Tarragona

Totes les opinions

Mònica Alabart

Escoles obertes, una oportunitat per Tarragona

La nostra societat està immersa en una època de canvis tecnològics, socials i culturals que ens conviden a sumar esforços entre escola i família per assolir uns objectius comuns. Cal enfortir el lligam entre el barri i la seva escola per aconseguir una millor qualitat de l’ensenyament. Ha arribat el moment d’anar més enllà del concepte d’escola i començar a parlar d’entorn educatiu.

Pau Ricomà

La ciutat dels nens, ciutat de tots

L’objectiu d’un alcalde és sobretot que la ciutat pugui ser viscuda. Per tothom. Ser viscuda no només des de l’òptica de les persones en edat de treballar, i en bona part de reproduir-se, des de les seves necessitats i tràfecs. Si no també i sobretot des de la perspectiva de qui no té responsabilitat generacional en empènyer l’economia, la cultura o l’oci cada cop més comercialitzat.

Jordi Fortuny

La Muntanyeta Bonavista: Un repte a assolir

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona (APPC) és una entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1977, dedicada a l'atenció integral d'infants i d’adults afectats de paràlisi cerebral i altres dolències. Des del 1981, el servei es va traslladar a la Muntanyeta de Sant Pere de Tarragona, al barri de sant Pere i Sant Pau. Des d’aleshores coneixem l’entitat com La Muntanyeta.

Pau Ricomà

Ofeguem el franquisme!

Per diferents fonts ha corregut la notícia que la fundación Francisco Franco té interès en instal·lar-se a Tarragona dins d’un procés d’expansió, com si fos una franquícia de menjar ràpid. Ull! Com no hi plantem cara, serà un plat difícil de digerir. No és normal que un “estat democràtic” mantingui i engreixi una entitat que té la trista missió d’homenatjar la figura i l’obra d’un dictador criminal.

Jordi Fortuny

Nàstic Genuine, Lliga Genuine

Si a Tarragona hi ha hagut un esdeveniment esportiu rellevant en els últims temps, aquest sense cap mena de dubte ha estat la gestació de La Lliga Genuine.  El passat cap de setmana es va iniciar la segona Lliga Genuine a Tarragona, seu permanent d’aquesta lliga de futbol. Divendres passat, un total de 30 equips vinguts de tots els racons de l’estat es van trobar al Nou Estadi per inaugurar aquest campionat.

Pau Ricomà

La salut també és incumbència municipal

No hi ha ningú que no estigui afectat al llarg de la seva vida per algun problema relacionat amb la salut. Qui no ha tingut problemes amb la vista, els ossos, l’oïda, s’ha ofegat caminant o la tensió li ha jugat males passades? Associem normalment les patologies a factors personals o hereditaris, però moltes vegades les malalties tenen un origen social. Els antropòlegs ho han estudiat molt a fons i saben que a cada societat i a cada moment l’afecten malalties diferents.

Mònica Alabart

Tarragona, la ciutat dels donuts

Els donuts en general agraden. Són una deliciosa pasta toveta i dolça que sovint ve farcida i decorada de manera imaginativa amb diversos colors i formes que es caracteritza per tenir un divertit forat al mig. El que no ja no agrada tant és que una ciutat es converteix en un donuts, com està passant a Tarragona.     Què vol dir que una ciutat es converteix en un donuts? Doncs que deixa de ser una ciutat compacta i ben poblada i passa a caracteritzar-se per tenir un gran forat central que queda buit de tot: buit de serveis, buit de veïns, buit d’habitatges dignes, buit de gent pel carrer, buit de seguretat ciutadana, buit de comerços de proximitat… mentre que al voltant del que seria el forat – que en el nostre cas podríem definir com la part històrica de Tarragona- comencen a aparèixer tot de nous barris i noves urbanitzacions que pretenen donar cabuda a tanta gent  que, si s’hi trasllada, acabarà de buidar encara més el forat.

Jordi Fortuny

Fem Escola Nova, Tarragona lliure

No hi ha tresor ni actiu més important en el si d’una família que els fills i les filles. L’educació dels fills i filles, la recerca de la seva felicitat, saber que estan confortables i ben tractats és una dèria de qualsevol pare o mare. Cercar un centre docent que compleixi les expectatives depositades en els nens i les nenes, proporcionar tot el necessari per l’educació, és una dels tasques més transcendentals que realitzen les famílies.

Xavi Puig

Recuperar i cohesionar Tarragona

Mentre la ciutadania posa sobre la taula els problemes més urgents -brutícia, inseguretat, desertització comercial...- i els responsables polítics els mirem de resoldre, algunes de les causes que estan en l’origen d’aquests problemes avancen silenciosament sense que hi posem ni la mirada ni el remei. Els programes perquè la ciutat funcionin en serveis socials, neteja, mobilitat, turisme o comerç -el software- són molt importants, però és absurd gastar-se els quartos en comprar-los si resulta que tenim l’arquitectura -el hardware- tan antiquada, malmesa i mal dissenyada que els programes no hi funcionen.