Tarragona

Totes les notícies

ERC reclama un reglament que permeti les actuacions artístiques al carrer

Els republicans demanen que es consensuï amb artistes, veïns i comerciants El grup municipal d’ERC  vol que Tarragona disposi d’un reglament que permeti les actuacions artístiques als carrers de la ciutat. ‘Avui dia a Tarragona no està permesa l’activitat musical al carrer ni cap altre tipus d’expressió artística. Aquesta prohibició ens fa més petits  com a ciutat’, manifesta el líder republicà Pau Ricomà. El principal grup de l’oposició a l’ajuntament impulsa aquesta proposta ‘per posar fi a una situació de menysteniment de la cultura al carrer’  . Pau Ricomà lamenta que ‘una ciutat que associa cultura al carrer amb soroll i molèsties està predestinada a allunyar la creativitat i esdevenir inevitablement avorrida’. Des d’ERC recorden que al 2016 l’equip de govern prometia elaborar una normativa que permetés la música al carrer i que no s’ha realitzat mai. ‘No s’entén que una ciutat mediterrània com Tarragona, amb un clima ideal per propiciar activitat cultural al carrer, segueixi prohibint la música i altres formes d’expressió artística’, afirma Pau Ricomà. El portaveu d’ERC destaca que ajuntaments d’arreu del país, de l’estat i del món reglamenten aquest tipus d’activitat cultural i insta l’ajuntament de Tarragona a fer el mateix aprofitant les millors experiències. La moció dels republicans, que es va entrar a registre el passat dijous, es debatrà aquest divendres al consell plenari. En el text ERC reclama que es promogui ‘amb la màxima urgència’ la reglamentació de les actuacions musicals i altres expressions artístiques al carrer. Els republicans demanen també que en el procés d’elaboració del reglament es compti amb representants de l’àmbit artístic i d’altres sectors com federacions veïnals i associacions de comerciants. ‘Si escoltem totes les parts podem aconseguir elaborar un reglament consensuat que sigui beneficiós pel conjunt de la ciutat’, conclou Pau Ricomà.

[OPINIÓ] 'Què ens diria el mestre Pau Casals?'

Tarragona va viure el passat diumenge 7 de juny un esdeveniment musical de primer ordre, d’una qualitat extraordinària. A la Catedral de Tarragona es va celebrar el  Concert  VIII JOCS OLÍMPICS DE PARÍS (1924) - XVIII JOCS MEDITERRANIS TARRAGONA (2018), que inaugurava el programa cultural Tarragona 2018. Un concert de l’OBC, dirigida magistralment per Kazushi Ono, que commemorava el concert que el mestre Pau Casals va dirigir amb a seva orquestra al Theâtre des Champs-Elysées  de la capital francesa el 1924.   M’atreveixo a qualificar l’esdeveniment de concert històric. Considero que una sola interpretació no és suficient i, a més, és injusta perquè malgrat va ser gravat pel Canal 33 i emès per TAC12, només en va poder gaudir el públic assistent. Escoltar  en directe la música de Beethoven interpretada per un elenc de músics de primera línia és un plaer indescriptible. No endebades el 1924, a París, es va interpretar dues vegades.   Vaig descobrir la figura de Pau Casals el novembre de 1979 quan vaig assistir a la tornada de les despulles del mestre a Catalunya, que ara reposen al cementiri del Vendrell. I he de dir que des d’aleshores sempre m’ha captivat el personatge per tot allò que representa i pel caràcter ferm que sempre va demostrar. L’arribada del mestre va ser impressionant. Ells carrers del Vendrell eren plens a vessar i al cementiri les cues eren interminables. Aquell dia acabava definitivament un exili que sols va trencar una vegada, el 1955, quan va venir a enterrar Francesca, la seva muller.   Quan es va exiliar, va decidir no tornar a trepitjar territori espanyol mentre no tornessin les llibertats. Tampoc no volia ser enterrat al Vendrell fins que no tornés la democràcia a Catalunya. Pau Casals va morir a l’exili el 1973. Home de fortes conviccions, es va negar a interpretar en països no democràtics. Es va negar a tocar a l’Alemanya Nazi.   Avui estem vivint en una democràcia, diguem-ne, de mala qualitat, si és que es pot parlar de democràcia de mitges tintes.

'Valors republicans', la recepta d'ERC per convertir Tarragona en una ciutat pròspera

L’alcaldable d’ERC Pau Ricomà ha pronunciat la conferència de ciutat ‘Tarragona. Canviar per prosperar’ davant d’una amplia representació de la societat tarragonina. El líder dels republicans ha presentat  les línies estratègiques d’ERC per assolir el canvi que necessita la ciutat. ‘Tarragona té els recursos suficients per convertir-se en una ciutat pròspera. La ciutat necessita un canvi de rumb basat en els valors republicans i les estratègies compartides’, afirma Pau Ricomà. Ricomà ha desgranat en sis apartats els diferents àmbits en que el seu partit invertirà esforços per convertir Tarragona en una ciutat pròspera. En el primer apartat, Valors Republicans, Pau Ricomà destaca que ‘governarem amb els valors republicans de l’honestedat, la transparència i el bon govern, pensant en les persones’. Per Ricomà, ‘Tarragona necessita que s’utilitzin molt bé els recursos de tots i que no es repeteixin casos com el Jaume I o la pèrdua de milions en ajudes per la biblioteca de Camp Clar o el Pla Integral de la Part Alta’. La Participació Ciutadana ha centrat també la conferència de Ricomà qui ha defensat la proposta de Consell de Districtes que des d’ERC ja s’havia posat sobre la taula. ‘Confio en la ciutadania activa i diversa. Hem de tenir en compte l’opinió dels tarragonins en els grans projectes de ciutat i en la gestió dels problemes quotidians. Els Consells de Districtes seran una eina d’empoderament ciutadà i de política comunitària’. En l’apartat Treball i Futur, l’alcaldable d’ERC ha defensat la indústria com a model econòmic ‘perquè porta treballs qualificats, bons sous i es beneficia del coneixement del territori alhora que ens situa com a capdavanters en recerca amb institucions com l’ICIQ’. Ricomà s’ha mostrat també exigent amb la necessitat de controlar les emissions de la industria: ‘La millora mediambiental ha de garantir la salut de les persones i ha de venir acompanyada d’inversions, la inversió es garantia contra l’obsolescència’.

[OPINIÓ] El llorer dels Jocs no serà per M. Rajoy

Pocs dies abans de la inauguració dels Jocs del Mediterrani correspon desitjar a l’organització, a la ciutat i a tots els esportistes els més grans dels èxits. Convidar la gent de Tarragona a disfrutar-los, cadascú com lliurement vulgui, omplint les grades dels colors que triï i onejant la bandera que més li agradi. Els espais públics han de facilitar la llibertat d’expressió i els estadis esportius no en poden ser una excepció. Pensem que les coses haguessin pogut ser d’una altra manera, que els Jocs haguessin pogut significar un salt endavant de la ciutat. Aquest era l’objectiu dels Jocs, emmirallant-nos amb tot el que de bo va significar la Barcelona olímpica. Aquesta transformació estava a l’objectiu i s’hauria pogut assolir si tots els agents institucionals haguessin estat a l’altura. Només cal repassar els diferents plans directors presentats per l’organització, s’hi descriuen les inversions que cada institució havia de fer. Vet aquí que cadascú va complir la seva part, menys el govern espanyol, del Partit Popular, per cert. La manera deslleial i mesquina amb què el govern del PP ha administrat els recursos pels Jocs, en comptagotes, ens ha deixat sense estadi nou d’atletisme –havia d’allotjar les cerimònies d’inauguració i clausura- sense futbol, sense piscina olímpica coberta i havent d’ajornar-se un any els Jocs. Ah! I sense que algunes instal·lacions envellides com el camp de tir de Sant Salvador o el velòdrom de Campclar es beneficiessin de millores. Tarragona arribarà a la cita esportiva exhausta, amb una ciutadania poc implicada i amb unes instal·lacions que no hauran pogut ser convenientment posades a prova. Per la nostra part, Esquerra Republicana hem fet, fem i seguirem fent una fiscalització rigorosa dels Jocs. Aquest és el millor servei que en la nostra situació d’oposició podem oferir a Tarragona. Quan l’oposició no fiscalitza, el govern no respon davant de ningú. La nostra fiscalització ha impedit desastres com la concessió de la gestió dels equipaments esportius a una empresa anomenada Santa Gadea, a través d’una operació de dubtosa legalitat que hauria costat als ciutadans de Tarragona 2,5 milions d’euros durant 40 anys.

ERC exigeix a Ballesteros que trenqui el pacte de govern amb el Partit Popular

El portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà reitera la petició a Ballesteros de que trenqui el pacte de govern amb el PP després de la sentència del cas Gürtel i la moció de censura a l’estat. ‘El PP ha estat expulsat del govern d’Espanya per una sentència que el condemna per corrupció. Si, tal i com assegura Pedro Sanchez, això va de democràcia i de dignificar les institucions; si el PP no és digne de governar Espanya tampoc és digne de governar Tarragona’, afirma Pau Ricomà. El portaveu dels republicans recorda que ‘la sentència condemna el PP per ser una organització estructuralment corrupta i mantenir aquest partit al govern fa mal a Tarragona’. Els republicans afegeixen que el motiu per fer fora el PP del govern no és només la corrupció ja que ‘la repressió del govern del PP ha estat patent a Tarragona, amb la violència policial l’1 d’octubre i amb la repressió i la persecució de la fiscalia del PP a diversos veïns i veïnes per exercir drets fonamentals bàsics com la llibertat d’expressió o el dret de manifestació’.   Des d’ERC-MES-MDC asseguren que, si els PSC trenca el pacte amb el PP, es posen a disposició de negociar els pressupostos del 2019. ‘Nosaltres li oferim a Ballesteros mà estesa per negociar els pressupostos del 2019, el gran escull que li queda abans de finalitzar la legislatura’. Per Ricomà ‘a Ballesteros li fem una invitació al diàleg que, si pensés en el conjunt de la ciutat i la seva imatge, aprofitaria i s’esforçaria a estendre a altres forces polítiques d’arrel democràtica’. Ricomà, a preguntes dels periodistes, ha volgut deixar clar que ‘en cap cas ens estem oferint per entrar a governar amb el PSC’.   Ricomà ha recordat que ‘des d’ERC seguim treballant per fer una alternativa guanyadora per les municipals del 2019 i continuarem votant diferent al PSC en molts aspectes com el model urbanístic i la Budellera, el control i inspecció de contractes o la estratègia cultural que a dia d’avui és inexistent’.

[OPINIÓ] Trenqui el pacte amb el PP, Sr. Ballesteros

La sentència del ‘cas Gürtel’ ha sacsejat la vida política del país. És una prova irrefutable de la corrupció del Partit Popular, de que la formació de Mariano Rajoy és responsable civil a títol lucratiu de la trama de corrupció i del finançament il·legal del seu partit.   El PP és el partit polític més corrupte d’Europa. No és una opinió, és una dada fàcilment comprovable. Les diverses investigacions recullen que el PP té més de 900 càrrecs polítics imputats (ara en diuen investigats)  per més de 100 casos diferents de corrupció en tot el territori espanyol:  113 investigats pel cas Púnica, 115 pel cas Imelsa, 48 investigats pel cas Acuamed, 42 pel Palma Arena i així podríem seguir fins arribar als 900. Una altra dada aclaridora: 12 dels 14 ministres que van formar el govern d’Aznar l’any 2002 han estat imputats, empresonats o implicats en assumptes judicials.   Desafortunadament aquest sacseig causat per la corrupció no ha arribat a Tarragona.  Des del febrer del 2016 el PSC governa la ciutat, i gestiona els nostres diners, en col·laboració amb el Partit Popular.  Que s’hagi confirmat, per exemple, que el PP tenia una caixa B de finançament il·legal no ha fet trontollar el pacte que té el Partit Socialista amb el Partit Popular. Un pacte que es va signar perquè uns buscaven la seva comoditat i no haver de negociar contínuament amb l’oposició i els altres tenien ganes de fer-se veure en una ciutat on cada cop tenen menys rellevància. Un pacte que no ens ha aportat cap avantatge com a ciutat, ni ens ha ajudat a millorar el finançament que rebem del govern estatal, ni ens ha portat més diners pels Jocs, ni ens ha portat millors infraestructures…   A nivell estatal ha prosperat la moció de censura del Partit Socialista per fer fora del govern al Partit Popular. Pedro Sánchez fa una crida a la responsabilitat i pregunta  si Mariano Rajoy ha de seguir sent el president del govern ara que s’ha acreditat que el PP s’ha finançat de manera irregular.

ERC reclama explicacions al govern de Tarragona per l’informe de la Sindicatura de Comptes

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana explicacions a l’equip de govern pel contingut de l’informe de la Sindicatura de Comptes que apunta a irregularitats administratives en diferents processos de contractació de l’any 2016. ‘Reclamem a l’equip de govern que doni explicacions de forma immediata sobre el contingut d’aquest informe als grups de l’oposició i a la ciutadania. Ja hem sol·licitat una reunió amb el regidor responsable de contractació, Jose Luís Martin (PP) ’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Els republicans mostren la seva preocupació pels fets exposats al document ja que ‘l’informe apunta el que des d’ERC ja venim denunciant des d’inici de legislatura: que a l’Ajuntament de Tarragona li manca rigor i diligència a l’hora de gestionar contractes públics’.  Després d’haver accedit al contingut de l’informe, Pau Ricomà explica que ‘les recomanacions que inclou alerten de la manca de planificació i antelació a l’hora de tramitar les pròrrogues dels contractes, una manera de fer que posa de manifest la desídia de l’equip de govern en matèria de contractació’.  Ricomà recorda que ‘des d’ERC-MES-MDC portem temps demanant gestionar amb previsió suficient els contractes i les seves pròrrogues així com l’avaluació del compliment de l’objecte del contracte’.    

[OPINIÓ] 'Centre Recreatiu i Turístic, una oportunitat'

Aquests dies s’han donat passos definitius en l’autorització de la Generalitat a l’empresa Hard Rock per tirar endavant el Centre Recreatiu i Turístic (CRT). Un projecte que, esvaïdes les immenses ombres inicials, és bo pel Camp de Tarragona perquè implicarà la creació de nombrosos llocs de treball i la consolidació de nous nínxols de turisme: d’oci, de negoci i de convencions. Comencem per admetre que aquesta era una herència enverinada que rebien els responsables d’ERC de mans de l’anterior govern, quan primer es parlava de l’Eurovegas i després del Barcelona World -projectes faraònics respecte els quals ens oposàvem-. És just reconèixer l’excel·lent tasca de redimensió d’aquell faraònic propòsit inicial. Malgrat tractar-se d’un pla ambiciós, s’ha fet a escala humana, viable, reduint notablement el protagonisme del joc i atorgant un major paper als usos comercial, hoteler i de congressos i convencions. Amb exactitud: un casino, dos hotels temàtics, un centre aquàtic, un centre comercial i un auditori de gran capacitat. Els beneficis socials i laborals del CRT són per posar-los en valor. Una previsió de 2.176 llocs de treball directes a temps complert durant els primers 5 anys. I un total d’11.500 llocs de treball totals -directes i indirectes-, fet que equival a una tercera part de l’atur registrat al Camp de Tarragona (que pel 2017 era de 31.268 persones). Els acords inclouen convenis amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i la URV per prioritzar la contractació de persones desocupades i estudiants. Tanmateix es donarà preferència a subcontractar centres especials de treball i donar compliment a l’obligació de contractar un 2% de persones amb discapacitat i un 2% de persones amb risc d’exclusió social. Responsabilitat social que comportarà també que l’1% del total invertit -uns 7 dels 700 milions d’€ d’inversió inicial- es destinarà a projectes socials i culturals al Camp. Per exemple, en la prevenció i tractament de la ludopatia.

ERC demana a Ballesteros que faci fora del govern el partit més corrupte d'Europa

ERC demana a Ballesteros que faci fora el PP del govern de Tarragona després que s’hagi fet pública la sentència del cas Gürtel que condemna els populars per corrupció. ‘El PSC no pot mantenir el PP al govern de la ciutat després de la sentència. No podem tenir Tarragona en mans del partit més corrupte d’Europa’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà.   El portaveu d’ERC demana a Ballesteros ‘coherència amb el que s’està vivint al Congrés on el PSOE ha registrat una moció de censura en contra del PP. Si pels socialistes el Partit Popular no és digne de governar a Madrid, per què ho ha de ser per governar Tarragona?’. Pau Ricomà adverteix l’alcalde que ‘la comoditat del PSC amb el pacte actual no pot passar per sobre del dany per la imatge de Tarragona que suposa mantenir el PP al govern’.   Per tot això, Ricomà insta l’alcalde de Tarragona a trencar el pacte amb el PP de forma immediata i a buscar acords puntuals en els temes de ciutat durant el que queda de legislatura. ‘Si Ballesteros trenca el pacte amb el PP, tindrà l’oportunitat de fer un esforç de diàleg real amb l’oposició que beneficiaria molt la ciutat i els tarragonins’. Ricomà afegeix que ‘l’alcalde trobarà suports puntuals en tots aquells temes en què es prioritzin els interessos dels tarragonins. Per ERC no quedarà. Ho vam demostrar el darrer ple, votant a favor d’un paquet d’inversions arreu de la ciutat per valor de 7 milions d’euros que necessitava el nostre vot per tirar endavant’.