Tarragona

Totes les notícies

ERC-MES-MDC reclama que l'Ajuntament de Tarragona lideri la implantació de salaris dignes

ERC-MES-MDC creu que l'Ajuntament de Tarragona pot desenvolupar un paper clau a l'hora d'impulsar un canvi en el model laboral i productiu de la ciutat i assolir la implantació d'un salari mínim digne. És per això que demanen que el consistori garanteixi que els salaris del personal al servei de l'Ajuntament no siguin, en cap cas, inferiors als 1000 euros mensuals. En aquest sentit, aposten per adoptar mesures normatives que incentivin les empreses subcontractades o receptores de recursos de l'Ajuntament a adoptar un salari mínim de 1000 euros.   Els republicans expliquen que l'actual Salari Mínim Interprofessional (SMI) fixat en 655€ és insuficient per cobrir les despeses mínimes per viure amb dignitat i recorden que les institucions europees recomanen augmentar-lo en més d'un terç. ‘Una de cada cinc persones amb feina es troba en situació de risc de pobresa, més de 637.000 catalanes i catalans, segons les darreres estimacions oficials. Hem de garantir un nivell de vida digne als treballadors i les seves famílies tal i com exigeix la Carta Social Europea' explica Mònica Alabart. La consellera republicana afegeix que 'creiem que l'Ajuntament de Tarragona ha de liderar un canvi en el model laboral i productiu garantint salaris dignes en aquells àmbits on té capacitat d'actuar directament'. Els republicans demanen també que l'Ajuntament endegui un procés de treball i negociació amb els agents socials i econòmics de la ciutat per marcar un pla d'acció que permeti assolir un salari mínim de 1000 euros. Proposen també estudiar la introducció d'ajudes a aquelles empreses de la ciutat que millorin les condicions salarials dels seus treballadors.   Els republicans exposen aquestes reclamacions en una moció que presenten al proper plenari i que recull les demandes de la plataforma 'Anem a mil', una iniciativa ciutadana que aglutina entitats i persones a títol individual i que lluita per aconseguir un salari digne al nostre país. En la moció es demana també que l'Ajuntament afavoreixi mesures encaminades a l'adopció d'un Salari Mínim de Ciutat que sigui un pas pioner i previ per arribar a assolir un acord de país en termes d'un salari mínim de mil euros.

ERC-MES-MDC demana la dimissió del ministre d’Interior i el director de l’Oficina Antifrau

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana la dimissió del ministre de l’Interior en funcions Jorge Fernández Díaz i del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, arran de la publicació de la conversa que posa de manifest que el ministre pressionava el director de l’OAC per construir  casos de corrupció per desprestigiar Esquerra Republicana de Catalunya. La petició la formula el grup municipal mitjançant una moció d’urgència registrada avui mateix on s’insta el govern de l’Ajuntament de Tarragona a demanar aquestes dimissions.    ‘Estem davant una persecució política i d’una perversió de la justícia inadmissible en una societat democràtica com la nostra’ afirma el portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà. Els republicans recorden que l’Oficina Antifrau ha de ser una institució independent que ha de treballar per enfortir la integritat en el sector públic català, mitjançant la prevenció i la investigació de corrupció. En aquest sentit ‘no es pot permetre que es facin servir recursos que han d’anar destinats a lluitar contra la corrupció per perseguir idees polítiques, independentment del partit que siguin’, afirma Pau Ricomà.     Des d’ERC-MES-MDC denuncien que aquesta persecució per raó de pensament atempta directament contra un dret fonamental com és la llibertat ideològica i per això demanen al govern municipal que exigeixi la dimissió del ministre de l’Interior en funcion i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya. ‘Fets com els que estem presenciant són propis d’estats totalitaris i no poden

ERC-MES-MDC vol que l’estat possibiliti la implantació de les xarxes de distribució elèctrica tancades

La mesura permetria abaratir un 30% el preu de l’energia per al sector industrial millorant la seva competitivitat.   ERC-MES-MDC vol que els diferents grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona facin front comú per exigir a l’estat la possibilitat d’implantació de les xarxes de distribució elèctrica tancades en el sector químic i altres. Aquest sistema  permetria abaratir un 30% el preu de l’energia del sector i està recomanat per la Directiva Europea 2009/72/CE com a mesura per donar avantatges competitius a la industria. Les xarxes de distribució elèctrica tancades s’han implantat ja en diversos països d’arreu d’Europa i permeten accedir al sistema elèctric com un únic consumidor abaratint els costos de les indústries que es relacionen entre sí en polígons concrets, com és el cas dels grans polígons químics i petroquímics  ‘Poder connectar la xarxa a molt altes tensions implica pagar menors peatges, tenir contractada una potència global més baixa que si es fes de forma individual i poder comprar un volum d’energia molt més gran com un únic consumidor a un preu més competitiu’ explica el conseller d’ERC-MES-MDC Jordi Fortuny. Els republicans reclamen que la industria del país tingui el mateix tracte i nivell de preus que tenen països veïns com França, Holanda, Bèlgica o Alemanya, entre altres.  ‘Si no ho fem així, tenim servida una lenta i agònica deslocalització del sector i, per tant, un desmantellament de la gran indústria tarragonina’ sentencia Fortuny. ERC-MES-MDC portarà aquesta reclamació al proper plenari en forma de moció per tal que l’estat desenvolupi el marc legislatiu necessari per implementar les xarxes energètiques tancades tal com preveu la Directiva Europea 2009/72/CE. El mateix text insta el govern de l’estat a liderar un gran pacte sobre l’energia i a impulsar la necessària transició energètica cap a la generació d’energies renovables i netes. ‘Ens calen les condicions de competitivitat que marca la Unió Europea i que ens nega l’estat espanyol’, conclou el conseller Jordi Fortuny.

ERC-MES-MDC demana que es retiri el títol d’alcalde honorari i perpetu de Tarragona a Franco

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana que es retiri el títol d’alcalde honorari i perpetu de Tarragona al dictador Francisco Franco. Segons han pogut saber els republicans, Franco continua sent alcalde honorari i perpetu de la ciutat de Tarragona. La distinció li va ser atorgada el mes de març de 1964 a proposta de l’alcalde Benigno Dalmau, tal i com reflecteixen les actes del consell plenari de l’època que es conserven a l’Arxiu Municipal.   ‘Retirar-li aquesta distinció a Franco és un acte de justícia i reparació per tots els tarragonins i tarragonines que van patir repressió, humiliacions, presó i mort durant la dictadura franquista’ afirma el portaveu republicà Pau Ricomà, qui lamenta que a dia d’avui Franco encara ostenti aquest títol. Ricomà recorda també que l’any 2009, a proposta del grup municipal d’ERC d’aleshores, ja es va retirar a Franco la Medalla d’Or de la Ciutat que se li havia concedit l’any 1952. ‘Aquell va ser l’exercici de reparació històrica més gran que feia l’Ajuntament de Tarragona des de la represa democràtica. Per culminar el que es va iniciar aleshores cal retirar-li qualsevol honor que encara ostenti’, explica Ricomà.     El grup municipal d’ERC-MES-MDC portarà aquesta demanda al proper consell plenari a través d’una moció que esperen que compti amb un ampli suport. En aquest sentit el portaveu republicà, Pau Ricomà, recorda que el passat mes de març el plenari va aprovar de forma pionera una moció instant l’ajuntament a personar-se en la querella contra els crims franquistes comesos a Tarragona.  ‘Si Tarragona ha estat la primera ciutat en demanar que s’investiguin els crims del franquisme ara no pot ser l’última en retirar-li els honors al màxim responsable d’aquests crims’, conclou Ricomà.      

ERC-MES-MDC demana que l'estat inverteixi en els Jocs del 2017 el que recaptarà en concepte d'IVA

El grup municipal d'ERC-MES-MDC qualifica les declaracions del COE d'inadmissibles a un any vista de l'esdeveniment i denuncien que 'mentre la Generalitat compleix amb els seus compromisos el govern central es desentén del projecte. El menysteniment de l'Estat cap a Tarragona és vergonyant'. Recorden que l'estat rebrà un benefici directe amb la recaptació de l'IVA derivat de la construcció dels equipaments necessaris per a la celebració de l'esdeveniment i apunten com a possible font de finançament que es retornin aquests diners en forma d'inversió directa. 'Si l'Estat inverteix en els Jocs el que recaptarà en concepte d'IVA per l'esdeveniment, podríem tenir una injecció directa de més de 10 milions d'euros', explica Pau Ricomà.   Els republicans manifesten sentir-se molt preocupats davant les declaracions del coordinador general adjunt de Tarragona 2017 i secretari general del COE posant en dubte la viabilitat dels Jocs. El seu portaveu remarca que 'des d'ERC-MES-MDC hem advertit en diverses ocasions que els números no quadren. La captació de patrocinis és insuficient i 'aportació de l'estat encara inexistent'.   Ricomà lamenta també l'actitud del PSC amb la gestió dels Jocs. En aquest sentit, explica que 'des del PSC han volgut fer creure als tarragonins que es comptava amb el suport de l'estat en diverses ocasions, i això a dia d'avui no s'ha demostrat. És una temeritat tirar-ho endavant sense comptar amb la complicitat del govern central i és inadmissible amagar la realitat d'aquesta manera'. Des del grup municipal d'ERC-MES-MDC recorden que fa pocs dies el rei va venir a Tarragona per demostrar el suport de l'estat als Jocs i demanen al PSC que 'deixin de vendre fum i assoleixin el compromís real de l'estat amb 2017'.          

ERC-MES-MDC reclama a l’alcalde informació urgent sobre l’episodi de fum i flamarades a Repsol

La planta de Repsol a la Pobla de Mafumet ha patit aquest dilluns una aturada de seguretat que ha generat dues grans columnes de foc i fum negre que a hores d’ara encara es poden veure des de diferents punts del territori. Davant d’aquesta situació, el grup municipal d’ERC-MES-MDC se suma a la preocupació ciutadana pels efectes nocius que pugui tenir aquest episodi sobre la salut dels tarragonins i habitants de poblacions veïnes així com les afectacions mediambientals que se’n puguin derivar. És per això que els republicans demanen  a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros una reunió urgent amb els portaveus dels diversos grups municipals per tal de conèixer tota la informació de la que disposa l’equip de govern sobre aquest episodi.

ERC-MES-MDC celebra la predisposició d’ESPIMSA a dialogar amb els paradistes del mercat

El grup municipal d’ERC-MES-MDC celebra que la presidenta d’ESPIMSA i consellera de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando, hagi accedit a escoltar les demandes dels venedors del mercat en relació als horaris que estableix el reglament d’usos del futur equipament. ‘Quan el passat mes de març més de 40 paradistes van demanar diàleg a través d’un escrit a l’OMAC, vam considerar oportú demanar a ESPIMSA que se’ls escoltés’, explica Pau Ricomà qui recorda que  des del seu grup municipal s’ha defensat sempre la necessitat de consensuar el futur horari d’obertura de les parades del mercat i cercar una fórmula que sigui sostenible per la majoria de comerciants. ‘Els horaris i tots els aspectes relatius al mercat han d’estar consensuats amb totes les parts implicades. El Mercat Central ha de ser un projecte de tots’, afirma Pau Ricomà.   Des del grup municipal d’ERC-MES-MDC esperen que la reunió anunciada per la presidenta d’ESPIMSA per escoltar les propostes dels paradistes es celebri amb la màxima celeritat possible i serveixi per adoptar aquelles mesures que generin el màxim consens.        

ERC-MES-MDC demana la celebració urgent d’una Junta de Portaveus pel cas INIPRO i alcaldia ho denega

Els republicans volen que l’alcalde respongui davant les informacions que apunten que s’haurien destruït proves.   ERC-MES-MDC vol que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros aclareixi si són certes les informacions aparegudes en diversos mitjans que asseguren que s’han destruït possibles proves relacionades amb el cas INIPRO. ‘L’alcalde va assegurar en roda de premsa que s’havia facilitat tota la informació a la policia i que no s’havia destruït cap documentació. Volem saber si és cert que han desaparegut els correus electrònics de l’ex cap de gabinet de Ballesteros que es van enviar durant el 2009 i el 2010 i en quines circumstàncies s’hauria produït la destrucció de documentació’, explica el portaveu republicà Pau Ricomà. No obstant, poques hores després de realitzar la petició formal, des d’alcaldia s’ha denegat la celebració de la mateixa al·legant que no ho consideren necessari. ‘L’alcalde demostra, un cop més, la seva nul·la voluntat de ser transparent amb temes que afecten seriosament la nostra ciutat’ afirma Pau Ricomà.   D’altra banda, en relació a les funcions que hauria pogut desenvolupar Gustavo Cuadrado a la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City mentre ha sigut cap de gabinet d’alcaldia, els republicans volen saber si s’ha seguit el procediment reglamentari per autoritzar la compatibilitat de funcions. ‘Des de principi de mandat, l’oposició hem reclamat reiteradament tenir accés al registre de compatibilitats de l’Ajuntament i incomprensiblement encara no ens l’han facilitat’, explica Pau Ricomà. També en relació a aquesta fundació, els republicans han demanat tenir accés als seus estatuts, organigrama, memòria d’activitats, relació de personal i aportacions econòmiques que hagi rebut per part de l’Ajuntament de Tarragona. La petició s’ha realitzat a través d’alcaldia, tal i com estipula el Reglament Orgànic Municipal, davant la impossibilitat de trobar-la a través dels mecanismes de transparència online de l’Ajuntament.

ERC denuncia que l’Ajuntament té nou plans de protecció civil caducats i dos més pendents de realitzar

El grup municipal d'ERC-MES-MDC de l’Ajuntament de Tarragona mostra la seva preocupació davant una situació que qualifica de molt greu ja que nou dels plans de protecció civil municipals que l’Ajuntament està obligat a tenir estant caducats i dos més ni tant sols s’han realitzat. Els Plans d’Actuació Municipal (PAM) caducats són: el Pla Bàsic d’Emergència Municipal (PBEM), caducat des de l’any 2006; el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i Pla Especial d'Emergències per Accidents en el Transport de Mercaderies de Catalunya (TRANSCAT), caducats des del 2007; el Pla Especial d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT), el Pla Especial d'Emergències Sísmiques a Catalunya (SISMICAT), el Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT) i el Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), caducats des del 2009; i el Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) i el Pla Específic Municipal de Contaminació Accidental al Riu Ebre de Tarragona, caducats des del  2012.   Els dos plans d’autoprotecció que l’Ajuntament està obligat a tenir i que actualment estan pendents de redactar són el  Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) i Pla Especial per a Emergències Radiològiques de Catalunya (RADCAT).   Xavier Puig, conseller d’ERC-MES-MDC, ha mostrat la preocupació del seu grup municipal destacant que ‘una ciutat com Tarragona, amb prop de 140.000 habitants i un alt índex de turisme, amb el complex químic més gran del sud d’Europa i situada a 100km de quatre reactors nuclears, ha de tenir els plans de protecció al dia’. És per això que ha reclamat la celebració d’una comissió extraordinària monogràfica per prioritzar l’actualització dels plans i la creació dels dos que manquen. ‘Els canvis demogràfics, socioeconòmics i estructurals dels darrers anys ens porten a exigir que s’actualitzi la seguretat de la ciutat i ens oferim a ajudar en el que faci falta’, afirma Xavi Puig.