Tàrrega

Totes les notícies

La candidatura ERC-MES proposa museïtzar la casa de Manuel de Pedrolo

En el marc de la Festa Major de maig de Tàrrega, la candidatura d'ERC-MES ha donat a conèixer les seves propostes en l'àmbit cultural. En paraules de l'alcaldable d'ERC-MES, Òscar Amenós, "la cultura ha de ser entesa com una eina de transformació social a l'abast de tothom". Amenós ha exposat també que "la cultura ha de fomentar el pensament crític i impulsar la creativitat en totes les seves formes d'expressió" i ha aprofitat per "desitjar una molt bona Festa Major de maig als targarins i targarines". Entre les propostes culturals plantejades pels republicans, destaca la reivindicació de la figura de Manuel de Pedrolo. "Cal promocionar el llegat de Pedrolo i fer possible l'esperada museïtzació de la seva casa pairal al carrer Major de Tàrrega", ha exposat Amenós, que també s'ha compromès a "promocionar el seu llegat". La candidatura republicana, d'esquerres i independentista s'ha proposat també "senyalitzar la ruta del Mecanoscrit del segon origen arreu de la ciutat". Amenós també ha explicat que "cal preveure els usos futurs d'espais municipals com Cal Trepat o la Farinera" on podrien ubicar-se "un centre de memòria història i d'interpretació de la Guerra Civil, així com l'espai de paleontologia dels fòssils del Talladell del Museu de Tàrrega", ha reblat. L'alcaldable d'ERC-MES també ha volgut tenir un reconeixement cap a les entitats culturals de la ciutat que són moltes i molt actives, pel paper important que tenen en la preservació del folklore targarí i català i pel seu dinamisme i innovació.

ERC-MES comença la campanya electoral amb la força d'haver guanyat les eleccions estatals a Tàrrega

Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d'Esquerres (ERC-MES) ha donat el tret de sortida aquesta nit a la campanya electoral de les eleccions municipals del 26 de maig a Tàrrega. La candidatura encapçalada per Òscar Amenós ha fet a la plaça del Carme la tradicional enganxada del primer cartell. Els republicans comencen la campanya electoral amb la força d'haver guanyat les eleccions del 28 d'abril a Tàrrega, amb 2.879 vots, a 1.000 vots de distància de la segona força.  L'alcaldable, Òscar Amenós, ha explicat que la proposta que planteja ERC-MES a Tàrrega és "un projecte ciutadà, renovat, obert, participatiu, progressista, independentista i republicà" que es planteja com a objectiu "augmentar la representació al consistori targarí i ser la principal força progressista i independentista de la ciutat". Amenós ha valorat que "Tàrrega necessita un gran canvi. ERC-MES som un equip que canviarà el govern de Tàrrega i farà el possible per fer efectiva la República Catalana". L'equip d'ERC-MES està format per "ciutadanes i ciutadans implicats amb Tàrrega des de visions i experiències diferents", ha explicat Amenós, que ha afegit que "estem a punt per capgirar la vella política i impulsar un nou govern a la ciutat".  ERC-MES portarà a terme una campanya de proximitat, en què es preveuen realitzar actes a Tàrrega i als pobles, a més de parades informatives i de trobades amb un format més informal. L'acte central de la campanya d'ERC-MES a Tàrrega serà el divendres 17 de maig a les 20.30h a la sala de plens de l'Ajuntament de Tàrrega.

Alba Pijuan agafa el testimoni de Ramon Vallverdú, el primer regidor d’ERC a l’Ajuntament de Tàrrega

Ramon Vallverdú és avui un dels exregidors de l’Ajuntament de Tàrrega que assistirà a l’acte de commemoració del 40è aniversari dels ajuntaments democràtics. Vallverdú, nascut a Anglesola el 1929 -telefonista, tapisser i cafeter- va decidir, després de llargues converses amb Víctor Torres al ja desaparegut Cafè Espanya, encapçalar la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en les primeres eleccions democràtiques a l’Ajuntament de Tàrrega. Va resultar escollit convertint-se en el primer regidor que va tenir el partit republicà a la capital de l'Urgell, entre 1979 i 1983, època en que també va presidir la junta local d’ERC. Posteriorment,  durant la legislatura 1987-1991 va a ocupar el lloc de regidor d’Urbanisme i, a més, va ser nomenat tercer tinent d’alcalde.   Va abandonar la política activa, que no la lleialtat a un ideal i a una manera de veure la vida, per deixar pas a la joventut. El partit va reconèixer la seva tasca el 2007 amb la insígnia Francesc Macià i, posteriorment, amb una placa commemorativa en l’acte “30 anys d’ajuntaments democràtics” celebrat a la seu del partit a Barcelona l’abril del 2009.   Enguany, 40 anys després, la seva neta, Alba Pijuan Vallverdú, que sempre l’ha tingut com a referent polític, n’agafa el testimoni ocupant la segona posició en la candidatura que Esquerra Republicana de Catalunya - Moviment d'Esquerres (ERC-MES) presenta a les eleccions municipals del 26 de maig a Tàrrega.

Vergés: “Volem impulsar el sociosanitari a Tàrrega per donar una atenció propera a la ciutadania”

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya-Moviment d’Esquerres (ERC-MES) a l’Ajuntament de Tàrrega ha fet avui divendres un acte públic de presentació de propostes que ha comptat amb la participació de la consellera de Salut, Alba Vergés. L’alcaldable republicà, Òscar Amenós, ha agraït a la ciutadania i les entitats per les propostes que han fet arribar els darrers mesos “són propostes diverses i molt interessants que hem valorat i hem incorporat al programa electoral, que s’ha fet de manera col•laborativa”, ha explicat.  La número dos de la candidatura ERC-MES, Alba Pijuan Vallverdú, ha detallat els diversos blocs del programa electoral i ha destacat la necessitat de “dialogar i cooperar amb totes les entitats targarines”. Ha remarcat que és necessari museïtzar la casa de Manuel de Pedrolo, així com disposar d’un espai firal. Pijuan s’ha referit també a “impulsar el reciclatge amb la millora de la recollida selectiva i treballar per millorar les infraestructures de la ciutat amb la contrucció de la variant de la C-14 així com reforçar els equipaments de salut i educatius. Per la seva part, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat la tasca d’escolta activa que ha fet la candidatura ERC-MES per configurar el programa electoral. Ha celebrat que es proposi potenciar el carril bici i facilitar els desplaçaments a peu, per fer una ciutat més saludable. Per Vergés, “des de la política hem de treballar per donar resposta a les necessitats de la gent. Hem de poder donar oportunitats a la gent gran, als nens i nenes, a tothom”. Ha agraït a l’Òscar Amenós, l’Alba Pijuan i la resta de la ciutadania “que encapçalin aquesta candidatura i l’esforç que fan de dedicar-se a fer de Tàrrega una ciutat millor”.  En clau targarina, la consellera de Salut ha explicat que “volem impulsar el sociosanitari a Tàrrega per donar una atenció propera a la ciutadania, un equipament que ja s’havia projectat fa temps i que continua sobre la taula per millorar l’atenció de la gent.

La consellera de Salut, Alba Vergés, participarà a l'acte de presentació de propostes de la candidatura d'ERC-MES a Tàrrega

La consellera de Salut, Alba Vergés, participarà el proper divendres a l'acte "Gent nova, idees noves" on es presentaran les propostes de la candidatura d'Esquerra Republicana de Catalunya - Moviment d'Esquerres (ERC-MES) a l'Ajuntament de Tàrrega. Vergés ha vlgut així mostrar el seu suport a la candidatura republicana a la capital urgellenca, un equip renovat que ha estat recollint propostes ciutadanes els darrers mesos per confegir el seu programa electoral. A l'acte, també hi participaran l'alcaldable d'ERC-MES, Òscar Amenós, i la número 2 de la candidatura, Alba Pijuan Vallverdú. La candidatura valora de manera molt positiva la resposta ciutadana que els ha fet arribar propostes i comentaris per millorar la ciutat. L'acte d'aquest divendres és obert a tothom i tindrà lloc a les 19.30h a la sala d'actes de la Biblioteca, a la plaça Sant Antoni, 3 de Tàrrega. L'equip d'ERC-MES també es va poder reunir el passat dissabte 27 d'abril amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, per intercanviar impressions sobre la situació educativa de la ciutat.

Victòria d’ERC a les eleccions generals a Tàrrega

La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya-Sobiranistes ha guanyat aquest diuenge 28 d’abril les eleccions generals a la ciutat de Tàrrega. Al Congrés dels Diputats han estat 2.879 les persones que han votat el partit republicà a la capital de l’Urgell, un 35,27% dels vots, a una àmplia distància de la segona i tercera forces. Els resultats han estat també històrics a la demarcació de Lleida, on han aconseguit 2 diputats dels 4 i també a nivell català. Els republicans també han obtingut a Tàrrega més de 3.200 vots a la cap de llista al senat, la targarina Sara Bailac. D’aquesta manera, Bailac serà la primera dona senadora de la comarca de l’Urgell i s’ha mostrat “molt satisfeta i agraïda pels resultats” que ha volgut dedicar “als presos polítics i exiliats, ho hem fet per ells i elles”, ha assegurat. A nivell de Lleida, ERC ha obtingut tres dels quatre senadors que s’escullien el 28 d’abril.  

Esquerra Republicana i MES revaliden l'acord per a les eleccions municipals a Tàrrega

Esquerra Republicana de Catalunya i Moviment d’Esquerres (MES) han fet pública aquest dimarts la candidatura conjunta a la ciutat de Tàrrega per a les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. La candidatura estarà encapçalada per Òscar Amenós i per Alba Pijuan Vallverdú, i compta amb persones de diferents perfils, edats i trajectòries per esdevenir un equip plural al servei de la ciutat. El candidat a l’alcaldia de Tàrrega, Òscar Amenós, ha assegurat: “som l’equip de persones que donarà un nou impulsa Tàrrega” i s’ha mostrat satisfet de l’acord amb MES perquè “es reforça un projecte plural que va començar el 2015 i que al 2019 serà central i referencial”. Per la seva banda, el representant de MES a la ciutat, Jaume Ramon Solé, ha exposat que “MES és un moviment de gent de tradició socialista, catalanista i sobiranista totalment compromesos amb el futur de un país socialment just.” ERC i MES han explicat que el nou equip està format per persones diverses de diversos orígens, entre elles una persona d’origen peruà que la Junta Electoral no ha admès. D’aquesta manera, la també membre de la candidatura municipal i cap de llista al Senat per ERC, Sara Bailac, ha valorat aquest fet “com una mostra de la injustícia que representa per a moltes persones d’origen estranger arrelades a la ciutat de Tàrrega per a qui l’actual normativa suposa un fre a la seva plena ciutadania ja que encara que visquin i treballin a la nostra ciutat des de fa anys no se’ls permet exercir el dret a vot ni a ser membres de les candidatures”. Cal tenir en compte que la persona afectada porta més de sis anys residint a Catalunya, a més de fer més de dos anys que ha demanat la nacionalitat, quan la llei reflecteix un termini màxim d'un any per tenir una resposta definitiva. Fins i tot estant casats amb catalans s’incompleixen els terminis i se'ls impedeix el dret a participar i votar. La llista estarà formada per les següents persones: 1.

Una festa republicana donarà el tret d’inici a la primavera electoral a Tàrrega

Esquerra Republicana de Catalunya donarà el tret de sortida a la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril el proper divendres 12 d’abril a la tarda, amb un seguit d’activitats familiars i un acte polític que tindrà lloc a la plaça de les Nacions sense Estat de Tàrrega.   L’alcaldable d’ERC a Tàrrega, Òscar Amenós, i la també targarina i cap de llista al Senat, Sara Bailac, participaran a l’acte polític previst per les 20 hores. També hi participaran el cap de llista al Congrés, Xavier Eritja, i el diputat al Parlament i també candidat al Congrés per Barcelona, Gerard Gómez del Moral.   La festa, que començarà a les 17 hores, comptarà amb tallers per infants i joves, un inflable, contacontes, xocolatada i animació a càrrec de Carlitos Miñarro. Mentre que al vespre i un cop acabat l'acte polític començarà el concert de rumba a càrrec de Carlitos Miñarro acompanyat d’un pica-pica.   La data escollida pretén rememorar la victòria a Catalunya de les forces que creien en el canvi a les eleccions municipals del 1931 que van donar pas, dos dies després, a la proclamació de la República.

L’alcaldable d’ERC, Òscar Amenós, proposa un projecte de ciutat perquè Tàrrega reforci la seva capitalitat

El cap de llista d’ERC a l’Ajuntament de Tàrrega, Òscar Amenós, ha explicat que la formació republicana planteja “una proposta renovada per fer avançar Tàrrega en tots els àmbits. Volem una ciutat activa, participativa, amb visió de futur, que faci avançar la capitalitat de Tàrrega”. En el marc de la Taula-Col•loqui sobre les polítiques municipals dels partits republicans, Amenós ha explicat que “hi ha projectes prioritaris que s’han de fer en col•laboració amb altres institucions. Nosaltres hem obert converses amb departaments de la Generalitat sobre projectes com la construcció de l’hospital lleuger, més enllà de l’ampliació del CAP”. En aquest sentit, el republicà ha assenyalat que “cal ampliar les places públiques d’educació secundària i equilibrar l’oferta educativa al mapa de la ciutat. Proposem convertir l’escola Àngel Guimerà en un institut-escola que vagi de l’educació infantil fins la secundària, un model que es comença a implantar arreu.” Al col•loqui hi han participat els alcaldables de la resta de partits republicans de la ciutat, organitzat pel CDR, ANC i Òmnium i ha tinggut lloc a la plaça de les Nacions sense Estat, on s’ha pogut parlar de polítiques municipals en diferents àmbits, com el de la mobilitat on “és imprescindible fer la variant de la C14 per millorar la mobilitat de Tàrrega, per una millor convivència entre vianants, bicis i cotxes. El projecte actual no resol el problema, sinó que el trasllada d’un lloc a un altre”, ha valorat Amenós. La millora del reciclatge ha estat un dels punts claus del col•loqui, ja que “estem a poc més del 30% de reciclatge, a la cua de la comarca. Europa ens demanara arribar al 60% el 2020.” Per Amenós la sol•lució passar per “apostar pel reciclatge, cal aplicar el sistema de recollida porta a porta mitjançant l’aplicació de noves tecnologies i beneficiant en les taxes a les famílies que reciclin correctament”. D’aquesta manera es pretén aconseguir la reducció de les taxes de recollida de residus i contribuir a la sostenibilitat ambiental.