Tarragona

Totes les notícies

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC i la CUP presenten una moció en defensa de l’escola catalana

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC i la CUP han presentat avui en roda de premsa una moció conjunta en defensa de l’escola catalana que es debatrà en el plenari del proper dijous 26, com a reacció als atacs que està rebent darrerament. Els dos grups han cregut necessari presentar aquesta proposta per tal que l’Ajuntament de Tarragona manifesti el seu suport al model educatiu català i demani la rectificació de les declaracions que s’han fet en aquest sentit.   Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES denuncia que ‘estem davant una clara ofensiva contra el model educatiu català, un relat absolutament fals basat en mentides que posa en qüestió aquest model i la professionalitat dels docents.’ El republicà destaca el paper cohesionador d’un model educatiu ‘que evita la segregació segons orígens geogràfics o lingüístics i que vetlla per la igualtat d’oportunitats i la construcció d’un pensament crític’.   El regidor de la CUP Jordi Martí ha assegurat que el model de l’escola catalana és conegut arreu ‘pel seu èxit com a mètode de cohesió social’. Ha destacat que la ‘moció té un record pels models pedagògics mare que queden recollits en l’actual, basats en la construcció de persones autònomes i amb criteri propi’. També ha insistit que el caràcter crític d’aquest model ‘no admet l’adoctrinament, i és tot el contrari del que diuen que és l’escola catalana’.   Els dos grups esperen que prosperi la moció i que, malgrat el soroll mediàtic dels esdeveniments polítics a nivell nacional, no quedi en segon terme la defensa de quelcom que consideren part fonamental de la societat catalana.    

[OPINIÓ] Presos polítics

El President de la Generalitat va anunciar que suspenia temporalment la proclamació de la República a fi de facilitar el diàleg amb l'Estat i la comunitat internacional. La resposta a aquesta oferta no s'ha fet esperar: presó sense fiança per Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents d'ANC i Òmnium Cultural. Se'ls empresona per les seves idees polítiques, la seva immensa capacitat mobilitzadora i sengles trajectòries de d’activisme pacífic. En conseqüència són presos polítics. Però no empresonen en Jordi Sánchez i en Jordi Cuixart. Empresonen l'enyorada Muriel Casals i la incorruptible Carme Forcadell, les seves brillants antecessores. Empresonen n'Agustí Alcoberro i en Marcel Mauri, que els succeeixen. No se’ls acabaran, els successors, que la pedrera és gran! I empresonen la Lucía per haver-se donat les mans a la via catalana. Empresonen l'Aina per haver fet la V baixa i en Juanjo per córrer darrera el punter. El padrí per haver sortejat tots els fantasmes del franquisme aquell 9N i la iaia per protagonitzar la manifestació més gran de la història de Tarragona amb el seu caminador. A l'Aleix per haver votat un sí com una casa de pagès el 27S i a la Yolanda per haver votat el que li va donar la gana el primer d'octubre. Fins i tot empresonen la Maria, que va fer l'aturada del 3 d'octubre amb la bandera espanyola a la cintura perquè tot i no compartir la independència no es pot quedar a casa mentre peguen el seu poble.  No empresonen les persones, empresonen les idees. I no empresonen aquelles persones concretes, empresonen un país. Volen tancar tota la nostra llibertat entre reixes i deixar que la por s’escampi lliurement per les places i els carrers. Volen forçar-nos a acatar les seves ordres i imposar-nos les seves fronteres, i se'ls en refot el que pensem i el que sentim. No hi ha entremig: o guanyem o perdem. O ens guanyem la democràcia nosaltres mateixos o se'ns menja la dictadura que miren de dissimular cada dia amb menys encert.

ERC i CUP exigeixen l’alliberament immediat dels presos polítics Cuixart i Sànchez

Els grups municipals d’ERC-MES i la CUP insten l’Ajuntament de Tarragona a exigir l’alliberament immediat dels presos polítics Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Els independentistes presenten al plenari de la setmana vinent una moció que demana el posicionament del consistori davant la resposta repressiva de l’Estat amb l’empresonament dels dirigents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana i dona suport al govern de Catalunya per tal de fer efectiu el mandat popular de l’1 d’octubre. El portaveu d’ERC Pau Ricomà denuncia que ‘a Sànchez i Cuixart se’ls condemna per participar en manifestacions independentistes, democràtiques i completament pacífiques. És inadmissible que en ple segle XXI esdevinguin presos polítics dues persones avalades per una àmplia carrera de militància cívica i exemplar, amb les mobilitzacions més multitudinàries i cíviques d’Europa a les espatlles’. La regidora de la CUP Laia Estrada considera que és “inadmissible que a l’Estat espanyol mentre els grans corruptes dormen a casa seva, dues persones que són referents de la societat civil catalana estiguin privades de llibertat”. En relació a aquest fet, afegeix que “no podem perdre ni un minut més ja que l’Estat pretén esclafar-nos” i considera que “la millor defensa és esdevenir un subjecte polític autodeterminat i proclamar la República ara”. CUP i ERC confien en obtenir els suports suficients per tirar endavant  la moció. ‘Estem davant d’un dels atemptats més greus de les darreres dècades a la democràcia i als drets fonamentals’, conclouen les dues formacions.   

[OPINIÓ] 'El xantatge que ens ensenya el camí'

Una de les actuacions més vergonyants que hem vist recentment per part d’un estat europeu és la campanya deliberada del govern de Madrid per posar fre al creixement econòmic d’una part del seu territori. Concretament de Catalunya. Les darreres disposicions oficials per animar la marxa de les seus socials de les empreses són impresentables i malgrat que tardarem en veure si els seus efectes econòmics són rellevants, esdevenen un clara demostració de que som “ellos” i sempre ens hi han considerat. Resulta especialment revelador el cinisme amb que el govern del Partit Popular diu i repeteix que la confiança empresarial respecte a Catalunya està de baixada. És més el seu desig que una realitat, però ho reiteren fins l’avorriment a l’espera que els sectors més sensibles, com el turisme en totes les seves derivades, grans congressos sobretot, girin l’esquena al nostre país. Qui s’ha prestat a començar la campanya? Com no podia ser d’altra manera, la gran banca. Han fet servir la seva participació en altres grans societats per convertir-se en els dibuixants d’un futur apocalíptic que per poc que se’n descuidin els pot petar a la cara. No és poca la capacitat d’influència del gran capital, dels amics del pont aeri, sobre el sector productiu. Llàstima que no tinguin la mateixa influència sobre els cercles de decisió de la capital per aconseguir les infraestructures i el finançament que ens han negat. Tanmateix, la desesperada maniobra de la gran banca desvetlla la seva preocupació. Una por que marca les seves decisions estratègiques. La por de l’economia extractiva de l’Ibex35, beneficiada regularment pel BOE i que converteix els consells d’administració en mobles bufet per posar-hi els gerros xinesos, exministres i alts càrrecs del PP i del PSOE sobretot, que tan bé s’haurien portat en l’exercici de les seves responsabilitats públiques. A més d’una por, ens ensenya un camí. Un camí que coneixem, desitgem i que òbviament explorarem a la nostra República.

ERC demana explicacions a la presidència de l’AMT per una despesa de 50.000 euros en coaching

Segons publica Porta Enrere, no s’acredita que la feina s’hagi realitzat El Grup Municipal d’ERC-MES-MDC sol·licita una reunió extraordinària del consell d’administració d’Aparcaments Municipals de Tarragona per abordar la informació publicada aquest dimecres al mitjà digital Porta Enrere. Segons el digital, l’AMT hauria gastat prop de 50.000 euros en un contracte amb una empresa per a coaching i formació de treballadors, una despesa que no disposaria de la documentació pertinent i que no quedaria acreditada la seva realització. Porta Enrere afirma que treballadors de l’AMT contradiuen les explicacions que s’han donat des de gerència de l’empresa i afirmen no haver rebut cap formació per aquest concepte. ‘De ser certa la informació publicada per Porta Enrere estaríem davant d’un fet molt greu. Exigim explicacions a la presidència actual i a la senyora Floria, que era presidenta en el moment de la signatura del contracte’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Els republicans reclamen resposta a diversos interrogants que envolten la contractació de la empresa, la motivació i la justificació de la despesa. ‘Quin procediment es va utilitzar per contractar l’empresa? Quins treballadors van rebre formació?’, es pregunta Ricomà. El portaveu republicà afegeix que demanaran també explicacions sobre el suposat incompliment en matèria de transparència que denuncia el periodista de Porta Enrere a l’hora d’accedir a la informació sol·licitada.  Des d’ERC anuncien que sol·licitaran per escrit tota la informació sobre aquesta contractació i que inicien ronda de contactes amb la resta de partits de l’oposició per forçar la convocatòria del consell d’administració de l’AMT. El  president de l’AMT es veuria obligat a convocar de forma extraordinària el consell si ho sol·licita un terç dels membres, una xifra que s’assoleix amb la suma dels consellers representants de l’oposició. ‘Exigim que s’esclareixi amb urgència aquesta informació.

ERC- MES-MDC reclama que l’alcalde es manifesti contra el vaixell per a policies atracat al Port de Tarragona

Pau Ricomà: ‘Seria una demostració de dignitat i de coherència dir-los que no són benvinguts a Tarragona’   El portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà qualifica de ‘desplegament per a la coacció i la repressió dels catalans la presència d’un vaixell per allotjar policies atracat al Port de Tarragona’. Els republicans reclamen a l’alcalde que es manifesti en contra de l’estada d’aquest vaixell a la ciutat de Tarragona i de l’amenaça per a la població que representa. ‘És d’una gran incoherència que l’Ajuntament s’hagi posicionat reiteradament contra la presència de vaixells de guerra al Port de Tarragona i ara resti mut davant de la presència d’un vaixell que allotjarà uns cossos policials que no venen a protegir la ciutadania sinó a coaccionar-la, intimidar-la i reprimir-la vulnerant drets fonamentals’, assevera Pau Ricomà. ‘Som conscients que l’alcalde no té competències per impedir la presència d’aquests vaixells, però com a representant polític de tots els tarragonins i en virtut dels valors del pacifisme, reiteradament invocats al saló de plens, seria una demostració de dignitat i de coherència dir-los que no són benvinguts a Tarragona’, conclou Ricomà.        

[OPINIÓ] 'Fins quan pensen callar els demòcrates?'

Mesos enrere, quan li preguntaven als màxims representants del Govern de Catalunya com pensaven fer el referèndum, contestaven girant la pregunta: què pensa fer el govern de l’estat per evitar el Referèndum? Formular la qüestió d’aquesta manera és absolutament pertinent, perquè és un fet constatat que dos de cada tres catalans volen decidir el futur del nostre país mitjançant el vot –que és com es decideixen els temes importants en democràcia- i que acataran el resultat, sigui quin sigui. Estem davant d’una qüestió eminentment política, que no pot tenir cap resolució si no és mitjançant la política. No hi ha cap llei que pugui pretendre passar per sobre de la voluntat dels ciutadans, encara més quan aquesta voluntat està emparada per la carta dels drets humans amb el reconeixement al dret d’autodeterminació de tots els pobles, sense limitació geogràfica de cap tipus. Negant qualsevol possibilitat de negociar una solució pactada que reconegui els drets del poble de Catalunya, el govern central ja ens ha demostrat fins on vol arribar. Utilitza la justícia com a braç repressor. Repressió executada a través de les detencions a alts càrrecs del govern de Catalunya, les investigacions a la Presidenta del Parlament, als membres de la Mesa del Parlament, per permetre un debat polític –sobre la Independència, sí i què?- al president de l’Associació Catalana de Municipis, a la presidenta l’Associació de Municipis per la Independència, a tots els membres de la Sindicatura  Electoral i a més de 700 alcaldes. Completen el quadre les amenaces a les persones que siguin cridades a formar part de les meses i hi assisteixin; escorcolls a impremtes on es puguin fer paperetes de votació o cartells; escorcolls a magatzems on hi puguin haver urnes; escorcolls a mitjans de comunicació, amb imputacions al seu director; instruccions a mitjans de comunicació d’on està el límit de la informació que poden donar; tancament de pàgines web; amenaces a empreses que d’alguna manera o altra assumeixin una comanda que tingui a veure amb el referèndum;  amenaces de tallades de llum als col•legis electorals.

Pau Ricomà: ‘L’Ajuntament de Tarragona no pot callar davant la repressió judicial que estem patint a Catalunya’

ERC-MES-MDC presenta una moció de condemna a la repressió judicial del govern del Partit Popular El grup municipal d’ERC-MES-MDC insta l’Ajuntament de Tarragona a rebutjar i condemnar la repressió judicial exercida pel govern del Partit Popular contra els promotors del referèndum de Catalunya i contra tots els potencials col·laboradors. ‘Demanem una defensa conjunta de les llibertats democràtiques que s’estan veient perseguides en forma de repressió a alts càrrecs de la Generalitat, investigació a alcaldes, escorcolls a impremtes, coaccions a mitjans de comunicació i amenaces a la ciutadania’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. El líder republicà assegura que ‘el govern de l’estat està arribant a extrems que ens recorden maneres de fer pròpies del franquisme’.   Pels republicans ‘estem vivint un moment històric i els problemes polítics requereixen de vies de solució política. En cap cas s’ha d’utilitzar la repressió judicial’. Des d’ERC-MES-MDC insten l’Ajuntament de Tarragona a posicionar-se contra la repressió que s’està vivint. Pau Ricomà considera que ‘l’Ajuntament de Tarragona no pot callar davant la repressió judicial que estem patint a Catalunya. Fem una crida a totes les forces demòcrates a mostrar el seu rebuig frontal a aquesta repressió i a reafirmar-se en la defensa dels drets humans com a marc de convivència i resolució de conflictes’. En aquest sentit el portaveu d’ERC afirma que ‘poc es pot esperar de partits demofòbics com el Partit Popular fundat per exministres franquistes, però encoratgem el PSC de Tarragona a reconciliar-se amb la ciutadania i a ser coherents amb la seva tradició democràtica’. Ricomà, en referència al PSC, es pregunta: ‘Quants atacs a més als drets bàsics pensen tolerar? On està el límit?’   Aquesta petició del grup municipal d’ERC-MES-MDC es formalitzarà amb una moció que presenten per ser debatuda en el consell plenari del proper 28 de setembre.

[OPINIÓ] Salut, somriures i república

Un any més ens hem mobilitzat massivament per celebrar l'onze de setembre. Com cada any ha estat una manifestació multitudinària, festiva, neta i pacífica. Una onada verda que ha anat apareixent progressivament pel cor de Barcelona, un verd esperança que vol recordar al món que estem aquí i que estem esperançats pel futur que se'ns apropa. Cal reconèixer que com a poble som fantàstics. Sortim al carrer a defensar els nostres drets de manera festiva i organitzada. Només cal veure la concentració de la setmana passada davant del diari el Vallenc. Allà els vallencs, amb el màxim sentit de l'humor, cantaven el Passi-ho bé de la Trinca quan la Guàrdia Civil marxava. Justament aquest bon humor fa que el contrast sigui encara més evident amb les estratègies i amb el filibusterisme que alguns utilitzen per aturar-nos. Aquesta és la gran diferència: nosaltres som optimistes, tenim il·lusió, defensem el nostre objectiu amb alegria i no estem enquistats en el ressentiment que emeten els que no pensen com nosaltres. No utilitzem argúcies per aconseguir allò que volem, al contrari, volem escoltar el poble català i saber si aquests que diuen que els independentistes som una minoria tenen raó o no. Tenim clar que només hi ha una manera de saber-ho, posant les urnes l'1 d'octubre. Ara és l'hora, volem democràcia, volem el referèndum, volem la república. Els que encara no tinguin clar el seu vot, que pensin si volen estar al costat dels que porten el somriure per bandera o del costat dels de la crispació. Som, com dèiem, un poble organitzat, un poble que ha posat al capdavant del país un govern amb la voluntat de defensar fins al final el mandat de la gent que reclama la seva llibertat. No tenim cap dubte que l'estat activarà tots els seus mecanismes per evitar que puguem votar l'1 d'octubre, igual que no tenim cap dubte que el nostre govern mobilitzarà tots els seus recursos perquè les paperetes i les urnes estiguin al seu lloc, perquè els col·legis electorals estiguin oberts i que els representants de l'administració vetllaran perquè la jornada es desenvolupi amb la màxima normalitat, com sempre ha passat.