Terrassa

Totes les notícies

PLE GENER : FINESTRA ÚNICA PER LA CULTURA, SOSTENIBILITAT I RECONEIXEMENTS

El grup municipal d’ERC-MES planteja al Ple de gener la necessitat d’una Finestra única per facilitar l’activitat cultural a Terrassa, eliminar les bosses de plàstic d’un sol ús a la ciutat i reconeixements necessaris, passats i presents. Un Ple més, el grup municipal d’ERC-MES planteja propostes concretes i ambicioses de cara al present i futur de Terrassa. En aquest cas, en àmbits com l’associacionisme, la cultura i la sostenibilitat. Tot i això, aquest plenari també serà la darrera sessió ordinària de l’Ajuntament abans que s’iniciï el judici contra els presos i presses polítics. Des d’ERC-MES no s’ha volgut desaprofitar la darrera ocasió per intentar conjurar una majoria dins la junta de portaveus per aconseguir un suport clar des del consistori a persones empresonades injustament i sotmeses a un judici polític. Una iniciativa que, podria ser aprovada amb el suport de Pdecat, CUP i Comuns per situar una pancarta mentre duri el judici a tota la llargada del balcó de l’Ajuntament expressant aquest suport. Aquest, però, no serà l’únic reconeixement que se cercarà aprovar al Ple. En l’àmbit de gestos simbòlics però importants, ERC-MES proposa l’homenatge terrassenc a Natividad Yarza, la primera alcaldessa democràticament escollida a Catalunya. Aquest mes de gener s’ha complert el 85è aniversari de la seva elecció com alcaldessa de Bellprat (a l’Anoia) i es proposa dedicar-li un carrer en homenatge al seu compromís amb els drets de les dones, els valors democràtics i la legalitat republicana. Quant a propostes més d’àmbit pràctic per millorar la construcció de la ciutat present i futura, ERC-Mes ha enfocat cap al món associatiu i, concretament, la cultura. Arran del retorn fet per les mateixes entitats respecte a les dificultats per desenvolupar la seva activitat, els republicans proposen centralitzar en un servei d’atenció directa l’ajuda, assessorament i suport al món associatiu cultural. Una idea, de fet, plantejada inicialment per les entitats culturals com a motor d’aquest àmbit dins Terrassa, però que es podria plantejar ampliar per la seva utilitat a les gairebé 1200 associacions inscrites al Registre Municipal d’Entitats Ciutadanes.

ERC-MES fa públic el seu “Compromís Republicà per Terrassa”

La candidatura republicana a les pròximes eleccions municipals fa públic el document “Compromís Republicà per Terrassa” com a fonament d’un programa destinat a assegurar un futur govern a Terrassa compromès amb la ciutat, el País i la justícia social. Isaac Albert: “Parlem de compromís republicà com el camí més efectiu per desenvolupar una societat realment justa. Conjurem-nos pel canvi polític a Terrassa, amb unes polítiques i els valors socials de la igualtat, la llibertat i la fraternitat” El portaveu municipal d’ERC-MES i candidat a les pròximes eleccions municipals, Isaac Albert, ha presentat públicament el document amb què la seva candidatura es compromet al canvi polític que impulsi un altre cop la ciutat de Terrassa. El document “Compromís Republicà per Terrassa” avança i vol deixar clars els fonaments des dels quals s’està treballant un programa per la ciutat, fonamentat en un republicanisme entès com una forma d’entendre la ciutat i la seva relació amb el conjunt del País sota la defensa de principis i polítiques socials capdavanteres. Un compromís, en definitiva, segons Isaac Albert “per conjurar-nos pel canvi polític a Terrassa, amb unes polítiques i els valors socials de la igualtat, llibertat i fraternitat”. Principis per plantejar polítiques municipals des d’un Ajuntament que treballi amb un projecte de ciutat “des de la base, cooperant i compartint amb la ciutadania i les entitats que fan Terrassa, fins a un compromís amb el País i a les iniciatives per avançar cap a la República Catalana”. Aquest és el document: COMPROMÍS REPUBLICÀ PER TERRASSA Des de la llarga lluita històrica pels valors democràtics, Terrassa s’ha distingit per expressar en l’organització cívica i social, així com a les urnes, el seu compromís amb el republicanisme com el camí efectiu per desenvolupar i assolir una societat realment justa. En una ciutat capdavantera històricament en la industrialització, l’impuls principal de les classes populars va apostar fortament des de finals del segle XIX per una visió del progrés que anava més enllà del règim establert i on tothom tenia veu i vot.

Parlen les entitats: Per una cultura sense traves

Les entitats reivindiquen una relació més transparent i sense traves amb l'Ajuntament. Principals conclusions de la tertúlia organitzada per ERC-MES per escoltar les opinions de l'associacionisme cultural terrassenc respecte el paper de les entitats en la cultura terrassenca. Isaac Albert: "Terrassa ha de valorar la seva xarxa d'entitats i el govern ha de dotar aquesta xarxa de totes les eines necessàries perquè creixi, s’estengui i sigui encara més forta." Aquest dimecres al vespre una quarantena de persones, la majoria representants d'entitats de la cultura terrassenca, van participar en la trobada organitzada a la Bauhouse per ERC-MES Terrassa per escoltar l'opinió de les persones que integren aquestes associacions respecte a la seva relació amb l'administració i els camins per millorar la cultura a la ciutat. El portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, definia l'objectiu de la trobada afirmant que "Terrassa és una ciutat viva. I ho és gràcies a la seva gent, a les seves entitats, a qui crea, idea i genera". I, de fet, la trobada ho va demostrar. Punt de visita força crític de les entitats protagonistes amb l'actual govern municipal però també proactiu que, en un diàleg obert moderat pel regidor Pep Forn, van anar desgranant idees i possibilitats per facilitar-los el seu paper com a dinamitzadores de la cultura a la ciutat. Entre les idees recurrents l'opacitat en les decisions de l'Ajuntament, la dificultat recurrent a l'hora d'organitzar les seves activitats, la competència amb activitats del mateix ajuntament o la impossibilitat de visibilitzar el que fan les entitats de la ciutat en una agenda cultural conjunta. Les subvencions, tema recurrent: "Com pot ser que celebrem el 25è aniversari i ens donin exactament els mateixos diners que l'any anterior?" o "Perquè omplir paperassa per 200€ de subvenció quan ofereixes activitats amb un retorn enorme?", reblaven les entitats que, també, feien patent no tenir una justificació clara sobre les ajudes atorgades.

Oncologia pediàtrica – Prou mentides amb la salut de la infància

El grup municipal critica que el Partit Socialista faci populisme amb una decisió destinada a millorar l'atenció mèdica als nens i nenes que pateixen càncer. Isaac Albert: "És una vergonya que el PSC, de la mà del mateix alcalde Alfredo Vega, faci alarmisme amb una mesura destinada a millorar l'atenció mèdica dels nens i nenes amb càncer. Demostra desconeixement i una actitud impròpia de les persones que han de representar la nostra ciutat" Aquesta setmana s'ha donat a conèixer la notícia que el Servei d'Oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell serà traslladat aviat a l'Hospital de la Vall d'Hebrón a Barcelona que es convertirà en l'hospital de referència per Terrassa en aquest àmbit. La notícia ha estat utilitzada pel Partit Socialista i del mateix alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, per intoxicar les xarxes plantejant aquesta decisió com un greuge pels nens i nenes que pateixen càncer a la nostra ciutat i, fins i tot, han presentat una moció a l'Ajuntament per intentar treure rèdit polític d'aquest canvi d'ubicació. Des del grup municipal d'ERC-MES es considera aquesta utilització d'una malaltia tan greu per finalitats polítiques com una pràctica absolutament impròpia de les persones que han de representar la nostra ciutat. Sobretot, perquè posen en qüestió una decisió destinada a millorar el tractament dels nens i nenes amb càncer. Segons el portaveu d'ERC-MES "És una vergonya que l'alcalde de la ciutat, que fins i tot se suposa ens representa al Consorci Sanitari de Terrassa, desconegui com funciona el servei d'oncologia pediàtrica. O això, o bé demostra una mala fe i una forma de fer política impròpia d'un alcalde". En aquest sentit, els republicans remarquen que, ara com ara, la derivació principal de la majoria de casos de càncer infantil de nenes i nens de Terrassa ja és a Barcelona i no al Parc Taulí, fet que fa més incomprensible la utilització que n'han fet els socialistes. La realitat és que segons el Consejo Interterritorial Nacional de Salud el passat mes de setembre, sota el govern socialista de l'estat espanyol, va determinar que un servei d'oncologia infantil per ser efectiu i mantenir-se al nivell d'expertesa que es necessita en casos tan complexos necessita tenir una pràctica continuada d'atenció a pacients d'uns 30 casos l'any.

Ple extraordinari - Mal futur pel bus a Terrassa

El Partit Socialista, aliat amb la dreta del Ple de Terrasssa (Pdecat i C’s) aprova iniciar un procés de concessió del servei d’autobusos de Terrassa conscients de situar la ciutat en un atzucac. Isaac Albert: «Aprovem iniciar un procés amb molt mal pronòstic. L'únic model que faria viable i desencallaria la situació de bloqueig actual és la gestió directa i ni l'han estudiat ni plantejat" Ple extraordinari gris i de poc menys d’una hora per donar sortida a l’inici de l’expedient de contractació per la concessió del servei d’autobusos a Terrassa. A quatre mesos de les eleccions, el govern socialista ha optat per aquesta fórmula per poder aprovar els plecs d’un concurs per una concessió público-privada abans de finalitzar el mandat i dotar d’aparença de treball la seva inacció política en el transport municipal en els darrers quatre anys. De poc ha servit que des d’ERC-MES i la resta d’oposició d’esquerres s’hagi advertit sobre una decisió mal pressa, que condiciona el futur govern municipal i que tindrà conseqüències negatives pel futur de la ciutadania. I és que com ha explicat el portaveu republicà, Isaac Albert, s’inicia un procés «condemnat des d’un inici», sense ni tan sols estudiar l’opció de la gestió directa del servei, en un moment on els concursos públics estan judicialitzats per les grans empreses i condemnant a l’Ajuntament a veure’s un cop més sotmesa a plets als tribunals per interessos privats. Una realitat que el mateix tinent d’alcalde encarregat del servei ja va acceptar prèvia a Ple i on s’ha amagat dades tan significatives com que el servei, optant per la gestió privada, continuarà costant 90 milions a la ciutadania els pròxims 10 anys. Davant l’incipient regateig amb els plecs de condicions entre el govern socialista i el vot de PdeCAT i C’s, Isaac Albert ha llençat un advertiment a aquests partits «Jo no li demanaré res al PSC perquè espero que d’aquí a quatre mesos ja no governi en aquest ajuntament, però als que avui li donen suport siguin conscients que avui faciliten obrir un procés que no va enlloc».

Sopar groc i lila a Terrassa en suport a les represaliades

Un centenar de persones han participat aquest divendres en un sopar groc i lila en suport a les polítiques independentistes que estan a la presó –la Carme Forcadell i la Dolors Bassa–, les que estan a l’exili –la Marta Rovira, l’Anna Gabriel, la Meritxell Serret i la Clara Ponsatí- i aquelles dones que pateixen la repressió de l’Estat espanyol en totes les seves cares, com és el cas de la Tamara Carrasco. L’acte s’ha fet a la societat Coral Els Amics, a Terrassa, i ha estat organitzat per l’Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana a Terrassa (ADET) i per la comissió Us Volem a Casa. “Vivim en una societat que invisibilitza les dones. En les mateixes circumstàncies que els homes, les preses polítiques tenen menys ressò i massa sovint són les últimes de la llista”, ha remarcat Xènia Albà, membre de l’Assemblea de Dones, i ha afegit: “aprofitem el sopar d’avui per donar veu a aquestes dones. Per reivindicar-les i no normalitzar el que no és normal: que persones innocents estiguin preses o exiliades per defensar les seves idees polítiques”. El sopar ha comptat amb la presència de Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya i parella de la consellera Meritxell Serret, actualment exiliada a Brussel·les, i diputat d’Esquerra Republicana al Parlament. Civit ha fet una crida als assistents a enviar cartes a les preses i a les polítiques que estan a l’exili. Posteriorment, els assistents han pogut escoltar un missatge de la mateixa Meritxell Serret des de Bèlgica i la lectura d’una carta de la consellera Dolors Bassa que ha recordat que “només ens tenim les unes a les altres. Cal cooperar unes amb les altres, mostrar-nos fortes i lluitadores i fer-nos nostres els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat”. La vetllada –presentada i conduïda per membres de l’ADET- ha inclòs les actuacions musicals del grup Boreal en format duo i de la cantant Carol Ortiz acompanyada per la guitarra de Pep Bonachera.

Servei d’autobusos: tard, malament i abocat al fracàs

El grup municipal d’ERC-MES denuncia que el govern municipal treu a concurs el serveu públic d’autobusos de Terrassa sabent que no s’adjudicarà i sense estudiar l’única opció que pot ver viable el servei: la gestió directa. Isaac Albert: "Convocar aquest ple extraordinari pel transport públic, ràpid, malament i sabent que no podràs adjudicar el servei demostra que el PSC ja veu que no governarà en el proper mandat a Terrassa" El grup municipal d’ERC-MES Terrassa ho té clar: Iniciar l’expedient de contractació per la concessió del servei d’autobusos a Terrassa a quatre mesos de les eleccions és una clara irresponsabilitat del govern socialista. Fer-ho en un ple extraordinari i amb la possible aprovació d’aquest punt amb dos grups amb una concepció de la mobilitat on el que preval eternament és el transport privat (C’s i PdeCAT), una mostra de la manca de model i de l’oportunisme polític d’aquesta iniciativa. Així ho han explicat avui en roda de premsa el portaveu del grup municipal, Isaac Albert, i el regidor Carles Caballero, explicitant que, de fet, l’única opció viable per fer possible el servei, que seria la gestió directa, no s’ha estudiat. Isaac Albert ha recordat que com ha explicat sovint al Ple de Terrassa, actualment la col·laboració público-privada està en crisi per culpa del mateix sector privat, que ha fet de l’àmbit dels concursos públics un espai de batalla legal: «Bloquegen les concessions als jutjats, abocant els serveis que paga la ciutadania a una precarietat constant». Una previsió de contenciosos futurs que, de fet, el mateix tinent d’alcalde responsable del servei, ja ha avançat que es produirà. D’altra banda, Isaac Albert, ha explicat que l’assumpció del servei en gestió directa no suposaria un cost extra per la ciutadania doncs actualment l’Ajuntament ja es fa càrrec de les inversions i de la diferència entre la venda de bitllets i el cost del servei (uns 9 milions d’euros anuals aproximadament).

Agents Cívics – Campanya mediàtica

El grup municipal d’ERC-MES denuncia que la creació d’agents cívics als barris només respon a la voluntat del govern de responsabilitzar la ciutadania davant la seva manca de projecte per solucionar els problemes de la ciutat. Isaac Albert: «Intentar blanquejar la inoperància del govern sota sis agents cívics és un despropòsit» L’Ajuntament de Terrassa ha fet conèixer recentment, sense previ avís, que torna a posar en marxa el programa d’agents cívics a la ciutat amb la convocatòria de sis places per cobrir tota la ciutat. Una iniciativa ja desenvolupada en el seu dia a Terrassa i que es va deixar d’emprar davant la seva poca efectivitat. Des del grup municipal d’ERC-Mes es denuncia que la mesura és absolutament oportunista, improvisada i té clares mostres de ser un invent del govern socialista per intentar amagar les seves mancances a l’hora de gestionar les diverses problemàtiques en matèria de seguretat o neteja que viu la ciutat. Pel portaveu d’ERC-MES, el govern ha intentat atribuir en els darrers temps problemes com la gestió de residus a la ciutat exclusivament a la conducta de la seva ciutadania i ara, a escassos mesos de les eleccions municipals, pretén posar figures al carrer que intentin visibilitzar una preocupació o feina que no s’ha fet. Segons Isaac Albert «Intentar blanquejar la inoperància del govern sota sis agents cívics és un despropòsit». Des de la formació republicana es recorda que des de fa molt temps, ERC-MES està demanant que l’Ajuntament elabori i aprovi el seu Pla de Seguretat Local, una eina que a més a més de garantir èxits en temes de seguretat, emergències i mobilitat, ajudaria a les diferents àrees de l’Ajuntament a treballar amb transversalitat, previsió i ajustant-se a les demandes i neguits reals de la ciutat i dels ciutadans i ciutadanes. En els treballs realitzats fins al moment per desenvolupar aquest pla mai ha sorgit la figura de l’agent cívic. Tampoc s’han fet consultes a la ciutadania, agents, grups municipals ni serveis municipals, tal com es demanava des de un principi, dades que haguessin ajudat a determinar aspectes i opinions dels ciutadans i ciutadanes que afecten la ciutat quan a seguretat i civisme.

L’Assemblea de Dones d’ERC a Terrassa desenvoluparà un programa propi per fer de Terrassa una veritable ciutat feminista

Una representació de l’assemblea ha presentat al pati del MNACTEC i davant de la imatge de treballadores tèxtils la primera de les propostes, la creació de la Casa de les dones Esquerra Republicana es proposa per les municipals aconseguir un canvi que torni a impulsar la ciutat, que l’activi, que la desperti i especifica que aquest canvi ha de ser, també, feminista. “Volem que Terrassa Feminista deixi de ser només un títol bonic, volem fer que esdevingui real.” ha explicat l’Ona Martínez, membre de l’assemblea. La també candidata del Jovent Republicà ha comentat que volen “aconseguir que Terrassa sigui una gran ciutat, un referent en la lluita per la igualtat i contra totes les discriminacions que es comprometi amb la seva diversitat. Una Terrassa que es comprometi amb el desenvolupament de polítiques feministes pioneres, ambicioses, que siguin una prioritat.” És precisament per aquest compromís que “l’Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana a Terrassa desenvoluparem un programa amb propostes pròpies, que s’emmarcarà dins del programa d’ERC Terrassa”. Ona Martínez ha presentat la primera de les seves propostes: “la Casa de les Dones, un projecte ambiciós, prioritari i central en el projecte d’Esquerra Republicana per a Terrassa. Un espai de trobada i de relació comuna de totes les associacions, col·lectius i assemblees de dones de Terrassa que es construeixi des d’una perspectiva interseccional i que representi la diversitat de les dones de la ciutat. Un espai de lluites compartides”. Per fer-ho, volen recuperar un espai fabril buit “per reactivar-lo, per tornar a donar vida a la ciutat”. De fet, com ha explicat, això s’emmarca precisament en un dels grans projectes d’Esquerra Republicana: recuperar espais fabrils buits, símbols d’un passat industrial i potent de la ciutat, per retornar-los a la ciutadania, per tornar-los a donar una funció. D’aquesta manera, l’Assemblea de Dones vol que l’edifici sigui també un homenatge a les dones que durant molts i molts anys van haver de fer les feines a les fàbriques terrassenques.