Sant Vicenç de Castellet

Totes les notícies

Resum del ple de desembre: l'oposició té el dret i el deure de fer control i fiscalització de l'acció de govern

L’Ajuntament de Sant Vicenç va celebrar ahir el darrer ple de l’any, que lamentablement no va acabar com molts haguéssim volgut, esgotant el darrer punt de l’ordre del dia, de precs i preguntes, i amb desitjos de bones festes per a tothom. Pel que fa als punts debatuts, vam votar en contra de l'aprovació definitiva de les ordenances municipals, a favor de formar part de l’associació Parc Rural de Montserrat i ens vam abstenir en dos punts de factures pendents del 2017. No vam votar el pla de desplegament de fibra òptica de Fibracat com a protesta perquè ens havia arribat el tema com a sobrevingut només unes hores abans, i sense la documentació. Quan s’estaven tractant les preguntes entrades per escrit per ERC, l'alcalde va decidir aixecar el ple (finalitzar-lo) sense haver donat l’oportunitat d’esgotar l’ordre del dia, en el punt de precs i preguntes, davant l’astorament dels assistents perquè el ple havia transcorregut amb total normalitat des del seu inici. Encara que el posicionament de l’oposició no agradi o les preguntes puguin ser considerades incòmodes (en aquest cas, les alcaldies accidentals que hi ha hagut els darrers 8 mesos, que havíem demanat prèviament i no se’ns havia respost), el ple és l’espai de diàleg i debat per fer públics les opinions de regidors i grups municipals, però tant les formes com les paraules amb què el responsable del ple va acabar-lo són inacceptables. Ho hem dit en altres ocasions, el nostre dret i la nostra responsabilitat a l'oposició passa pel control i fiscalització de l’acció de Govern i volem i hem de tenir accés a la informació pública, de la qual s’ha de retre compte; no entrem en cap posicionament ni judici personal, només polític. De fet, ahir volíem reiterar-ho en la nostra demana legítima d'informació, però no vam tenir l’oportunitat. Prèviament, havíem demanat quines actuacions havia portat a terme l'Ajuntament en un pati d’un habitatge després de rebre, el juliol del 2017 i el gener del 2018, l'avís dels veïns del mal estat en què diversos gossos estaven a l'aire lliure.

ERC vota no al continuisme de les ordenances i al pressupost 2019

Esquerra Republicana de Catalunya a Sant Vicenç de Castellet va votar en contra de les ordenances fiscals i del pressupost 2019 proposats per l’equip de Govern local de CiU. Pel que fa a les ordenances, davant de la falta de canvis, la postura d’ERC es va mantenir contrària perquè no s’han tingut en compte les peticions reiterades, qüestions de voluntat política. Es tracta de l'actualització dels valors cadastrals per al càlcul de l'IBI, l’estudi d’altres fonts impositives d'ingressos, així com la implementació de la renda com a base per a taxes (no s’aplica encara la tarificació social) i bonificacions, ja que no es reconeix la capacitat econòmica de les famílies en els beneficis fiscals, i la possibilitat d’augmentar la bonificació en les anomenades plusvàlues en casos de viudetat. Pel que fa a l’IBI, Esquerra demana l’inici de la revisió cadastral (l’última és del 2008), que pot suposar modificar l’impost, però a partir de l’actualitat i obligaria l’Ajuntament a repensar noves fonts d’ingressos, com una taxa per a pisos desocupats propietat de bancs que no estan en el mercat de lloguer. Esquerra considera que tant les obligacions fiscals com les exempcions o bonificacions s’han d’aplicar amb igualtat de condicions i en funció de la capacitat econòmica de les famílies. Per això, quant a la tarificació social, fa anys que se n’espera la implementació. Entre altres peticions, també es va demanar, de nou, que les bonificacions de les plusvàlues en cas de viudetat sigui del 100% (com amb les dissolucions de condomini), per justícia i humanitat, ja que no hi ha una operació de compra-venda amb un benefici per a una de les parts. Quant al pressupost, ERC considera “enorme” l’augment de 350.000 d’ingressos de l’IBI, tenint en compte que s’ha venut la idea de congelació dels impostos, quan hi ha regularitzacions cadastrals que causaran l’increment. Això, sumat al superàvit del pressupost, dona més força a la petició de la revisió cadastral i plantejar-se una reducció dels impostos.

Resum del ple de juliol: nou contracte de recollida de residus i preguntes diverses

Aquí us oferim un resum del ple de juliol, protagonitzat bàsicament pel nou contracte dels serveis de recollida de residus i les preguntes fetes pel grup d’Esquerra. Només començar, vam demanar informació sobre els decrets dels contractes menors dels serveis de comunicació i premsa i el d’actualització i dinamització de la web municipal. Tal i com ja advertia l’interventor municipal en el seu informe del 2017, vam demanar que justifiquessin la necessitat puntual i no habitual, així com el seu caràcter no repetitiu o periòdic. Un contracte que es va prorrogant durant els últims 3 anys, entenem que ha de sortir a concurs públic. A més, si sumes els dos contractes (18.000€) supera el llindar establert per la llei per atorgar contractes menors, que és de 15.000€. Tot seguit, vam aprovar la xifra de població a 1 de gener, que ha disminuït fins als 9.275 habitants. Vam demanar que es doni la xifra per separat d’homes i dones, com s’havia fet anteriorment. Pel que fa a la contractació per a l’adjudicació dels serveis de recollida de residus municipals i de la neteja viària, vam votar-hi en contra. Aquest és el nostre posicionament, que al ple va explicar com a portaveu el regidor Jordi Palma: “després d’analitzar la documentació, i de reunir-nos amb els tècnics de l’Ajuntament, considerem correcte tècnicament el procediment de licitació. Com hem fet altres vegades us demanem assistir a les fases de la licitació. Esquerra no pot donar suport, però, a aquesta licitació per tractar-se d’un projecte de gestió de residus continuista. Pensem que estem perdent l’oportunitat d’iniciar el canvi a un model de gestió de residus més eficient.  El grup municipal d’ERC portava al programa electoral la implantació progressiva del model porta a porta. Som conscients de la dificultat d’implantació d’un model de recollida selectiva com és aquest. Però no podem renunciar als beneficis que comporta un model d’aquest tipus.

Vallhonesta

L'Ajuntament aprova una moció d'ERC per desencallar la situació de Vallhonesta

El grup municipal d’Esquerra va presentar una moció en el ple de maig sobre les immatriculacions de Vallhonesta, el conflicte per la propietat de l’ermita i Can Campaner i la impossibilitat de celebrar-hi el tradicional Aplec de l’1 de maig amb l’objectiu de desencallar-ne la situació, que va rebre el suport de la resta de grups, que van afegir-se i votar a favor de la proposta. La moció acorda que l’Ajuntament proposi i iniciï converses multilaterals amb tots els agents implicats per aconseguir un acord d’interès general per determinar la propietat de l’ermita i Can Campaner i per fer reconsiderar al propietari la decisió de no utilitzar les feixes annexes i recuperar Sant Pere com la ubicació de la Festa del Panellet. També rebutja les immatriculacions, que van ser possibles arreu gràcies a la “Ley Hipotecaria” franquista. L’Ajuntament, a més, haurà de demanar oficialment al Bisbat de Vic si hi ha hagut més immatriculacions de propietats dins del terme municipal de Sant Vicenç i crear una comissió amb representants de tots els grups polítics amb representació al consistori per a establir els mecanisme adients que facin possible que el poble faci ús del patrimoni de Sant Pere de Vallhonesta. Tot i que el text inicial no limitava l’actuació a Sant Pere, perquè ERC considera que s’hi poden tractar altres temes sobre el patrimoni històric i cultural, com Sant Jaume i la Torre d’en Bernat, es va acceptar l’esmena per aconseguir el consens.    La moció, en l’exposició de motius, recorda que el passat 3 d’abril, el propietari de la finca de Serracanta va presentar una instància a l’Ajuntament de Sant Vicenç per comunicar la seva decisió de no permetre l’ús de les feixes adjacents a l’ermita i la casa de Can Campaner de Vallhonesta per a la celebració de l’Aplec del Panellet de l’1 de maig pel conflicte amb el Bisbat de Vic per les immatriculacions d’aquestes edificacions. Aquesta festa, que es va recuperar l’any 1954 i que ha arribat a la seva 64a edició, és una de les més tradicionals de Sant Vicenç i amb una major participació de ciutadans, més de mil persones.

Adriana Delgado, reelegida cap de llista per a les properes eleccions municipals

Adriana Delgado va ser reelegida ahir al vespre com a cap de llista d’ERC a Sant Vicenç de Castellet per a les eleccions municipals del 2019. Delgado, que ja va ser candidata el 2015, és ara la portaveu del grup municipal a l’Ajuntament i diputada al Parlament. La votació, amb la unanimitat de militants i amics, va tenir lloc en una assemblea extraordinària a l’auditori de la biblioteca. Delgado va ser l’única candidata, avalada per l’executiva local, i en la seva presentació va defensar el model municipalista i republicà d’Esquerra Sant Vicenç, “amb la gent, com la gent i per la gent”, basat en una concepció igualitària de les llibertats dels ciutadans, prioritzant el bé comú i la participació de la gent en els afers públics, i a partir de valors com el treball, el compromís, l’honestedat, la convivència i el respecte a les persones, la sostenibilitat i el feminisme. La candidata va explicar que treballa per la formació d’una llista, lògicament, amb membres d’ERC i el Jovent Republicà, però també i com és habitual, amb persones independents “que provinguin d’àmbits locals diferents i que ens acompanyin per oferir als nostres ciutadans un canvi, una alternativa, i per tirar endavant propostes ambicioses, necessàries, equitatives, participatives, per a tothom”. En definitiva, va dir Delgado, “farem una llista variada, amb perfils diversos, complementaris, però ja segur que amb gent compromesa, valenta i orgullosa d’aquest poble i d’aquest país, i amb moltes ganes de treballar”. Treballar, va explicar, per trencar l’actual majoria absoluta de CiU d’aquest mandat i governar “d’una altra manera, al costat dels santvicentins i santvicentines”. L’any que falta per a les municipals, va dir, servirà a ERC per seguir fent una oposició crítica a l’Ajuntament, des del respecte i l’argumentació, i, més enllà, per acumular forces, cosir, sumar i abraçar persones que provinguin d’altres projectes.

Foto de J.E. (Regió7)

Ple d'abril: vial d'accés de la C55, geoturisme i moció de suport als CDR

Aquí teniu un resum del ple d'abril de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, que va venir farcit de sobrevinguts. De fet, l'únic punt de l'ordre del dia era el nomenament d'un nou voluntari de servei de protecció civil, a qui vam donar l'enhorabona i agrair la tasca a fer, juntament a la resta de companys. Tot seguit, vam votar (a favor) del conveni amb el Consell Comarcal de gestió de "El geoturisme com a eix vertebrador per l dinamitzcaió turística i econòmica del Bages". Les regidores Adriana Delgado i Sandra Oliva van ser presidenta i consellera comarcal de Turisme, respectivament, i van treballar i coneixen bé la feina que s'ha fet i es fa des del Consell respecte el Geoparc i la promoció geoturística de la zona. En aquesta ocasió, es tracta dels fons europeus Feder, que a Sant Vicenç ajudaran en la rehabilitació de Castellet (els fons es detinen a diversos projectes de diferents municipis bagencs). Un altre sobrevingut, del qual teníem coneixement i pel qual vam reunir-nos amb tècnics del servei territorial prèviament, va ser la desestimació de les al·legacions per a fer un pas més per fer realitat el vial d'accés de la C55 al polígon de les Vives. Per a ERC, va ser un greu error no acabar-lo quan es va arreglar l'entrada/sortida del poble, que ara dificulta tant la mobilitat dels ciutadans com va en contra dels interessos dels empresaris de la zona afectada. Un cop més, vam donar-hi suport, ja que es tracta d'una millora òbvia, a llarg termini i per a tothom. A més, la resposta -tècnica- a les al·legacions ens van semblar correctes.   També va ser sobrevingut (ens van passar la informació només unes hores abans del ple), l'aprovació de la concertació d'una operació de prèstec amb un banc d'1,5 milions d'euros dins d'un programa de crèdit local de la Diputació de Barcelona. En aquest cas, com que no vam tenir temps per revisar el conveni amb calma, ens vam abstenir, per una banda, pels nostres dubtes sobre el finançament per a la rehabilitació del camp de futbol, però, per altra, perquè aquests diners inclouen diferents projectes als quals donem suport (aparcament de la zona esportiva, adquisició d'uns terrenys del camp de futbol que encara no eren municipals, rehabilitació de Castellet, etc).

Sobre la legítima discrepància política

La discrepància és la diferència d'opinió existent entre les parts actives sobre un afer. En política, acceptar-la i, en tot cas, negociar per evitar-la, és una mostra de profund respecte al joc democràtic. Com a principal partit a l'oposició, ERC té el dret i el deure d'exercir el control i la fiscalització de l'acció del govern municipal. En alguns casos, estem a favor de les legítimes decisions preses, en d'altres, no, també legítimament. Sempre argumentem els nostres posicionaments i els expliquem, no ens hem d'amagar de res. Estem a favor d'un camp de futbol nou per a Sant Vicenç, no del projecte de l'equip de govern, com tampoc no hem donat suport a les darreres ordenances i pressupostos o a l'externalització de serveis, com el d'atenció domiciliària. Però també hem argumentat i explicat vots favorables a propostes del govern, com la biblioteca (un projecte iniciat amb Esquerra), la rehabilitació de Castellet, la reforma de Via Augusta, el nou contracte del servei d'aigua, el parc de les escoles velles o el nou vial de la C55 als polígons, tot i que sembla que alguns no ho recordin. O és més, que ho amaguin. Us convidem, com sempre, a seguir els plens municipals de l'Ajuntament en les emissions en directe d'Esquerra, via Facebook Live, i els nostres canals de comunicació per conèixer-nos millor, a nosaltres i al nostre projecte de poble i de país. No tenim res a amagar, al contrari, volem transparència i claredat, ja que estem orgullosos de les nostres decisions, debatudes, preses en grup i argumentades. No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per fer-nos arribar les vostres pròpies aportacions. Alguns sí que estem disposats a escoltar els altres. #semprehisom  

Ple de març: preus del servei de neteja, tarificació social al Niu i moció per la llibertat dels presos i exiliats polítics

Aquí teniu un resum dels temes debatuts i aprovats en el ple municipal del mes de març de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. El regidor Jordi Palma va fer de portaveu, ja que Adriana Delgado també tenia ple al Parlament i es va incorporar quan ja havia començat la sessió. Precisament va ser Palma qui va demanar de fer un petit homenatge a Josep Bach, que ens acompanyava sovint en els plens i que seguia l'activitat municipal d'aprop. Entre els dictàmes, factures del 2017 que han arribat aquest any i que s'han de pagar amb el pressupost 2018 (abstenció) i la revisió dels preus del contracte del servei de neteja (abstenció). En aquest punt, ERC vam expressar la nostra preocupació per haver de fer front ara a un pagament de 100 mil € d'una qüestió que s'arrossegava des del 2012, i pel què podria suposar, ja que l'actualització de preus està recollida en el contracte amb l'empresa. L'equip de Govern va assenyalar precisament l'empresa com la responsable de no haver-se posat d'acord ni haver pressionat prou. Tot i així, ens vam abstenir perquè s'ha de resoldre la situació amb l'empresa, abans de la possibilitat que denunciï l'Ajuntament, sobretot tenint en compte que s’ha de tornar a licitar el servei en breu, ja que finalitza a 31 d’agost d’aquest any. També va passar pel ple una modificació de crèdit de gairebé 600 mil euros, una gran part per a la rehabilitació del camp de futbol (en contra), encara sense finançament 100% assegurat, com vam dir en les votacions del pressupost i del projecte (com va confirmar l'interventor). Com ja hem explicat cada vegada que votàvem algun punt en referència a aquest tema, respectem la legitimitat de la proposta del projecte, com demanem que es faci amb el nostre posicionament, que és contrari. I aquesta modificació demostra un dels nostres motius en contra, que el finançament no està assegurat. La modificació, una més, evidencia que han d’estar fent moviments contínuament a les partides del projecte per aconseguir finançar-lo i fer partides noves fora del projecte.

Més enllà del 8M

En el darrer butlletí de l’Ajuntament, el grup municipal d’Esquerra hem parlat de “Més enllà del 8M”. Aquest és el text: La necessària commemoració del 8M i les multitudinàries manifestacions per la igualtat efectiva van fer evident que calen polítiques de canvis reals i efectius. Més enllà de manifestos, activitats i concentracions vàries, hem de transformar una societat encara masclista i masculinitzada, acabant, per exemple, amb la bretxa salarial, la feminització de la pobresa, la cossificació, la invisibilitat, l’assetjament sexual, la violència masclista i qualsevol tipus de discriminació. La lluita feminista no és només de les dones, és de tothom, per la igualtat, la llibertat i la justícia social, el 8M i cada dia.    Com que estem molt limitats d’espai, en aquest post voldríem afegir algunes reflexions, que també hem fet arribar a la Comissió de Dones. Creiem que les activitats que s’organitzin per a les dones, estiguin emmarcades o no al voltant del 8M, han de dirigir-se a perfils més diversos i anar més enllà de les manualitats, les teràpies i la cura del cos, i en altres horaris, perquè hi puguin assistir més persones, ja que habitualment són a primera hora de la tarda i és complicat anar-hi sobretot per motius laborals. A més, jornades com la del 8M (que tant de bo no s’haguessin de commemorar) han de tenir un caire reivindicatiu evident. La festa i la reivindicació no són incompatibles, però en dies d’aquest tipus s’ha de donar veu a més persones, en aquest cas relacionades amb la lluita feminista, més enllà de la lectura –necessària- de manifestos institucionals per part de les representants polítiques (i, si és així, visibilitzar al màxim les dones que compleixen aquest paper). I que el rosa tingui menys protagonisme, mirem d’evitar els estereotips. Hi insistim: la lluita feminista no és una lluita només de dones, és una lluita per la igualtat, per la llibertat, per la justícia social.