Tarragona

Totes les notícies

L'Ajuntament de Tarragona acorda anul·lar els expedients de depuració a 230 funcionaris tarragonins durant el franquisme a proposta d'ERC

La moció impulsada pel grup municipal d’ERC-MES-MDC per a que l’Ajuntament de Tarragona anul·li els expedients de depuració incoats a 230 treballadors municipals sota la repressió franquista, esdevè declaració institucional en el plenari municipal de Tarragona. Aquests expedients van suposar inhabilitacions, suspensions de feina i sou o sancions de diferents tipus fruit d'un acord del plenari l'any 1939 i cap govern de la ciutat havia iniciat mai els tràmits per anul·lar aquests expedients.‘ Celebrem que per fi es faci justícia i es rescabali la memòria i dignitat dels funcionaris depurats. Amb aquesta acció l'Ajuntament de Tarragona es dignifica com a institució', afirma el portaveu d'ERC-MES-MDC Pau Ricomà.     En el text de la moció convertida en declaració institucional s'explica que, fruit d’un acord del plenari municipal del 20 de gener de 1939, cinc dies després de l’entrada de l’exèrcit franquista a Tarragona es va exigir una declaració jurada als treballadors municipals on havien de respondre diverses preguntes. ‘Es preguntava  als treballadors els partits polítics o organitzacions sindicals a les que van pertànyer, les associacions   i amistats que freqüentaven, i fins i tot el nom de persones que poguessin acreditar l’adhesió del funcionari en qüestió al ‘Glorioso Movimiento Nacional’’ explica Ricomà. Fruit d’aquestes declaracions es van iniciar expedients de depuració a 230 funcionaris i de resultes d’aquests expedients només un 36% dels afectats van ser confirmats en el càrrec sense sanció, 42 van ser expulsats de la feina  i 104 van patir diferents sancions.       

ERC reclama desenvolupar el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament per lluitar contra la bretxa salarial de forma efectiva

Els republicans proposen un seguit de mesures a aplicar tant al consistori com a les empreses municipals i empreses contractades per l’Ajuntament.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC insta l’equip de govern de Tarragona a desenvolupar de forma efectiva el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament per lluitar contra la bretxa salarial.  ‘Ens consta que a dia d’avui existeixen dificultats per disposar de dades reals que permetin avaluar el grau de desigualtat que pot existir a l’Ajuntament i desenvolupar polítiques d’igualtat efectives’, explica el portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà. En aquest sentit, els republicans destaquen que el Pla d’Igualtat preveu una sèrie d’informes anuals que actualment no es realitzen i que impedeixen disposar de dades essencials per fer efectiva la lluita per la igualtat entre homes i dones. ‘A dia d’avui no podem conèixer quantes dones ocupen llocs de comandament, la representació de la plantilla per gènere en les diferents àrees municipals o les retribucions i tipus de jornada del personal municipal des de la perspectiva de gènere’, explica Ricomà. Per tot això, el grup majoritari de l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona presentarà una moció al plenari del 26 de febrer instant l’equip de govern a realitzar sistemàticament els informes previstos en el Pla d’Igualtat. ‘És indispensable disposar de dades reals sobre la situació de les dones a l’Ajuntament de Tarragona i a les empreses municipals per desenvolupar polítiques d’igualtat efectives en l’àmbit de l’administració local’, afirma Ricomà. En el text de la moció, ERC demana també que s’incorpori a la plantilla de l’ajuntament el lloc de treball d’agent d’igualtat, una figura que actualment es cobreix amb plans d’ocupació local. Els republicans reivindiquen que també es realitzi un informe per conèixer quines mesures per a la igualtat duen a terme les empreses contractades per l’Ajuntament. La moció dels republicans es debatrà en consell plenari pocs dies després de la celebració del Dia Internacional per la Igualtat Salarial (22 de febrer).

[OPINIÓ] 'Tot el respecte pels nostres funcionaris depurats'

Al ple de dilluns 26 de febrer, l’Ajuntament de Tarragona va donar suport unànime a la moció d’ERC-MES-MDC, per la qual s’anul·laran els expedients  de depuració de què havien estat víctimes els funcionaris de l’Ajuntament represaliats pel franquisme l’any 1939.   Estem davant d’un procediment administratiu, però sobretot de la reparació moral d’una gran injustícia. Els instructors d’aquests expedients no oferien cap garantia de defensa als encausats i no tenien altre objectiu que vexar la ciutadania, a través dels treballadors públics, i estendre la por. El gener de 1939 començava un règim de terror i les autoritats ocupants ho volien deixar clar des del primer moment.   Després de mesos de bombardejos criminals contra la població civil és més que probable que els funcionaris compromesos amb la República ja havien evacuat la ciutat. Molts enfilarien el camí de l’exili, seguint el traçat de la Via Augusta, des d’on eren metrallats per l’aviació feixista.  El reporter de guerra d’origen hongarès Robert Capa ho va retratar de manera molt fidedigna: famílies senceres, avis i nens inclosos, ferits de mort per les cunetes del país. Altres, que no van poder marxar, van omplir la tètrica relació de presos i afusellats.   Quins funcionaris municipals devien restar als seus llocs de treball? Amb tota probabilitat, la gran majoria serien persones poc compromeses políticament. Però no n’hi havia prou amb això. El règim exigia que es demostrés l’adhesió  fins i tot des d’abans d’existir el mateix règim. No és una frase feta, sinó una mostra de la realitat paranoica del moment. El millor exemple és que els dos-cents trenta funcionaris expedientats havien d’aconseguir que una persona de significada reputació de la ciutat donés fe de la seva adhesió al règim.   Tot el procediment va estar guiat per la voluntat de deshumanitzar els funcionaris, d’utilitzar la seva dedicació al servei públic com a amplificador de la repressió i la por que el règim volia estendre.

ERC-MES-MDC demana l’anul·lació dels expedients de depuració a funcionaris tarragonins durant el franquisme

230 treballadors municipals van ser expedientats sota la repressió franquista.    El grup municipal d’ERC-MES-MDC impulsa una moció per a que l’Ajuntament de Tarragona anul·li els expedients de depuració incoats a 230 treballadors municipals sota la repressió franquista i que van suposar inhabilitacions, suspensions de feina i sou o sancions de diferents tipus. Pau Ricomà, portaveu de la formació, explica que ‘és de justícia fer el que no ha fet cap govern de la nostra ciutat, des de la transició fins als nostres dies: anul·lar els expedients municipals dels treballadors de l’Ajuntament depurats pel franquisme per restituir la dignitat dels funcionaris’.   La depuració dels funcionaris va ser fruit d’un acord del plenari municipal del 20 de gener de 1939, cinc dies després de l’entrada de l’exèrcit franquista a Tarragona. Seguint ordres governatives, es va exigir una declaració jurada als treballadors municipals on havien de respondre diverses preguntes. ‘Es preguntava  als treballadors els partits polítics o organitzacions sindicals a les que van pertànyer, les associacions   i amistats que freqüentaven, i fins i tot el nom de persones que poguessin acreditar l’adhesió del funcionari en qüestió al ‘Glorioso Movimiento Nacional’’ explica Ricomà. Fruit d’aquestes declaracions es van iniciar expedients de depuració a 230 funcionaris i de resultes d’aquests expedients només un 36% dels afectats van ser confirmats en el càrrec sense sanció, 42 van ser expulsats de la feina  i 104 van patir diferents sancions.   ‘L’escarni a funcionaris per qüestió ideològica és un instrument utilitzat de forma recurrent per les dictadures per estendre la por a la resta de la ciutadania. Malauradament la història forja paral·lelismes’, lamenta Ricomà.   ERC-MES-MDC presentarà la moció per l’anul·lació dels expedients franquistes a funcionaris de l’Ajuntament de Tarragona al plenari del proper 26 de febrer i confia en comptar amb el suport de la resta de grups polítics.

Gabriel Rufián a Torreforta: 'Ens sentim orgullosos dels resultats del 21D perquè hem tingut un bon resultat als barris'

El diputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha fet dues tertúlies amb molta participació aquest passat dissabte 17 de febrer, a Torredembarra i al barri de Torreforta de Tarragona. Les dues sales han quedat petites amb quasi 200 persones que han volgut escoltar al representant a Madrid, Rufián. El republicà ha començat el discurs destacant que "la sala està plena, però no hi som tots, falten quatre persones que estan a la presó" i s'han arrencat els aplaudiments.  Seguidament, ha explicat que "ens sentim orgullosos dels resultats de les eleccions del 21 de desembre perquè hem tingut un bon resultat als barris" i ha fet una menció al tema de la llengua afirmant  que "la immersió lingüística és gràcies a persones de barri que van voler que els seus fills aprenguessin el català". El diputat republicà, Gabriel Rufián, ha destacat que  "volem restituir el govern però no volem més persones a la presó" i ha especificat que "no volem unes noves eleccions, els partits es posaran d'acord". Rufián ha especificat que "l'adversari no s'asseu al Parlament  sinó al Congrés dels Diputats o a l'IBEX 35". Finalment, Gabriel Rufián ha exclamat que "l''única força que tenim és la gent, l'alternativa és rendir-se i la nostra aposta és no rendir-nos mai". Els actes han estat amb la companyia dels càrrecs electes del territori com l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, els regidors de l'Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà i Mònica Alabart o el diputat per Tarragona, Jordi Salvador.

[OPINIÓ] 'Salvem les pensions!'

Les pensions són la garantia dels ingressos mensuals per a les persones que han treballat al llarg de la seva vida i que ara s’han guanyat el dret a descansar. Al món hi ha bàsicament dos sistemes de pensions: el de capitalització individual i el de repartiment. En el primer sistema, la capitalizació individual,  cada treballador té un fons individual on va estalviant mensualment una part del seu sou. En el sistema de repartiment els treballadors actuals paguen les pensions als jubilats, així com quan ells es jubilin les cobraran dels treballadors d’aquell moment.   Les pensions a Espanya es paguen pel sistema de repartiment. L’any 2000, com que sobraven diners després de pagar les pensions, l’estat espanyol va decidir crear un Fons de Reserva de la Seguretat Social per tal de poder complir amb les pensions dels anys futurs. Any rere any tots els diners que quedaven a la caixa en haver pagat les pensions, s’anaven enviant a aquest fons. L’any 2011 s’havien acumulat pràcticament 67.000 milions d’euros. En els darrers anys, però, la mala política econòmica del Partit Popular ha fet que aquesta guardiola que hi havia per pagar pensions futures s’hagi anat reduint  fins arribar als 8 milions actuals. S’han dilapidat quasi 60.000 milions d’euros. Un clar exemple de la mala gestió per part de l’estat espanyol és que aquest any la revaloritació de les pensions només és d’un 0,25%, quan l’IPC de l’any ha estat de l’1,1%.   El principal problema que té l’estat espanyol per garantir el pagament de les pensions són les seves pròpies polítiques econòmiques i de mercat de treball, juntament amb les diferents reformes laborals que entre PP i PSOE s’han carregat els drets històrics assolits per la classe treballadora, amb la reforma i abaratiment de l’acomiadament dels treballadors. La situació actual és tan greu que pràcticament s’ha buidat el Fons de Reserva i les mesures que es van aplicant o proposant són pedaços que no serveixen per anar a la base del problema que no és altre que els salaris baixos generen baixes cotitzacions.

ERC-MES-MDC presenta una moció per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions

El grup municipal d’ERC-MES-MDC vol que l’Ajuntament de Tarragona es posicioni davant la delicada situació que travessa el sistema públic de pensions i proposa que el consell plenari acordi un seguit de mesures, algunes municipals, per tal de revertir-la. ‘El PP ha dilapidat el Fons de Reserva de la Seguretat Social reduint els 66.815 milions que hi havia al 2011, als 8.095 milions actuals. El sistema públic de pensions està en perill’, assevera el seu portaveu Pau Ricomà. Els republicans consideren que ‘és indispensable millorar les cotitzacions actuals per garantir les futures pensions, i aquesta millora requereix uns salaris dignes i derogar les reformes laborals del PSOE i del PP per recuperar el marc de relacions laborals i sindicals anterior’. Per Pau Ricomà, ‘la situació actual és tan greu que pràcticament s’ha buidat el Fons de Reserva. Ja no valen pedaços, calen mesures efectives per garantir el sistema públic de pensions’. En aquest sentit, el text de la moció que es portarà al proper plenari, proposa instar el Govern de l’Estat a revaloritzar obligatòriament les pensions en funció de l’IPC. ‘Aquest any les pensions només s’han incrementat un 0,25% quan l’IPC ha estat d’un 1,1%. És inadmissible que les pensions es revaloritzin per sota de l’increment del cost de vida’, afirma Ricomà. La moció proposa també que l’Ajuntament de Tarragona estableixi un salari mínim interprofessional de 1.000 euros, com ja s’ha fet en altres ajuntaments catalans, permetent augmentar les cotitzacions més baixes. 'Creiem que l'Ajuntament de Tarragona ha de liderar un canvi en el model laboral i productiu garantint salaris dignes en aquells àmbits on té capacitat d'actuar directament’. Altres accions que proposen els republicans són l’adopció de mesures fiscals que premiïn les empreses que millorin les retribucions que estableixen els convenis col·lectius i promoure l’equiparació de les pensions entre homes i dones.

[OPINIÓ] 'Un banc d'Espanya actiu en una Rambla activa'

Recentment hem sabut que el projecte que havia d’allotjar el Banc d’Espanya ha trobat dificultats de finançament. El ministeri de foment ha rebutjat la intervenció en aquest edifici a compte de l’1,5% cultural. El projecte presentat havia d’allotjar un espai didàctic dels tres instituts de recerca de la ciutat que, segons el conseller responsable, costaria 3,2 milions d’euros.   Els instituts de recerca que tenim la sort de tenir a Tarragona ens mereixen la màxima consideració, per això hem estat solidàriament amatents a l’evolució d’un projecte que té punts forts. Però no estem disposats a admetre que el Banc d’Espanya continuï indefinidament pendent, amb el deteriorament estructural que pot acabar produint-se i amb la pèrdua vergonyosa d’oportunitat per a la ciutat que suposa tenir un edifici neoclàssic tancat al bell mig del carrer més emblemàtic de la ciutat. I, sincerament, no ens sembla ni professional ni realista que des de la conselleria es reconegui que un dels motius del rebuig fos que l’Ajuntament de Tarragona optés al 75% de la subvenció, quan la resta de projectes demanaven només el 50%.   Tenim, doncs, un edifici important en un carrer important que està perdent qualitat de manera accelerada i a la vegada un centre de la ciutat amb una clamorosa falta d’equipaments per ús ciutadà. Per què no li donem una solució que resolgui el dèficit d’equipaments cívics, que generi uns usos diferenciats i activitat al llarg de tot el dia, que contribueixi a la convivència, que sigui de senzilla aplicació i que sigui abastable econòmicament? Les reiterades experiències de genialitats irrealitzables o inservibles, com l’aparcament intel·ligent del Jaume I o el jardí vertical amb la pantalla gegant fusa per la humitat de la desmanegada vegetació que la rodeja, ens haurien de convidar al seny.   Moltes vegades la solució és que les coses senzilles es puguin fer. I el més útil és que es facin resolent necessitats reals.

ERC demana explicacions per l'estat del Pla cultural dels Jocs del Mediterrani

El grup municipal d’ERC-MES-MDC exigeix, de nou, la convocatòria urgent de la comissió de seguiment dels Jocs del Mediterrani, que no es reuneix des d’inici de novembre de 2017, per tal que el govern municipal expliqui  en quin punt es troba l’elaboració del Pla Cultural dels Jocs i a què es degut el canvi de la consellera Begoña Floría pel conseller José Luís Martín. El Pla Cultural dels Jocs havia d’estar enllestit a finals de desembre de 2017, segons va indicar la consellera Begoña Floría, anterior responsable del pla. Aquest pla que ha iniciat una tercera etapa de direcció política sota la batuta del conseller José Luís Martín, segueix en fase d’elaboració. Pau Ricomà, portaveu del grup municipal denuncia que 'ens trobem davant d’una nova mostra d'opacitat i desconcert.  La consellera de Cultura Begoña Floria es rodeja d'un equip, contracta un nou assessor, i a les setmanes ho deixa córrer. Ens han d’explicar què està passant i el per què del canvi'. Així mateix, rebla Ricomà, 'és incomprensible que el Pla cultural recaigui en el conseller Martín, responsable de la cartera de Presidència, Transparència, Govern obert, Espais públics i Contractació,  qui mai ha demostrat el mínim interès pels temes culturals.  Potser busquen només un intermediari en uns Jocs que el govern de Madrid vol controlar, malgrat tots els incompliments econòmics i desconsideracions cap a Tarragona'. Aquest nou canvi en la direcció del Pla cultural dels Jocs del Mediterrani  demostra 'la falta de rumb, de projecte i de coherència en la gestió del govern de la nostra ciutat. El desgavell organitzatiu i els canvis constants de rumb són molt preocupants pel sector cultural en aquest cas i pel conjunt de la ciutat'. El grup municipal d’ERC-MES-MDC recorda que ja va reclamar al govern de la ciutat, en data 18 i 30 de gener, la convocatòria de la Comissió de seguiment dels Jocs per tal de tractar assumptes de tanta rellevància com són l’estat de la situació econòmica, la programació cultural, la gestió posterior dels equipaments i la promoció i venda d’entrades.