Tarragona

Notícia

La transformació energètica i l'autosuficiència centren el debat en la 1a jornada del cicle 'Construint estratègies'

Experts de diversos sectors han participat en aquest cicle organitzat pel grup municipal d'ERC-MES-MDC i el grup d'ERC a la Diputació
 
Repensar i debatre les estratègies locals en matèria d'energia ha estat l'objectiu de la primera jornada del cicle 'Construint estratègies' que ha comptat com a ponents amb Marcel Coderch, Manel Sanromà, Lluc Torcal i Cándido Álvarez. Aquesta iniciativa, impulsada pel grup municipal d'ERC-MES-MDC i el grup d'ERC a la Diputació, ha arrencat aquest dissabte 20 de febrer i té per objectiu abordar diversos aspectes que s’han de tenir en compte a l’hora de definir les línies estratègiques a seguir des del món local.
 
Els ponents de la primera jornada, dedicada a l'energia, han realitzat intervencions sobre autosuficiència energètica, la relació entre l'oferta i el preu de l'energia amb la competitivitat i la transformació energètica des de l'àmbit local. En aquest últim apartat, s'ha pogut conèixer el cas del monestir de Poblet que, amb Lluc Torcal com a prior impulsant una nova gestió dels recursos, ha aconseguit augmentar notablement la seva autosuficiència. Manel Sanromà, per la seva banda, ha assegurat que en 30 anys hi haurà ciutats autosuficients perquè s'està arribant a la tecnologia necessària per aconseguir-ho i que l’autosuficiència arribarà abans als pobles que a les grans ciutats.. Cándido Álvarez, entre altres temes, ha abordat l'efecte que tindria que les competències en matèria energètica les tinguessin els governs locals recordant també que les ciutats compactes són les que tenen més bon nivell d'eficiència energètica. Marcel Coderch, en la darrera intervenció ha afirmat que el preu de l'energia és erroni, ja que tan sols es té en compte la producció, deixant de banda el cost de reposició.
 
Per la seva banda, el portaveu municipal d’ERC-MES-MDC i diputat parlamentari Pau Ricomà ha tancat la jornada exposant algunes conclusions, com que estem davant d’un canvi de paradigma inevitable i que qualsevol estratègia local en matèria energètica s’ha de plantejar a 30 anys vista. El portaveu republicà ha destacat la importància de les dades en el context energètic actual en referència a les paraules de Manel Sanromà. El ponent ha afirmat que la màgia de la tercera revolució tecnològica són la informació i les dades i aquelles ciutats que ho facin millor en aquest aspecte seran les que lideraran el camí cap a l’autosuficiència.
 
Des del grup municipal d'ERC-MES-MDC s'han mostrat molt satisfets amb el resultat de la primera jornada d'aquest cicle que ha comptat amb un bon nombre de participants. La primera jornada s'ha celebrat al Consell Comarcal i el debat posterior a les ponències ha estat moderat pel periodista Xavi Zaragoza. En les properes setmanes es donarà a conèixer la temàtica de la següent jornada del cicle 'Construint estratègies' que se celebrarà el proper trimestre.