Tarragona

Totes les notícies

Pau Ricomà denuncia l’opacitat de Ballesteros amb els pagaments pendents dels Jocs del Mediterrani

Pau Ricomà denuncia que ‘és escandalós que el PSC sigui incapaç de donar informació clara sobre pagaments pendents dels Jocs. De debò no saben quines factures han pagat i quines no?’. El líder d’ERC explica que, ‘després de rebre queixes d’entitats i proveïdors privats que asseguren que no han cobrat treballs realitzats en el marc dels Jocs del Mediterrani, vam sol·licitar informació a l’alcalde i no hem obtingut resposta’.  El grup republicà va formular per escrit el passat 13 de febrer diverses preguntes en relació als pagaments pendents dels Jocs i ‘Ballesteros ens va assegurar durant el plenari del 15 de febrer que ens respondria en 24 hores’.  Des d’ERC expliquen que la resposta no va arribar i ‘vam donar un mes de marge, fins al plenari del 18 de març, quan vam tornar a reclamar informació de les factures pendents de pagar i ens van respondre amb vaguetats’. Les preguntes formulades per ERC feien referència explícita a quins proveïdors i entitats se’ls hi deuen diners, ja sigui per factures, convenis o contractes de col·laboració durant els Jocs del Mediterrani. ‘Qualsevol organització seriosa hauria de portar un control comptable que permetés donar resposta a aquest tipus de preguntes’, afirma Ricomà. El portaveu republicà lamenta que ‘estem davant d’un nou cas flagrant d’opacitat de l’alcalde Ballesteros en relació als Jocs del Mediterrani’. Des d’ERC remarquen que ‘no es tracta només de que estan vulnerant el Reglament Orgànic Municipal en no donar-nos resposta, sinó que segueixen sumant ombres de mala gestió i opacitat sobre el projecte estrella de Ballesteros’. Pau Ricomà exigeix a l’alcalde i al conseller responsable dels Jocs del Mediterrani que facilitin immediatament la informació sol·licitada i que ‘en cas que quedin pagaments pendents, es procedeixi a liquidar-los de forma immediata’.  

Pau Ricomà i Laura Castel

Pau Ricomà proposa Laura Castel com a número 2 d'ERC a les eleccions municipals a Tarragona

La senadora Laura Castel pren el relleu a la regidora Mònica Alabart i ocuparà el número 2 de la llista del candidat d'ERC a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà. Una proposta que passarà per l'aprovació de l'assemblea local d'ERC el dijous 28 de març . Ricomà explica que 'la incorporació de Laura Castel a l'equip és una mostra clara de la voluntat que tenim de governar la ciutat de Tarragona, incorporant una persona treballadora, implicada, amb un currículum brillant i amb qui hem col·laborat des de fa molt temps'. El candidat d'ERC destaca que 'Laura Castel ha estat durant els últims anys una extensió de la feina que hem fet des del grup municipal per defensar les necessitats i els interessos dels tarragonins a totes les institucions'. Alguns exemples d'aquesta feina conjunta són 'les xarxes elèctriques tancades per la indústria, les infraestructures ferroviàries, els accessos a l'autovia A7 o les pantalles de protecció acústica'. Laura Castel ha manifestat en la seva presentació que 'és un orgull formar part d'aquest equip amb qui he col·laborat activament els últims anys'. Castel explica que 'la feina feta amb les xarxes tancades és il·lustrativa d'aquesta feina col·laborativa per aprofitar la presència d'ERC en totes les institucions i defensar els interessos de Tarragona i del territori. Va sortir del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament i l'hem portat al Congrés, al Senat i a les institucions europees'. Castel pren el relleu a la consellera Mònica Alabart que deixa l'ajuntament de Tarragona després de quatre anys per motius professionals. Alabart s'ha mostrat 'molt contenta que sigui la Laura qui agafi el relleu' i ha manifestat que 'seguirà vinculada i treballant activament amb el partit, especialment amb Les Republicanes, un projecte que vam arrencar fa un any amb les dones d'ERC Tarragona'. El candidat Pau Ricomà avança que 'des d'ERC apostem per una llista cremallera, diversa i representativa de la pluralitat de Tarragona'.

OPINIÓ | L'Ajuntament ha de liderar les polítiques d'habitatge

La setmana passada va tenir lloc una taula rodona, convocada per la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, en la que els diferents partits vam poder explicar el nostre model de ciutat i les propostes concretes sobre habitatge. És de justícia començar per felicitar al director de la Càtedra, Sergio Nasarre i al seu equip, no només per l’organització de la trobada, sinó sobretot per la qualitat del treball que desenvolupen. El tema més recurrent al llarg del debat va ser el creixement de la ciutat en contraposició a la regeneració urbana. Una qüestió respecte a la qual, en el meu torn d’intervenció, em vaig posicionar clarament. Tarragona està patint un procés accelerat de depreciació, en alguns barris d’incipient degradació, que hem de revertir de manera urgent. Aquest plantejament és la clau de l’urbanisme actual i neix de la consideració de la ciutat com un marc de convivència on les persones puguin desenvolupar els seus projectes vitals. Des d’aquesta perspectiva, no té cap sentit deixar que la ciutat construïda caigui de vella, que es despobli, que els comerços tanquin i que alhora estiguem construint una ciutat paral·lela als extrems de la ciutat i als espais amb més valor natural i paisatgístic. Això vol dir que la ciutat no ha de poder créixer? És clar que ha de poder créixer, però de manera ordenada, sostenible i evitant cedir a cap gran promotor el monopoli del creixement durant les pròximes dècades. Es pot créixer sense desenvolupar mega projectes depredadors com La Budellera i la Vall del Llorito, ni generant noves concentracions de grans superfícies que enfonsen el comerç local? És clar que sí, però això demana un canvi d’actitud per part dels responsables polítics de l’Ajuntament, massa habituats a delegar la seva responsabilitat d’ordenament de la ciutat als interessos de determinats agents privats. No se’n parla massa, però Tarragona té en el seu planejament la perspectiva de construcció de més de 15.

ERC demana un front comú per deslliurar Tarragona del trànsit de trens de mercaderies

Esquerra Republicana a Tarragona vol un front comú per instar el Ministeri de Foment a impulsar la plataforma ferroviària per mercaderies des del nus ferroviari de Vila-seca fins a Castellbisbal. ‘Hem de deslliurar la ciutat de Tarragona i altres poblacions del transit de mercaderies, més encara quan algunes són de matèries perilloses’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Des d’ERC aposten perquè la millor solució seria ‘la creació d’una plataforma viària per mercaderies, possiblement paral·lela a l’actual via de l’AVE entre Vila-Seca fins a Castellbisbal eliminant l’impacte sobre la costa i les diverses poblacions’. Els republicans presenten al plenari del 18 de març una moció en aquest sentit, destacant que ‘la solució actual del tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona no ens dona cap garantia que sigui provisional’ i expliquen que ‘diverses dades alerten de la saturació d’aquesta via al voltant del 2025 amb una previsió de circulació de més de 200 combois diaris’. Des d’ERC reclamen una solució definitiva per l’interior del territori i destaquen que en altres trams ferroviaris ha quedat palesa la insuficiència del tercer fil com a solució . ‘Hem vist com el caos ferroviari en el  tercer fil entre València i Castelló ha obligat a projectar una doble plataforma d’ample internacional. Aquesta és la solució idònia i si es pot fer per 60 km a València també s’ha de poder fer pels 80 i escaig entre el Camp de Tarragona i Castellbisbal’, afirmen els republicans. Des d’ERC alerten que la solució de recuperar la línia Reus-Roda també comporta molts inconvenients, ‘com el coll d’ampolla pel gran nombre de combois que haurien de conviure en aquesta via i l’impacte de la circulació de mercaderies per la Rambla del Vendrell, l’Arboç o Vilafranca’. Ricomà reclama ‘solucions definitives per a una necessitat flagrant del territori’ i lamenta que ‘el Ministeri de Foment va iniciar fa més de 10 anys un estudi per la doble via per mercaderies que, inexplicablement, va aturar’.

Font: Tarragona Turisme

ERC reclama un pla d'acció pel manteniment del patrimoni històric de Tarragona

Pau Ricomà reclama a l'ajuntament de Tarragona una aposta forta per posar en valor el patrimoni històric de la ciutat i demana que s'impulsi un pla de treball conjunt amb les administracions superiors. 'Els diversos despreniments que s'han produït a la muralla i les esquerdes aparegudes a l'amfiteatre són un toc d'alerta preocupant que no podem ignorar', afirma el líder republicà. Des d'ERC aposten per millorar les partides destinades al manteniment, conservació, restauració i posada en valor del patrimoni i qüestionen quines han de ser les prioritats d'actuació. 'L'actual govern aposta per actuacions 'espectaculars' i després no sap què fer-ne, com les grades de la plaça dels Sedassos. El monument segueix rodejat per una tanca, amb una part caiguda, oferint una imatge lamentable', apunta Ricomà qui afegeix que 'cal prioritzar la conservació per sobre d'actuacions de dubtosa utilitat'. Pels republicans, les accions de conservació del patrimoni han d'anar acompanyades per 'una millora en l'accessibilitat dels monuments i la dotació del personal necessari i permanent que garanteixi un bon servei als recintes patrimonials'. Pau Ricomà posa l'accent també en el fet que 'el patrimoni és la nostra carta de presentació al món i s'ha d'explicar millor, amb criteris històricotècnics, de forma més acurada en cada monument i emmarcant-lo en el relat històric de la ciutat'. Esquerra Republicana portarà aquesta proposta al plenari amb una moció que insta l'ajuntament a establir i executar un pla de treball conjunt entre les diferents administracions competents en patrimoni històric. 'Som Patrimoni de la Humanitat i hem d'apostar per una bona atenció patrimonial preventiva, reparadora i conservadora i per disposar d’un relat històric de la ciutat a l’abast de tothom', conclou Pau Ricomà.

Les dones castelleres reben el XIII Premi Montserrat Bertran que lliura ERC en el marc del Dia de la Dona

El paper de la dona en el món casteller i el seu esforç per feminitzar aquest espai de cultura popular els darrers anys, ha rebut el XIII Premi Montserrat Bertran que lliura anualment la secció local d'ERC Tarragona. ERC atorga aquest guardó en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i enguany ha estat recollit per diverses representants de les quatre colles tarragonines: Anna Guasch, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Mireia Garcia Mohedano, dels Xiquets de Tarragona, Esther Cabrera, dels Xiquets del Serrallo i Mònica Montoro, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Totes elles han sigut protagonistes de la feminització de les seves colles i recollien el premi en representació dels centenars de castelleres que contribueixen a normalitzar la presència de la dona en un món casteller molt masculinitzat.  El premi el van lliurar el candidat d'ERC a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona, Mònica Alabart, en un acte celebrat aquest diumenge a la Plaça dels Sedassos de Tarragona.      El Premi Montserrat Bertran ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l’any 2007 en motiu del Dia Internacional de la Dona, reconeixent figures femenines que destaquen per la seva tasca de sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona’. El guardó reivindica la figura de la pedagoga Montserrat Bertran, qui va ser directora de l’Escola Normal de Tarragona l’any 1936. Bertran va exercir també de professora numerària de Pedagogia i va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines. En anteriors edicions del premi han estat guardonades persones com Núria Francino, agent cultural, Maria Cinta Comí Tono, peixatera del Mercat Central, i la presidenta d’Òmnium Tarragonès Rosa Maria Codines, entre altres.

Pau Ricomà demana als tarragonins dibuixar junts el canvi que Tarragona necessita

Ricomà omple el Metropol en la seva presentació com a candidat d'ERC en un acte on l’acompanyen Roger Torrent i candidats d’arreu del territori.   Pau Ricomà  confia en dibuixar la Tarragona del futur de la mà dels tarragonins, a qui apel·la per construir conjuntament ‘una Tarragona pròspera i amb valors republicans al servei dels tarragonins’. Ricomà ha posat èmfasi en que ‘hem de dibuixar junts la Tarragona que volem, com més gent millor, com més energia concentrada, millor’. El dibuix que proposa Pau Ricomà per tirar endavant el canvi que Tarragona necessita passa per ‘dibuixar una ciutat cohesionada, participativa, amb una administració moderna, amb el riu com a gran espai de connexió i amb clar compromís metropolità’. El candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona creu que ‘la cultura ha d’arribar a tothom i ha de ser motor de canvi’ i assevera que ‘hem de gestionar Tarragona amb responsabilitat global, recuperant l’orgull de passat per tenir esperança en el futur’. El Teatre Metropol s’ha omplert amb una acte que ha comptat amb la presencia del president del Parlament Roger Torrent i destacats líders republicans del territori. Ricomà s’ha compromès a ‘millorar la ciutat, amb l’ajuda de tots’ i, adreçant-se als centenars de veïns presents a la sala ha afirmat que ‘vosaltres sou els veritables amos de la ciutat i heu de ser els protagonistes d’aquest salt endavant que farà Tarragona amb ERC al capdavant’. Pau Ricomà es compromet a ‘posar tota la il·lusió del mon en somiar la Tarragona que volem i dibuixar-la junts’ i convida els tarragonins a ‘no fer cas dels fatalistes que diuen que tornaran a guanyar els mateixos i desempallegar-nos del conformisme’. Durant la presentació del candidat d’ERC, conduïda per la diputada Raquel Sans,  s’ha pogut visionar un audiovisual amb la participació de 23 tarragonins que han destacat els valors de Pau Ricomà: ‘honest, treballador, republicà, amb les idees clares’, entre altres.

OPINIÓ | Per a què volem la participació ciutadana?

Un dels mantres més repetits pels grups polítics municipals és la participació, un terme que desprèn alegria, però que no s’hauria d’utilitzar alegrement. La participació és un instrument imprescindible per apoderar el ciutadà, per fer-lo protagonista de la gestió de l’espai ciutadà en el que es mou i per aprofitar el seu coneixement quotidià i el seu talent per fer avançar la ciutat.La primera evidència que tenim és que l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, majoritàriament del PSC, ha seguit el camí invers de la majoria d’ajuntaments. En comptes d’obrir-se a la ciutadania, s’ha reclòs i ha torpedinat els fràgils instruments de participació existents. Tanmateix, fa la impressió que alguns partits es mouen més en el camp de l’estètica que en les propostes nascudes de la reflexió. D’una banda, es discuteix sobre la quantitat que ha de destinar l’Ajuntament als pressupostos participatius. Aquí comença la subhasta, a veure qui dona més. Votar sobre diferents propostes sense una feina prèvia i consolidada de participació regular i de debat públic acaba sent un exercici irrellevant. Posar una sèrie de propostes en una aplicació electrònica perquè la gent, generalment molt poca gent, voti és l’antítesi d’un procés participatiu. Una altra de les grans idees repetides és la recuperació de la figura del regidor de barri. Una mena d’encarregat de prendre nota de les deficiències del barri i de fer arribar les queixes al departament corresponent. L’experiència ens demostra que el nivell de compromís de cada regidor pot ser molt variable i en alguns casos la seva implicació ha sigut mínima. En cap cas aquesta figura soluciona els beneficis de l’autèntica participació.    El tercer nivell de propostes és de les ocurrències, entre les quals els “consells de barri” presidits per l’alcalde. Imagineu-vos l’alcalde presidint els consells de tots els barris de Tarragona! No faria una altra cosa.

Pau Ricomà amb Judith Porras, afectada per Síndrome de Williams-Beuren; Pau Palau de InserLab URV i el conseller Xavi Puig

ERC reivindica els afectats per la Síndrome de Williams-Beuren al plenari de Tarragona

Els republicans presenten una moció per donar visibilitat a aquesta malaltia genètica. ERC vol que l’Ajuntament de Tarragona faci un cens de persones afectades per la Síndrome de Williams-Beuren a la ciutat i redacti un protocol d’actuació per l’Àrea de Serveis a la Persona. ‘Els afectats per Síndrome de Williams-Beuren tenen un doble patiment, els símptomes propis de la malaltia i el desconeixement i manca de reconeixement per part de la societat’, lamenta el portaveu d’ERC Pau Ricomà. ‘És indispensable que des de les administracions es doni visibilitat i suport als afectats per ajudar-los a dur una vida el més normal possible’.   La Síndrome de Williams-Beuren és una malaltia genètica que pot provocar discapacitat intel·lectual lleu o moderada i diversos problemes físics i dolors. Des d’ERC Tarragona demanen ‘dur a terme una campanya de sensibilització i informació i un procés participatiu per a que afectats i entitats puguin aportar propostes per tal de millorar la situació del col·lectiu’. La proposta dels republicans es debatrà al consell plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest divendres. ’Entenem que hem de ser una ciutat sensible amb totes les realitats dels qui hi viuen i afavorir al màxim la igualtat d’oportunitats dels tarragonins i tarragonines’, conclou Pau Ricomà.