ERC al Segrià

Totes les notícies

El Segrià, a la manifestació 'Salvem la pagesia, defensem el món rural'

Nombrosos representants electes d'Esquerra Republicana del Segrià i comarques veïnes s'han sumat aquest divendres a la manifestació pagesa per reivindicar preus justos per al sector agrari, sota el lema 'Salvem la pagesia, defensem el món rural'. A més de regidors, alcaldes, consellers comarcals i diputats provincials, també hi han assistit diputats al Parlament, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, el president de la Diputació, Joan Talarn, la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà.

Montoliu de Lleida posa la primera del Centre de Tractament de Residus del Segrià

Montoliu de Lleida tindrà a la tardor del 2021 una nova planta que ampliarà el Centre de Tractament de Residus del Segrià (CTR) actual. L’alcalde de Montoliu de Lleida, el republicà Josep Guillamet, juntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat del Govern, Damià Calvet, i el president del Consell Comarcal del Segrià i del Consorci de Residus del Segrià, David Masot, ha col·locat aquest dijous la primera pedra de l'obra. La nova infraestructura permetrà disminuir a la meitat la resta que va a parar a l'abocador. Guillamet ha explicat que “és una obra llargament esperada” i ha destacat “la solidaritat” del municipi per acollir des de fa dues dècades una infraestructura que dóna servei a tots el Segrià i “l’aposta per l’economia circular i la valorització dels residus.” Així, ha fet una defensa dels veïns i veïnes del municipi i del Segrià: "a Montoliu ens agrada cuidar la terra, aquest petit tros de territori que és tant patrimoni nostre com dels nostres avantpassats i sobretot, de les generacions futures. Volem que el que ara és una despesa es transformi en noves oportunitats econòmiques." Tanmateix, l'alcalde republicà ha reclamat al Govern "que arribin inversions també per a la resta de l’economia productiva al territori del Segrià, una zona que ha quedat sovint al marge de l’acció pública." La nova planta tractarà fins a 60.000 tones l’any de fracció resta i 15.000 d’orgànica i inclourà una aula d'educació ambiental. A més, permetrà estalviar més de 25.000 tones de CO2. Les obres tenen un cost de 18’5 milions d’euros, que finança l’Agència Catalana de Residus. L'acte ha comptat amb nombrosos representants municipals, del Consell Comarcal i de la Diputació de Lleida.

ERC portarà  l’equip de govern d’Alpicat al contenciós si no retira l’actual projecte de Cal Negre

Els republicans denuncien irregularitats tant en el contingut del projecte com en el tràmit, i demanen a l’alcalde que l’aturi i el retorni al tècnics per adaptar-lo a la normativa actual. Esquerra Alpicat denuncia irregularitats en el projecte de Cal Negre i avisa que el recorrerà al contenciós si l’alcalde, Joan Giralt, no l’atura. Els republicans denuncien irregularitats tècniques en l’actual projecte i demana a l’equip de govern que el modifiqui, adaptant-se a la normativa actual.   Josep Pocino, regidor d’ERC, explica que el projecte actual no recull les especificacions tècniques necessàries pel que fa a accessibilitat, salubritat i eficiència energètica, publicades al BOP el desembre del 2019. “Tot i que aquesta nova  normativa es va publicar posterior a la redacció del projecte, tots aquells projectes que no s’han executat, tenen l’obligatorietat d’adaptar-s’hi, cosa que no fa el projecte de ‘Cal Negre’ d’Alpicat, per tant demanem a l’alcalde que retorni el projecte als tècnics per a que el revisin abans d’executar-lo, i si no ho fa, l’haurem de portar a la justícia per a que ho faci ella”, explica Pocino.   El regidor recorda que la ciutadania va presentar més de 20 al·legacions a aquest projecte, la majoria de les quals encara no han rebut contesta. “Recordem la obligatorietat que té el consistori d’atendre-les totes per escrit abans de continuar amb l’aprovació del projecte, cosa que tampoc no ha fet, una altra irregularitat”, explica Pocino.   Els republicans manifesten que continuaran donant suport a la recollida de firmes que ha endegat la ciutadania d’Alpicat per aturar el projecte i que la setmana passada va entregar a l’ajuntament més de 270 signatures. Tot i l’oposició a aquest projecte, finalment s’ha aprovat amb els 5 vots de Junts per Alpicat i el vot de la regidora socialista i la de ‘ciudadanos’.   En el ple d’avui, els republicans també han presentat tres mocions les quals s’han aprovat per unanimitat, una per a la promoció de les instal·lacions d´autoconsum amb energia fotovoltaica, mitjançant descomptes en l’aplicació dels impostos.

La Federació Comarcal del Segrià celebra el congrés anual a Torrebesses

Aquest diumenge 22 de desembre s'ha celebrat el congrés anual de la Federació Comarcal del Segrià d'Esquerra a Torrebesses. Després de fer una visita cultural al Centre d'Interpretació de la Pedra Seca, que està ubicat en aquest municipi de la comarca, s'ha fet balanç de l'any en un acte a l'ajuntament presidit per l'alcalde Mario Urrea. La Federació Comarcal ha presentat un informe de presidència i un informe econòmic. La presidenta d'ERC al Segrià, Neus Ramonet, ha destacat l'impuls del paper de la dona a la comarca amb la creació de l'àrea d'Igualtat a la Diputació de Lleida i amb diferents iniciatives com tallers i ponències feministes. També ha fet balanç de les últimes eleccions municipals, europees i generals i ha valorat la feina feta des del territori: "al Segrià Esquerra ha millorat molt els resultats perquè quan hi som, la gent veu que fem les coses bé." També ha destacat el gran esforç de la comarcal per presentar candidatures municipals -una trentena en total-, de l'estructura creada a la comarca -amb 10 consellers i 4 diputats- i de l'augment de militants i amics d'ERC. D'altra banda, la diputada Gemma Espigares ha fet la seva valoració de l'any i de l'actualitat política: "Tenim un mapa groc amb més regidors i regidores que mai. Només ens falta guanyar unes eleccions catalanes." Espigares ha informat sobre el Congrés Nacional d'Esquerra, celebrat aquest dissabte, i ha explicat que els dos objectius del partit són "Ser més i ser més forts" i continuar amb la tasca d'internacionalització, encapçalat per la secretària general, Marta Rovira, des de Suïssa. La diputada també ha recalcat que "La victòria al tribunal de Justícia de la Unió Europea i el cop a la justícia espanyola és d'Esquerra i ara cal demanar la llibertat per a Oriol Junqueras." Finalment, el Jovent Republicà ha llegit el seu informe anual. L'acte s'ha tancat amb un torn obert de paraules.  

ERC Alcarràs abandona el Ple perquè l’equip de govern es nega a demanar la llibertat d’Oriol Junqueras

Els republicans denuncien que l’ajuntament no ha volgut incorporar la Moció que demana la nul·litat de la sentència i l'alliberament de presos, represaliats i exiliats polítics El Grup Municipal d'Esquerra va abandonar ahir al vespre el Ple de l’Ajuntament ja que la resta de grups municipals (JuntsXAlcarràs, Sempre Alcarràs i PSC) no han volgut incorporar  a l’ordre del dia la moció presentada pel seu grup l qual demana nul·litat  de la sentència del procés i l'alliberament de totes les persones represaliades, preses i exiliades polítiques.   Segons Santi Pelegrí, aquesta moció reivindica la vulneració per part de la justícia espanyola dels drets i les llibertats no només dels nostres representants polítics sinó de tots els catalans/es, alhora que també exigeix la posada en llibertat de l'Oriol Junqueras tal com posa de manifest a la sentència del TJUE.   En aquest sentit, Pelegrí manifesta que marxar del ple, no significa que no donem importància als punts de l'ordre del dia, “sinó que és una decisió presa degut a la constant censura per part de la resta dels grups polítics municipals d’Alcarràs, a tot el que fa referencia a la república Catalana, al judici del procés i a totes les persones  catalanes represaliades”.   Els republicans tornaran a presentar la moció en el proper Ple, la qual esperen sigui aprovada.    

El Consell Comarcal del Segrià aprova una moció d'ERC per la llibertat d'expressió i iniciativa política al Parlament

El ple del Consell Comarcal del Segrià del mes de desembre ha aprovat una moció d'ERC en defensa de la llibertat d'expressió i la iniciativa política al Parlament de Catalunya amb els vots favorables d'ERC, JxC i el Comú i els vots en contra del PSC, C's i PP. El portaveu del grup republicà, Oriol Verdú, ha defensat la moció, que s'ha aprovat amb els següents acords: PRIMER. Denunciar la censura que el Tribunal Constitucional pretén imposar al Parlament de Catalunya, clarament incompatible amb l’autonomia i la inviolabilitat de la cambra. SEGON. Reivindicar el dret dels diputats i les diputades del Parlament de Catalunya, així com el dels membres d’aquest Ple, a poder debatre sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania, inclosos el dret a l’autodeterminació, la monarquia o la sobirania. Considerar que davant les coaccions dels poders de l’Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap més opció que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d’expressió de tots els diputats i diputades. Sense fissures. Perquè si la censura entra al Parlament de Catalunya, o a qualsevol altra òrgan de representació política, escollit democràticament, es desvirtua el sentit de les institucions. Per això, expressa i expressarà tants cops com ho vulguin els membres d’aquest Ple, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític. Entendre que les competències autonòmiques no poden definir els límits del que es pot parlar al Parlament de Catalunya, perquè els legítims representants del poble de Catalunya s’han de poder posicionar políticament sobre qüestions com la invasió de Turquia al Kurdistan, la crisi dels refugiats o l’emergència climàtica, per posar només alguns exemples. CINQUÈ. Recordar que el Parlament de Catalunya ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret a l’autodeterminació des de l’any 1989 sense que això hagi estat objecte de persecució i censura per part de les institucions de l’Estat.

Literatura i comerç local, al 3r Mercat de Nadal i la Lletra d’Almenar

Aquest 14 de desembre a la plaça del Mercat i al carrer Horta d'Almenar se celebrarà 3r Mercat de Nadal i la Lletra, amb 40 expositors i moltes activitats. Per crear una simbiosi perfecte entre l’àmbit del comerç i el de la literatura, cada parada recomanarà un llibre. També es faran tallers literaris i infantils sota el lema ‘L’arbre dels desitjos’, per a nenes i nens a partir de 2 anys; ‘Escriu la teva història; ‘Joc de les preguntes’, i Encaixa la història’ per a nenes i nens a partir de 6 anys; un photocall literari i l’espai ‘Recomana’ns un llibre’, per a totes les edats, i ‘I per a tu, què és la lectura?’, adreçat a grans i petits. Aquesta iniciativa està impulsada per l’Escola Bressol, l’Escola, l’Institut, les seves respectives AMPES, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, l’Ajuntament i la Biblioteca, i està adreçada al públic en general per fomentar la Literatura Infantil i Juvenil i el comerç local i de proximitat. Cal destacar que a Almenar hi ha 9 clubs de lectura que funcionen amb regularitat, fruit que el municipi s’incorporés fa 12 anys a la iniciativa de municipi lector, que coordinen l'ajuntament i la biblioteca Ramon Berenguer IV.  

ERC Alcarràs reclama la reobertura del Punt Jove com a futura Oficina Jove del Baix Segrià

Els republicans no entenen perquè l’equip de Govern ha clausurat aquest espai i proposen que es reobri per donar servei també a la resta dels municipis d’aquesta zona del Segrià ERC Alçaràs reclama la reobertura del Punt Jove, el qual fa dos dies va ser clausurat per l’ajuntament. Els republicans no entenen perquè l’actual equip de govern ha decidit tancar aquesta punt d’informació, formació i orientació pels joves del municipi i en demanen la seva reobertura i també ampliació de serveis.   Santi Pelegrí, portaveu d’ERC a l’ajuntament, considera important que aquest punt jove estigui situat en un lloc estratègic del municipi, ja que d’aquesta manera els joves hi poden accedir més fàcilment i tenen més visibilitat. “Que tinguin la seva pròpia oficina els dóna més visibilitat i reforça la idea que l’ajuntament aposta per ells. Tancar aquest punt i portar-lo a lo Casino, es com arravatar-los un espai que tenien i possiblement perdrà la rellevància que té ara a l’hora d’orientar els més joves del municipi”   En aquest sentit, Pelegrí proposa reobrir el Punt Jove per convertir-lo en l’Oficina Jove del Baix Segrià. “Ampliem serveis i que doni atenció a tots els pobles d’aquesta zona. Els pobles veïns estan mancats també d’una oficina que doni aquest servei d’assessorament al jovent, per tant podríem centralitzar-ho tot des d’Alcarràs, com a ‘capital’ del Baix Segrià”   Recordem que el Punt Jove són serveis juvenils on trobar tota aquella informació que interessa als més joves mitjançant l'atenció personalitzada i gratuïta de professionals. També organitza activitats formatives, taulers d'anuncis, materials d'autoconsulta, exposicions i serveis d'assessorament entre moltes altres funcions.

25N, Dia Internacional contra la violència envers les dones

Manifest de Dones d'Esquerra Republicana Avui   i   cada   dia,   volem   manifestar   el   nostre   rebuig   cap   aqualsevol   tipus   de   violència   masclista   i   fer   un   pas   més   en   elcompromís per eradicar aquesta vulneració de Drets Humans. Volem denunciar fermament la violència que pateixen les donesi que es manifesta de moltes maneres com una conseqüència, i uninstrument alhora, de la desigualtat entre homes i dones, i de lesrelacions de dominació que existeixen. La violència masclista inclou la violència sexual, la violènciaeconòmica,   la   violència   simbòlica   i   totes   aquelles   situacions   dediscriminació patides per les dones pel simple fet de ser-ho. I que nodiferencia   entre   edats,   classes   socials,   procedències   o   altresestructures socials. El degoteig constant d’assassinats no és més quela punta de l’iceberg d’una problemàtica estructural de la nostrasocietat. Aquest any s’han produït 32 feminicidis als Països Catalans. I és per això que volem un estat amb una base feminista, unaRepública Catalana que prioritzi acabar amb les violències envers lesdones, no només els casos més visibles, com els assassinats i lesviolacions, sinó també les violències quotidianes que passen mésdesapercebudes i que són més difícils d’atacar però que legitimen ireforcen   un   sistema   discriminatori.   Una   República   Catalana   ambpolítiques   públiques   encaminades   a   la   prevenció   centrada   en l’educació afectivo-sexual que generi noves maneres de relacionar-se. L’única   manera   d’assolir   els   nostres   objectius   feministes   ésimplicant-nos, transformant-nos en agents transformadors, des de laciutadania fins a les institucions públiques, per garantir els drets deles   dones   i  la   denúncia   de   les   violències   masclistes.   Volem   una societat de dones i homes lliures on la violència contra les dones encap cas estigui legitimada sinó que es condemni i es rebutgi.