Tarragona

Totes les notícies

OPINIÓ | Més opacitat, menys Ikea

Ballesteros ens havia repetit fins a l’avorriment que IKEA no responia als seus requeriments, que no tenia notícies d’ells i que aquest silenci l’enfadava tant que no hi compraria mai més. Ara ens assabentem que entre el febrer i el juliol del 2018, l’empresa sueca havia enviat tres burofaxos desdint-se de la vinguda a Tarragona. Segons IKEA, per la poca diligència de l’Ajuntament de Tarragona. Coneixent com funciona l’Ajuntament, és un argument molt plausible.   Podem parlar d’això, de qui no ha fet els deures, però és molt més rellevant significar que Ballesteros ens ha embolicat. Ho ha fet repetidament. Però per què ho ha fet? Només per amagar un fracàs? Només ha fet com el nen irresponsable que amaga una malifeta? O ens ha manipulat? O ha volgut que res aturés els tràmits administratius per crear de zero un barri que tenia el seu origen, tan discutible com es vulgui, en l’arribada d’IKEA? La veritat és que tot fa molta pudor i el fet que Ballesteros ens hagi enganyat tantes altres vegades agreuja el tuf d’operació especulativa que fa tot plegat.   Ballesteros ha traït la confiança de la ciutadania i la meva, com a portaveu del principal grup de l’oposició. Em va repetir al seu despatx que no tenia notícia d’IKEA. Estaria bé que se’n recordés quan li vinguin ganes de fer apel·lacions buides a la confiança i a treballar plegats. S’ha comportat com un Frank Underwood de pa sucat amb oli.   Qui pretengui buscar en aquest article raons que van més enllà de la legítima denúncia, li suggereixo que recuperi les meves primeres declaracions, fetes el trenta de setembre de l’any passat quan es va fer públic que IKEA no venia a Tarragona. Les reproduiré literalment: «Seria molt fàcil a vuit mesos de les eleccions tirar-nos al coll de l'Ajuntament. No tinc elements de judici per fer-ho». Queda clar que li vam donar més marge de confiança de la que Ballesteros s’ha fet mereixedor.   Deia Thomas Jefferson que sense honestedat no hi ha bon govern.

ERC aposta per promoure l’autoconsum amb energia fotovoltaica a Tarragona

Els republicans proposen bonificacions d’impostos i simplificació dels tràmits per incentivar l’ús d’energia solar a Tarragona. El candidat d’ERC a l’alcaldia Pau Ricomà aposta perquè Tarragona es comprometi amb la lluita contra el canvi climàtic incentivant la utilització de l’energia solar fotovoltaica a la ciutat. Pau Ricomà defensa ‘la necessitat d’impulsar des de l’àmbit local la transformació energètica que permeti lluitar contra el canvi climàtic afavorint l’autoconsum a partir d’energies renovables’. El republicà explica que ‘volem impulsar bonificacions d’impostos als tarragonins que vulguin instal·lar plaques solars a casa seva i alhora simplificar els tràmits municipals’. El líder d’ERC anuncia que ‘l’aposta per les energies renovables estarà present al programa electoral d’ERC Tarragona perquè creiem que ha de ser un compromís de ciutat avançar cap a un model energètic sostenible i donar totes les facilitats possibles als tarragonins que optin per aquest model’. En aquest sentit, Pau Ricomà afirma que ‘la lluita contra el canvi climàtic és un dels reptes actuals més importants que qualsevol societat ha d’afrontar i requereix un compromís ferm i sòlid per part de la ciutadania. Qualsevol tarragoní compromès ha de comptar amb el suport i l’incentiu del seu ajuntament’. ERC presentarà al plenari del mes d’abril una moció encaminada a establir les bases d’una futura ordenança que contempli les bonificacions fiscals per l’ús d’energia solar. Bonificacions de fins al 50% de l’IBI durant cinc anys als habitatges que tinguin instal·lacions solars d’autoconsum i una modificació de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) incorporant una bonificació del 95% sobre la part del pressupost d’execució material (PEM) corresponent a la instal·lació d’autoconsum amb energia fotovoltaica. ‘ Des d’ERC recorden que la Llei 16/2017 de Canvi Climàtic reconeix que els ajuntaments són corresponsables de l’assoliment dels objectius definits en el mateix text.

Foto: Google Maps

ERC acusa el govern de PSC i PP de males pràctiques en la continuació del servei de retirada de vehicles a Tarragona

El grup municipal d’ERC denuncia el desgavell en la continuació del servei de retirada i immobilització de vehicles a Tarragona que gestiona una empresa privada. ‘Després que s’hagin esgotat els 4 anys de contracte i els 2 de pròrroga amb aquesta empresa, l’ajuntament aprova ara una continuació del servei de fins a 9 mesos contradient la llei de Contractes del Servei Públic’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà. El candidat d’ERC a l’alcaldia lamenta que ‘aquesta és una manera de procedir habitual de l’equip de govern del PSC i el PP, que esgota contractes municipals sense preveure una nova licitació obligant l’ajuntament a aprovar a corre cuita la continuació de serveis que no poden quedar descoberts’. Ricomà recrimina que ‘es dona continuïtat a contractes com el del servei de la grua municipal que costen més de 600.000 euros l’any incomplint el que indica la normativa vigent en contractació pública’. L’alcaldable d’ERC afirma també que ‘des d’ERC considerem que aquest servei es podria gestionar de forma municipal, sense necessitat d’externalitzar-lo i pagar sobrecostos a un tercer per una feina que podríem assumir perfectament des de l’ajuntament’. En aquest sentit, des d’ERC remarquen que ‘la necessitat de posar ordre en els contractes de serveis municipals es fa evident amb la mala gestió que estan duent a terme PP i PSC’. Els republicans afirmen que ‘el govern de Tarragona ens té massa acostumats a no fer cap tipus de seguiment del compliment dels contractes i a procedir de forma sistemàtica amb pròrrogues automàtiques i continuacions de servei’. Ricomà conclou denunciant ‘la desídia amb que actua el govern, una manera de fer ineficient que costa molts diners al tarragonins’.  

L'assemblea d'ERC ratifica per unanimitat la candidatura liderada per Pau Ricomà

 L’assemblea local d’ERC a Tarragona ratifica per unanimitat la candidatura encapçalada per Pau Ricomà per a les eleccions municipals del 26 de maig. Ricomà explica que ‘és una candidatura representativa de la realitat de la ciutat i preparada per impulsar el canvi que Tarragona necessita’. ‘La candidatura d’ERC a Tarragona és la continuïtat d'un projecte sòlid, fort i amb ganes i capacitat de governar la ciutat, aprofitant també l’experiència que ens han aportat aquests 4 anys liderant l’oposició a l’ajuntament’, relata Pau Ricomà. En aquest sentit, continuen a l’equip republicà Xavier Puig i Jordi Fortuny, ocupant el 3r i 5è lloc respectivament. Al número 2, Laura Castel pren el relleu de Mònica Alabart, qui per motius professionals abandona la primera línia de la política. A la part alta de la candidatura republicana s’incorporen la independent Paula Varas al número 4, Mary López al número 6, Manel Castaño al número 7, Cinta Pastó al número 8, el president de la secció local d’ERC Sergi Albarran al número 9 i Patrícia Botez al número 10. Manel Castaño, és veí de Sant Salvador i Sant Ramon, ha participat activament dels moviments associatius i veïnals del barri. Actualment treballa com a director del Centre de Recursos Pedagògics del Tarragonès, servei educatiu depenent del Departament d’Educació. En l’àmbit participatiu, va ser l’impulsor de la Taula d’Entitats de Sant Salvador. Mary López és veïna de La Floresta i ha estat implicada des de ben jove en el moviment sindical i en la lluita pels drets socials. Actualment és presidenta del comitè d’empresa d’una gran superfície comercial de Tarragona. Paula Varas és xilena i va créixer a l’exili per retornar anys després al seu país on va participar activament dels moviments socials contra la dictadura. Viu a Catalunya des fa 15 anys on treballa de consultora per l’Amèrica Llatina. És membre de l’Associació Allende a Tarragona i impulsora de la Coordinadora Llatina de Tarragona creada recentment.

D'esquerra a dreta: Mary López, Pau Ricomà, Paula Varas i Manel Castaño

Mary López, Manel Castaño i Paula Varas formaran part de la llista d’ERC liderada per Pau Ricomà

El candidat d’ERC a l’alcaldia Pau Ricomà anuncia la seva voluntat d’incorporar a la candidatura republicana per les municipals de Tarragona a Mary López, Manel Castaño i Paula Varas. Ricomà destaca que ‘són persones amb coneixement i experiència en participació ciutadana a peu de carrer que aporten gran valor a la nostra candidatura’. Manel Castaño, veí de Sant Salvador i Sant Ramon, ha participat activament dels moviments associatius i veïnals del barri. En l’àmbit participatiu, va ser l’impulsor de la Taula d’Entitats de Sant Salvador. Mary López és veïna de La Floresta i ha estat implicada des de ben jove en el moviment sindical i en la lluita pels drets socials. Actualment és presidenta del comitè d’empresa d’una gran superfície comercial de Tarragona. Paula Varas és xilena i va créixer a l’exili per retornar anys després al seu país on va participar activament dels moviments socials contra la dictadura. Viu a Catalunya des fa 15 anys on treballa de consultora per l’Amèrica Llatina. És membre de l’Associació Allende a Tarragona i impulsora de la Coordinadora Llatina de Tarragona creada recentment. El candidat d’ERC a l’alcaldia destaca que tan Castaño com López i Varas ‘són exponents de la ciutadania diversa que reclama ser motor del canvi a Tarragona per fer una ciutat inclusiva, desacomplexada i que mira endavant’. El líder republicà explica que la candidatura d’ERC serà paritària, seguint la filosofia del partit d’implantar llistes cremallera arreu del país. La llista d’ERC serà ratificada aquest dijous per l’assemblea local del partit a Tarragona.   Mary López García (1973) Nascuda a Tarragona i veïna de La Floresta on va estudiar i créixer. Casada i mare de dos fills. Amb formació com a monitora d’activitats físiques dirigides, és instructora de zumba. Molt implicada amb els moviments socials, la cultura popular, el sindicalisme i els moviments veïnals. Des de ben jove ha participat activament en moviments de protesta i reivindicatius en l’àmbit dels drets dels treballadors, el feminisme o la millora dels barris de Ponent de Tarragona.

Pau Ricomà denuncia l’opacitat de Ballesteros amb els pagaments pendents dels Jocs del Mediterrani

Pau Ricomà denuncia que ‘és escandalós que el PSC sigui incapaç de donar informació clara sobre pagaments pendents dels Jocs. De debò no saben quines factures han pagat i quines no?’. El líder d’ERC explica que, ‘després de rebre queixes d’entitats i proveïdors privats que asseguren que no han cobrat treballs realitzats en el marc dels Jocs del Mediterrani, vam sol·licitar informació a l’alcalde i no hem obtingut resposta’.  El grup republicà va formular per escrit el passat 13 de febrer diverses preguntes en relació als pagaments pendents dels Jocs i ‘Ballesteros ens va assegurar durant el plenari del 15 de febrer que ens respondria en 24 hores’.  Des d’ERC expliquen que la resposta no va arribar i ‘vam donar un mes de marge, fins al plenari del 18 de març, quan vam tornar a reclamar informació de les factures pendents de pagar i ens van respondre amb vaguetats’. Les preguntes formulades per ERC feien referència explícita a quins proveïdors i entitats se’ls hi deuen diners, ja sigui per factures, convenis o contractes de col·laboració durant els Jocs del Mediterrani. ‘Qualsevol organització seriosa hauria de portar un control comptable que permetés donar resposta a aquest tipus de preguntes’, afirma Ricomà. El portaveu republicà lamenta que ‘estem davant d’un nou cas flagrant d’opacitat de l’alcalde Ballesteros en relació als Jocs del Mediterrani’. Des d’ERC remarquen que ‘no es tracta només de que estan vulnerant el Reglament Orgànic Municipal en no donar-nos resposta, sinó que segueixen sumant ombres de mala gestió i opacitat sobre el projecte estrella de Ballesteros’. Pau Ricomà exigeix a l’alcalde i al conseller responsable dels Jocs del Mediterrani que facilitin immediatament la informació sol·licitada i que ‘en cas que quedin pagaments pendents, es procedeixi a liquidar-los de forma immediata’.  

Pau Ricomà i Laura Castel

Pau Ricomà proposa Laura Castel com a número 2 d'ERC a les eleccions municipals a Tarragona

La senadora Laura Castel pren el relleu a la regidora Mònica Alabart i ocuparà el número 2 de la llista del candidat d'ERC a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà. Una proposta que passarà per l'aprovació de l'assemblea local d'ERC el dijous 28 de març . Ricomà explica que 'la incorporació de Laura Castel a l'equip és una mostra clara de la voluntat que tenim de governar la ciutat de Tarragona, incorporant una persona treballadora, implicada, amb un currículum brillant i amb qui hem col·laborat des de fa molt temps'. El candidat d'ERC destaca que 'Laura Castel ha estat durant els últims anys una extensió de la feina que hem fet des del grup municipal per defensar les necessitats i els interessos dels tarragonins a totes les institucions'. Alguns exemples d'aquesta feina conjunta són 'les xarxes elèctriques tancades per la indústria, les infraestructures ferroviàries, els accessos a l'autovia A7 o les pantalles de protecció acústica'. Laura Castel ha manifestat en la seva presentació que 'és un orgull formar part d'aquest equip amb qui he col·laborat activament els últims anys'. Castel explica que 'la feina feta amb les xarxes tancades és il·lustrativa d'aquesta feina col·laborativa per aprofitar la presència d'ERC en totes les institucions i defensar els interessos de Tarragona i del territori. Va sortir del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament i l'hem portat al Congrés, al Senat i a les institucions europees'. Castel pren el relleu a la consellera Mònica Alabart que deixa l'ajuntament de Tarragona després de quatre anys per motius professionals. Alabart s'ha mostrat 'molt contenta que sigui la Laura qui agafi el relleu' i ha manifestat que 'seguirà vinculada i treballant activament amb el partit, especialment amb Les Republicanes, un projecte que vam arrencar fa un any amb les dones d'ERC Tarragona'. El candidat Pau Ricomà avança que 'des d'ERC apostem per una llista cremallera, diversa i representativa de la pluralitat de Tarragona'.

OPINIÓ | L'Ajuntament ha de liderar les polítiques d'habitatge

La setmana passada va tenir lloc una taula rodona, convocada per la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, en la que els diferents partits vam poder explicar el nostre model de ciutat i les propostes concretes sobre habitatge. És de justícia començar per felicitar al director de la Càtedra, Sergio Nasarre i al seu equip, no només per l’organització de la trobada, sinó sobretot per la qualitat del treball que desenvolupen. El tema més recurrent al llarg del debat va ser el creixement de la ciutat en contraposició a la regeneració urbana. Una qüestió respecte a la qual, en el meu torn d’intervenció, em vaig posicionar clarament. Tarragona està patint un procés accelerat de depreciació, en alguns barris d’incipient degradació, que hem de revertir de manera urgent. Aquest plantejament és la clau de l’urbanisme actual i neix de la consideració de la ciutat com un marc de convivència on les persones puguin desenvolupar els seus projectes vitals. Des d’aquesta perspectiva, no té cap sentit deixar que la ciutat construïda caigui de vella, que es despobli, que els comerços tanquin i que alhora estiguem construint una ciutat paral·lela als extrems de la ciutat i als espais amb més valor natural i paisatgístic. Això vol dir que la ciutat no ha de poder créixer? És clar que ha de poder créixer, però de manera ordenada, sostenible i evitant cedir a cap gran promotor el monopoli del creixement durant les pròximes dècades. Es pot créixer sense desenvolupar mega projectes depredadors com La Budellera i la Vall del Llorito, ni generant noves concentracions de grans superfícies que enfonsen el comerç local? És clar que sí, però això demana un canvi d’actitud per part dels responsables polítics de l’Ajuntament, massa habituats a delegar la seva responsabilitat d’ordenament de la ciutat als interessos de determinats agents privats. No se’n parla massa, però Tarragona té en el seu planejament la perspectiva de construcció de més de 15.

ERC demana un front comú per deslliurar Tarragona del trànsit de trens de mercaderies

Esquerra Republicana a Tarragona vol un front comú per instar el Ministeri de Foment a impulsar la plataforma ferroviària per mercaderies des del nus ferroviari de Vila-seca fins a Castellbisbal. ‘Hem de deslliurar la ciutat de Tarragona i altres poblacions del transit de mercaderies, més encara quan algunes són de matèries perilloses’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. Des d’ERC aposten perquè la millor solució seria ‘la creació d’una plataforma viària per mercaderies, possiblement paral·lela a l’actual via de l’AVE entre Vila-Seca fins a Castellbisbal eliminant l’impacte sobre la costa i les diverses poblacions’. Els republicans presenten al plenari del 18 de març una moció en aquest sentit, destacant que ‘la solució actual del tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona no ens dona cap garantia que sigui provisional’ i expliquen que ‘diverses dades alerten de la saturació d’aquesta via al voltant del 2025 amb una previsió de circulació de més de 200 combois diaris’. Des d’ERC reclamen una solució definitiva per l’interior del territori i destaquen que en altres trams ferroviaris ha quedat palesa la insuficiència del tercer fil com a solució . ‘Hem vist com el caos ferroviari en el  tercer fil entre València i Castelló ha obligat a projectar una doble plataforma d’ample internacional. Aquesta és la solució idònia i si es pot fer per 60 km a València també s’ha de poder fer pels 80 i escaig entre el Camp de Tarragona i Castellbisbal’, afirmen els republicans. Des d’ERC alerten que la solució de recuperar la línia Reus-Roda també comporta molts inconvenients, ‘com el coll d’ampolla pel gran nombre de combois que haurien de conviure en aquesta via i l’impacte de la circulació de mercaderies per la Rambla del Vendrell, l’Arboç o Vilafranca’. Ricomà reclama ‘solucions definitives per a una necessitat flagrant del territori’ i lamenta que ‘el Ministeri de Foment va iniciar fa més de 10 anys un estudi per la doble via per mercaderies que, inexplicablement, va aturar’.