Sant Vicenç de Castellet

Notícia

L'Ajuntament aprova una moció d'ERC per desencallar la situació de Vallhonesta

Vallhonesta
Vallhonesta
El grup municipal d’Esquerra va presentar una moció en el ple de maig sobre les immatriculacions de Vallhonesta, el conflicte per la propietat de l’ermita i Can Campaner i la impossibilitat de celebrar-hi el tradicional Aplec de l’1 de maig amb l’objectiu de desencallar-ne la situació, que va rebre el suport de la resta de grups, que van afegir-se i votar a favor de la proposta.

La moció acorda que l’Ajuntament proposi i iniciï converses multilaterals amb tots els agents implicats per aconseguir un acord d’interès general per determinar la propietat de l’ermita i Can Campaner i per fer reconsiderar al propietari la decisió de no utilitzar les feixes annexes i recuperar Sant Pere com la ubicació de la Festa del Panellet. També rebutja les immatriculacions, que van ser possibles arreu gràcies a la “Ley Hipotecaria” franquista. L’Ajuntament, a més, haurà de demanar oficialment al Bisbat de Vic si hi ha hagut més immatriculacions de propietats dins del terme municipal de Sant Vicenç i crear una comissió amb representants de tots els grups polítics amb representació al consistori per a establir els mecanisme adients que facin possible que el poble faci ús del patrimoni de Sant Pere de Vallhonesta. Tot i que el text inicial no limitava l’actuació a Sant Pere, perquè ERC considera que s’hi poden tractar altres temes sobre el patrimoni històric i cultural, com Sant Jaume i la Torre d’en Bernat, es va acceptar l’esmena per aconseguir el consens.   

La moció, en l’exposició de motius, recorda que el passat 3 d’abril, el propietari de la finca de Serracanta va presentar una instància a l’Ajuntament de Sant Vicenç per comunicar la seva decisió de no permetre l’ús de les feixes adjacents a l’ermita i la casa de Can Campaner de Vallhonesta per a la celebració de l’Aplec del Panellet de l’1 de maig pel conflicte amb el Bisbat de Vic per les immatriculacions d’aquestes edificacions. Aquesta festa, que es va recuperar l’any 1954 i que ha arribat a la seva 64a edició, és una de les més tradicionals de Sant Vicenç i amb una major participació de ciutadans, més de mil persones. L’Aplec s’organitza conjuntament pel Centre Excursionista i l’Associació de Veïns de Vallhonesta.

El text explica sobre les immatriculacions que van ser possibles arreu gràcies a la “Ley Hipotecaria” (1946), de l’època franquista, i que amb la presidència d’Aznar va facilitar més privilegis als bisbats, sense cap legitimitat i que han afectat durant anys diversos territoris. Per últim, ERC, com ha fet des del moment que es va conèixer l’enfrontament entre el Bisbat de Vic i l’amo dels terrenys de Sant Pere, lamenta que perjudica, sobretot, la ciutadania de Sant Vicenç, especialment els veïns de la zona i el Centre Excursionista, que hi ha fet i fa un feina ingent de manteniment i millora del patrimoni i de l’entorn natural, i que s’ha de trobar una solució dialogada i d’interès general.