Sant Quirze del Vallès

Qui som

Benvinguda del President de la secció local

ERC Sant Quirze: un projecte municipalista amb visió d’Estat
La secció local d’Esquerra, re-fundada el 1992 després d'haver estat viva en la dècada dels 30, ha construït una sòlida proposta municipal que ha aportat una visió fresca, constructiva i innovadora del model que proposem: un poble inclusiu, amb polítiques transparents que fomentin la participació i que fomenti un entorn actiu i dinàmic.

Aquesta proposta, oberta a tota la ciutadania que comparteixi els pilars del model, es manifesta mitjançant el treball municipal amb la candidatura de Junts per Sant Quirze, que amb una majoria de persones independents al servei de la vila, proposen, reforcen i milloren el municipi diàriament. I aquest treball pel poble, té una clara i nítida visió de país.

Estem vivint una època excepcional que marcarà un punt d’inflexió de la història recent de Catalunya. El poble català ha decidit emprendre camí cap a la llibertat, manifestat ja amb una clara majoria política al Parlament i al conjunt dels ajuntaments del Principat. Aquests mesos serviran per a referendar a les urnes la majoria social, i construir un nou estat on els municipis, autònoms i treballant en xarxa, hi tinguin un paper cabdal i siguin un dels motors del nou país al servei de tota la ciutadania.

Sant Quirze, octubre del 2016

Àlex Brossa i Enrique
President de la Secció Local

Història (1931-2019)

La vida d'ERC a Sant Quirze és gairebé tan antiga com la del propi partit. Com és sabut, Esquerra va ser fundada al març de 1931, i dos anys després, el 25 de maig de 1933, Magí Via i Ferrer esdevenia, als 41 anys, el primer alcalde d'ERC en la història del nostre poble en ser escollit per presidir la comissió gestora que havia de governar Sant Quirze fins a les municipals del 14 de gener de 1934, eleccions que ERC va guanyar per majoria absoluta amb el 61,4 % dels vots (258 dels 420 que van ser emesos en tot el poble), avantatjant clarament les altres dues llistes que s'hi presentaven: la Comissió Auxiliar de la Lliga i el Grup Republicà Administratiu Popular d'Esquerra. Com a conseqüència, ERC obtenia 5 dels 7 regidors en joc -el propi Via, Francesc Francisco i Vila, Lluis Grau i Virgili, Pere Miró i Torrella i Antoni Farré i Saumell- i Magí Via fou confirmat en el càrrec de batlle per unanimitat, ocupant el lloc fins el 3 de maig de 1935 quan fóu substituït per Josep Puig, de la Lliga. Via, però, tornaria a ser alcalde des del 19 de febrer del 36 (tres dies després de les eleccions generals que van donar la victòria al Front Popular) i fins el 28 de gener de 1937, quan deixà el lloc a un altre membre d'Esquerra, Jaume Saló, qui s'estigué al capdavant de l'Ajuntament fins el 6 de maig del 38, quan va ser cridat per incorporar-se al front durant la Guerra Civil.

Els foscos anys de la dictadura feixista van portar arreu misèria, i en molts casos oblit, presó, exili o mort. Tot i el restabliment de la democràcia, però, ERC no tornaria a reorganitzar-se a Sant Quirze fins l'any 1992. El maig del 1995 Esquerra va tornar a concórrer a les municipals per primer cop en 60 anys i Josep Coll es va convertir, gràcies als resultats d'aquells comicis (7,3 % dels sufragis), en el primer regidor del partit a SQV des de la República, un regidor que l'any 2003 van passar a ser-ne 3. En l'últim any del mandat 2003 - 2007, concretament el 6 de juliol del 2006, fruit d'un acord amb CiU, Esquerra va tornar a tenir l'alcaldia per primer cop des de la 2ª República, en la persona d'Elisabeth Oliveras, la primera alcaldessa en la història del poble. Oliveras va estar en el càrrec fins el juny del 2007, quan, tot i guanyar les municipals, un pacte CiU-PP-PSC tornava l'alcaldia a Convergència.

L'any 2010, i buscant eixamplar la base d'esquerres independentistes, ERC es convertia en la força impulsora del neixement de Junts per Sant Quirze, un acord municipal ampli que obria les portes al progressisme del poble a forces i persones més enllà del partit. Les municipals del 2011 van deixar Junts amb 4 regidors com a principal força a l'oposició davant la repetició del tripartit CiU-PP-PSC del 2007 al govern de la vila. La feina seriosa, amb rigor i continuada va donar els seus fruits, i les municipals de maig del 2015 es van convertir per a Junts per Sant Quirze-ERC en un èxit rotund. La llista, encapçalada per Elisabeth Oliveras, obtenia 3.331 vots (la xifra més alta mai aconseguida fins aleshores per cap partit en unes eleccions municipals a Sant Quirze), 8 regidors dels 17 que hi havia en joc (mai cap partit ni coalició havia passat de 6), i un 39,1 % dels sufragis, gairebé doblant a la segona força.
La situació encara va anar a millor en les municipals de maig del 2019, quan Junts-ERC va aconseguir majoria absoluta, passant de 8 a 9 regidors, amb 4.679 vots i un 45,9% dels sufragis, tornant a trencar tots els registres de vot i regidors al poble.

Grup Municipal

En el mandat 2019-2023, els representants d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès estàn integrats en el grup municipal de Junts per sant Quirze-ERC. Junts té 9 regidors de 17 (majoria absoluta). El grup municipal el formen l'alcaldessa Elisabeth Oliveras (ERC), Àlex Brossa (ERC), David Caminal (ERC), Elena Sabater (independent), Maria Domingo (independent), Laura Flos (independent), Pol Álvarez (independent), Josep Coll i Roser Costa (independent)

Us saludem i donem la benvinguda a aquest espai, on es pretén informar de les activitats polítiques i socials dutes a terme per aquests representants a l'Ajuntament. Per això mereixeu aquesta mena d’informació, precisa, directa i transparent.

Ens agradaria que no dubtéssiu en preguntar, consultar, demanar, suggerir o puntualitzar-nos qualsevol tema que sigui del vostre interès personal o a nivell ciutadà.

Gràcies, doncs, a totes i tots, amb la voluntat de tenir-vos al dia en aquest espai de tota la feina feta al poble, a més, d’unes seccions afegides que esperem que siguin d'interès.

Som aquí per vosaltres i amb vosaltres.

Activitat

A banda dels actes que es puguin organitzar durant els cicles electorals (precampanya i campanya) o xerrades, la secció local d'Esquerra a Sant Quirze té sis dates marcades en el calendari. Cronològicament, des de començament d'any, la primera és el sopar post-nadalenc que cada any fan militants i amigues del partit un cop passat festes, al gener. La següent cita, ineludible, és la diada de Sant Jordi, el 23 d'abril, on ens trobareu amb la parada muntada a l'entrada prinicipal del parc de les Morisques venent roses, llibres i merxandatge. El tercer event de l'any és l'arrossada popular, que des del 2003 organitzem un diumenge de maig al carrer de l'U d'Octubre, al centre del poble, just al costat de la seu de Pau Casals 16. Passades les vacances d'estiu arriba l'11 de setembre: és tradició també de ja fa força anys que Esquerra a Sant Quirze sigui la primera força a aparèixer al monument a Rafael Casanova a la plaça 14 d'abril. Allà muntem un esmorzar popular també de franc per a tothom i tot seguit l'ofrena al qui fou Conseller en Cap de Barcelona l'11 de setembre del 1714. Entrada ja la tardor, la matinada del 15 d'octubre, cada any, sigui feiner o cap de setmana, la gent d'Esquerra anem fins a Barcelona, al castell de Montjuic per prendre part en la marxa de torxes fins al punt on el 15 d'octubre del 1940 el franquisme va afusellar el President Lluis Companys. Finalment, tanquem l'any amb la tradicional venda de loteria, en el nostre cas de la Grossa de cap d'any.

Alcaldes i alcaldessa d'ERC a Sant Quirze (1933-2019)

Magí Via
25 de maig del 1933 - 3 de maig del 1935
19 de febrer del 1936 - 28 de gener del 1937

Jaume Saló
28 de gener del 1937 - 6 de maig del 1938

Elisabeth Oliveras
6 de juliol del 2006 - 16 de juny del 2007
13 de juny del 2015 fins avui (alcaldessa en exercici)

Regidores i regidors d'ERC a Sant Quirze (any en què van accedir a l'acta). Actualitzat a juny de 2019

Magí Via i Ferrer (1933)
Jaume Saló i Carreres (1933)
Jaume Farrés i Bros (1933)
Francesc Francisco i Vila (1934)
Lluís Grau i Virgili (1934)
Pere Miró i Torrella (1934)
Antoni Farré i Saumell (1934)
Domènec Fité i Guitart (1936)
Josep Ciurans i Planas (1936)
Josep Coll i Aceña (1995)
Elisabeth Oliveras i Jorba (2003)
Miquel Fustier i Andreu (2003)
Àlex Brossa i Enrique (2007)
Anna Canes i Urbano (2007) -independent a la llista d'ERC-
Santi Jonch i Martínez (2007)
Albert Falgueras i Cuatrecasas (2011) -independent a la llista de Junts-
Helena Cruz i Gallach (2011) -independent a la llista de Junts-
David Caminal i Caparrós (2015)
Elena Sabater i Sánchez (2015) -independent a la llista de Junts/ERC-
Francesc Fernandez i Lugo (2015)
Maria Domingo i Soler (2015) -independent a la llista de Junts/ERC-
Laura Flos i Pérez (2019) -independent a la llista de Junts/ERC-
Pol Álvarez i Martínez (2019) -independent a la llista de Junts/ERC-
Roser Costa i Sola (2019) -independent a la llista de Junts/ERC-


 
Imatge