ERC Sants - Montjuïc

Totes les opinions

Josep Braut

El regal d'ERC a la CUP

"Mas vale pájaro en mano que ciento y volando" Al maig toca votar al Parlament europeu. De moment encara formem part de l'estat espanyol, i de moment l'estat espanyol encara forma part de la Unió Europea, així que ens haurem d'ajustar a la llei espanyola i concórrer a aquestes eleccions en circumscripció electoral única pel conjunt de l'estat. Tot i que en alguna ocasió els catalans hem anat en solitari, com ja va fer Catalunya Lliure l 1989 (19.

Josep Braut

Enyorareu l'Anglada

Aquest dies és notícia la forta crisi que viu la Plataforma per Catalunya: El consell executiu del partit identitari ha cessat Josep Anglada, argumentant "deficiències en la gestió". Molts antifeixistes i antiracistes ho estan celebrant, però jo no comparteixo la seua alegria. Crec que és una gran pèrdua, i que el trobarem a faltar. Al nostre país hi ha més xenofòbia de la que molts es pensen.

Antoni Reig

L’Emirat del Caucas i el Califat de Rússia, en els Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi

El regim rus del president Putin vol projectar al món una imatge de potència amb els recents inaugurats Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi. Ara bé, aquesta localitat està situada al Caucas del Nord, on viuen diversos pobles musulmans, infiltrats des de fa dècades pels extremistes islàmics. Els Jocs, doncs, se celebren sota l’amenaça permanent de possibles atemptats.   El juliol de l’any passat, el líder de l’Emirat del Caucas, Doku Umarov, va efectuar una crida als combatents clandestins per què fessin servir tots els mètodes possibles per sabotejar aquests Jocs.

Josep Braut

Baskitis i eleccions europees

L’enciclopèdia Wikipèdia es caracteritza, entre d’altres coses, per la seva immediatesa. Alguns esdeveniments —com els Òscars de Hollywood, per exemple—  actualitzen la seva entrada a l’enciclopèdia en temps real. Per això és significatiu que, en el moment d’escriure aquest article, l’edició en català de la Wikipèdia encara no hagi completat l’entrada sobre les eleccions al Parlament basc de l’octubre del 2012.

Antoni Reig

La guerra s'escampa per l'Orient Mitjà mentre a Suïssa es busca la pau

A la localitat suïssa de Montreux comença avui una conferencia de pau internacional sobre Síria sense gaires (per no dir gens) perspectives d’assolir un acord que permeti trobar una sortida política a l’actual guerra civil. Son tres anys de guerra amb més de cent mil morts i milions de persones desplaçades tant dins com a fora del seu país.   A la part oriental de la nostra Mar Mediterrània la guerra de Síria s’ha estès al veí Líban i està connectada de manera estreta amb la guerra del veí Iraq.

Josep Braut

ETA, Gamonal i Catalunya

La fi d'ETA, els aldarulls a Gamonal (Burgos) i el procés sobiranista català són tres qüestions distintes i distants, però tenen un comú denominador: la perillosa incoherència del PP, i de la casta política espanyola en general. Durant anys, i en referència al conflicte basc, s'ha dit que sense violència es pot parlar de tot, i que per una via pacífica i democràtica es pot aconseguir tot.

Manuel Pérez Nespereira

Nació i raça? El suposat nazisme dels catalans

Un dels insults que comencen a sovintejar des d’ambients espanyolistes contra la població catalana és el de titllar-nos de «nazis», expressió que no resisteix la més mínima aproximació a la realitat de la nostra societat. Des que Catalunya, la seva gent, va iniciar el camí cap a la sobirania, un no s’està d’escoltar dia sí, dia també, des de les tribunes de l’espanyolisme més ranci, les acusacions al moviment per a la independència de ser aquest, l’independentisme, un moviment nazi.

Antoni Reig - Fotografies: Ateneu Barcelonès

Cal exigir als mitjans de comunicació que diguin la veritat

El prestigiós sociòleg, professor de la UAB, Salvador Cardús, va ser taxatiu i sense embuts: “Cal exigir als mitjans de comunicació que diguin la veritat”. L’escenari era l’Ateneu barcelonès, on l’associació Amics de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), presidida pel conegut periodista Antonio Franco, va organitzar dilluns passat, dia 13, un debat amb el títol de “Els  mitjans de comunicació i la independència”.

Antoni Reig

Mandela, de terrorista a líder mundial exemplar

El món sencer està valorant, aquests darrers dies, el líder sud-africà, Nelson Mandela, com un dirigent polític exemplar, un model a seguir i com una de les grans figures polítiques del segle XX, amb motiu de la seva mort. Ara bé, la major part de la seva vida va ser considerat un terrorista pels poders establerts que ara el reverencien. La diferència bàsica entre la seva consideració de terrorista i la de gran líder mundial està en el triomf del seu combat, de la seva causa, junt amb una personalitat singular i fora de mida.