Sant Quirze del Vallès

Totes les notícies

Elisabeth Oliveras, candidata a la relecció com alcaldessa

L'assemblea de Junts per Sant Quirze reunida aquest vespre a la masia can Feliu ha proclamat Elisabeth Oliveras com a cap de llista de la formació a les eleccions del 26 de maig. Oliveras, militant d'ERC i actual alcaldessa de Sant Quirze, ha estat la única aspirant que ha presentat candidatura en el procés de primàries de la formació, quadruplicant el nombre de signatures de membres de Junts que es requerien com aval per optar a encapçalar la llista. Junts per Sant Quirze, que aplega les esquerres independentistes del poble, enfoca ara el camí fins als comicis en base al treball de les diverses comissions ja existents i que definiràn la resta d'integrants de la llista, el programa electoral, la precampanya, la campanya i les relacions amb d'altres entitats i col.lectius. Junts per Sant Quirze concorrerà com a tal per tercera vegada a les eleccions municipals. El moviment progressista local, nascut l'any 2010 i format per militants d'ERC, persones independents i per àmbits propers a la CUP, detenta en l'actualitat l'alcaldia a Sant Quirze en la persona d'Oliveras i té 8 dels 17 regidors al Ple en el present mandat fruit de la victòria electoral del 2015.

Seguim exigint llibertat

Quan es compleix un any de l'empresonament d'Oriol Junqueras i de Quim Forn seguim exigint llibertat. I per això, des de Sant Qiuirze hem fet un autocar per anar a la presó de Lledoners, a l'acte convocat i afegir-nos a milers d'altres per dir que les nostres preses i presos, totes, no són culpables de res del que se'ls acusa, per fer-los sentir l'escalf, el suport i l'estimació, i per cridar que els volem a casa a elles, a ells, i a totes les persones que en aquests darrers mesos han hagut d'emprendre el camío de l'exili, i que també exigim la llibertat de les que al país estàn sent investigades per l'1 d'octubre o per accions no violentes de suport a la República i de resistència pacífica. Ens mantindrem fidels al servei d'aquest país, al servei de la nostra gent i llurs decisions democràtiques, expresades en una urna. Som República i guanyarem davant aquells que, de fa segles, odien Catalunya perquè no es plega a un concepte que no és el nostre. No som vasalls, no admetem el dret de conquesta: ans al contrari, estimem la llibertat dels pobles i les persones i la seva capacitat per decidir lliurement el seu futur. I d'aquí no ens mourem ni ens mourà ningú.  

Exigim llibertat: l'1 de novembre anem a Lledoners. Vens ?

Ben aviat es compleix un any des que els nostres polítics van entrar en diverses presons de l'Estat espanyol. Abans, els Jordis ja havien obert aquesta sinistra via, la d'anar a Madrid i sortir emmanillats camí d'un centre penitenciari. Només per haver complert el programa electoral i haver-lo aplicat. Empresonades, empresonats, per posar urnes per a què el poble votés. Per seguir honorant i recordant totes les persones privades de la llibertat, de llurs famílies i amics, dijous vinent, 1 de novembre, ens afegim a l'acte que es farà a l'exterior de la presó de Lledoners, i des de Sant Quirze, organitzem un autocar per anar-hi. La sortida serà des del parc de les Morisques a dos quarts de quatre de la tarda i l'hora prevista d'arribada al poble, de tornada, la situem als volts de les vuit del vespre. El preu és de 5 euros per persona. Si voleu apuntar-vos a l'autocar, envieu un email a santquirze@esquerra.cat amb el nom i cognom i el nombre de places que voleu reservar. El pagament es farà directament en pujar al vehicle.

Divendres, esmorzem perquè ens estimem

Aquest divendres és 12 d'octubre. Una data que podria passar perfectament desapercebuda en el nostre calendari, o en la qual, si voleu, hi ha coses a recordar. El 12 d'octubre de 1694 moria el poeta japonès i autor de haikus, Matsuo Basho. L'any 1924, en tal dia, moria també l'escriptor francvès Anatole France. Fins i tot podríem dir que el 12 d'octubre de 1582 no va passar res ... perquè tal dia mai no va existir. Amb el pas del calendari julià al gregorià, el calendari va fer un salt d'onze dies. La gent se'n va anar a dormir el 4 d'octubre i, al llevar-se l'endemà, era dia 15. O el 12 d'octubre de 1811, en què l'Argentina signava el reconeixement de l'autonomia del Paraguay, establint de fet la independència de la nova República. En tot cas, hi ha força coses que han succeït al llarg dels segles en un 12 d'octubre. Una d'elles és el descobriment d'Amèrica. Data recordable i punt. El que no acceptem de cap manera és que aquesta data s'hagi convertit en la celebració del que va ser el començament d'una conquesta que va massacrar els pobles americans locals, i que aquella carnissseria, perllongada en els segles acompanyada d'un expoli sistemàtic de matèries primeres i del genocidi cultural d'aquells pobles, s'hagi convertit en la festa nacional de l'Estat Espanyol. Poden celebrar-ho si volen, però a Catalunya, el 12 d'octubre, no tenim res a celebrar pel que fa a aquest fet. No som de desfilades militars, i les cabres ens agraden lliures amb el seu ramat, pasturant.  Per això, i un any més muntem un esmorzar popular a la Plaça de la vila. Perquè ens estimem, per trobar-nos i parlar, perquè veure'ns i compartir una estona és motiu suficient, i més si hi ha pa amb tomàquet, embotit i un porró al costat. Serà a partir de les 10 del matí i tothom hi és convidat. A Sant Quirze, el 12-O, no hi ha res a celebrar.

Un cop més, gràcies Sant Quirze

L'esmorzar popular de la Diada 2018 ja és història. La secció local d'Esquerra al poble es va bolcar per tal de començar la celebració de l'11 de setembre amb el veïnat, tot i els actes vandàlics que durant la nit van afectar el nostre poble. Un grup organitzat del feixisme nazi espanyolista es va passejar per Sant Quirze i van tombar les estelades del parc de les Morisques i de la rotonda de l'estació; van arrencar el llaç groc i la pancarta de "Llibertat presos polítics" de la façana de l'Ajuntament i finalment van aplegar-se cap al nostre local i el van embrutar amb esprai. Amb aquest panorama despertàvem l'11 de setembre, però si l'esmorzar ens va donar forces físiques per passar la jornada, el suport de la gent, quan s'anava assabentant del succeït, les mostres de solidaritat ens van reforçar: ni una passa enrere. Enlloc, i menys a Sant Quirze, un poble que ha demostrat repetidament que és República, un poble on l'alcaldia recau en una persona militant d'ERC, que ha estat i seguirà estant amb la gent en el camí cap a la independència de la nostra Pàtria. L'esmorzar i la posterior ofrena floral al monument a Rafael Casanova a la Plaça 14 d'abril van obrir el camí que portaria centenars, potser algun miler de veïnes i veïns a la tarda a posar el nostre granet de sorra en la manifestació que va tenir lloc a la barcelonina avinguda Diagonal. Per la nostra part, només una paraula: gràcies. Per participar, pels ànims, per mantenir l'esperit de lluita i reivindicació en aquests moments tan necessaris Seguim.

Esmorzar popular de la Diada

Un any més, fidels a un l'hàbit que ja es remunta a començaments de segle, la secció local d'Esquerra a Sant Quirze organitzem el ja tradicional esmorzar popular per la Diada. Com sempre, ho farem a la plaça 14 d'Abril, lloc on es troba el momument a Rafael Casanova, Començarem a quarts de deu del matí, l'àpat és gratuït i encabat farem l'ofrena floral als peus del bust de qui fou conseller en cap quan el 1714 Catalunya va perdre les llibertats sota l'atac francès i espanyol de Felip V. Enguany, a més, la Diada exigeix tota la nostra determinació i fermesa, en una situació de repressió amb polítiques i líders cívics a la presó, persones a l'exili i centenars d'encausades als tribunals per defensar l'exercici democràtic del poble català o la llibertat d'expressió. Us esperem dimarts, 11 de setembre, a quarts de deu del matí. Començarem la jornada agafant forces perquè no farem ni una passa enrere. Tothom és convidat.

1933-2018: Magí Via, 85 anys del primer alcalde d'Esquerra a Sant Quirze

El 19 de març de 1931 es tancava al Foment Republicà del barri barceloní de Sants la Conferència d'Esquerres Catalanes. Havia estat un congrés de dos dies el resultat del qual va ser el neixement d'un nou partit: Esquerra Republicana de Catalunya. Faltava menys d'un mes per a les eleccions municipals del 12 d'abril (tot i que en molts pobles i ciutats del país, entre els quals Sant Quirze, no es votava aquell dia). La història és coneguda: un partit amb tres setmanes de vida arrasava en els comicis i 48 hores després de la jornada de votacions, Francesc Macià proclamava la República Catalana des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. A Sant Quirze, la llavor republicana, igual que en molts altres llocs del país, havia estat plantada i es mantenia en l'esperit de casals, casinets, penyes i centres locals. La proclamació de la República, es clar, tingué un efecte immediat en el nostre poble; l'endemà del canvi de règim es va fer un ple municipal i s'escollí Jaume Brossa, de la lliga Regionalista, com alcalde. Brossa, però, va plegar el 25 de maig del 1933. Aquell dia es convocà un ple d`urgència i s'anomenà Magi Via i Ferrer, d'Esquerra Republicana de Catalunya, com a alcalde accidental presidint la comissió gestora de l'Ajuntament fins les eleccions que s'havien de celebrar vuit mesos després. Via era un jornaler i pagès (conreava unes vinyes a can Casablanques) de qui no ens ha arribat pas massa informació. Sabem que havia nascut a l'indret de Valldossera del municipi de Querol (Alt Camp), el 27 d'octubre (data ja per sempre inoblidable per Catalunya) de 1891; així doncs, en el moment de convertir-se en alcalde tenia 41 anys, i sabem també que va viure al carrer Nou i després al carrer dels Pous. Magí Via va exercir com alcalde de Sant Quirze al capdavant de la gestora fins les esmentades eleccions del 14 de gener del 1934, i aleshores el seu càrrec fou democràticament validat pel poble, ja que aquell dia ERC guanyà els comicis locals amb majoria absoluta (obtenint el 61,4% dels vots emesos: 258 dels 420), i adjudicant-se cinc dels set regidors que s'escollien.

, L'alcaldessa de Sant Quirze Elisabeth Oliveras escolta Anna Simó adreçant-se als assistents

Arrossada 2018: Gràcies Sant Quirze

L'arrossada popular 2018 que hem celebrat avui en el tradicional indret del carrer U d'Octubre ha tornat a ultrapassar les expectatives. Militants, simpatitzants, amigues i famílies s'han aplegat per compartir l'àpat, en un ambient de companyonia i reivindicació, amb la ment posada en aquelles i aquells que són en presons espanyoles o a l'exili per haver complert el programa electoral amb el que van ser escollits i per haver donat veu i vot al poble. La setzena arrossada d'ERC a Sant Quirze ha comptat amb la presència d'Anna Simó, ex consellera de la Generalitat i ex component de la Mesa del Parlament en l'anterior legislatura, la que el darrer 27 d'octubre va proclamar la República, i que es troba encausada per l'Estat espanyol per aquest fet. Amb ella, l'alcaldesa de Sant Quirze Elisabeth Oliveras i la resta de regidors d'Esquerra al govern municipal: Àlex Brossa, David Caminal i Francesc Fernandez. La secció local d'ERC a Sant Quirze vol agrair a tot el veïnat el suport rebut, la col.laboració i la participació en el que, un any més, ha estat una festa cívica de la gent del poble, desenvolupada tot i que el feixisme espanyolista s'ha dedicat, en les nits prèvies a l'acte, a arrencar les pancartes i els cartells que Esquerra havia anat posant pel poble anunciant l'esdeveniment. Els ha sortit malament. Un cop més, perquè Sant Quirze és República; per això l'únic que poden fer és actuar amb nocturnitat i amb la covardia pròpia de la seva condició.

Aquest diumenge, Arrossada Republicana

Un cop més, fidels a tradició des de l'any 2003, la secció local d'ERC a Sant Quirze del Vallès organitzem la ja tradicional arrossada oberta a tothom: militants, amigues, amics, simpatitzants i veïnat, arribant ja a la 16ª edició. Serà aquest diumenge, 20 de maig a l'indret habitual, el carrer U d'Octubre, a les dues de la tarda. Ens acompanyarà Anna Simó, membre d'Esquerra i component de la Mesa del Parlament en l'anterior mandat, per tant una de les components d'aquest òrgan quan el dia 27 d'octubre la cambra va votar i proclamar la República. Enguany hem establert un preu/donatiu de 5 euros, quantitat que destinarem a la caixa de resistència del partit i convertirem l'àpat en un punt de reivindicació, pensant i donant suport a les persones que són a la presó, exiliades o bé, com és el cas de la pròpia Anna Simó, encausades per l'Estat espanyol. Com sempre, us demanem que porteu plat, got i coberts a fi i efecte de fer una festa sostenible i amb la menor quantitat de residus possible. Com cada any, tothom serà benvingut.