Terrassa

Totes les notícies

Ple d'octubre: Entre les iniciatives de futur i la feina no feta

El Ple d'octubre deixa moltes decisions clau per la ciutat. La proposta d'ERC-Mes per dinamitzar el comerç, el rebuig a la pròrroga del servei urbà d'autobusos, l'escola inclusiva, el nou contracte dels serveis de neteja... Decisions que tornen a quedar a l'expectativa de l'encaix que en faci el govern municipal. Tots els partits polítics dins el Ple de Terrassa van estar d'acord amb la proposta d'ERC-MES que cal abordar la situació del comerç a Terrassa i cercar eines per dinamitzar-lo. Com va expressar el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, "Cadascú des de la seva perspectiva entén que el comerç en trama urbana dóna vida a la ciutat, social i econòmica, i que hem d'entomar el seu futur". Una visió compartida a l'hora d'abordar temes de ciutat que també es va poder veure en la iniciativa per millorar els recursos per l'escola inclusiva o analitzar l'envelliment futur de la ciutat i millorar els serveis per a la gent gran, aprovades amb un ampli suport però on, ara, el govern municipal pot limitar-se a demanar que facin la feina altres administracions o assumir la seva responsabilitat amb els veïns i veïnes de Terrassa. En altres iniciatives de caràcter més ideològic com el suport de la campanya Votxtothom o la pretensió de la dreta del consistori de celebrar la constitució el contrast de posicionaments va ser força més marcat. En aquest cas, des de l'oposició d'esquerres es va aconseguir defensar el dret de tota la ciutadania a votar, així com tombar la pretensió de Ciudadanos, PP i PSC de commemorar el 40 aniversari de la constitució. Una efemèride que el regidor d'ERC-MES, Carles Caballero, va explicitar l'oposició a celebrar un text que s'utilitza d'empara per a la repressió. Amb tot, els debats de més profunditat del Ple d'octubre van girar al voltant dels dictàmens que el govern va elevar al plenari. Des de l'oposició es va tombar la nova pròrroga del servei d'autobusos municipals. Els busos no deixaran de funcionar al tractar-se d'un servei bàsic, però el vot de càstig obliga al govern a abordar una licitació que podria emprar-se per millorar el servei i replantejar-ne el model i que el govern del PSC ha esquivat per desídia o per incapacitat política.

Pressupostos i ordenances 2019: Col·lapse

El grup municipal d’ERC-MES denuncia el col·lapse en els comptes públics municipals, recorda que més del 50 per cent del pressupost serà gestionat per un govern diferent de l’actual i demana al PSC un compromís en ferm per col·laborar en la revisió de la política fiscal de Terrassa per fer-la més justa. Isaac Albert: «Anem de cara, no entrarem en cap subhasta al voltant de les ordenances i els pressupostos. La realitat ens indica un augment de les desigualtats dins la ciutat i es necessita un compromís de canvi de model per fer front a les noves necessitats de la ciutadania». «Terrassa viu al límit del col·lapse econòmic, amb un pressupost captiu on el marge per fer polítiques per abordar la realitat social és molt limitat». Així de clar i contundent s’ha mostrat el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, en relació als comptes municipals de Terrassa per a l’any vinent. De fet, Albert ha estat molt específic a l’hora de valorar la situació de l’Ajuntament en aquests moments: s’han incrementat els ingressos fins a nivells similars abans de la crisi econòmica, però la realitat que s’aborda és molt diferent: «El creixement no el veiem en els ingressos sinó en el creixement de les desigualtats i les necessitats socials dins la nostra ciutat. La garantia dels drets socials que volem mantenir i ampliar requereix recursos, noves polítiques i una revisió en profunditat de les polítiques fiscals perquè siguin més justes». Des d’ERC-Mes s’ha criticat que durant molts anys s’hagi abordat les ordenances fiscals de forma electoralista, sense explicar que la ciutat no té els recursos que necessita: «S’ha optat per mantenir una pressió fiscal baixa per evitar evidenciar les mancances del govern socialista a l’hora de governar». Segons ha explicat, Isaac Albert, és sobre aquesta anàlisi que el grup municipal d’ERC-MES es nega enguany a entrar en un mercadeig sobre els comptes municipals: «Volem una fiscalitat més justa, un nou model de redistribució dels recursos per abordar les necessitats de la ciutat i sobre un projecte definit, més sabent que més del 50 per cent d’aquests pressupost serà gestionat per un govern diferent de l’actual».

15 d’octubre. Companys a la memòria

El pròxim dilluns Terrassa recordarà en un acte unitari al president Lluís Companys, en el 78è aniversari del seu assassinat. Un homenatge on s’espera poder comptar amb la participació de totes les forces i entitats sobiranistes de la ciutat. El pròxim dilluns 15 d’octubre a les 19:30 hores de la tarda a la Plaça Lluís Companys es tornarà a recordar a Terrassa la figura del president Companys assassinat fa 78 anys pel règim feixista del General Franco. L’acte, històricament desenvolupat per Esquerra Republicana i Jovent Republicà de Terrassa com a data en record dels valors republicans i la lluita contra la repressió, havia aconseguit l’any passat tenir un caire institucional que el present govern municipal ha abandonat. És per això que l’acte s’obre a la participació de totes les persones i entitats que vulguin homenatjar companys i les víctimes del franquisme. En un moment on persones que han treballat perquè la ciutadania de Catalunya pogués decidir democràticament i pacíficament el seu futur estan injustament empresonades o a l'exili, el 15 d’octubre esdevé una data clau en la memòria col·lectiva d’una repressió que no hauria de tenir cabuda en l’Europa del segle XXI. És amb aquest esperit que l’homenatge a Companys, l’únic president democràticament escollit afusellat a la història d’Europa, vol esdevenir un clam unitari per la democràcia i la llibertat. Els Cants per la Llibertat, que mantenen el dia d’avui encara el seu compromís simbòlic i indestructible de cantar cada dia fins que tots els presos i preses polítiques siguin alliberats, traslladarà la seva cita diària davant de l’Ajuntament fins a la Plaça Lluís Companys. Així mateix s’està treballant perquè totes les veus del sobiranisme siguin presents en aquesta cita conjunta i compartida

Terrassa, #decara

Sota l’eslògan “Terrassa, de cara” Esquerra Republicana engega una campanya optimista i desenfadada per fer despertar la ciutadania i animar-los a construir una nova Terrassa. Isaac Albert: “Després de 40 anys, volem un govern que deixi de mirar-se el melic, que miri a la gent de cara i que, alhora, encari els seus problemes. Cal afrontar cada un dels racons de la ciutat sense por, amb entusiasme. Nosaltres, de cara” Frases que no deixen indiferent, cares diverses, colors impactants… Esquerra Republicana s’ha proposat revolucionar la ciutadania de Terrassa davant un curs polític intens que conclourà amb les eleccions municipals on la formació vol acabar amb “el tap que no deixa desenvolupar tot el potencial de la ciutat”. Així ho ha afirmat el portaveu del grup municipal d’ERC-MES i candidat a l’alcaldia per la formació republicana, Isaac Albert, qui ha explicat el perquè d’una campanya tant trencadora: “creiem en la ciutat i la seva gent, en el gran potencial que tenim per desenvolupar. I estem convençuts que amb projecte de futur i mirant els problemes de cara aquesta ciutat avançarà. I cal fer-ho sense por, amb entusiasme”. Esquerra Republicana de Terrassa aprofitarà aquesta campanya per transmetre el projecte polític en el qual ha estat treballant, però també tots aquells temes claus per la ciutat que necessiten de la participació de tothom per transformar-la. Segons Isaac Albert, “cal dir-li a la gent que hem d’encarar un tema tant important com l’educació, definint un projecte clar i per a tothom, que s’ha de treballar sense matisos perquè tothom tingui casa, llum i aigua o que sense Terrassa, no hi ha República”. “Aquí no es fan promeses, això és l’inici i comptem amb els terrassencs i les terrassenques per fer créixer el projecte”, ha explicat Isaac Albert. “Avui diem a la ciutadania de la nostra ciutat que som aquí, que portem des del 2015 treballant des de l’oposició per impulsar una regeneració a Terrassa, avantposant sempre els interessos de la ciutat i de la seva gent als del partit.

ERC-MES proposa reclamar la Zona 2 com a reivindicació de ciutat

El grup municipal d’ERC-MES Terrassa proposa aprofitar les modificacions de zonificació a la línia de Ferrocarrils del Vallès i per fer un front transversal de partits, sindicats, agents econòmics i ciutadania per aconseguir una zonificació justa per les persones usuàries de la nostra ciutat. Isaac Albert: “És incomprensible que s’estiguin plantejant modificacions de zona a l'ATM i no es tingui en compte les reivindicacions històriques de Terrassa, ni les repercussions que pot tenir per la nostra ciutat. Ara mateix, passar de la zona 3 a la 2 és indispensable”. Des del grup municipal d’ERC-MES Terrassa i Jovent Republicà de Terrassa es vol iniciar una acció decidida per fer escoltar les reivindicacions terrassenques davant l’anunci d’un canvi en la zonificació del transport públic metropolità.  Segons s’ha conegut aquesta mateixa setmana, l’ATM ha decidit a l’espera de la posada en marxa de la T-mobilitat, incorporar 18 municipis de la zona metropolitana a la zona 1. La mesura pretén donar resposta a les persones usuàries d'aquestes poblacions a l'espera de l'implementació de la T-Mobilitat, un títol tarifari en principi més just però amb un greu retard en la seva execució per problemes amb l'empresa que la desenvolupa.  El portaveu d’ERC-MES a l’Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert, recorda que des de la nostra ciutat s’han engegat campanyes ciutadanes i s’han aprovat nombrosos acords plenaris per requerir una rebaixa de la zona 3 a la zona 2, un greuge respecte a la zonificació de Sabadell que acaba repercutint a la butxaca de la ciutadania i a tota l’economia terrassenca. Si s’executa finalment aquesta modificació per aquestes 18 poblacions com a solució provisional no s'entén que es s'oblidi Terrassa: “No es tracta que alguns paguin menys, o un tracte de favor a Terrassa, sinó que el preu del transport sigui just i assequible per tothom i corretgir un desajust històric. Terrassa ha d'estar a la Zona 2".

Ple Setembre: De l’1 d’Octubre a la conquesta de Sobiranies

El Ple de setembre permet aprovar un acord per reivindicar l’1 d’Octubre des de l’Ajuntament de Terrassa i fer passes endavant en la consecució d’una millora en la participació i la promoció de sobiranies al món local. Carles Caballero: “L’1 d’Octubre ens vam descobrir com a poble. L’1 d’octubre vam votar. L’1 d’octubre vam vèncer”. El ple de setembre serà recordat per la reivindicació de l’1 d’octubre des de la màxima institució de la sobirania terrassenca però, també, per la visualització de dues formes contraposades d’entendre la política: la de la confrontació i la de la defensa de la democràcia. En primer terme per la mateixa aprovació de la proposta sobre l’1 d’octubre. Una iniciativa treballada fins a darrer instant des d’ERC-Mes per establir complicitats dins el plenari i, malgrat els matisos d’uns i altres, establir un consens ampli més enllà dels del 155 (PP, C’s i PSC) per reivindicar una data històrica, el dret inqüestionable de la ciutadania per decidir el seu futur, la llibertat dels presos polítics i la fi de la persecució ideològica. Un debat no lliure de tensió, sobretot des de les bancades del públic, on un grup de ciutadans unionistes van penjar una bandera espanyola i van increpar els regidors independentistes. Com va expressar el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, al finalitzar el ple: “Sempre defensarem la llibertat d’expressió, sigui de qui sigui, però no entenem que es toleri que dins del ple es permetin insults a les persones electes”. De fet, justament per no caure en l’estratègia de la confrontació, la majoria de grups (a excepció del PP i el PSC) va decidir no intervenir en el debat sobre l’enèsima proposta de Ciutadans per limitar la llibertat d’expressió a l’espai públic i prohibir els llaços grocs. Pretensió de Ciutadans de desviar el debat per no parlar del que realment importa. Resumit per Isaac Albert afirmant que “volen prohibir els llaços grocs quan del que toca parlar és de la llibertat dels presos polítics i el futur del País.

Prèvia Ple Setembre: Sobirania

ERC-MES aposta per defensar la sobirania popular en el plenari de setembre. Tant des del reconeixement i defensa de l’1 d’Octubre, com des de la defensa de les noves sobiranies, com l’energètica.                                                                                       Isaac Albert: “La llibertat es guanya pas a pas i sense renúncies. Orgullosos del camí fet, conscients del camí que ens queda per recórrer, començant per la nostra ciutat, per Terrassa”   Pocs dies abans de complir-se el primer aniversari del Referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre, el grup municipal d’ERC-MES presenta a ple una proposta perquè l’Ajuntament de Terrassa reconegui la implicació col·lectiva de terrassenques i terrassencs en la consecució d’un dia històric on es va poder donar veu al poble de Catalunya en relació al seu futur. Una iniciativa presentada conjuntament amb el Pdecat i on els republicans treballen per aconseguir els suports necessaris per A la seva aprovació. Segons el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, es tracta de recordar una fita històrica, de solidaritzar-se amb les víctimes de la brutalitat policial i amb les persones preses per motius polítics per haver treballat perquè la gent pogués votar “Però també es mirar a futur, veure que la retallada de drets i llibertats no és aliena a ningú i que votar era i és l’única opció de futur”.  Des d’ERC-MES també s’aposta a aprofundir en una mirada àmplia en la defensa de les sobiranies i s’apostarà en aquest ple de setembre per fer efectiva una proposta de la Cooperativa Som Energia en el darrer Consell de Medi Ambient per revisar les bonificacions fiscals a Terrassa per la instal·lació voluntària d’energies renovables (com plaques solars tèrmiques, fotovoltaiques...) i equiparar-les a les d’altres municipis del nostre voltant. En el camí d’assolir la sobirania energètica, per ERC-MES és important facilitar al màxim l’accés a energies verdes d’autoconsum i un acord de junta de portaveus permet fer efectiva una bona proposta de Som Energia i incrementar fins el 50 per cent les bonificacions a l’IBI per qui dugui a terme aquestes instal·lacions.

Ple extraordinari de Residus – Arguments vs. Excuses

El ple extraordinari sobre la gestió de residus a Terrassa evidencia la manca de compromís del govern del PSC en la gestió de residus i la neteja de la ciutat. Unanimitat en revertir la situació davant les excuses de l’executiu municipal.   Isaac Albert: “Vostès són en aquests moments el tap que no deixa renéixer la ciutat i ho fan en molts àmbits... amb el problema que en l’àmbit dels residus, de la neteja, la mala gestió es fa evident pels ciutadans.”     Amb els documents i les dades a la mà, el Ple extraordinari de residus esdevé una constatació del poc interès mostrat pel govern en la gestió de residus a Terrassa, portant la ciutat a un estancament en el reciclatge i perpetuant la sensació de brutor a la ciutat. Una anàlisi general compartit per tots els grups de l’oposició, que es van sumar a la proposta de ple feta per ERC-MES i Terrassa en Comú per abordar la qüestió. Un estancament compartit per les entitats veïnals participants en la Taula de Residus, que van poder intervenir al Ple i explicar com la immensa majoria de les seves propostes per millorar la neteja i el reciclatge a la ciutat no han estat escoltades. Fins i tot el mateix govern socialista, després d’intentar superar la sessió extraordinària a força d’excuses, va acabar demanant separar els acords per poder-hi votar a favor. Un gest que se li va atorgar perquè, com va explicar el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert: “la nostra victòria és que, fins i tot vostès, veuen que les nostres propostes són necessàries per millorar la situació”. Respecte a documents i dades, a part de dades reiterades com l’estancament en la recollida selectiva en el 33 per cent o l’absència d’un contracte programa per millorar la gestió d’Eco-equip, Isaac Albert va demostrar com la inactivitat del govern en l’àmbit dels residus s’ha constatat en el Pla de Residus 2018-2030 presentat la primavera passada pel PSC i pendent d’aprovació. Un document “Copiat del Pla que vostès ja tenien fet el 2015, on només han canviat algunes dades, tan malament que pràcticament no han canviat la diagnosi i hi aparèixen dades antigues i obsoletes”.

11 SETEMBRE: PERSEVERANÇA I LLIBERTAT

Esquerra Republicana i Jovent Republicà de Terrassa aprofiten els actes de la Diada per tornar a expressar el seu compromís inequívoc per una Terrassa i una Catalunya lliure i republicana   Isaac Albert: “Que tothom, aquí i allà, ho tingui clar. Catalunya serà el que vulgui la seva ciutadania” Carles Caballero: “La voluntat de ser és el que ens ha permés alçar-nos després dels embats de l’Estat després de l’1 d’Octubre. L’Estat no ha pogut guanyar mai la nostra perserverança”   Un any més, Esquerra Republicana i Jovent Republicà de Terrassa van ser els primers a fer l’ofrena floral per la Diada a la Plaça Onze de setembre. Com ja és habitual des de fa uns anys, la celebració local de la Diada es realitza a les deu del matí per donar marge a tothom a poder anar a la manifestació a Barcelona. Enguany, pel republicans, amb el compromís afegit de demostrar el compromís inequívoc d’assolir la llibertat malgrat ser la primera Diada de Catalunya en molts anys amb companys i companyes empresonats o a l’exili. La repressió viscuda per l’independentisme des de l’1 d’Octubre per part de l’estat espanyol, però, no ha enfosquit un missatge combatiu i positiu respecte al futur. Com ha expressat el president d’ERC Terrassa, Carles Caballero “Si estem aquí, és perquè Catalunya no es va acabar amb la derrota de 1714. El que hem provat en cada derrota en més de 300 anys és la voluntat de ser. La voluntat de ser és el que ens ha permès alçar-nos després dels embats de l’Estat espanyol després de l’1 d’Octubre.  L’Estat no ha pogut guanyar mai la nostra perseverança”. Amb el compromís de seguir en “aquesta carrera de fons fins assolir la llibertat”, la militància i simpatitzants d’ERC i Jovent Republicà de Terrassa han continuat la Diada assistint a la manifestació de Barcelona. Una mobilització, un cop més exemplar i amb una nombrosa presència terrassenca. Com ha destacat Isaac Albert, alcaldable per Esquerra a les pròximes eleccions municipals “Ho hem tornat a fer, una Diada de gran mobilització, cívica, pacífica i democràtica.