Segarra

Totes les notícies

Marxa exploratòria a Guissona

Aquest dissabte al vespre vam passejar pels carrers de Guissona tot fent una marxa exploratòria organitzada pel grup municipal d'ERC a l'Ajuntament, amb l'objectiu d'identificar els espais que ens generen més inseguretat, i visualitzar l'urbanisme amb perspectiva de gènere. Durant la caminada vam analitzar diversos punts de la vila i a continuació vam posar en comú les idees sorgides arran de la marxa. A partir d'aquí en sortiran propostes per a trobar-hi solucions. L’espai públic és de tothom, hem de garantir que sigui també de les dones, construïm carrers segurs ! 

Feminisme: una lluita per la igualtat.

Sorprèn que avui, en ple segle XXI, la lluita feminista faci sentir incòmodes a alguns ciutadans. Sorprèn, perquè el moviment a favor dels drets de les dones, una reivindicació per a fer evidents les desigualtats de gènere i posar els mecanismes per a combatre-les, és un punt a l’ordre del dia i una campanya que, per imperiosa necessitat, no només s’ha de treballar en aquestes dates, al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Efectivament, és reivindicació que va més enllà d’aquesta data i impregna tots els dies de l’any i l’acció de les administracions públiques i de totes i cadascuna de les persones que conformen la nostra societat. Perquè la reivindicació feminista és un factor de justícia social, que en el fons vetlla per a l’eradicació de tota mena de discriminació. A la nostra societat, les desigualtats, les discriminacions, les situacions de vulnerabilitat, són patides més sovint per les dones: major precarietat laboral, bretxa salarial, feminització de la pobresa... Per posar alguns exemples, cal destacar que més d’un 70% dels contractes a temps parcial ho són de dones, o recordar que en l’àmbit educatiu, les dones representen el 60% de les llicenciades i en canvi els càrrecs de més rellevància, en tots els sectors, continuen sent ocupats majoritàriament per homes. El sostre de vidre i el terra enganxós, encara no s’ha superat i segueix limitant les possibilitats d’ascens i desenvolupament de les dones. No hem d’oblidar, tampoc, la reivindicació del dret de les dones a decidir sobre el propi cos i el dret a una maternitat lliure i segura, ni la lluita per a materialitzar polítiques de conciliació de la vida personal, familiar i laboral per garantir que les dones tinguin dret a  gaudir de temps de lleure i participació de la mateixa manera que ho fan els homes. Malauradament, la cultura heteropatriarcal a la que encara estem lligats, dibuixa una idea de masculinitat molt concreta, que sovint se sustenta des de les postures de dominació i que en alguns casos, molt evidents darrerament, ha donat lloc a violències en l’àmbit laboral, familiar i de la parella.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reconeix les competències en matèria d’aigües al Consell Comarcal de la Segarra.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reconeix les competències en matèria d’aigües al Consell Comarcal de la Segarra. La resolució d’aquest contenciós administratiu, que va ser imposat pels alcaldes dels municipis de Sant Ramon, Talavera, Granyena i Granyanella, malgrat que els seus respectius ajuntaments havien delegat les competències en matèria d’aigües en alta al Consell Comarcal al seu dia, comporta per als ajuntaments demandants el pagament de les costes.  

Nou servei de suport al dol al Consell Comarcal de la Segarra

El Consell Comarcal de la Segarra posa en marxa un nou servei de suport al dol, amb la col·laboració de l’entitat Suport al dol de Ponent. El servei, un cop al mes amb atencions concertades prèviament i és d’accés lliure. La Consellera Comarcal de Serveis Socials, Salut i Igualtat, Gemma Martínez, ha manifestat que ‘és un servei molt desitjat, perquè ofereix acompanyament emocional i psicoterapèutic, és una prestació realment útil per a la ciutadania’.  

El nou pressupost de la Diputació de Lleida

El passat divendres dia 21 de febrer, el Ple de la Diputació de Lleida va aprovar el pressupost per a l’exercici 2020, amb el suport dels grups d’ERC, JxCat i Unitat d’Aran. Un pressupost un 3,3% superior que el del 2019 i que incrementa fins a un 42% les inversions i ajuts previstos.  37.550.000 € per al món local, als quals cal sumar els 10 M€  per al desplegament de la fibra òptica que s’incorporaran al pressupost d’enguany en fer la liquidació de l’anterior, i també els 8.800.000 € (10%) per a les entitats i associacions del territori a través de convenis i convocatòries de concurrència competitiva. Aquest increment en els ingressos es produeix per la que és una bona notícia, l’increment de les participacions en els ingressos estatals per IRPF, IVA i fons complementaris. Aquesta dada indica que estem en un procés de moderada recuperació del consum de les persones i l’activitat empresarial, raó per la qual s’incrementa la recepció d’aquests impostos. Es creen dues àrees noves que són la d’Igualtat i la de Medi Ambient. Dues àrees que fins ara no existien a la Diputació de Lleida i que són imprescindibles en els temps que vivim, al que cal afegir-hi el pla de suport a l’esport amb 1.850.000 € amb concurrència competitiva fomentant l’esport femení, de base i inclusiu, els 4,8 M€  per a Cooperació Comarcal, i 18 M€ per a Cooperació Municipal. Sense oblidar el Patronat de Promoció econòmica amb prop de 9 M€ , l’IEI amb 7,2 M€, el Patronat de Turisme, Noves Tecnologies o Serveis Tècnics. Com a grup d’ERC, la principal idea que volem implementar en aquesta nova etapa d’acció de govern a la Diputació de Lleida es fonamenta en enfortir econòmicament el món local en base a dotar-lo d’un major finançament i una major autonomia de gestió: que siguin les alcaldies les que puguin decidir quins projectes són els prioritaris per als seus municipis i que puguin comptar amb el suport de la Diputació per a fer-ho viable.

El grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona presenta cinc mocions al ple del mes de febrer

El grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a l’Ajuntament de Guissona, ha presentat diverses mocions al ple de l’Ajuntament que tindrà lloc el proper dilluns dia 24. Així, dues de les mocions s’emmarquen en la propera jornada del dia 8 de març: la primera, sobre la commemoració del dia internacional de la dona, i la segona proposa declarar Guissona municipi feminista. La tercera moció proposa un memorial a les víctimes de la Guerra Civil a Guissona, la quarta és una moció conjunta de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central sobre sobre la inhabilitació del President de la Generalitat Quim Torra i el no reconeixement de la immunitat com eurodiputat d'Oriol Junqueras i la darrera planteja la creació d’un punt d’intercanvi de llibres al carrer. El portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament de Guissona, Josep Esquerra, ha reivindicat el ferm ‘compromís amb la memòria històrica, doncs volem que el nostre poble es conegui a si mateix,  per això és necessari dignificar totes les víctimes i condemnar uns fets perquè no tornin a passar mai més. La recuperació de la memòria històrica és un tema pendent en molts àmbits, però sobretot, és un acte de justícia’. La regidora Verònica Serrulla, en relació a les mocions sobre la commemoració del dia internacional de la dona i la proposta de declarar Guissona municipi feminista, ha manifestat que ‘la reivindicació feminista és un factor de justícia social, que en el fons vetlla per a l’eradicació de tota mena de discriminació’. Serrulla ha refermat que ‘el feminisme és també un ingredient necessari per a la democratització real de la societat i per al benestar de tota la població, homes, dones, infants, jovent i gent gran’. Sergi Farré, regidor del grup d’ERC a Guissona, en referència a la moció de rebuig a la resolució de la Junta Electoral Central sobre la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra i de l’eurodiputat Oriol Junqueras ha valorat que ‘la JEC és un òrgan administratiu i no judicial, i el seu posicionament va en contra de l’Estatut de Catalunya com també del Reglament del Parlament’.

Mercè Carulla: ‘Cal que des de les institucions s’aposti per a la implementació de Rodalies a Lleida’

El president del Consell Comarcal de la Segarra i alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, i la portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida i regidora a la Paeria de Cervera, Mercè Carulla, han participat a la reunió de la Plataforma per la millora de la línia de tren Lleida-Manresa que ha tingut lloc aquest dimarts.  La convocatòria té com a objectiu impulsar la implementació de la xarxa ferroviària de rodalies a Lleida. La portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida, Mercè Carulla, ha manifestat que ‘cal que des de les institucions s’aposti per a la implementació de Rodalies a Lleida, per a garantir un transport públic de qualitat, sostenible i que serveixi com a eix vertebrador del territori, com a eina per a afavorir la promoció econòmica de les nostres terres i per prevenir el despoblament’. Carulla, que és regidora a la Paeria de Cervera, ha afirmat que ‘des d’ERC i com a cerverina, creiem que és una aposta necessària pel territori i per a la nostra societat. Una necessitat reclamada des de fa molt temps per la ciutadania i que ara sembla que pot arribar donar els seus fruits. Des de Diputació es vetllarà per a què es duguin a terme totes les millores anunciades a la reunió i que no es quedi només en fum’. Per a l’alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc Lluch, ‘la reivindicació de disposar d’una línia ferroviària ben connectada i eficient és històrica al nostre territori, i és una manca que cal revertir, com a mesura d’equilibri territorial i com a eina de cohesió social que proporcioni també major connectivitat i qualitat de vida a la ciutadania i millor competitivitat a les nostres comarques’. Lluch ha remarcat que ‘la millora de les comunicacions de la comarca de la Segarra és una de les prioritats del pla estratègic comarcal’.  

Mercè Carulla: 'Treballem sobre tres principis bàsics: major autonomia dels ajuntaments, millor eficàcia en la prestació dels serveis públics i transparència en la gestió'

Tàrrega va acollir aquest dissabte una trobada de coordinació de càrrecs electes d'Esquerra Republicana de Catalunya, en la que van participar Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, i les diputades provincials Mercè Carulla i Estefania Rufach. Durant la jornada, el Joan Talarn va aprofitar per donar a conèixer les línies de treball a la Diputació de Lleida, així com també la proposta de pressupostos per al 2020 per a aquest ens. Així, Talarn, va manifestar que 'els pressupostos per al 2020 suposen un increment del 3,3% respecte dels pressupostos aprovats per a l’any 2019, unes xifres que implicaran una major aportació al món local, destinant directament a ajuntaments i consells comarcals 37.550.000 euros, el 42% de la inversió i els ajuts previstos; que 15.200.000 euros s’invertiran directament en obres al territori, una quantitat que encara s’incrementarà en 10 milions més quan comencem a desplegar de manera efectiva la fibra òptica pels municipis; i que les entitats socials, culturals i esportives del territori rebran el suport de prop de 9 milions d’euros per desenvolupar les seves activitats a les comarques d'arreu del territori'. Talarn va insistir en els principis bàsics 'que regeixen la nostra manera de fer, que no són altres que gestionar amb la prudència i honestedat que requereix l’evidència de que són recursos de tota la ciutadania, que surten de l’esforç fiscal que fem tots i cadascun dels contribuents'.  La portaveu del grup d'ERC a la Diputació de Lleida i regidora a la Paeria de Cervera, Mercè Carulla, va reforçar que 'el compromís és ferm, i pivota sobre tres principis bàsics: major autonomia dels ajuntaments, millor eficàcia en la prestació dels serveis públics i transparència en la gestió, segons els principis de governança republicana, una manera de fer que parteix de valors objectius i transparents, simplificant i agilitzant el màxim la tramitació dels expedients públics'.

En defensa de la pagesia

Esquerra Republicana s'ha sumat aquest divendres a la manifestació que, des de Lleida, reivindica preus justos per al sector agrari. Sota el lema 'Salvem la pagesia, defensem el món rural', els republicans han donat suport a les reivindicacions dels agricultors perquè ‘defensar la pagesia és defensar la vida i el país’, ha apuntat la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, des de la plaça de Sant Joan.   Ho ha dit al costat de la delegació republicana que ha participat a la manifestació d'aquest divendres a Lleida, encapçalada per la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, que ha deixat clar també el seu compromís amb el sector i amb la reivindicació que aquest divendres ha fet sortir al carrer centenars de tractors en un clam per dignificar la pagesia.   ‘La crisi de la fruita dolça ha fet vessar el got: no pot ser que homes i dones que treballen cada dia amb dedicació percebin un preu per sota del cost de producció. Això no ho pot suportar ningú’, ha alertat la consellera d'Agricultura exigint a l'Estat que actualitzi la llei de la cadena alimentària i també posant el focus en una nova norma catalana que ja es treballa amb les organitzacions agràries. Jordà, que ha defensat les mesures a curt termini com una línia de crèdits per liquidar una temporada ‘ruïnosa’, s'ha fet seves les demandes del sector. ‘Sense el sector primari ens quedem sense territori’, ha sentenciat.   El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha reivindicat els pressupostos de l’ens en la lluita dels pagesos. ‘No podem fer una altra cosa que ser al vostre costat; són uns pressupostos pensats per arribar arreu’, ha afegit. També els del Govern que, entre d’altres mesures, incrementen els recursos per al món rural en 66,2 milions d’euros; destinen 24 milions d’euros al contracte global d’explotació per millorar la competitivitat i ampliar l’accés als ajuts, i augmenten les places d’agents rurals.   També al seu torn,la regidora a la Paeria de Cervera i diputada provincial, Mercè Carulla, ha manifestat que 'el sector primari és un dels sectors econòmics més importants del país, imprescindible per l'equilibri territorial, però també necessari per garantir una alimentació saludable i de proximitat; uns preus justos per als productes de la pagesia han de permetre bastir un projecte de vida vinculat a la producció agrària'.