Tarragona

Totes les notícies

El GM d'ERC-MES-MDC considera que tirar endavant els Jocs del Mediterrani, en les condicions econòmiques actuals, és una temeritat.

L'Estat ha demostrat, una vegada més, el seu menysteniment vers Tarragona. Els tarragonins tenen dret a ser consultats sobre el futur de la ciutat El GM d'ERC-MES-MDC lamenta que en el projecte de pressupostos presentat ahir pel Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, no hi figurin els 15M€ que l'Estat espanyol es va comprometre a aportar per als Jocs del Mediterrani 2017, el qual ja hauria de tenir pràcticament resolt el seu finançament. Aquesta falta d'inclusió en els pressupostos indica, per una banda, el greu menysteniment que el govern de l'Estat té cap a la nostra ciutat i que no confia en absolut en els Jocs del Mediterrani 2017. I, per altra banda, es repeteix l'abandonament pressupostari de Tarragona, fet que comporta reduir les nostres oportunitats de desenvolupament econòmic i laboral, i que queda clarament exemplificat en projectes inacabats com el corredor ferroviari del mediterrani o l'acabament de l'A27, entre d'altres. Per al GM d'ERC-MES-MDC tirar endavant els Jocs del Mediterrani 2017, en les condicions econòmiques actuals, és una temeritat. L'aportació de l'Estat és condició necessària, però no suficient, per a garantir el finançament dels Jocs. Tarragona s'ha endeutat amb un préstec de 12M€, falten els 15M€ de l'Estat i 22M€ en patrocini privat, això sense comptar amb les possibles desviacions de pressupost, que podrien afegir més dèficit a l'actual. Sense els diners que manquen, el futur dels Jocs és ben incert. Per tirar endavant el projecte, amb garanties, falten al voltant de 50M€. Uns diners que haurem de pagar tots els tarragonins. I cal recordar que la situació financera actual de la Corporació és molt delicada, amb un deute molt important, xifrat al voltant de 200M€ degut, entre altres qüestions, a projectes com l'aparcament de Jaume I, que ha nocasionat un forat econòmic de 27M€. Hem de sumar-hi 50M€ més? Des del GM d'ERC-MES-MDC considerem que no podem fer uns jocs que impliquin assumir tots els riscos i endeutament del projecte i, per contra, els beneficis no reverteixin en la ciutat.

El Grup Municipal d’ERC-MES-MDC critica la inadequada reglamentació de l’espai públic

El decret d’alcaldia de 24 de juliol fa un flac favor a la convivència i a l’ús popular de l’espai públic. El decret d’alcaldia sobre l’autorització de menjars populars amb motiu de festes de barri organitzades per associacions veïnals es tracta d’una normativa restrictiva dels usos de l’espai públic i contrària als costums i tradició locals d’ús popular de l’espai públic per part de les diverses entitats veïnals, cíviques, esportives, culturals, socials de Tarragona. Sota l’aparença de solucionar no sabem quins conflictes entre organitzadors i veïnat s’amaga una clara voluntat de restringir, segons convingui a l’equip de govern, l’ús de l’espai públic. El Grup Municipal d’ERC-MES-MDC entén que la convivència, el civisme i les bones relacions entre els diferents actors és la base del comportament d’una ciutadania responsable. Regular aquesta convivència per decret i restringint així allò que és costum, no creiem que sigui la millor manera d’actuar políticament. Darrera d’aquest Decret podem trobar implícits la restricció de costums arrelades com les paelles, sardinades populars organitzades per entitats de la nostra ciutat i altres esdeveniments. Des del Grup Municipal apostem, en canvi, per instruments com la mediació, molt més eficaç i adequat per a resoldre els possibles conflictes sorgits de les costums.  

El GM d’ERC-MES-MDC lamenta que la UOC anunciï el tancament de la seva seu a la ciutat de Tarragona.

El GM fa arribar a l’alcaldia una sèrie de preguntes sobre aquest anunci. Davant la informació apareguda a la pàgina web de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) anunciant el tancament de la seva seu a la ciutat de Tarragona, el Grup municipal d’ERC-MES-MDC, tot lamentant la decisió, ha fet arribar a l’Alcalde una sèrie de preguntes relacionades amb aquest fet. El GM ha demanat informació sobre quins són els motius que han dut a la UOC al tancament de la seva seu de Tarragona, des de quan ho sap l’Ajuntament i quines són les actuacions fetes per la corporació per a evitar-ho. Cal recordar que l’actual seu de la UOC va ser possible gràcies al conveni, que a l’any 2009, van signar la citada universitat i l’Ajuntament de Tarragona, donant resposta una reclamació històrica. Des del Grup Municipal lamentem l’anunci del tancament de la seu de la UOC a Tarragona i esperem que aquesta decisió sigui reconsiderada, fent possible el manteniment del centre a la nostra ciutat. Segons Mònica Alabart, consellera del GM, a ERC-MES-MDC aposta decididament per l’educació al llarg de la vida com a eina per a garantir una millora de les oportunitats socials i laborals de les tarragonines i els tarragonins. És per això que Alabart defensa que Tarragona no pot perdre la seu universitària de la UOC ni les oportunitats que aquest centre ofereix a aquells que volen seguir formant-se.  

EL GRUP MUNICIPAL D’ERC-MES-MDC MOSTRA LA SEVA PREOCUPACIÓ PER LES DARRERES INFORMACIONS APAREGUDES EN RELACIÓ A LA CONSTRUCCIÓ DE LA VILA MEDITERRÀNIA.

El Grup Municipal d’ERC-MES-MDC mostra la seva sorpresa per les informacions aparegudes avui als mitjans de comunicació sobre el concurs públic per crear la Vila Mediterrània. En les reunions amb el conseller Javier Villamayor, per a parlar sobre el projecte dels jocs del mediterrani 2017 i rebre la informació corresponent, no s’ha informat sobre aquest assumpte. No genera un clima de confiança que s’amagui informació en les reunions. Així mateix, ens sobta que en el pressupost operatiu, facilitat per l’Ajuntament, s’hagi habilitat una partida per un import de 3.885.205.50€ (IVA inclòs) per a la manutenció i allotjament dels esportistes i , en canvi, les informacions aparegudes avui parlin d’un valor estimat de 5.305.785€ (IVA inclòs); un augment del 51%. També veiem amb preocupació que es marqui un radi de 30 km per a allotjar als esportistes, tècnics i organitzadors donat que aquest fet provoca que assumint Tarragona tots els riscos del projecte, no aconsegueixi cap benefici per a l’economia local de Tarragona.  

La celebració del ple monogràfic dels Jocs és una victòria de l’exigència de transparència que hem fet des de l’oposició

Els principals beneficiaris de la celebració d’aquest ple seran els ciutadans, que tindran, per fi, tota la informació del projecte. La convocatòria del ple extraordinari sobre els Jocs ens genera gran satisfacció ja que permetrà que es parli públicament del projecte i que es posi damunt de la taula molta informació que, a dia d’avui, és desconeguda per la ciutadania. L’equip de govern s’ha compromès a donar tota la informació sobre patrocinis públics i privats en la propera sessió plenària que haurien de garantir la viabilitat econòmica de la cita esportiva. Esperem que aquesta convocatòria no sigui una maniobra més de dilació en el temps per endarrerir la transparència en la informació que envolta els Jocs i que podria apropar-nos, encara més, a un punt de no retorn que no ens deixés marge de maniobra. La data del 4 de setembre esdevindrà molt important i serem molt exigents en que les informacions que ens presenti l’equip de govern siguin prou convincents i argumentades i ens presentin un projecte que il·lusioni la ciutat, cosa que fins ara no ha passat. En aquest sentit, pensem també en tots els voluntaris i persones que estan treballant i posant molt d’esforç en aquest projecte, un esforç que no voldríem que es malbaratés Celebrem que la tasca d’oposició que hem dut a terme en poques setmanes permeti desencallar la situació de manca de transparència que envolta els Jocs del Mediterrani des dels seus inicis i esperem que serveixi per accelerar un projecte que s’havia quedat ensopit. La nostra determinació és la de fer una oposició molt més exigent del que s’ha fet en els darrers anys per garantir que la informació de tots els temes de ciutat importants arribi als ciutadans. Pau Ricomà Portaveu grup municipal ERC-MES-MDC  

Gran satisfacció d’ERC-MES-MDC per la unanimitat en l’aprovació de la moció per un estudi de la qualitat de l’aire

L’acord per unanimitat del ple tarragoní per tirar endavant l’estudi de la qualitat de l’aire al polígon sud és una gran notícia. Creiem que la ciutadania no pot viure amb la preocupació i el dubte sobre l’aire que respira i avui s’ha fet un gran pas per posar llum a una reivindicació que s’ha articulat a través de la plataforma Cel Net i que han recollit tots els grups polítics del consistori tarragoní. La decisió presa avui pel plenari municipal, sumada a la Taula de control de l’aire que ja s’ha constituït aquesta setmana, conformen un marc idoni per coordinar i debatre l’impuls de l’estudi. Celebrem també l’aprovació per unanimitat de la moció que ha de permetre l’elaboració d’un llibre blanc de les necessitats bàsiques en matèria d’equipaments. El llibre blanc servirà d’inventari dels equipaments existents i permetrà saber les seves característiques bàsiques, el seu estat de conservació, l’adequació als usos i necessitats presents i futures i les possibilitats d’ampliació. Per la seva elaboració volem comptar amb la participació directa de la ciutadania i d’aquelles entitats que pel seu objecte social en puguin sortir beneficiades. També ens produeix gran satisfacció el compromís que s’ha adquirit amb la sanitat pública mitjançant la moció presentada amb ICV-EUiA i PSC i que ha rebut el suport de la resta de grups, excepte el de CiU que s’ha abstingut. D’altra banda, lamentem profundament que no hagi prosperat cap de les dues mocions relacionades amb l’Associació de Municipis per la Independència, que presentàvem conjuntament amb altres grups municipals. El vot contrari a l’adhesió de la ciutat de Tarragona a l’AMI era previsible, però teníem l’esperança que podria prosperar la moció que plantejava una consulta ciutadana perquè fossin els tarragonins els que decidissin sobre aquest punt. La votació en contra d’aquesta consulta suposa una negació explícita d’una forma de democràcia participativa i directa que hauria de ser un dret indiscutible dels ciutadans.

ERC-MES-MDC promourà una consulta ciutadana sobre l’adhesió de Tarragona a l’AMI

Els consellers del grup municipal ERC-MES-MDC volem que l’Ajuntament organitzi una consulta ciutadana per decidir si Tarragona s’ha d’adherir o no a l’AMI. I volem que es celebri no més tard de la tardor de 2015. Considerem que aquesta decisió requereix de mecanismes de presa de decisió col·lectius, més encara quan la posició de rebuig a aquesta adhesió per part de la majoria del plenari tarragoní està confrontada amb la percepció que una part important de la ciutadania s’hi mobilitza a favor. En els darrers anys, els ciutadans de Tarragona s’han mostrat actius a l’hora d’expressar la seva opinió sobre el procés polític que viu el país. L’octubre del 2010, 6.766 persones van participar en la consulta popular ‘Tarragona Decideix’ i el 9N de 2014, 30.341 persones van desafiar el Tribunal Constitucional votant durant la jornada participativa. En aquest context, el juliol de 2013, es va produir la recollida de signatures més important que recorda la ciutat. 9370 tarragonins van reclamar a l’Ajuntament de Tarragona que la ciutat s’adherís a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), un exercici de participació democràtica de la ciutadania que el Consistori hauria de valorar. Creiem que la democràcia representativa és fonamental i desitjable, però és necessari complementar-la amb molta més democràcia directa i participativa. Per tot això, el proper divendres presentarem, conjuntament amb la CUP, una moció per tirar endavant una consulta ciutadana sobre l’adhesió de Tarragona a l’Associació de Municipis per la Independència.  

ERC-MES-MDC proposa l’elaboració d’un llibre blanc que serveixi de base per a un futur pla d’equipaments municipals

A la ciutat de Tarragona és recurrent el debat polític, mediàtic i ciutadà sobre l’ús que s’ha de donar a determinats equipaments com la Tabacalera, el preventori de la Savinosa o el Banc d’Espanya entre altres. Els consellers d’ERC-MES-MDC creiem que és necessari invertir l’ordre del debat i plantejar, com a punt de partida, la necessitat d’elaborar un llibre blanc que defineixi amb claredat quines són els equipaments de tot tipus que necessita la ciutadania – cultural, social esportiu, administratiu, etc – en tot el terme municipal. Detectades aquestes necessitats, arribaria el moment de decidir on, com i amb quines característiques s’ha d’ubicar cada equipament. El llibre blanc actuaria com a inventari dels equipaments existents i permetria saber les seves característiques bàsiques, el seu estat de conservació, l’adequació als usos i necessitats presents i futures i les possibilitats d’ampliació. Al mateix temps, recolliria les necessitats objectives bàsiques que es poden deduir dels diversos instruments de planificació sectorial vigents. Alguns exemples d’aquests instruments a nivell de Catalunya serien el Mapa de lectura pública, el Pla director d’instal·lacions i equipaments esportius, el Pla director Sociosanitari o el Pla Estratègic d’Usos i la Gestió del Temps a la Vida Quotidiana. A nivell local també existeixen instruments de gran vàlua que van des del POUM fins el Pla Local d’equipaments culturals impulsat per ERC durant la legislatura 2007/2011, passant pel Pla Director d’Espais Verds a Tarragona. Des d’ERC-MES-MDC apostem per un procés de formulació d’aquest llibre blanc que compti amb una fase de participació pública, posant l’èmfasi en les entitats que pel seu objecte social en podrien sortir beneficiades; i alhora amb una fase de confecció tècnica que s'ha de realitzar amb els recursos propis de l'ajuntament, sense que calgui externalitzar els treballs. Creiem fermament que cal evolucionar dels equipaments centralitzats als equipaments de proximitat, distribuïts per tot el teixit urbà en funció de les necessitats de la població i les projeccions demogràfiques que es preveuen en els propers anys.

Tarragona ha de disposar d’unes bases de subvencions esportives objectives, transparents i adequades de suport a les entitats esportives de la ciutat.

El GM d’ERC-MES-MDC considera que la situació que pateixen les entitats esportives tarragonines que treballen l’esport base no són pròpies d’una ciutat que el vol fomentar. El GM d’ERC-MES-MDC veu amb preocupació la situació per la qual està passant el CBT, que segons les informacions aparegudes en premsa, podria perdre la plaça per a inscriure’s en la LEB plata degut a l’incompliment financer per part de l’Ajuntament, un fet que ja es va donar en la temporada passada. Aquest situació també ha provocat que el club no hagi pogut fer la planificació adequada de la temporada i la pèrdua de possibilitats de fitxatges. Des del GM d’ERC-MS-MDC demanen que la ciutat s’impliqui més en els projectes esportius de casa, tant semiprofessionals com amateurs, i fomenti decididament l’esport de base com a eina essencial de formació del jovent. Sembla, segons la consellera Mònica Alabart, que la celebració dels Jocs del Mediterrani 2017 van en detriment dels nostres esportistes, quan l’objectiu de la realització d’aquest esdeveniment hauria de ser el foment de la pràctica esportiva a la ciutat. Aquest és el segon cas aparegut en els darrers dies pel que fa a la política esportiva de l’Ajuntament, contraria al foment de l’esport. Recordem que la setmana passada aquest grup ja va denunciar que l’Ajuntament de Tarragona només ha implementat el 26.32% dels 38.000€ compromesos en la moció aprovada el 23 d’octubre de 2015, i presentada per ERC-MES-MDC, que demanava que s’establís una línia de beques i ajuts d’un mínim de 38.000€ per a subvencionar l’activitat esportiva d’aquells tarragonins d’entre 6 i 16 anys que, per qüestions de rendes familiars insuficients, no puguin accedir a aquesta pràctica. Aquests dos casos se sumen a la situació d’altres clubs, que o bé no reben el suport del municipi i/o es veuen obligats a utilitzar instal·lacions esportives de fora el municipi per a poder seguir amb les seves activitats, que no són cap altre que el fomenten l’esport de base, com a eina d’ensenyament i treball social.