanvi d'opinions.
El viatge va incloure també dues visites culturals interessants: una visita del castell ducal de Marburg que va ser un lloc de referència de la Reforma luterana i el Museu Unterlinden de Colmar amb dues exposicions artístiques complementàries, una comparació entre la pintura religiosa del segle XV de Matthias Grünewald i la interpretació d'aquesta última per l'expressionista Otto Dix.

Michel Lieberich i Joan Caballero"