Tarragona

Totes les notícies

ERC proposa que Tarragona es declari ciutat amiga de l’alletament matern

ERC Tarragona defensa que la lactància en espais públics és un dret de totes les mares i nadons que s’ha de poder exercir sense cap tipus de limitació. ‘No podem tractar la lactància com un acte que molesta, incomoda o ofèn. És una necessitat vital que no es pot limitar’, assegura el portaveu d’ERC Pau Ricomà. És per això que els republicans demanen que Tarragona es declari ciutat amiga de l’alletament matern, una proposta que es debatrà en el consell plenari d’aquest divendres 18  de gener. Ricomà explica que la proposta del seu grup pretén acabar amb qualsevol situació que  vulneri el dret del nadó a ser alimentat en qualsevol moment i en qualsevol espai. Més encara si es tracta d’espais públics. ‘ No és coherent que, en una ciutat declarada amiga de la infància, es produeixin situacions que posen traves a que una mare pugui donar el pit al seu fill en un espai públic o municipal’, afirma el líder d’ERC. ‘L’Ajuntament de Tarragona ha de vetllar per tal que cap dona sigui discriminada per decidir donar el pit al seu nadó, quan sigui i on sigui’. En aquest sentit, els republicans demanen ‘que en tots els edificis i espais municipals es faciliti l’alletament matern amb normalitat i que es revisin totes les normatives municipals per detectar i corregir qualsevol aspecte que dificulti l’exercici d’aquest dret’. Pau Ricomà explica que demanaran també que l’ajuntament col·labori amb centres hospitalaris i d’atenció primària per difondre els beneficis de l’alletament matern i es promocionin campanyes com la setmana mundial de la lactància materna. ‘Els beneficis de donar pit tant pel nadó com per la mare estan reconeguts, entre altres, per la Organització Mundial de la Salut. L’ajuntament de Tarragona ha de contribuir en l’exercici d’aquest dret i eradicar qualsevol situació que el dificulti’.    

OPINIÓ | De qui són les ciutats

De qui són les ciutats? La pregunta té una resposta fàcil, gairebé automàtica: dels veïns, diríem. Però, de veritat és així? Crec que masses vegades no, encara que a tot arreu no és igual. N’hem d’aprendre de les ciutats que tenen bons protocols de participació ciutadana, que s’apliquen amb èxit i que han permès tirar endavant moltes iniciatives comunitàries. És una obvietat que la societat madura i súper informada del segle XXI no es conforma amb el dipòsit d’un vot cada quatre anys. Això vol dir que la democràcia representativa no funciona? Clar que funciona, però no és suficient. En primer lloc perquè un programa electoral no pot contenir ni preveure totes les eventualitats que es produeixin durant quatre anys; també perquè no hi ha cap mecanisme perquè el ciutadà pugui obligar a fer efectiu el programa electoral; i sobretot perquè els veïns tenen tot el dret d’intervenir en aquells assumptes que els incumbeixen. Em sap greu haver-ho d’assenyalar amb tanta cruesa, però és evident que l’Ajuntament de Tarragona els darrers anys ha anat en la direcció oposada als governs municipals més respectuosos amb els veïns. L’equip de Ballesteros ha desmuntat qualsevol estructura formal participativa, amb l’excusa de que les xarxes telemàtiques poden substituir la relació personal, i s’ha limitat a mantenir un seguit de consells municipals als que ha privat de contingut i de veritable participació. Aquest despotisme d’anar per casa, basat en una concepció del poder absolutament rància i tronada, té com a conseqüència la renúncia al principal actiu que la ciutat té per prosperar: les capacitats dels seus veïns. Tarragona necessitat un canvi profund si vol oferir un futur millor per a la seva gent i això passa per tenir un govern municipal amb menys obsessió per ostentar el poder i amb més vocació de compartir-lo. Per fer això cal començar per crear unes estructures formals que facin possible la participació efectiva.

ERC insta els partits tarragonins a blindar l’ajuntament de l’extrema dreta

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà, insta les formacions polítiques de la ciutat a blindar l’ajuntament de l’extrema dreta. ‘Demanem el compromís de les forces polítiques amb tradició democràtica de no establir cap pacte de govern a Tarragona amb els partits que promouen el retrocés dels drets humans ni amb els que els hi donen suport en altres institucions’. Els republicans demanen un front comú de tots els demòcrates per tal de mostrar un rebuig frontal a la normalització dels postulats ideològics de l’extrema dreta que s’està produint en les darreres setmanes. ‘Els demòcrates ens hem d’oposar frontalment a totes aquelles polítiques regressives que atemptin contra els drets humans i la dignitat de les persones’, afirma Ricomà. El líder d’ERC assegura que és ‘inadmissible en democràcia acceptar l’atac i el retrocés en els drets nacionals,  en la lluita contra la violència masclista, la defensa dels drets LGTBI o el dret a l’avortament com proposen algunes formacions polítiques’.   Ricomà lamenta que ‘en les darreres setmanes estem escoltant discursos que són propis d’èpoques passades’ i assegura que ‘és vergonyós que alguns partits acceptin els postulats de l’extrema dreta per una missera disputa de vots’. Pau Ricomà demana un posicionament clar i frontal contra aquest retrocés democràtic i alerta que el que està en joc és molt valuós. ‘No podem posar en perill les llibertats democràtiques ni minimitzar els plantejaments de l’extrema dreta segons les necessitats partidistes de cada moment’.   El líder de la formació republicana explica que portaran aquest debat al consell plenari del mes de gener i espera arrencar un compromís dels partits amb tradició democràtica. ‘En un estat democràtic és indispensable traçar una gruixuda línia vermella entre els partits que hem lluitat per la consecució dels drets socials i els partits que els coarten i amenacen’.

OPINIÓ | 2019, l'any del canvi a Tarragona!

Aquest 2019 la ciutadania de Tarragona tindrà la possibilitat de propiciar un canvi profund que permeti a la ciutat sortir de l’atzucac en que es troba. Hom pot pensar que l’actual situació d’abandonament en que es troben els veïns de Tarragona i els seus carrers ens allunya tota possibilitat d’esperança. Nosaltres ho veiem al revés: aquest és el revulsiu del canvi. El que avui sembla terra cremada és el sòl fèrtil on demà hi creixerà una ciutat forta, cohesionada i plena d’autoestima. En aquesta tessitura nosaltres, ERC-MES, representem un canvi profund respecte del model de ciutat de Ballesteros i els seus socis de PP i C’s. No compartim ni projecte ni actitud. El nostre projecte es basa en una Tarragona amb un centre fort, uns barris ben cohesionats i un entorn verd, cosa que està a les antípodes d’urbanitzacions com la Budellera, que buidaran el centre com un donut, deixaran més oblidats encara els barris i malmetran els accessos a l’Anella verda i a les platges. I la nostra és un actitud oberta a la ciutadania i al riquíssim teixit associatiu. Nosaltres escoltem i creixem escoltant, res a veure amb el búnquer des d’on Ballesteros i PP governen la ciutat. Viuen en un món paral·lel perquè no s’atreveixen a trepitjar el carrer. En el seu món els Jocs van ser un èxit desbordant per Tarragona, l’alcalde va estar al costat de la gent tarragonina atonyinada reclamant l’alto al foc durant l’1-O i Inipro és el nom d’una illa tropical que algun dia hauríeu de visitar! Tant desastrós és el govern socialistapopular que el canvi és en boca de tothom, fins i tot de la resta de partits. I això és inevitable i bo. És inevitable perquè el govern té la ciutat en tal situació d’abandonament que a veure qui és el guapo que surt a treure pit d’una gestió tan negligent. I és bo perquè ens situa a molts partits diferents en la perspectiva de construir una alternativa a l’estatus quo, base imprescindible per a la bona entesa.

ERC Tarragona fa una crida a participar a l’aturada de país del 21D

Els republicans se sumen a l’aturada general convocada a partir de les 12.30h i a la mobilització unitària de la tarda.   El grup municipal d’ERC fa una crida als tarragonins ‘a participar de forma massiva i cívica en l’aturada de país del 21D per denunciar que el govern espanyol atempta contra els valors democràtics i els drets humans’. Els republicans anuncien que divendres abandonaran el consell plenari a les 12.30 del migdia, hora en que es convoca l’aturada a nivell de tot el país, i se sumaran a la mobilització unitària que es preveu a la ciutat a partir de les 19.00h. El portaveu de la formació, Pau Ricomà, afirma que ‘no cessarem en denunciar la situació d’indefensió dels presos polítics catalans i la negació del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya’. Els republicans volen mostrar també tot el seu suport a la vaga de fam iniciada per alguns dels presos polítics i denunciar que ‘els presos polítics s’enfronten a un judici sense cap mena de garanties davant un Tribunal Constitucional absolutament polititzat’. Des d’ERC critiquen que ‘la celebració del Consell de Ministres a Barcelona és una provocació política que el govern de Sanchez es podria haver estalviat’. Lamenten que es tiri endavant amb la celebració del Consell de Ministres ‘just el dia en que es compleix un any de les eleccions catalanes del 2017 que van ser imposades pel govern espanyol i que es van celebrar amb candidats a la presó i a l’exili’. Ricomà denuncia que ‘durant aquest any l’Estat ha seguit amb la seva repressió incessant, vulnerant drets bàsics i optant per la via penal enlloc de buscar solucions polítiques a les demandes legítimes del poble català’.      

Pau Ricomà: ‘La Budellera és un pla maleït que no es justifica amb cap de les previsions demogràfiques dels experts’

ERC reclama de nou replantejar el creixement urbanístic de Tarragona davant la nova suspensió del Pla Parcial de la Budellera.   Davant la nova suspensió del PPU-24 La Budellera acordada per la Junta de Govern Local, ERC reclama novament replantejar el creixement urbanístic de Tarragona. ‘La Budellera és un pla maleït com ho va ser en el seu dia Terres Cavades. Són plans que pel seu cost medi ambiental no es justifiquen amb cap de les previsions demogràfiques fetes pels experts’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. La notícia, que s’ha donat a conèixer en el marc de la Comissió de Territori celebrada aquest dilluns a l’Ajuntament de Tarragona, porta als republicans a reafirmar la necessitat de debatre sobre el creixement de la ciutat. ’Cap on volem que creixi Tarragona? Amb aquest interrogant ens juguem el futur de la ciutat i aquest debat ha de marcar les eleccions de maig del 2019’. En aquest sentit, Ricomà ha posat també damunt la taula la partida de prop de 3 milions d’euros que el PSC inclourà als pressupostos de 2019 per urbanitzar el PP10, on s’havia d’instal·lar IKEA. ‘IKEA havia d’aportar gairebé 16 milions per la urbanització de la zona i el PSC s’entossudeix en tirar endavant el pla sense aquests diners. Demanar un préstec de quasi bé 3 milions d’euros per urbanitzar aquesta zona és continuar amb aquella antiga i arriscada manera que tenien els ajuntaments de finançar-se a través del totxo i, malauradament, ja en coneixem les conseqüències’. Ricomà alerta també de l’impacte que tindrà sobre el teixit comercial de proximitat. ‘El PP-10 posarà a disposició dels interessats 68.000 m2 per usos comercials, unes Gavarres 2, a l’altra costat de carretera. Això tindria un fot impacte sobre un comerç local que a dia d’avui ja pateix molt’ El líder dels republicans ha insistit en que ‘des d’ERC apostem i treballem perquè es pugui viure amb les millors condicions a la ciutat que ja està construïda.

Pau Ricomà: ‘L’actitud de l’alcalde amb el Palau d’Esports és pur electoralisme’

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, denuncia que la postura de l’alcalde de no voler assumir la gestió del Palau d’Esports de l’anella és pur electoralisme i demostra la seva incapacitat de gestió. ‘Que a dia d’avui el govern del PSC no tingui tancada la fórmula per gestionar el Palau d’Esports demostra un cop més la manca de previsió, la improvisació constant i la incapacitat de planificació de Ballesteros’, afirma Ricomà. Ricomà es pregunta ‘per què el soci de govern de Ballesteros, el PP, va signar un preacord per assumir la gestió del Palau d’Esports i ara l’alcalde el rebutja?’ i afirma que ‘no s’entén, desautoritza membres del seu govern en una maniobra que és pur electoralisme del senyor Ballesteros’. El portaveu d’ERC lamenta l’actitud irresponsable de Ballesteros i assegura que ‘l’alcalde està eludint la seva responsabilitat amb la gestió d’un espai que des del primer dia es sabia que havia de ser de gestió municipal’. El líder dels republicans recorda que  Ballesteros va concloure el plenari extraordinari dels Jocs a l'octubre, anunciant una gran proposta per buscar el consens dels partits, que era crear una comissió per estudiar les fórmules de gestió de l'Anella. ‘Generosament tots els grups ens vam oferir per treballar plegats, però Ballesteros no ha fet ni el mínim moviment per solucionar aquest tema. Han passat 2 mesos i no ha convocat ningú. Ballesteros ens va oferir de nou un brindis al sol’. Ricomà insta Ballesteros a ‘actuar amb la responsabilitat que li pertoca a un alcalde i solucionar els problemes que té sobre la taula enlloc d’anar encenent focs’  i lamenta que, ‘un cop més s’evidencia que Ballesteros va sense rumb i no té idees per desencallar ni aquest tema ni altres que són de gran importància per la ciutat’.  

ERC reclama una regulació municipal de l’ús dels patins elèctrics

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, considera que ‘és urgent promoure una regulació sobre l’ús dels patins elèctrics davant la proliferació d’aquesta nova forma de mobilitat’. Els republicans reclamen a l’Ajuntament que es modifiqui l’Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics per tal de regular l’ús de bicis i patins en les seves noves variants elèctriques. ‘La irrupció d’aquests nous vehicles és una gran oportunitat per impulsar la mobilitat sostenible a Tarragona i és imprescindible aprofitar-la i fer bé les coses. Des de l’Ajuntament hem de regular tots els aspectes necessaris per garantir la seguretat tan de vianants com de conductors’.   Des d’ERC reclamen que es regulin aspectes com la velocitat a la que poden circular aquests vehicles o si han d’anar per la vorera o la calçada, entre altres. Al mateix temps, reclamen que ‘paral·lelament a aquesta regulació és imprescindible impulsar la xarxa de carrils bici que des d’ERC reclamem des de fa temps. És essencial que totes les persones tinguin el seu espai propi de circulació per la seva seguretat’.   Els republicans portaran aquesta proposta al plenari d’aquest mes de desembre en forma de moció. ‘Amb aquesta doble proposta pretenem prevenir els accidents amb aquests vehicles i evitar que es criminalitzin les bicis i patins. Com a ajuntament hem de donar resposta a les necessitats de mobilitat de tots els tarragonins, tan vianants com conductors dels diferents vehicles existents, i impulsar al màxim la mobilitat sostenible’, conclou Pau Ricomà.     

ERC denuncia que no acceptar el pagament en efectiu als recintes del Museu d’Història vulnera els drets dels consumidors

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, lamenta que el govern de Ballesteros hagi decidit suprimir l’opció de pagar en efectiu als recintes del Museu d’Història com l’amfiteatre romà o el circ. ‘No acceptar pagaments en efectiu als recintes del Museu d’Història vulnera els drets dels consumidors, i així ho indica l’Agència Catalana del Consum’, assegura el líder d’ERC a Tarragona.   Des del grup republicà es mostren sorpresos per una decisió que es va fer pública a la web de l’ajuntament la passada setmana i que era desconeguda pels grups de l’oposició. ‘Divendres vam entrar a registre una sol·licitud d’informació adreçada a l’alcalde per conèixer quins motius l’han portat a adoptar aquesta mesura’, relata Ricomà.   El portaveu dels republicans explica que ‘veiem amb preocupació com es produeix un nou capítol incomprensible en l’àmbit de la gestió del patrimoni històric a Tarragona, que se suma a altres fets com el recent acomiadament dels treballadors del museu’.