ERC Sants - Montjuïc

Totes les opinions

Manuel Pérez Nespereira

Imaginar una política socialdemòcrata

Una de les diferències entre dretes  i esquerres, tot i que algú ens vulgui vendre que aquesta disquisició és anacrònica, consisteix en la capacitat d’imaginar un món millor, més just,  lliure i solidari. En general, amb honorables excepcions, la dreta ha agafat les transformacions dels períodes d’esquerra per  fossilitzar-les i convertir el que eren punts de partida en  presons de les aspiracions  populars i nacionals.

Antoni Reig

La UE i Rússia s'allunyen, però no gaire

Ara que Rússia ja ha finalitzat l'ocupació militar de la península de Crimea, ara que Ucraïna s'ha rendit retirant totes les seves unitats militars allí estacionades i sembla que resignada a la pèrdua de les seves unitats navals, ara ja sols queda el soroll polític.   Les relacions econòmiques, comercials i financeres entre Rússia i la UE poc patiran.  La dependència energètica (gas i petroli) de la major part de les economies de la Unió Europea (UE) dels subministraments de Rússia, així com les voluminoses inversions russes en els mercats financers europeus i les nombroses empreses europees establertes a Rússia conformen una xarxa espessa d'interessos.

Daniel Camon - Membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils

CiU s’alinea amb l’espanyolisme per regalar la publicitat de TV3 al Grupo Godó

Dues vegades s’ha votat al Parlament l’externalització del Departament Comercial de Televisió de Catalunya (TVC). La primera va ser el novembre passat i la segona aquest mes de març. I les dues vegades hem obtingut el mateix resultat: CiU votant al costat dels partits unionistes -PP, PSC i Ciutadans- per aprovar el traspàs del departament que gestiona la publicitat de Televisió de Catalunya a un grup de comunicació privat.

Josep Chalmeta, secretari de política municipal d’ERC de Sants-Montjuïc

Breus sobre el debat del dia 8 al Congrés de Madrid

Felicitats d’entrada als tres demòcrates catalans que van representar el nostre Parlament en terra forana: J.Turull, M.Rovira i J.Herrera. Només vull fer uns apunts saltejats en relació a algunes afirmacions fetes per part de polítics espanyols i sobretot pel seu president. En conjunt, i abans de citar-ne detalls, considero que aquests portaveus espanyols, amb alguna lloable excepció, han fet un exercici d’ignorància històrica, de mentides i falsedats, i fins i tot de cinisme.

Marta Bastida

El sentit de l’humor també és una estructura d’Estat!

Sempre m’ha agradat riure amb la gent, però mai de la gent, m’entrendreu ràpidament. Però he copsat sovint com molts i moltes col.legues del meu voltant es molesten. Sempre m’ha agradat una paraula anomenada ironia i per aquest motiu, sovint m’he emportat mocs per part d’alguns personatges, dient-me: quan parles sembla que te’n enfotis!. No me’n enfoto pas, però com no puc dir el que penso i haig de callar, ironitzo, també està prohibit?   Aquestes paraules provenen de persones autoritàries, egocèntriques.

Manuel Pérez Nespereira

Números i voluntat. La mentida de l’objectivitat

Fa un parell de dies, el Govern d’Extremadura van treure quelcom que en un començament van anomenar “Balanzas fiscales” i després van dir que era, més o menys, un exercici de creativitat econòmica. Pretenien demostrar el greuge dels extremenys respecte dels habitants d’altres  Comunitats Autònomes, i òbviament, dels catalans. Vaja, que no només no ens corresponia sentir-nos fiscalment agreujats, sinó que se’ns beneficiava.

Antoni Reig

Crimea i la geopolítica

Rússia és una potència imperial i, mentre no renunciï a aquest paper a les relacions internacionals, necessita tenir el control de Crimea. És la geopolítica. El fet geogràfic imposa una determinada política. La història de la construcció de Rússia és un seguit d'expansions i retrocessos territorials.  La construcció de l'Estat rus per part de les seves classes dirigents, la noblesa, va transformar-se sense solució de discontinuïtat en la creació d'un imperi que en etapes successives va estendre les seves fronteres fins a l'oceà Pacífic, ocupant la immensa extensió de terreny siberiana i dominant els seus múltiples pobles.

Antoni Reig

Putin perd Ucraïna però es queda amb Crimea

La revolució popular iniciada el passat mes de desembre per una part important del poble ucraïnès ha triomfat fent caure el president Víktor Ianukòvitx, i ha fet canviar l'orientació d'aquest estat. De la dependència del Kremlin a l'acostament a la Unió Europea. Però la pèrdua d'Ucraïna (pels russos) suposa la recuperació de Crimea, segons ha decidit l'actual tsar rus, Vladimir Putin.

Josep Braut

Oblideu-vos de Villacisneros

Hi ha dos fets que hauríem d’anar assumint: 1) De moment no existeix cap oficina de reclamacions històriques, on els pobles injustament castigats puguin anar a fer valer els seus drets. 2) La solidaritat internacional té molt de nacionalista. No és cap casualitat que siguin els italians els més solidaris amb Somàlia, els francesos els que més volen ajudar els txadians i els belgues els que es preocupen pel que passa al Congo.