Tarragona

Totes les notícies

Tarragona municipi lliure de l’herbicida Glifosat, a proposta d'ERC

Tarragona és municipi lliure de Glifosat, tal com es demanava a la moció presentada pels grups municipals d’ERC-MES-MDC i La CUP, al plenari del 28 de setembre de 2015. La moció recollia la preocupació ciutadana existent per la perillositat d’aquest herbicida, i demanava, entre altres qüestions, deixar d’emprar aquests herbicida al terme de Tarragona i iniciar la transició cap a una jardineria gestionada públicament amb criteris de qualitat i sostenibilitat evitant l’ús de productes químics.   L’equip de govern, responent a la pregunta feta pel grup municipal d’ERC-MES-MDC el passat 19 de juliol, ha indicat que “en l’actualitat no s’utilitza aquest herbicida”   Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES-MDC mostra la seva satisfacció per l’eradicació de l’ús del Glifosat. En aquest sentit ha expressat que “celebrem que l’equip de govern hagi recollit aquesta preocupació, tot i que PSC i PP van abstenir-se en la votació (al igual que C’s), i camini cap a la consecució d’un medi ambient més saludable i que prioritzi el benestar i la salut de les persones per sobre d’altres consideracions”. Així mateix, afegeix que “els poders públics han de vetllar per tal que la salut de les persones i la salvaguarda del medi ambient siguin objectius prioritaris de tota activitat política”   El Glifosat, un herbicida total no selectiu que s’empra per matar herbes i arbustos, s’infiltra al sòl, és molt soluble a l’aigua i persistent en el sòl. Contamina els aqüífers, és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics o el bestiar i s’escampa sense control pel subsòl. A més, ha estat decretat, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), com a potencialment cancerigen per als humans i existeixen estudis científics que relacionen l’ús del Glifosat amb afeccions i malalties.

ERC-MES-MDC insta l’equip de govern a cercar solucions per la situació del pàrquing de la Pedrera

El grup municipal d’ERC-MES-MDC denuncia la passivitat de l’equip de govern de Tarragona en la polèmica situació que es viu a l’aparcament de la Pedrera després que fa unes setmanes l’empresa que gestiona l’espai acomiadés cinc dels set treballadors que atenien els usuaris. Els motius esgrimits per l’empresa han estat causes tècniques i organitzatives que han suposat la substitució d’aquests treballadors per un sistema remot que deixa els usuaris desatesos durant hores ja que qualsevol incidència només és atesa per telegestió des de Madrid. La formació republicana remarca que l’ajuntament no es pot desentendre d’aquest cas ja que es tracta d’una concessió de servei públic i la titularitat de l’equipament és municipal. ‘L’equip de govern no  pot mirar cap a una altra banda com si no passés res. L’acomiadament dels treballadors de l’aparcament deixa l’equipament en una situació lamentable i oferint un servei públic pèssim a la ciutadania’ explica el portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà. Per Ricomà, només ha calgut que passessin quinze dies des de l’acomiadament dels treballadors per veure quines són les conseqüències d’aquesta decisió. ‘Petites incidències amb tiquets il·legibles o màquines que no funcionen han derivat en moments de tensió entre els usuaris que han hagut de suportar llargues cues per poder sortir de l’aparcament. No pot ser que un equipament que ofereix un servei públic no pugui donar resposta immediata a incidències quotidianes ’. El portaveu republicà recorda que un dels moments de màxima tensió s’ha pogut veure aquesta setmana quan un usuari, fart d’esperar que la centraleta de Madrid li permetés sortir de l’aparcament, va acabar arrencant la barrera de sortida. ‘És la imatge d’una situació de desesperació derivada d’un servei pèssim per manca de personal. L’ajuntament no es pot desvincular d’aquesta reducció de treballadors i ha de cercar fórmules per revertir la situació’.

Pau Ricomà: ‘Estem davant un autèntic “pelotazo” que pot arruïnar la ciutat’

ERC-MES-MDC alerta que la privatització de la gestió de l’Anella Mediterrània suposaria un deute de ciutat de 152 milions d’euros i anuncia que presentarà al·legacions. El grup municipal d’ERC-MES-MDC anuncia que presentarà al·legacions a la proposta del grup Santa Gadea per gestionar l’Anella Mediterrània, una proposta que va passar pel darrer consell plenari i que ha de sortir a exposició pública durant els propers dies. Els republicans expliquen que la proposta no té res a veure amb les inversions necessàries per tirar endavant els Jocs, ja que inclou uns equipaments que no entrarien en funcionament fins passat l’esdeveniment esportiu. ‘Ens proposen que una empresa privada faci una inversió de 15 milions i mig en uns equipaments que no són necessàries per als Jocs i a canvi l’Ajuntament es compromet a pagar-ne 152 al llarg d’una concessió que s’allargarà 40 anys’ explica el portaveu del grup municipal, Pau Ricomà. Ricomà ha mostrat en roda de premsa la seva preocupació al respecte afirmant que ‘estem davant un autèntic “pelotazo” ’.   La proposta de Santa Gadea La proposta aprovada en consell plenari consisteix en un estudi de viabilitat que proposa que l’empresa privada realitzi diferents intervencions: la construcció de la piscina olímpica necessària pels Jocs – que seria finalment una piscina descoberta - , la remodelació del pavelló de Camp Clar, la construcció d’una ciutat del futbol (amb 3 camps de futbol i 2 de futbol 7) i la construcció d’una residencia d’esportistes. Aquesta última no s’aixecaria dins l’Anella Mediterrània, sinó a la zona del PP10. Santa Gadea contempla 3 escenaris d’inversió possibles (veure document ANNEX 1) que es veurien afectats en funció de si arriben els 3 milions d’euros que va anunciar el govern central el primer dia de la campanya electoral. La mateixa empresa contempla que l’Ajuntament hauria de pagar un cànon de compensació que podria ascendir fins a 2,5 milions d’euros durant 40 anys, un cànon que també s’hauria de pagar encara que l’empresa obtingués beneficis de la seva gestió.

Pau Ricomà: ‘Valorem positivament la rebaixa de preus als aparcaments municipals però ha d’anar acompanyada d’altres mesures’

Des del grup municipal d’ERC-MES-MDC valorem positivament l’anunci de la rebaixa en les tarifes dels aparcaments municipals de Tarragona, una mesura que veníem defensant des de fa temps i que portàvem en el nostre programa electoral. Al nostre entendre però la rebaixa hauria de ser superior, assolint el nivell de preus d’aparcaments que tenen algunes ciutats veïnes el que afavoriria la competitivitat del nostre teixit comercial. Lamentem que aquesta rebaixa no beneficiarà aquells usuaris que aparquen durant menys de dues hores i mitja i que, al contrari, es veuran perjudicats amb una tarifa per les dues primeres hores que s’apuja fins a 24 cèntims.   Des del nostre grup rebem amb satisfacció la notícia però al mateix temps ens genera sorpresa i dubtes de qui mana realment a l’ajuntament. En aquest sentit, cal recordar que la portaveu de l’equip de govern i presidenta d’Aparcaments Municipals de Tarragona fins fa pocs mesos, Begoña Floria, s’ha oposat frontalment a aquesta rebaixa en diverses ocasions al·legant que era inviable econòmicament per a l’AMT abaixar els preus dels aparcaments. Uns dels arguments esgrimits per Floria ha estat que el deute del Jaume I, que assumeix l’AMT, no permetia aquesta rebaixa. Amb la iniciativa promoguda des del Partit Popular es desautoritza doncs a la portaveu socialista i al mateix temps es demostren les pròpies contradiccions i el cinisme dels populars que van votar en contra de la rebaixa de preus en consell plenari.   Finalment, des d’ERC-MES-MDC, reivindiquem la necessitat de cercar fórmules que permetin abaratir també el cost de les dues primeres hores d’aparcaments i contemplar altres mesures de rebaixa de preus en zones blaves i verdes. En aquest sentit, el passat mes de novembre, vam proposar a l’equip de govern rebaixar el preu de la primera hora de la zona blava per afavorir la rotació al centre i establir una tarifa reduïda en les zones verdes de la ciutat per aquells vehicles que paguin l’impost de circulació a Tarragona.

ERC-MES-MDC indignats per dos nous episodis d’avaries i descarrilaments a les vies tarragonines

Els republicans reiteren la necessitat de fer efectiu el traspàs de rodalies i regionals a la Generalitat de Catalunya.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC mostra la seva indignació pels dos nous episodis d’afectacions a les vies tarragonines que s’han produït aquesta setmana i reclama el traspàs del servei de rodalies i regionals a la Generalitat. Dilluns al matí un comboi de la R16 s’avariava entre l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant mentre que, aquest matí, s’ha produït un descarrilament d’un tren de mercaderies a Tarragona.   ‘Setmana rere setmana es repeteixen les imatges vergonyants de passatgers caminant per les vies, combois avariats i descarrilaments que comporten afectacions i retards en la circulació de trens. La falta d’inversió en infraestructures i manteniment està al darrere de la majoria d’aquests episodis’ assegura el portaveu republicà Pau Ricomà qui apunta que ‘la solució passa pel traspàs del servei de rodalies i regionals a la Generalitat de Catalunya’. En aquest sentit, des d’ERC-MES-MDC recorden que el passat divendres l’ajuntament de Tarragona va aprovar una moció dels republicans reclamant aquest traspàs i reivindiquen que la ciutat lideri aquesta reclamació. Per Pau Ricomà, ‘no ens podem quedar en una declaració d’intencions. Tarragona ha de liderar aquesta reclamació i exigir-ho a tots els nivells institucionals possibles’.   Des d’ERC-MES-MDC mostren també tot el seu suport a les reclamacions del comitè d’empresa d’ADIF que demanden més inversió a les vies del territori. ‘ADIF està incomplint reiteradament les promeses d’inversió en les infraestructures ferroviàries, el que ens porta a una situació desesperant’, afirma Ricomà.   Els republicans recorden també que les estadístiques comparatives entre serveis de transport diversos demostren que, quan la gestió de vies, estacions, andanes, trens i servei estan unificades i en mans d’una unitat de gestió pròxima al ciutadà; el servei públic és més eficient.

ERC-MES-MDC mostra el seu rebuig a l’article del Diari de Tarragona que banalitza la violència envers les dones

Des del grup municipal d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona manifestem el nostre suport a la campanya ‘Respecta’m’ engegada pel  consistori tarragoní per prevenir les conductes sexistes en l’oci de la ciutat. Al mateix temps, mostrem el nostre rebuig frontal a les opinions que banalitzen la violència envers les dones i les redueixen a la categoria d’objecte; opinions com les que s’han pogut llegir en l’article del Diari de Tarragona d’aquest dijous 21 de juliol. Des del nostre grup apostem fermament per iniciatives com l’engegada en la campanya ‘Respecta’m’ que volen fer front a una greu xacra instaurada en la nostra societat i a la que cal fer front des de totes les esferes institucionals i socials possibles. Fer mofa o banalitzar una campanya com aquesta, que aborda una problemàtica que requereix un esforç col·lectiu per tal d’eradicar-la, és completament inacceptable. Des del nostre grup apel·lem a la responsabilitat de tots els actors socials, inclosos els mitjans de comunicació, a l’hora de contribuir en aquest esforç col·lectiu.

ERC-MES-MDC reclama millor atenció a les persones en situació de dependència i les seves famílies

ERC-MES-MDC denuncia la desatenció del Govern de l’Estat a les persones dependents i les seves famílies i vol que l’Ajuntament de Tarragona reclami l’aportació estatal pactada. Els republicans lamenten que la Llei d’atenció de persones en situació de Dependència aprovada l’any 2006 i que apropava la nostra societat als estàndards  de les societats del benestar més avançades, no s’ha pogut desplegar per manca de finançament i pels incompliments de l’estat en l’aportació econòmica pactada. És per això que aquest divendres presentaran una moció al plenari per tal que l’Ajuntament insti el govern de l’Estat a complir amb els compromisos adquirits.   Pels republicans existeix una clara manca de voluntat política que denota que les prioritats dels governs de l’estat no han sigut ajudar les persones dependents. ‘La crisi econòmica i les limitacions del dèficit i la despesa no poden servir d’excusa per la manca d’aportació de l’Estat i per haver-se desentès de l’auxili de tantes i tantes persones en situació de dependència’, afirma el portaveu d’ERC-MES-MDC, Pau Ricomà. Des del grup municipal denuncien que en els 10 anys d’aplicació de la llei no s’han complert els ratios de finançament pactats, que haurien d’haver estat del 50 per cent a parts iguals entre el govern central i les autonomies. En el cas català, l’aportació del govern de la Generalitat ha representat de mitjana el 82,5% i la del govern central el 17,4%. ‘Dit d’una altra manera, entre el 2007 i el 2015 la Generalitat ha destinat 7.796,46M€ a l’atenció de persones en situació de dependència mentre que l’Estat només n’ha aportat 1708,54M€’, explica Ricomà.   El text de la moció que es debatrà en consell plenari aquest divendres reclama també a l’Ajuntament de Tarragona que mostri el seu suport a les accions que pugui dur a terme la Generalitat de Catalunya per tal de reclamar el pagament d’aquesta part estatal.

ERC-MES-MDC reclama el traspàs del servei de rodalies i regionals al govern de Catalunya

Els republicans busquen fer un front comú polític a Tarragona per exigir aquest traspàs.   ERC-MES-MDC vol que l’Ajuntament de Tarragona insti el govern de l’estat a fer efectiu el traspàs del servei de rodalies i regionals al govern de Catalunya. Aquest traspàs hauria d’incloure les vies, estacions, infraestructures, material mòbil i unitat empresarial de gestió. Els republicans reclamen també el finançament suficient per poder garantir un servei de qualitat i realitzar les inversions necessàries que Adif no ha dut a terme. Aquestes demandes es presentaran en forma de moció al plenari tarragoní d’aquest divendres   ‘Les estadístiques comparatives entre serveis de transport diversos demostren que, quan la gestió de vies, estacions, andanes, trens i servei estan unificades i en mans d’una unitat de gestió pròxima al ciutadà; el servei públic és més eficient’  explica el conseller Xavier Puig. En aquest sentit, els republicans demanen en la mateixa moció que la Generalitat assumeixi plenament el servei de Rodalies i n’elevi l’estàndard de prestació al que actualment ofereixen el Metro de Barcelona o els Ferrocarrils de la Generalitat.   Des d’ERC-MES-MDC denuncien els incompliments constants de l’estat en matèria d’inversió ferroviària que provoquen episodis continuats d’avaries, accidents de combois i retards horaris, entre altres afectacions. ‘Aquesta setmana hem estat testimonis altra vegada d’imatges vergonyants de passatgers caminant per les vies del tren. La immensa majoria dels problemes ferroviaris que patim a les comarques de Tarragona són deguts a la falta d’inversió en infraestructures i al seu adequat manteniment. Setmana a setmana, any rere any, és evident que l’Estat no estima Tarragona’ conclou el conseller republicà Xavier Puig.

ERC-MES-MDC vol que es faci un seguiment dels contractes municipals amb empreses externes

ERC-MES-MDC reclams que es faci un correcte seguiment de l’execució dels serveis externalitzats a l’Ajuntament de Tarragona per poder-ne fer una correcta avaluació quantitativa i qualitativa. Per fer-ho, aposten per la creació d’una Comissió de Contractació integrada per tècnics i representants de tots els grups municipals que garanteixi aquest seguiment. Els tres grups de l’oposició demanen també que en aquells contractes de més de 500.000 euros s’inclogui una clàusula per tal que l’empresa contractada assumeixi els costos de garantir un servei de seguiment extern del compliment del contracte.   Des d' ERC-MES-MDC expliquen que la suma dels serveis municipals gestionats per empreses externes a l’Ajuntament de Tarragona ascendeix a 32 milions d’euros, un 20% del pressupost municipal. i asseguren que s’ha de garantir que els treballs que es realitzen amb els diners dels tarragonins s’estan realitzant correctament.   Els republicans recorden que, a dia d’avui, desconeixen quins mecanismes de seguiment i control es desenvolupen en relació als contractes de servei de l’Ajuntament. Expliquen que, malgrat intentar esbrinar quines actuacions concretes es realitzen en aquest sentit, no ha sigut possible obtenir aquesta informació. Per tot plegat, consideren que és necessari disposar d’una eina que permeti el control i seguiment del compliment dels contractes des del seu inici fins la seva finalització.