Segarra

Totes les notícies

ERC presenta al ple una moció per a disposar d'un espai municipal adequat per a la realització de cerimònies laiques i de confessions religioses diverses a Guissona

Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Guissona va presentar aquest dijous dia 1 al ple del mes d’octubre, una moció que proposa buscar un espai municipal que reuneixi les condicions adequades per a la realització de cerimònies fúnebres civils, catòliques, sense missa i de qualsevol altra confessió religiosa.  Des d’Esquerra Republicana de Catalunya creiem que hem de donar resposta a totes les demandes espirituals de les famílies i cobrir, d’aquesta manera, les necessitats expressades davant la creixent diversitat religiosa, així com també davant la possibilitat de celebrar cerimònies laiques per a totes les persones no-creients de cap religió o per a les persones agnòstiques. Ester Marsol i Petit, va manifestar que ‘en el moment del comiat la cerimònia ha de permetre palesar la manera de pensar, de viure i de creure del difunt’. ‘Cal oferir un ritus adaptat a les creences religioses  o a les necessitats de cada família, no només per ser fidels a la trajectòria de vida del seu ésser estimat, sinó́ per a facilitar el procés de dol del seu entorn més pròxim’. La regidora republicana, va manifestar també que ‘hem de donar resposta a totes les demandes espirituals de les famílies i cobrir, d’aquesta manera, les necessitats expressades davant la creixent diversitat religiosa, motivada per una major mobilitat geogràfica i l’impacte dels diferents orígens dels nouvinguts al nostre país’. ‘També hem de donar resposta realitzant una cerimònia laica, també anomenada  civil, per a totes les persones no-creients de cap religió, i més específicament per a les persones agnòstiques’. La moció insta a l’Ajuntament a disposar d’un espai municipal adequat, que reuneixi les condicions per fer la vetlla i la cerimònia que hagi escollit el difunt o els seus familiars, a informar a les dues funeràries que exerceixen els  serveis funeraris a Guissona sobre la voluntat de crear aquest nou servei i a fer-ne difusió entre la ciutadania.

L'alcalde de Torrefeta i Florejacs es reuneix amb el president de la Diputació, Joan Talarn

L'alcalde de Torrefeta i Florejacs, Josep Maria Castella Estruch, es va reunir amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert, per a tractar diversos temes relacionats amb el municipi, així com per a comentar les noves línies d'actuació. Així mateix, van compartir la preocupació per l'evolució de la pandèmia i pel que esdevindrà en l'etapa postcovid, que es preveu molts dura, no tant pel sector primari, sinó per la resta de sectors econòmics.

Les alcaldies d’Esquerra Republicana de Catalunya afectades per la línia R12 exigeixen que aquesta sigui una xarxa de transport pública, digna, sostenible i adaptada al segle XXI

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan i els alcaldes de Cervera, Joan Santacana, de Bellpuig, Jordi Estiarte, i de Sant Guim de Freixenet i alhora president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, acompanyats de la senadora d’Esquerra Republicana de Catalunya, Sara Bailac, han tornat a reclamar avui la millora, modernització i el traspàs complet a la Generalitat, amb la corresponent assignació d’inversions i recursos, de la línia fèrria R12 entre les poblacions de Lleida i l’Hospitalet de Llobregat.   Pijuan ha recordat que les deficiències en el servei de la línia R12 han generat històricament diverses reclamacions que fins a dia d’avui no han estat resoltes i que ‘el manteniment insuficient de la línia i l’escassa inversió per part de Foment reverteixen en incidències i endarreriments que han fet que moltes de les 190.000 persones a les que ofereix servei en terres lleidatanes hagin deixat de confiar-hi’.   Alhora, ha reclamat una línia que ‘vertebri la mobilitat entre les comarques de la plana de Lleida, que sigui una infraestructura que aproximi l’alta velocitat, que faciliti els desplaçaments per motius laborals i educatius i que pugui ser una molt bona eina per multiplicar les oportunitats per a moltes persones, i més en el context de crisi sanitària, econòmica i social que vivim’.   Per la seva part, Estiarte, que ha reivindicat com a paradigma de la governança republicana ‘el dret de la ciutadania de les comarques de Ponent, amb igualtat de condicions a altres territoris, de poder tenir una xarxa de transport pública, digna i sostenible’. De la mateixa manera ha recordat que el seu Ajuntament va ser l’impulsor d’una moció que demanava la creació d’un servei de rodalies a Lleida, les inversions necessàries a les estacions i baixadors per seguretat i per evitar la vandalització d’aquests espais, la renovació dels combois i la integració tarifària d’aquest servei amb Rodalies.   El batlle republicà s’ha mostrat també orgullós de que aquesta mateixa moció hagi estat aprovada en tots els ajuntaments ‘afectats’ que denuncien conjuntament ‘l’estat lamentable i nefast de l’actual línia R12’.

Cervera commemora l'Any Josep Benet

Aquest dissabte dia 19 es va iniciar el cicle d’actes commemoratius que Cervera durà a terme durant la setmana de la Isagoge, i que s’emmarquen dins la celebració de l’Any Josep Benet en motiu del centenari del seu naixement. Els actes, organitzats per la Paeria de Cervera, el Museu Comarcal de Cervera i Òmnium Cultural Segarra-Urgell, van iniciar amb la descoberta d’una placa a la casa natal de Josep Benet, polític, historiador i editor, que fou nomenat Fill Predilecte de Cervera (1991) i guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1996) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2000). Durant tota aquesta setmana tindran lloc un reguitzell d’actes que aniran desglossant el llegat de Benet, a través de l’exposició en moviment “La ciutat de Josep Benet” acompanyada de xerrades, una taula rodona, la projecció dels enregistraments de diversos programes de televisió i fins a una activitat infantil que versaran sobre la figura de Josep Benet. Josep Benet i Morell (1920-2008), és una figura cabdal en la història del nostre país, destacant-ne una trajectòria vital de compromís tenaç de l’antifranquisme a primera línia des de la clandestinitat fins a la transició democràtica, i la lleialtat absoluta davant la cultura, la llengua i la memòria històrica del nostre país. Benet també va destacant en la seva activitat com a escriptor i editor. Aquest homenatge, tan necessari com imprescindible, posa en relleu i recupera el llegat d’una personalitat que ha deixat empremta en el nostre patrimoni i que va ser l’epicentre de l’activisme en molts àmbits de la realitat catalana durant dècades del segle passat i sense el qual no es podria explicar bona part de la cultura, la política i la memòria actual del nostre país.  

La Segarra s’adhereix al manifest ciutadà per viure en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible

El ple del Consell Comarcal de la Segarra celebrat el passat dimecres 9 de setembre va aprovar l'adhesió al “Manifest ciutadà pel dret a viure a la pròpia llar, en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible” que impulsa la plataforma Volem Llars Per Viure, una petició adreçada a les administracions catalanes per garantir un habitatge digne a les persones grans, dependents i/o amb algun grau de discapacitat. El manifest proposa impulsar espais inclusius per aquests col·lectius a través pisos tutelats, residències limitades a un nombre reduït de persones en formats diversos, que poden ser apartaments amb els serveis basics per als seus usuaris o pisos de cohabitatge finançats per la banca ètica mitjançant una cessió d’ús. L'objectiu és evitar que el poder adquisitiu dels usuaris condicioni la possibilitat de que la ciutadania pugui desenvolupar-se amb autonomia, intimitat i autodeterminació. La Consellera Comarcal de Serveis Socials Gemma Martínez va afirmar que “aixó és un projecte de futur, que té futur”, tot destacant que el futur “passa per un canvi de model total per part de l’administració. Hem d'anar per un canvi de visió de la societat sobre com han  de viure les persones grans, dependents i/o amb algun grau de discapacitat dins de les seves possibilitats. Aquests i aquestes no deixen de ser ciutadans ni d'exercir el seu dret per aquest fet. O almenys així no hauria de ser”. El Consell de la Segarra té establertes diverses línies d’actuació en aquest sentit, a través de l’ “Eix Persona” del  Pla d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI), que aposta per l’atenció comunitària i l’acompanyament de la persona usuària per fomentar-ne el seu empoderament en tots els àmbits. Paral·lelament, l’ens comarcal farà arribar el “Manifest ciutadà pel dret a viure a la pròpia llar, en un entorn vital acollidor, inclusiu i accessible” a tots els ajuntament de la comarca perquè hi donin suport i també apliquin les mateixes polítiques.

Esquerra presenta a Cervera el llibre “Tornarem a Vèncer”, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira

Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat aquest dimarts dia 15 de setembre el llibre 'Tornarem a vèncer (i com ho farem)' d'Oriol Junqueras i Marta Rovira, un document escrit a quatre mans que recull la proposta dels republicans per a assolir la República Catalana. La presentació a Cervera s’ha dut a terme a les escales de Sant Domènec, i ha comptat amb les intervencions del Paer en Cap de la capital segarrenca, Joan Santacana i de l’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya, Montserrat Fornells.  El Paer en Cap de Cervera, Joan Santacana, ha expressat sobre el llibre de Junqueras i Rovira, que es tracta ‘d’un llibre realista, que parla de coses tangibles, que parteix de l’anàlisi de les fortaleses i les febleses del moviment independentista, bàsicament a partir de l’1 d’octubre, i que defineix l’estratègia necessària per a assolir l’objectiu comú, la República Catalana’. Santacana ha assegurat que ‘com més camins trobem per a arribar al mateix objectiu millor, i a més, aquests camins els hem de recórrer amb la màxima quantitat de companys de viatge’. La diputada al Parlament, Montserrat Fornells, al seu torn, ha manifestat que ‘necessitem maximitzar aquestes fortaleses, i corregir les febleses, per tal de ser molt més forts, i ser molts més, ens cal disposar d’una majoria inapel·lable que superi la fita que no hem assolit mai del 50 % del vot independentista”. Fornells ha detallat que per a assolir aquesta fita, ‘cal que l’independentisme sigui més plural i transversal, que sedueixi més gent cap a la nostra causa, que sumi gent a les diverses lluites compartides, cal teixir una unitat estratègica, que és la que ens fa guanyar’. Així mateix, s’ha refermat en la voluntat de ‘defensar el dret a l’autodeterminació i posar-lo al centre de la política sense renunciar mai a la bandera del diàleg ni a la unilateralitat’. La diputada republicana ha defensat la tasca des dels governs, com a eina per a ‘sumar més gent a la causa independentista’ i la necessitat de teixir aliances amb tots els agents socials i polítics.

Comencen les obres de rehabilitació de l'interior de la Torre de Vallferosa i l'adequació de l'entorn

Amb la signatura de l'acta de replanteig i inici d'obres s'ha donat el tret de sortida per a la realització del projecte de 'Rehabilitació interior de la Torre de Vallferosa i adequació de l'entorn'. El pressupost del projecte és de 141.772,00 euros i es preveu que finalitzi el gener de 2021. Per al finançament de les obres, l'Ajuntament de Torà compta amb una subvenció de 95.797,48 euros del programa 1,5% cultural del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana i una altra subvenció de 44.773,00 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El seguiment de les obres serà dut a terme pel grup de treball integrat per tres membres de l'Associació d'Amics de la Torre de Vallferosa (AATV), tres de l'Associació del patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT) i tres membres del Consistori Municipal (un regidor o regidora de cada grup polític).

Sant Guim de Freixenet connectarà els dos polígons amb una nova variant

L'Ajuntament de Sant Guim de Freixenet i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat es van reunir per a projectar les obres d’habilitació de la variant que connectarà els dos polígons industrials de Sant Guim. Per part del Departament de Territori i Sostenibilitat ja s'han iniciat els estudis informatiu i ambiental del projecte, que es preveu executar a partir del 2022. Amb aquesta inciativa es resoldrà la problemàtica derivada del gran volum de vehicles pesats que circulen per dins del nucli urbà de Sant Guim de Freixenet, trànsit que s’ha vist incrementat en els darrers anys degut al creixement industrial del municipi, i en concret de les empreses Pinsos Yak i El Pastoret. Així, es millorarà la seguretat vial dels veïns i veïnes i es reduirà el temps d’espera quan el tren passi a través de la línia fèrria al seu pas per aquesta població segarrenca, amb una intervenció que consistirà en l’habilitació d’una rotonda a l’entrada de cadascun dels polígons i d’una via de més d’un quilòmetre que connectarà els dos punts, les carreteres B-100 i LV-1003. Els estudis, que s'han adjudicat per un import total de 82.000 euros, es preveu que s'hagin enllestit en un termini de sis mesos cada un, fase que donarà lloc a la licitació posterior per a la redacció del projecte definitiu, que tindrà un pressupost d’uns 4.5000.000€.