Tarragona

Totes les notícies

ERC-MES-MDC reclama a l’alcalde informació urgent sobre l’episodi de fum i flamarades a Repsol

La planta de Repsol a la Pobla de Mafumet ha patit aquest dilluns una aturada de seguretat que ha generat dues grans columnes de foc i fum negre que a hores d’ara encara es poden veure des de diferents punts del territori. Davant d’aquesta situació, el grup municipal d’ERC-MES-MDC se suma a la preocupació ciutadana pels efectes nocius que pugui tenir aquest episodi sobre la salut dels tarragonins i habitants de poblacions veïnes així com les afectacions mediambientals que se’n puguin derivar. És per això que els republicans demanen  a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros una reunió urgent amb els portaveus dels diversos grups municipals per tal de conèixer tota la informació de la que disposa l’equip de govern sobre aquest episodi.

ERC-MES-MDC celebra la predisposició d’ESPIMSA a dialogar amb els paradistes del mercat

El grup municipal d’ERC-MES-MDC celebra que la presidenta d’ESPIMSA i consellera de l’Ajuntament de Tarragona, Elvira Ferrando, hagi accedit a escoltar les demandes dels venedors del mercat en relació als horaris que estableix el reglament d’usos del futur equipament. ‘Quan el passat mes de març més de 40 paradistes van demanar diàleg a través d’un escrit a l’OMAC, vam considerar oportú demanar a ESPIMSA que se’ls escoltés’, explica Pau Ricomà qui recorda que  des del seu grup municipal s’ha defensat sempre la necessitat de consensuar el futur horari d’obertura de les parades del mercat i cercar una fórmula que sigui sostenible per la majoria de comerciants. ‘Els horaris i tots els aspectes relatius al mercat han d’estar consensuats amb totes les parts implicades. El Mercat Central ha de ser un projecte de tots’, afirma Pau Ricomà.   Des del grup municipal d’ERC-MES-MDC esperen que la reunió anunciada per la presidenta d’ESPIMSA per escoltar les propostes dels paradistes es celebri amb la màxima celeritat possible i serveixi per adoptar aquelles mesures que generin el màxim consens.        

ERC-MES-MDC demana la celebració urgent d’una Junta de Portaveus pel cas INIPRO i alcaldia ho denega

Els republicans volen que l’alcalde respongui davant les informacions que apunten que s’haurien destruït proves.   ERC-MES-MDC vol que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros aclareixi si són certes les informacions aparegudes en diversos mitjans que asseguren que s’han destruït possibles proves relacionades amb el cas INIPRO. ‘L’alcalde va assegurar en roda de premsa que s’havia facilitat tota la informació a la policia i que no s’havia destruït cap documentació. Volem saber si és cert que han desaparegut els correus electrònics de l’ex cap de gabinet de Ballesteros que es van enviar durant el 2009 i el 2010 i en quines circumstàncies s’hauria produït la destrucció de documentació’, explica el portaveu republicà Pau Ricomà. No obstant, poques hores després de realitzar la petició formal, des d’alcaldia s’ha denegat la celebració de la mateixa al·legant que no ho consideren necessari. ‘L’alcalde demostra, un cop més, la seva nul·la voluntat de ser transparent amb temes que afecten seriosament la nostra ciutat’ afirma Pau Ricomà.   D’altra banda, en relació a les funcions que hauria pogut desenvolupar Gustavo Cuadrado a la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City mentre ha sigut cap de gabinet d’alcaldia, els republicans volen saber si s’ha seguit el procediment reglamentari per autoritzar la compatibilitat de funcions. ‘Des de principi de mandat, l’oposició hem reclamat reiteradament tenir accés al registre de compatibilitats de l’Ajuntament i incomprensiblement encara no ens l’han facilitat’, explica Pau Ricomà. També en relació a aquesta fundació, els republicans han demanat tenir accés als seus estatuts, organigrama, memòria d’activitats, relació de personal i aportacions econòmiques que hagi rebut per part de l’Ajuntament de Tarragona. La petició s’ha realitzat a través d’alcaldia, tal i com estipula el Reglament Orgànic Municipal, davant la impossibilitat de trobar-la a través dels mecanismes de transparència online de l’Ajuntament.

ERC denuncia que l’Ajuntament té nou plans de protecció civil caducats i dos més pendents de realitzar

El grup municipal d'ERC-MES-MDC de l’Ajuntament de Tarragona mostra la seva preocupació davant una situació que qualifica de molt greu ja que nou dels plans de protecció civil municipals que l’Ajuntament està obligat a tenir estant caducats i dos més ni tant sols s’han realitzat. Els Plans d’Actuació Municipal (PAM) caducats són: el Pla Bàsic d’Emergència Municipal (PBEM), caducat des de l’any 2006; el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i Pla Especial d'Emergències per Accidents en el Transport de Mercaderies de Catalunya (TRANSCAT), caducats des del 2007; el Pla Especial d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT), el Pla Especial d'Emergències Sísmiques a Catalunya (SISMICAT), el Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT) i el Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), caducats des del 2009; i el Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) i el Pla Específic Municipal de Contaminació Accidental al Riu Ebre de Tarragona, caducats des del  2012.   Els dos plans d’autoprotecció que l’Ajuntament està obligat a tenir i que actualment estan pendents de redactar són el  Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) i Pla Especial per a Emergències Radiològiques de Catalunya (RADCAT).   Xavier Puig, conseller d’ERC-MES-MDC, ha mostrat la preocupació del seu grup municipal destacant que ‘una ciutat com Tarragona, amb prop de 140.000 habitants i un alt índex de turisme, amb el complex químic més gran del sud d’Europa i situada a 100km de quatre reactors nuclears, ha de tenir els plans de protecció al dia’. És per això que ha reclamat la celebració d’una comissió extraordinària monogràfica per prioritzar l’actualització dels plans i la creació dels dos que manquen. ‘Els canvis demogràfics, socioeconòmics i estructurals dels darrers anys ens porten a exigir que s’actualitzi la seguretat de la ciutat i ens oferim a ajudar en el que faci falta’, afirma Xavi Puig.

Pau Ricomà: ‘El pacte de govern mantindrà la ciutat paralitzada 3 anys més’

Coincidint amb els 100 dies de govern del PSC, PP i Unió,  Pau Ricomà, portaveu d’ERC-MES-MDC, considera que aquest pacte mantindrà la ciutat paralitzada durant 3 anys més. ‘El pacte de govern és una decisió ideològica i no és un acord treballat. És evident que no tenen un marc estratègic clar i no tenen definides les prioritats que necessita la ciutat’.   En aquest sentit, el portaveu republicà remarca que s’estan incomplint diversos eixos establerts a l’acord de govern signat a Casa Canals. Ricomà recorda que l’acord de govern preveia en un dels seus punts el desenvolupament estratègic i urgent dels temes de ciutat que condicionen el seu futur a mig i llarg termini. ‘Aquí trobem el primer incompliment ja que van  votar en contra d’aplicar el Pla estratègic 2022 tal i com demanàvem des de l’oposició’ explica Ricomà. ‘També asseguraven que farien una defensa de les infraestructures vitals per Tarragona davant les administracions superiors i hem pogut veure com han votat en contra de recuperar el projecte de pas soterrat a la plaça dels Carros o d’enllaçar les rodalies amb la L9 per arribar a l’Aeroport del Prat’. Un altre dels incompliments flagrants del seu acord és el relatiu a l’impuls a petites empreses i al comerç ‘van tenir l’oportunitat de tirar endavant un pacte de ciutat en suport a PIMES i autònoms que proposava el nostre grup i hi van votar en contra malgrat PIMEC i CEPTA ho veien amb bons ulls’. Per als republicans ‘és molt preocupant que l’equip de govern voti en contra de propostes bones per la ciutat pel sol fet que sorgeixin des de l’oposició’.   Per ERC-MES-MDC la manca total de transparència s’ha accentuat encara més arran del pacte de govern. ‘El PSC i els seus nous socis han accentuat les practiques poc transparents, les actituds despòtiques i l’intent de silenciar l’oposició. Ho hem vist clarament amb la reducció dels membres de l’oposició als consells d’administració de les empreses municipals’, explica Ricomà.

ERC-MES-MDC proposa instal•lar una àrea per autocaravanes al Parc del Francolí

Els republicans treballen des de fa setmanes amb l’equip de govern per fer realitat la proposta   ERC-MES-MDC aposta per ubicar una àrea per a autocaravanes a l’aparcament del Parc del Francolí ubicat al carrer Josep Maria Tarrasa, al costat de la Guàrdia Urbana. Aquest pàrquing, gestionat actualment per  Fundació Onada, presenta una molt baixa ocupació i podria destinar-se total o parcialment a l’estacionament d’aquests vehicles. La proposta compta amb la complicitat del conseller.   ‘L’espai està immers en un parc que ofereix un entorn agradable amb possibilitats de lleure, pícnic i jocs infantils i, alhora, està molt ben connectat amb la zona centre mitjançant la línia 8 d’autobusos. Creiem que seria un lloc idoni per instal·lar-hi un equipament d’aquestes característiques’ explica el conseller Jordi Fortuny. Altres avantatges que ofereix l’espai és que requeriria poca inversió ja que l’aparcament ja disposa d’un sistema de barreres per controlar-ne l’accés i només s’haurien d’habilitar punts de llum i aigua i un punt de desguàs per a les aigües negres.   ERC-MES-MDC  ha fet arribar aquesta proposta a l’equip de govern després que, en el plenari del mes de març, els socialistes i els seus socis de govern tombessin una moció dels republicans demanant la creació d’una àrea per autocaravanes. ‘Deixant de banda els motius que els van portar a votar-hi en contra, el que importa és que existeix la voluntat que Tarragona tingui una àrea pública per a l’autocaravanisme. Això permetrà atreure un perfil de turista d’alt poder adquisitiu, consumidor de turisme cultural, patrimonial i gastronòmic’ afirma Jordi Fortuny qui afegeix que ‘cada any 400.000 autocaravanes creuen el Pirineu en direcció sud. Amb  aquesta àrea podrem aprofitar tot aquest potencial turístic’.    

La cultura com a motor del desenvolupament local, a debat

ERC-MES-MDC organitza el dissabte dia 30 d’abril la segona jornada del cicle ‘Construint estratègies’   El grup municipal d’ERC-MES-MDC a l’Ajuntament de Tarragona, conjuntament amb el grup d’ERC a la Diputació, impulsen la segona jornada del cicle ‘Construint estratègies’ amb l’objectiu d’abordar diversos aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de definir les línies estratègiques a seguir des del món local. En aquesta ocasió i sota el títol ‘Cultura i desenvolupament local’, la jornada gira entorn del món de la cultura i compta amb ponències i una taula rodona amb diversos experts de l’àmbit cultural.   Quin paper juga la cultura en el desenvolupament local? Cap a on s’han d’encaminar les estratègies locals en l’àmbit de la cultura? Aquestes i d’altres qüestions es posaran damunt la taula de la mà de gestors i experts en àmbits diversos: audiovisuals, circ, cultura popular, grans esdeveniments culturals... Els convidats d’aquesta segona jornada són Alfred Fort, gerent de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya; Josep Bargalló, filòleg i exdirector de la Fundació Ramon Llull; Miquel Botella, economista i expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i Carlota Guerrero, periodista i responsable de la Catalunya Film Comission.   La jornada ‘Cultura i desenvolupament local’ se celebra aquest dissabte dia 30 d’abril al Consell Comarcal del Tarragonès, de 10 a 13 hores i l’entrada és lliure i gratuïta. El cicle ‘Construint estratègies’ pretén fomentar el debat al voltant de la construcció d’estratègies en clau local. La primera jornada, dedicada a l’energia i el desenvolupament local, es va celebrar el passat mes de febrer i va comptar amb una quarantena de participants.    

ERC-MES-MDC presenta un prec al plenari instant la regidora de comerç a escoltar les demandes dels paradistes del mercat central

ERC-MES-MDC reclama diàleg amb el paradistes del mercat central que es mostren contraris als horaris d’obertura que estableix el reglament d’usos del nou equipament. El passat 8 de març una quarantena de paradistes van registrar a l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà un escrit amb tot un seguit de demandes relatives al reglament d’usos del Mercat Central. Entre altres aspectes els paradistes reclamaven consensuar el futur horari d’obertura de les parades del mercat ja que consideren que, tal i com està fixat actualment, és insostenible per bona part dels petits comerciants. Un mes després, els paradistes afectats asseguren que no han rebut resposta a les seves demandes de diàleg amb la presidenta d’ESPIMSA, Elvira Ferrando.   El conseller Xavi Puig explica que al plenari d’aquest dijous demanaran a la regidora de comerç i presidenta d’ESPIMSA que s’escolti aquest col·lectiu. ‘El nou horari no pot tirar endavant amb l’oposició de la gran majoria de paradistes, cal cercar consens i escoltar totes les parts afectades’, afirma Xavi Puig.   Des d’ERC-MES-MDC recorden que en el consell d’administració d’ESPIMSA del mes de març, el seu representant ja va instar Elvira Ferrando a escoltar aquest grup de paradistes. Una demanda que, a dia d’avui i tal i com demostren les darreres declaracions dels paradistes a la premsa, no s’ha satisfet.   

ERC-MES-MDC insta l’Ajuntament a fer front comú en suport a les entitats del Tercer Sector Social

Els republicans mostren el seu rebuig frontal a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF en una moció que presentaran al plenari d’aquest divendres     El grup municipal d’ERC-MES-MDC  reclama que el 0,7% de l’IRPF es pugui destinar a entitats que operen al territori i a la ciutat, alineant-se amb la preocupació de les entitats del tercer sector social de Catalunya. Ho fan a través d’una moció que mostra el rebuig a la gestió estatal dels fons procedents del 0,7% de l’IRPF per a programes socials que actualment deixa fora d’aquests ajuts a les entitats que no siguin d’àmbit estatal.   Catalunya ha mostrat sempre la seva voluntat de gestionar aquests fons i, malgrat la Constitució Espanyola li atorga competències exclusives en l’àmbit de polítiques socials, el Tribunal Suprem ha desestimat un recurs interposat per la Generalitat contra el sistema de repartiment estatal de fons a les entitats socials. ‘Es una llarga guerra entre els interessos del tercer sector a Catalunya i l’interès recentralitzador de l’Estat. Estem davant un autèntic espoli social al que hem de fer front’, afirma el portaveu Pau Ricomà. En aquest sentit, a dia d’avui, la Generalitat aporta el 25% del total de la recaptació estatal provinent del 0,7% i només en rep anualment el 14%, el que significa que el conjunt d’entitats catalanes deixa de rebre aquest any un total de 26,5 milions d’euros.   El portaveu republicà Pau Ricomà remarca que a Catalunya hi ha més de 3.000 entitats socials agrupades a la Taula del Tercer Sector Social, ‘un teixit assistencial que realitza una tasca imprescindible en àmbits on l’Administració no arriba directament. Davant d’aquesta realitat, no podem donar l’esquena a aquest col·lectiu’   Moció per impulsar un pla d’accessibilitat a la ciutat   Una altra moció d’ERC-MES-MDC insta l’ajuntament a impulsar un pla d’accessibilitat a la ciutat que garanteixi l’eliminació progressiva de les barreres visibles i invisibles a la via pública, als edificis d’ús públic i als transports.