Tarragona

Totes les notícies

[OPINIÓ] Que bo fóra que Marta Rovira ens enganyés

Les declaracions de Marta Rovira, respecte a la violència que el govern espanyol estava disposat a exercir, han aixecat una reacció ferotge. Una desproporcionada indignació entre aquells partits, mitjans de comunicació i habituals de les xarxes que de manera recurrent han justificat -i molts d’ells han aplaudit- la violència d’estat dels darrers mesos. La de l’1 d’octubre i la posterior.   Tracten la Marta de mentidera, la volen deshumanitzar en articles plens d’odi, on la presenten com una indocumentada. És contradictori perquè ho diuen els mateixos que reiteradament justifiquen la violència. La pregunta que jo els faria és per què diuen que no ens l’hem de creure? Els sembla que la policia o l’exèrcit no tenen capacitat per fer una cosa així? O els queda una mica de decència i pensen que mai s’hauria d’actuar violentament contra la població civil desarmada? Si és així, m’agradaria saber on posen el límit de la violència que serien capaços d’acceptar? Veure àvies llençades a terra, un noi amb un ull volat per una bala de goma –armament prohibit a Catalunya, per cert- , una xicota magrejada... està dins dels llindars acceptables?   Només cal veure la trajectòria política de Marta Rovira, en contraposició amb els que ara pretenen denigrar-la, per saber a qui creure’ns. Convido a repassar els discursos de la Marta. No hi trobareu una sola expressió de violència, odi ni agressivitat. Tot el contrari, les seves paraules sempre han estat inclusives i a favor de la justícia social. Podeu tirar tan enrere com vulgueu.   Dels que l’acusen de mentidera, també trobareu molts discursos. Tant se val que busqueu molt enrere com ahir mateix. El to bel·ligerant és bastant comú. Entre les declaracions més sonades, la de la ministra de defensa dient que, si calia, estaven preparats per actuar “por tierra, mar y aire”. Altres, com Rivera, demanen condecorar als policies que van intervenir l’1O.   Però, posem-nos que tenen raó, que Marta Rovira està desinformada, o que directament ens enganya.

Pau Ricomà: ‘El pla d’accessibilitat segueix al calaix per desídia del PSC’

ERC denuncia que els socialistes incompleixen el compromís de millorar l’accessibilitat a la ciutat   El portaveu d’ERC Pau Ricomà denuncia que ‘ el pla d’accessibilitat de Tarragona segueix al calaix per desídia del PSC’.  Pel portaveu republicà ‘és prioritari dissenyar una ciutat amable i lliure de barreres que faciliti la mobilitat de tothom, des de persones grans amb dificultats per caminar fins a persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat’.  Ricomà lamenta la inacció de l’equip de govern un any i mig després que el plenari aprovés una moció d’ERC per l’elaboració del pla d’accessibilitat. ‘Els socialistes són incapaços de complir el que ells mateixos han promès en reiterades ocasions. No s’entén la seva manca de sensibilitat amb un problema que afecta el dia a dia de molta gent. Parlem d’un fet tant quotidià com poder pujar una vorera o creuar un pas de vianants amb total seguretat’. En aquest sentit, Ricomà recorda que el PSC va votar en contra de la moció d’ERC al·legant que ja s’estava elaborant el pla i que estaria enllestit a finals del 2017. ‘Malauradament, seguim sense fer cap pas en ferm per fer-ho realitat. Reiterem que és prioritari desenvolupar un pla global que permeti fer una ciutat amable i accessible per tothom’. Des d’ERC recorden que aquesta reivindicació fa anys que està sobre la taula dels socialistes: ‘Entitats com ‘Tarragona sense barreres’ porten anys escoltant les promeses de Begoña Floria. Si tirem d’hemeroteca veurem que ja al 2014 Floria prometia un pla que encara no s’ha desenvolupat’, explica Pau Ricomà. Des d’ERC insten l’equip de govern a dotar de pressupost el Pla d’Accessibilitat per a que sigui una realitat al 2018. ‘No podem acceptar de cap manera que es segueixi dilatant en el temps l’elaboració del Pla. No ens conformem amb petites intervencions inconnexes, volem una actuació global  ’, conclou Pau Ricomà.   

[OPINIÓ] La Platja Llarga, la Budellera i Tarragona

Hi ha un vincle interessant entre la Platja Llarga, la Budellera i Tarragona sobre el qual farem algunes consideracions. I és que el macroprojecte urbanístic de la Budellera ha tornat a escena ara com “la gran oportunitat” per salvar la Platja Llarga. Doncs bé, si per salvar entenem protegir-la de noves edificacions, cal dir que la Platja en principi està salvada. I això és mèrit de la lluita ciutadana -entre d’altres, la Plataforma Salvem la Platja Llarga- i del Pla Director Costaner impulsat per la Generalitat. Legalment, a la Llarga no s’hi pot construir, sigui qui en sigui el titular del sòl. I això és gràcies a la Generalitat i a la gent. Les coses pel seu nom. De fet, devastar la línia prelitoral amb el projecte de la Budellera amb un centenar llarg de blocs de pisos i molts milers de residents implicaria un impacte molt gran sobre els accessos a les platges i l’eix de la Via Augusta. També comportaria una massificació inassumible per la Llarga, ben contradictòria amb la seva recuperació tantes voltes presumida. És fàcil veure que això és exactament el contrari de salvar la Platja Llarga. Llastimosament, si amb el terreny urbanitzat res d’això passés, seria perquè aquest barri de la mida de Torredembarra hauria quedat com un immens solar de ciment amb tot per vendre. I sota el cementiri d’asfalt, el nostre patrimoni natural, arqueològic i paisatgístic. Les dues cares d’una mateixa dissort! Malgrat la nostra oposició al projecte de la Budellera és de concepte -hem d’apostar pel centre de Tarragona i pel Francolí per fer una ciutat eficient, cohesionada i sostenible-, cal advertir que el nou Pla presentat tampoc no obeeix -entenem- la principal prescripció d’obligat compliment que va marcar la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat. Segons aquella, el Pla s’hauria de desenvolupar en diversos polígons. Això permetria, com a mínim, que la urbanització es tirés endavant en porcions equilibrades i assegurant que no es trinxa tot el territori gratuïtament, sinó satisfent una implementació gradual en funció de la demanda real.

[OPINIÓ] 'Produir clor a partir de l’11 de desembre de 2017'

El proper 11 de desembre de 2017 és la data límit, marcada per la UE, per tancar les plantes de producció de clor pel sistema de cel·la de mercuri. Aquest sistema no és una de les millors tècniques disponibles (MTD) per a la producció clor-alcalí, i per tant va suposar que la UE fes una moratòria de 4 anys per reconvertir el sistema de producció que ara expira.   La conseqüència del tancament d’aquestes plantes químiques implica un ERE d’un centenar de treballadors a Catalunya, 28 dels quals són de la planta que ERCROS té al polígon químic sud a Vila-seca. No podem més que indignar-nos per la situació de pèrdua de llocs de treball que es produeix i pel que representa de desmantellament d’una part de la producció química bàsica a Catalunya.   Mentre que Alemanya ha reconvertit més del 90% de la producció del clor, a Catalunya aquesta reconversió és una mica més del 10%. Les inversions empresarials són en base a les expectatives i els nivells de competitivitat que es donen en un determinat territori. En aquests moments hi ha elements estructurals que resten competitivitat a la química i que tots coneixem: la tarifa elèctrica, determinant en la producció de clor i el corredor mediterrani per mercaderies.   Des del grup Municipal d’ERC-MES-MDC vam impulsar una moció (juny del 2016) per l’aplicació de la Directiva Europea que permet la implantació de xarxes de distribució elèctriques tancades a polígons químics i que abaratiria el preu de l’energia elèctrica en un 30%. La moció va impulsar iniciatives parlamentaries al Congrés i al Senat i també en aquests moments a la Comissió Europea a través del Diputat d’ERC Jordi Salvador i la senadora d’ERC Laura Castell, i amb un treball conjunt amb el sector químic de Tarragona.   L’actitud del govern del PP és la de no fer res. Simplement esperar, per desesperació de tots, que la UE, mitjançant el clean energy packet, que està en discussió, digui el que cal fer, és a dir, acabi obligant la implantació de les xarxes.

Exigim la fi de la judicialització de la política catalana

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC, PDeCAT, CUP i UpA presenten una moció conjunta en el Consell Plenari del proper divendres 17 de novembre per tal que l’Ajuntament de Tarragona expressi el seu rebuig a la judicialització de la política catalana per part de l’Estat espanyol arran de l’escalada repressiva dels darrers mesos que ha suposat la persecució i empresonament a membres del Govern de la Generalitat i de la Mesa del Parlament. El portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà ha assegurat que “aquesta és una causa injusta dirigida des del govern central amb una greu intromissió del poder executiu sobre el judicial”. “La resolució dels tribunals és impròpia d’un estat democràtic, s’ha obviat la presumpció d’innocència i ja es sabia el resultat abans del judici”, ha afegit Ricomà, i ha conclòs que “estem davant una situació que evidencia una manca de separació de poders, que suposa un atac directe a la democràcia amb un acarnissament contra els representants electes i per extensió contra el poble català”.   La consellera de la CUP Laia Estrada ha remarcat avui en la roda de premsa que des de la seva formació consideren molt necessari que “hi hagi una condemna clara a aquest fet, que és històric en les últimes dècades i ens hem de remuntar a èpoques molt fosques del franquisme per trobar-ne de similars”. També considera que “cal alçar la veu davant d’aquesta situació perquè estem a les portes d’un eixamplament de la repressió”, fent referència als dos detinguts a Lleida i al macrocas de Reus amb càrrecs electes i membres de la societat civil encausats per acusacions d’incitació a l’odi. Per últim, ha emplaçat “a la resta de conselleres i consellers del consistori a donar suport als valors democràctics que entenem que compartim amb totes elles”. “En els últims mesos hem estat testimonis d’una judicialització de la política sense límits”, ha manifestat la regidora del Partit Demòcrata (PDeCAT), Cristina Guzmán, que ha recordat que “fa 28 dies que els Jordis estan a la presó, en fa 17 que tenim el president Carles Puigdemont i quatre consellers a l’exili, en fa 13 que el vicepresident Oriol Junqueres i set consellers estan entre reixes i la setmana passada la presidenta del Parlament Carme Forcadell va haver de dormir al calabós”.

ERC reclama que l’Ajuntament de Tarragona reconegui com a legítim el govern sorgit de les eleccions del 27S

ERC presenta una moció conjunta amb PDeCAT, CUP i UpA per a ser debatuda en el consell plenari del 17 de novembre Els grups municipals d’ERC-MES-MDC, PDeCAT, CUP i UpA presenten al Consell Plenari del pròxim divendres 17 de novembre una moció per reconèixer el govern de Catalunya sorgit de les urnes el 27 de setembre del 2015 com el govern legítim de Catalunya. Les quatre formacions també reclamen que l’Ajuntament de Tarragona reconegui el Parlament de Catalunya, sorgit de les mateixes eleccions, com a l’únic representant del poble català.   El portaveu d’ERC-MES-MDC, Pau Ricomà, ha destacat que ‘defensem el nostre govern legítim que va ser escollit en unes eleccions amb la màxima participació. És una obvietat que un partit democràtic només pot reconèixer aquell govern que han escollit els ciutadans de Catalunya i aquell President triat pel Parlament de Catalunya. L’aplicació l’article 155, cessant el govern  de Catalunya, és un acte antidemocràtic impulsat pel PP amb el suport de C’s i el PSOE’. Pel republicà ‘el Partit Popular no pot assumir el govern de Catalunya, quan només té el 8% de suport al Parlament’.   Per la seva banda, la consellera del Partit Demòcrata (PDeCAT), Cristina Guzmán, ha recordat que el passat 21 d’octubre, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, “va anunciar la seva proposta al Senat per al cessament del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de tot el Govern en l’aplicació de l’article 155 de la constitució Espanyola”. “Davant d’això, en el passat Consell Plenari vàrem presentar i aprovar  la moció de rebuig a la suspensió de l’autonomia de Catalunya i en defensa de l’autogovern”, ha recordat Guzmán, que ha manifestat que “esperem que la moció per reconèixer el govern legítim de Catalunya tingui el mateix desenllaç i s’aprovi amb al més ampli consens possible”.   La consellera Laia Estrada, de la Candidatura d’Unitat Popular, ha centrat la seva exposició en els fets ocorreguts el 27 d’octubre, amb la decisió presa finalment pel Senat d’autoritzar al Gobierno espanyol per a l’aplicació l’article 155, i ha enumerat els cinc decrets que aquest va aprovar el mateix dia i que suposen l’esmentat cessament del Govern català i l’assumpció de les competències per part dels Ministerios corresponents, així com la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions el proper 21 de desembre.

L'A7 al seu pas per la zona d'Aqüeducte

Pau Ricomà: ‘La reducció de la velocitat a l’A7 és una mesura pal•liativa que no resol la problemàtica de fons’

ERC reitera la petició de millorar la seguretat en els accessos i reduir l’impacte sonor   Davant l’entrada en vigor aquest dimarts de la limitació de la velocitat a l’A7 al seu pas per Tarragona, el grup municipal d’ERC-MES-MDC alerta que la mesura no resol el problema de fons. ‘Fa mesos que denunciem la perillositat en les incorporacions i sortides de l’A7, uns carrils que no compleixen amb la llargada de seguretat que la normativa fixa en 125 metres’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà. El republicans recorden que el novembre de l’any passat es va aprovar una moció d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona instant el ministeri de Foment a adequar aquests carrils a la legislació vigent. La Comissió de Foment del Senat, a proposta d’ERC, va aprovar també per unanimitat aquest mes de maig reclamar a l’executiu espanyol la millora d’aquests accessos. ‘La reducció de velocitat que aplica el Ministeri de Foment és una mesura pal·liativa però no resol la deficiència en el disseny dels accessos i sortides. Exigim la inversió necessària per garantir la seguretat d’aquesta via’, afirma Ricomà. Un altre punt que els republicans temen que es quedi al calaix és la instal·lació de pantalles acústiques a la zona dels carrers de Sant Auguri i Sant Eulogi. ‘Malgrat la guàrdia urbana ha constatat amb sonòmetres que el soroll supera els límits recomanats per l’OMS, des de Madrid s’excusen en la manca de pressupost per no fer res’. Aquesta reivindicació dels Veïns de l’Aqüeducte també va rebre, a proposta d’ERC, el suport de l’Ajuntament al plenari del passat mes d’abril. Des d’ERC insten el Ministeri a solucionar definitivament aquestes dues problemàtiques tot recordant que l’A7 al seu pas per Tarragona suporta un trànsit rodat de l’ordre de 50.000 vehicles diaris. ‘La reducció de la velocitat a l’A7 no ha d’anar en detriment d’eliminar la perillositat en els accessos i la instal·lació de pantalles acústiques’, conclou Ricomà.

ERC, PDeCAT i CUP donen suport a la Generalitat per proclamar la República

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC, CUP i PDeCAT presenten al Consell Plenari d’aquest dijous una moció en suport a la Generalitat de Catalunya per a que proclami la República. Passats 25 dies des de la celebració del referèndum, les tres formacions insten a l’aplicació del seu resultat i posen en valor les institucions catalanes i la ciutadania per haver-lo fet possible, mentre condemnen la intervenció de l’autogovern per part de l’Estat espanyol.   ‘L’1 d’octubre més de 2 milions de persones van plantar cara a la demofòbia i la repressió de l’Estat espanyol per decidir si estaven o no a favor de construir una nova República’, manifesta el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Els republicans remarquen que ‘davant la demanda de diàleg del Govern català la resposta de l’estat espanyol ha sigut una repressió sense precedents en democràcia contra les institucions catalanes’. Per Ricomà, ‘és hora de proclamar a República Catalana per la propia supervivència del país i les seves institucions. El mandat és clar i cal reconèixer la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes’.   Per la seva banda, el portaveu del Partit Demòcrata (PDeCAT) manifesta que “el passat dia 1 d’octubre, tot i la violència de la policia espanyola, la gent va votar a favor de la independència”, i assenyala que la seva formació està compromesa fins al final amb el resultat del referèndum. “Donarem tot el suport al nostre president, al Govern i al Parlament de Catalunya per a fer efectiu el mandat de la ciutadania, que no és altre que la proclamació de la República Catalana”, ha afirmat Abelló. El portaveu del PDeCAT ha reiterat la seva condemna a “la flagrant violació dels drets fonamentals a través de les mesures repressives aplicades per l’executiu espanyol contra el poble i el Govern català”.   La consellera de la CUP Laia Estrada, considera que ‘davant l’ofensiva sense precedents d’Estat espanyol, que està mostrant el seu veritable rostre autoritari i de fidel hereu de la dictadura feixista, l’única defensa que podem tenir és erigir-nos com a subjecte polític autodeterminat i això passa per proclamar la República’.

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC i la CUP presenten una moció en defensa de l’escola catalana

Els grups municipals d’ERC-MES-MDC i la CUP han presentat avui en roda de premsa una moció conjunta en defensa de l’escola catalana que es debatrà en el plenari del proper dijous 26, com a reacció als atacs que està rebent darrerament. Els dos grups han cregut necessari presentar aquesta proposta per tal que l’Ajuntament de Tarragona manifesti el seu suport al model educatiu català i demani la rectificació de les declaracions que s’han fet en aquest sentit.   Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES denuncia que ‘estem davant una clara ofensiva contra el model educatiu català, un relat absolutament fals basat en mentides que posa en qüestió aquest model i la professionalitat dels docents.’ El republicà destaca el paper cohesionador d’un model educatiu ‘que evita la segregació segons orígens geogràfics o lingüístics i que vetlla per la igualtat d’oportunitats i la construcció d’un pensament crític’.   El regidor de la CUP Jordi Martí ha assegurat que el model de l’escola catalana és conegut arreu ‘pel seu èxit com a mètode de cohesió social’. Ha destacat que la ‘moció té un record pels models pedagògics mare que queden recollits en l’actual, basats en la construcció de persones autònomes i amb criteri propi’. També ha insistit que el caràcter crític d’aquest model ‘no admet l’adoctrinament, i és tot el contrari del que diuen que és l’escola catalana’.   Els dos grups esperen que prosperi la moció i que, malgrat el soroll mediàtic dels esdeveniments polítics a nivell nacional, no quedi en segon terme la defensa de quelcom que consideren part fonamental de la societat catalana.