Tarragona

Totes les notícies

ERC defensa un creixement urbanístic ordenat i sostenible de Tarragona

La rehabilitació, la regeneració urbana i la cohesió de la ciutat són les prioritats de l’urbanisme social d’Esquerra per a Tarragona Esquerra Republicana prioritza la cohesió de la ciutat, la regeneració urbana i la rehabilitació d’habitatge. “En una ciutat que té el trist rècord d’ésser, amb molta diferència, la ciutat catalana de més de 20.000 habitants amb més primers habitatges en estat ruïnós, el 5% segons l’Agència Catalana de l’Habitatge, la recuperació urbana és una autèntica emergència”, afirma el candidat d’ERC a l’alcaldia Pau Ricomà. “Si a aquesta dada li afegim la de pisos buits contemplats al mateix Pla Local de l’Habitatge, que hauria de servir de guia d’actuació municipal, xifrats en entre 15.000 i 18.000 habitatges, és fàcil entendre que des del sentit comú més elemental la prioritat de Tarragona no és el creixement depredador a La Budellera i la Vall del Llorito, ni la creació de noves àrees comercials que castiguin més el comerç de proximitat, com la que es vol construir al que havia de ser pla Ikea”. Per Esquerra Republicana, “la feina de rehabilitació és compatible amb l’oferta d’habitatge nou, que hauria d’acomplir l’objectiu de cohesionar la ciutat, endreçar molts àmbits i actuar com a millora urbana de la convivència al centre i als barris de Tarragona”. Pau Ricomà explica que “volem deixar clar que actualment el planejament urbanístic preveu  fer a Tarragona 3.813 habitatges a través de Polígons d’Actuació, 3.012 en Plans de Millora Urbana i 10.060 en diferents Plans Parcials. Un total de 16.885 habitatges nous, excloent els plans de La Budellera, la Vall del Llorito i el d’IKEA”. El candidat republicà recorda que això és el que diu el darrer document aprovat com a Memòria Social del POUM, el desembre del 2018, per l’Ajuntament de Tarragona i elaborat per Promo Assessors Consultors S.A. “Aquestes actuacions de cohesió estan previstes a totes les zones de la ciutat, al centre, a Torreforta, a Bonavista, a Llevant, a Sant Salvador, etc.

El candidat d'ERC-MES, Pau Ricomà, al Camp de Mart acompanyat d'alguns membres de la candidatura

Pau Ricomà augmentarà la inversió en cultura i patrimoni a Tarragona

El candidat d’ERC-MES a l’alcaldia de Tarragona qualifica de vergonyós que es dediqui només un 1% del pressupost municipal a Cultura, Patrimoni i Festes El candidat d’ERC-MES a l’alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà, vol que la cultura i el patrimoni es tractin com “dos eixos importantíssims per la ciutat” i que deixin de veure’s com una càrrega. “Destinem a cultura, patrimoni i festes poc més de l’1% del pressupost municipal, és una vergonya”, carrega Ricomà contra l’equip de Ballesteros. L’alcaldable d’ERC remarca que “el patrimoni és un element diferencial de Tarragona i, mentre Ballesteros ho veu com una càrrega, nosaltres estem convençuts que s’ha de potenciar com a recurs educatiu, d’autoestima de ciutat, històric i també econòmic com a motor d’atracció del turisme”. Pau Ricomà apunta a “la necessitat d’invertir més en el manteniment del nostre patrimoni” tot recordant els constants ensurts que han patit diversos monuments romans darrerament,  i “establir estratègies de divulgació i difusió per donar a conèixer el riquíssim patrimoni de Tarragona”. En el vessant cultural, Pau Ricomà apunta que “volem fer de la cultura un eix de transformació de Tarragona, després de 40 anys en què la cultura ha sigut anecdòtica en aquesta ciutat”. El candidat d’ERC-MES anuncia que “impulsarem un pla estratègic de cultura que impliqui tots els partits i tota la ciutadania i que vagi molt més enllà dels gustos i les dèries del regidor de torn”. Per Ricomà, “l’objectiu d’aquest pla és garantir la igualtat d’oportunitats i el benestar personal” i alhora “potenciar el sector professional cultural, connectant els nostres creadors amb els mercats culturals d’arreu del país, fent xarxa”. Per Ricomà “és necessari promoure un estudi de públics, promocionar millor els festivals propis i solucionar el dèficit que patim actualment en la difusió de la nostra cultura”. El candidat d’ERC-MES anuncia també “beques, ajuts i concursos amb criteris i bases objectives per fer aflorar el talent que existeix a Tarragona”.

Pau Ricomà anuncia un pla d'usos i una oficina de comerç per dinamitzar l'economia local

Pau Ricomà anuncia un pla d'usos i una oficina de comerç per dinamitzar l'economia local

El candidat d'ERC-MES reivindica la importància del comerç de proximitat per tenir una ciutat viva i dinàmica Pau Ricomà es mostra convençut que «el centre de Tarragona ha de recuperar el pols del comerç de proximitat, perquè és economia, cohesió social, seguretat i vida als carrers». El candidat d'ERC a l'alcaldia ha citat els mitjans de comunicació al carrer Comte de Rius, «un espai de vianants i cèntric on podem comptar fins a 11 locals buits». L'alcaldable republicà aposta per «implementar un pla d'usos per a les diferents àrees de la ciutat per establir un equilibri entre l'oferta i la demanda i recuperar els eixos comercials que s'han anat perdent els darrers anys». Pau Ricomà anuncia també la creació de «l'Oficina de Comerç, que ha de servir com a observatori i difusor de les millors pràctiques comercials i promoure accions col·laboratives entre comerços i formació i assessorament per posar-se al dia davant els nous reptes i competidors». Ricomà assenyala la competència de les grans superfície i la irrupció del comerç digital com a elements a tenir en compte a l'hora de crear estratègies que puguin reflotar el comerç de proximitat. El candidat d'ERC-MES a l'alcaldia assenyala també «la necessitat d'actuar urbanísticament per donar l'impuls necessari al comerç de proximitat». Ricomà aposta per estendre l'illa de vianants des de l'entorn de Plaça Corsini per revitalitzar l'eix comercial des de la Rambla, Unió, Apodaca i fins al barri del Port. El candidat republicà afirma però que «no n'hi ha prou amb fer una zona de vianants, ha d'anar acompanyat de polítiques efectives de dinamització i d'un creixement urbanístic que no buidi més el centre». En aquest sentit, Pau Ricomà apunta «als partits que s'omplen la boca defensant el petit comerç però després aposten per grans plans parcials als extrems de la ciutat que debilitarien encara més el centre». L'alcaldable d'ERC-MES es mostra crític també «amb els que defensen la liberalització dels horaris comercials que només beneficia els interessos de les grans superfícies».

El candidat d'ERC-MES Pau Ricomà i el número 3 de la llista, Xavi Puig

ERC vol que Tarragona sigui «ciutat amiga de la gent gran»

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Tarragona Pau Ricomà reivindica el paper de la gent gran de la ciutat en la transformació que vol impulsar a Tarragona. «Entenem que la gent gran aporta experiència i saviesa i no podem oblidar que són el puntal de moltes famílies. Si volem el canvi a Tarragona, la gent gran n'ha de ser partícip». Pau Ricomà remarca l'oportunitat que brinden els Consells de Districte per dissenyar polítiques comunitàries de forma conjunta amb tots els tarragonins. «El canvi el volem per tothom i amb tothom, amb la gent de 18 anys, 30, 70 o 80» afirma Ricomà. L'alcaldable d'ERC aposta per fomentar les activitats saludables, culturals, esportives i lúdiques enfocades a la gent gran, escoltant les seves propostes i adaptant l'oferta a les seves necessitats.   Ricomà reclama que «hem d'impulsar una ciutat amb un espai amable amb la gent gran, amb ombres i bancs, WC públics i complint amb el que diu la legislació sobre accessibilitat i que és una assignatura pendent a Tarragona». El candidat republicà aposta també per «sumar els comerços al concepte de ciutat amiga de la gent gran», sobretot en aquells comerços de proximitat que puguin ajudar a detectar qualsevol problema que pugui tenir un client d'edat avançada. Per Pau Ricomà és indispensable també fer apostes intergeneracionals d'habitatge compartit entre joves i grans, «una fórmula que funciona molt bé en altres ciutats que crea llaços d'amistat i solidaritat entre els seus participants». També aposta per desplegar a Tarragona programes com el que ha liderat ERC a Amposta, el «Bon dia, com estem?», en què voluntaris en col·laboració amb serveis socials truquen periòdicament gent gran que viu sola per combatre la solitud i detectar qualsevol necessitat o problema de la persona gran.   La candidatura d'ERC-MES vol impulsar també un «protocol contra el maltractament i la marginalitat de la gent gran». Pau Ricomà recorda que fa dos anys l'ajuntament va aprovar per unanimitat en consell plenari una proposta d'ERC per combatre el maltractament a la gent gran però l'equip de govern no ha fet res per aplicar-ho.

Pau Ricomà (al centre) amb Laura Castel (núm. 2) i Xavi Puig (núm. 3) al Camí Nou de la Budellera

ERC-MES ampliarà l'Anella Verda per la Budellera i el Llorito

Pau Ricomà vol impulsar la senyalització i recuperació de camins i els vessants pedagògics, lúdics, esportius i turístics d'un projecte que va quedar aturat amb la sortida d'ERC de l'Ajuntament Pau Ricomà s'ha donat cita amb la premsa al Camí Nou de la Budellera per presentar la proposta d'ERC-MES d'ampliació de l'Anella Verda pel Llorito i per la Budellera. «Estem rodejats de paisatge mediterrani 100% que cada vegada costa més de veure a les nostres costes. I això també és Anella Verda», ha afirmat el candidat d'ERC-MES a l'alcaldia de Tarragona. Ricomà es compromet a modificar el POUM per ampliar aquest espai de protecció «pels seus valors naturals i patrimonials i perquè és el gran pulmó verd que uneix tot Tarragona» i assegura que «la Budellera, amb 122 hectàrees, així com la Vall del Llorito han de formar part d'aquest espai protegit». El candidat republicà remarca que «s'ha vist clar que les necessitats demogràfiques de creixement no justifiquen que es malmetin aquests espais naturals» i ha destacat que «és hora de donar pas a un urbanisme al servei dels interessos de la gent i no de les elits de sempre». L'Anella Verda va començar el seu recorregut el 2007 quan ERC va entrar al govern de la ciutat. «Amb la creació de l'Anella Verda vam impedir que es construís a tocar del Pont del Diable, a la zona boscosa de davant de la Móra i a prop de la Platja Llarga» recorda Ricomà qui assegura que «ara volem anar més enllà i ampliar de manera regulada l'Anella Verda al Llorito i la Budellera». Ricomà ha lamentat que «al 2011, amb la sortida d'ERC de l'Ajuntament, Ballesteros va oblidar-se d'aquest programa i ara li hem de donar un nou impuls». En aquest sentit, l'alcaldable d'ERC-MES aposta per «millorar la senyalització i recuperació de camins i impulsar el coneixement i gaudi de l'Anella Verda entre els nens de les escoles de la ciutat així com potenciar el seu vessant lúdic, esportiu i turístic». Pau Ricomà ha volgut destacar «l'alt valor natural i patrimonial de l'Anella Verda, amb un ecosistema variat i uns camins romans i barraques de pedra seca que s'han de conservar».

Pau Ricomà explicant les prospostes d'ERC-MES a Torreforta

Pau Ricomà proposa un pla de cohesió pels barris de Tarragona

ERC-MES defensa els Consells de Districte com a eina d'impuls de polítiques comunitàries i apunta a la seguretat, la mobilitat, els equipaments, la cultura i l'urbanisme com a instruments de cohesió El candidat d'ERC a l'alcaldia vol impulsar «autèntiques polítiques comunitàries posant Tarragona en mans de la seva gent a través dels Consells de Districte». Pau Ricomà defensa la creació de 5 grans Consells de Districte, Ponent, Nord, Centre Històric, Nous Eixamples i Llevant, per «potenciar el treball en xarxa i desenvolupar polítiques transversals, amb la implicació i corresponsabilitat dels veïns, que suposi un pas decidit en favor de la democràcia participativa». Els Consells de Districte estarien integrats per les entitats de la zona i les associacions de veïns i representants dels partits polítics i es reunirien de forma periòdica i formal. «L’organització en districtes permetria una relació directa de l'ajuntament amb els veïns. Així podríem donar resposta a les seves necessitats i millorar Tarragona des de diferents àmbits: civisme, seguretat, salut pública, cultura, comerç, neteja...», explica Ricomà. El candidat republicà destaca que aquest instrument ‘permetria promoure la participació en diferents processos, entre altres els que afecten l’elaboració dels pressupostos municipals’. L'organització en Districtes aniria acompanyada de la creació de Comissaries de Districte «per incrementar la seguretat als barris amb una oficina policial permanent i més patrulles a peu i en bicicleta», relata Ricomà. El candidat d'ERC a l'alcaldia vol dotar els barris d'equipaments «començant per posar els equipaments públics que ja existeixen al servei de la cultura, l'esport i l'associacionisme». En aquest sentit, defensa «obrir les escoles a l'ús ciutadà, per disposar de pistes esportives, biblioteques i aules per reunions i activitats». Ricomà apunta també que «és prioritari dedicar tots els esforços a fer efectiu el pla de biblioteques públiques que Ballesteros va deixar al calaix» i anuncia que «transformarem els centres cívics en centres culturals de proximitat, gestionats amb la participació directa dels veïns i veïnes i del teixit associatiu, ampliant els horaris per a que puguin acollir concerts, assajos i altres activitats».

Les candidates d'ERC reivindiquen el paper femení en el canvi que necessita Tarragona

Les candidates d'ERC reivindiquen el paper femení en el canvi que necessita Tarragona

«Les polítiques de gènere són indispensables per transformar la societat» Les candidates d'ERC a les eleccions municipals a Tarragona han pres la paraula aquest dijous per reivindicar que «les polítiques de gènere són indispensables per transformar la societat». Laura Castel i Paula Varas, número 2 i 4 de la candidatura d'ERC a les eleccions municipals, han participat en un acte a la Plaça Verdaguer acompanyades de la diputada al Parlament, Raquel Sans, i la candidata al Parlament Europeu, Helle Kettner. Laura Castel ha fet un relat del model de ciutat que defensa ERC, «amb la igualtat i la participació com a elements indispensables del canvi» . La candidata tarragonina ha destacat que «ERC presenta 807 llistes a les municipals arreu del territori i prop de la meitat de candidates són dones, totes elles compromeses amb els valors republicans que Esquerra defensa des de fa 88 anys». Al seu torn, Paula Varas ha relatat la seva experiència vital amb la sororitat femenina, explicant el seu cas com a exiliada xilena a Mèxic quan era petita i el suport que va tenir de diferents dones que van ajudar-la a tirar endavant. Varas ha defensat la importància de la participació de les dones en el disseny de les polítiques comunitàries, destacant la proposta d'ERC dels Consells de Districte com una eina que permetrà la participació real i directa de les dones en les polítiques de la ciutat. En la seva intervenció, Raquel Sans ha remarcat que el compromís d'ERC amb la visió de gènere es plasma amb l'impuls de les llistes cremallera arreu de Catalunya i en la mirada de gènere que s'ha imposat en el disseny dels programes electorals. Sans ha recordat que «Carme Forcadell va ser la impulsora de la reforma horària al Parlament per garantir la conciliació laboral i familiar» i ha posat com a exemple a seguir la tasca de la consellera Alba Vergés al capdavant del Departament de Salut, on «s'està impulsant la investigació i recerca en salut amb visió femenina i s'ha donat visibilitat a la endometriosi, la malaltia ginecològica més freqüent i que afecta una de cada deu dones».

Pau Ricomà acompanyat de Laura Castel i Xavi Puig

ERC impulsarà un pla de xoc contra la brutícia i l’incivisme a Tarragona

El control i inspecció del compliment del contracte de la brossa i la neteja és una de les mesures que defensa el candidat Pau Ricomà “Paguem més de 20 milions d’euros l’any pel contracte de la neteja i la ciutat està bruta”. Amb aquesta afirmació, Pau Ricomà assenyala un dels principals punts a atacar per a que Tarragona estigui més neta. El candidat d’ERC a l’alcaldia assegura que “els tarragonins no som més bruts per naturalesa” com han afirmat algunes veus socialistes i anuncia que “impulsarem un equip d’inspectors que garanteixi que l’empresa encarregada de la neteja compleix amb el contingut del contracte municipal”. Per Ricomà és inadmissible que “liderem rànquings de ciutats més brutes de Catalunya i alhora som dels que paguem més per la neteja”. Pau Ricomà ha convocat la premsa al centre de Tarragona, a l’entorn de la plaça Anselm Clavé, on s’acumulen orins, excrements de coloms, pintades i deixalles diverses en un punt de pas entre aquesta plaça i l’Avinguda Catalunya. “Us convoquem aquí, un punt cèntric de la ciutat que està absolutament deixat, però aquesta situació es repeteix en tots i cadascun dels barris de Tarragona”, lamenta Ricomà. Pels republicans “és necessari impulsar mesures preventives amb una xarxa d’agents cívics que trepitgin el carrer i ajudin a dissuadir de conductes incíviques i alhora impulsin campanyes de sensibilització”. Pau Ricomà assenyala també que “els abocadors il·legals s’han d’atacar d’arrel, perquè és una xacra que s’estèn des de la Floresta fins a Sant Salvador, la zona del Llorito o els voltants de Sant Pere i Sant Pau”. L’alcaldable republicà defensa la necessitat d’impulsar un reglament de deixalleries i de perseguir i penalitzar al màxim les infraccions que es detectin. Ricomà assegura que “no es poden repetir fets com el de l’estiu, quan es va detectar una empresa que feia abocaments il·legals de pneumàtics a Ponent i l’equip de Ballesteros li va aplicar la sanció mínima”.

ERC-MES vol transfomar el Banc d'Espanya en un centre cívic i cultural

ERC-MES vol transfomar el Banc d'Espanya en un centre cívic i cultural

Pau Ricomà aposta per convertir tots els centres cívics de Tarragona en centres culturals de proximitat Pau Ricomà vol que el Banc d'Espanya es converteixi en un equipament cívic i cultural al servei dels tarragonins. El candidat d'ERC-MES a l'alcaldia de Tarragona assegura que "es tracta d'un edifici suficientment gran com per acollir exposicions de gran format i alhora desenvolupar-hi activitats organitzades pels veïns". El líder dels republicans aposta per "retornar a la Rambla Nova el dinamisme social que ha anat perdent al llarg dels darrers mandats socialistes i situar-la de nou com un dels principals símbols de la ciutat". ERC-MES aposta també per transformar els actuals centres cívics dels diferents barris de Tarragona en centres culturals de proximitat que permetin gaudir de la cultura arreu de la ciutat. Ricomà defensa la necessitat que "la cultura arribi a cada racó de Tarragona perquè és un element de transformació i cohesió indispensable per qualsevol societat".  En el cas del Centre Cívic i Cultural de la Rambla, Pau Ricomà està convençut que contribuirà a revitalitzar la zona. Ricomà carrega contra el PSC per "l'estat deplorable que presenta la Rambla amb rajoles trencades o els bol·lards antiterroristes instal·lats l'estiu del 2017". El candidat d'ERC-MES a l'alcaldia remarca que "la Rambla Nova és un aparador importantíssim pels comerços i pels negocis professionals, un emblema per tota la ciutat que el PSC ha conduït cap a una situació deplorable". Els republicans asseguren que "el centre de Tarragona vol habitatge però també comerç i relació entre les persones i per això cal cuidar especialment els espais públics, i encara més els que tenen un especial significat com la Rambla, per a que siguin atractius". Amb la mirada posada en la necessitat de revitalitzar i rehabilitar el centre de la ciutat, Ricomà alerta que "no ens podem permetre tenir una ciutat dònut, buida de vida i de dinamisme" i aposta per recuperar la ciutat per a la seva gent destacant que "aquest artèria principal de Tarragona és essencial per fer-la reviure".