Tarragona

Notícia

ERC lliura el XI premi Montserrat Bertran a Maria Cinta Comí Tono, peixatera del Mercat Central

D'esquerra a dreta: Gaietà Jové(sec. política municipal), Xavi Puig (conseller ERC), Rosa M.Codines (pres.Òmnium Tgn), M. Cinta Comí (premi Montserrat Bertran), Jordi Fortuny (conseller ERC), Pau Ricomà (portaveu ERC) i Sergi Albarran (pres. ERC Tgn)
D'esquerra a dreta: Gaietà Jové(sec. política municipal), Xavi Puig (conseller ERC), Rosa M.Codines (pres.Òmnium Tgn), M. Cinta Comí (premi Montserrat Bertran), Jordi Fortuny (conseller ERC), Pau Ricomà (portaveu ERC) i Sergi Albarran (pres. ERC Tgn)
Homenatge d’Esquerra Republicana de Tarragona a la peixatera Maria Cinta Comí Tono, paradista del Mercat Central de la ciutat durant 52 anys i que enguany es jubila. ERC li ha lliurat el XI premi Montserrat Bertran pocs dies després de la inauguració del nou Mercat, com a reconeixement a totes les dones anònimes que, com la Cinta, han destacat per la seva faceta treballadora en un dels equipaments que aglutina el comerç tradicional de la ciutat.
Maria Cinta Comí va abaixar la persiana de la seva peixateria coincidint amb el trasllat dels paradistes al remodelat Mercat Central després de més de mig segle al capdavant del seu negoci. Amb només 14 anys, Maria Cinta va agafar el relleu familiar d’una parada que va obrir la seva àvia i que s’ha mantingut durant tres generacions.
Amb el Premi Montserrat Bertran, Esquerra Republicana reconeix la tasca de Comí i posa en valor la causa feminista, la igualtat de drets entre homes i dones i la visibilització i participación social de les dones a la ciutat de Tarragona.
A l’acte de lliurament del guardó, celebrat al pati Jaume I de l’Ajuntament, hi han asistit familiars i amics de l’homenatjada, consellers d’ERC a l’Ajuntament de Tarragona i membres de la secció local, la presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat Central i la presidenta d’Òmniu Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines. Rosa M. Codines va rebre el Premi Montserrat Bertran l’any passat i ha participat en l’acte per passar el relleu a Maria Cinta Comí.
 
El Premi Montserrat Bertran
ERC Tarragona concedeix el premi Montserrat Bertran des de l’any 2007 amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Amb el guardó es fa memoria de la pedagoga Montserrat Bertran, una membre molt activa de la vida en la comunitat educativa de l’Escola Normal de Tarragona (de la qual va ser nomenada directora l’any 1936). Bertran va exercir de professora numerària de Pedagogia i la seva història i va estar casada amb el professor i diputat d’ERC al Parlament, Manel Galès. Va ser una activa defensora de la llengua i les llibertats del poble de Catalunya. Encarregada de les classes de català a l’Escola Normal, Bertran també va ser nomenada Delegada de l’Associació de l’Ensenyança Catalana a les comarques tarragonines.