ERC Sants - Montjuïc

Notícia

Notícia dels consells de barri

La política és servei als ciutadans. Com a servidors del col·lectiu tots els polítics tenen el deure d'informar els seus conciutadans de les actuacions que realitzin en nom seu.

Un dels aspectes en què es desplega de forma més propera al ciutadà aquesta activitat política és la participació en els Consells de Barri dels diferents barris que componen el districte.

Per aquest motiu us informem de l'activitat duta a terme pels nostres consellers de districte durant els mesos d'abril i març en els diferents consells de barri convocats durant aquest període. Val a dir que aquesta no ha estat l'única activitat dels consellers, sinó que cal comptar-hi gairebé una trentena de reunions durant el mes de març.

Consell de Barri de Font de la Guatlla

El dimecres 1 de març es va celebrar el Consell de Barri de la Font de la Guatlla al centre Cívic del barri.

Es va explicar la mesura de govern sobre civisme. Celebrem l’anunci i esperem que s’escaigui a les necessitats en relació a convivència i civisme, que necessita urgentment el Districte de Sants – Montjuïc. Aquesta proposta té el seu origen en diverses iniciatives presentades per ERC, tant de convivència (mediació i taula del silenci per a tractar uns aspectes) i ampliació de la dotació d’agents cívics a les unitats territorials i així treballar en la idea de policia de proximitat a la qual ha de tendir la policia catalana.

A més, van explicar de manera breu, de quina manera afectaria el nou pla de mobilitat i les supressions de determinats autobusos al barri, 37,109 i H16. De la proposta d’ERC en relació al Bus Barri 115 i la seva ampliació de recorregut no s’ha informat.

En relació a les queixes sobre el soroll provinent del Poble Espanyol, es va informar de les reunions mantingudes amb l’empresa i que, un cop fetes les medicions i els estudis, s’han començat a aplicar mesures, com unes lones gruixudes i immòbils, que s’estan avaluant per tal de reduir l’impacte del soroll al barri.

Sobre el PERI del Turó de Font de la Guatlla, es va informar que a finals del 2017 hi hauria una diagnosi i que es treballarà en funció dels resultats. Sobre les actuacions urgents que van presentar l’Associació, s’han realitzat la majoria i algunes queden pendents, però n’hi ha que el consistori no s’ha compromès a fer.

Finalment, es va explicar la remodelació del carrer Indíbil i un tram del carrer Sant Fructuós, que preveu millorar l’espai de circulació dels vianants, ampliant les voreres, instal·lant un nou enllumenat públic, i es preveu millorar l’accessibilitat. 


Consell de Barri de La Marina

El dia 27 de març va tenir lloc el Consell de Barri de la Marina a la Sala Pepita Casanellas.

En primer lloc se’ns va informar de la nova mesura de govern que té previst endegar el consistori del districte sobre civisme.

En segon lloc es va parlar del Poliesportiu del carrer Energia. Finalment es dirà Poliesportiu de La Marina i, tot i no tenir piscina i estar doncs mancat d’un servei bàsic que reclamava el veïnat, obrirà les seves portes al mes de Maig, amb la conseqüent inauguració.

Es va fer esment de les reunions previstes pel seguiment del Pla de Barris:

-       Grup impulsor reunió prevista per l’Abril
-       Salut: 6 d’Abril
-       TIAF: 19 d’Abril
-       Joves: 4 de Maig
-       Ecologia urbana: 2 de Maig
-       Desenvolupament econòmic: 4 de Maig
 
Al torn obert de paraules es va tornar a preguntar sobre l’ús que tindran els locals del carrer Química i govern va contestar que un dels locals es destinaria a entitats juvenils i l’altre per a diferents entitats, també es van fer intervencions relacionades amb civisme.

Consell de Barri de Sants

El Consell de Barri de Sants
, va començar recordant la figura de l’activista associatiu i arxiver del barri, Anselm Cartañà, recentment.. La regidora del  va anunciar que la gestió i el manteniment dels ascensors dels Jardins de la rambla de Sants ha canviat i ara és municipal per tal de poder solucionar els problemes i les incidències.

També es comentà s’ha treballat amb els veïns de la finca de la rambla de Badal número 122 per trobar una solució a la manca d’intimitat que tenen.Es va presentar el projecte de millora del carrer Priorat i de l’interior d’illa que es dividirà en dos espais, “un diferenciat per gossos i un altre que serà més diàfan. S’hi informà que el Districte està adequant l’antiga cooperativa la Model del Segle XX, de cara l’estiu i que es treballa amb els joves, juntament amb la Federació de la Festa Major de Sants, per materialitzar la cessió amb un conveni i redactant l’autorització de l’ús de les naus.

La Plataforma de la Lleialtat Santsenca ha acordat amb el Centre Social de Sants i el Secretariat d’Entitats de Sants impulsar un projecte comunitari que estarà definit a finals de maig. La proposta del Districte és “fer una gestió cívica amb adjudicació directa a la Plataforma de la Lleialtat Santsenca”. L’arquitecte municipal va explicar els detalls de l’equipament.

En el torn obert de paraules es van sentir queixes  sobre la rambla de Badal per l’estat en què es troba aquest passeig i sobre els problemes de sorolls de la Plaça Osca.

Consell de Barri del Poble Sec

El Consell de Barri del Poble-sec,  va tractar entre d’altres les mesures que manquen per garantir  l’habitatge públic i la necessitat d’ estratègies locals per abordar les problemàtiques derivades de la gentrificació. Des del Districte van demanar la participació del veïnat perquè aporti iniciatives per fer front a aquest procés de transformació del barri que rebutgen la major part dels poblesequins.

La regidora també va fer menció de la sentència judicial que tomba l’ordenança de terrasses dels carrers Blai i Blesa i la necessitat d’equilibrar l’ús de la via pública per tal de garantir el descans dels veïns i les veïnes i que presentaran recurs.

 Es va parlar del Pla d’Equipaments del barri, que s’anirà elaborant amb el consens dels veïns durant els pròxims mesos i  la Comissió per la Recuperació de la Casa de la Premsa, va demanar de començar ja a definir els usos de l’edifici.

Es va informar del Pla de Desenvolupament Econòmic que s’està impulsant per activar l’economia dels comerços i la proposta de reurbanització dels carrers Radas, Concòrdia i la plaça del Setge de 1714. Un projecte que ha quedat aturat per algunes queixes de veïns i associacions i que està condicionat a un estudi de mobilitat del Poble Sec que s’iniciarà per intentar resoldre alguns problemes que generava el projecte en les qüestions de mobilitat.

Consell de Barri de la Bordeta

El Consell de Barri de la Bordeta, celebrat dijous a la tarda a la Sala Nova de Sant Medir, va ser un dels més concorreguts dels darrers anys. En el seu informe, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va començar referint-se a la mesura de millora de la convivència en el barri que s’està impulsant per reduir el nombre d’actes delictius i incívics, amb un increment de la presència policial. Per millorar els vincles comunitaris en l’espai públic, el Districte va fer arribar una enquesta al veïnat per, així, recollir les principals inquietuds i queixes que hi ha als carrers i a les places del barri. En aquesta es demanava saber “què t’agrada que passi en l’espai públic, què et molesta, o si teniu alguna idea del que podríem fer per millorar aquests problemes de convivència…”, deia la regidora.

Des del Districte també es treballa per millorar la Festa Major de la Bordeta del pròxim mes de setembre. Pérez va avançar que actualment s’està “treballant en les bases per tenir una imatge unificada dels actes i perquè hi hagi algun acte unitari”, avançava. També va mostrar la seva preocupació pel reallotjament de les famílies dels habitatges del Camí de la Cadena, “el procés s’estava complicant més del compte i per això estem treballant per assegurar el reallotjament als dos habitatges municipals”, situats al carrer Constitució amb el carrer Mossèn Amadeu Oller, i el que es troba al carrer Parcerisa: “La distribució de les famílies entre els dos edificis és positiva per tots”.

La regidora també va assegurar que la problemàtica ocasionada pels assentaments d’alguns col·lectius a la plaça de Celestina Vigneaux “ha millorat considerablement”. En relació a la gran demanda veïnal perquè la línia 91 i 115 de bus no desapareguin, Pérez va recordar que “s’està treballant per mantenir el 91, replantejant el seu recorregut, i mantenir el 115 tot repensant el 91 en caps de setmana i festius”. En aquest sentit, va creure necessari “fer una aposta lògica que no tingui duplicació de línies”. Jordi Falcó de la Comissió de Veïns de la Bordeta va fer arribar la proposta que han dissenyat i consensuat els veïns aquesta setmana i que serà presentada a Transports Metropolitans de Barcelona i al Districte de Sants-Montjuïc. L’itinerari proposat pels veïns és que l’autobús vagi des de la Riera Blanca de l’Hospitalet i segueixi pel carrer Constitució, Gavà, Sant Pere d’Abanto, Gran Via, plaça d’Espanya, Vilamarí, Florida Blanca, Villarroel, Carme, Rambles i Virreina. Els veïns creuen convenient que la tornada de l’autobús al barri passi pel carrer Hospital, Sant Antoni Abat, Manso, Sepúlveda, Paral·lel, plaça Espanya, Bordeta, Moianès, Gran Via, Amadeu Oller i acaba la Riera Blanca. “D’aquesta manera donaria servei a la part més habitada dels nostres barris, una de les mancances que TMB no ha tractat bé”, comentava Falcó.

Durant el Consell de Barri, el director de la Fundació Sant Pere Claver, Joaquim Corral, també va informar al veïnat de la recent posada en marxa de les quatre plantes superiors de la Residència Cal Muns de la Bordeta: “Hem encabit una residència per a 45 persones vulnerables amb problemes amb salut mental o discapacitat intel·lectual” deia el director mentre exposava imatges dels nous espais que des d’aquest mes de març es troben en funcionament. Davant al temor d’alguns veïns per l’arribada d’aquest col·lectiu amb determinats problemes psíquics i físics, i la seva relació amb el barri, Corral va dir: “Volem que hi hagi una bona convivència” i “no volem que es produeixi cap incident a la plaça ni als entorns, i si és el cas, ho volem saber per prendre mesures preventives o sancionadores”. En aquests moments, la fundació cerca a voluntaris del barri que puguin col·laborar en diverses de les activitats que s’ofereixen a la residència. La regidora va considerar que la fundació ofereix un “servei pioner en l’àmbit estatal”, i va dir que després de veure l’espai, aquest “tindrà molt èxit”.

Finalment, en el torn obert de paraules, familiars d’usuaris de la Residència Assistida per a Gent Gran Mossèn Vidal i Aunós van denunciar la falta d’atenció i el servei pèssim que reben els usuaris d’aquest equipament públic, des que el passat mes d’abril ha canviat de gestor. Va ser a partir d’aquest moment que, segons María José Carcelen, membre de la comissió de familiars de l’equipament, “la residència ha entrat en una situació de deteriorament i, des del febrer, la situació ha empitjorat”. També critiquen que el nombre de gericultors per cada planta ha disminuït al que hi havia abans del canvi de gestor, i això ha obligat als familiars a denunciar la situació: “La ràtio del concurs del 2010 i del 2016 és idèntica, no s’ha reduït res, però els nous gestors ens han dit que han reduït el nombre, per això demanem a la Generalitat que faci complir el seu propi plec de prescripcions tècniques”. Des del Districte, la regidora Pérez va donar el seu suport als familiars i va assegurar que “farà pressió” al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que és qui té competència amb les polítiques de la residència.

Consell de Barri d'Hostafrancs

El centre cívic del Casinet d’Hostafrancs va acollir, el Consell de Barri d’Hostafrancs. S’hi va puntualitzar que no està prevista cap remodelació de la plaça dels Països Catalans i que el nou hotel que s’està construint al carrer de Creu Coberta: “És una llicència que se’ns va escapar de la moratòria que proposava el PEUAT” segons la regidora.

Respecte el trasllat del servei de radiologia al CAP de Manso i que fins ara s’oferia al Centre d’Atenció Primària de Numància, es va dir se seguirien les possibles afectacions. Va ser també motiu de debat  l’anunci que han fet arribar als veïns del carrer Leiva dient que no se’ls renovarà el contracte de lloguer, “estan expulsant als veïns i hi ha maneres que ens semblen del tot il·lícites i poc ètiques”, per això “seguirem els procediments des de l’Ajuntament i si cal apel·larem a altres institucions de més capacitat”.

També es va informar de les activitats de dinamització i convivència que s’estan projectant a les places del barri des del passat mes de novembre.
A la sessió també es va oferir una xerrada informativa on es va explicar com es treballa, des del Servei d’Inserció Social (SIS), a la ciutat i a Hostafrancs. Un servei d’assistència a les persones sense sostre i aquelles que s’han quedat sense un domicili fix, a les que se’ls garanteix una estabilitat habitacional. Els veïns van fer saber que aquest col·lectiu també és força nombrós a la plaça Joan Corrades o a l’Estació d’Autobusos de Sants.

Més tard, des de l’Oficina Municipal d’Habitatge, la seva directora Maite Domínguez, va fer saber les eines que ofereixen al veïnat des d’aquesta àrea. Un dels programes que va destacar és el d’ajuts a la rehabilitació que pretenen millorar la conservació dels edificis, dels ajuts que des de l’Ajuntament proporcionen per garantir l’accessibilitat a l’habitatge i al lloguer social.

En el torn obert de paraules, els veïns llogaters de l’edifici d’habitatge del carrer Leiva 37 va fer arribar la seva preocupació,i d’altres van demanar  que es reformi la plaça dels Països Catalans abans d’acabar el mandat o van exigir al Districte un plantejament per aturar el gran nombre d’actes incívics.

Consell de Barri de Sants-Badal

El  primer Consell de Barri de Sants Badal d’aquest 2017 a la seu de la Fundació Jordi Sierra i Fabra, va valorar  que s’han organitzat vuit activitats a la plaça Olivereta i on han participat 1.150 persones. També es va fer referència al projecte dels camins escolars i a la nova xarxa ortogonal d’autobús que els veïns veuran reflectida amb la V1 a partir del 2018.

Es comentaren els problemes de civisme i convivència als Jardins de la Rambla de Sants. En aquest sentit, es va presentar una mesura de convivència que es vol implantar en els pròxims mesos .. Així, per tal d’eradicar el mal ús que determinades persones fan de l’espai públic es volen promoure algunes actuacions específiques a través de la dinamització i promoció d’activitats per crear vincles a la comunitat veïnal. A més, la regidora va recordar que per tal de combatre els fets delictius en el barri “hem incrementat el nombre d’hores de Guàrdia Urbana en l’espai públic”.
També es va informar del projecte d’obres del carrer Sant Frederic, carrer Casteràs i carrer Càceres, que ja s’han iniciat en alguns dels seus trams.

Es preveu que el 9 de març comencin els treballs al carrer Casteràs, entre carrer Sugranyes i rambla Badal; i a principis de maig s’intervindrà a un segon tram del carrer Sant Frederic, concretament entre el carrer Sugranyes i carrer Carreras Candi. Totes les intervencions urbanístiques finalitzaran a finals del mes de juliol. A més, el pròxim 28 de febrer s’adjudicaran les obres del nou CAP del carrer Roger, i en uns dos mesos començaran els treballs de construcció. Així ho va anunciar Miquel Ángel Valdueza, cap de serveis tècnics del Districte de Sants-Montjuïc, que va donar més detalls de la proposta arquitectònica guanyadora per a la construcció d’una escola bressol, un espai familiar i un pavelló esportiu al carrer Roger.

Finalment, en el torn obert de paraules, els veïns van mostrar-se crítics amb l’estat amb què es troba el solar del carrer Roger amb el carrer Juan de Sada i els problemes a la Plaça Olivereta entre d’altres.