Tarragona

Totes les notícies

‘L’actual POUM és un instrument sobredimensionat i obsolet, volem una revisió’

ERC-MES-MDC demana una revisió de l’actual POUM de Tarragona ja que considera que és un instrument sobredimensionat i obsolet. ‘L’actual POUM respon a la lògica del segle XX basada en el creixement continuat, el malbaratament de sòl i recursos i l’especulació. Nosaltres apostem per la lògica del segle XXI d’un desenvolupament sostenible’, explica el portaveu Pau Ricomà. Des d’ERC argumenten que l’actual POUM es va definir en base a projeccions demogràfiques molt desviades i irreals i que està orientat a generar sobreoferta immobiliària: ‘Hem de tenir en compte les dramàtiques conseqüències que va portar aquesta manera de fer. Alguna lliçó hauríem d’haver après després de la crisi financera’, afirma Ricomà qui afegeix que ‘aquesta visió coincideix amb criteris generals de tècnics, urbanistes, geògrafs i arquitectes’. Els republicans destaquen que ‘ens trobem davant un canvi de paradigma on ha crescut la consciència del risc que comporta el creixement descontrolat, el malbaratament de recursos i les conseqüències del canvi climàtic. Ara més que mai pren importància la preservació dels espais naturals’. Pau Ricomà remarca que cal apostar pels compromisos recollits en l’Agenda 21 que prioritza la recuperació de les zones degradades i abandonades i evitar el creixement urbà incontrolat. ‘L’urbanisme del segle XXI prioritza la recuperació, regeneració i dignificació per sobre el creixement extensiu. L’actual POUM és un devorador d’espais verds’. Ricomà afegeix que ‘la nostra prioritat és la recuperació del centre i la cohesió amb el Nord i Ponent a partir de l’eix del gran parc fluvial del Francolí, així com la preservació d’un Llevant verd’. Des d’ERC-MES-MDC expliquen que la posició del grup municipal ha estat explicada a la militància local i sotmesa a votació i s’ha rebut l’aval d’un 98% de vots favorables. Els republicans fan ara una crida a la responsabilitat de tots els grups polítics per assolir el suport suficient per revisar el POUM i, com a primer pas, convocar un plenari extraordinari per debatre sobre la revisió.

ERC-MES-MDC proposa un paquet de millores pel barri de Riu Clar

El Consell Plenari de dijous 27 d’abril el grup ERC-MES-MDC defensarà una moció amb que proposen un paquet de quatre petites actuacions al barri de Riu Clar de Tarragona. Els republicans consideren que el barri porta patint una important deixadesa per part de l’administració que es fa evident a peu de carrer. En paraules del seu portaveu, Pau Ricomà: “hem conegut els problemes de primera mà, passejant pel barri amb l’associació de veïns, i hem constatat mancances que poden comportar problemes de seguretat i salubritat”. En concret, el grup municipal proposarà a la resta de formacions quatre accions. Per tal de combatre els robatoris dels darrers mesos, es preveu instal·lar punts de llum entre la piscina municipal i els habitatges del barri. I a fi d’evitar les molestes polsegueres que aixequen els cotxes, tal com denuncien els veïns, s’acondicionarà el descampat de davant l’equipament esportiu com a aparcament pavimenta. En una línea semblant, els republicans instaran a netejar una inmensa finca que està en aparent estat d’abandonament i que presenta punts perillosos per als veïns, especialment els més petits. El darrer punt de la moció demana que l’Ajunatment insti l’ACA per a que netegi les aigües del canal de Riu Clar, que es troben estancades i brutes i són font de pudors i d’insectes. Els republicans consideren fonamental mantenir el diàleg entre ciutadans i representants per tal de fer una política de proximitat que sigui útil, i destaquen que en moltes ocasions les bones polítiques costen poc. Segons Pau Ricomà: “són intervencions que al govern municipal poden costar poc esforç, però que suposaran un increment remarcable en la qualitat de vida dels veïns, i això per nosaltres és una prioritat”.  

Pau Ricomà: ‘L’Ajuntament ha de ser exemplar en la lluita per la dignitat i els drets laborals’

ERC-MES-MDC demana un seguiment i control dels serveis externalitzats a l’Ajuntament per garantir el compliment dels convenis col·lectius ERC-MES-MDC reivindica l’obligació de l’Ajuntament per lluitar per la dignitat i els drets laborals en un moment on els treballs denigrants estan a l’ordre del dia. ‘En els darrers mesos veiem com el mercat laboral es va reactivant però ho fa en bona part amb treball de poca qualitat i precari on s’incompleixen constantment les condicions establertes en els convenis col·lectius. Hi ha molts treballadors, també a Tarragona, que treballen 12 hores al dia en condicions lamentables i cobrant sous irrisoris’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà.  En aquest context, ERC-MES-MDC  vol que l’Ajuntament de Tarragona sigui exemplar en la lluita contra la precarietat laboral i que vetlli per a que els serveis que té externalitzats compleixin amb els convenis col·lectius. ‘L’Ajuntament ha de disposar de mecanismes per garantir que els serveis que tenim externalitzats compleixen amb la normativa laboral i no atempten contra la dignitat dels treballadors. Hem de predicar amb l’exemple’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà.  Per això els republicans proposen en una moció crear una comissió de seguiment i control dels contractes de serveis i obres externalitzats, amb la participació dels sindicats presents al consistori, per avaluar si les empreses adjudicatàries respecten els convenis col·lectius del sector i les condicions de seguretat en el treball. Demanen també que totes les ofertes de contractació pública municipal incloguin una clàusula especificant el conveni col·lectiu de referència que empararà tots els treballadors. ‘I quan diem tots els treballadors ens referim també als subcontractats per l’empresa adjudicatària. La precarietat en el cas de les subcontractacions en cadena està a l’ordre del dia. És indispensable poder garantir que no es vulneren els drets dels qui que treballen de forma directa o indirecta per l’ajuntament de Tarragona’, conclou Ricomà.

Foto: Google Maps

ERC-MES-MDC reclama la instal·lació de pantalles de protecció acústica a l'A-7

Els republicans donen veu a la reivindicació de l'Associació de Veïns Aqüeducte ERC-MES-MDC reclama que el Ministeri de Foment instal·li urgentment pantalles de protecció acústica a l'A-7 al seu pas per Tarragona. Els republicans presenten al plenari d'aquest dijous una moció perquè sigui l'Ajuntament qui elevi aquesta petició a l'Estat i donar així resposta a la reiterada demanda de l'Associació de Veïns Aqüeducte. 'En la zona dels carrers de Sant Auguri i Sant Eulogi l'autovia A-7 passa a escassos metres dels habitatges i els veïns han de suportar una alta contaminació acústica', explica el portaveu d'ERC, Pau Ricomà. 'Des de setembre del 2002 els veïns venen reclamant les pantalles de protecció acústica sense èxit malgrat que la Guàrdia Urbana ha pogut constatar amb sonòmetres que el soroll supera els límits recomanats per l'OMS', afegeix Ricomà. Els republicans destaquen que, segons dades del 2015, l'A-7 presenta una intensitat mitjana diària d'entre 47.000 i 57.000 vehicles, molts dels quals són camions de gran tonatge, i demanen que s'estudiï també la necessitat d'instal·lar pantalles de protecció acústica a altres indrets de la ciutat. 'El soroll del trànsit rodat amb què conviuen els veïns pot arribar a ser insuportable', asseguren els republicans que lamenten que 'des de Madrid s'excusen en la manca de pressupost i es queden de braços plegats davant una situació que afecta la salut de la gent'. En aquest sentit, des d'ERC remarquen que un informe de l'Agència Europea del Medi Ambient presentat aquesta mateixa setmana assegura que el soroll és un dels principals problemes de salut pública a la UE i que el trànsit és la principal font de soroll. 'Segons aquest informe i diversos estudis, el trastorns del son i l'estrès són algunes de les conseqüències de patir constantment els efectes del soroll. Hem de fer tot el que estigui al nostre abast per vetllar per la salut dels ciutadans de Tarragona', conclou Ricomà.

Parlem d'urbanisme, sense mandra i sense por

Després de parlar reiteradament amb urbanistes, arquitectes, tècnics de diferents administracions, geògrafs, veïns, hem trobat un punt general de coincidència en què el Pla d’Ordenació Municipal de Tarragona és un mal instrument. Està fet amb els mateixos criteris que el Pla General de l’any 1984 i amb la mateixa lògica de creixement per extensió, amb poca preocupació pel malbaratament de recursos naturals, històrics i paisatgístics.   Tenim, doncs, un planejament urbanístic fet amb la lògica del segle XX. La lògica de la bondat del creixement continuat i il·limitat, allunyat dels criteris de l’urbanisme actual de sensibilitat mediambiental i de priorització de la conservació, recuperació i regeneració dels centres històrics i dels espais amb alt valor social.   Que ha passat des de l’aprovació inicial del POUM, l’any 2010, fins ara? Bàsicament tres coses, que considerem que han de ser motiu de reflexió:   1.- S’ha demostrat que les previsions demogràfiques estaven absolutament exagerades. La previsió desbocada de creixement servia per justificar la necessitat d’haver d’ocupar grans extensions a la zona de Llevant que ara són un pulmó per a la ciutat.    2.- Estem patint els efectes d’una crisi devastadora 10 anys després que s’iniciés. Crisi originada en la sobreoferta immobiliària, que va provocar una escalada especulativa dels preus de l’habitatge i que ha acabat amb centenars de milers de pisos buits i centenars de milers de famílies expulsades de casa seva. Altres conseqüències són l’índex d’atur més alt d’Europa, la precarització del mercat laboral i l’exili laboral forçat de molts joves. Sembla lògic que alguna cosa hàgim après d’aquesta crisi. Els dos enormes plans parcials de la zona de Llevant segueixen la mateixa lògica de sobreoferta immobiliària que tan dramàtiques conseqüències ens ha portat.   3.- La consciència cada cop més compartida de la necessitat d’actuar activament per frenar l’escalfament global i les conseqüències del canvi climàtic.

Foto: Google Maps

ERC-MES-MDC vol un aparcament provisional a la zona esportiva de la Ciutat Residencial

Insten l’Ajuntament a iniciar els tràmits amb la Generalitat per donar solució a la manca d’aparcament de la Platja Llarga ERC-MES-MDC insta l’Ajuntament de Tarragona a iniciar els tràmits amb la Generalitat de Catalunya per poder habilitar un aparcament provisional pels usuaris de la platja Llarga a la zona esportiva de la Ciutat Residencial. ‘Ja fa un any que es va eliminar bona part de l’espai per aparcar a la Platja Llarga i encara no s’ha trobat cap alternativa d’aparcament. S’apropa el bon temps i no volem que es repeteixi el caos de vehicles a la Llarga que es va viure l’estiu passat’, explica el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. El republicà afegeix que ‘ens consta que hi ha bona predisposició per part de la Generalitat per cedir aquest espai provisionalment i no entenem que l’equip de govern encara no hagi posat fil a l’agulla per fer-ho possible. Aquesta seria una bona alternativa mentre s'estudia una solució definitiva’. Des d’ERC-MES-MDC valoren positivament les intervencions mediambientals que s’han dut a terme a la Platja Llarga, però lamenten que l’equip de govern no cerqui alternatives pel cas concret de l’aparcament. ‘Fomentar l’ús de la bicicleta i el transport públic és important però no resol el problema. L’any passat ja vam alertar del risc de prendre decisions sense tenir en compte les conseqüències i planificar alternatives.’ En aquest sentit, els republicans recorden que a principis d’abril de l’any passat van promoure una trobada entre entitats de la Platja Llarga i els diversos grups polítics de l’Ajuntament per abordar possibles alternatives. ‘Ha passat un any i l’escenari és el mateix. No sabem a què espera l’equip de govern per afrontar un problema que és evident que es repetirà, conclou Pau Ricomà.   

ERC-MES-MDC condemna la sanció imposada a la CUP per repartir butlletes pel referèndum

Els republicans ho consideren un atac directe a la llibertat d’expressió Esquerra Republicana –MES – MDC mostra el seu rebuig frontal a la sanció que ha imposat la Guàrdia Urbana de Tarragona a un militant de la CUP per repartir butlletes reclamant un referèndum a Catalunya. Des de la formació republicana qualifiquen aquest acte d’atac directe a la llibertat d’expressió i lamenten que, en una campanya celebrada avui arreu del país, només a Tarragona s’hagin produït fets d’aquesta índole. Des d’ERC-MES-MDC volen mostrar tot el seu suport a la Candidatura d’Unitat Popular així com a totes les entitats que defensen els seus ideals de manera desinteressada i voluntària. Els republicans insten l’alcalde a donar explicacions sobre aquest episodi.  

Auditori del Camp de Mart - Fotografia: Ajuntament de Tarragona

Pau Ricomà: ‘No podem condemnar l’auditori del Camp de Mart a ser un nou espai en desús’

ERC-MES-MDC lamenta la manca d’estratègia de l’equip de govern per treure rendiment a un espai emblemàtic de la ciutat El portaveu d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, lamenta que l’equip de govern hagi pres la decisió de no programar res aquest estiu al teatre auditori del Camp de Mart. ‘No podem condemnar l’auditori a ser un nou espai en desús a Tarragona’, afirma el portaveu republicà, qui lamenta ‘la manca d’estratègia de l’equip de govern per treure rendiment a un espai emblemàtic de la ciutat’. Per Ricomà, ‘moltes ciutats properes desitjarien tenir un espai com aquest. El seu entorn patrimonial i la possibilitat de gaudir de la cultura a l’aire lliure amb un clima com el nostre el converteixen en un indret privilegiat que no es pot deixar perdre’. Els republicans recorden que fa anys que l’auditori es va deteriorant progressivament i denuncien la passivitat de l’equip de govern per frenar la degradació de l’espai. ‘No és cap novetat que les instal·lacions del Camp de Mart requereixen d’una intervenció de millora. És inexcusable que l’ajuntament, a dia d’avui, encara no tingui un pressupost de quant costaria deixar-lo en bones condicions’, manifesten els republicans. Des d’ERC-MES-MDC insten la regidoria de cultura a demanar aquest pressupost amb la màxima celeritat per dur a terme els arranjament i a cercar les fórmules necessàries per dotar-lo d’activitat. ‘Si no hi programem res ni hi fem cap intervenció, la degradació anirà en augment. En aquesta ciutat tenim masses exemples d’espais que acaben caient a trossos després d’anys en desús. De cap manera podem afegir l’auditori del Camp de Mart a aquesta llista’, conclou Ricomà.