ERC Sants - Montjuïc

Notícia

El 21D la democràcia només es pot conjugar amb República

Jordi Fexas
Jordi Fexas
Jordi Fexas

El proper 21D la gent d’ERC volem cridar als republicans, als demòcrates i a la gent de bé que creieu i us estimeu aquest país, a omplir un cop més les urnes amb tres missatges molt clars: llibertat, democràcia i República.

És cert que seran unes urnes imposades paradoxalment a cop de porra i amenaça. Que aquest cop no són unes urnes nascudes de la voluntat expressada a les urnes. Però també és cert que a la gent d’aquest país, als demòcrates d’aquest racó de món, les urnes no ens fan por. I que som capaços de fer moltes coses quan es tracta d’exercir el nostre dret a expressar-nos mitjançant aquests recipients que anomenem urnes.

Ja sabem que Espanya, l’Estat Espanyol, sempre perverteix el sentit i les essències dels grans avenços de la humanitat, com ho és la democràcia. I aquest cop ho han tornat a fer. I és per això que els que ens creiem de veritat els valors de la democràcia no ens podem inhibir de donar-li tot el sentit que aquesta té, anant a votar massivament el 21D.
Tots som conscients de la gran complexitat del moment en què vivim. Tots sabem que aquells que aspirem a construir la República de tots i per a tothom hem fet molt de camí i el tros que ens queda és el més difícil, el més costerut, el que té més costos i també més riscos. Sabem que la llibertat és escassa perquè és cara. Sabem que les armes i les eines de les que disposem -la democràcia i les voluntats majoritàries dels ciutadans- no són respectats per l’Estat ‘macarra’, ‘demofòbic’ i corrupte que tenim al davant.

Però també sabem, i aquesta és la lliçó apresa aquests darrers mesos, que només amb determinació, perseverança i resiliència podem trobar l’escletxa de la victòria. Rosa Parks, la ciutadana de Montgomery, Alabama, que va gosar seure als seients reservats per a blancs i revolucionar l’Amèrica segregacionista dels anys 60, deia que “quan millor ens portàvem pitjor ens tractaven”. I aquesta també és una lliçó que estem aprenent.

L’1 d’octubre vàrem vèncer l’Estat i la seva violència. El 27 d’octubre vam plantar en les nostres ments i els nostres cors, la llavor de la República. I aquest 21D hem de ser capaços de guanyar-los amb allò que millor sabem fer: omplir urnes.

Només guanyant-los el 21D podrem recuperar allò que ens han pres il·legalment i il·legítimament per la força. I només guanyant el 21D podrem començar a fer créixer la llavor que vàrem plantar el dia 27 d’octubre.

Avui, més que mai, em venen al cap amb tota la seva força i contundència dues frases de Joan Fuster: “La política, o te la fas o te la fan” i “Sinó ens recobrem en la nostra unitat, serem destruïts com a poble”.

Podríem allargar-nos i parlar d’estratègies, de les polítiques socials que volem i necessitem fer, de què podrem fer i què no podrem fer si recuperem les nostres institucions… Però el context d’emergència democràtica, nacional i social és tant bèstia i tant evident que l’única consigna, per simple que pugui semblar, només pot ser una: guanyar-los, guanyar-los i guanyar-los.

El 21D només votant República estarem votant llibertat i democràcia. Si nosaltres no hi anem, ells s’ho queden.