Terrassa

Totes les notícies

Ple extraordinari de Residus – Arguments vs. Excuses

El ple extraordinari sobre la gestió de residus a Terrassa evidencia la manca de compromís del govern del PSC en la gestió de residus i la neteja de la ciutat. Unanimitat en revertir la situació davant les excuses de l’executiu municipal.   Isaac Albert: “Vostès són en aquests moments el tap que no deixa renéixer la ciutat i ho fan en molts àmbits... amb el problema que en l’àmbit dels residus, de la neteja, la mala gestió es fa evident pels ciutadans.”     Amb els documents i les dades a la mà, el Ple extraordinari de residus esdevé una constatació del poc interès mostrat pel govern en la gestió de residus a Terrassa, portant la ciutat a un estancament en el reciclatge i perpetuant la sensació de brutor a la ciutat. Una anàlisi general compartit per tots els grups de l’oposició, que es van sumar a la proposta de ple feta per ERC-MES i Terrassa en Comú per abordar la qüestió. Un estancament compartit per les entitats veïnals participants en la Taula de Residus, que van poder intervenir al Ple i explicar com la immensa majoria de les seves propostes per millorar la neteja i el reciclatge a la ciutat no han estat escoltades. Fins i tot el mateix govern socialista, després d’intentar superar la sessió extraordinària a força d’excuses, va acabar demanant separar els acords per poder-hi votar a favor. Un gest que se li va atorgar perquè, com va explicar el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert: “la nostra victòria és que, fins i tot vostès, veuen que les nostres propostes són necessàries per millorar la situació”. Respecte a documents i dades, a part de dades reiterades com l’estancament en la recollida selectiva en el 33 per cent o l’absència d’un contracte programa per millorar la gestió d’Eco-equip, Isaac Albert va demostrar com la inactivitat del govern en l’àmbit dels residus s’ha constatat en el Pla de Residus 2018-2030 presentat la primavera passada pel PSC i pendent d’aprovació. Un document “Copiat del Pla que vostès ja tenien fet el 2015, on només han canviat algunes dades, tan malament que pràcticament no han canviat la diagnosi i hi aparèixen dades antigues i obsoletes”.

11 SETEMBRE: PERSEVERANÇA I LLIBERTAT

Esquerra Republicana i Jovent Republicà de Terrassa aprofiten els actes de la Diada per tornar a expressar el seu compromís inequívoc per una Terrassa i una Catalunya lliure i republicana   Isaac Albert: “Que tothom, aquí i allà, ho tingui clar. Catalunya serà el que vulgui la seva ciutadania” Carles Caballero: “La voluntat de ser és el que ens ha permés alçar-nos després dels embats de l’Estat després de l’1 d’Octubre. L’Estat no ha pogut guanyar mai la nostra perserverança”   Un any més, Esquerra Republicana i Jovent Republicà de Terrassa van ser els primers a fer l’ofrena floral per la Diada a la Plaça Onze de setembre. Com ja és habitual des de fa uns anys, la celebració local de la Diada es realitza a les deu del matí per donar marge a tothom a poder anar a la manifestació a Barcelona. Enguany, pel republicans, amb el compromís afegit de demostrar el compromís inequívoc d’assolir la llibertat malgrat ser la primera Diada de Catalunya en molts anys amb companys i companyes empresonats o a l’exili. La repressió viscuda per l’independentisme des de l’1 d’Octubre per part de l’estat espanyol, però, no ha enfosquit un missatge combatiu i positiu respecte al futur. Com ha expressat el president d’ERC Terrassa, Carles Caballero “Si estem aquí, és perquè Catalunya no es va acabar amb la derrota de 1714. El que hem provat en cada derrota en més de 300 anys és la voluntat de ser. La voluntat de ser és el que ens ha permès alçar-nos després dels embats de l’Estat espanyol després de l’1 d’Octubre.  L’Estat no ha pogut guanyar mai la nostra perseverança”. Amb el compromís de seguir en “aquesta carrera de fons fins assolir la llibertat”, la militància i simpatitzants d’ERC i Jovent Republicà de Terrassa han continuat la Diada assistint a la manifestació de Barcelona. Una mobilització, un cop més exemplar i amb una nombrosa presència terrassenca. Com ha destacat Isaac Albert, alcaldable per Esquerra a les pròximes eleccions municipals “Ho hem tornat a fer, una Diada de gran mobilització, cívica, pacífica i democràtica.

4 DE SETEMBRE REIVINDICATIU 

Esquerra Republicana de Terrassa homenatja els herois i heroïnes d’ahir i d’avui i es fixa com a objectiu tornar a tenir un Ajuntament republicà que defensi els valors de llibertat, igualtat i fraternitat a Terrassa.   Isaac Albert: “Els bons projectes polítics són aquells que saben d’on vénen i saben cap on van. Venim de l’esperit republicà de la Casa del Poble i sabem on anem: A Terrassa i al País”   Un any més, Esquerra Republicana de Terrassa i Jovent Republicà han homenatjat als herois i heroïnes que l’any 1713 van defensar la ciutat del saqueig de les tropes borbòniques. Un record que sempre s’ha realitzat davant la Casa del Poble al carrer Cremat i que enguany per obres i l’any vinent per un imminent enderrocament, pot obligar a fer canviar d’ubicació. Un fet que el candidat d’ERC Terrassa a les pròximes eleccions municipals, Isaac Albert, no ha volgut deixar passar per alt, recordant els valors republicans d’igualtat i justícia social que van representar la Casa del Poble i anunciant que “aprofitant que està sobre la taula la memòria històrica, reclamarem novament al govern espanyol el retorn de la Casa del Poble després de 80 anys d’espoli.” Amb un record constant a les persones heroiques que històricament han defensat la llibertat i la justicia social a la ciutat i el País, pels herois d’ahir però també per les persones preses i exiliades d’avui, Isaac Albert ha marcat l’objectiu de tornar a portar l’esperit republicà de la Casa del Poble fins al govern de l’Ajuntament: “Ve una tardor reivindicativa i hem de recordar que som el fruit de moltes derrotes, però també la llavor de la victòria final” Un esperit reivindicatiu envers el futur que també va transmetre Ona Martínez, representant de Jovent Republicà de Terrassa, qui es va encarregar de recordar les semblances entre els herois i heroïnes de 1713 i els del passat 1 d’Octubre. Semblances que va focalitzar en la joventut, recordant la  seva implicació passada, present i futura: “Els i les joves vam decidir mobilitzar-nos, vam decidir que l’octubre també havia de ser nostre, que la nostra veu és i ha de ser pilar fonamental per construir la República de drets i llibertats que volem”.

Ple de juny – Participació ciutadana, visió de ciutat

La participació de 4 entitats ciutadanes marca un Ple on el consens entre els partits en la majoria de propostes no amaga marcades diferències en la visió de futur que es té de la ciutat.   El ple, celebrat el 28 de juny, dia de l’orgull LGBT, es pot dir que només va aconseguir un consens sense esquerdes en la proposta presentada per ERC-MES per la promoció d’accions per aprofundir en el Pacte per la diversitat, afectiva i d’identitat de gènere de Terrassa. Un ampli consens que, malgrat existir en altres qüestions, va deixar espai a un debat marcat per les diferents visions que es té de la ciutat. En primer terme, per les respostes a la participació ciutadana. La proposta de l’Associació de veïns de Ca n’Anglada per crear un pla de treball per abordar de forma seriosa el futur del barri. Una proposta que el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, rebia amb les mans obertes davant les reticències d’un govern que l’entomava més com una crítica que com una oportunitat. Isaac Albert va agrair la dedicació i insistència de l’Associació per millorar el barri i va afirmar que “Necessitem ja un projecte de futur pel barri, i també per Terrassa”. Això si, parant els peus a Ciutadans que va intentar aprofitar la proposta per fer populisme, emplaçant-los a “no estigmatitzar el barri”. Pel portaveu d’ERC-MES cal aprendre del què ha funcionat i el que no, observar la realitat i treballar per millorar-lo: “El futur ja se’ns fa evident. Treballem perquè sigui millor”. Aquesta necessitat de dotar la ciutat d’una visió de futur de la qual el govern municipal actual està absent també es va fer notar en l’aprovació d’un nou expedient de suplement de crèdit per gastar el superàvit. Traduït: 6 milions d’euros de superàvit que el govern, segons Isaac Albert, “inverteix sense cap criteri polític, sense projectes de ciutat i sense visió de futur”. Les excuses del govern per justificar la seva tasca també es van fer notar davant la proposta de Terrassa sense murs que vàrem defensar per millorar els serveis per assegurar els drets de les persones migrades a la ciutat.

NEIX LGTBIQ ERC TERRASSA

Es presenta públicament el col·lectiu LGTBIQ ERC TERRASSA per treballar des de l’àmbit polític a la ciutat per la diversitat afectiva i sexual. La comissió inicia el seu camí presentant una proposta al plenari a través del grup municipal d’ERC-MES i organitzant un punt informatiu pel dia de l’orgull. Oriol Guerrero: “Venim a sumar-nos a la galàxia d’associacions de la ciutat per treballar en xarxa perquè les institucions lluitin fermament i de manera constant pels drets LGTBI i contra la Lgtbifòbia que vivim en el nostre dia a dia” Al Raval de Montserrat, al costat del banc que en el seu moment l’Ajuntament va  decidir pintar d’arc iris com a suport a la comunitat LGTBIQ, els membres de la Comissió LGTBIQ ERC Terrassa, acompanyats pel regidor d’ERC-MES, Carles Caballero, i alguns militants d’Esquerra, han presentat aquest nou espai de treball per la diversitat afectiva i sexual a Terrassa. El portaveu de LGTBIQ ERC Terrassa, Oriol Guerrero, ha explicat que “Ens constituïm com a comissió independent per tenir un espai propi, autònom per elaborar propostes i fer polítiques LGTBIQ. Propostes per la ciutat, però també dins d’Esquerra Republicana”. Conscients de les entitats que treballen des de fa anys en aquest àmbit, Guerrero ha explicat que l’objectiu és “treballar en xarxa, amb l’objectiu de vetllar perquè les institucions lluitin fermament i de manera constant per conscienciar i ampliar els nostres drets, alhora que treballem per erradicar l’lgtbifòbia que vivim en el nostre dia a dia”. En aquest sentit, s’ha recordat que l’observatori contra l’homofòbia va registrar l’any 2017 un augment del 32,3 per cent de casos d’lgtbifòbia a Catalunya, fet que demostra que queda molta feina per fer. La primera acció per posar a l’agenda política les polítiques LGTBIQ l’han desenvolupat en format de proposta que es presentarà al plenari de l’Ajuntament aquest mateix mes de juny. La proposta valora Terrassa com un referent en la lluita contra la discriminació i la sensibilització pels drets LGTBIQ i es vol que tota la feina des del món associatiu que es fa sigui visibilitzada: “Amb el pacte DASIG es genera moltes iniciatives i propostes necessàries per la ciutadania.

Acte Passem comptes, primera part

El grup municipal d’ERC-MES ha explicat aquest dijous la feina feta dins i fora a l’Ajuntament davant la ciutadania en un acte breu per la decisió d’assistir a la concentració davant l’Ajuntament per la indignació davant l’alliberament dels membres de La Manada. La part interactiva amb la ciutadania es realitzarà dimarts, dia 26 dejuny, en format cafè. Isaac Albert: “La gent no sap cap on va la ciutat ara mateix. Nosaltres el que en fet és sortir al carrer, explicar cap on volem que vagi Terrassa i fer propostes. Tenim un any al davant i seguirem construint ciutat” Acte breu però directe al gra. El portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, després de mostrar la indignació per la “injustícia espanyola, que deixa en llibertat violadors condemnats i manté a presó a persones només per les seves idees” i anunciar que la trobada s’aturaria a les 20 hores per assistir a la concentració davant l’Ajuntament, va donar pas a les intervencions dels altres regidors on les idees van ser directes, explicant la tasca feta i en un to crític envers l’equip de govern. Isaac Albert va resumir la feina feta afirmant que “Sempre hem entès que la ciutat està per davant del partit. Per això hem fet una oposició dura amb els missatges, però molt constructiva en les accions del dia a dia”. Una oposició on s’han aprovat pressupostos per no paralitzar la ciutat malgrat que la deriva de l’equip de govern i on s’ha treballat per la ciutat molts cops intentant solucionar els problemes que el mateix equip de govern es creava. El regidor Carles Caballero ho resumia clarament  en afirmar que “És el primer mandat de la història en què s’han aprovat moltes de les propostes de l’oposició. Però n’hi ha masses que no estan tirant endavant”. Un factor que, a l’àrea de territori, es visibilitza en la paralització per renovar la gestió dels autobusos municipals o els pocs avenços en la neteja de la ciutat, malgrat les iniciatives i insistència des de l’oposició.

Beques de recerca – Apostem per les investigadores

El grup municipal d’ERC-Mes insta a repensar les beques de recerca per estudiants universitaris com a instrument de foment de la participació de les dones a la ciència i la innovació. Per vuitè any consecutiu l’Ajuntament de Terrassa té previst obrir la convocatòria de beques de recerca per a estudiants universitaris amb l’objectiu, com explica el mateix Ajuntament “de potenciar la recerca al Campus Universitari de Terrassa i contribuir a la potencialitat del nostre territori en aquest àmbit” Aquest any, per primer cop des de la seva creació, les bases específiques de les tres beques programades en aquest sentit han estat sotmeses per primera vegada a debat en Comissió Informativa de Cultura i Innovació. Des del grup municipal d’ERC-MES no s’ha volgut desaprofitar l’ocasió per demanar que es reformuli el plantejament d’aquestes ajudes com a instrument per la promoció de la investigació entre les estudiants. Com ja va plantejar anteriorment el grup municipal d’ERC-MES, a instàncies de l’Assemblea de dones d’Esquerra Terrassa (ADET), hi ha un sostre de vidre en l’accés i reconeixement del paper de les dones a la ciència. Una realitat que no només s’evidencia en el baix nombre d’estudiants dones que podem trobar a un centre com la UPC (només un 18-20 per cent en els graus d’enginyeria) i que demanden d’una promoció prèvia a la universitat de les vocacions científiques i tècniques (ERC-MES ja va presentar una proposta en aquesta línia – veure aquí - ), sinó que també es traspua tristament en la continuació de la carrera acadèmica. Les dades corroboren una pèrdua del potencial femení a la universitat a partir de la lectura de la tesi doctoral i cal incentivar mesures, com ara les beques de recerca, per incentivar a les dones a promocionar-se en un món fins al moment poc igualitari. De fet,  les dones són la minoria en totes les etapes de la carrera acadèmica de la universitat, però especialment en els llocs de poder de la piràmide organitzacional universitària, amb menys d’un 20% de catedràtiques.

Sense contracte programa per Eco-equip no hi pot haver Pla de Residus

Els grups municipals d'ERC-MES i Terrassa en Comú es planten conjuntament davant el govern municipal i la futura aprovació del Pla de Residus. Els dos grups comparteixen que no hi pot haver un Pla de Residus ni garantir les accions que es contemplen en el mateix sense conèixer abans una proposta de contracte programa per Eco-equip.  Ahir dimarts 19 de juny de 2018 vam assistir a una reunió, a la que ens havia convocat el Tinent d'alcalde el Sr. Marc Armengol per discutir les esmenes que els diversos grups municipals havíem presentat al Pla de prevenció i gestió de Residus 2018-2023. A la reunió  vam assistir els grups de Terrassa en Comú, ERC, PDeCAT i CUP i es van absentar els grups del PP i Cs. Celebrem que per fi s'hagi redactat aquest document que anem reclamant des d'inici de mandat. I creiem, i així ho vam manifestar els grups de l'oposició assistents, que el contingut del Pla és adequat i valorem molt positivament el treball que ha fet la Taula de Residus en l'elaboració de propostes que s'han incorporat al pla, i en la que participem els grups municipals. Tanmateix, vam manifestar els nostres dubtes respecte com es pensa realitzar l'execució d'un pla molt ambiciós i exigent.  El Pla té un pressupost total  de 21.677.659€, que significa una mitja anual de 1.667.512,23€. Si a aquesta xifra li sumem les aportacions de l'Ajuntament per a inversions previstes d'Eco-Equip en el període 2019-2023 resulta un pressupost total del Pla de gairebé  40 Meur. El 70-80% d'aquest de les accions del Pla estan vinculades a la gestió de residus, que  com sabem, a la nostra ciutat es fa mitjançant l'empresa pública Eco-Equip. Un dels mals endèmics del mal funcionament i descontrol d'Eco-Equip  és que no existeix un marc de relació contractual entre l'empresa i el titular del servei que és l'Ajuntament, que permeti establir objectius i compromisos concrets i defineixi alhora mecanismes de seguiment i control. Per aquest motiu alguns grups municipals portem demanant des d'inici de mandat la necessitat urgent d'establir un marc de relació entre Eco-Equip i l'Ajuntament a través d'un contracte-programa per tal de tenir la màxima transparència, control i eficiència del servei.

Presentació Memòria 2017-18 del grup municipal d’ERC-MES

El grup municipal d’ERC-MES publica la Memòria 2017-18 i anuncia un acte el dia 21 de juny per passar comptes directament amb la ciutadania Isaac Albert: "Asseure’s a passar comptes amb la ciutadania és una obligació i una oportunitat. Estem obligats a explicar què hem fet i què volem fer, i tenim l’oportunitat de fer ciutat amb tothom i per a tothom". Un any més, el grup municipal d’ERC-MES torna a publicar la Memòria anual per passar comptes a la ciutadania de la tasca desenvolupada durant el darrer any dins i fora l’Ajuntament. I, com ha fet des d’inici de mandat, posa el document a disposició de tothom publicant-lo al web laccio.cat dies abans d’asseure els quatre regidors del grup municipal davant les terrassenques i els terrassencs per sotmetre’s a totes les seves preguntes sobre la feina feta, la situació actual de la ciutat i la feina que queda per fer. La cita de la trobada amb la ciutadania serà el pròxim dijous 21 de juny, a les 19:30h de la tarda, a la Plaça Salvador Espriu. En el que serà el primer acte participatiu d’Isaac Albert com a candidat d’ERC Terrassa per les eleccions de 2019, el portaveu municipal d’ERC-MES, acompanyat de Carme Labòria, Carles Caballero i Pep Forn, explicaran la tasca desenvolupada durant el darrer any. Dotze mesos que Isaac Albert ha descrit com a “molt intensos per la feina desenvolupada per la ciutat i pel país, preocupants per veure la política del govern municipal però esperançadors per l’actitud de la ciutadania”. Segons Isaac Albert, “aquest darrer any hem vist com la ciutadania ha sortit als carrers de Terrassa per reivindicar els seus drets com mai: pel país, pel feminisme, per les pensions... Els terrassencs i terrassenques es mouen mentre Terrassa perd oportunitats cada dia que passa. El govern actual ha fet del no projecte el seu projecte. La ciutat necessita nous pactes i nous lideratges”. Des del grup municipal d’ERC-MES es vol obrir el debat directament amb la ciutadania per explicar què s’ha fet des de dins i fora l’Ajuntament per treballar per transformar la ciutat i com s’encara el futur per fer-ho possible.