Tarragona

Notícia

[OPINIÓ] 'Centre Recreatiu i Turístic, una oportunitat'

Aquests dies s’han donat passos definitius en l’autorització de la Generalitat a l’empresa Hard Rock per tirar endavant el Centre Recreatiu i Turístic (CRT). Un projecte que, esvaïdes les immenses ombres inicials, és bo pel Camp de Tarragona perquè implicarà la creació de nombrosos llocs de treball i la consolidació de nous nínxols de turisme: d’oci, de negoci i de convencions.

Comencem per admetre que aquesta era una herència enverinada que rebien els responsables d’ERC de mans de l’anterior govern, quan primer es parlava de l’Eurovegas i després del Barcelona World -projectes faraònics respecte els quals ens oposàvem-.

És just reconèixer l’excel·lent tasca de redimensió d’aquell faraònic propòsit inicial. Malgrat tractar-se d’un pla ambiciós, s’ha fet a escala humana, viable, reduint notablement el protagonisme del joc i atorgant un major paper als usos comercial, hoteler i de congressos i convencions. Amb exactitud: un casino, dos hotels temàtics, un centre aquàtic, un centre comercial i un auditori de gran capacitat.

Els beneficis socials i laborals del CRT són per posar-los en valor. Una previsió de 2.176 llocs de treball directes a temps complert durant els primers 5 anys. I un total d’11.500 llocs de treball totals -directes i indirectes-, fet que equival a una tercera part de l’atur registrat al Camp de Tarragona (que pel 2017 era de 31.268 persones).

Els acords inclouen convenis amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i la URV per prioritzar la contractació de persones desocupades i estudiants. Tanmateix es donarà preferència a subcontractar centres especials de treball i donar compliment a l’obligació de contractar un 2% de persones amb discapacitat i un 2% de persones amb risc d’exclusió social. Responsabilitat social que comportarà també que l’1% del total invertit -uns 7 dels 700 milions d’€ d’inversió inicial- es destinarà a projectes socials i culturals al Camp. Per exemple, en la prevenció i tractament de la ludopatia.  

A nivell turístic aquesta aposta ens enforteix com a destinació, amb l’atracció de 2 milions de nous visitants anuals. Un turisme repartit al llarg de l’any que contribuirà a la necessitat de desestacionalitzar el sector.
En aquest sentit el CRT no només suposa la consolidació del turisme d’oci -lligat a Port Aventura i Ferrari Land- sinó que ens obre nous nínxols de mercat amb el turisme de negocis i, de forma única a Europa, el turisme de grans convencions. Això serà gràcies a la construcció de l’auditori, que amb una capacitat per 15.000 persones esdevindrà el segon de Catalunya.   

Un exercici de realisme obliga a tenir presents aquestes consideracions. Venim d’una crisi llarga i profunda que obliga a jugar les cartes amb cap i responsabilitat. Protegir el sòl allà on és paisatgísticament valuós i dotar-lo de valor allà on no ho és serveix per preservar el medi on vivim, generar oportunitats econòmiques i compartir el territori amb els nostres visitants.  

Xavier Puig i Andreu
Conseller d’ERC-MES-MDC Ajuntament de Tarragona