Sant Vicenç de Castellet

Totes les notícies

Resum del ple de juliol: nou contracte de recollida de residus i preguntes diverses

Aquí us oferim un resum del ple de juliol, protagonitzat bàsicament pel nou contracte dels serveis de recollida de residus i les preguntes fetes pel grup d’Esquerra. Només començar, vam demanar informació sobre els decrets dels contractes menors dels serveis de comunicació i premsa i el d’actualització i dinamització de la web municipal. Tal i com ja advertia l’interventor municipal en el seu informe del 2017, vam demanar que justifiquessin la necessitat puntual i no habitual, així com el seu caràcter no repetitiu o periòdic. Un contracte que es va prorrogant durant els últims 3 anys, entenem que ha de sortir a concurs públic. A més, si sumes els dos contractes (18.000€) supera el llindar establert per la llei per atorgar contractes menors, que és de 15.000€. Tot seguit, vam aprovar la xifra de població a 1 de gener, que ha disminuït fins als 9.275 habitants. Vam demanar que es doni la xifra per separat d’homes i dones, com s’havia fet anteriorment. Pel que fa a la contractació per a l’adjudicació dels serveis de recollida de residus municipals i de la neteja viària, vam votar-hi en contra. Aquest és el nostre posicionament, que al ple va explicar com a portaveu el regidor Jordi Palma: “després d’analitzar la documentació, i de reunir-nos amb els tècnics de l’Ajuntament, considerem correcte tècnicament el procediment de licitació. Com hem fet altres vegades us demanem assistir a les fases de la licitació. Esquerra no pot donar suport, però, a aquesta licitació per tractar-se d’un projecte de gestió de residus continuista. Pensem que estem perdent l’oportunitat d’iniciar el canvi a un model de gestió de residus més eficient.  El grup municipal d’ERC portava al programa electoral la implantació progressiva del model porta a porta. Som conscients de la dificultat d’implantació d’un model de recollida selectiva com és aquest. Però no podem renunciar als beneficis que comporta un model d’aquest tipus.

Vallhonesta

L'Ajuntament aprova una moció d'ERC per desencallar la situació de Vallhonesta

El grup municipal d’Esquerra va presentar una moció en el ple de maig sobre les immatriculacions de Vallhonesta, el conflicte per la propietat de l’ermita i Can Campaner i la impossibilitat de celebrar-hi el tradicional Aplec de l’1 de maig amb l’objectiu de desencallar-ne la situació, que va rebre el suport de la resta de grups, que van afegir-se i votar a favor de la proposta. La moció acorda que l’Ajuntament proposi i iniciï converses multilaterals amb tots els agents implicats per aconseguir un acord d’interès general per determinar la propietat de l’ermita i Can Campaner i per fer reconsiderar al propietari la decisió de no utilitzar les feixes annexes i recuperar Sant Pere com la ubicació de la Festa del Panellet. També rebutja les immatriculacions, que van ser possibles arreu gràcies a la “Ley Hipotecaria” franquista. L’Ajuntament, a més, haurà de demanar oficialment al Bisbat de Vic si hi ha hagut més immatriculacions de propietats dins del terme municipal de Sant Vicenç i crear una comissió amb representants de tots els grups polítics amb representació al consistori per a establir els mecanisme adients que facin possible que el poble faci ús del patrimoni de Sant Pere de Vallhonesta. Tot i que el text inicial no limitava l’actuació a Sant Pere, perquè ERC considera que s’hi poden tractar altres temes sobre el patrimoni històric i cultural, com Sant Jaume i la Torre d’en Bernat, es va acceptar l’esmena per aconseguir el consens.    La moció, en l’exposició de motius, recorda que el passat 3 d’abril, el propietari de la finca de Serracanta va presentar una instància a l’Ajuntament de Sant Vicenç per comunicar la seva decisió de no permetre l’ús de les feixes adjacents a l’ermita i la casa de Can Campaner de Vallhonesta per a la celebració de l’Aplec del Panellet de l’1 de maig pel conflicte amb el Bisbat de Vic per les immatriculacions d’aquestes edificacions. Aquesta festa, que es va recuperar l’any 1954 i que ha arribat a la seva 64a edició, és una de les més tradicionals de Sant Vicenç i amb una major participació de ciutadans, més de mil persones.

Adriana Delgado, reelegida cap de llista per a les properes eleccions municipals

Adriana Delgado va ser reelegida ahir al vespre com a cap de llista d’ERC a Sant Vicenç de Castellet per a les eleccions municipals del 2019. Delgado, que ja va ser candidata el 2015, és ara la portaveu del grup municipal a l’Ajuntament i diputada al Parlament. La votació, amb la unanimitat de militants i amics, va tenir lloc en una assemblea extraordinària a l’auditori de la biblioteca. Delgado va ser l’única candidata, avalada per l’executiva local, i en la seva presentació va defensar el model municipalista i republicà d’Esquerra Sant Vicenç, “amb la gent, com la gent i per la gent”, basat en una concepció igualitària de les llibertats dels ciutadans, prioritzant el bé comú i la participació de la gent en els afers públics, i a partir de valors com el treball, el compromís, l’honestedat, la convivència i el respecte a les persones, la sostenibilitat i el feminisme. La candidata va explicar que treballa per la formació d’una llista, lògicament, amb membres d’ERC i el Jovent Republicà, però també i com és habitual, amb persones independents “que provinguin d’àmbits locals diferents i que ens acompanyin per oferir als nostres ciutadans un canvi, una alternativa, i per tirar endavant propostes ambicioses, necessàries, equitatives, participatives, per a tothom”. En definitiva, va dir Delgado, “farem una llista variada, amb perfils diversos, complementaris, però ja segur que amb gent compromesa, valenta i orgullosa d’aquest poble i d’aquest país, i amb moltes ganes de treballar”. Treballar, va explicar, per trencar l’actual majoria absoluta de CiU d’aquest mandat i governar “d’una altra manera, al costat dels santvicentins i santvicentines”. L’any que falta per a les municipals, va dir, servirà a ERC per seguir fent una oposició crítica a l’Ajuntament, des del respecte i l’argumentació, i, més enllà, per acumular forces, cosir, sumar i abraçar persones que provinguin d’altres projectes.

Foto de J.E. (Regió7)

Ple d'abril: vial d'accés de la C55, geoturisme i moció de suport als CDR

Aquí teniu un resum del ple d'abril de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, que va venir farcit de sobrevinguts. De fet, l'únic punt de l'ordre del dia era el nomenament d'un nou voluntari de servei de protecció civil, a qui vam donar l'enhorabona i agrair la tasca a fer, juntament a la resta de companys. Tot seguit, vam votar (a favor) del conveni amb el Consell Comarcal de gestió de "El geoturisme com a eix vertebrador per l dinamitzcaió turística i econòmica del Bages". Les regidores Adriana Delgado i Sandra Oliva van ser presidenta i consellera comarcal de Turisme, respectivament, i van treballar i coneixen bé la feina que s'ha fet i es fa des del Consell respecte el Geoparc i la promoció geoturística de la zona. En aquesta ocasió, es tracta dels fons europeus Feder, que a Sant Vicenç ajudaran en la rehabilitació de Castellet (els fons es detinen a diversos projectes de diferents municipis bagencs). Un altre sobrevingut, del qual teníem coneixement i pel qual vam reunir-nos amb tècnics del servei territorial prèviament, va ser la desestimació de les al·legacions per a fer un pas més per fer realitat el vial d'accés de la C55 al polígon de les Vives. Per a ERC, va ser un greu error no acabar-lo quan es va arreglar l'entrada/sortida del poble, que ara dificulta tant la mobilitat dels ciutadans com va en contra dels interessos dels empresaris de la zona afectada. Un cop més, vam donar-hi suport, ja que es tracta d'una millora òbvia, a llarg termini i per a tothom. A més, la resposta -tècnica- a les al·legacions ens van semblar correctes.   També va ser sobrevingut (ens van passar la informació només unes hores abans del ple), l'aprovació de la concertació d'una operació de prèstec amb un banc d'1,5 milions d'euros dins d'un programa de crèdit local de la Diputació de Barcelona. En aquest cas, com que no vam tenir temps per revisar el conveni amb calma, ens vam abstenir, per una banda, pels nostres dubtes sobre el finançament per a la rehabilitació del camp de futbol, però, per altra, perquè aquests diners inclouen diferents projectes als quals donem suport (aparcament de la zona esportiva, adquisició d'uns terrenys del camp de futbol que encara no eren municipals, rehabilitació de Castellet, etc).

Sobre la legítima discrepància política

La discrepància és la diferència d'opinió existent entre les parts actives sobre un afer. En política, acceptar-la i, en tot cas, negociar per evitar-la, és una mostra de profund respecte al joc democràtic. Com a principal partit a l'oposició, ERC té el dret i el deure d'exercir el control i la fiscalització de l'acció del govern municipal. En alguns casos, estem a favor de les legítimes decisions preses, en d'altres, no, també legítimament. Sempre argumentem els nostres posicionaments i els expliquem, no ens hem d'amagar de res. Estem a favor d'un camp de futbol nou per a Sant Vicenç, no del projecte de l'equip de govern, com tampoc no hem donat suport a les darreres ordenances i pressupostos o a l'externalització de serveis, com el d'atenció domiciliària. Però també hem argumentat i explicat vots favorables a propostes del govern, com la biblioteca (un projecte iniciat amb Esquerra), la rehabilitació de Castellet, la reforma de Via Augusta, el nou contracte del servei d'aigua, el parc de les escoles velles o el nou vial de la C55 als polígons, tot i que sembla que alguns no ho recordin. O és més, que ho amaguin. Us convidem, com sempre, a seguir els plens municipals de l'Ajuntament en les emissions en directe d'Esquerra, via Facebook Live, i els nostres canals de comunicació per conèixer-nos millor, a nosaltres i al nostre projecte de poble i de país. No tenim res a amagar, al contrari, volem transparència i claredat, ja que estem orgullosos de les nostres decisions, debatudes, preses en grup i argumentades. No dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per fer-nos arribar les vostres pròpies aportacions. Alguns sí que estem disposats a escoltar els altres. #semprehisom  

Ple de març: preus del servei de neteja, tarificació social al Niu i moció per la llibertat dels presos i exiliats polítics

Aquí teniu un resum dels temes debatuts i aprovats en el ple municipal del mes de març de l'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet. El regidor Jordi Palma va fer de portaveu, ja que Adriana Delgado també tenia ple al Parlament i es va incorporar quan ja havia començat la sessió. Precisament va ser Palma qui va demanar de fer un petit homenatge a Josep Bach, que ens acompanyava sovint en els plens i que seguia l'activitat municipal d'aprop. Entre els dictàmes, factures del 2017 que han arribat aquest any i que s'han de pagar amb el pressupost 2018 (abstenció) i la revisió dels preus del contracte del servei de neteja (abstenció). En aquest punt, ERC vam expressar la nostra preocupació per haver de fer front ara a un pagament de 100 mil € d'una qüestió que s'arrossegava des del 2012, i pel què podria suposar, ja que l'actualització de preus està recollida en el contracte amb l'empresa. L'equip de Govern va assenyalar precisament l'empresa com la responsable de no haver-se posat d'acord ni haver pressionat prou. Tot i així, ens vam abstenir perquè s'ha de resoldre la situació amb l'empresa, abans de la possibilitat que denunciï l'Ajuntament, sobretot tenint en compte que s’ha de tornar a licitar el servei en breu, ja que finalitza a 31 d’agost d’aquest any. També va passar pel ple una modificació de crèdit de gairebé 600 mil euros, una gran part per a la rehabilitació del camp de futbol (en contra), encara sense finançament 100% assegurat, com vam dir en les votacions del pressupost i del projecte (com va confirmar l'interventor). Com ja hem explicat cada vegada que votàvem algun punt en referència a aquest tema, respectem la legitimitat de la proposta del projecte, com demanem que es faci amb el nostre posicionament, que és contrari. I aquesta modificació demostra un dels nostres motius en contra, que el finançament no està assegurat. La modificació, una més, evidencia que han d’estar fent moviments contínuament a les partides del projecte per aconseguir finançar-lo i fer partides noves fora del projecte.

Més enllà del 8M

En el darrer butlletí de l’Ajuntament, el grup municipal d’Esquerra hem parlat de “Més enllà del 8M”. Aquest és el text: La necessària commemoració del 8M i les multitudinàries manifestacions per la igualtat efectiva van fer evident que calen polítiques de canvis reals i efectius. Més enllà de manifestos, activitats i concentracions vàries, hem de transformar una societat encara masclista i masculinitzada, acabant, per exemple, amb la bretxa salarial, la feminització de la pobresa, la cossificació, la invisibilitat, l’assetjament sexual, la violència masclista i qualsevol tipus de discriminació. La lluita feminista no és només de les dones, és de tothom, per la igualtat, la llibertat i la justícia social, el 8M i cada dia.    Com que estem molt limitats d’espai, en aquest post voldríem afegir algunes reflexions, que també hem fet arribar a la Comissió de Dones. Creiem que les activitats que s’organitzin per a les dones, estiguin emmarcades o no al voltant del 8M, han de dirigir-se a perfils més diversos i anar més enllà de les manualitats, les teràpies i la cura del cos, i en altres horaris, perquè hi puguin assistir més persones, ja que habitualment són a primera hora de la tarda i és complicat anar-hi sobretot per motius laborals. A més, jornades com la del 8M (que tant de bo no s’haguessin de commemorar) han de tenir un caire reivindicatiu evident. La festa i la reivindicació no són incompatibles, però en dies d’aquest tipus s’ha de donar veu a més persones, en aquest cas relacionades amb la lluita feminista, més enllà de la lectura –necessària- de manifestos institucionals per part de les representants polítiques (i, si és així, visibilitzar al màxim les dones que compleixen aquest paper). I que el rosa tingui menys protagonisme, mirem d’evitar els estereotips. Hi insistim: la lluita feminista no és una lluita només de dones, és una lluita per la igualtat, per la llibertat, per la justícia social.

Resum ple de gener: moció cofinançament escoles bressol, Sant Jaume de Vallhonesta i la protecció del patrimoni

En aquest ple, vam donar la benvinguda a la nova regidora del grup del PSC, Míriam Rubio, vam votar a favor que Dolors Botines continués com a jutgessa de pau substituta, i ens vam abstenir en la resta de dictàmens, que eren factures extrajudicials del 2017 pagades amb el pressupost del 2018 i una modificació de crèdit per a cobrir una baixa de l’escola bressol El Niu. Va tenir més contingut el debat de la moció presentada per ICV, a la qual vam votar a favor, de petició al Govern de la Generalitat, del pagament de les subvencions per a l’escola bressol. ERC defensem que la Generalitat ha de tornar a finançar les llars municipals i que això no treu que les diputacions no puguin continuar col·laborant en aquest finançament, que caldrà, quan es constitueixi el nou govern de la Generalitat, una negociació política per aconseguir un nou Acord Marc entre les entitats municipalistes, la Generalitat i les diputacions, i que caldrà també buscar una sortida negociada per resoldre-ho per tothom (que també inclogui aquells municipis que no han anat a judici). En el torn de preguntes també va ser més intens. ERC va fer-ne les següents: -De qui és propietat l'hostal i l'ermita/parròquia de Sant Jaume de Vallhonesta? -Quina és la seva qualificació urbanística? -El fet que un edifici sigui BCIL a què obliga l'administració? I a la propietat? De quina manera es pot fer manteniment i alhora forçar la propietat per tenir-lo en condicions? -En quin punt es troben les negociacions amb propietari de la Torre del Bernat per tal de fer pla de rehabilitació i obligar-se totes les parts a preservar-lo? -Si l’Ajuntament ha rebut alguna petició d’informació al respecte abans o després de la denúncia de Mossos a Josep Maria Llovet? Precisament, relacionat amb aquesta denúncia, amb la resta de grups a l'oposició vam fer la lectura i trasllat a l’equip de govern d'aquest comunicat: “Davant la denúncia interposada al nostre veí Josep Maria Llovet, els grups municipals d’ERC, PSC i ICV volem expressar dins el capítol de precs les següents consideracions: Amb la idea inicial, exposada al sí de la comissió informativa preparatòria d’aquest ple, de presentar una moció conjunta de tots els grups municipals, vam acceptar de posposar-la per la voluntat de l’equip de govern de realitzar un seguit de gestions per a poder disposar de més elements de judici i d’acció.

Resum ple de novembre: projecte del camp de futbol i manifest contra la violència de gènere

El ple de novembre va tenir dos temes principals, el projecte de reforma del camp de futbol i l'adhesió al manifest del 25N, Dia internacional contra la violència de gènere. Pel que fa a la rehabilitació del camp de futbol, es tracta d'un projecte de l'equip de Govern molt debatut a ERC i que mai hem compartit. Ja fa temps que vam fer públic el nostre posicionament al respecte, a més de votar en contra del PAM i del pressupost 2018, on es recollia el projecte, totalment legítim, com igual de legítim i respectable és el nostre posicionament en contra, que no en contra de l'activitat de futbol al poble, per molt que alguns intentin vendre aquesta idea. D’una banda, en els nostres darrers programes electorals recollíem la possibilitat d’estudiar una nova ubicació per a un nou camp de futbol, que sabem que és una possibilitat a llarg termini, com explica al mateix projecte a l’hora de decidir mantenir la ubicació. Una possibilitat és la zona d’entrada pel Pont de Vilomara, que actualment és zona no urbanitzable no programada i es necessita un Pla Parcial previ. Per contra, a l'actual espai, totalment condicionat, es farà una inversió molt important, que va més enllà d’una millora en els vestidors i la col·locació de gespa artificial, que podríem considerar com a canvis necessaris. Mai hem negat la necessitat d’un camp digne, però la ubicació de l’actual és el gran handicap que tenim a Sant Vicenç. I per això per a nosaltres era important haver començat fa temps la revisió del POUM, que també necessita una inversió important (tot és qüestió de prioritats), però que afavorirà processos participatius, situar-nos en la realitat i planificar el futur més enllà dels mandats electorals i buscar solucions a problemes d’aquest tipus, que estan enquistats i que una millora, tot i el salt qualitatiu, no solucionaran. I menys encara si el salt qualitatiu és una pèrdua d’oportunitat per solucionar altres mancances, com la urbanització (en sentit literal) del carrer Joan Cadevall.