Tarragona

Notícia

Tarragona avança cap a una mobilitat i un urbanisme sostenible i de cohesió

El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres
El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres
El ple de l'Ajuntament de Tarragona celebrat aquest divendres, de forma telemàtica, ha aprovat la suspensió de la tramitació dels plans urbanístics i l'atorgament de llicències en el Pla Parcial 43 (Mas d'en Sorder) durant un any. El conseller de Territori, Xavi Puig, ha deixat clar que el desenvolupament d'aquest pla no respon a l'urbanisme sostenible que sempre hem defensat per part d'ERC. El republicà ha rebutjat que s'aprovin "bolet urbanístic" que el que facin és dividir més Tarragona i per això afirma que des del govern municipal "volem un centre fort, uns barris cohesionats i molta Anella Verda". "El que no volem, és una Tarragona a trossos, la volem sencera i per això estem per un urbanisme de cohesió i sostenible", ha sentenciat.

Aquesta acció mostra, un cop més, que el govern municipal "vol deixar enrere els models d'urbanisme del pelotazo amb vistes al mar i per això hi ha hagut un canvi al capdavant de l'Ajuntament". Puig ha apuntat amb rotunditat que "la ciutat no és dels promotors, és dels ciutadans. Cap promotor ens ha de dir per on ha de créixer Tarragona".

Ajuda directa a la cultura

Avui també ha tirat endavant una ajuda directa de 100.000 euros per al sector de la cultura. L'alcalde i conseller de Cultura, Pau Ricomà, ha celebrat que el ple hagi aprovat aquesta mesura, ja que fa costat a un sector "que s'ha vist obligat a aturar la seva activitat i que moltes vegades ha estat poc valorat". El mateix alcalde ha recordat que des del primer dia, aquest govern "està compromès amb el sector cultura, tant amb l'amateur com amb el professional" i ha avançat que aquests ajuts no seran els únics que es destinaran per a pal·liar els efectes de la COVID-19 en el món cultural.

Aquest divendres, doncs, s'han aprovat les bases reguladores per a l'atorgament de subvencions amb caràcter extraordinari a empreses i professionals que podran rebre fins a 6.000 euros. L'alcalde presidirà una comissió, que també comptarà amb representants de l'oposició, en la qual es valorarà les propostes presentades i que tindran un informe tècnic que s'haurà fet prèviament.

Tarragona "ciutat 30"

També s'ha aprovat la modificació de l'ordenança general de convivència i ús dels espais públics de Tarragona, en matèria de trànsit. Això vol dir que Tarragona passa a ser ciutat 30. Els carrers de la ciutat passen a ser de 30 km/h, excepte algunes vies, "com carrers troncals que connecten barris o circumval·len el casc urbà", tal com ha dit el conseller Xavi Puig. El republicà ha manifestat "l'actual situació de lluita contra la pandèmia implica un elevat preu en termes socials i econòmics però també implica oportunitats i una és en la mobilitat".

Puig ha destacat que els vianants necessiten més voreres que mai al mateix temps que les calçades gairebé buides i "mentrestant, les bicis i els patins es debaten entre posar en risc els vianants per la vorera o jugar-se-la amb els cotxes a la calçada". Per això, "necessitem un canvi de model en la mobilitat si volem posar al centre del seu disseny i el seu batec les persones i la sostenibilitat". Aquesta mesura permetrà reduir l'accidentalitat i la gravetat dels accidents, abaixarà els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica de la ciutat, pròpies de les accelerades i les frenades i "fomentarà la mobilitat sostenible perquè pacificant la velocitat dels cotxes i establint unes normes de circulació que els protegeixin, els vehicles de mobilitat personal (VMP) i les bicis passaran de no tenir espais de circulació a disposar d'una xarxa que compta amb pràcticament tots els carrers del centre de Tarragona i de cadascun dels seus barris".

"Per sorprenent que sembli, el futur són les cames dels vianants, els pedals de les bicis i els seients del transport públic. Potser ens quedarà una ciutat una mica menys pels cotxes, però moltíssim més per les persones", ha sentenciat.

80.000 euros per reduir la bretxa digital entre els alumnes

Els consellers Manel Castaño, d'Educació, i Carla Aguilar, de Ciutadania, han anunciat avui que està a punt de tancar-se un conveni amb el Departament d'Educació de la Generalitat pel qual l'Ajuntament, mitjançant l'IMSST, farà una aportació de 80.000 euros per a la compra de dispositius i kits de connectivitat que es destinaran a 300 alumnes de famílies dels centres d'alta complexitat a la ciutat.

"El conveni que estem a punt de tancar amb Educació va en la línia que cap alumne es quedi sense poder seguir el procés d'aprenentatge, estem parlant de 300 alumnes de famílies amb menys recursos que podran disposar d'aquests mitjans i accedir a dispositius portàtils i kits de connectivitat wifi", ha apuntat Castaño, qui ha afegit que des del primer moment de la pandèmia, l'Ajuntament ha fet actuacions per donar resposta a aquelles famílies que no disposaven de connectivitat o dispositius, amb la campanya Compartim Wifi, apel·lant a la solidaritat de la ciutadania, i alliberant els wifis d'edificis municipals, escoles i llars d'infants.

Per cloure la seva intervenció, Castaño ha manifestat que "aquest govern està compromès per una escola i per una educació equitativa i no segregada" i que lluitarà contra la bretxa digital.

Modificatius

Per altra banda, en el ple també s'ha donat llum verda a un modificatiu de crèdit de 300.000 euros, destinat a despeses relacionades amb la Covid-19. També s'han aprovat dos nous modificatius de crèdit del pressupost del 2020 per destinar-los a programes educatius per combatre la bretxa social (90.000 euros), a la compra d'ordinadors per fomentar el teletreball (50.000 euros) o bé per a campanyes informatives (12.000 euros).

També ha prosperat un modificatiu de crèdit que contempla una aportació de 100.000 euros per desenvolupar plans d'ocupació per netejar els boscos de l'Anella Verda a partir de la tardor i una partida de 142.000 euros per a millores a la muralla romana, també hi ha aportacions a les colles castelleres (55.000 euros) i una quantitat destinada a un estudi paisatgístic de la Budellera.