Tarragona

Totes les notícies

‘Els arguments del PSC per votar en contra del pacte de ciutat en suport dels autònoms són falsos’

ERC-MES-MDC denuncia la manca de voluntat política del PSC per fer realitat el pacte   El passat divendres 19 de febrer el grup municipal d’ERC-MES-MDC portava al plenari una moció per impulsar un pacte de ciutat per lluitar contra la morositat que pateixen autònoms i petites i mitjanes empreses (PIMES) subcontractades per grans empreses que treballen per l’Ajuntament. Per fer-ho, el text proposava introduir un plec de clàusules administratives en els concursos públics del consistori que obliguin a les empreses adjudicatàries a presentar els justificants de pagament a les empreses subcontractades que acreditin que s’estan complint  els terminis legals. La mateixa moció proposava excloure dels concursos públics aquelles empreses que no compleixin els terminis de pagament establerts dins el marc legal vigent    La moció no va prosperar perquè l’equip de govern en bloc (PSC-PP-Unió) hi va votar en contra exposant uns arguments que els republicans, un cop revisada la documentació pertinent, asseguren que no són certs.  ‘Pau Pérez va assegurar que el que demanava la nostra moció ja s’estava fent a l’Ajuntament i per això hi votaven en contra’ explica el portaveu Pau Ricomà. ‘Aquest argument és rotundament fals. Els plecs de condicions administratives contemplen la possibilitat de sol·licitar els comprovants de pagament i la possibilitat de sancionar les empreses incomplidores. En cap cas s’estableix l’obligatorietat per part del consistori de fer aquesta demanda ni l’obligatorietat de les adjudicatàries de certificar-ho. Tampoc es preveu excloure automàticament de futurs concursos les empreses moroses amb les pimes subcontractades’, afegeix Ricomà.   Els republicans denuncien la manca de voluntat política de l’equip de govern per pal·liar la dramàtica situació que afecta petits empresaris i autònoms de la ciutat. I és que moltes d’aquestes petites empreses, que suposen bona part del teixit productiu de la ciutat, han de tancar els seus negocis víctimes de la morositat en la subcontractació.

La transformació energètica i l'autosuficiència centren el debat en la 1a jornada del cicle 'Construint estratègies'

Experts de diversos sectors han participat en aquest cicle organitzat pel grup municipal d'ERC-MES-MDC i el grup d'ERC a la Diputació   Repensar i debatre les estratègies locals en matèria d'energia ha estat l'objectiu de la primera jornada del cicle 'Construint estratègies' que ha comptat com a ponents amb Marcel Coderch, Manel Sanromà, Lluc Torcal i Cándido Álvarez. Aquesta iniciativa, impulsada pel grup municipal d'ERC-MES-MDC i el grup d'ERC a la Diputació, ha arrencat aquest dissabte 20 de febrer i té per objectiu abordar diversos aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de definir les línies estratègiques a seguir des del món local.   Els ponents de la primera jornada, dedicada a l'energia, han realitzat intervencions sobre autosuficiència energètica, la relació entre l'oferta i el preu de l'energia amb la competitivitat i la transformació energètica des de l'àmbit local. En aquest últim apartat, s'ha pogut conèixer el cas del monestir de Poblet que, amb Lluc Torcal com a prior impulsant una nova gestió dels recursos, ha aconseguit augmentar notablement la seva autosuficiència. Manel Sanromà, per la seva banda, ha assegurat que en 30 anys hi haurà ciutats autosuficients perquè s'està arribant a la tecnologia necessària per aconseguir-ho i que l’autosuficiència arribarà abans als pobles que a les grans ciutats.. Cándido Álvarez, entre altres temes, ha abordat l'efecte que tindria que les competències en matèria energètica les tinguessin els governs locals recordant també que les ciutats compactes són les que tenen més bon nivell d'eficiència energètica. Marcel Coderch, en la darrera intervenció ha afirmat que el preu de l'energia és erroni, ja que tan sols es té en compte la producció, deixant de banda el cost de reposició.   Per la seva banda, el portaveu municipal d’ERC-MES-MDC i diputat parlamentari Pau Ricomà ha tancat la jornada exposant algunes conclusions, com que estem davant d’un canvi de paradigma inevitable i que qualsevol estratègia local en matèria energètica s’ha de plantejar a 30 anys vista.

ERC-MES-MDC reclama un pacte de ciutat de suport a autònoms i PIMES i contra la morositat

El grup municipal d’ERC-MES-MDC vol un pacte de ciutat per lluitar contra la morositat que pateixen autònoms i petites i mitjanes empreses (PIMES) subcontractades per grans empreses que treballen per l’Ajuntament. Els republicans, en una moció que presenten al plenari d’aquest divendres, proposen introduir un plec de clàusules administratives en els concursos públics del consistori que obliguin a les empreses adjudicatàries a presentar els justificants de pagament segons els terminis legals a les empreses subcontractades. Aposten també per excloure dels concursos públics aquelles empreses que no compleixin els terminis de pagament establerts dins el marc legal vigent.   Aquesta mesura es vol impulsar davant les altes xifres de morositat que pateix aquest col·lectiu i que ha provocat la fallida d’aproximadament un terç d’empreses des de l’inici de la crisi a l’Estat espanyol. ‘Ens trobem davant un vertader drama per a les PIMES locals que quan són subcontractades han d’ampliar plantilles i fer inversió material i després els costa moltíssim cobrar. Moltes d’aquestes petites empreses, que suposen bona part del teixit productiu de la ciutat, són víctimes de la morositat en la subcontractació i han de tancar’ ha afirmat el portaveu Pau Ricomà en roda de premsa. ‘L’economia local és importantíssima perquè és la que genera oportunitats per la gent de Tarragona i des de l’Ajuntament, com a agent indispensable a l’hora de contractar, hem de fer tot el possible per contribuir-hi’, ha conclòs.   Derogació de l’article 315.3 del codi penal i adequació de la zona del camí del Llorito El grup municipal d’ERC-MES-MDC presenta també en el plenari de divendres una moció per la derogació de l’article 315.3 del codi penal, un article d’arrels franquistes aprovat al 76 que fa una interpretació restrictiva del dret dels treballadors i criminalitza l’exercici del dret de vaga. Els republicans presenten aquesta moció per posicionar-se de forma clara al costat de les clases treballadores.

ERC-MES-MDC celebra que es retiri la proposta de funcionarització de 15 treballadors laborals

La denúncia del grup municipal i la força dels sindicats ha paralitzat el procés     El passat divendres, el grup municipal d’ERC-MES-MDC denunciava la intenció de l’equip de govern de portar al proper plenari una proposta de funcionarització de 15 treballadors municipals que actualment ocupen places de personal laboral. Per als republicans aquesta era una proposta que vulnera els principis bàsics d’accés a la funció pública ja que es realitza sense transparència, sense lliure concurrència i sense publicitat.   Avui mateix els diversos grups municipals han pogut saber que aquesta proposta s’ha retirat de l’ordre del dia del proper plenari. Des del grup municipal d’ERC-MES-MDC celebren aquesta decisió motivada per la pressió exercida tant pels republicans com per algun sindicat. Alhora remarquen que la seva retirada demostra la feblesa de la proposta presentada per l’equip de govern i que no té prou fonament jurídic.   No obstant, alerten que aquesta retirada podria no ser definitiva, ja que l’equip de govern pot tornar a presentar-la en algun futur plenari. En aquest sentit, des d’ERC-MES-MDC asseguren que seguiran de ben a prop aquest tema i que no desistiran en reclamar que es garanteixi l’equitat i la igualtat d’oportunitats per a tots els treballadors municipals.  

ERC-MES-MDC considera irregular el procés de funcionarització de 15 treballadors que ocupen places de personal laboral

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona presentarà al proper plenari una proposta de funcionarització de 15 treballadors municipals que actualment ocupen places de personal laboral. El grup municipal d’ERC-MES-MDC denuncia que es tracta d’un procediment que  vulnera els principis bàsics d’accés a la funció pública ja que es realitza sense transparència, sense lliure concurrència i sense publicitat.   ‘Les 15 persones beneficiaries d’aquest procediment passaran a ocupar places de personal funcionari de carrera a través d’un procediment fet a mida. És una decisió arbitrària de l’equip de govern que, possiblement, pretén afavorir determinades persones’, explica el portaveu del grup municipal d’ERC-MES-MDC, Pau Ricomà, qui afegeix que ‘el procediment és de dubtosa legalitat i és una mostra més de les dinàmiques i la manera de fer de l’equip de govern després del pacte de dretes signat fa pocs dies’.   Els republicans demanaran un informe jurídic per saber en què es fonamenta aquest procediment i la seva retirada cautelar mentre no es resolgui.    

ERC-MES-MDC denuncia l’intent de silenciar l’oposició en els consells d’administració de les empreses municipals

El nou repartiment dóna una majoria desproporcionada als partits de l’equip de govern i no respecta la proporcionalitat dels vots obtinguts a les passades eleccions   Els grup municipal d’ERC-MES-MDC ha comparegut en roda de premsa acompanyat dels membres de la CUP per denunciar el nou repartiment de consellers als consells d’administració de les cinc empreses municipals que formen part de l’Agrupació d’Interès Econòmic (AIE). Els republicans denuncien que ‘la majoria de dretes de l’Ajuntament ja comença a imposar els seus criteris d’una manera dura, poc transparent i poc oberta al diàleg’, en paraules del portaveu Pau Ricomà.   El nou repartiment als consells quedaria de la següent manera: el PSC passa de tenir 4 consellers a tenir-ne 5, el PP de 2 a 4, ERC-MES-MDC i C’s de 2 a 1; CIU, ICV i la CUP conserven el representant que tenien i el regidor trànsfuga Josep Maria Prats entra a tots els consells d’administració. Pau Ricomà ha destacat que aquest repartiment ‘premia el transfuguisme i dóna 4 vegades més representació al PP que als partits que el guanyen en nombre de vots, ERC i C’s. Es una majoria absolutament exagerada i sobredimensionada que no reflecteix la proporcionalitat dels vots emesos i la composició del consistori. Alhora és una demostració de prepotència  ja que es dobla la presencia de l’equip de govern sobre la oposició’   Els republicans han criticat també l’augment del nombre de membres dels consells d’administració que passa de 13 components a 15 ja que entenen que és una mesura que va en contra de la racionalització administrativa i de qualsevol criteri d’eficiència econòmica.   Des d’ERC-MES-MDC han remarcat que un dels seus eixos de treball és la lluita per millorar transparència i la corrupció directament vinculat al control de les empreses municipals. En aquest sentit han recordat dues mocions que han presentat en el que va de legislatura i que feien referencia al compliment de les auditories de control a les empreses mixtes i a la implantació d’un reglament que garanteixi la transparència i la igualtat d’oportunitats en la contractació de les empreses publiques per acabar amb el clientelisme i la transparència.

ERC-MES-MDC estén la mà a Ballesteros per arribar a un acord d’estabilitat amb les forces de progrés

Des del grup municipal desmenteixen rotundament que el PSC hagi intentat negociar amb ells un possible acord de govern i lamenten el viratge cap a la dreta de l’equip de govern   ERC-MES-MDC nega rotundament que el PSC hagi fet cap intent de negociació amb el seu grup per buscar acords de governabilitat a l’Ajuntament de Tarragona. ‘El PSC no s’ha adreçat mai a nosaltres per establir negociacions per un possible govern de la ciutat o per explorar un pacte d’estabilitat. L’opció de Ballesteros ha estat triar els socis més dòcils i més situats a la dreta per assegurar-se una majoria acrítica que li permeti un últim mandat plàcid al capdavant de l’Ajuntament. El PSC busca la seva comoditat política i vol evitar que es moguin catifes’ assegura el seu portaveu municipal Pau Ricomà. Ricomà ha afegit que  ‘Ballesteros s’equivoca clarament, el que ara necessita Tarragona és activació, objectius estratègics de futur, lideratge, sortir del marasme en el que porta 4 anys encallada. Ha triat els socis més afeblits, amb menys empenta i més a la dreta’. És per això que lamenten que, havent-hi possibilitats de sumar forces de progrés a l’Ajuntament, el PSC opti pels partits més ancorats a la dreta.   Els republicans han manifestat també que no és cert que la impossibilitat d’arribar a un acord amb ERC-MES-MDC sigui per exigències del seu grup, com fer entrar  Tarragona a l’AMI. Unes afirmacions que s’han llençat des del grup socialista. ‘La bandera els ha servit com a pretext per descartar-nos de qualsevol possible negociació. En aquest sentit, nosaltres el que sempre exigirem és que l’Ajuntament no es situï en oposició al Parlament de Catalunya’ ha explicat Pau Ricomà en roda de premsa.   El portaveu republicà ha lamentat també que Ballesteros traeixi la voluntat de milers de votants i militants socialistes que no el van votar  per a què triés aquests socis preferents. Ha volgut remarcar també que un d’aquests socis, el Partit Popular, ha protagonitzat diverses trames de corrupció arreu del país, algunes d’elles en comarques tarragonines.

ERC-MES-MDC se suma al rebuig contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre

En el proper plenari presenta una moció amb d’altres grup municipals en aquest sentit Els grups municipals d’ERC-MES-MDC, CUP, PSC, CDC, UDC i ICV presentaran el proper dilluns una moció per mostrar el seu rebuig al nou pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre aprovat aquest mes de gener per part del govern d’Espanya. Pel grup municipal d’ERC-MES-MDC el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre ‘és un atemptat a la sostenibilitat del tram final del riu i especialment al fràgil ecosistema del delta de l’Ebre i una amenaça per les activitats econòmiques agrícoles i pesqueres i una cultura i paisatge que vertebra aquestes terres’, tal i com ha explicat el conseller Xavier Puig en roda de premsa. ‘Podríem malpensar i creure que ens estan tancant a poc a poc l’aixeta. O potser no tant a poc a poc’ Els republicans recorden que en el nou pla no es respecten els cabals que poden garantir el manteniment de l’ecosistema i la manera de viure al tram final de l’Ebre sota l’excusa de les comunitats de regants, ‘darrere de les quals sovint s’amaguen molts interessos que no són precisament dels pagesos que volen regar l’hort sinó canals, embassaments i grans corporacions’. El conseller Xavi Puig ha remarcat que ‘per a què ens fem una idea de la magnitud que estem parlant, l’impacte ecològic en el cabal d’aquest pla hidrològic és 2,5 vegades més gran que el del transvasament que proposava el ministre Arias Cañete’ El grup municipal d’ERC-MES-MDC se suma a la crida feta per la societat de les Terres de l’Ebre a participar en una gran mobilització el proper 7 de febrer a Amposta. Xavi Puig, recordant el lema d’aquesta manifestació ‘Sempre pugem naltros, ara baixeu valtros’ ha enviat un missatge clar a la societat ebrenca: ‘Nosaltres baixem i us donem tot el suport del món’.  

ERC-MES-MDC demana millores en la seguretat viària al tram conegut com el Camí del Llorito

Una moció dels republicans instarà al Ministeri de Foment a realitzar obres i senyalitzacions per tal d’augmentar la seguretat del trànsit ERC-MES-MDC vol que el Ministeri de Foment realitzi les accions necessàries per tal de millorar la seguretat viària en el tram de carretera que enllaça l’autovia A-7 i la carretera N-340 a l’alçada de la rotonda de la Savinosa. Aquest tram, conegut com el Camí del Llorito, presenta una alta densitat de transit i compta amb diversos accessos des de camins secundaris que estan mal senyalitzats i tenen poca visibilitat. El tram en qüestió presenta un cert grau de sinistralitat i és especialment perillós en el seu recorregut descendent. Malgrat la limitació de velocitat de la zona, fixada en 60 km/h, la percepció de molts usuaris sobre aquest tram és d’inseguretat. ‘Diversos conductors que transiten habitualment per aquest indret ens han transmès la seva preocupació per la manca de senyalització en els revolts i la mala visibilitat en algunes de les incorporacions’ explica el conseller Jordi Fortuny, qui recorda que ‘el passat 30 de setembre vam haver de lamentar en aquest tram un accident mortal que va costar la vida a dues persones’. Per tot això, el grup municipal d’ERC-MES-MDC presentarà una moció en el proper plenari per tal d’instar el Ministeri de Foment, titular d’aquest tram de carretera, a realitzar les actuacions necessàries per millorar-ne la seguretat. La mateixa moció insta el propi Ajuntament a prendre les mesures preventives que estiguin al seu abast encaminades a garantir la seguretat d’aquest tram.