Tarragona

Totes les opinions

Pau Ricomà

Màtrix por la culata

Una de las mayores amenazas a las que actualmente está sometida la información política es lo que se llaman fake news, o noticias falsas. Es una estrategia comunicativa basada en la mentira y que tiene el fin de manipular la conciencia y, en consecuencia, el comportamiento electoral de los ciudadanos. Alguien dirá que esto es tan viejo como la política y quizás tenga razón, lo que ha cambiado es la capacidad de los medios de comunicación, formales e informales, de penetrar en nuestra cotidianidad.

Pau Ricomà

Sense participació no hi ha autoestima

Al darrer ple municipal es va fer evident la inexistència de mecanismes útils de participació en la governança de Tarragona. Arran d’una moció d’un altre grup, que demanava recuperar la figura del regidor de barri -que a ERC ens sembla clarament insuficient com a instrument participatiu- el grup socialista va donar solucions tan suggerents com que tothom té els telèfons dels consellers que tenen responsabilitat de govern i que a qualsevol hora del dia contesten els wathsapps que reben.

Xavi Puig

En favor del patriotisme de la PAH

Fa unes setmanes una moció d’Iniciativa ens va brindar una bona oportunitat per reflexionar al voltant del vincle entre el patriotisme i les urgències socials, tant propis dels temps de crisi que corren. La resolució donava suport a la proposta de Llei d’Habitatge de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i, com que Esquerra ha contribuït a registrar-la (com vam fer amb “Las 5 de la PAH”), l’hem defensat com si també fos nostra.

Jordi Fortuny

No espatllem allò que funciona. Defensem un altre cop el català!

Quin origen té l’obsessió per castellanitzar un territori que té llengua pròpia, si no és el d’una actitud imperialista i colonialista?   Diguem-ho clar: acabar amb tot allò que representa la catalanitat és sense dubte l’objectiu íntim del Govern del PP i del partit de Ciutadans. I per fer-ho, utilitzen sense mida, el 155. L’utilitzen més enllà de les limitacions legals, constitucionals i estatutàries.

Pau Ricomà

No podem perdre cap més tren

Abans de que acabi aquest any està previst que cap tren de mig i llarg recorregut s’aturi a l’estació central de Tarragona. Òbviament, és una mala notícia pels ciutadans de Tarragona, sobretot per les oportunitats que genera la connexió amb Tortosa, que es perd, i amb Barcelona, que es mantindrà només a través de trens regionals. La necessitat imperiosa de vincular el desenvolupament del territori a la connectivitat  ferroviària està impulsant amplis consensos i fronts comuns, entre agents polítics, socials i econòmics.

Pau Ricomà

Tot el respecte pels nostres funcionaris depurats

Al ple de dilluns 26 de febrer, l’Ajuntament de Tarragona va donar suport unànime a la moció d’ERC-MES-MDC, per la qual s’anul·laran els expedients  de depuració de què havien estat víctimes els funcionaris de l’Ajuntament represaliats pel franquisme l’any 1939.   Estem davant d’un procediment administratiu, però sobretot de la reparació moral d’una gran injustícia. Els instructors d’aquests expedients no oferien cap garantia de defensa als encausats i no tenien altre objectiu que vexar la ciutadania, a través dels treballadors públics, i estendre la por.

Xavi Puig

Els trens del Camp de Tarragona

En aquests dies tan intensos pel que fa al debat ferroviari no és sobrer aportar-hi una mica de reflexió de conjunt. Em proposo delimitar tres objectius polítics als quals no hauríem de renunciar, ni com a ciutat ni com a territori metropolità: la connexió amb el món, la connexió amb Barcelona i la connexió amb el Camp. Tot plegat amb el benentès que la mobilitat ferroviària redunda en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

Pau Ricomà

Tindrem mai un front unit al Camp de Tarragona?

La recent notícia del compromís del Ministerio de Fomento de convertir l’aeroport de Girona amb la quarta pista d’El Prat ha comportat les reaccions habituals d’alcaldes i de diferents grups d’interès. Més enllà de l’escepticisme amb que des de Girona s’ha rebut la promesa d’una nova pluja de milions, al Camp de Tarragona hem vist poca cosa més que la reacció habitual que, seguint els costums atàvics del territori, anirà inevitablement seguida de l’enèsim episodi de procrastinació - hàbit de deixar per a més endavant accions o activitats que s'han d'atendre per altres més irrellevants i agradables -.

Mònica Alabart

Salvem les pensions!

Les pensions són la garantia dels ingressos mensuals per a les persones que han treballat al llarg de la seva vida i que ara s’han guanyat el dret a descansar. Al món hi ha bàsicament dos sistemes de pensions: el de capitalització individual i el de repartiment. En el primer sistema, la capitalizació individual,  cada treballador té un fons individual on va estalviant mensualment una part del seu sou.