Tarragona

Totes les notícies

S'aprova per unanimitat la proposta d'ERC per elaborar un protocol contra el maltractament de la gent gran

El plenari municipal de Tarragona ha donat llum verda aquest dilluns a l'elaboració d'un protocol d'actuació contra el maltractament de la gent gran. La proposta ha arribat al plenari de la mà del portaveu d' ERC-MES-MDC, Pau Ricomà, qui ha defensat la necessitato d'elaborar una eina que posi el focus en la prevenció, la informació, la detecció i l'assistència a les víctimes. 'La situació de dependència de molta gent gran els fa vulnerables a abusos de diferents tipus, des de l'abandonament a les agressions físiques, psicològiques i fins i tot sexuals. Hem de desplegar totes les eines possibles per eradicar aquestes situacions', afirma el portaveu d'ERC Pau Ricomà. Els republicans valoren positivament la feina que s'està fent des de la conselleria de serveis socials en suport a la gent gran i consideren que el protocol d'actuació que proposen millorarà encara més l'atenció a aquest sector. 'Hem de buscar la col·laboració d'entitats, tècnics i administracions competents per elaborar un protocol eficaç', afirma Ricomà. En aquest sentit, des d'ERC defensen que cal demanar suport a  l'Oficina de la Gent Gran Activa de la Direcció General de Famílies de la Generalitat de Catalunya, que ha desenvolupat el Primer Pla d’Acompanyament i Protecció a les Persones Grans, per l'elaboració i execució del Protocol Municipal. Pels republicans, el protocol permetrà actuar també contra el maltractament social  que es fa evident en els estereotips associats a la vellesa. 'El patiment d’estafes, delictes en el seu propi domicili o la dificultat d’accés a determinats serveis per la impossibilitat d’utilitzar els instruments tecnològics que es requereixen són altres situacions de risc contra les que cal lluitar', assegura Ricomà. 'Hem d'eradicar l'embolcall de silenci imposat a l'entorn de la gent gran que pateix maltractament'.   Consulta del text de la moció  

Pau Ricomà: 'Exigim la retirada immediata de la publicitat comercial als plafons d'art de Display'

ERC-MES-MDC denuncia que els plafons del projecte Display situats al carrer gasòmetre estan ocupats per cartells publicitaris d’una fira de descomptes. Els republicans demanen que l’ajuntament obligui l’empresa anunciadora a retirar els cartells de forma immediata i a assumir les despeses que se’n puguin derivar. ‘És inadmissible que un espai adreçat a acollir projectes artístics sigui envaït per publicitat comercial. Exigim que es retirin immediatament els cartells i que l’empresa pagui els costos que se’n puguin derivar’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà qui demana aplicar, si s’escau, la sanció corresponent a l’empresa anunciadora. D’altra banda, des d’ERC, demanen a l’equip de govern que vetlli per mantenir en condicions els plafons d’art al carrer. ‘Els projecte Display, impulsat per Laboratori Visual, té un llarg recorregut amb més d’una quarantena d’intervencions d’art efímer en els darrers anys. Hem de vetllar per evitar situacions com la que denunciem i si es produeixen cal actuar amb immediatesa’, conclou Ricomà.  

ERC-MES-MDC proposa elaborar un protocol d'actuació contra el maltractament de la gent gran

Els republicans volen posar el focus en la prevenció, informació, detecció i assistència a les víctimes ERC-MES-MDC vol que els serveis socials de l'Ajuntament de Tarragona disposin d'un Protocol Municipal d'actuació contra el maltractament de la gent gran. Els republicans proposen en una moció al consell plenari elaborar una eina que posi el focus en la prevenció, la informació, la detecció i l'assistència a les víctimes. 'La situació de dependència de molta gent gran els fa vulnerables a abusos de diferents tipus, des de l'abandonament a les agressions físiques, psicològiques i fins i tot sexuals. Hem de desplegar totes les eines possibles per eradicar aquestes situacions', afirma el portaveu d'ERC Pau Ricomà. Els republicans valoren positivament la feina que s'està fent des de la conselleria de serveis socials en suport a la gent gran i consideren que el protocol d'actuació que proposen podria millorar encara més l'atenció a aquest sector. 'Hem de buscar la col·laboració d'entitats, tècnics i administracions competents per elaborar un protocol eficaç', afirma Ricomà. En aquest sentit, proposen demanar suport a  l'Oficina de la Gent Gran Activa de la Direcció General de Famílies de la Generalitat de Catalunya, que ha desenvolupat el Primer Pla d’Acompanyament i Protecció a les Persones Grans, per l'elaboració i execució del Protocol Municipal. Pels republicans, el protocol permetria actuar també contra el maltractament social  que es fa evident en els estereotips associats a la vellesa. 'El patiment d’estafes, delictes en el seu propi domicili o la dificultat d’accés a determinats serveis per la impossibilitat d’utilitzar els instruments tecnològics que es requereixen són altres situacions de risc contra les que cal lluitar', assegura Ricomà. 'Hem d'eradicar l'embolcall de silenci imposat a l'entorn de la gent gran que pateix maltractament'.  

ERC-MES-MDC reclama el carril bici per l’eix educatiu de Tarragona

Els republicans insten l’equip de govern a prioritzar la connexió en bicicleta des de Ponent a Sant Pere i Sant Pau passant pel centre ERC-MES-MDC reclama a l’equip de govern una xarxa de carrils bicicleta que connecti el que anomenen Eix Educatiu de Tarragona. Per als republicans és prioritari connectar el carril bici ja existent a Ponent amb el Campus Catalunya (URV); crear-ne un des del Campus Catalunya fins al Campus Sescelades (URV) i connectar el carril bici de Ponent amb el Complex Educatiu. ‘L’eix que proposem abasta una població de més de 77000 persones i seria una línia amb gran impacte en el sector educatiu i formatiu de la ciutat, un col·lectiu on hi ha molts usuaris potencials de bicicleta’, afirma el portaveu d’ERC, Pau Ricomà. ‘El recorregut enllaçaria centres com el Complex Educatiu, l’escola Camp Clar, els IES Martí i Franquès, Compte de Rius, Vidal i Barraquer i l’IES Tarragona, i els Campus de la URV, entre altres’. Pau Ricomà explica que el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible 2012-2017 (PMUS) ja preveu l’ampliació de la xarxa de carrils bicicleta de la ciutat i que ‘prioritzant l’Eix Educatiu es cobriria la demanda potencial, s’incrementaria al màxim la seguretat en zones on ja es circula en bicicleta i es cohesionaria la ciutat a través de la mobilitat sostenible’. Des d’ERC recorden també que la Generalitat ha anunciat fa pocs dies un pla de 40 milions d’euros per impulsar la construcció de carrils bici urbans i interurbans fins el 2020 i insten l’equip de govern a acollir-s’hi. Els republicans, amb una moció que presenten al plenari del proper dilluns, demanen a l’equip de govern que aquest eix sigui una realitat abans que finalitzi el mandat el maig del 2019. Proposen també crear més places d’aparcament per a bicicletes i linstal·lar punts de recàrrega per bicis elèctriques. Des d’ERC-MES-MDC recorden que fa un mes unes 400 persones, entre estudiants i professors, van protagonitzar una pedalada reivindicativa reclamant més seguretat en l’accés al Complex Educatiu sota el lema ‘Del Vidal a la Laboral, per un carril bici i peatonal’.

ERC, denuncia amb CUP i PDeCat que els plans de protecció civil de Tarragona segueixen caducats

La CUP, PDECAT i ERC-MES-MDC mostren la seva preocupació davant una situació que qualifiquen de molt greu i que evidencia la deixadesa de l’equip de govern en matèria de seguretat.  Recorden que, ara fa un any, ja van denunciar que els plans de seguretat de Tarragona no estaven actualitzats i lamenten que la situació encara segueixi sent la mateixa. Les tres formacions coincideixen en criticar la deixadesa i irresponsabilitat de l’equip de govern en un aspecte tan cabdal com la seguretat i exigeixen que s’actualitzin i s’homologuin els plans amb la màxima celeritat possible   Cristina Guzman, consellera de PDECAT, ha recordat que fa un any a Tarragona teníem nou plans caducats (PBEM, INUNCAT, TRANSCAT, PLASEQCAT, SISMICAT, CAMCAT, INFOCAT, NEUCAT i CONTAMINACIÓ DEL RIU EBRE) i dos pendents de realitzar (PENTA, RADCAT).‘Avui continuem en la  mateixa situació que fa exactament un any. L’equip de govern no ens ha donat cap resposta a les nostres exigències de realització i actualització dels plans de seguretat’, ha explicat Guzman, que considera que ‘els hem donat el temps necessari per poder redactar i homologar el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), però han estat totalment incapaços de finalitzar-ho i homologar-lo en tot aquest temps’.   Per la seva banda, el conseller d’ERC-MES-MDC Xavi Puig, ha qualificat de ‘desídia i mala organització’ el fet que la Comissió de Protecció Civil no s’hagi reunit ni una sola vegada en el darrer any. ‘L’equip de govern està incomplint amb les seves obligacions. No serveix de res tenir comissions si no es reuneixen amb la periodicitat establerta’. Puig ha exigit a l’equip de govern ‘que actuïn amb responsabilitat i rigor i convoquin la comissió de Seguretat i Protecció Civil amb urgència i que s’actualitzin els plans de seguretat’. El republicà ha destacat que ‘no ens podem permetre no tenir la seguretat al dia en una ciutat amb el polígon industrial més important del sud d’Europa’.

El Senat aprova, a petició d’ERC, millorar els accessos de l’A7 a Tarragona

La reclamació del grup municipal arriba a la Comissió de Foment de la mà de la senadora Laura Castel El portaveu d’ERC-MES-MDC a Tarragona celebra que la Comissió de Foment del Senat hagi aprovat per unanimitat reclamar a l’executiu espanyol la millora dels accessos de l’A-7 al seu pas per Tarragona. Laura Castel, senadora d’ERC per Tarragona, ha fet arribar aquest dimecres a la Comissió una petició impulsada des de la capital tarragonina pel grup municipal. ‘El passat mes de novembre vam presentar al plenari una moció denunciant la perillositat de les incorporacions i sortides de l’A7 i ara hem volgut fer un pas més enllà i per això ho hem fet arribar a la Comissió de Foment. Aprofitant la presència d’ERC a Madrid volem aportar solucions a les necessitats de la ciutat’, explica Pau Ricomà. Des d’ERC es reclama que el Ministeri de foment adeqüi les incorporacions i sortides de l’A-7 entre els punts quilomètrics 1162 i 1164 allargant-les fins als 125 metres. Recorden que aquest és un requisit que marca la normativa per a carreteres on la velocitat és de 100 km/h. ‘L’A7 és un eix viari fonamental per a la ciutat, una circumval·lació urbana que suporta un trànsit de l’ordre de 50.000 vehicles diaris, molts d’ells d’alt tonatge. És indispensable garantir-ne la seguretat, les incorporacions i sortides tal i com estan dissenyades suposen un perill pels conductors’, conclou Ricomà.   

‘És inacceptable que s’esculli el director de l’IMET basant-se només en un currículum vitae’

ERC-MES-MDC es mostra contraria al procés per cobrir aquesta plaça perquè no garanteix els mèrits i les capacitats dels aspirants El grup municipal d’ERC-MES-MDC ha presentat al·legacions contra les bases per la selecció del nou director/a de l’IMET publicades el passat mes de març. Els republicans expliquen que a les bases del concurs només es demana la presentació d’un currículum vitae i no es preveu cap mecanisme per avaluar els coneixements, habilitats i aptituds dels candidats. ‘És inacceptable que s’esculli el director de l’IMET basant-se només en un currículum. Creiem que s’han d’establir proves teòriques i pràctiques, presentar memòries o projectes de direcció del servei. El procés de selecció tal i com s’ha dissenyat ens sembla d’una falta de rigor inadmissible’, assevera el conseller Jordi Fortuny. Per als republicans tampoc es justifica el complement salarial de prop de 44.000 euros que se sumarà al sou de qui ocupi aquest càrrec. ‘És una quantitat molt superior al que cobren càrrecs similars en altres administracions i no entenem el per què d’aquesta diferència’, afirma Fortuny. Els republicans consideren que el procés de selecció no s’adapta a la legislació i que atempta contra els interessos de l’Ajuntament. ‘Les bases del concurs no inclouen cap element que permeti avaluar la capacitat i idoneïtat dels candidats tal i com exigeix la normativa i, a més a més, estableixen un complement salarial desorbitat que creiem que no està justificat’, asseguraFortuny. Per tot això ERC-MES-MDC ha presentat al·legacions demanant que les bases incloguin els criteris de valoració de la capacitat dels aspirant i que es revisin els complements salarials. ‘Volem que els processos selectius de l’ajuntament siguin impecables i rigorosos amb el que determina la legislació. Hem d’aconseguir una manera de fer objectiva i que no plantegi cap dubte sobre el procediment’, conclou Jordi Fortuny.  

Pau Ricomà: ‘L’Ajuntament ha de ser exemplar en la lluita per la dignitat i els drets laborals’

ERC-MES-MDC demana un seguiment i control dels serveis externalitzats a l’Ajuntament per garantir el compliment dels convenis col·lectius ERC-MES-MDC reivindica l’obligació de l’Ajuntament per lluitar per la dignitat i els drets laborals en un moment on els treballs denigrants estan a l’ordre del dia. ‘En els darrers mesos veiem com el mercat laboral es va reactivant però ho fa en bona part amb treball de poca qualitat i precari on s’incompleixen constantment les condicions establertes en els convenis col·lectius. Hi ha molts treballadors, també a Tarragona, que treballen 12 hores al dia en condicions lamentables i cobrant sous irrisoris’, explica el portaveu d’ERC Pau Ricomà.  En aquest context, ERC-MES-MDC  vol que l’Ajuntament de Tarragona sigui exemplar en la lluita contra la precarietat laboral i que vetlli per a que els serveis que té externalitzats compleixin amb els convenis col·lectius. ‘L’Ajuntament ha de disposar de mecanismes per garantir que els serveis que tenim externalitzats compleixen amb la normativa laboral i no atempten contra la dignitat dels treballadors. Hem de predicar amb l’exemple’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà.  Per això els republicans proposen en una moció crear una comissió de seguiment i control dels contractes de serveis i obres externalitzats, amb la participació dels sindicats presents al consistori, per avaluar si les empreses adjudicatàries respecten els convenis col·lectius del sector i les condicions de seguretat en el treball. Demanen també que totes les ofertes de contractació pública municipal incloguin una clàusula especificant el conveni col·lectiu de referència que empararà tots els treballadors. ‘I quan diem tots els treballadors ens referim també als subcontractats per l’empresa adjudicatària. La precarietat en el cas de les subcontractacions en cadena està a l’ordre del dia. És indispensable poder garantir que no es vulneren els drets dels qui que treballen de forma directa o indirecta per l’ajuntament de Tarragona’, conclou Ricomà.

‘L’actual POUM és un instrument sobredimensionat i obsolet, volem una revisió’

ERC-MES-MDC demana una revisió de l’actual POUM de Tarragona ja que considera que és un instrument sobredimensionat i obsolet. ‘L’actual POUM respon a la lògica del segle XX basada en el creixement continuat, el malbaratament de sòl i recursos i l’especulació. Nosaltres apostem per la lògica del segle XXI d’un desenvolupament sostenible’, explica el portaveu Pau Ricomà. Des d’ERC argumenten que l’actual POUM es va definir en base a projeccions demogràfiques molt desviades i irreals i que està orientat a generar sobreoferta immobiliària: ‘Hem de tenir en compte les dramàtiques conseqüències que va portar aquesta manera de fer. Alguna lliçó hauríem d’haver après després de la crisi financera’, afirma Ricomà qui afegeix que ‘aquesta visió coincideix amb criteris generals de tècnics, urbanistes, geògrafs i arquitectes’. Els republicans destaquen que ‘ens trobem davant un canvi de paradigma on ha crescut la consciència del risc que comporta el creixement descontrolat, el malbaratament de recursos i les conseqüències del canvi climàtic. Ara més que mai pren importància la preservació dels espais naturals’. Pau Ricomà remarca que cal apostar pels compromisos recollits en l’Agenda 21 que prioritza la recuperació de les zones degradades i abandonades i evitar el creixement urbà incontrolat. ‘L’urbanisme del segle XXI prioritza la recuperació, regeneració i dignificació per sobre el creixement extensiu. L’actual POUM és un devorador d’espais verds’. Ricomà afegeix que ‘la nostra prioritat és la recuperació del centre i la cohesió amb el Nord i Ponent a partir de l’eix del gran parc fluvial del Francolí, així com la preservació d’un Llevant verd’. Des d’ERC-MES-MDC expliquen que la posició del grup municipal ha estat explicada a la militància local i sotmesa a votació i s’ha rebut l’aval d’un 98% de vots favorables. Els republicans fan ara una crida a la responsabilitat de tots els grups polítics per assolir el suport suficient per revisar el POUM i, com a primer pas, convocar un plenari extraordinari per debatre sobre la revisió.