Tàrrega

Totes les notícies

Xavier Castellana: "La gent vol votar i nosaltres ho garantirem"

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Tàrrega ha continuat aquest dilluns donant a conèixer els motius pel Sí al referèndum de l'1 d'octubre en el marc de la campanya "Construir una nova república" al mecat setmanal dela capital urgellenca. El senador republicà Xavier Castellana ha assegurat avui a la parada informativa que "la gent vol votar i nosaltres ho garantirem". Castellana ha valorat que "hi ha mitjans de comunicació, poders fàctics, alguns partits polítics, l'Estat espanyol, entre altres, que volen impedir que votem" però ha exposat que "nosaltres garantirem que es pugui votar, tant els que donaran suport al Sí, com els que votaran que no". La diputada de Junts pel Sí al Parlament de Catalunya, Montserrat Fornells, ha exposat que "la gent passa per la parada a informar-se, a demanar més informació sobre el referèndum del proper 1 d'octubre" i ha recalcat que "la gent ens demana que no aflueixem i no ho pensem fer". Fornells ha valorat positivament l'acció informativa en el marc d'un "mercat molt concorregut". En aquesta ocasió, els republicans han aprofitat per convidar la ciutadania a participar a l'acte del proper dimecres 19 de juliol "Garanties per la democràcia" organitzat per Tàrrega per la Independència - Assemblea Nacional Catalana on el diputat de Junts pel Sí, Bernat Solé, presentarà les garanties de la Llei del Referèndum. L'acte en què també col·laboren Òmnium Cultural Segarra-Urgell, AMI - Associació de Municipis per la Independència i l'Ajuntament de Tàrrega tindrà lloc a les 19:30 a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Els independentistes tenen previst realitzar diverses accions a la ciutat de Tàrrega entre les que destaquen les parades informatives al mercat setmanal com ha estat el cas d'aquest dilluns on han participat membres de la secció local del partit acompanyats per la diputada al Parlament, Montserrat Fornells, i el senador Xavier Castellana, i altres càrrecs locals com el portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Tàrrega, Jaume Folguera.

Esquerra Republicana a Tàrrega inicia la campanya "Construir una nova república"

La secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya a Tàrrega ha començat a difondre aquest dilluns la campanya "Construir una nova república" a la capital urgellenca. A través d'aquesta campanya la formació republicana pretén donar a conèixer els arguments pel Sí a la independència de Catalunya de cara al referèndum previst pel proper 1 d'octubre. La campanya proposa alguns lemes com "un govern al costat de la cultura", "un habitatge digne per a tothom" o "un futur ple d'oportunitats", entre altres arguments per defensar la necessitat d'assolir la República Catalana. Els independentistes tenen previst realitzar diverses accions a la ciutat de Tàrrega entre les que destaquen les parades informatives al mercat setmanal com ha estat el cas d'aquest dilluns on han participat membres de la secció local del partit acompanyats pel diputat al Parlament, Bernat Solé, i altres càrrecs locals com el portaveu d'ERC-MES a l'Ajuntament de Tàrrega, Jaume Folguera, i càrrecs comarcals i d'àmbit regional. A més dels arguments pel Sí, els republicans han contribuït també a resoldre preguntes sobre el referèndum que convocarà la Generalitat. Des d'ERC Tàrrega han fet una crida a la ciutadania a implicar-se en les accions que el partit té previstes per les properes setmanes inscrivint-se com a voluntaris a través del correu tarrega@esquerra.cat o mitjançant les xarxes socials de la formació a Tàrrega.  

Joan Tardà, Albert Botran i Isabel Sala defensen a Tàrrega la República Catalana dels drets socials

La Plataforma Esquerres per la Independència va organitzar el divendres 30 de juny un acte que ha reunit unes 150 persones a la plaça dels Comediants de Tàrrega. A les 20h la periodista i directora del setmanari Nova Tàrrega, Lourdes Cardona, ha presentat i moderat l'acte "La República dels drets socials" en què han participarat el diputat de la CUP al Parlament, Albert Botran; la representant de Procés Constituent, Isabel Sala; i el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. Joan Tardà, per la seva banda, ha assegurat que "estem escrivint la història i ho estem fent encarant totes les dificultats que l'administració espanyola ens planteja". "Hem de guanyar majories, ser perseverants i ser molt rigurosos amb tots els passos que fem per fer possible el referèndum", ha considerat. El republicà ha exposat també que "el referèndum serà legal, i cal que sigui molt participat" per aconseguir proclamar una República "no supeditada als poders financers". Per a Botran "l'única manera d'obrir el procés constituent a Catalunya passa per guanyar el referèndum de l'1 d'octubre". El representant de la CUP ha valorat que "el procés independentista l'ha decidit la gent que ha anat marcant el camí a través de la mobilització i així ha de continuar contra el discurs de la por" que també ha destacat la importància de la mobilització per assegurar la participació al referèndum i garantir-ne el resultat. En la seva intervenció Isabel Sala ha assegurat que "apostem per la República Catalana amb un gran pes de la democràcia participativa" i que "la llibertat no es pot separar de la justicia i de la solidaritat".  L'objectiu de l'acte passa per aportar arguments per a la independència de Catalunya des dels partits d'esquerres. Els ponents han exposat des de diferents punts de vista però tots ells des de l'esquerra els motius de progrés social pels quals aposten per la República Catalana. Aquest ha estat el primer acte a la comarca de l'Urgell organitzat per la Plataforma formada per persones d'esquerres de Tàrrega i comarca, que a nivell català ja ha organitzat actes a altres ciutats del país.

Què se n’ha fet del carril bici?

La mobilitat a Tàrrega està massa motoritzada. Per costum i per la manca d’infraestructures de transport col·lectiu, bona part de la ciutadania acaba agafant l’automòbil per desplaçar-se en la majoria dels trajectes urbans i interurbans. En canvi, en la majoria de ciutats d’Europa es fa una aposta decidida pels trens en la mobilitat interurbana (mitjançant la continuïtat i competitivitat de les línies o el soterrament de vies en els trams urbans), i en les bicicletes per a la mobilitat interna de mitja i llarga distància (a través dels carrils bici, la promoció de l’ús, la senyalització i indicacions en accessos a centres d’interès de les viles). Potenciar l’ús del tren i de la bicicleta té l’objectiu de fer les ciutats menys contaminades i més fàcilment accessibles.   A Tàrrega, d’un temps ençà, es comença a apostar per la pacificació el trànsit: poder anar a peu per la ciutat –sobretot pel centre- està demostrat que afavoreix la comunicació, el comerç urbà i la socialització de la ciutadania. Pacificar el centre, però, no vol dir oblidar les diferents necessitats tant de veïns com de comerciants sinó fer-les compatibles escoltant a tothom. No obstant això, en el cas de la bicicleta s’ha fet un pas enrere amb la innecessària i costosa esborrada d’unes línies de senyalització de carrils bici que l’erosió i desídia de l’administració ja haurien esborrat en poc temps.   Si ens volem emmirallar en altres viles que destaquen per la seva òptima mobilitat i convertir-nos en una ciutat tranquil·la o “slow city” reduint el trànsit, potser que prioritzem accions com millorar les opcions d’aparcament per evitar cotxes mal estacionats sobre la vorera que obstrueixen el pas. Per garantir l’ordre en la mobilitat també caldria trobar mesures que facin més fluïda la circulació al voltant d’escoles i instituts en horari d’entrada i sortida. Caldria plantejar-se com podem millorar el funcionament de les zones de càrrega i descàrrega per evitar embussos i si caldria promoure de nou alguns valors de l’educació viària per assegurar que es respecten els passos de vianants.

El grup d'ERC al Consell Comarcal de l'Urgell

El grup d'ERC al Consell Comarcal de l'Urgell demana més consens en la gestió dels serveis socials als Ajuntaments

El grup d'ERC al Consell Comarcal de l'Urgell ens hem mostrat contraris a aprovar el conveni que defineix la cooperació interadministrativa, entre el Consell Comarcal i els Ajuntaments de la comarca de l'Urgell, en matèria de Serveis Socials i altres programes relatius al benestar social i polítiques d'igualtat. La disconformitat rau en la manca de consens entre alguns Ajuntaments de la comarca, ja que el conveni és poc concret en quant al serveis del programa i el cost que pot suposar als Ajuntaments. El grup d'ERC vam demanar al Ple del Consell posposar l'aprovació d'aquest punt i la convocatòria d'una nova reunió entre els Ajuntaments i el Consell Comarcal per tal d'arribar a un acord més ampli. Ja que no es va retirar aquest punt del Ple, ERC vam demanar la dimissió de la Consellera Comarcal de Serveis Socials, Teresa Pallàs.

El llegat polític d’en Tomàs Pujol

Fa pocs dies que ens va deixar en Tomàs Pujol, compromès amb Tàrrega i amb la llibertat de Catalunya. En Tomàs va tenir un paper molt rellevant per a Esquerra Republicana de Catalunya essent president de la Secció Local de Tàrrega i president de la Federació Comarcal de l'Urgell. A nivell institucional, va ser el director dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Benestar i Família de 2004 a 2006 i  de Governació i Administracions públiques de 2007 a 2011. I també va formar part del Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya.   De la seva àmplia trajectòria política -era militant d’ERC des del 1992- voldríem destacar en aquest article el seu pas com a regidor de l’Ajuntament de Tàrrega. Entre els anys 2007 i 2011 en Tomàs va exercir de 3r tinent d’alcalde i va estar a càrrec de les regidories d'Esports i Ensenyament.   Durant aquell període l’Ajuntament de Tàrrega, amb en Tomàs al capdavant de les polítiques educatives, i la Generalitat de Catalunya van fer un esforç per millorar l’oferta educativa de la nostra ciutat i per mantenir-ne la qualitat. En un moment de contenció pressupostària, es van poder realitzar les actuacions que requerien una aportació econòmica important. D’aquesta manera es va poder aconseguir l’objectiu que es proposava en Tomàs -que a nivell professional era professor de Filosofia- i que passava per fer un salt endavant important en les condicions materials pel que fa a la prestació del servei educatiu a Tàrrega. Durant la seva etapa com a regidor d’Educació es van fer actuacions significatives com la remodelació de l’IES Manuel de Pedrolo i de l’escola Àngel Guimerà o la construcció de l’escola Maria Mercè Marçal, entre altres.   La consolidació d’una nova zona esportiva modèlica i ben ubicada va ser un dels objectius del Tomàs al capdavant de la cartera d’Esports a l’Ajuntament de Tàrrega. El suport a les entitats i el bon estat de les instal·lacions van ser dues qüestions per les que va vetllar en tot moment.

Condol per la mort del company Tomàs Pujol i Castells

Esquerra Republicana de Catalunya a Tàrrega expressem el nostre condol per la mort del company Tomàs Pujol i Castells. En Tomàs va tenir un paper molt rellevant per a Esquerra Republicana de Catalunya essent president de la Secció Local de Tàrrega i president de la Federació Comarcal de l'Urgell. A l'Ajuntament de Tàrrega va ser regidor del consistori entre els anys 2007 i 2011 on va exercir de 3r tinent d'alcalde i va estar a càrrec de les regidories d'Esports i Ensenyament. També va ser el director dels Serveis Territorials de Lleida del Departament de Benestar i Família de 2004 a 2006 i  de Governació i Administracions públiques de 2007 a 2011. Va ser membre del Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya. La cerimònia de l'enterrament es durà a terme demà divendres 2 de desembre a les 16:00h a l'Església de Santa Maria de l'Alba de Tàrrega. La capella ardent està instal·lada des d'aquesta tarda al Tanatori de Tàrrega. Des d’aquestes ratlles volem expressar el nostre més sincer condol a la família, i també a tots aquells i aquelles que hem tingut el privilegi de conèixer-lo i de treballar al seu costat. El trobarem molt a faltar.

La participació ciutadana a la República Catalana

Com volem que sigui el paper dels ciutadans i les ciutadanes en els pobles i ciutats de la nova República? Aquesta va ser una de les preguntes que ens vam plantejar el passat divendres a l’acte sobre participació ciutadana en què van participar en Francesc Osan, assessor en participació ciutadana i en Jaume Folguera, portaveu del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Tàrrega. Tenim clar que volem una ciutadania activa i que tingui un paper determinant al llarg de la legislatura i no només en les eleccions cada quatre anys. En moltes ocasions, els processos participatius confonen la informació amb la participació. Donar informació a la ciutadania i a les entitats a través de comissions no vol dir fer participació ciutadana. El canvi comença quan en aquests òrgans es prenen decisions.   Un reglament de participació ciutadana ha de definir el què, el qui i el com. Sobre què es participa, qui està cridat a participar i com s’organitzarà aquest procés. Per poder concretar aquestes tres preguntes, cal tenir prèviament una idea molt clara sobre com es vol que sigui la participació i per a què ha de servir. En els processos de participació ciutadana més que la representativitat es busca que qui vulgui participar ha de poder fer-ho. La participació ha de ser moderna, a la carta, fàcil, ha de preveure que s’ha de poder fer des del mòbil o el sofà de casa. Hem d’apropar la participació a la gent i no a la inversa. Cal facilitar les eines, els camins, perquè tothom qui vulgui participar pugui fer-ho.   El debat generat al voltant del nou model de participació ciutadana que es proposa per Tàrrega hi van trobar a faltar alguns aspectes bàsics. En primer lloc, els òrgans que es crearan no preveuen la participació de les persones a títol individual, fet que alguns municipis resolen amb la creació d’un registre ciutadà. Un altre aspecte que trobem a faltar al nou reglament de participació ciutadana són les competències concretes dels òrgans, per què serviran.

Treballem per la comarca!

Esquerra Republicana de Catalunya comença la campanya “la República que farem” i tractarà 5 eixos: Economia i treball, Ciutadania i benestar, Cultura i educació, Política internacional i Territori i medi ambient. Precisament en aquest darrer eix, un dels punts que s’ha de debatre i treballar és la divisió territorial que haurà de tenir la nova República Catalana ja que les actuals estructures organitzatives (Diputacions i Consells Comarcals) s’hauran de substituir per d’altres més eficaces.   Mentre aquests canvis no es produeixin, els Consellers del grup d’ERC al Consell Comarcal de l’Urgell anirem treballant i realitzant les nostres aportacions per la millora de la nostra comarca. Fins ara, des de que es va constituir el nou Consell Comarcal al Juliol del 2015, aquestes són algunes de les nostres propostes:   Pel que fa als aspectes més socials i laborals, hem defensat la implementació de la Llei 11/2014 per garantir els drets LGBTI a la nostra comarca i afegit propostes al protocol de prevenció d’assetjament sexual i per raó de sexe al Consell Comarcal. De la mateixa manera, hem demanat la inclusió de clàusules socials en el contracte del Servei d’ajuda a domicili de la comarca de l’Urgell, així com en tots aquells contractes que es facin dels del Consell Comarcal; ressaltar que, a l’igual que en la moció de proposta que es va presentar a l’Ajuntament de Tàrrega, aquestes clàusules tenen per objecte afavorir mesures de contractació de persones amb dificultats d’inserció, promoure mesures mediambientals i garantir els drets laborals de les persones treballadores.   En relació al territori i medi ambient, hem proposat el debat en forma de mocions i/o preguntes al Ple sobre quin model de territori volem tenir a la nostra comarca, és a dir, la convivència entre les activitats empresarials i la sostenibilitat ambiental, emfatitzant la preservació a tota la comarca de l'Urgell del patrimoni paisatgístic, rural i natural.