Teià

Notícia

Opinió - La sentència del Tribunal Constitucional

La sentència del TC
La sentència del TC
El Tribunal Constitucional (TC) espanyol és un òrgan dedicat a la vigilància de la constitucionalitat de les lleis aprovades pels òrgans legislatius (Parlaments) i les sentències emeses pels òrgans judicials espanyols. Certament, el fet de que un tribunal especialitzat exerceixi el control de la constitucionalitat de les lleis i de la seva aplicació és una pràctica habitual en les democràcies occidentals més avançades, ja que de les línies establertes per les Constitucions en depèn tota l’estructura d’un estat democràtic. Aquest fet, però, no ha de condemnar les democràcies a l’estancament i l’immobilisme jurídic. Tal i com passa als EUA, si una llei és declarada inconstitucional es pot plantejar la necessitat de reformar aquesta Constitució per millorar-la i actualitzar-la.

Però a Espanya les coses no funcionen com a la resta del món i actualment ens regim per un text que porta més de 30 anys sense modificacions significatives, i que ni tan sols pot garantir l’accés en igualtat de condicions de les dones a certs càrrecs de responsabilitat (em refereixo, òbviament, a la monarquia). I no només això, sinó que el màxim òrgan d’interpretació d’aquest text, el Tribunal Constitucional, no està compost per membres imparcials escollits pels seus mèrits professionals, sinó per persones properes a certes ideologies i partits polítics, que prenen decisions que ens afecten a totes i a tots.

Al llarg de les darreres setmanes els i les catalanes hem tornat a sentir parlar de la Sentència de l’Estatut, un text que ja fa tres anys que està en funcionament i produeix legislació derivada. I ja comencem a veure com acabarà “l’Estatutet retallat”.

És per aquest motiu que nosaltres, des d’Esquerra Teià i com a independentistes, volem manifestar novament que la sobirania de Catalunya recau en el poble català, i que per tant NO reconeixem la legitimitat d’aquest tribunal per destruir les decisions preses lliurement pel poble de Catalunya. I recordem, a aquells que defensen amb molt d’orgull el Federalisme i l’Autonomisme, que pensin que aquests dos posicionaments impliquen l’acceptació de la legalitat espanyola, dins de la qual el TC té la legitimitat absoluta per tocar i eliminar tot allò que vulgui de l’Estatutet. No es pot defensar l’Estatut per una banda i rebutjar la sentencia del TC per l’altra, ja que tots dos formen part d’un mateix marc legal.

Nosaltres, com a catalans i catalanes, com a republicans i republicanes, com a independentistes, manifestem públicament la necessitat que es reconegui la sobirania al poble de Catalunya per exercir un dret universal, el de l’autodeterminació, i decidir lliurement si volem caminar cap a la independència o seguir jugant amb les regles d’altres i les cartes marcades.

Anna Mª Balada