Segarra

Notícia

ERC organitza una xerrada informativa sobre la Llei d’Espais Agraris

La Federació Comarcal d’ERC a la Segarra va organitzar una jornada informativa sobre la Llei d’Espais Agraris, que va comptar amb les intervencions d’Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural i les exdiputades al Parlament Irene Fornós i Montserrat Fornells, que van ser membres de la Comissió d’Agricultura del Parlament durant l’elaboració de la llei. A la xerrada hi van assistir diversos electes dels grups d’ERC-InSe-AM i militants del partit de la comarca de la Segarra.

L’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i secretària general de la Federació Regional d’ERC a Lleida, Montserrat Fornells, va introduir la xerrada i contextualitzar-ne l’elaboració ‘la llei d’espais agraris es va començar a treballar durant la XXI legislatura amb la consellera Meritxell Serret, però que la seva tramitació va patir una aturada arran de l’aplicació del 155, i es va reprendre a la següent legislatura’. Fornells va refermar que ‘es tracta d’una llei molt reivindicada, que ha de permetre regular els espais agraris, mobilitzar el màxim de terres i abordar el tema del repoblament’.

Per a Irene Fornós, ‘la llei suposa un gran èxit per al sector i per al territori, i té com a objectiu garantir la sobirania alimentària al nostre país, d’acord amb les premisses que estableixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides’. La republicana va destacar que el pla sectorial agrari de Catalunya serà una de les eines d’ordenació de les polítiques que derivaran d’aquesta llei i la seva aplicació pràctica. Irene Fornós va concloure que ‘aquesta llei ha de protegir les terres i garantir que en el futur tinguem agricultura’.

Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, va detallar el contingut de la llei, i en va explicar els tres grans eixos de treball, el pla territorial agrari, el registre de terres en desús i l’anàlisi de les afectacions agràries. Anson va destacar del pla territorial, que ha de ser una suma de plans específics,  especialment la possibilitat de que ‘els territoris s’organitzin i defineixin l’entorn que volen i el grau de protecció’.

El director general de Desenvolupament Rural va detallar que el registre de terres en desús es fixa en aquestes espais per tal de facilitar, via convocatòria pública, l’adjudicació de l’ús d’aquests terrenys en format de lloguer, i així permetre que el ‘màxim de superfície productiva estigui en actiu’. En referència a l’anàlisi d’afectacions agràries, Anson va especificar que es ‘pretén considerar aquelles activitats que afecten el medi agrari i garantir el mínim impacte i afectació’. Tanmateix, el desplegament de la llei es podrà materialitzar amb l’elaboració d’un decret que haurà de definir els criteris i els procediments a tenir en compte.