Terrassa

Totes les notícies

ERC-MES passa comptes amb la ciutadania: “Molta feina feta, molta feina per fer”

El grup municipal d’ERC-MES passa comptes amb la ciutadania a mig mandat en un acte participatiu a la Plaça Salvador Espriu. Isaac Albert: "Treballarem perquè aquesta ciutat també sigui protagonista d'un dels moments històrics més importants del país."   Com ja van fer l’any passat, els quatre regidors del grup municipal d’ERC-MES han aprofitat la publicació de la Memòria anual amb la feina desenvolupada per l’equip durant el darrer any per realitzar un acte participatiu on passar comptes amb la ciutadania i intercanvia opinions sobre el present i el futur de la ciutat. Davant una cinquantena de persones, el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, va obrir l’acte a la Plaça Salvador Espriu recordant l’objectiu principal amb què es van presentar a les eleccions del 2015: “Fa dos anys vam intentar un canvi polític a Terrassa. Era necessari per a la ciutat i ho continua sent”. Un canvi estratègic i necessari per Isaac Albert per tirar endavant la ciutat i al qual no s’ha renunciat, apostant per fer una oposició dura però constructiva, “fiscalitzant l’acció de govern però també ajudant a què la ciutat vagi endavant”. Una tasca, segons el portaveu d’ERC-MES, no sempre fàcil davant un govern sense projecte “amb constants contradiccions internes entre els seus socis i que, sovint, ens sorprèn creant problemes allà on hauria d’aportar solucions a la ciutat”. En aquesta línia, la regidora Carme Labòria, va fer referència a la preocupació per la manca de rumb de l’Àrea de Drets Socials i Serveis a les persones, àmbit clau per ERC-MES i en el qual, va recordar, el govern ha hagut de canviar la tinença d’alcaldia davant un estancament evident en els projectes de polítiques socials. Labòria, en aquest sentit, va recordar les aportacions fetes des del grup municipal per tirar endavant noves polítiques d’inclusió “Cal superar el dia a dia i crear polítiques que ofereixin oportunitats de futur per a les persones”.

Ple de Maig: Per una ciutat neta, sana i segura

                                                                 El ple de maig aprova definitivament el PMU 2016-2015, amb un “Sí” exigent d’ERC-MES. El grup també presenta i aprova per unanimitat una proposta directament lligada al transport municipal.   Isaac Albert: “Creiem que el PMU dibuixa una ciutat més neta, sana i segura. Ara cal esvair els dubtes en l’aplicació del model, amb decisions en el dia a dia que no siguin contradictòries com fins ara”   Després d’un llarg procés, finalment el Ple de Terrassa ha realitzat aquest mes de maig  l’aprovació definitiva del Pla de Mobilitat Urbana 2016-2016. I ho ha fet amb un Sí contundent del grup municipal d’ERC-MES que veu en el llarg procés d’elaboració i participació del Pla un projecte de futur per la ciutat que ara s’ha d’executar. Així ho va expressar el portaveu d’Esquerra-MES, Isaac Albert, recordant a l’equip de govern que “Ara toca el realment important, l’aplicació d’un model de ciutat més tranquil·la, més humana i l’equip de govern ha d’evitar les contradiccions vistes fins ara”. Respecte a les incongruències en aquest àmbit per part de l’equip de govern va tornar a sortir la compra de 15 autobusos nous, aprovada a febrer del 2016, 9 dels quals eren dièsel per només 6 d’híbrids, lluny de l’objectiu inicial de substituir la meitat de la flota per vehicles no contaminants. Una discussió del passat que ERC-MES va voler superar justament apostant a partir d’una proposta de resolució per augmentar al màxim l’ambició per la millora de la qualitat de l’aire i de la mobilitat urbana amb la gestió i renovació de la flota de TMESA. La iniciativa, aprovada per unanimitat, plantejava dos senzills punts que ara s’hauran d’executar. El primer, com explicava Isaac Albert, “és  tan senzill com organitzar la flota perquè els autobusos menys contaminants passin pels carrers amb més contaminació”.

Ple de Maig: Qualitat de l'aire i molt més  

El grup municipal d’ERC-MES planteja millorar la gestió del transport públic per la millora de la qualitat de l’aire.   El ple del mes de maig servirà per ERC-MES per plantejar quatre iniciatives molt diferents però amb incidència directa en la ciutadania. En primer terme, amb una proposta de resolució per la millora de la qualitat de l’aire a partir de la mateixa gestió de la xarxa municipal d’autobusos. I és que, segons el pla de qualitat de l’aire 2015-2020 aquest és un dels espais on hi ha més marge per reduir gasos contaminants. No obstant això, la reducció de l’ambició inicial per substituir la meitat de la flota per vehicles no contaminants i els posteriors retards en l’arribada de nous vehicles a la flota municipal fan que actualment no hi hagi hagut pràcticament millora en aquest àmbit. En aquest sentit, des d’ERC-MES es planteja optimitzar la flota existent, així com els autobusos nous que esperem que arribin els mesos de juny i juliol, organitzant-los per rutes intentant  minimitzar el seu impacte ambiental al màxim. En altres paraules, que els autobusos que contaminen menys circulin per aquelles línies que passen pels punts amb major volum de contaminació de la ciutat. El Pla de qualitat de l’aire 2015-2020 ja indicava una gran quantitat de contaminants en carrers com la Rambla d’Egara, el Passeig vint-i-dos de Juliol o l’Avinguda Jaquard. Punts negres on podrien afegir-se, més enllà del citat estudi, els problemes detectats a carrers com Mas Adei, Sant Antoni, Galileu o Arquimedes i on l’aplicació d’aquest nou criteri d’organització de la flota d’autobusos podria suposar una millora per les condicions de vida dels seus veïns. La proposta no oblida però que l’objectiu final és la renovació de la flota amb vehicles no contaminants i planteja iniciar ja els informes pertinents pels 10 autobusos nous pel 2018-2019 compromesos en el Pla de mobilitat. Alhora s’insta a recollir en els pertinents informes una revisió de les experiències d’èxit d’altres municipis amb vehicles híbrids i elèctrics per intentar que tots els vehicles nous a la ciutat puguin deixar enrere els combustibles fòssils.

ERC-MES demana la supressió de l’adicional 27 als PGE2017

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats demana a instàncies del grup municipal d’ERC-Mes Terrassa la supressió de la disposició adicional 27 per suposar un nou atac a la sobirania dels ens locals per decidir els models de gestió futura dels serveis públics.   Un cop desestimada l’esmena a la totalitat al projecte de llei de pressupostos generals de l’estat presentada pel grup d’Esquerra Republicana al Congrés dels diputats, la formació ha treballat tot un ampli conjunt d’esmenes particulars per intentar frenar algunes dels plantejaments preocupants realitzats pel govern espanyol que ataquen, entre molts altres àmbits, directament l’autonomia dels ens locals. Des del grup municipal d’ERC-MES Terrassa hem treballat amb els nostres companys al Congrés espanyol per vehicular una esmena a la supressió a la disposició adicional 27 de “limitaciones a la incorporación de personal laboral al sector públic” per la seva afectació directa a la soberania i a la voluntat democràtica expressada per la majoria del nostre plenari per treballar per un model futur de gestió directa del servei públic d’aigua. Tot i que la disposició addicional 27 no impossibilitaria necessàriament l’opció de la gestió directa del servei, la seva aprovació si que suposaria introduir noves limitacions als processos d’internalització dels serveis, oferint sobretot un augment de la inseguretat jurídica per les plantilles de les empreses els serveis de les quals es volgués municipalitzar. En si, el text de la disposició addicional mostra clarament la voluntat del govern espanyol de reforçar el model de gestió indirecta dels serveis municipals a través de disposicions incloses a la normativa pressupostària. Com s’expressa per part d’Esquerra a l’argumentari de l’esmena de supressió “Un cop més s’ha demostrat que es posen els interessos de les grans empreses prestadores de serveis per davant de l’interés general”.

Més pedagogia, menys clientelisme i més valentia

Isaac Albert: “Després de 21 anys, la ciutat té l’obligació d’actualitzar els valors cadastrals i té l’obligació d’explicar-ho a la ciutadania. Sense por, sense apriorismes i amb la necessària i indispensable pedagogia. No puja l’IBI, augmenten els valors cadastrals” “És evident que aquest fet té un impacte en els rebuts de l’IBI, ara bé, al govern no els preocupa l’impacte social, sinó l’impacte polític” “Si creiem que hi ha ciutadans que poden tenir dificultats en fer front a l’IBI, creem una línia de subvencions per solucionar-ho, però no bonifiquin a cegues, de forma lineal, a tothom i indistintament”. Aquest dimecres l’Ajuntament de Terrassa ha aprovat l’actualització del cadastre després de 21 anys de la darrera revisió i la modificació proposada pel govern de l’ordenança referent a l’impost sobre béns i immobles. Des del grup municipal d’ERC-MES hem votat a favor d’una actualització que era necessari abordar, però en contra del plantejament que ha fet el govern de la seva aplicació modificant l’ordenança actual. En to didàctic però contundent, el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, ha explicat que els nous valors cadastrals sorgits d’aquesta nova ponència cadastral, s’apliquen per llei de forma esglaonada durant els 10 anys vinents. L’IBI en realitat no puja, no pugem el tipus de gravamen, però, evidentment, després de 21 anys i l’evolució de la mateixa ciutat, molts habitatges han vist augmentat el seu valor i això repercuteix en el valor final del rebut. Aquest augment és produït per un augment dels valors béns immobles, no del tipus que apliquem. El govern, com a mecanisme per evitar el cost polític que té aquesta actualització, ha optat per utilitzar per al 2018 uns topalls d’increment perquè la mesura es vegi mitigada. “Vostès han venut aquests topalls com una mesura social”, ha afirmat Isaac Albert “El que no han explicat és que només es poden aplicar durant tres anys.

Ple d'Abril: PROBLEMES I SOLUCIONS

La decisió del govern de fer marxa enrere i repetir el procés d’elecció del Síndic municipal de greuges marca el ple d’abril   No és el mateix aportar solucions que generar problemes. El Ple d’abril el govern municipal va tornar a evidenciar com un tema tan senzill com assumir els errors i repetir novament el procés d’elecció a la sindicatura municipal de greuges ha hagut d’arribar després d’un retard i contradiccions del tot innecessàries.   En un ple amb l’absència de l’alcalde, va tocar al primer tinent d’alcalde, Alfredo Vega, ser l’encarregat de fer pública la decisió del govern de fer marxa enrere. Una tornada a la casella de sortida que possibilita ara treballar per un nou procés d’elecció amb totes les garanties i esmenant els errors, però amb el gran inconvenient que qui ho hauria de liderar, el mateix govern, ha mostrat la seva incapacitat per generar el consens i bona entesa en un tema de ciutat. Una manca de lideratge que no rau tant a governar en minoria, sinó amb la incapacitat de generar majories. L’evidència un cop més de la manca de projecte polític i les diferències entre els mateixos socis d’executiu en els temes estratègics de ciutat torna a atorgar a l’oposició l’obligació de vetllar per construir novament i dignificar la figura de la sindicatura de greuges municipal, ara per ara malmesa per errors que tots els representants del consistori podríem haver evitat.   Des del grup municipal d’ERC-Mes també es va viure amb especial preocupació les intervencions en el debat de l’aprovació per iniciar l’expedient pel canvi de gestió del servei públic d’abastament d’aigua. Les diferències de discurs entre els dos socis de govern en els temes estratègics de ciutat qüestiona com es pot abordar la governança i un projecte per una ciutat com Terrassa quan es destinen tants esforços als equilibris de poder interns. Que en altres temes de debat al Ple el govern tornés a recolzar-se en Ciudadanos com a crossa tàctica per bloquejar iniciatives interessants de l’oposició també és una bona mostra d’on se situa l’executiu municipal.

Ple de març: Construir futur                                               

El ple de març a l’Ajuntament de Terrassa torna a mostrar el contrast entre les iniciatives per construir ciutat i les reticències del govern a acceptar la crítica constructiva.   Des del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa es podria resumir el darrer plenari municipal des d’un vessant estrictament numèrica amb dues de les tres iniciatives pròpies i dos de compartides aprovades i la ratificació definitiva de dues ordenances municipals modificades a instàncies del grup. Parlem d’acords per preparar la ciutat davant la quarta revolució industrial, fer costat a les reclamacions per una nova residència per discapacitats intel·lectuals severes, nous espais de treball contra la segregació escolar, apostar per la cultura de pau a la ciutat, acabar definitivament amb el “prohibit jugar al carrer” o aconseguir millorar els criteris de retorn social a l’hora d’atorgar les subvencions... Plantejaments per construir un projecte de ciutat ben definit (amb projecció econòmica i construcció social), alhora que es defineix una visió clara dels valors que la mateixa representa. Acords adoptats per unanimitat, altres després de negociacions i entesa amb els diferents partits, però sempre sota l’esperit d’aprofitar un cop més el plenari per fer passes endavant. I no obstant això, l’esperit constructiu torna a no ser la notícia. El govern, i més concretament el Partit Socialista i el mateix alcalde van protagonitzar un paper força qüestionable a l’hora d’assumir les crítiques o esmenes de millora a la seva gestió. Davant la demanda d’explicacions sobre la nova organització del cartipàs municipal la resposta va ser nul·la. Des d’ERC-MES, el portaveu Isaac Albert va lamentar que no s’hagués utilitzat els canvis d’organització de l’executiu per prioritzar l’educació com una àrea prioritària de govern i s’hagi canviat d’àrea sense cap argumentació ni objectiu definit. Les explicacions, un cop més, es van limitar al poder de l’executiu de decidir com organitzar-se sense plantejar un projecte que ho sustentés.

Adéu a Apolo Giménez

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres ens sumem a condol per la mort d’Apolo Giménez, un referent de l’activisme veïnal a la nostra ciutat. Activista social, persona de profundes conviccions, demòcrata, antifeixista, lluitador incansable en la defensa dels obrers, les classes i els barris populars, esperem que el seu record perduri i sigui transmès a les generacions futures. Terrassa li va concedir la Medalla de la ciutat l’any 2013 però cap honor és suficient per al seu llegat polifacètic, demostrant-nos a tots des de la lluita per l’Associació de veïns de la Maurina o des de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa el paper indispensable de la implicació ciutadana per construir una visió de futur per un barri, per tota una ciutat. En l’acte d’homenatge que li va fer el consistori, Apolo Giménez va afirmar: “Sin duda habrá que afrontar nuevos retos para assegurar la convivencia i cohesión social ante el actual contexto social, económico y político, y afrontarlos como sabemos hacer en esta ciudad: unidos, reivindicando, exigiendo, dialogando, con la participación de todas y de todos”. Procurarem seguir el consell. Apolo, que la terra et sigui lleu.    

Adéu a Apolo Giménez

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana – Moviment d’Esquerres ens sumem a condol per la mort d’Apolo Giménez, un referent de l’activisme veïnal a la nostra ciutat. Activista social, persona de profundes conviccions, demòcrata, antifeixista, lluitador incansable en la defensa dels obrers, les classes i els barris populars, esperem que el seu record perduri i sigui transmès a les generacions futures. Terrassa li va concedir la Medalla de la ciutat l’any 2013 però cap honor és suficient per al seu llegat polifacètic, demostrant-nos a tots des de la lluita per l’Associació de veïns de la Maurina o des de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa el paper indispensable de la implicació ciutadana per construir una visió de futur per un barri, per tota una ciutat. En l’acte d’homenatge que li va fer el consistori, Apolo Giménez va afirmar: “Sin duda habrá que afrontar nuevos retos para assegurar la convivencia i cohesión social ante el actual contexto social, económico y político, y afrontarlos como sabemos hacer en esta ciudad: unidos, reivindicando, exigiendo, dialogando, con la participación de todas y de todos”. Procurarem seguir el consell. Apolo, que la terra et sigui lleu.