Terrassa

Totes les notícies

EL GOVERN, OBLIGAT A RETRE COMPTES

                                 La Comissió de transparència aprova a instàncies d’ERC-MES l’obligació del govern a  presentar un informe cada mes sobre el compliment de les propostes aprovades al Ple.   Carles Caballero: “El Ple de Terrassa és el màxim òrgan de representació de la ciutadania de Terrassa. Si el govern no compleix el que s’hi aprova dona l’esquena a la voluntat democràtica dels terrassencs i terrassenques”   Tots els grups municipals de l’Ajuntament, a excepció del PSC, han aprovat aquest dijous la proposta del grup municipal d’ERC-MES perquè el govern compleixi amb la seva obligació d’informar els representants polítics sobre l’estat d’execució de les propostes i acords de junta de portaveus aprovats al Ple de Terrassa. La iniciativa s’ha aprovat en el marc de la Comissió Especial de Transparència i obliga al govern a presentar mensualment en dita comissió un informe al respecte. La iniciativa, però, no és nova. El regidor del grup municipal d’ERC-MES, Carles Caballero, ha presentat aquesta demanda a la Comissió perquè el govern està incomplint, de fet, una proposta  de juliol de 2016 que ja volia frenar els incompliments del govern pel que fa a les propostes aprovades al Ple. Segons explica Caballero “És una constant de la legislatura: presentem iniciatives per la ciutat al Ple, les aprovem –fins i tot amb el vot a favor del PSC- i després les guarden a un calaix perquè no són seves, més enllà del benefici que puguin suposar per la ciutat” Així propostes sobre la qualitat de l’aire, de protocol de dol davant feminicidis, mesures davant la nova revolució industrial, d’ajudes a la creació cultural, d’actualització del pla local d’inclusió social, de patis oberts... han quedat pendents de desenvolupament o la seva execució està sent molt més lenta del que s’hauria previst. I el govern no dóna cap tipus d’explicacions. El juliol de 2016 això es va intentar solucionar amb una proposta a ple on el govern es comprometia a presentar informes d’execució de les diferents iniciatives aprovades per plenari a les comissions informatives de les respectives àrees.

Jovent Republicà aposta pel transport públic per Festa Major

 El grup municipal d’ERC-MES proposa al ple de Terrassa a instàncies de Jovent Republicà una proposta per millorar el servei públic de transport durant la Festa Major de Terrassa i unir forces amb Rubí i Sant Cugat per fer-ho efectiu en el cas de FGC   Oriol Guerrero: “La coincidència de les Festes Majors un mateix cap de setmana és l’ocasió perfecta  per demostrar una aposta clara pel transport públic”                                 Carles Caballero: “Es tracta d’aconseguir que la sensibilitat mostrada per FGC per ampliar horaris durant les festes de la Mercè també hi sigui en les festes majors de les ciutats del Vallès”   Les formacions de Jovent Republicà de Terrassa, Rubí i Sant Cugat han treballat conjuntament una proposta per ampliar les freqüències del metro del Vallès durant les festes majors respectives de les tres ciutats. La iniciativa aposta clarament pel transport públic com a model de mobilitat a potenciar per millorar la participació en les festivitats, alhora que es redueix la contaminació atmosfèrica i es promou un transport nocturn efectiu i molt més segur per la ciutadania que vulgui assistir a aquestes festivitats. De fet, la proposta sorgeix de la coincidència enguany de les festes majors dels tres municipis vallesans durant els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol. Segons el portaveu de Jovent republicà de Terrassa, Oriol Guerrero, “és l’ocasió perfecta per demostrar una aposta clara pel transport públic”. Des del grup municipal d’ERC-MES, el regidor Carles Caballero s’ha mostrat satisfet de poder defensar al ple de Terrassa iniciatives dels joves que beneficien a tota la ciutadania i ha explicat que la proposta “Vol aconseguir que la sensibilitat mostrada per FGC per ampliar horaris durant les festes de la Mercè també hi sigui en les festes majors de les ciutats del Vallès”. La proposta, a més, també aborda una millora en el transport dins el mateix municipi i demana la implantació d’un autobús urbà, a més a més del servei d’autobusos que ja s’implanta tradicionalment per Festa Major, durant les nits de divendres a dissabte i diumenge entre el centre de la ciutat i nucli de la Festa Major, l’espai on se celebra el Jove i les estacions de FGC per tal de facilitar l’accés a la Festa.

L’Ajuntament ha d'estar al costat de l'Institut Montserrat Roig

               El grup municipal d’ERC-MES presenta un acord de junta de portaveus perquè l’Ajuntament de Terrassa es posicioni clarament al costat del professorat de l’INS Montserrat Roig davant la persecució del govern espanyol   Isaac Albert: “Quan una escola de la ciutat rep amenaces per part de l’estat, es qüestiona als seus professionals sota la bandera de la repressió, l’Ajuntament i l’alcalde estan obligats a defensar-los”   Quan ja ha passat gairebé dos dies d’ençà que es conegués la notícia que l’estat espanyol, a través del Ministerio de Educación, pretén que es persegueixi i sancioni als professors de l’IES Montserrat Roig de Terrassa acusant-los sense proves d’un suposat adoctrinament, cap membre del govern municipal ni el mateix alcalde, Alfredo Vega (actualment responsable d’educació al municipi) han fet cap tipus de declaració al voltant d’aquests fets. Davant aquest silenci clamorós, des del grup municipal d’ERC-MES s’ha presentat aquest dijous un Acord de junta de portaveus per reclamar un posicionament clar del consistori al costat del professorat de l’INS Montserrat Roig. Segons el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, “la campanya d’atac al model d’escola catalana arriba a un nou nivell i ataca directament als professionals de la nostra ciutat. L’Ajuntament ha de ser-hi per assegurar una educació de qualitat i amb esperit crític i, sobretot, per defensar aquelles persones que la fan possible a Terrassa”. Amb aquest objectiu, l’acord presentat a la junta de portaveus cerca un suport absolut del consistori al professorat de l’INS Montserrat Roig, que des d’ERC-MES s’espera que de ser aprovat l’acord es tradueixi en accions concretes per part de l’Ajuntament per preservar la plena llibertat i independència amb la qual s’ha treballat a l’institut, així com a totes les escoles de Terrassa. L’acord també inclou que l’Ajuntament exigeixi una rectificació immediata al Ministerio de educación, així com oferir el suport del consistori a moviments com la Taula d’Emergència Docent, creada per defensar els professionals de l’educació i el model d’escola catalana.

CULTURA, MOTOR DE COHESIÓ

Creadors i programadors defensen la cultura com a motor de cohesió social a Terrassa i reclamen una aposta decidida per dotar d’oportunitats a la creació cultural terrassenca i inversió per fer-la arribar a tota la ciutadania.                                                          Isaac Albert: “Constatem que la cultura bull a la ciutat, està activa i amb ganes d’actuar. I que té ganes d’arribar a tot arreu a tothom i, per això, cal invertir i apostar per la creació cultural com a motor de ciutat”                                                                                    To positiu però reivindicatiu: la cultura transforma la societat, la creació cultural està viva a Terrassa, només li cal un cop de mà i recursos per arribar a més gent. Aquest serà el resum a grans trets de la jornada de cultura i creació a Terrassa que va organitzar el grup municipal d’ERC-MES el passat dissabte dia 5 al matí a la Nova Jazz Cava. Debats animats, interacció amb el públic, moltes idees i professionals reivindicant el que es fa a la ciutat i plantejant el camí per fer més i ampliar el consum cultural. El regidor Pep Forn, encarregat d’obrir la jornada després d’un magnífic tast cultural amb un tros del monòleg “iaia: memòria històrica” d’Alba Valldaura, ja apuntava en aquesta línia “Hem escollit parlar avui de cultura perquè, per nosaltres, junt amb l’educació, és un dels pilars bàsics per construir la societat i la ciutat que volem” A la primera taula de debat, sobre Música a Terrassa, els participants es plantejaven reptes com la dificultat de crear nous públics. Susanna Carmona, coordinadora de Jazz Terrassa, es preguntava “La música forma part de la nostra vida. Els nens que han estudiat música on són? Com és que no van a concerts?”. Des de la Casa de la música de Terrassa, Núria Segòvia, apuntava a la necessitat de més activitats per adolescents o, coincidint amb diversos ponents, cap al públic adult.

ISONA PASSOLA: “L’Autèntica cohesió social ve per la Cultura”

  La presidenta de l’Acadèmia del Cinema català protagonitza la primera part de les jornades de cultura organitzades per ERC-MES amb un interessant debat sobre com emprar el cinema i la cultura com a motor de cohesió social.   ISONA PASSOLA: "L'autèntica cohesió social ve per la cultura. Hem de donar sentit a les polítiques culturals per poder penetrar als barris. La cultura ha de ser valorada com a ascensor social."   Cinema, cultura, noves tecnologies, consum cultural dels joves, barris, Parc Audiovisual... Isona Passola ha protagonitzat aquest dimecres la primera part de les jornades de cultura i creació organitzades per ERC-MES amb una interessant xerrada i debat a Terrassa sobre com emprar el cinema com a motor de dinamització cultural a la ciutat. I el missatge final, clar i concís: “Cal trencar costures. Acostar el cinema, la cultura, a tothom. On es produeix l’autèntica desigualtat d’oportunitats és en l’accés a la cultura”. En aquesta línia, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema català ha apostat per acostar el cinema i la cultura als barris, donar valor a les humanitats com espai de construcció i pensar a invertir en diferents àmbits com programes d’activitats extraescolars: “Cal tenir clar que hi ha nens que després de classe es queden al carrer, mentre d’altres fan música, dansa...” Programes on poder aprofitar a Terrassa involucrar els estudiants de l’ESCAC o incentivar les visites al Parc Audiovisual, però, segons Isona Passola, sense oblidar treure rendiment sobretot espais claus de proximitat com les Biblioteques: “Són els equipaments culturals més utilitzats. Perquè no habilitar-hi espais on veure audiovisuals ben vistos?” Segons Passola, els estudis marquen un canvi en l’accés a la cultura dels joves i cal adaptar-s’hi i invertir per fer-los arribar la creació pròpia. En aquest sentit, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema va oferir portar la iniciativa del Cicle Gaudí  de programació estable de cinema català fins a Terrassa.

INDIGNACIÓ COMPARTIDA AL CARRER, POPULISME POLÍTIC AL PLE

El Ple d’abril serà recordat per la multitudinària concentració de rebuig a la sentència de “La Manada” al Raval. Tots els partits van coincidir a aturar un Ple per secundar la protesta. Per contraposició, noves mostres de política populista tornen a mostrar la pitjor versió de la política terrassenca.   Aquest 26 d’abril Terrassa va demostrar que la mobilització feminista del passat 8 de març continua viva i reivindicativa a la ciutat. I ho va fer per mostrar la seva indignació per la sentència de “La Manada” on 5 individus han estat condemnats per abús i no per violació malgrat les proves sobre com van forçar una noia de 18 anys a mantenir relacions sexuals. Tots els grups municipals van acordar aturar el Ple per sumar-se a la concentració on es va llegir un manifest que començava afirmant que “El judici i la sentència final a la mal anomenada Manada serveix per fer palès, un cop més, que la justícia és patriarcal i que actua com a braç executor legal de tot un sistema que ens vol oprimides”.  Un punt d’entesa entre les forces polítiques de la ciutat que dins la sessió plenària només es va aconseguir en punts molt concrets. Ens referim, per exemple, a la proposta per aconseguir una ciutat més neta i sostenible presentada per ERC-MES. En aquest cas tots els partits van coincidir que és necessari recuperar la inversió (obligatòria s’ha de dir) del 2 per cent de la recaptació de la taxa de residus en programes de conscienciació i informació per millorar els resultats de la recollida selectiva a la ciutat. El govern va intentar la clàssica tàctica de “ja ho estem fent” però la resta de partits li van comprar el discurs populista. El portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, va explicar “No es tracta de fer publicitat, és conscienciar i crear eines per millorar entre tots la neteja de la ciutat.” La divisió política, però, va arribar davant el populisme de les iniciatives de Ciutadans i el posicionament un cop més incomprensible del PSC.

Proposta per una ciutat més neta i sostenible

El grup municipal d’ERC-MES proposa al Ple d’abril que l’Ajuntament de Terrassa compleixi amb la seva obligació de destinar un dos per cent de la recaptació de la Taxa de Residus en programes de gestió ambiental   Isaac Albert: “Si s’inverteix a actuar a priori, s’aposta per informar a la ciutadania i se la fa partícip de la recollida selectiva i la prevenció de residus no només millorarem com a ciutat sinó que aconseguirem una ciutat més neta”   La Taxa sobre la gestió de residus municipals de Terrassa conté en el seu redactat que “amb l’objectiu de fomentar una actitud ambiental adequada en la producció i gestió de residus, es destinarà una proporció fixa de la recaptació obtinguda mitjançant la taxa, corresponent al 2 per cent, a la dotació d’un programa de gestió ambiental”. Aquesta obligació per invertir en la prevenció i la minimització dels residus i el foment de la selecció, així com la millora de la qualitat dels serveis de recollida va aplicar-se durant els primers anys de la taxa (2003-2009) amb èxit, fins que l’arribada de la crisi va fer que desaparegués del pressupost municipal. Al Ple d’aquest mes d’Abril el grup municipal d’ERC-MES s’ha proposat un objectiu senzill però necessari: que es torni a complir aquesta obligació de l’Ajuntament. Segons el portaveu del grup municipal, Isaac Albert “Hi ha la percepció constant per part de la ciutadania que la ciutat està bruta. El govern recupera inversió en neteja i encara el problema a posteriori, quan la prevenció és una clau fonamental per solucionar aquest problema de ciutat”. La proposta, a més, només vol fer efectiva a l’àmbit polític una petició expressada ja amb anterioritat. Diferents entitats ja l’han demanat en el marc de la Taula de residus, s’ha presentat com esmena als pressupostos municipals (desestimada per motius “tècnics”) i el pressupost continua sent ínfim. Des del 2009 només s’ha destinat un 0,06% del pressupost municipal a temes de sensibilització i educació ambiental, quan els experts indiquen que s’hauria de dedicar 1 euro per habitant (0,38% del pressupost).

CDR, protesta legítima

El grup municipal d’ERC-MES, conjuntament amb els grups de la CUP i PDeCAT, plantegen al Ple de Terrassa una proposta de  suport a l’activitat dels CDR com a forma d’acció política legítima i pacífica. Isaac Albert: “Ara que l’alcalde comença a  recordar-se del pres polític terrassenc als actes (al Josep Rull el cita però s’oblida del Lluís Puig a l’exil·li, quan la injustícia també hi és), estaria bé passar de les paraules als fets. I seria bo començar defensant la llibertat de mobilització pacífica a Terrassa” Davant els intents en les darreres setmanes per part dels poders de l’estat i dels mitjans de comunicació afins de criminalitzar dels Comitès de defensa de la República, arribant a l’aplicació de la llei antiterrorista per accions de protesta pacífica, el grup municipal d’ERC-MES, PDeCAT i la CUP veuen la necessitat d’un posicionament institucional clar de l’Ajuntament de Terrassa per denunciar aquesta operació i defensar la llibertat d’expressió, la llibertat ideològica i la llibertat de manifestació. Tenint en compte la presència organitzada i pacífica de CDRs a la nostra ciutat on terrassencs i terrassenques es mobilitzen pacíficament i duen a terme accions en defensa dels seus ideals polítics el tema afecta directament a la ciutat. Davant el coneixement que les peticions per part dels CDR de Terrassa han topat amb certs obstacles “tècnics” per part de l’Ajuntament a l’hora de demanar permisos per realitzar les seves activitats (com peticions que els permisos de via pública siguin signats per responsables legals o documentació normalment no requerida), caldria un posicionament clar del consistori i l’equip de govern en aquest sentit per evitar qualsevol dubte davant la limitació dels drets i llibertats individuals i col·lectius a la nostra ciutat. Segons el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, si bé l’alcalde s’ha expressat en diferents moments públicament certa solidaritat amb els presos polítics terrassencs (malgrat sempre puntualitzar que per ell són “polítics presos”), en el cas de la criminalització dels CDR és indispensable una posició contundent de l’Ajuntament: “L’alcalde o el PSC poden no compartir els ideals dels CDR, però són terrassenques i terrassencs defensant legítimament i pacíficament les seves idees polítiques.

ERC-MES NO VOL LA POLICIA ESPANYOLA AL CONSELL DE SEGURETAT DE TERRASSA

Aquest dimarts, 17 d’abril, l’Ajuntament de Terrassa ha realitzat una nova trobada del Consell Municipal de Seguretat. Una trobada on és habitual que el govern municipal convidi a assistir el Cuerpo Nacional de Policia, trobant-se entre els assistents de forma habitual funcionaris del citat cos. Malgrat que en aquesta darrera reunió no hi hagi assistit cap membre de les citades forces, des del grup municipal d’ERC-MES, el regidor Carles Caballero ha presentat un escrit sol·licitant que d’ara endavant s’elimini una deferència cap a la policia nacional espanyola injustificable després dels esdeveniments de l’1 d’Octubre. Segons l’escrit llegit en la mateixa Comissió per Carles Caballero: “El Cuerpo Nacional de Policia i la Guardia Civil són responsables, com a braços executors del Gobierno Espanyol, de l’agressió indiscriminada a milers de ciutadans i ciutadanes pacífics que el passat 1 d’octubre de 2017 van tenir l’atreviment de voler exercir el seu dret democràtic a votar sobre el futur polític de Catalunya. Fruit d’aquestes agressions, i segons el Col.legi de Metges de Catalunya, 916 persones van rebre tractament a causa de les ferides i lesions provocades per funcionaris dels citats cossos de l’Estat espanyol. Ni el Cuerpo Nacional de Policia ni la Guardia Civil han expressat cap tipus de penediment ni de disculpa cap a l’atac més greu que ha patit la població civil catalana des de 1976. Davant d’aquest fet, Esquerra Republicana de Catalunya i el Moviment d’Esquerres sol·liciten que aquests cossos no tornin a ser convidats al consell de seguretat, com han fet altres municipis de Catalunya.” L’Alcalde de Terrassa, presidint la reunió, ha rebutjat aquesta petició del grup municipal d’ERC-MES assegurant que les forces i cossos de seguretat de l’estat no són responsables d’aquestes actuacions i assegurant que se’ls continuaria convidant al Consell Municipal de Seguretat com fins al moment.   Una decisió unilateral del govern socialista que des d’ERC-MES no es pot compartir pel qual s’ha demanat que constés en acta l’escrit presentat pel grup municipal per intentar trobar un posicionament majoritari de la representació política de l’Ajuntament de Terrassa davant aquesta demanda.