Solsona

Totes les notícies

Els alcaldes d'ERC al Solsonès signant el document de compromís

Els alcaldes d'ERC al Solsonès signen el compromís amb el referèndum

Totes les alcaldies d'ERC al Solsonès (Llobera, Pinell de Solsonès, Sant Llorenç de Morunys i Solsona) han signat el document de compromís amb el referèndum, deixant pal·lès el seu suport i col·laboració amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Els alcaldes es comprometen a col·laborar en totes les actuacions que el Govern els demani, posant "a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals" dels municipis.  

Actes de campanya al Solsonès

El proper dimecres dia 9, a les 8 del vespre i al Centre Cultural de Sant Llorenç de Morunys, es realitzarà un acte de campanya electoral de cara a les eleccions del proper dia 20. Hi participaran la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, i l'Alcalde de Solsona i Diputat al Parlament de Catalunya, David Rodríguez, a més dels representants del Solsonès en les candidatures d'ERC al Senat i al Congrés, Xavier Castellana i Josep Maria Parcerisa, respectivament. Els mateixos intervinents participaran en l'acte de Solsona programat per al proper divendres dia 11 a les 9 del vespre a la Sala Polivalent. En aquest cas, l'acte comptarà també amb la intervenció del cap de llista d'ERC per la circumscripció de Lleida, Xavier Eritja.

Xavier Castellana, representant del Solsonès al Senat per ERC

Xavier Castellana, regidor de Riner, serà el representant del Solsonès a la candidatura d'ERC al Senat com a titular de la mateixa. Castellana ja havia estat cap de llista de la candidatura d'ERC al Congrés dels Diputats en les darreres eleccions generals. Per la seva banda, Mia Parcerisa serà el representant del Solsonès en la candidatura d'ERC al Congrés. En aquest cas ho farà com a primer suplent de la llista. Parcerisa havia estat membre de la candidatura d'ERC a l'Ajuntament de Solsona en les eleccions del passat mes de maig.

David Rodríguez, nou diputat al Parlament de Catalunya

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha estat elegit diputat de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya per Lleida, després que la seva llista s’hagi imposat amb deu escons en aquesta demarcació (ocupava el novè lloc). Rodríguez compaginarà ambdues funcions, si bé una vegada prengui possessió de l’acta de diputat renunciarà al sou de l’alcaldia.    El batlle entoma aquesta nova etapa amb il·lusió, ja que “significa que el Solsonès tornarà a tenir una veu al Parlament i això serà positiu per a la comarca, ja que treballaré des del territori i per al territori”. De fet,“aquest va ser el motiu principal pel qual vaig acceptar la candidatura”, afirma Rodríguez. A nivell personal, també se sent motivat a participar en la política catalana pel “moment excepcional que viu el país”.   De totes maneres, “la primera dedicació” del solsoní “continuarà sent l’alcaldia”, assegura el batlle. “És la que em sento més legitimat a exercir i la que em plau més”, reconeix. Amb tot, les obligacions parlamentàries l’obligaran a renunciar a l’exclusivitat.    Per aquest motiu, les últimes setmanes s’ha realitzat una reformulació de les àrees de gestió de l’Ajuntament i s’ha recuperat la figura del gerent, ocupada a través d’una designació interna, ja prevista en la relació de llocs de treball aprovada en l’anterior mandat. Així mateix, David Rodríguez avança que una vegada prengui possessió de l’acta de diputat renunciarà a la remuneració d’alcalde, que és de 45.000 euros bruts l’any.     Rodríguez, alcalde per ERC des del gener del 2010, serà el cinquè diputat de Solsona dels últims vint anys. Primer ho va ser l’exregidor i expresident del Consell Comarcal Joan Serra i Caball (1992-1995); després l’exalcalde Ramon Llumà i Guitart (1999-2003); l'exregidor i expresident del Consell F. Xavier Ballabriga i Cases (2003-2006) i Mireia Canals i Botines (2010-2014). Els quatre que el van precedir ho van ser de CiU.

Junts pel Sí s'imposa com a primera força a Solsona amb el 64,91% dels vots en uns comicis que baten el rècord històric de participació, que arriba al 77,84%

La candidatura de Junts pel Sí s'ha imposat com a primera força més votada també a Solsona en les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest diumenge, 27 de setembre, amb el 64,91 per cent dels vots (3.124). En segon lloc, la CUP ha assolit el 9,37 per cent de sufragis (451), seguida de Ciutadans, amb el 7,38 per cent (355).    El PSC s'ha posicionat a la capital del Solsonès en el quart lloc, amb el 6,09 per cent dels vots (293); mentre que el PP n'ha aconseguit el 4,38 per cent (211) i Catalunya Sí que es Pot, el 3,39 per cent (163). Entre la resta d'opcions que no han assolit el llindar del 3 per cent de vots hi ha Unió (2,99%).    Una de les protagonistes d'aquesta singular contesa electoral és l'elevada participació, que a Solsona ha batut el seu rècord històric i ha estat del 77,84 per cent, 5,2 punts superior a la del 1984, any que havia marcat el sostre amb el 72,6 per cent, i més de 7 punts per damunt del 2012.    Amb aquests resultats l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, que ocupava el novè lloc de Junts pel Sí, ha estat elegit diputat per Lleida. El batlle compaginarà ambdues funcions.    Consulteu aquí els resultats a Catalunya. Consulteu aquí els resultats al Solsonès.  Consulteu aquí els resultats a Solsona. Font: Ajuntament de Solsona

Els vuit consellers comarcals d’ERC-AM

Representants de diferents municipis de la comarca Una setmana després que Sara Alarcón es presentés com a candidata a la presidència del Consell, la mateixa formació, posa cares als set representants restants, que formaran el nou govern de l’ens comarcal. Seguint els mateixos criteris d’equitat i equilibri, els càrrecs electes escollits són regidors i alcaldes dels diferents municipis de la comarca.   Així doncs, els representants comarcals són:   -         Benjamí Puig: alcalde de Pinell, inicia la seva tercera legislatura. En la passada i, des del 2010, fou també, portaveu d’ERC al Consell Comarcal. -         Josep Colell: alcalde de Llobera, inicia també, la seva tercera legislatura. En la passada, va ser també, conseller comarcal. -         Albert Bajona: regidor de Clariana de Cardener. Recull un gran bagatge, ja que fou anteriorment, alcade de Clariana i conseller comarcal de govern, portant l’àrea de Serveis Social. Actualment, també serà diputat a la Diputació de Lleida. -         Sílvia Solé: regidora d’Odèn, comença actualment la seva segona legislatura. En la passada, fou també, consellera comarcal. -         Ma. Pilar Fons: regidora de Navès. Inicia una nova etapa en política des de les passades eleccions municipals. -         Josep Lluís Caelles: regidor d’Olius. El seu bagatge es remunta al primer govern d’esquerres a Solsona l’any 2007. Va portar les àrees de Governació, Comerç i Turisme. -         Francesc Xavier Mas: alcalde de Sant Llorenç de Morunys, des d’on inicia la seva segona legislatura. En la passada, fou alcalde durant la segona meitat del mandat. De la formació, Piteus per Sant Llorenç, en les passades eleccions el seu grup va concórrer sota la marca Acord Municipal per ERC.   Una altra manera de governar Tots ells, veuen aquesta nova etapa com un fet rellevant per la comarca. El seu repte és ensenyar que hi ha una altra manera de governar.

Sara Alarcón serà la primera dona president del Consell Comarcal del Solsonès

Tot i que ja s’havia anunciat el nom de Benjamí Puig com a nou president del Consell Comarcal del Solsonès, motius personals i de salut han forçat l’alcalde de Pinell a haver de renunciar al càrrec. Així, per acord unànime dels consellers comarcals electes de la formació i amb el vist-i-plau de les forces polítiques que donaran suport a la investidura del candidat proposat per ERC, Sara Alarcón es convertirà en la primera dona que presideix l’ens comarcal. Sara Alarcón, té 33 anys i és casada. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Lleida, regenta un establiment del ram de l’hostaleria, a més de ser entrenadora de patinatge. És regidora de l’Ajuntament de Solsona des de l’any 2007 i membre de l’Executiva comarcal d’ERC Solsonès. Del 2007 al 2011 va assumir les regidories de Cultura i Joventut i, en aquest darrer mandat, havia assumit les de Cultura, Salut i Vinyet. En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya va formar part de la candidatura d’ERC. Segons David Rodríguez, alcalde de Solsona i membre de l’Executiva comarcal d’ERC, “la Sara té l’experiència necessària, la preparació i la capacitat de treball que requereix un càrrec amb aquest nivell de responsabilitat. La conec molt bé i estic convençut que serà una excel·lent presidenta”. Pel que fa a la renúncia de Puig, Rodríguez ha reconegut que li ha costat assumir la decisió presa per l’alcalde de Pinell, “és una persona íntegra al cent per cent i estic convençut que ho hauria fet molt bé, però hi ha coses que entenc que han de passar per davant de la política i, per tant, comprenc la seva decisió que encara em referma més en la bona opinió que tinc d’ell com a persona honesta, treballadora, amb sentit comú i voluntat de servei”. Per la seva banda, Sara Alarcón ha manifestat sentir-se inicialment una mica aclaparada per la nova situació. “Ara, però, ja m’he fet a la idea i ho entomo amb moltes ganes. Sé que molts ciutadans tenen dipositades moltes esperances en el nou govern comarcal i estic especialment contenta del suport rebut per tots els companys i, sobretot, pel Benjamí.

Albert Bajona serà el nou diputat provincial pel Partit Judicial de Solsona

Albert Bajona, de 55 anys i regidor d’Independents per Clariana de Cardener – Acord Municipal a l’Ajuntament de Clariana de Cardener, serà el proper diputat provincial pel partit judicial de Solsona. Així ho va decidir l’executiva nacional d’ERC a partir d’una proposta presentada per la secció comarcal del Solsonès d’aquesta formació. Albert Bajona ha estat alcalde de Clariana de Cardener per CiU dels anys 1991 al 1995 i del 1999 al 2011. També ha gestionat diferents àrees al Consell Comarcal del Solsonès, primer la de Medi Ambient, posteriorment la de prevenció d’incendis i recuperació de zones cremades i, finalment, la de benestar social. Des del 2011 forma part del grup comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya on ha tingut un important paper en la tasca d’elaborar candidatures als diferents municipis del Solsonès, entre altres. Segons David Rodríguez, alcalde de Solsona i membre de l’Executiva comarcal d’ERC del Solsonès, “l’Albert Bajona compleix a la perfecció el perfil que creiem que necessita un diputat provincial: coneix molt bé la política local i el funcionament de les seves administracions, és un molt bon coneixedor del territori i té una gran vocació de treball que ha demostrat en els diferents àmbits de gestió que ha ocupat”. Per la seva banda, Albert Bajona ha manifestat sentir-se molt il·lusionat per aquesta nova responsabilitat: “Crec que puc fer una aportació interessant ajudant tots els municipis del partit judicial als que, ja des d’ara, em poso a la seva disposició. Des de la Diputació, possiblement l’Administració on en aquests moments és més fàcil aconseguir recursos, es poden fer moltes coses en benefici del Solsonès i de tot el Partit Judicial. Entenc la meva funció com la de portaveu del territori en aquella institució”.

L’equip de govern solsoní ja té repartides les regidories d’aquest mandat

L’equip de govern solsoní ja té repartides les regidories d’aquest mandat amb una distribució que es ratificarà en Ple el pròxim 9 de juliol. En total hi haurà vint-i-dues àrees, entre les quals n’hi ha de recuperades, com Joventut i Polítiques d’Igualtat, i d’altres de noves, com Entitats Socials, Habitatge i Nucli Antic.   Dilluns vinent l’alcalde solsoní, David Rodríguez, signarà el decret d’alcaldia de delegació de competències per al mandat que tot just s’enceta. Entre els vuit regidors de l’executiu (ERC i PSC) es gestionaran una vintena d’àrees. La majoria de regidors del govern municipal que repeteixen mandat mantenen les mateixes. El batlle assumirà directament Acció Social, una regidoria que ja havia comandat el 2007 sota l’alcaldia de Xavier Jounou.   Rodríguez té la voluntat de recuperar aquella àrea en què va poder treballar fins al 2010, moment en què va haver de convertir-se en alcalde per la mort de Jounou. En aquest cas, però, l’alcalde gestionarà únicament i, amb exclusivitat, els afers directament vinculats a aquest àmbit, i es recuperen, com a àrees diferenciades, Joventut i Polítiques d’Igualtat, que delega a les regidores Sara Alarcón i Yasmina Valderrama, respectivament.   També en separarà la relació amb les entitats socials amb la creació d’una nova regidoria, que es delegarà al nou regidor Ramon Xandri. “Els programes i projectes conjunts que es treballen amb les entitats és una part important d’aquest àmbit que requereix més disponibilitat per poder atendre cada associació i participar activament en les reunions”, explica l’alcalde.    Lluís-Xavier Gonzàlez continuarà al capdavant de Promoció Econòmica –inclou Comerç i Turisme– i recuperarà la regidoria de Comunicació i Noves Tecnologies. A més, serà el portaveu del grup municipal d’ERC. Ramon Xandri, a més d’Entitats Socials, serà el responsable d’Hisenda, Administració, Esports, Serveis Funeraris i Nucli Antic.