Tarragona

Notícia

La reclamació de Ricomà al govern espanyol sobre el superàvit arriba al Senat

Pau Ricomà, Tarragona, Ricomà, ERC Tarragona
Pau Ricomà, alcalde de Tarragona
La petició de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, al govern espanyol sobre la modificació de la llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera fa un pas més. Aquest dimarts, el senador Bernat Picornell ha reclamat a la ministra d'Hisenda, que "no retardi més la flexibilització de la regla de despesa dels ajuntaments". Des del Senat, el republicà ha destacat la tasca dels alcaldes que estan donant resposta als ciutadans i a les seves necessitats tot i les dificultats que genera no poder disposar d'aquests diners per a pal·liar la crisi sanitària generada per la COVID-19. 

Pau Ricomà va impulsar aquesta reclamació el passat 17 de març quan va enviar una carta a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, reclamant precisament que els ajuntaments puguin disposar del romanent per a dedicar-lo a combatre la crisi sanitària i recordava que els consistoris "estem obligats a destinar el superàvit a reduir el nivell d'endeutament net". Per tot plegat, reclamava que "s'utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l'aplicació de l'art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera".

L'article de Ricomà i set alcaldes més 

Després que Ricomà liderés la iniciativa de canviar la normativa, set alcaldes republicans més es van sumar a la reclamació del batlle tarragoní i entre tots van unir esforços que queden reflectits en un article d'opinió, clar i contundent, que va ser publicat a La Vanguardia el passat 24 de març. En el text, els alcaldes i alcaldesses expressaven que "els ajuntaments som el primer recurs, la primera porta on truquen els veïns i veïnes. (...) i entenem que en aquests moments de necessitats excepcionals, la resposta que hem de donar també ha de ser excepcional, tant amb actuacions immediates com per afrontar els reptes econòmics i socials que ens vindran els propers mesos".

Seguint en aquesta línia, els responsables polítics afegien per combatre les conseqüències socials i econòmiques calen recursos i aquests recursos són, sense dubte, els propis que genera cada ajuntament i per això "demanem que ens puguem disposar lliurement, una petició que sembla òbvia, però en canvi fa massa anys que els ajuntaments ens trobem sotmesos a una normativa estatal que ens obliga a acumular estalvis en lloc de retornar-los a la ciutadania, per exemple, amb la millora dels serveis públics". Els alcaldes clouen l'article dient que "aquesta petició no entén de colors polítics: el moment és greu i ningú no entendria que els ajuntaments no poguessin posar els seus recursos econòmics a disposició de la gent. Podem i volem ser un actor important per contribuir a recuperar-nos d'aquesta crisi i continuar garantint l'Estat de benestar".

Rufián ho defensa al Congrés i els senadors registren una PL

La proposta de l'alcalde de Tarragona va arribar al Congrés dels Diputats quan el passat 25 de març, el portaveu del Grup Republicà, Gabriel Rufián, va defensar la necessitat de modificar aquesta llei per tal de fer front a l'actual crisi sanitària. En la seva intervenció, apuntava que "només durant 2018, els ajuntaments van declarar 6.000 milions d'euros en total de superàvit. Als Reials Decrets del govern espanyol només es contempla que només es puguin destinar 300 a la lluita contra el virus i els seus efectes".

Per la seva banda, el passat 1 d'abril, els senadors republicans van presentar una Proposició de Llei (PL) al Senat en aquest sentit i en la qual s'apuntava que la regla de despesa no fos aplicable als ajuntaments amb superàvit i que poguessin disposar d'aquests recursos sense condicions. A més, es reclamava que la modificació d'aquesta llei permetés als ajuntaments generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s'hagin donat situacions extraordinàries, com és el cas de l'actual emergència sanitària i que els ingressos addicionals als previstos no s'haguessin de destinar a reduir deute.

L'Ajuntament de Tarragona se suma al manifest de l'FCM i l'ACM

L'Ajuntament de Tarragona es va adherir el passat 23 de març al manifest de la Federació Catalana de Municipis (FCM), l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), on es reclama al govern espanyol que permeti que els consistoris puguin flexibilitzar el destí del romanent de tresoreria, eliminar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) i garantir ajuts i aportacions redefinits d'acord amb la crisi sanitària.