Solsona

Notícia

Font: Ajuntament de Solsona

Amb deu vots a favor, d’ERC, la CUP i PSC, i tres vots en blanc, el republicà David Rodríguez i González ha estat novament investit alcalde de Solsona, per tercer mandat consecutiu, en el decurs del Ple constituent. Avui han pres possessió del càrrec de regidor vuit nous representants d’ERC, CiU, la CUP i PSC. 

En l’acte institucional més carregat de solemnitat i amb tot el cerimonial mil·limetrat, que ha durat poc menys d’una hora, s’ha constituït aquest migdia la Corporació Muncipal de Solsona per als propers quatre anys. Unes vuitanta persones, majoritàriament familiars dels edils i companys de les candidatures, han assistit a aquest primer plenari, que també ha estat transmès en directe per Solsona FM.
 
Ramon Xandri i Marc Barbens, president i vocal de la mesa d’edat, han estat els primers a prometre complir les seves obligacions del càrrec de regidor i els encarregats de conduir la primera part de l’acte, en el decurs de la qual han pres possessió tota la resta de membres de la Corporació.
 
Tant Barbens com Sílvia Torra han ampliat la fórmula habitual de promesa del càrrec amb un compromís amb el procés cap a la independència de Catalunya, posant-se a disposició del nou Parlament i del Govern de la Generalitat que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre.
 
Per tal que no córrer el risc que s’arribi a invalidar, posteriorment, la presa de possessió del càrrec, la resta d’edils, excepte la socialista, s’han compromès amb el procés sobiranista en finalitzar la sessió, una vegada tancada l’acta. En aquest cas, l’alcalde ha reproduït un missatge proposat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), amb què els regidors anuncien que resten a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre “per exercir l’autodeterminació i proclamar, juntament amb totes les institucions, l’estat català, lliure i sobirà”.
 
En primer lloc, els ciutadans amb dificultats
 
En el seu tercer discurs d’investidura, David Rodríguez ha posat èmfasi en “aquells conciutadans que ho estan passat malament, que són massa”. “És a ells a qui em dec en primer lloc. I vull deixar-ho palès avui perquè aquesta ha de ser la meva principal preocupació”, ha remarcat. També ha esbossat els eixos principals que marcaran el mandat, com la lluita contra l’atur. En aquest sentit, a través de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona ha de ser una eina clau. “La millor política social que podem fer en aquests moments és ajudar les nostres empreses i els comerços a ser competitius i, per tant, a crear ocupació, a més d’acompanyar les persones desocupades en la seva tasca de cerca de treball”.
 
Rodríguez també s’ha fixat com a objectiu “aprofundir en una bona governança”, amb el manteniment de la salut de les finances municipals, la millora de la transparència i la proximitat en la gestió. Igualment, un dels eixos de treball del nou govern municipal serà l’atenció als barris, que “tingui la prioritat que es mereix”. Finalment, caldrà promoure “actuacions que millorin la qualitat de vida dels nostres conciutadans a través del foment de la cultura, l’esport i la salut”.
 
El batlle no ha obviat en el seu discurs el canvi de govern al Consell Comarcal, una “situació absolutament nova” que ha qualificat d’”engrescadora”, ja que “obre moltes portes a una bona entesa que fa temps que els solsonins i solsonines reclamen”. Així mateix, ha parlat del rol dels ajuntaments en el  procés d’”emancipació nacional” que està vivint Catalunya. “També fem política en majúscules des dels consistoris. I la farem estant al costat del Parlament i el Govern de Catalunya que surti de les eleccions del 27 de setembre”.
 
Els altres partits que integren l’Ajuntament també han estat citats en el primer discurs com a nou alcalde de David Rodríguez. A CiU els ha ofert “tot el diàleg”. Però “el diàleg és cosa de dos” i, si bé el batlle admet que parteixen de posicions polítiques “molt distants”, ha desitjat trobar els punts d’encotnre necessaris “per anar suavitzant arestes”.
 
Als dos nous edils de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), els ha agraït el vot favorable a la investidura i ha dit que respecta profundament la decisió de quedar-se a l’oposició. De totes maneres, ha subratllat que tenen “molts punts en comú” i una “bona sintonia personal que sempre ajuda a resoldre situacions difícils i a sumar complicitats”. A més, s’ha mostrat convençut que la CUP podrà ajudar l’executiu a no conformar-se i a “fer insistència en algunes qüestions que la gestió del dia a dia municipal fa que correm el risc de desatendre”
 
‘Un sol equip’ amb el PSC
 
Avui Rodríguez ha anunciat públicament que la socialista Yasmina Valderrama ha acceptat el seu oferiment d’entrar al govern. “No entenem la democràcia com una dictadura de la majoria, no hi ha res més democràtic que el consens”, ha reiterat. I, en aquest sentit, ha afegit que “hi ha molta feina a fer en un ajuntament com el nostre”, motiu pel qual ha assegurat que “quants més braços” siguin a fer-la, “millor es podrà abastar”. Per això li ha agraït el suport a Valderrama.
 
‘L’estil Jounou’
 
L’alcalde també s’ha emocionat en diverses ocasions al llarg de la seva intervenció. Especialment quan s’ha referit a la família, al seu company i exregidor Salvi Nofrarias, de qui ha dit que ha estat “un veritable puntal”, i al finat alcalde Xavier Jounou. “Hi ha un estil Jounou en la manera de fer política a la ciutat que cadascú de nosaltres adapta al seu caràcter, però el substrat és el que ell hi va deixar”, ha dit.
 
També han intervingut en el primer Ple els representants de CiU i la CUP. El convergent Marc Barbens ha qualificat el vot en blanc de la seva formació de “constructiu”, ja que li ha ofert al nou executiu totes les seves propostes electorals que vulguin fer-se seves. “Sobretot en matèria de creació de llocs de treball i programes d’ajuts a autònoms”, a més de comprometre’s a facilitar-li la informació de què disposa per a la creació d’un pla d’ocupació local. Així mateix, Convergència i Unió li proposa al nou govern que estudiïn la realització d’una casa dels gegants del Carnaval. D’altra banda, Barbens ha demanat al nou equip de govern més transparència i “que la informació flueixi més”.
 
Tal com ha manifestat Òscar Garcia, els dos representants de la CUP no volen ser únicament la veu de dos regidors, ni d’una assemblea de simpatitzants: “volem escoltar i portar la veu de tots els solsonins i les solsonines, i de totes les entitats, col·lectius i òrgans socials a l’Ajuntament”. També s’han compromès a fer “una política constructiva des de l’oposició, per sobre d’interessos partidistes”; a ser exigents en la participació ciutadana i la transparència, ja que “cal baixar la política dels pedestals per tornar-la al carrer”; a combatre l’opacitat en la gestió del Consell Comarcal, i a treballar en tot allò que sigui necessari per “avançar cap a la independència dels Països Catalans”.
 
Corporació municipal 2015-2019
 
David Rodríguez i Gonzàlez (ERC)
Lluís-Xavier Gonzàlez i Villaró (ERC)
Ramon Xandri i Solé (ERC)
Sara Alarcón i Postils (ERC)
Rosó Barrera i Call (ERC)
Isabel Roca i Guitart (ERC)
Antoni Carralero i Ruiz (ERC)
Marc Barbens i Casals (CiU)
Isabel Pérez i Martínez (CiU
Sílvia Torra i Vila
Òscar Garcia i Companys
Octavi Esteve i Armengol
Yasmina Valderrama i Ramallo