Térmens

Notícia

La unitat de tots és més valuosa que la unitat d'uns quants.

Article Revista Saó - Desembre 2014
Aquest article que esteu llegint ara mateix, està escrit hores després de que es celebrés la Marató de TV3 i que es demostrés, un cop més la força i la il·lusió dels catalans i catalanes per un món millor.

La Marató és el clar exemple de transversalitat. Nombrosos agents (particulars, institucions, empreses privades…) treballant conjuntament per assolir un any més, un èxit de recaptació i conscienciació. I és aquí, on creiem oportú fer un paral·lelisme amb la situación política del país, on durant les darreres setmanes han estat diverses les veus que han exigit a ERC formar part d’una llista unitària per presentar-se a les properes eleccions al Parlament. L’èxit de la Marató rau en què cada una de les diferents entitats i municipis del país aporten el seu gra de sorra per fer arribar l’esperit de la Marató a cada un dels racons del país.

Algú creu que si la Marató es centrés en un únic acte, a Barcelona, tindria el ressò i èxit que té actualment? No és molt més proper, i per tant millor, que cada un de nosaltres tingui diferents maneres de col·laborar-hi? Així doncs, per què, a l’hora de presentar-se a unes eleccions cal fer-ho sota unes úniques sigles? Per damunt de tot cal que el Sí guanyi en les properes eleccions. I per això cal sumar el màxim d'indecisos i engrescar els 235.000 votants del SíNo del passat 9N. El país necessita fórmules que sedueixin a tots els votants que es declaren independentistes del PSC (el 10%), de Podemos (30%) o d'ICV-EUiA (45%).

La llista unitària que defensa Artur Mas és ben vista pel sector que ja està convençut, però no ho oblidem, que el que cal és ampliar el suport entre els que encara són indecisos, i per tant, ampliar la majoria del Sí.

Defensem una “candidatura de llistes de país” guanyadora, que integri un major nombre de sensibilitats i representi la unitat en la diversitat. No podem deixar fora cap persona favorable a la independència.

Volem un gran Acord per la Independència i la gent ens demana un acord. Com el 12 de desembre de 2013 on la força de la unitat residia en la diversitat de 6 partits i això el feia representatiu. Volem un acord que faci visible la unitat d’acció en el procés d’independència: en una part del nom de les candidatures, en els punts del programa compartits, en la presència d'independents de la societat civil, com també la pròpia unitat en el govern que farà la independència. Tots ells són vincles per blindar el caràcter referendari de les eleccions, i facilitar la lectura internacional dels resultats.

I aquest acord l’aconseguirem. N’estem convençuts. Però que ningú vulgui apropiar-se del procés ni de la mobilització ciutadana. La llibertat d’aquest país, així com la gran majoria de canvis que hem viscut a Catalunya, l’aconseguirem sumant entre tots i no només d’uns quants.