Segarra

Totes les opinions

Josep Maria Castella i Estruch, alcalde de Torrefeta i Florejacs i conseller comarcal de Medi Ambient, Rosa Mas i Fustà, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC de la Segarra i Montserrat Fornells i Solé, alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i diputada al Parlament de Catalunya.

Cal reduir la generació de residus, posem-nos-hi!

Del 21 al 29 de novembre de 2020 se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa que pretén conscienciar la ciutadania sobre la prevenció de residus. És evident, que la nostra societat les darreres dècades ha canviat la seva manera de produir, de comercialitzar, en definitiva, de viure, i que aquest canvi ha incrementat la generació de residus de forma alarmant. Paral·lelament, i amb la mateixa velocitat, ha anat sorgint la imperiosa necessitat de gestionar correctament els residus reduir-ne la producció, fent obligat el plantejament de transformar la nostra societat incorporant arreu els fonaments de l’economia circular.

Elisabet Jové i Farré, regidora a l’Ajuntament de Ribera d’Ondara i consellera comarcal d’Ensenyament i Cultura, Inés Granollers i Cunillera, regidora a l’Ajuntament de Bellpuig i diputada al Congrés, Xavier Eritja i Ciuró, diputat al Congrés i Rosa Mas i Fustà, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC de la Segarra

L’escola (en català!) importa

Deia el president Lluís Companys, que totes les causes justes del món tenen els seus defensors, en canvi, Catalunya només ens té a nosaltres. Aquesta afirmació, 80 anys després de la seva mort és molt viva, però si ens endinsem en tots els aspectes que defineixen una nació, veurem que pel que fa a la llengua, té més sentit que mai. Fa pocs dies, al Congrés dels diputats, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya va aconseguir tres fites molt rellevants pel que fa a la llengua i l’escola catalanes, blindar el model d’immersió lingüística a la nova Llei d'educació estatal de manera que el català sigui l'única llengua vehicular a Catalunya, acabar amb la segregació per sexe als centres concertats per tal de garantir la igualtat efectiva de gènere, i aconseguir que el sistema educatiu català guanyi competències per decidir el seu currículum, també a la formació professional, ampliant la seva capacitat de decisió sobre els continguts.

SARA BAILAC, SENADORA PER LLEIDA D’ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA, FRANCESC LLUCH, ALCALDE DE SANT GUIM DE FREIXENET I PRESIDENT DEL CONSELL COMARCAL DE LA SEGARRA, MERCÈ CARULLA, REGIDORA A LA PAERIA DE CERVERA I PORTAVEU DEL GRUP D'ERC A LA DIPUTACIÓ DE LLEIDA I JOAN SANTACANA, PAER EN CAP DE CERVERA

Una victòria del municipalisme republicà

Després de dir-nos reiteradament que era impossible, el govern espanyol ha hagut de cedir i permetre que els nostres pobles i ciutats facin servir els seus recursos per atendre l’emergència social, econòmica i sanitària   Els ajuntaments dels nostres pobles i ciutats podran fer servir els recursos dels que disposen per atendre les necessitats urgents dels seus veïns i veïnes. Milions i milions d’euros fins ara bloquejats als bancs per les injustes i inhumanes regles de l’austeritat fiscal serviran per afrontar l’impacte de la pandèmia més important del darrer segle.

Rosa Mas, presidenta de la Federació Comarcal d'ERC a la Segarra

Tornarem a vèncer

Enguany serà un 11 de setembre estrany, atípic, que de ben segur ens deixarà amb un regust amarg. Una Diada que haurem d’afrontar amb serenitat. Sens dubte, la crisi esdevinguda arran de la Covid-19 ens planteja moltes incerteses, però també molts reptes com a poble. Tanmateix, malgrat el coronavirus, no podem oblidar que tenim pendent la recerca de la resolució definitiva del conflicte nacional, que passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació del nostre poble, i l’amnistia de la causa general independentista.

Francesc Lluch i Majoral, alcalde de Sant Guim de Freixenet i president del Consell Comarcal de la Segarra i Rosa Mas i Fustà, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC de la Segarra.

Per un model de transició energètica planificat i que tingui en compte el territori

Darrerament, a les nostres contrades ens hem vist immersos en un debat sobre la implantació de noves instal·lacions d’energia eòlica que ens porten a debatre de fons, el model de transició energètica que volem. Una cosa és clara, tenim un repte global molt important en aquest sentit, que inevitablement ens posa davant del mirall i ens porta a fer dues reflexions. La primera és que la transició energètica és imprescindible per avançar cap a un futur sostenible.

Francesc Lluch, Carlos Brull, Carme Ferrer i Montse Perelló, alcaldes i alcaldesses de Sant Guim de Freixenet, Falset, Senan i Tivissa, respectivament.

Una revolució verda que tingui en compte el territori

Ens trobem immersos en una profunda crisi ecològica que cal afrontar i en què cal reivindicar valentia perquè no beneficiï els de sempre. Són necessaris canvis globals i cal donar resposta a múltiples reptes com a país, des de la producció d’aliments fins a la gestió de la biodiversitat, passant per la gestió de residus i la generació i el consum energètic. És aquest últim punt, el debat energètic, el que cal plantejar de manera decidida i valenta, perquè la transformació energètica és imprescindible per transitar cap a un futur sostenible.

Mercè Carulla i Castells, regidora a la Paeria de Cervera i portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida, Verònica Serrulla i Lorente, regidora a l’Ajuntament de Guissona i secretària de la dona de la Federació Regional d’ERC de Lleida i Rosa Mas i Fustà, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC de la Segarra.

Un arc de Sant Martí a cada balcó

Passos de vianants pintats amb l’arc de Sant Martí. Balcons amb banderoles multicolors. Motius diversos que, amb imaginació, simbolitzen el compromís amb els drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI. Motius que, enguany, també denuncien la repressió a l’estat espanyol. Fa poques setmanes es coneixia la resolució del tribunal Suprem que sentenciava que exhibir banderes no oficials a l’exterior dels edificis públics és il·legal, “encara que no substitueixin, sinó que concorrin, amb la bandera d’Espanya i les altres legalment o estatutària instituïdes”.

Verònica Serrulla i Lorente, regidora a l’Ajuntament de Guissona i secretària de la dona de la Federació Regional d’ERC de Lleida i Rosa Mas i Fustà, presidenta de la Federació Comarcal d’ERC de la Segarra.

Feminisme: una lluita per la igualtat.

Sorprèn que avui, en ple segle XXI, la lluita feminista faci sentir incòmodes a alguns ciutadans. Sorprèn, perquè el moviment a favor dels drets de les dones, una reivindicació per a fer evidents les desigualtats de gènere i posar els mecanismes per a combatre-les, és un punt a l’ordre del dia i una campanya que, per imperiosa necessitat, no només s’ha de treballar en aquestes dates, al voltant del 8 de març, Dia Internacional de les Dones.

Mercè Carulla i Castells, regidora a la Paeria de Cervera i portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida.

El nou pressupost de la Diputació de Lleida

El passat divendres dia 21 de febrer, el Ple de la Diputació de Lleida va aprovar el pressupost per a l’exercici 2020, amb el suport dels grups d’ERC, JxCat i Unitat d’Aran. Un pressupost un 3,3% superior que el del 2019 i que incrementa fins a un 42% les inversions i ajuts previstos.  37.550.000 € per al món local, als quals cal sumar els 10 M€  per al desplegament de la fibra òptica que s’incorporaran al pressupost d’enguany en fer la liquidació de l’anterior, i també els 8.