Sant Quirze del Vallès

Totes les notícies

1933-2018: Magí Via, 85 anys del primer alcalde d'Esquerra a Sant Quirze

El 19 de març de 1931 es tancava al Foment Republicà del barri barceloní de Sants la Conferència d'Esquerres Catalanes. Havia estat un congrés de dos dies el resultat del qual va ser el neixement d'un nou partit: Esquerra Republicana de Catalunya. Faltava menys d'un mes per a les eleccions municipals del 12 d'abril (tot i que en molts pobles i ciutats del país, entre els quals Sant Quirze, no es votava aquell dia). La història és coneguda: un partit amb tres setmanes de vida arrasava en els comicis i 48 hores després de la jornada de votacions, Francesc Macià proclamava la República Catalana des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. A Sant Quirze, la llavor republicana, igual que en molts altres llocs del país, havia estat plantada i es mantenia en l'esperit de casals, casinets, penyes i centres locals. La proclamació de la República, es clar, tingué un efecte immediat en el nostre poble; l'endemà del canvi de règim es va fer un ple municipal i s'escollí Jaume Brossa, de la lliga Regionalista, com alcalde. Brossa, però, va plegar el 25 de maig del 1933. Aquell dia es convocà un ple d`urgència i s'anomenà Magi Via i Ferrer, d'Esquerra Republicana de Catalunya, com a alcalde accidental presidint la comissió gestora de l'Ajuntament fins les eleccions que s'havien de celebrar vuit mesos després. Via era un jornaler i pagès (conreava unes vinyes a can Casablanques) de qui no ens ha arribat pas massa informació. Sabem que havia nascut a l'indret de Valldossera del municipi de Querol (Alt Camp), el 27 d'octubre (data ja per sempre inoblidable per Catalunya) de 1891; així doncs, en el moment de convertir-se en alcalde tenia 41 anys, i sabem també que va viure al carrer Nou i després al carrer dels Pous. Magí Via va exercir com alcalde de Sant Quirze al capdavant de la gestora fins les esmentades eleccions del 14 de gener del 1934, i aleshores el seu càrrec fou democràticament validat pel poble, ja que aquell dia ERC guanyà els comicis locals amb majoria absoluta (obtenint el 61,4% dels vots emesos: 258 dels 420), i adjudicant-se cinc dels set regidors que s'escollien.

, L'alcaldessa de Sant Quirze Elisabeth Oliveras escolta Anna Simó adreçant-se als assistents

Arrossada 2018: Gràcies Sant Quirze

L'arrossada popular 2018 que hem celebrat avui en el tradicional indret del carrer U d'Octubre ha tornat a ultrapassar les expectatives. Militants, simpatitzants, amigues i famílies s'han aplegat per compartir l'àpat, en un ambient de companyonia i reivindicació, amb la ment posada en aquelles i aquells que són en presons espanyoles o a l'exili per haver complert el programa electoral amb el que van ser escollits i per haver donat veu i vot al poble. La setzena arrossada d'ERC a Sant Quirze ha comptat amb la presència d'Anna Simó, ex consellera de la Generalitat i ex component de la Mesa del Parlament en l'anterior legislatura, la que el darrer 27 d'octubre va proclamar la República, i que es troba encausada per l'Estat espanyol per aquest fet. Amb ella, l'alcaldesa de Sant Quirze Elisabeth Oliveras i la resta de regidors d'Esquerra al govern municipal: Àlex Brossa, David Caminal i Francesc Fernandez. La secció local d'ERC a Sant Quirze vol agrair a tot el veïnat el suport rebut, la col.laboració i la participació en el que, un any més, ha estat una festa cívica de la gent del poble, desenvolupada tot i que el feixisme espanyolista s'ha dedicat, en les nits prèvies a l'acte, a arrencar les pancartes i els cartells que Esquerra havia anat posant pel poble anunciant l'esdeveniment. Els ha sortit malament. Un cop més, perquè Sant Quirze és República; per això l'únic que poden fer és actuar amb nocturnitat i amb la covardia pròpia de la seva condició.

Aquest diumenge, Arrossada Republicana

Un cop més, fidels a tradició des de l'any 2003, la secció local d'ERC a Sant Quirze del Vallès organitzem la ja tradicional arrossada oberta a tothom: militants, amigues, amics, simpatitzants i veïnat, arribant ja a la 16ª edició. Serà aquest diumenge, 20 de maig a l'indret habitual, el carrer U d'Octubre, a les dues de la tarda. Ens acompanyarà Anna Simó, membre d'Esquerra i component de la Mesa del Parlament en l'anterior mandat, per tant una de les components d'aquest òrgan quan el dia 27 d'octubre la cambra va votar i proclamar la República. Enguany hem establert un preu/donatiu de 5 euros, quantitat que destinarem a la caixa de resistència del partit i convertirem l'àpat en un punt de reivindicació, pensant i donant suport a les persones que són a la presó, exiliades o bé, com és el cas de la pròpia Anna Simó, encausades per l'Estat espanyol. Com sempre, us demanem que porteu plat, got i coberts a fi i efecte de fer una festa sostenible i amb la menor quantitat de residus possible. Com cada any, tothom serà benvingut.

Un any més, per Sant Jordi gràcies, Sant Quirze

Un any més hem muntat la parada a l'entrada principal del parc de les Morisques, i un any més hem exhaurit les roses. La venda ha anat tan bé que abans de les cinc de la tarda ja no en quedava ni una, i cal fer menció especial al fet que les primeres roses que s'han exhaurit han estat les grogues, el que demostra que el poble és plenament concient del moment del país i del tràngol que estem passant. Per això volem agrair a totes les persones que des de primera hora del matí han passat per la parada i han comprat flors, llibres o qualsevol peça de merxandatge, i a les que no han comprat res però s'han aturat uns minuts, potser uns instants, i han xerrat amb nosaltres, explicant neguits, preocupacions, problemes i esperances, tant referides a Sant Quirze com a Catalunya. A diferència dels dos darrers anys, quan Sant Jordi s'esdevingué en cap de setmana, el fet que la diada hagi caigut en dilluns no ha fet minvar l'afluència de persones, en el que ha estat una jornada festiva i reivindicativa exigint l'alliberament de les preses i els presos polítics i de les persones que romanen a l'exili allunyades del país. Per a nosaltres, una vegada més, sant Jordi ha estat una alenada d'aire fresc, una oportunitat per connectar amb el nostre poble durant tota una jornada, des de les nou del matí i fins al vespre, i la constatació que plegades anirem endavant, persistint en la lluita pacífica, democràtica, a la catalana, que no té cap altra sortida que la victòria final.

Adéu Alfons XIII. Hola carrer de l'U d'Octubre !

Sant Quirze del Vallès ha parlat. L'equip de govern municipal que encapçala l'alcaldessa Elisabeth Oliveras (ERC), va proposar al poble, a començaments d'any, un procés participatiu per tal de donar nom a les dues sales de la Patronal (la Històrica i la Nova), i per canviar la denominació del carrer d'Alfons XIII. Fent un breu resum, en la fase de propositiva l'Ajuntament va rebre més de cent idees per a cada espai, passant les tres més proposades en cada apartat a la votació final, que ara s'ha tancat. Abans de res, esmentar que des d'ERC a Sant Quirze fem una valoració molt positiva de tot el procés. S'ha posat la decisió en mans del poble, i a Sant Quirze, quan espregunta el veïnat respòn, com s'ha demostrat ja que un total de 563 persones van votar. També hem de mostrar la nostra alegria en aquest cas pels resultats, ja que el carrer del monarca espanyol dels Borbons serà rebatejat com carrer de l'U d'Octubre, opció triada pel 44,95% dels votants, per davant de les altres dues propostes que es podien votar en haver arribat a la final (carrer de la Llibertat o carrer de la República Catalana). L'alegria és per a nosaltres encara més gran ja que com sabeu la seu d'Esquerra al poble es troba en la cantonada de Pau Casals amb aquest carrer, i és aquí on cada any fem l'arrossada popular el mes de maig. I entre Alfons XIII i l'1 d'Octubre no hi ha color, tenim molt clar en quina banda estem. La nostra satisfacció s'estén, a més, en veure els resultats de la votació per triar els noms de les sales de la Patronal. La sala Històrica serà, a partir d'ara, la sala Josep Brossa, una persona que en vida, a banda de la seva tasca al poble en favor de la música, fóu en l'apartat polític candidat d'Esquerra a les nostres llistes. Amb en Josep ens unien grans vincles que es mantenen a través de la seva família, molt vinculada amb Esquerra Republicana a Sant Quirze. Un any després de la seva mort, tindrà el reconeixemt merescut, un reconeixement que pren relleu, a més, ja que li arriba votat pels qui vam ser els seus veïns.

1933-2018: Magí Via, 85 anys del primer alcalde d'Esquerra a Sant Quirze

El 19 de març de 1931 es tancava al Foment Republicà del barri barceloní de Sants la Conferència d'Esquerres Catalanes. Havia estat un congrés de dos dies el resultat del qual va ser el neixement d'un nou partit: Esquerra Republicana de Catalunya. Faltava menys d'un mes per a les eleccions municipals del 12 d'abril (tot i que en molts pobles i ciutats del país, entre els quals Sant Quirze, no es votava aquell dia). La història és coneguda: un partit amb tres setmanes de vida arrasava en els comicis i 48 hores després de la jornada de votacions, Francesc Macià proclamava la República Catalana des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. A Sant Quirze, la llavor republicana, igual que en molts altres llocs del país, havia estat plantada i es mantenia en l'esperit de casals, casinets, penyes i centres locals. La proclamació de la República, es clar, tingué un efecte immediat en el nostre poble; l'endemà del canvi de règim es va fer un ple municipal i s'escollí Jaume Brossa, de la lliga Regionalista, com alcalde. Brossa, però, va plegar el 25 de maig del 1933. Aquell dia es convocà un ple d`urgència i s'anomenà Magi Via i Ferrer, d'Esquerra Republicana de Catalunya, com a alcalde accidental presidint la comissió gestora fins les eleccions que s'havien de celebrar el 14 de gener següent. Via era un jornaler i pagès (conreava unes vinyes a can Casablanques) de qui no ens ha arribat pas massa informació. Sabem que havia nascut a l'indret de Valldossera del municipi de Querol (Alt Camp), el 27 d'octubre (data ja per sempre inoblidable per Catalunya) de 1891; així doncs, en el moment de convertir-se en alcalde tenia 41 anys, i sabem també que va viure al carrer Nou i després al carrer dels Pous. Magí Via va exercir com alcalde de Sant Quirze al capdavant de la gestora fins les eleccions del 14 de gener del 1934, i aleshores el seu càrrec fou democràticament validat pel poble, ja que aquell dia ERC guanyà els comicis locals amb majoria absoluta (obtenint el 61,4% dels vots emesos: 258 dels 420), i adjudicant-se cinc dels set regidors que s'escollien.

Un cop més, gràcies Sant Quirze

Es van esmorteint els ressons de les eleccions del 21 de desembre, i arribats aquest punt volem donar les gràcies a totes les persones que, des del poble, es van bolcar amb el partit durant la campanya, les eleccions i el recompte. Com sabeu, per nosaltres no ha estat, no és fàcil. Tenim el president del partit, Oriol Junqueras, a la presó, i un grup de Consellers del legítim govern de Catalunya encara a l'exili. És per això que vam decidir que a Sant Quirze nosaltres la campanya no la començaríem el 4 de desembre, sinó una setmana després, el dia 11. Una protesta en solidaritat i record cap a totes aquelles que es troben privades de llibertat o lluny de casa per mantenir una mica de llibertat. Gràcies a les que vau venir a escoltar la diputada Ana Surra al Puri; gràcies a les que vau venir també a tancar campanya a l'acte conjunt que vam fer amb les altres dues candidatures republicanes al poble. Un agraïment especial a les qui us vau passar per la paradeta a l'entrada del parc de les Morisques, i vam parlar, vam intercanviar opinions i punts de vista; gràcies inclús a aquelles amb les que vam discrepar, i que ens vau dir que no ens votaríeu, però amb qui vam tenir un interessant debat d'idees a peu dret. Això ens enriqueix als uns i als altres. Perquè per damunt de tot, nosaltres som demòcrates. El nostre agraïment també cap a les desenes de persones que van fer d'apoderades durant la jornada electoral. Persones que van escollir Esquerra per participar activament en la vigilància i control de les votacions, que van donar el seu temps, la seva força i entusiasme, en favor de la democràcia el dia que votàvem en unes eleccions imposades pel feixisme espanyol que governa a la Moncloa amb el suport d'altres forces igual d'alienes als anhels de Catalunya. I cronològicament, el nostre agraïment a les 3.329 veïnes i veïns que van votar Esquerra el 21 de desembre. Segona força al poble a només 64 vots de Junts per Catalunya, i el més important, contribuent a que les tres llistes per la República obtinguéssin el 55,7 % dels vots al poble i mostrant un cop més (i van .

Tanquem campanya. Ara, a totes!

El cap de setmana que hem deixat enrere ha estat intens; el darrer abans de les eleccions de dijous i alhora el de la Marató, que ha esdevingut ja tota una tradició en els dies previs al Nadal a casa nostra. La gent d’Esquerra vam estar dissabte i diumenge amb la nostra parada al parc de les Morisques, rebent i donant escalf i motius per seguir lliutant i per vèncer. Quan s’acosta el moment de la votació, ja està tot dit, tot se sap i ja ens coneixem totes. Per exemple: qui va estar amb els que colpejaven el poble l’1 d’octubre i qui vam rebre els cops. Sabem que tots els candidats han pogut fer campanya: presencial o a distància, amb llibertat total aquells que donen suport al 155 o des de l’exili; tots els caps de cartell excepte Oriol Junqueras, que segueix tancat a la presó d’Estremera per haver complert un programa electoral que no havia estat prèviament impugnat i per tirar endavant exactament allò que es va comprometre a fer, i fer-ho quan arribava la tremolor de cames. A Esquerra tenim 86 d’anys d’experiència amb errades, certament, perquè som humanes, però sense renúncies: hem sofert mort, exili i presó en passat i present. Per això, i de cara a les eleccions de dijous, proposem reprendre la feina, seguir-la i fer un seguit d’actuacions, que passen, entre d’altres moltes coses, per: – Desplegar la renda garantida de ciutadania i establir un salari mínim de referència de 1.000 euros. – Enfortir el sistema de salut i de serveis socials per garantir l’autonomia de les persones i la inclusió social. – Fer inversió educativa per l’escola, la cultura i la cohesió social de la República. – Impulsar el finançament públic i cooperatiu per a l’economia productiva i una nova fiscalitat per a les PIME i pels autònoms. – Establir la reforma horària i aprovar mesures per fer efectiva la igualtat entre dones i homes. També des de Sant Quirze, volem construir una República de persones lliures i iguals. Un nou país sense corrupció, on tothom tingui les mateixes oportunitats.

Ana Surra dijous a Sant Quirze

La diputada d'ERC al Congrés Ana Surra participarà aquest dijous, 14 de desembre, en un acte de campanya a Sant Quirze. L'esdeveniment tindrà lloc a l'escola Purificació Salas (Ronda Arraona 11) i començarà a dos quarts de vuit del vespre. Surra, nascuda a Montevideo, va participar en els moviments estudiantils uruguaians relacionats amb el  maig del 68. Poc abans del cop d'Estat de juny del 73 marxà amb el seu marit a Xile a treballar en l'alfabetització d'adults a les mines i arran del cop de Pinochet es va refugiar a l'ambaixada de Panamà. Després de viure quatre mesos a Panamà aconsegueix fer el salt a Europa, a Bèlgica primer i després a França, on rep asil polític. Allí estudia Assistència Social, treballa a l'ajuntament de Chelles, milita en el sindicat de funcionaris públics i participa activament en la defensa dels immigrants. El 1985 torna al seu país per fer de secretària de direcció en un centre educatiu i l'any 1998 arriba a Barcelona, on ja vivia el seu fill. El 2014 presideix l'associació Sí, amb nosaltres que agrupa estrangers residents a Catalunya partidaris del dret a decidir A les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015 Surra va ocupar el lloc 47 a la llista de Junts pel Sí de Barcelona, i a les eleccions generals espanyoles de 2015 i 2016 fou elegida diputada com independent dins les llistes d'ERC.