Tarragona

Totes les notícies

ERC reclama desenvolupar el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament per lluitar contra la bretxa salarial de forma efectiva

Els republicans proposen un seguit de mesures a aplicar tant al consistori com a les empreses municipals i empreses contractades per l’Ajuntament.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC insta l’equip de govern de Tarragona a desenvolupar de forma efectiva el Pla d’Igualtat de l’Ajuntament per lluitar contra la bretxa salarial.  ‘Ens consta que a dia d’avui existeixen dificultats per disposar de dades reals que permetin avaluar el grau de desigualtat que pot existir a l’Ajuntament i desenvolupar polítiques d’igualtat efectives’, explica el portaveu d’ERC-MES-MDC Pau Ricomà. En aquest sentit, els republicans destaquen que el Pla d’Igualtat preveu una sèrie d’informes anuals que actualment no es realitzen i que impedeixen disposar de dades essencials per fer efectiva la lluita per la igualtat entre homes i dones. ‘A dia d’avui no podem conèixer quantes dones ocupen llocs de comandament, la representació de la plantilla per gènere en les diferents àrees municipals o les retribucions i tipus de jornada del personal municipal des de la perspectiva de gènere’, explica Ricomà. Per tot això, el grup majoritari de l’oposició a l’Ajuntament de Tarragona presentarà una moció al plenari del 26 de febrer instant l’equip de govern a realitzar sistemàticament els informes previstos en el Pla d’Igualtat. ‘És indispensable disposar de dades reals sobre la situació de les dones a l’Ajuntament de Tarragona i a les empreses municipals per desenvolupar polítiques d’igualtat efectives en l’àmbit de l’administració local’, afirma Ricomà. En el text de la moció, ERC demana també que s’incorpori a la plantilla de l’ajuntament el lloc de treball d’agent d’igualtat, una figura que actualment es cobreix amb plans d’ocupació local. Els republicans reivindiquen que també es realitzi un informe per conèixer quines mesures per a la igualtat duen a terme les empreses contractades per l’Ajuntament. La moció dels republicans es debatrà en consell plenari pocs dies després de la celebració del Dia Internacional per la Igualtat Salarial (22 de febrer).

ERC-MES-MDC demana l’anul·lació dels expedients de depuració a funcionaris tarragonins durant el franquisme

230 treballadors municipals van ser expedientats sota la repressió franquista.    El grup municipal d’ERC-MES-MDC impulsa una moció per a que l’Ajuntament de Tarragona anul·li els expedients de depuració incoats a 230 treballadors municipals sota la repressió franquista i que van suposar inhabilitacions, suspensions de feina i sou o sancions de diferents tipus. Pau Ricomà, portaveu de la formació, explica que ‘és de justícia fer el que no ha fet cap govern de la nostra ciutat, des de la transició fins als nostres dies: anul·lar els expedients municipals dels treballadors de l’Ajuntament depurats pel franquisme per restituir la dignitat dels funcionaris’.   La depuració dels funcionaris va ser fruit d’un acord del plenari municipal del 20 de gener de 1939, cinc dies després de l’entrada de l’exèrcit franquista a Tarragona. Seguint ordres governatives, es va exigir una declaració jurada als treballadors municipals on havien de respondre diverses preguntes. ‘Es preguntava  als treballadors els partits polítics o organitzacions sindicals a les que van pertànyer, les associacions   i amistats que freqüentaven, i fins i tot el nom de persones que poguessin acreditar l’adhesió del funcionari en qüestió al ‘Glorioso Movimiento Nacional’’ explica Ricomà. Fruit d’aquestes declaracions es van iniciar expedients de depuració a 230 funcionaris i de resultes d’aquests expedients només un 36% dels afectats van ser confirmats en el càrrec sense sanció, 42 van ser expulsats de la feina  i 104 van patir diferents sancions.   ‘L’escarni a funcionaris per qüestió ideològica és un instrument utilitzat de forma recurrent per les dictadures per estendre la por a la resta de la ciutadania. Malauradament la història forja paral·lelismes’, lamenta Ricomà.   ERC-MES-MDC presentarà la moció per l’anul·lació dels expedients franquistes a funcionaris de l’Ajuntament de Tarragona al plenari del proper 26 de febrer i confia en comptar amb el suport de la resta de grups polítics.

Gabriel Rufián a Torreforta: 'Ens sentim orgullosos dels resultats del 21D perquè hem tingut un bon resultat als barris'

El diputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha fet dues tertúlies amb molta participació aquest passat dissabte 17 de febrer, a Torredembarra i al barri de Torreforta de Tarragona. Les dues sales han quedat petites amb quasi 200 persones que han volgut escoltar al representant a Madrid, Rufián. El republicà ha començat el discurs destacant que "la sala està plena, però no hi som tots, falten quatre persones que estan a la presó" i s'han arrencat els aplaudiments.  Seguidament, ha explicat que "ens sentim orgullosos dels resultats de les eleccions del 21 de desembre perquè hem tingut un bon resultat als barris" i ha fet una menció al tema de la llengua afirmant  que "la immersió lingüística és gràcies a persones de barri que van voler que els seus fills aprenguessin el català". El diputat republicà, Gabriel Rufián, ha destacat que  "volem restituir el govern però no volem més persones a la presó" i ha especificat que "no volem unes noves eleccions, els partits es posaran d'acord". Rufián ha especificat que "l'adversari no s'asseu al Parlament  sinó al Congrés dels Diputats o a l'IBEX 35". Finalment, Gabriel Rufián ha exclamat que "l''única força que tenim és la gent, l'alternativa és rendir-se i la nostra aposta és no rendir-nos mai". Els actes han estat amb la companyia dels càrrecs electes del territori com l'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, els regidors de l'Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà i Mònica Alabart o el diputat per Tarragona, Jordi Salvador.

ERC-MES-MDC presenta una moció per recuperar el poder adquisitiu del sistema públic de pensions

El grup municipal d’ERC-MES-MDC vol que l’Ajuntament de Tarragona es posicioni davant la delicada situació que travessa el sistema públic de pensions i proposa que el consell plenari acordi un seguit de mesures, algunes municipals, per tal de revertir-la. ‘El PP ha dilapidat el Fons de Reserva de la Seguretat Social reduint els 66.815 milions que hi havia al 2011, als 8.095 milions actuals. El sistema públic de pensions està en perill’, assevera el seu portaveu Pau Ricomà. Els republicans consideren que ‘és indispensable millorar les cotitzacions actuals per garantir les futures pensions, i aquesta millora requereix uns salaris dignes i derogar les reformes laborals del PSOE i del PP per recuperar el marc de relacions laborals i sindicals anterior’. Per Pau Ricomà, ‘la situació actual és tan greu que pràcticament s’ha buidat el Fons de Reserva. Ja no valen pedaços, calen mesures efectives per garantir el sistema públic de pensions’. En aquest sentit, el text de la moció que es portarà al proper plenari, proposa instar el Govern de l’Estat a revaloritzar obligatòriament les pensions en funció de l’IPC. ‘Aquest any les pensions només s’han incrementat un 0,25% quan l’IPC ha estat d’un 1,1%. És inadmissible que les pensions es revaloritzin per sota de l’increment del cost de vida’, afirma Ricomà. La moció proposa també que l’Ajuntament de Tarragona estableixi un salari mínim interprofessional de 1.000 euros, com ja s’ha fet en altres ajuntaments catalans, permetent augmentar les cotitzacions més baixes. 'Creiem que l'Ajuntament de Tarragona ha de liderar un canvi en el model laboral i productiu garantint salaris dignes en aquells àmbits on té capacitat d'actuar directament’. Altres accions que proposen els republicans són l’adopció de mesures fiscals que premiïn les empreses que millorin les retribucions que estableixen els convenis col·lectius i promoure l’equiparació de les pensions entre homes i dones.

ERC demana explicacions per l'estat del Pla cultural dels Jocs del Mediterrani

El grup municipal d’ERC-MES-MDC exigeix, de nou, la convocatòria urgent de la comissió de seguiment dels Jocs del Mediterrani, que no es reuneix des d’inici de novembre de 2017, per tal que el govern municipal expliqui  en quin punt es troba l’elaboració del Pla Cultural dels Jocs i a què es degut el canvi de la consellera Begoña Floría pel conseller José Luís Martín. El Pla Cultural dels Jocs havia d’estar enllestit a finals de desembre de 2017, segons va indicar la consellera Begoña Floría, anterior responsable del pla. Aquest pla que ha iniciat una tercera etapa de direcció política sota la batuta del conseller José Luís Martín, segueix en fase d’elaboració. Pau Ricomà, portaveu del grup municipal denuncia que 'ens trobem davant d’una nova mostra d'opacitat i desconcert.  La consellera de Cultura Begoña Floria es rodeja d'un equip, contracta un nou assessor, i a les setmanes ho deixa córrer. Ens han d’explicar què està passant i el per què del canvi'. Així mateix, rebla Ricomà, 'és incomprensible que el Pla cultural recaigui en el conseller Martín, responsable de la cartera de Presidència, Transparència, Govern obert, Espais públics i Contractació,  qui mai ha demostrat el mínim interès pels temes culturals.  Potser busquen només un intermediari en uns Jocs que el govern de Madrid vol controlar, malgrat tots els incompliments econòmics i desconsideracions cap a Tarragona'. Aquest nou canvi en la direcció del Pla cultural dels Jocs del Mediterrani  demostra 'la falta de rumb, de projecte i de coherència en la gestió del govern de la nostra ciutat. El desgavell organitzatiu i els canvis constants de rumb són molt preocupants pel sector cultural en aquest cas i pel conjunt de la ciutat'. El grup municipal d’ERC-MES-MDC recorda que ja va reclamar al govern de la ciutat, en data 18 i 30 de gener, la convocatòria de la Comissió de seguiment dels Jocs per tal de tractar assumptes de tanta rellevància com són l’estat de la situació econòmica, la programació cultural, la gestió posterior dels equipaments i la promoció i venda d’entrades.

ERC exigeix informació sobre els 2M€ que la Diputació avançarà a l’Ajuntament de Tarragona pels Jocs

Els republicans denuncien que Ballesteros incompleix el compromís de no endeutar més la ciutat pels Jocs. El grup municipal d’ERC-MES-MDC exigeix a l’alcalde Ballesteros informació immediata sobre els 2 milions d’euros que la Diputació de Tarragona avançarà a l’Ajuntament per fer front a la darrera fase del Palau d’Esports. Davant l’anunci del president de la Diputació afirmant que l’ens supracomarcal avançaria els diners a l’Ajuntament, els republicans demanen explicacions a l’equip de govern municipal. ‘La ciutat de Tarragona no es pot permetre un nou endeutament de 2 milions d’euros per fer realitat els Jocs. Els Jocs s’estan convertint en un pou sense fons’, lamenta Ricomà qui afegeix que ‘ens sorprèn que tinguem possibilitat de seguir endeutant-nos en ple pla de sanejament i amb l’endeutament que arrosseguem’. En aquest sentit, els republicans han adreçat un escrit al servei d’intervenció per tal que esclareixin aquest aspecte. D’altra banda, el portaveu republicà afirma que ‘si tira endavant aquesta operació, Ballesteros estarà incomplint el seu propi compromís expressat en diverses ocasions de no endeutar més la ciutadania de Tarragona per finançar l’esdeveniment’.   Des d’ERC-MES-MDC titllen la gestió dels Jocs per part del PSC de ‘desastrosa’ i recorden que ‘a cinc mesos de l’esdeveniment encara queden massa ombres sobre el finançament de la cita esportiva’. En aquest sentit, Pau Ricomà recorda que ‘encara hi ha pendent una aportació per part del govern central per al pressupost operatiu dels Jocs que depèn de que s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat’. Ricomà lamenta que ‘el govern central es pot gastar 87,5 milions d’euros en un dispositiu d’ocupació policial a Catalunya, però no pot complir el compromís adquirit amb la ciutat de Tarragona’.   El portaveu dels republicans ha reiterat aquest dimarts la petició formal realitzada ja fa dies per a què es reuneixi la Comissió informativa dels Jocs on el PSC hauria de donar explicacions sobre la situació econòmica actual.

ERC insta l’equip de govern a actuar de manera urgent per regenerar la Rambla Nova de Tarragona

Els republicans denuncien la imatge de degradació que presenta la Rambla amb rajoles trencades, bol·lards antiestètics o parterres en mal estat, entre altres.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC vol que l’ajuntament actuï de manera urgent a la Rambla Nova de Tarragona per combatre la degradació de diversos elements. El portaveu de la formació, Pau Ricomà afirma que ‘la Rambla és l’artèria principal de la ciutat que presenta una imatge de degradació en diversos punts. Fem esforços a vegades per impulsar la marca Tarragona mentre tenim una via principal en un estat deplorable fruit de la deixadesa de l’equip de govern’. Els republicans descriuen diversos elements presents a la Rambla que contribueixen a aquesta imatge de degradació. ‘Tenim rajoles trencades al llarg de tota la Rambla que són un perill pels vianants, uns bol·lards antiestètics que havien de ser provisionals instal·lats des del mes d’agost, quadres de  llum rònecs plens de publicitat i pintades, murs de parterres trencats o rampes que no s’adeqüen a la normativa d’accessibilitat’, relata Ricomà. El portaveu d’ERC-MES-MDC insta l’Ajuntament ‘a actuar de manera urgent en aspectes quotidians que requereixen de manteniment per dignificar i fer més amable un espai que és de tots’. En aquest sentit, el grup municipal d’ERC-MES-MDC presentarà al plenari d’aquest dijous una moció instant l’equip de govern a actuar a la Rambla Nova. El text demana arreglar els desperfectes en bancs, rajoles i parterres; substituir els bol·lards per elements més estètics que compleixin amb la mateixa funció de seguretat, instar els propietaris de locals comercials buits a mantenir-los en bones condicions i desenvolupar un projecte urbanístic per igualar tot el paviment de la Rambla on actualment hi ha rajoles diferents i asfalt. ‘Malauradament, l’estat de la Rambla Nova és un símptoma del que passa en molts punts de la ciutat. Creiem que és necessari actuar en aquells aspectes quotidians que millorin la qualitat de vida dels tarragonins’, conclou Ricomà.

ERC-MES-MDC vol un tècnic expert en accessibilitat a la comissió d’estudi per convertir en zona de vianants la Part Alta

Els republicans reiteren la necessitat de desenvolupar un Pla d’Accessibilitat a tota la ciutat.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC reclama que la conselleria de Mobilitat inclogui un tècnic expert en accessibilitat a la comissió d’estudi per convertir la Part Alta en zona de vianants. El portaveu d’ERC Pau Ricomà, destaca que ‘quan es creï aquesta comissió, és indispensable que es tinguin en compte les necessitats de mobilitat de tots els vianants que hi transitaran, des de gent gran amb dificultats per caminar fins a persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat. La Part Alta ha de ser amable per tots els vianants i lliure de barreres’.   Els republicans han fet arribar un escrit a alcaldia de l’Ajuntament per tal que es traslladi aquesta petició a l’àrea de Mobilitat. Alhora, insten l’equip de govern a ‘posar-se al dia en matèria d’accessibilitat a tota la ciutat’. Pau Ricomà recorda que ‘el PSC va votar en contra d’una moció d’ERC-MES-MDC per crear un Pla d’Accessibilitat al·legant que ja s’estava elaborant i que estaria enllestit a finals de 2017’. El portaveu republicà lamenta que ‘més enllà de petites actuacions disperses per la ciutat, no s’està fent cap pas en ferm per desenvolupar aquest pla’.  Per Ricomà ‘és prioritari que l’equip de govern  desenvolupi estratègies que permetin fer una ciutat amable i accessible per tothom’.  

Accident de camió el 7 de setembre 2017

ERC reclama la restitució de la barana de la Baixada de la Misericòrdia

Els republicans lamenten que, quatre mesos després de l’accident, no s’hagi restituït l’element original.   El grup municipal d’ERC-MES-MDC reclama a l’equip de govern la restitució de la barana de la Baixada Misericòrdia que va quedar malmesa arran de l’accident d’un camió el passat 7 de setembre. ‘Han passat quatre mesos des del malaurat accident i l’equip de govern no ha procedit encara a la restitució de l’element original’, lamenta el portaveu d’ERC Pau Ricomà qui afegeix que ‘la solució provisional que es va adoptar és estèticament indigna per un carrer tan emblemàtic per la ciutat’. Ricomà remarca que ‘la barana original de la Baixada de la Misericòrida tenia un gran valor estètic i és molt apreciada pels tarragonins. Alhora representava una benvinguda molt atractiva pels visitants que accedeixen al carrer Major des de la Plaça de la Font’.   Des d’ERC-MES-MDC anuncien que elevaran aquesta petició al consell plenari d’aquest mes de gener.