Solsona

Notícia

Entrevista David Rodríguez, candidat a l'alcaldia i actual alcalde de Solsona al Celsona 24/04/2015

Ja ha complert 5 anys al capdavant de l'Ajuntament de Solsona. Què l'ha animat a tornar-se a presentar per revalidar l'alcaldia?
Em torno a presentar perquè el nostre projecte és un projecte inacabat. Hem fet molta planificació a llarg termini. Tenim moltes coses engegades, com el tema de l'Agència de Promoció Econòmica juntament amb Cardona, que ens fa molta il·lusió. Volem seguir treballant amb la millora de la xarxa d'enllumenat, també en la millora de la xarxa d'aigua, que arrossega un dèficit històric. Per tant, hi ha coses de llarg abast que ens agradaria deixar encarrilades.
Quan miro l'obra de govern em sento satisfet, estic orgullós de les coses que hem fet per Solsona. Penso que hem impregnat un tarannà en la manera de fer política a la ciutat que és molt positiu, encara que sempre es pot millorar. En aquest sentit, som gent que ha escoltat i que no ens fa res corregir aquelles coses que no s'han fet prou bé.
 
Què li falta a Solsona perquè vostè se senti satisfet?
Li falta acabar aquest munt de coses que hem començat. Ens agradaria que hi hagués moviment a la planta de Tradema, més que res pel simbolisme que tindria, no perquè els treballadors de Tradema siguin més importants que els altres. De fet, sempre ens hem preocupat per tots els aturats de la ciutat, però el simbolisme de tornar a veure funcionar aquesta fàbrica és important, per això hi estem treballant.
D'altra banda, penso que aquesta agència de promoció econòmica ha de donar el seu resultat. Els primers anys es veurà la molta feina que podem fer. Ens agrada molt poder comptar amb el suport del SOC, què és un suport molt gran i li agraïm molt que hagi confiat en nosaltres i en aquesta manera de fer. De fet, ens posen d'exemple al conjunt del país.
Per tant, a Solsona li falten moltes coses. Estic segur que deixaré de ser alcalde i en quedaran moltes per fer, però penso que aquest tarannà que estem impregnant de la cura pels detalls és molt important, perquè fa que la ciutadania percebi la ciutat com a agradable per viure. Ho hem d'acabar de perfeccionar i portar-ho més a la pràctica encara.
 
Durant aquests darrers 4 anys vostè ha dit que al consistori s'ha fet molta feina de portes endins i també s'ha apostat per fer obres de manteniment als barris solsonins. Té por que el ciutadà no hagi apreciat aquesta feina?
No és que tingui por, és que estic segur que el ciutadà no l'ha apreciada. És a dir, quan un agafa la responsabilitat de govern ja sap que haurà de fer coses que el ciutadà no percep. Quan nosaltres intentem endreçar el personal de la casa, la ciutadania només percep que hi ha una part del personal que està enfadada amb l'equip de govern, però calia fer-ho i calia un govern valent que ho fes i que no pensés en les eleccions i en la seva comoditat personal o de grup, sinó que pensés en el bé del consistori i de la ciutat.
Durant aquest mandat hem negociat un nou conveni laboral i hem fet una relació de llocs de treball, perquè és obligatori i perquè creiem que cal tenir-ho ja que és un instrument que permet regular d'una manera molt objectiva el personal de la casa. Per tant, calia fer-ho.
Aquest proper mandat m'agradaria incidir en un aspecte poc conegut en l'àmbit del sector públic, què és allò que en diuen la filosofia de la millora contínua. Això que hem començat a fer en l'àmbit intern a l'Ajuntament ho hem d'acabar de polir. Els treballadors en l'àmbit municipal són els primers que coneixen el seu lloc de treball i les mancances que té i els hem de fer participar més de les decisions que es prenguin en el seu àmbit i ells ens han d'ajudar a dir què podem fer per millorar el servei que oferim a la ciutadania.
 
Quins eixos principals destacaria de la seva proposta electoral?
Nosaltres basem la candidatura en quatre eixos bàsics que d'alguna manera són la continuïtat del que hem anat fent fins ara.
Volem continuar apostant per una bona governança, que vol dir el manteniment i control de les finances municipals, i així oferir i garantir serveis de qualitat. També volem continuar insistint amb el concepte de transparència municipal. Volem acabar de millorar l'aspecte de la participació, per això tenim mig embastat el reglament de participació, només ens falta posar-lo a disposició de la ciutadania.
El segon aspecte fa referència al desenvolupament local. En una situació com la que tenim en aquests moments, hem d'acabar de potenciar l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona.
També tenim la intenció de continuar apostant per una ciutat endreçada, mantenint l'atenció en els petits detalls, en la cura pels barris... Per això, crearem la figura del regidor adscrit al barri, que ens ha de permetre tenir un major contacte amb tots els barris de la ciutat.
El darrer aspecte és el que diem “Solsona qualitat de vida”. Volem incidir en aquells aspectes que són més immaterials com la promoció de la salut, la cultura i el benestar social...
 
D'entre les seves propostes n'hi ha una que consisteix a fer de l'antic Club Sant Jordi un tanatori municipal. Aquesta proposta topa frontalment amb la gent gran que ocupa aquest espai. Com gestionarà aquest afer?
El tema del tanatori no és un tema tancat. És una proposta, n'hi pot haver d'altres. És una idea a estudiar. És veritat que Solsona necessita un tanatori com cal. Pocs espais reuneixen les condicions que reuneix aquell espai per poder ubicar el tanatori. Per tant, si algú té una altra proposta pel Club Sant Jordi, haurà de venir acompanyada d'una proposta seriosa de com es pot fer un tanatori del segle XXI.
Amb la gent gran n'hem estat parlant. Penso que hi ha les reticències típiques del costum, però l'Ajuntament no ha pres mai les decisions en solitari. L'Ajuntament quan va prendre la decisió ho va fer amb el Consell de la Gent Gran. Per això, tenim els òrgans consultius a l'Ajuntament perquè ens ajudin a prendre les decisions. Penso que la gent està bastant conformada quan veu com funciona el Casal Cívic, quan veu el moviment que hi ha allà i les activitats que s'hi fan. Per tant, la gent acabarà anant al Casal Cívic pel seu natural. Hi ha hagut la primera reticència d'alguns sectors, cal mesurar també el grau de disconformitat, que penso que és menor del què s'ha volgut fer creure.
 
La Policia Local ha mostrat el seu descontentament amb l'equip de govern de l'Ajuntament per l'aprovació de la relació de llocs de treball del consistori. Hi ha alguna solució o possibilitat d'acord?
Nosaltres hem fet una relació de llocs de treball, que és el que tocava fer. I la relació que s'ha fet de la Policia Local és correcta, ells no perden cap condició laboral vigent. A partir d'aquí, no estic d'acord amb algunes de les actituds que han tingut fins ara. Penso que la meva actitud ha de ser de serenitat. Ells han volgut utilitzar la proximitat de les eleccions per fer la seva pressió, jo els ho accepto, i després de les eleccions ja en parlarem.
 
Pensa que les desavinences amb diversos col·lectius pot fer perdre-li la majoria absoluta?
Pot ser, però això és partir del concepte de pensar que la ciutadania no és intel·ligent i que no sap veure quan un govern fa allò que ha de fer i no fa allò que li convé fer a nivell partidista. També vull creure que hi haurà ciutadans que valoraran que hem dut a terme una actitud responsable, que és aquella que procura per l'interès general per damunt de l'interès particular. Jo he fet el que havia de fer i no el que em proporcionarà segur la majoria absoluta. He fet el que si jo fos ciutadà de Solsona, m'agradaria que fes el meu alcalde.
 
Ara que s'ha arxivat la causa dels sobresous a la FMC, pensa que moralment va actuar correctament acceptant aquests diners?
Al final s'ha aclarit i no hi ha res més a dir. No tenia sentit que nosaltres estiguéssim imputats per això. Podem discutir moltes coses d'això... però que aquest tema vagi pel penal és una barbaritat. Així s'ha demostrat amb la sentència de l'Audiència Provincial. Moralment es va actuar correctament.
 
CiU no està passant pel seu millor moment. Creu que ERC, després de tants anys al darrere, acabarà governant el Consell Comarcal?
M'agradaria pensar que sí. Per això estem treballant. Creiem que la manera de fer que hem impregnat a la ciutat seria molt positiu poder-la traslladar a la comarca. No tindrem èxit total en aquesta manera de democratitzar la vida pública al Solsonès si no som capaços de fer un canvi al Consell. Penso que hi ha un desig de tota la ciutadania de la comarca d'obrir finestres. No pot ser que hi hagi durant tants anys la mateixa gent gestionant les coses de la mateixa manera, amb el nepotisme que s'ha actuat fins ara, amb aquestes actituds que no tenen res a veure amb la democràcia... Des del Consell Comarcal hem vist moltes paraules boniques, només pensant de cara a la galeria, fent actuacions pensant amb els mitjans de comunicació i no pensant en l'interès general. Aquesta manera de fer no porta enlloc, per tant s'ha de canviar, i ara és l’hora de fer-ho.