Tarragona

Totes les notícies

ERC reclama explicacions al govern de Tarragona per l’informe de la Sindicatura de Comptes

El grup municipal d’ERC-MES-MDC demana explicacions a l’equip de govern pel contingut de l’informe de la Sindicatura de Comptes que apunta a irregularitats administratives en diferents processos de contractació de l’any 2016. ‘Reclamem a l’equip de govern que doni explicacions de forma immediata sobre el contingut d’aquest informe als grups de l’oposició i a la ciutadania. Ja hem sol·licitat una reunió amb el regidor responsable de contractació, Jose Luís Martin (PP) ’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Els republicans mostren la seva preocupació pels fets exposats al document ja que ‘l’informe apunta el que des d’ERC ja venim denunciant des d’inici de legislatura: que a l’Ajuntament de Tarragona li manca rigor i diligència a l’hora de gestionar contractes públics’.  Després d’haver accedit al contingut de l’informe, Pau Ricomà explica que ‘les recomanacions que inclou alerten de la manca de planificació i antelació a l’hora de tramitar les pròrrogues dels contractes, una manera de fer que posa de manifest la desídia de l’equip de govern en matèria de contractació’.  Ricomà recorda que ‘des d’ERC-MES-MDC portem temps demanant gestionar amb previsió suficient els contractes i les seves pròrrogues així com l’avaluació del compliment de l’objecte del contracte’.    

[OPINIÓ] 'Centre Recreatiu i Turístic, una oportunitat'

Aquests dies s’han donat passos definitius en l’autorització de la Generalitat a l’empresa Hard Rock per tirar endavant el Centre Recreatiu i Turístic (CRT). Un projecte que, esvaïdes les immenses ombres inicials, és bo pel Camp de Tarragona perquè implicarà la creació de nombrosos llocs de treball i la consolidació de nous nínxols de turisme: d’oci, de negoci i de convencions. Comencem per admetre que aquesta era una herència enverinada que rebien els responsables d’ERC de mans de l’anterior govern, quan primer es parlava de l’Eurovegas i després del Barcelona World -projectes faraònics respecte els quals ens oposàvem-. És just reconèixer l’excel·lent tasca de redimensió d’aquell faraònic propòsit inicial. Malgrat tractar-se d’un pla ambiciós, s’ha fet a escala humana, viable, reduint notablement el protagonisme del joc i atorgant un major paper als usos comercial, hoteler i de congressos i convencions. Amb exactitud: un casino, dos hotels temàtics, un centre aquàtic, un centre comercial i un auditori de gran capacitat. Els beneficis socials i laborals del CRT són per posar-los en valor. Una previsió de 2.176 llocs de treball directes a temps complert durant els primers 5 anys. I un total d’11.500 llocs de treball totals -directes i indirectes-, fet que equival a una tercera part de l’atur registrat al Camp de Tarragona (que pel 2017 era de 31.268 persones). Els acords inclouen convenis amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i la URV per prioritzar la contractació de persones desocupades i estudiants. Tanmateix es donarà preferència a subcontractar centres especials de treball i donar compliment a l’obligació de contractar un 2% de persones amb discapacitat i un 2% de persones amb risc d’exclusió social. Responsabilitat social que comportarà també que l’1% del total invertit -uns 7 dels 700 milions d’€ d’inversió inicial- es destinarà a projectes socials i culturals al Camp. Per exemple, en la prevenció i tractament de la ludopatia.

ERC demana a Ballesteros que faci fora del govern el partit més corrupte d'Europa

ERC demana a Ballesteros que faci fora el PP del govern de Tarragona després que s’hagi fet pública la sentència del cas Gürtel que condemna els populars per corrupció. ‘El PSC no pot mantenir el PP al govern de la ciutat després de la sentència. No podem tenir Tarragona en mans del partit més corrupte d’Europa’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà.   El portaveu d’ERC demana a Ballesteros ‘coherència amb el que s’està vivint al Congrés on el PSOE ha registrat una moció de censura en contra del PP. Si pels socialistes el Partit Popular no és digne de governar a Madrid, per què ho ha de ser per governar Tarragona?’. Pau Ricomà adverteix l’alcalde que ‘la comoditat del PSC amb el pacte actual no pot passar per sobre del dany per la imatge de Tarragona que suposa mantenir el PP al govern’.   Per tot això, Ricomà insta l’alcalde de Tarragona a trencar el pacte amb el PP de forma immediata i a buscar acords puntuals en els temes de ciutat durant el que queda de legislatura. ‘Si Ballesteros trenca el pacte amb el PP, tindrà l’oportunitat de fer un esforç de diàleg real amb l’oposició que beneficiaria molt la ciutat i els tarragonins’. Ricomà afegeix que ‘l’alcalde trobarà suports puntuals en tots aquells temes en què es prioritzin els interessos dels tarragonins. Per ERC no quedarà. Ho vam demostrar el darrer ple, votant a favor d’un paquet d’inversions arreu de la ciutat per valor de 7 milions d’euros que necessitava el nostre vot per tirar endavant’.  

[OPINIÓ] 'Inversió a Tarragona. Més enllà de les males maneres'

L’Ajuntament de Tarragona fa anys que no pot fer inversions a crèdit. L’endeutament va arribar a nivells gairebé descontrolats per culpa de decisions estratègiques –segurament hauríem de dir “poc estratègiques”- i de la mala gestió crònica. La sostenibilitat no ha estat mai un paràmetre d’actuació dels alcaldes tarragonins. A l’herència del pàrquing de Jaume I,  del cost de les polítiques clientelars, de l’intent de creixement especulatiu a Terres Cavades, l’alcalde actual hi ha contraatacat amb tenir la Tabacalera i el Banc d’Espanya tancats, ha continuat amb el clientelisme i ha substituït Terres Cavades per La Budellera, amb els mateixos actors-promotors com a protagonistes. Una veritable baralla de galls entre alcaldes, en què el premi és deixar Tarragona exhausta.   Ja fa anys que les entitats veïnals, i de tota mena, reclamen inversions públiques necessàries, algunes veritablement urgents. I vet aquí que l’equip de govern, lliurat parcialment de la prohibició d’accedir a nous crèdits a què Tarragona estava condemnada pel seu alt endeutament, presenta la possibilitat d’atendre una part d’aquestes reclamacions proposant demanar un crèdit de 7 milions d'euros. Ens trobem doncs davant d’inversions a tots els indrets de la ciutat, arranjaments de locals municipals, inversions en polígons, condicionament de centres escolars, reformes a la biblioteca de Torreforta, administració electrònica i un llarg etcètera interessant. Insuficient, sens dubte.   L’equip de govern va portar la proposta al ple amb la seva grolleria habitual. Per sorpresa, publicant-ho 24 hores abans a un diari de la ciutat, en exclusiva, com a cop d’efecte. Van convertir un conjunt d’inversions, que haguessin pogut ser el reflex de la feina en comú de tots els grups, perquè aquí hi ha aportacions de tots, i de reconeixement mutu de que junts podem fer coses per Tarragona, en un tripijoc. En la típica jugada de tafur en hores baixes.

L'ajuntament aprova la proposta d'ERC per millorar l'accessibilitat del cementiri de Tarragona

Llum verda a la proposta d'ERC-MES-MDC perquè el cementiri de Tarragona disposi d’un pla d’accessibilitat que acabi amb les barreres arquitectòniques que existeixen actualment. ‘Només entrar al cementiri ens trobem un esglaó al llindar de la porta que s’hauria d’eliminar i el paviment interior de l’espai dificulta la circulació amb cadira de rodes’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà. ‘El cementiri és un espai públic urbà i la Llei d’Accessibilitat de Catalunya  diu que l’Ajuntament ha de garantir l’accessibilitat i el manteniment d’aquests espais’ afegeix el líder republicà qui remarca que ‘és indispensable de fer cent per cent accessible un espai utilitzat per molta gent gran i per altres col·lectius amb dificultats de mobilitat’. Els republicans van presentar una moció al plenari del mes de maig on s’enumeren altres elements que requereixen una intervenció de millora en aspectes d’accessibilitat. ‘L’accés als columbaris on es dipositen les cendres és mitjançant una escala amb molta inclinació, inaccessible per persones amb mobilitat reduïda, i en tot el cementiri s’haurien de revisar les pendents perquè en alguns casos poden tenir una inclinació excessiva que dificulti la mobilitat’, explica Ricomà. Els republicans reclamen també que el panell electrònic informatiu de l’entrada del cementiri inclogui informació per invidents i especifiqui el recorregut adaptat per a cadires de rodes. Des d’ERC-MES-MDC demanen a l’Ajuntament que insti al propietari del Cementiri de Tarragona a elaborar el seu propi pla d’accessibilitat i que el Consell Municipal de la Discapacitat sigui partícip de la iniciativa fent les aportacions de millora que corresponguin. ‘L’accessibilitat és una assignatura pendent a Tarragona que no podem seguir dilatant en el temps’, lamenta Ricomà qui recorda que ‘a la ciutat no disposem d’un pla d’accessibilitat malgrat que fa 2 anys el ple va aprovar una proposta d’ERC per realitzar-lo’.

[OPINIÓ] 'No són polítics presos, són presos polítics'

El debat terminològic sobre la denominació que han de tenir els activistes, els artistes i els membres del govern de la Generalitat empresonats els darrers mesos no és innocu i, per tant, cal afrontar-lo. La categoria a la qual pertanyen no és només nominal i té rellevants conseqüències morals, polítiques i pràctiques que afecten la seva llibertat i la de tots els conciutadans de l’Estat espanyol. Em proposo apuntar algunes evidències que justifiquen que el seu empresonament es deu a causes polítiques i degut a la ideologia que professen, fet que qüestiona de dalt a baix la democràcia espanyola i la separació de poders indispensable en qualsevol estat de dret. Valgui una reflexió inicial: cap país, per dictadura que sigui, reconeix els seus presoners com a presos polítics perquè això restaria legitimitat a la pròpia autoritat estatal. “No són presos polítics, són polítics presos”, se’ns diu. Als efectes d’aquesta discussió no és gaire rellevant si són polítics o són activistes, pagesos o cambrers, perquè allò que és important és saber si estan empresonats a causa de les seves idees polítiques. Malgrat això, agrupar-los en l’etiqueta de “polítics presos” no s’ajusta a la realitat de tots i totes: a pesar que algunes persones mantenen la seva condició de responsables polítics (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull), alguns no ho eren quan els van empresonar (com en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez) i alguns que sí que ho eren llavors, no ho són ara perquè han hagut de renunciar a la seva activitat política (Dolors Bassa, Carme Forcadell i Quim Forn). Per cert, que una persona hagi de renunciar a la seva condició de representant democràtic per millorar les seves opcions de defensa judicial hauria de ser en sí mateix una immensa vergonya per a qualsevol democràcia. “No se’ls jutja per les seves idees sinó pels seus fets”, se’ns repeteix. Certament, se’ls jutja per les seves actuacions, clar que sí.

Unanimitat en la proposta d'ERC de realitzar un pla de finançament per renovar la flota d’autobusos de l’EMT

ERC-MES-MDC vol dotar d’un pla de finançament l’Empresa Municipal de Transports de Tarragona per la renovació de la flota d’autobusos. El conseller republicà i membre del Consell d’Administració de l’EMT Jordi Fortuny, explica que ‘reclamem que es comprometi pressupostàriament, any a any, l’aportació necessària per part de l’ajuntament per renovar els vehicles més vells. Actualment l’EMT disposa de 65 vehicles dels quals 7 superen els 20 anys de servei i seran 53 els que aniran superant els 15 anys de servei durant els propers 4 anys’. La proposta, que va arribar al plenari tarragoní en forma de moció va rebre l'unanimitat de tots els grups polítics. Des d’ERC-MES-MDC consideren del tot insuficient l’aportació de poc més d’1 milió d’euros anuals que Begoña Floria, presidenta de l’EMT i portaveu de l’equip de govern, va anunciar en consell d’administració i demanen una previsió d’inversió que solucioni les mancances de l’EMT. ‘Qualsevol empresa necessita un pla de finançament per planificar i fer front a les seves necessitats reals. L’Ajuntament ha de fer números i comprometre les aportacions que garanteixin un servei de transport públic en condicions’, afirma Fortuny. Els republicans destaquen que la renovació dels autobusos revertirà sens dubte en una millora de servei cap a l’usuari. ‘L’EMT compta amb més de 9 milions de viatgers cada any i les tarragonines i tarragonins mereixem uns autobusos moderns, confortables i accessibles’, conclou Jordi Fortuny.    

[OPINIÓ] Quan Roma crema, renova l’autobús

Aquesta setmana teníem notícia de l’incendi i explosió a Roma d’un autobús urbà. L’incendi s’atribueix a la falta de manteniment dels vehicles i a la seva antiguitat, superant de llarg els 15 anys de servei. Una ciutat com Roma, referent mundial pel turisme i patrimoni de la humanitat, no es pot permetre disposar d’uns serveis públics com els que reflecteix la notícia. Durant el 2017 s’hi han incendiat més de 20 autobusos urbans. Aquesta notícia ve a tomb per reflexionar sobre la situació de la flota d’autobusos de l’EMT de Tarragona.  No serem alarmistes. Les inspeccions tècniques que passen els vehicles de l’EMT són serioses i no puc imaginar una situació a Tarragona com la de Roma. Però sí que podem convenir en la necessitat que l’empresa disposi d’un pla de renovació constant, ja sigui per estar actualitzat en les millores tecnològiques i mediambientals, ja sigui per reduir l’impacte de les reparacions i major cost de manteniment del material que porta molts anys de servei. En definitiva, la renovació de material reverteix sense dubte en una millora de servei cap a l’usuari. Actualment, l’EMT disposa de 65 vehicles, dels quals 7 superen, ara ja, els 20 anys de servei i seran 53 els que aniran superant els 15 anys de servei durant els propers 4 anys, cosa que fa necessari que l’ajuntament programi la renovació els propers anys de manera singular. És aquest el compromís que com a grup municipal d’ERC-MES-MDC  elevarem al Ple de l’Ajuntament de Tarragona aquest mateix mes de maig. L’EMT és un instrument fonamental per a la mobilitat de Tarragona. Més de 9 milions de viatgers a l’any utilitzen els autobusos de l’empresa municipal. Interconnectar els barris i nuclis de població del terme municipal de Tarragona és la missió de l’empresa. El volum que actualment té l’empresa no es justifica pel nombre estricte d’habitants de Tarragona, sinó perquè tenim un urbanisme dispers, de ciutat extensa i esmicolada per tot el territori municipal.

[ÒPINIÓ] 'Ja arriba l’estiu... què farem amb els nens?'

Ben aviat arribaran les vacances d’estiu. És un temps imprescindible pels nens per desconnectar del seu dia a dia, per oblidar-se de les rutines escolars i per gaudir d’un merescut temps de descans. Aquesta necessària aturada sovint comporta dificultats en l’organització familiar. És innegable que la conciliació de la vida laboral amb la familiar és, en l’actualitat, un equilibri molt difícil de mantenir, sobretot per aquelles famílies amb especials dificultats o per les famílies, tant abundants en el nostre territori, que treballen en el sector serveis i tenen més feina a l’estiu que a l’hivern. Aquest difícil equilibri genera cada vegada més la necessitat de buscar per als fills alguna activitat organitzada durant els mesos de vacances, per tal que no es quedin a casa desatesos. Afortunadament les mares i els pares són cada vegada més conscients que cal buscar una activitat d’estiu que sigui alguna cosa més que un pàrquing on col·locar el nen i que pugui acabar convertint-se en una experiència enriquidora i inoblidable per l’infant. L’oferta de casals d’estiu a la nostra ciutat és múltiple i dispersa, amb moltes entitats que ofereixen un ampli ventall d’activitats estivals. L’ajuntament de Tarragona ofereix també casals d‘estiu i activitats esportives per als nens de la ciutat, principalment en els pavellons esportius ( de 8 a 14h), en les escoles dels barris i en dues escoles del centre de la ciutat (de 9 a 13h). Les activitats es fan només durant el més de juliol, sense considerar que hi ha moltes persones que es veuen obligades a treballar durant l’agost, i obligant a les famílies a apostar per un servei privat que sovint no es poden permetre i que precaritza encara més l’economia d’algunes famílies. És per això que en el proper ple demanarem que es revisi l’oferta de casals d’estiu de la ciutat del mes de juliol, vetllant per l’equilibri en tots els barris per tal d’apropar els casals a tots els nens i nenes, que s’ampliï la franja horària dels casals per tal de donar resposta a les necessitats reals de les famílies, ja que sovint l’horari limitat de 9 a 13 no soluciona res a les famílies en les que treballen tots els membres.