Terrassa

Totes les notícies

Ple de juny – Participació ciutadana, visió de ciutat

La participació de 4 entitats ciutadanes marca un Ple on el consens entre els partits en la majoria de propostes no amaga marcades diferències en la visió de futur que es té de la ciutat.   El ple, celebrat el 28 de juny, dia de l’orgull LGBT, es pot dir que només va aconseguir un consens sense esquerdes en la proposta presentada per ERC-MES per la promoció d’accions per aprofundir en el Pacte per la diversitat, afectiva i d’identitat de gènere de Terrassa. Un ampli consens que, malgrat existir en altres qüestions, va deixar espai a un debat marcat per les diferents visions que es té de la ciutat. En primer terme, per les respostes a la participació ciutadana. La proposta de l’Associació de veïns de Ca n’Anglada per crear un pla de treball per abordar de forma seriosa el futur del barri. Una proposta que el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, rebia amb les mans obertes davant les reticències d’un govern que l’entomava més com una crítica que com una oportunitat. Isaac Albert va agrair la dedicació i insistència de l’Associació per millorar el barri i va afirmar que “Necessitem ja un projecte de futur pel barri, i també per Terrassa”. Això si, parant els peus a Ciutadans que va intentar aprofitar la proposta per fer populisme, emplaçant-los a “no estigmatitzar el barri”. Pel portaveu d’ERC-MES cal aprendre del què ha funcionat i el que no, observar la realitat i treballar per millorar-lo: “El futur ja se’ns fa evident. Treballem perquè sigui millor”. Aquesta necessitat de dotar la ciutat d’una visió de futur de la qual el govern municipal actual està absent també es va fer notar en l’aprovació d’un nou expedient de suplement de crèdit per gastar el superàvit. Traduït: 6 milions d’euros de superàvit que el govern, segons Isaac Albert, “inverteix sense cap criteri polític, sense projectes de ciutat i sense visió de futur”. Les excuses del govern per justificar la seva tasca també es van fer notar davant la proposta de Terrassa sense murs que vàrem defensar per millorar els serveis per assegurar els drets de les persones migrades a la ciutat.

NEIX LGTBIQ ERC TERRASSA

Es presenta públicament el col·lectiu LGTBIQ ERC TERRASSA per treballar des de l’àmbit polític a la ciutat per la diversitat afectiva i sexual. La comissió inicia el seu camí presentant una proposta al plenari a través del grup municipal d’ERC-MES i organitzant un punt informatiu pel dia de l’orgull. Oriol Guerrero: “Venim a sumar-nos a la galàxia d’associacions de la ciutat per treballar en xarxa perquè les institucions lluitin fermament i de manera constant pels drets LGTBI i contra la Lgtbifòbia que vivim en el nostre dia a dia” Al Raval de Montserrat, al costat del banc que en el seu moment l’Ajuntament va  decidir pintar d’arc iris com a suport a la comunitat LGTBIQ, els membres de la Comissió LGTBIQ ERC Terrassa, acompanyats pel regidor d’ERC-MES, Carles Caballero, i alguns militants d’Esquerra, han presentat aquest nou espai de treball per la diversitat afectiva i sexual a Terrassa. El portaveu de LGTBIQ ERC Terrassa, Oriol Guerrero, ha explicat que “Ens constituïm com a comissió independent per tenir un espai propi, autònom per elaborar propostes i fer polítiques LGTBIQ. Propostes per la ciutat, però també dins d’Esquerra Republicana”. Conscients de les entitats que treballen des de fa anys en aquest àmbit, Guerrero ha explicat que l’objectiu és “treballar en xarxa, amb l’objectiu de vetllar perquè les institucions lluitin fermament i de manera constant per conscienciar i ampliar els nostres drets, alhora que treballem per erradicar l’lgtbifòbia que vivim en el nostre dia a dia”. En aquest sentit, s’ha recordat que l’observatori contra l’homofòbia va registrar l’any 2017 un augment del 32,3 per cent de casos d’lgtbifòbia a Catalunya, fet que demostra que queda molta feina per fer. La primera acció per posar a l’agenda política les polítiques LGTBIQ l’han desenvolupat en format de proposta que es presentarà al plenari de l’Ajuntament aquest mateix mes de juny. La proposta valora Terrassa com un referent en la lluita contra la discriminació i la sensibilització pels drets LGTBIQ i es vol que tota la feina des del món associatiu que es fa sigui visibilitzada: “Amb el pacte DASIG es genera moltes iniciatives i propostes necessàries per la ciutadania.

Acte Passem comptes, primera part

El grup municipal d’ERC-MES ha explicat aquest dijous la feina feta dins i fora a l’Ajuntament davant la ciutadania en un acte breu per la decisió d’assistir a la concentració davant l’Ajuntament per la indignació davant l’alliberament dels membres de La Manada. La part interactiva amb la ciutadania es realitzarà dimarts, dia 26 dejuny, en format cafè. Isaac Albert: “La gent no sap cap on va la ciutat ara mateix. Nosaltres el que en fet és sortir al carrer, explicar cap on volem que vagi Terrassa i fer propostes. Tenim un any al davant i seguirem construint ciutat” Acte breu però directe al gra. El portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, després de mostrar la indignació per la “injustícia espanyola, que deixa en llibertat violadors condemnats i manté a presó a persones només per les seves idees” i anunciar que la trobada s’aturaria a les 20 hores per assistir a la concentració davant l’Ajuntament, va donar pas a les intervencions dels altres regidors on les idees van ser directes, explicant la tasca feta i en un to crític envers l’equip de govern. Isaac Albert va resumir la feina feta afirmant que “Sempre hem entès que la ciutat està per davant del partit. Per això hem fet una oposició dura amb els missatges, però molt constructiva en les accions del dia a dia”. Una oposició on s’han aprovat pressupostos per no paralitzar la ciutat malgrat que la deriva de l’equip de govern i on s’ha treballat per la ciutat molts cops intentant solucionar els problemes que el mateix equip de govern es creava. El regidor Carles Caballero ho resumia clarament  en afirmar que “És el primer mandat de la història en què s’han aprovat moltes de les propostes de l’oposició. Però n’hi ha masses que no estan tirant endavant”. Un factor que, a l’àrea de territori, es visibilitza en la paralització per renovar la gestió dels autobusos municipals o els pocs avenços en la neteja de la ciutat, malgrat les iniciatives i insistència des de l’oposició.

Beques de recerca – Apostem per les investigadores

El grup municipal d’ERC-Mes insta a repensar les beques de recerca per estudiants universitaris com a instrument de foment de la participació de les dones a la ciència i la innovació. Per vuitè any consecutiu l’Ajuntament de Terrassa té previst obrir la convocatòria de beques de recerca per a estudiants universitaris amb l’objectiu, com explica el mateix Ajuntament “de potenciar la recerca al Campus Universitari de Terrassa i contribuir a la potencialitat del nostre territori en aquest àmbit” Aquest any, per primer cop des de la seva creació, les bases específiques de les tres beques programades en aquest sentit han estat sotmeses per primera vegada a debat en Comissió Informativa de Cultura i Innovació. Des del grup municipal d’ERC-MES no s’ha volgut desaprofitar l’ocasió per demanar que es reformuli el plantejament d’aquestes ajudes com a instrument per la promoció de la investigació entre les estudiants. Com ja va plantejar anteriorment el grup municipal d’ERC-MES, a instàncies de l’Assemblea de dones d’Esquerra Terrassa (ADET), hi ha un sostre de vidre en l’accés i reconeixement del paper de les dones a la ciència. Una realitat que no només s’evidencia en el baix nombre d’estudiants dones que podem trobar a un centre com la UPC (només un 18-20 per cent en els graus d’enginyeria) i que demanden d’una promoció prèvia a la universitat de les vocacions científiques i tècniques (ERC-MES ja va presentar una proposta en aquesta línia – veure aquí - ), sinó que també es traspua tristament en la continuació de la carrera acadèmica. Les dades corroboren una pèrdua del potencial femení a la universitat a partir de la lectura de la tesi doctoral i cal incentivar mesures, com ara les beques de recerca, per incentivar a les dones a promocionar-se en un món fins al moment poc igualitari. De fet,  les dones són la minoria en totes les etapes de la carrera acadèmica de la universitat, però especialment en els llocs de poder de la piràmide organitzacional universitària, amb menys d’un 20% de catedràtiques.

Sense contracte programa per Eco-equip no hi pot haver Pla de Residus

Els grups municipals d'ERC-MES i Terrassa en Comú es planten conjuntament davant el govern municipal i la futura aprovació del Pla de Residus. Els dos grups comparteixen que no hi pot haver un Pla de Residus ni garantir les accions que es contemplen en el mateix sense conèixer abans una proposta de contracte programa per Eco-equip.  Ahir dimarts 19 de juny de 2018 vam assistir a una reunió, a la que ens havia convocat el Tinent d'alcalde el Sr. Marc Armengol per discutir les esmenes que els diversos grups municipals havíem presentat al Pla de prevenció i gestió de Residus 2018-2023. A la reunió  vam assistir els grups de Terrassa en Comú, ERC, PDeCAT i CUP i es van absentar els grups del PP i Cs. Celebrem que per fi s'hagi redactat aquest document que anem reclamant des d'inici de mandat. I creiem, i així ho vam manifestar els grups de l'oposició assistents, que el contingut del Pla és adequat i valorem molt positivament el treball que ha fet la Taula de Residus en l'elaboració de propostes que s'han incorporat al pla, i en la que participem els grups municipals. Tanmateix, vam manifestar els nostres dubtes respecte com es pensa realitzar l'execució d'un pla molt ambiciós i exigent.  El Pla té un pressupost total  de 21.677.659€, que significa una mitja anual de 1.667.512,23€. Si a aquesta xifra li sumem les aportacions de l'Ajuntament per a inversions previstes d'Eco-Equip en el període 2019-2023 resulta un pressupost total del Pla de gairebé  40 Meur. El 70-80% d'aquest de les accions del Pla estan vinculades a la gestió de residus, que  com sabem, a la nostra ciutat es fa mitjançant l'empresa pública Eco-Equip. Un dels mals endèmics del mal funcionament i descontrol d'Eco-Equip  és que no existeix un marc de relació contractual entre l'empresa i el titular del servei que és l'Ajuntament, que permeti establir objectius i compromisos concrets i defineixi alhora mecanismes de seguiment i control. Per aquest motiu alguns grups municipals portem demanant des d'inici de mandat la necessitat urgent d'establir un marc de relació entre Eco-Equip i l'Ajuntament a través d'un contracte-programa per tal de tenir la màxima transparència, control i eficiència del servei.

Presentació Memòria 2017-18 del grup municipal d’ERC-MES

El grup municipal d’ERC-MES publica la Memòria 2017-18 i anuncia un acte el dia 21 de juny per passar comptes directament amb la ciutadania Isaac Albert: "Asseure’s a passar comptes amb la ciutadania és una obligació i una oportunitat. Estem obligats a explicar què hem fet i què volem fer, i tenim l’oportunitat de fer ciutat amb tothom i per a tothom". Un any més, el grup municipal d’ERC-MES torna a publicar la Memòria anual per passar comptes a la ciutadania de la tasca desenvolupada durant el darrer any dins i fora l’Ajuntament. I, com ha fet des d’inici de mandat, posa el document a disposició de tothom publicant-lo al web laccio.cat dies abans d’asseure els quatre regidors del grup municipal davant les terrassenques i els terrassencs per sotmetre’s a totes les seves preguntes sobre la feina feta, la situació actual de la ciutat i la feina que queda per fer. La cita de la trobada amb la ciutadania serà el pròxim dijous 21 de juny, a les 19:30h de la tarda, a la Plaça Salvador Espriu. En el que serà el primer acte participatiu d’Isaac Albert com a candidat d’ERC Terrassa per les eleccions de 2019, el portaveu municipal d’ERC-MES, acompanyat de Carme Labòria, Carles Caballero i Pep Forn, explicaran la tasca desenvolupada durant el darrer any. Dotze mesos que Isaac Albert ha descrit com a “molt intensos per la feina desenvolupada per la ciutat i pel país, preocupants per veure la política del govern municipal però esperançadors per l’actitud de la ciutadania”. Segons Isaac Albert, “aquest darrer any hem vist com la ciutadania ha sortit als carrers de Terrassa per reivindicar els seus drets com mai: pel país, pel feminisme, per les pensions... Els terrassencs i terrassenques es mouen mentre Terrassa perd oportunitats cada dia que passa. El govern actual ha fet del no projecte el seu projecte. La ciutat necessita nous pactes i nous lideratges”. Des del grup municipal d’ERC-MES es vol obrir el debat directament amb la ciutadania per explicar què s’ha fet des de dins i fora l’Ajuntament per treballar per transformar la ciutat i com s’encara el futur per fer-ho possible.

Esquerra critica al Senat espanyol per no escoltar les peticions dels terrassencs

Isaac Albert: “La ciutat es reivindica arreu i no ens podem permetre perdre oportunitats de futur. El transport públic o la inversió en patrimoni són àmbits dels quals el govern espanyol, mentre tingui el control dels diners, està obligat a respondre.” Indignació però poca sorpresa per part d’Esquerra Republicana a Terrassa davant la decisió dels principals partits espanyols d’ignorar les esmenes als pressupostos generals destinades a millorar les inversions a l’àmbit local. Des d’ERC Terrassa, a través del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya al Senat Espanyol, s’havia intentat incorporar tres esmenes potents per la ciutat. Un any més es tornava a demanar la inversió de 15 milions d’euros per l’estació de Terrassa Oest de La Maurina-Can Boada i, també, en transport públic es tornava a reivindicar posar en marxa el tren orbital Martorell-Granollers. Concretament, en aquest cas, es plantejava començar amb 3,5 milions d’euros amb l’estudi constructiu dels trams Martorell-Terrassa i Sabadell-Granollers. Segons explica Isaac Albert, alcaldable d’ERC a Terrassa, “parlem de reivindicacions històriques de mobilitat, transversals, ja contemplades anteriorment i fonamentals per revitalitzar zones claus com La Maurina i Can Boada o per reduir l’ús del vehicle privat a l’àmbit intermunicipal”. Reivindicacions no escoltades i que, segons Isaac Albert, “demostren el poc interès de l’estat espanyol per Terrassa i, per extensió, per invertir en un país que semblen considerar territori hostil”. Mostra d’aquest desinterès també s’ha notat en rebutjar una altra esmena d’ERC Terrassa, en aquest cas, amb un plantejament novedós, per demanar 4.000.000 d’euros per un Pla de protecció i promoció patrimonial de les 24 xemeneies de Terrassa inventariades com a Béns culturals d’interès local. “Proposem necessitats i oferim projectes de valor i l’estat espanyol, com sempre, mira cap a una altra banda”, afirma Isaac Albert.

Isaac Albert encapçalarà la llista d’ERC Terrassa el 2019

La formació local d’ERC Terrassa, en Assemblea oberta, ha escollit aquest dijous Isaac Albert per encapçalar el projecte municipal de la formació republicana per a les eleccions municipals de 2019.   Isaac Albert: “Estem aquí per pensar i construir el millor projecte, i fer-ho conjuntament. Estem aquí per guanyar i transformar. Anem a guanyar una Terrassa de tothom i per a tothom”                                                                                                  El local d’Esquerra Republicana de Catalunya s’ha omplert aquest dijous de militància, amics, amigues i simpatitzants per participar en l’Assemblea oberta per escollir qui encapçalarà la llista per les pròximes eleccions municipals. Isaac Albert ha estat escollit per continuar al capdavant de la candidatura d’ERC Terrassa i començar a construir a partir d’ara un projecte polític per la ciutat “de tothom i per a tothom”, obert i amb voluntat d’incorporar. Davant una assemblea conformada per la militància, amics, amigues, simpatitzants i el Jovent Republicà de Terrassa, Isaac Albert va defensar la candidatura i la visió de ciutat que té i pretén defensar en un treball compartit i amb clara voluntat de sumar i ser més: “la ciutat i la seva gent és protagonista en la construcció de Terrassa i, també, del país. Som aquí perquè volem guanyar el govern de la ciutat. Una ciutat de tothom i per a tothom”. Des de l’experiència adquirida en l’exercici polític, des de dins i fora el consistori i des de l’oposició del grup municipal d’ERC-MES en aquest mandat, Isaac Albert va tornar a insistir que la ciutat d’avui ens apunta cap on va la Terrassa futura. Una ciutat en mans d’un govern socialista que genera problemes en comptes de solucionar-los i que no sap donar resposta al potencial social i econòmic de la ciutat: “Terrassa perd oportunitats cada dia que passa.

MERCAT DE LA INDEPENDÈNCIA: NOVA PLAÇA PORXADA

El grup municipal d’ERC-MES presenta un projecte per convertir una de les ales del Mercat de la Independència en una plaça porxada. El projecte planteja una reconversió respectuosa amb l’edifici que obri a noves possibilitats d’interacció del mercat amb l’entorn.   Isaac Albert: “Volem guanyar un nou espai diàfan al centre de la ciutat, per l’activitat social, cultural, comercial... I acostar aquesta al Mercat, revitalitzant-lo i donant-li un nou ús” El grup municipal d’ERC-MES ha presentat aquest divendres en roda de premsa el seu plantejament pel futur del Mercat de la Independència amb una reforma que pretén incidir en l’equipament per dotar-lo de major centralitat i activitat. La proposta implica  convertir l’ala del mercat dedicada al peix actualment en una gran plaça porxada. Per plantejar el projecte s’ha parlat amb la gerència del Mercat i amb patrimoni i s’ha desenvolupat un primer plantejament arquitectònic que mostra la possibilitat de desenvolupar la reforma arquitectònica tot respectant els elements Patrimonials. El portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, ha explicat que la iniciativa ve a sumar-se als plantejaments de futur que ja s’estan realitzant pel Mercat, però plantejant la seva reforma tenint en compte també l’entorn: “Es tracta de portar la vida social i cultural i integrar-la entorn del Mercat, convertint-lo en un nou punt de centralitat per activitats, alhora que oxigenem altres espais de la ciutat com pot ser la Plaça Vella”. L’espai superaria àmpliament el Vapor Ventalló com a Plaça Porxada, de forma molt més diàfana, i permet plantejaments de futur atractius. Segons el regidor Pep Forn: “Podríem fer que la Festa Major, la Fira Modernista, etc. entressin amb força al Mercat, plantejar mercats de producte de proximitat o, per descomptat, tenir un gran recurs per fer diades castelleres o altres actes públics quan el mal temps apareix” Respecte al cost de la reforma, Isaac Albert ha explicat que, aquesta és assumible tant pel que pot aportar a la ciutat com perquè descarta altres idees plantejades anteriorment: “Es va plantejar fer un nou soterrani per les cambres frigorífiques.