Tarragona

Totes les notícies

ERC Tarragona fa una crida a participar a l’aturada de país del 21D

Els republicans se sumen a l’aturada general convocada a partir de les 12.30h i a la mobilització unitària de la tarda.   El grup municipal d’ERC fa una crida als tarragonins ‘a participar de forma massiva i cívica en l’aturada de país del 21D per denunciar que el govern espanyol atempta contra els valors democràtics i els drets humans’. Els republicans anuncien que divendres abandonaran el consell plenari a les 12.30 del migdia, hora en que es convoca l’aturada a nivell de tot el país, i se sumaran a la mobilització unitària que es preveu a la ciutat a partir de les 19.00h. El portaveu de la formació, Pau Ricomà, afirma que ‘no cessarem en denunciar la situació d’indefensió dels presos polítics catalans i la negació del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya’. Els republicans volen mostrar també tot el seu suport a la vaga de fam iniciada per alguns dels presos polítics i denunciar que ‘els presos polítics s’enfronten a un judici sense cap mena de garanties davant un Tribunal Constitucional absolutament polititzat’. Des d’ERC critiquen que ‘la celebració del Consell de Ministres a Barcelona és una provocació política que el govern de Sanchez es podria haver estalviat’. Lamenten que es tiri endavant amb la celebració del Consell de Ministres ‘just el dia en que es compleix un any de les eleccions catalanes del 2017 que van ser imposades pel govern espanyol i que es van celebrar amb candidats a la presó i a l’exili’. Ricomà denuncia que ‘durant aquest any l’Estat ha seguit amb la seva repressió incessant, vulnerant drets bàsics i optant per la via penal enlloc de buscar solucions polítiques a les demandes legítimes del poble català’.      

Pau Ricomà: ‘La Budellera és un pla maleït que no es justifica amb cap de les previsions demogràfiques dels experts’

ERC reclama de nou replantejar el creixement urbanístic de Tarragona davant la nova suspensió del Pla Parcial de la Budellera.   Davant la nova suspensió del PPU-24 La Budellera acordada per la Junta de Govern Local, ERC reclama novament replantejar el creixement urbanístic de Tarragona. ‘La Budellera és un pla maleït com ho va ser en el seu dia Terres Cavades. Són plans que pel seu cost medi ambiental no es justifiquen amb cap de les previsions demogràfiques fetes pels experts’, afirma el portaveu d’ERC Pau Ricomà. La notícia, que s’ha donat a conèixer en el marc de la Comissió de Territori celebrada aquest dilluns a l’Ajuntament de Tarragona, porta als republicans a reafirmar la necessitat de debatre sobre el creixement de la ciutat. ’Cap on volem que creixi Tarragona? Amb aquest interrogant ens juguem el futur de la ciutat i aquest debat ha de marcar les eleccions de maig del 2019’. En aquest sentit, Ricomà ha posat també damunt la taula la partida de prop de 3 milions d’euros que el PSC inclourà als pressupostos de 2019 per urbanitzar el PP10, on s’havia d’instal·lar IKEA. ‘IKEA havia d’aportar gairebé 16 milions per la urbanització de la zona i el PSC s’entossudeix en tirar endavant el pla sense aquests diners. Demanar un préstec de quasi bé 3 milions d’euros per urbanitzar aquesta zona és continuar amb aquella antiga i arriscada manera que tenien els ajuntaments de finançar-se a través del totxo i, malauradament, ja en coneixem les conseqüències’. Ricomà alerta també de l’impacte que tindrà sobre el teixit comercial de proximitat. ‘El PP-10 posarà a disposició dels interessats 68.000 m2 per usos comercials, unes Gavarres 2, a l’altra costat de carretera. Això tindria un fot impacte sobre un comerç local que a dia d’avui ja pateix molt’ El líder dels republicans ha insistit en que ‘des d’ERC apostem i treballem perquè es pugui viure amb les millors condicions a la ciutat que ja està construïda.

Pau Ricomà: ‘L’actitud de l’alcalde amb el Palau d’Esports és pur electoralisme’

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, denuncia que la postura de l’alcalde de no voler assumir la gestió del Palau d’Esports de l’anella és pur electoralisme i demostra la seva incapacitat de gestió. ‘Que a dia d’avui el govern del PSC no tingui tancada la fórmula per gestionar el Palau d’Esports demostra un cop més la manca de previsió, la improvisació constant i la incapacitat de planificació de Ballesteros’, afirma Ricomà. Ricomà es pregunta ‘per què el soci de govern de Ballesteros, el PP, va signar un preacord per assumir la gestió del Palau d’Esports i ara l’alcalde el rebutja?’ i afirma que ‘no s’entén, desautoritza membres del seu govern en una maniobra que és pur electoralisme del senyor Ballesteros’. El portaveu d’ERC lamenta l’actitud irresponsable de Ballesteros i assegura que ‘l’alcalde està eludint la seva responsabilitat amb la gestió d’un espai que des del primer dia es sabia que havia de ser de gestió municipal’. El líder dels republicans recorda que  Ballesteros va concloure el plenari extraordinari dels Jocs a l'octubre, anunciant una gran proposta per buscar el consens dels partits, que era crear una comissió per estudiar les fórmules de gestió de l'Anella. ‘Generosament tots els grups ens vam oferir per treballar plegats, però Ballesteros no ha fet ni el mínim moviment per solucionar aquest tema. Han passat 2 mesos i no ha convocat ningú. Ballesteros ens va oferir de nou un brindis al sol’. Ricomà insta Ballesteros a ‘actuar amb la responsabilitat que li pertoca a un alcalde i solucionar els problemes que té sobre la taula enlloc d’anar encenent focs’  i lamenta que, ‘un cop més s’evidencia que Ballesteros va sense rumb i no té idees per desencallar ni aquest tema ni altres que són de gran importància per la ciutat’.  

ERC reclama una regulació municipal de l’ús dels patins elèctrics

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, considera que ‘és urgent promoure una regulació sobre l’ús dels patins elèctrics davant la proliferació d’aquesta nova forma de mobilitat’. Els republicans reclamen a l’Ajuntament que es modifiqui l’Ordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics per tal de regular l’ús de bicis i patins en les seves noves variants elèctriques. ‘La irrupció d’aquests nous vehicles és una gran oportunitat per impulsar la mobilitat sostenible a Tarragona i és imprescindible aprofitar-la i fer bé les coses. Des de l’Ajuntament hem de regular tots els aspectes necessaris per garantir la seguretat tan de vianants com de conductors’.   Des d’ERC reclamen que es regulin aspectes com la velocitat a la que poden circular aquests vehicles o si han d’anar per la vorera o la calçada, entre altres. Al mateix temps, reclamen que ‘paral·lelament a aquesta regulació és imprescindible impulsar la xarxa de carrils bici que des d’ERC reclamem des de fa temps. És essencial que totes les persones tinguin el seu espai propi de circulació per la seva seguretat’.   Els republicans portaran aquesta proposta al plenari d’aquest mes de desembre en forma de moció. ‘Amb aquesta doble proposta pretenem prevenir els accidents amb aquests vehicles i evitar que es criminalitzin les bicis i patins. Com a ajuntament hem de donar resposta a les necessitats de mobilitat de tots els tarragonins, tan vianants com conductors dels diferents vehicles existents, i impulsar al màxim la mobilitat sostenible’, conclou Pau Ricomà.     

ERC denuncia que no acceptar el pagament en efectiu als recintes del Museu d’Història vulnera els drets dels consumidors

El portaveu d’ERC a Tarragona, Pau Ricomà, lamenta que el govern de Ballesteros hagi decidit suprimir l’opció de pagar en efectiu als recintes del Museu d’Història com l’amfiteatre romà o el circ. ‘No acceptar pagaments en efectiu als recintes del Museu d’Història vulnera els drets dels consumidors, i així ho indica l’Agència Catalana del Consum’, assegura el líder d’ERC a Tarragona.   Des del grup republicà es mostren sorpresos per una decisió que es va fer pública a la web de l’ajuntament la passada setmana i que era desconeguda pels grups de l’oposició. ‘Divendres vam entrar a registre una sol·licitud d’informació adreçada a l’alcalde per conèixer quins motius l’han portat a adoptar aquesta mesura’, relata Ricomà.   El portaveu dels republicans explica que ‘veiem amb preocupació com es produeix un nou capítol incomprensible en l’àmbit de la gestió del patrimoni històric a Tarragona, que se suma a altres fets com el recent acomiadament dels treballadors del museu’.  

ERC demana que s’enderroqui l’edifici de l’antiga Pepsi a Bonavista

Pau Ricomà, líder d’ERC a Tarragona, demana que l’ajuntament iniciï els tràmits per enderrocar l’edifici de l’antiga Pepsi a Bonavista. La construcció, situada a la N340 a l’entrada del barri, porta anys tancada i presenta un estat ruïnós. ‘L’estat de l’antiga delegació de la Pepsi és ruïnós i lamentable i suposa un focus d’inseguretat i insalubritat que l’Ajuntament no pot permetre’, denuncia Pau Ricomà. El portaveu dels republicans afirma que ‘volem que l’ajuntament requereixi als propietaris de l’edifici que l’enderroqui i si no ho fan que actuï de forma subsidiària’. Pau Ricomà relata que ‘alguns veïns de Bonavista ens han mostrat la seva preocupació perquè l’edifici no està tapiat i hi poden accedir adolescents i joves amb el perill que comporta per la seva degradació estructural’. El portaveu dels republicans denuncia també que la finca presenta acumulació de brutícia i s’ha convertit en un problema de salut pública. Ricomà lamenta que ‘l’antiga Pepsi es troba a l’entrada de Bonavista, just al costat del camp de futbol, i als perills i la insalubritat de l’edifici s’hi suma la imatge de deixadesa que dona’. Per això el portaveu d’ERC apel·la a la responsabilitat de l’ajuntament i reclama que ‘no podem mirar cap a una altra banda davant un fet que té un fort impacte sobre el benestar i l’autoestima d’uns veïns que conviuen diàriament amb aquesta estampa ruïnosa’.  

OPINIÓ| La ciutat dels nens, ciutat de tots

L’objectiu d’un alcalde és sobretot que la ciutat pugui ser viscuda. Per tothom. Ser viscuda no només des de l’òptica de les persones en edat de treballar, i en bona part de reproduir-se, des de les seves necessitats i tràfecs. Si no també i sobretot des de la perspectiva de qui no té responsabilitat generacional en empènyer l’economia, la cultura o l’oci cada cop més comercialitzat. De ben segur que les capes més productives de la societat són indispensables perquè tot tiri endavant, però també és segur que la ciutat pensada en paràmetres que s’acomodin a les necessitats dels nens i de les persones grans serà més agradable per tothom.    Els psicopedagog italià Francesco Tonucci ens proposa ajupir-nos i veure la ciutat des de la perspectiva dels nens. No com un exercici d’infantilització col·lectiva, ben al contrari: com la recuperació dels carrers i les places com a espais d’intercanvi, com a llocs on aturar-nos, parlar, mirar aparadors o badar, no només com a vies que ens porten d’un lloc a un altre. Llocs de tots per descobrir diàriament. Espais que la mateixa convivència, el fet de ser compartits amablement per la gent de diferents edats i estaments, els converteix en més segurs. Espais on el vianant tingui més drets que els cotxes, l’home tingui més drets que la màquina. Des d’una línia teòrica ben diferent i gens naïf, Friedrich Nietzsche escrivia que el procés de trànsit de l’esperit de l’home per arribar al superhome tenia tres etapes: primer és camell, després lleó i finalment nen. Per què el nen en l’àmbit superior? Perquè es mou per curiositat,  per ganes d’aprendre, d’experimentar, sense preceptes ni prejudicis. La conseqüència d’aquesta actitud és la creativitat, la generació de coses noves, l’afirmació personal i l’avenç col·lectiu. Els nens han de recuperar el dret a anar a l’escola sols, caminant un quart d’hora o més si cal, que no és res per a ells, i anar-hi amb els seus amics.

OPINIÓ| Ofeguem el franquisme!

Per diferents fonts ha corregut la notícia que la fundación Francisco Franco té interès en instal·lar-se a Tarragona dins d’un procés d’expansió, com si fos una franquícia de menjar ràpid. Ull! Com no hi plantem cara, serà un plat difícil de digerir. No és normal que un “estat democràtic” mantingui i engreixi una entitat que té la trista missió d’homenatjar la figura i l’obra d’un dictador criminal. Entre la retòrica i l’estètica a la posada en pràctica només hi la fina línia de l’oportunitat. N’hem de ser conscients i el conjunt de la societat hem de posar als feixistes lluny de la línia de l’oportunitat, que ben segur aprofitarien. Ho van aprofitar bé quan van tenir l’ocasió, deixant un reguer de repressió i mort que es va estendre durant quatre dècades. Les joves generacions potser associen el franquisme a unes imatges en blanc i negre, d’uns homes ridículs, braç enlaire, amb una parafernàlia chapliniana. Imatges que per la seva llunyania sembla que no es puguin reproduir. Els 766 ciutadans identificats a la fosa comuna del cementiri de Tarragona, assassinats sumàriament per les autoritats franquistes, testimonien la repressió dels primers anys i ens comprometen a mantenir-nos fidels als ideals de la pau i la democràcia. Però el franquisme no és una història del passat llunyà. Gairebé la meitat de l’actual població catalana va viure el franquisme, encara que només fossin els últims alers. Un regim de la mort que, fins només dos anys abans de l’agònic traspàs del dictador, usava mètodes tan terribles com el garrot vil per dur a terme les inhumanes condemnes. Tarragona va tenir el trist honor de ser l’última ciutat de l’estat que acollí una execució per garrot vil, en la persona d’un pres comú, Heinz Chez. El mateix dia, a Barcelona usaven el garrot vil contra un pres polític, Salvador Puig Antich. No acabava aquí l’ús reiterat de la pena de mort. Només dos mesos abans de la mort de Franco van tenir els darrers cinc afusellaments.

OPINIÓ| La Muntanyeta Bonavista: Un repte a assolir

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1977, dedicada a l'atenció integral d'infants i d’adults afectats de paràlisi cerebral i altres dolències. Des del 1981, el servei es va traslladar a la Muntanyeta de Sant Pere de Tarragona, al barri de sant Pere i Sant Pau. Des d’aleshores coneixem l’entitat com La Muntanyeta. La Muntanyeta Bonavista és un projecte qu e va començar a caminar el 2015 i vol ser una nova llar amb 60 places per a residència i 50 com a centre de dia. És un projecte que, quan me’l va explicar en Jaume Marí, em va fer una il·lusió doble. Per una banda vaig veure una gran empenta d’una associació de pares i mares que no s’aturaven davant de cap dificultat i que eren capaços d’assolir grans fites, i per altra banda, em va fer il·lusió veure que l’Edifici Blanc de Bonavista, on hi havia hagut l’Institut de Bonavista, del qual vaig ser-ne el director, acabava tenint un dels millors usos possibles i deixaríem de veure’l abandonat, cosa que, personalment, em produïa molta tristesa. És molta la societat civil tarragonina i, més enllà, que participa i dóna suport a aquest projecte. Institucionalment, l’Ajuntament de Tarragona, la Generalitat, Diputació, el Port i també multitud d’empreses algunes de petites, algunes de més grans. Però Malgrat aquest suport, estem parlant d’una inversió de 7 milions d’euros. Una inversió que crearà més de 140 llocs de treball i el que és millor, donarà un entorn confortable i digne, totalment adaptat per millorar l’autonomia personal a moltes persones afectades. Necessitem que entre tots s’assoleixi el finançament complet. Això podem fer-ho col·laborant, no dubteu i entreu a la següent pàgina per fer-ho: http://www.muntanyeta.org/com-col-laborar. M’atreveixo a apel·lar totes les responsabilitats socials corporatives de les empreses del nostre entorn i més enllà, a contribuir i a redoblar els esforços d’un projecte tarragoní, pensat per fer més fàcil la vida a unes persones i les seves famílies.