Tarragona

Totes les notícies

Font: Tarragona Turisme

ERC reclama un pla d'acció pel manteniment del patrimoni històric de Tarragona

Pau Ricomà reclama a l'ajuntament de Tarragona una aposta forta per posar en valor el patrimoni històric de la ciutat i demana que s'impulsi un pla de treball conjunt amb les administracions superiors. 'Els diversos despreniments que s'han produït a la muralla i les esquerdes aparegudes a l'amfiteatre són un toc d'alerta preocupant que no podem ignorar', afirma el líder republicà. Des d'ERC aposten per millorar les partides destinades al manteniment, conservació, restauració i posada en valor del patrimoni i qüestionen quines han de ser les prioritats d'actuació. 'L'actual govern aposta per actuacions 'espectaculars' i després no sap què fer-ne, com les grades de la plaça dels Sedassos. El monument segueix rodejat per una tanca, amb una part caiguda, oferint una imatge lamentable', apunta Ricomà qui afegeix que 'cal prioritzar la conservació per sobre d'actuacions de dubtosa utilitat'. Pels republicans, les accions de conservació del patrimoni han d'anar acompanyades per 'una millora en l'accessibilitat dels monuments i la dotació del personal necessari i permanent que garanteixi un bon servei als recintes patrimonials'. Pau Ricomà posa l'accent també en el fet que 'el patrimoni és la nostra carta de presentació al món i s'ha d'explicar millor, amb criteris històricotècnics, de forma més acurada en cada monument i emmarcant-lo en el relat històric de la ciutat'. Esquerra Republicana portarà aquesta proposta al plenari amb una moció que insta l'ajuntament a establir i executar un pla de treball conjunt entre les diferents administracions competents en patrimoni històric. 'Som Patrimoni de la Humanitat i hem d'apostar per una bona atenció patrimonial preventiva, reparadora i conservadora i per disposar d’un relat històric de la ciutat a l’abast de tothom', conclou Pau Ricomà.

Les dones castelleres reben el XIII Premi Montserrat Bertran que lliura ERC en el marc del Dia de la Dona

El paper de la dona en el món casteller i el seu esforç per feminitzar aquest espai de cultura popular els darrers anys, ha rebut el XIII Premi Montserrat Bertran que lliura anualment la secció local d'ERC Tarragona. ERC atorga aquest guardó en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona i enguany ha estat recollit per diverses representants de les quatre colles tarragonines: Anna Guasch, de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, Mireia Garcia Mohedano, dels Xiquets de Tarragona, Esther Cabrera, dels Xiquets del Serrallo i Mònica Montoro, dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Totes elles han sigut protagonistes de la feminització de les seves colles i recollien el premi en representació dels centenars de castelleres que contribueixen a normalitzar la presència de la dona en un món casteller molt masculinitzat.  El premi el van lliurar el candidat d'ERC a l'alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà i la consellera d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona, Mònica Alabart, en un acte celebrat aquest diumenge a la Plaça dels Sedassos de Tarragona.      El Premi Montserrat Bertran ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l’any 2007 en motiu del Dia Internacional de la Dona, reconeixent figures femenines que destaquen per la seva tasca de sensibilització envers la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participació social de les dones a la ciutat de Tarragona’. El guardó reivindica la figura de la pedagoga Montserrat Bertran, qui va ser directora de l’Escola Normal de Tarragona l’any 1936. Bertran va exercir també de professora numerària de Pedagogia i va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines. En anteriors edicions del premi han estat guardonades persones com Núria Francino, agent cultural, Maria Cinta Comí Tono, peixatera del Mercat Central, i la presidenta d’Òmnium Tarragonès Rosa Maria Codines, entre altres.

Pau Ricomà demana als tarragonins dibuixar junts el canvi que Tarragona necessita

Ricomà omple el Metropol en la seva presentació com a candidat d'ERC en un acte on l’acompanyen Roger Torrent i candidats d’arreu del territori.   Pau Ricomà  confia en dibuixar la Tarragona del futur de la mà dels tarragonins, a qui apel·la per construir conjuntament ‘una Tarragona pròspera i amb valors republicans al servei dels tarragonins’. Ricomà ha posat èmfasi en que ‘hem de dibuixar junts la Tarragona que volem, com més gent millor, com més energia concentrada, millor’. El dibuix que proposa Pau Ricomà per tirar endavant el canvi que Tarragona necessita passa per ‘dibuixar una ciutat cohesionada, participativa, amb una administració moderna, amb el riu com a gran espai de connexió i amb clar compromís metropolità’. El candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona creu que ‘la cultura ha d’arribar a tothom i ha de ser motor de canvi’ i assevera que ‘hem de gestionar Tarragona amb responsabilitat global, recuperant l’orgull de passat per tenir esperança en el futur’. El Teatre Metropol s’ha omplert amb una acte que ha comptat amb la presencia del president del Parlament Roger Torrent i destacats líders republicans del territori. Ricomà s’ha compromès a ‘millorar la ciutat, amb l’ajuda de tots’ i, adreçant-se als centenars de veïns presents a la sala ha afirmat que ‘vosaltres sou els veritables amos de la ciutat i heu de ser els protagonistes d’aquest salt endavant que farà Tarragona amb ERC al capdavant’. Pau Ricomà es compromet a ‘posar tota la il·lusió del mon en somiar la Tarragona que volem i dibuixar-la junts’ i convida els tarragonins a ‘no fer cas dels fatalistes que diuen que tornaran a guanyar els mateixos i desempallegar-nos del conformisme’. Durant la presentació del candidat d’ERC, conduïda per la diputada Raquel Sans,  s’ha pogut visionar un audiovisual amb la participació de 23 tarragonins que han destacat els valors de Pau Ricomà: ‘honest, treballador, republicà, amb les idees clares’, entre altres.

Pau Ricomà amb Judith Porras, afectada per Síndrome de Williams-Beuren; Pau Palau de InserLab URV i el conseller Xavi Puig

ERC reivindica els afectats per la Síndrome de Williams-Beuren al plenari de Tarragona

Els republicans presenten una moció per donar visibilitat a aquesta malaltia genètica. ERC vol que l’Ajuntament de Tarragona faci un cens de persones afectades per la Síndrome de Williams-Beuren a la ciutat i redacti un protocol d’actuació per l’Àrea de Serveis a la Persona. ‘Els afectats per Síndrome de Williams-Beuren tenen un doble patiment, els símptomes propis de la malaltia i el desconeixement i manca de reconeixement per part de la societat’, lamenta el portaveu d’ERC Pau Ricomà. ‘És indispensable que des de les administracions es doni visibilitat i suport als afectats per ajudar-los a dur una vida el més normal possible’.   La Síndrome de Williams-Beuren és una malaltia genètica que pot provocar discapacitat intel·lectual lleu o moderada i diversos problemes físics i dolors. Des d’ERC Tarragona demanen ‘dur a terme una campanya de sensibilització i informació i un procés participatiu per a que afectats i entitats puguin aportar propostes per tal de millorar la situació del col·lectiu’. La proposta dels republicans es debatrà al consell plenari de l’ajuntament de Tarragona d’aquest divendres. ’Entenem que hem de ser una ciutat sensible amb totes les realitats dels qui hi viuen i afavorir al màxim la igualtat d’oportunitats dels tarragonins i tarragonines’, conclou Pau Ricomà.  

ERC aposta per la creació de comissaries de districte a Tarragona

Els republicans demanen també incrementar els efectius de guàrdia urbana i més policia de proximitat. Pau Ricomà vol que Tarragona disposi de comissaries de districte a Llevant, Sant Pere i Sant Pau i Torreforta per millorar la seguretat a la ciutat i que s’incrementi la policia de proximitat. Ricomà lamenta que ‘els dèficits de seguretat s’han fet notar molt en els darrers mesos, amb robatoris a vehicles a la Vall de l’Arrabassada o la Part Baixa i diferents assalts a habitatges de les urbanitzacions de Llevant’. El portaveu d’ERC explica que ‘les comissaries de districte implicarien més presència policial en zones on cal reforçar la vigilància i permetria la formulació de denúncies per part dels veïns al mateix barri on viuen’. La proposta de les comissaries de districte s’engloba dins una moció que els republicans presenten al consell plenari d’aquest divendres i que demana també augmentar els efectius de policia de proximitat en cotxe, moto i bicicleta. ‘La presència de policia de proximitat augmenta la percepció de seguretat dels veïns i pot dissuadir d’algunes conductes delictives’, explica el portaveu d’ERC. En referència als barris de Llevant, Pau Ricomà denuncia que ‘no pot ser que els veïns hagin de suplir les obligacions de l’Ajuntament en matèria de seguretat dels seus barris, com està passant a la zona de Llevant on s’estan auto organitzant per vigilar els carrers’. En aquest sentit, el portaveu d’ERC reclama que s’instal·lin càmeres de videovigilància en zones estratègiques com les entrades i sortides de La Mora, Boscos de Tarragona i Cala Romana. ‘La videovigilància, sumada a l’augment de policia de proximitat, milloraria la seguretat als barris de Llevant’, afirma Ricomà. ERC reclama també que es convoqui urgentment el procediment per incrementar els efectius de Guàrdia Urbana a Tarragona. ‘Les bases per la incorporació de nous agents estan en fase d’esborrany però no s’han convocat oficialment.

Pau Ricomà: 'Un dipòsit municipal d'autobusos a Battestini degradarà la qualitat de vida dels veïns'

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona Pau Ricomà es mostra contrari a la proposta de Ballesteros d’instal·lar un dipòsit de busos municipals a l’actual aparcament de Battestini. ‘Ens oposem a convertir Battestini en un dipòsit municipal d’autobusos que degradarà la qualitat de vida dels veïns’, ha manifestat Ricomà en roda de premsa. Ricomà titlla de ’disbarat i ocurrència’ la idea del PSC i alerta de les molèsties que suposarà pels veïns. ‘En totes les ciutats les instal·lacions d’aquests tipus es situen als polígons industrials, situar-lo al centre de Tarragona pot ser un malson pels veïns’. En aquest sentit Ricomà apunta que ‘les activitats industrials pròpies d’un dipòsit d’autobusos, com les de manteniment, neteja, recàrrega de combustible, que normalment es fan per la nit, poden ser un malson pel veïnat. A més de  degradar absolutament l’entorn’. El candidat d’ERC a l’alcaldia recorda també que la plaça Imperial Tarraco és el punt de Tarragona amb més contaminació per CO2. ‘Tenir cada dia a les sis del matí els motors de desenes d’autobusos escalfant-se pot ser un martiri’, ha reblat Ricomà. El portaveu d’Esquerra es pregunta ‘quin mal li han fet a Ballesteros  els veïns de l’eixample per infligir-los aquest càstig? No en té prou en la degradació del centre, que la vol estendre?’. Pau Ricomà posa en valor que al costat de Battestini hi ha el Parc de la Ciutat i alerta que ‘el dipòsit de busos és una nova barrera cap a un parc molt desaprofitat que hauria de reformar-se per ser més pròxim i permeable a la ciutadania’. Ricomà ha lamentat que el projecte a Battestini ‘és un disbarat més dins la proposta de Ballesteros de bus gratis que no només és mentida, sinó que és populista i electoralista’ i alerta que ‘el que vol passar per gratuïtat és una nova ocurrència de l’alcalde que pot hipotecar Tarragona a un tipus d’interès altíssim’. En aquest sentit, el líder d’ERC ha remarcat que Tarragona no es pot permetre prescindir de més de 5 milions d’euros de venda de bitllets cada any, ‘uns diners que podrien invertir-se en millorar la ciutat i la qualitat de vida dels tarragonins’.

Foto: Twitter - Roger Gomis

ERC exigeix que s’esborrin les pintades amb la imatge d’Hitler aparegudes a Tarragona

Pau Ricomà exigeix a Ballesteros que s’esborrin de forma immediata les pintades que han aparegut a Tarragona amb la imatge d’Hitler. “Tarragona no pot normalitzar la presència de missatges nazis”, afirma el portaveu republicà en referència a unes imatges de Hitler que han aparegut a la Rambla de Camp Clar i que han estat denunciades per veïns a les xarxes socials. Altres tarragonins apunten que també hi hauria pintades similars a altres indrets de la ciutat, com a la Floresta, tal i com han fet saber veïns del barri al grup municipal d’ERC. Pau Ricomà recorda que l’alcalde Ballesteros és habitualment molt diligent per fer esborrar graffitis de suport als presos polítics i a altres qüestions de preocupació social i espera la mateixa agilitat per esborrar aquestes pintades.  “Fa pocs dies que Pablo Casado es ventava que a Tarragona no hi havia llaços grocs gràcies a que el PP governa la ciutat, a qui li haurem de donar les gràcies de que hagi pintades amb la cara de Hitler?”, es pregunta Ricomà. Des d’ERC anuncien que ja han iniciat els tràmits per demanar formalment que aquestes pintades s’esborrin de forma immediata. “De cap manera permetrem que l’ajuntament resti impassible davant de missatges que fan apologia i exaltació del feixisme’, conclou Ricomà.  

ERC proposa que Tarragona es declari ciutat amiga de l’alletament matern

ERC Tarragona defensa que la lactància en espais públics és un dret de totes les mares i nadons que s’ha de poder exercir sense cap tipus de limitació. ‘No podem tractar la lactància com un acte que molesta, incomoda o ofèn. És una necessitat vital que no es pot limitar’, assegura el portaveu d’ERC Pau Ricomà. És per això que els republicans demanen que Tarragona es declari ciutat amiga de l’alletament matern, una proposta que es debatrà en el consell plenari d’aquest divendres 18  de gener. Ricomà explica que la proposta del seu grup pretén acabar amb qualsevol situació que  vulneri el dret del nadó a ser alimentat en qualsevol moment i en qualsevol espai. Més encara si es tracta d’espais públics. ‘ No és coherent que, en una ciutat declarada amiga de la infància, es produeixin situacions que posen traves a que una mare pugui donar el pit al seu fill en un espai públic o municipal’, afirma el líder d’ERC. ‘L’Ajuntament de Tarragona ha de vetllar per tal que cap dona sigui discriminada per decidir donar el pit al seu nadó, quan sigui i on sigui’. En aquest sentit, els republicans demanen ‘que en tots els edificis i espais municipals es faciliti l’alletament matern amb normalitat i que es revisin totes les normatives municipals per detectar i corregir qualsevol aspecte que dificulti l’exercici d’aquest dret’. Pau Ricomà explica que demanaran també que l’ajuntament col·labori amb centres hospitalaris i d’atenció primària per difondre els beneficis de l’alletament matern i es promocionin campanyes com la setmana mundial de la lactància materna. ‘Els beneficis de donar pit tant pel nadó com per la mare estan reconeguts, entre altres, per la Organització Mundial de la Salut. L’ajuntament de Tarragona ha de contribuir en l’exercici d’aquest dret i eradicar qualsevol situació que el dificulti’.    

ERC insta els partits tarragonins a blindar l’ajuntament de l’extrema dreta

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Tarragona, Pau Ricomà, insta les formacions polítiques de la ciutat a blindar l’ajuntament de l’extrema dreta. ‘Demanem el compromís de les forces polítiques amb tradició democràtica de no establir cap pacte de govern a Tarragona amb els partits que promouen el retrocés dels drets humans ni amb els que els hi donen suport en altres institucions’. Els republicans demanen un front comú de tots els demòcrates per tal de mostrar un rebuig frontal a la normalització dels postulats ideològics de l’extrema dreta que s’està produint en les darreres setmanes. ‘Els demòcrates ens hem d’oposar frontalment a totes aquelles polítiques regressives que atemptin contra els drets humans i la dignitat de les persones’, afirma Ricomà. El líder d’ERC assegura que és ‘inadmissible en democràcia acceptar l’atac i el retrocés en els drets nacionals,  en la lluita contra la violència masclista, la defensa dels drets LGTBI o el dret a l’avortament com proposen algunes formacions polítiques’.   Ricomà lamenta que ‘en les darreres setmanes estem escoltant discursos que són propis d’èpoques passades’ i assegura que ‘és vergonyós que alguns partits acceptin els postulats de l’extrema dreta per una missera disputa de vots’. Pau Ricomà demana un posicionament clar i frontal contra aquest retrocés democràtic i alerta que el que està en joc és molt valuós. ‘No podem posar en perill les llibertats democràtiques ni minimitzar els plantejaments de l’extrema dreta segons les necessitats partidistes de cada moment’.   El líder de la formació republicana explica que portaran aquest debat al consell plenari del mes de gener i espera arrencar un compromís dels partits amb tradició democràtica. ‘En un estat democràtic és indispensable traçar una gruixuda línia vermella entre els partits que hem lluitat per la consecució dels drets socials i els partits que els coarten i amenacen’.