Terrassa

Totes les notícies

L’educació: una prioritat de ciutat a Terrassa?

El grup municipal d’ERC-MES preocupat per l’endarreriment i manca de concreció política del govern municipal a l’hora d’abordar la situació de l’educació a la nostra ciutat. La primera reunió de la Comissió per abordar la segregació escolar constata la innacció de l’executiu local   Isaac Albert: "De poc serveix ser el tercer municipi més gran de Catalunya si no tenim un projecte educatiu de ciutat que ens situï com la primera ciutat en qualitat de vida. En aquests moments ja podem dir que hem perdut 4 anys."   20 mesos després que un informe del Síndic de greuges assenyalés Terrassa com al municipi amb un índex més elevat de segregació escolar, aquest dijous finalment s’ha reunit per primera vegada la Comissió per l’educació equilibrada. La creació d’un espai de treball amb tots els actors implicats per abordar el problema de la segregació escolar a la ciutat, malgrat el retard, hauria de ser una bona notícia. Tot i això des del grup municipal d’ERC-MES es veu amb preocupació com s’ha abordat dita Comissió per part del govern municipal i hi ha dubtes, seriosos, sobre si l’executiu considera l’educació com un tema estratègic de ciutat. Segons el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, “Des d’inici de mandat hem dit que la ciutat tenia un problema amb l’educació, que necessitàvem un projecte educatiu nascut d’un pacte de ciutat”. Fins ara no s’havia fet pràcticament res des de l’executiu, malgrat les propostes realitzades. Ara, amb la reunió de la Comissió d’educació equilibrada es constata que el tarannà del govern no ha canviat “Exigim responsabilitat. No esquivem més el problema. En aquests moments ja podem dir que hem perdut quatre anys. No es pot dimitir de treballar amb l’escola per transformar el present de la ciutat i construir un nou futur”. El malestar del grup municipal d’ERC-MES sorgeix dels punts que s’exposen a continuació i sobre els quals es reclama al govern posi remei amb urgència:                                                                                                           Cap representant de l’equip de govern ha assistit a la primera reunió de la Comissió per l’educació equilibrada - Si en el nou cartipàs municipal l’educació depèn directament d’alcaldia, tal com havia requerit ERC-MES reiteradament, és perquè ocupi un espai prioritari i transversal en les polítiques de ciutat.

Ple de gener: Projecte de ciutat o destrucció de la convivència

  El ple de gener dividit entre la unanimitat per aprovar les propostes de ciutat i la trampa de l’unionisme per netejar “la basura independentista”     El primer ple de 2018 ha tingut diversos punts positius , com per exemple l’elecció després d’un llarg i innecessari conflicte d’Isabel Marqués com a nova síndica de Terrassa, o per la unanimitat assolida pel grup municipal d’ERC-MES a l’hora d’aprovar l’elaboració d’un nou pla d’equipaments per Terrassa. Una proposta, aquesta darrera, que com va explicar el protaveu d’ERC-MES, Isaac Albert, “ Cal aconseguir espais a disposició de la ciutadania i que vertebrin la ciutat. Hem de fer una reflexió de futur i ser valents, planificant els equipaments amb ambició, pensant en la Terrassa que volem en un futur”. Un to propositiu que també es va poder trobar en altres propostes d’un ple que, malauradament, es va veure enterbolit per l’aprovació inexplicable d’una iniciativa trampa de Ciudadanos on PSC i TeC van caure de quatre potes. I és que el mateix dia que uns desconeguts penjaven una pancarta on es podia llegir “Ayuntamiento limpie la basura independentista”, C’s portava a Ple una proposta per lluitar suposadament per contra l’incivisme a la via pública. El ple, però, va poder evidenciar la voluntat de la formació nacionalista espanyola de perseguir les expressions de protesta que s’han realitzat en els darrers mesos per l’alliberament dels presos polítics. Segons el regidor d’ERC-MES, Carles Caballero “Vostès parlen de neteja, quan volen coartar la llibertat d’expressió, perquè deixar de veure llaços grocs implicaria amagar que quatre persones innocents es troben des de fa mesos a presó per haver defensat les seves idees polítiques”. Caballero també va afegir que “vostès viuen de la confrontació i volen convertir l’expressió cívica d’idees en un problema. Si no els hi agrada, si ho volen solucionar, alliberin els presos”.  Un plantejament que el portaveu de Ciutadans va constatar en les seves intervencions, alhora que es refermava en els dobles sentits de la qualificació de “basura independentista” i acabava titllant les persones favorables a la independència com una “malaltia” que s’ha de curar.

Un nou pla d'equipaments cívics per Terrassa

El grup municipal d’ERC-MES encara el Ple de gener amb voluntat d’aprovar l’impuls d’un nou pla d’equipaments cívics per Terrassa.   Isaac Albert: “Els equipaments cívics vertebren la ciutat i del seu enfoc i gestió en depén oferir espais per entitats, però també per a tota la població, alhora que redefinim com si ofereixen l’atenció de proximitat a la ciutadania”   Enguany acaba el Pla d’equipaments cívics municipals 2009-2018 i, com ja va avançar el grup municipal d’ERC-MES en la recent aprovació dels pressupostos, es demana a l’equip de govern una millora en la gestió dels espais municipals per maximitzar-ne els beneficis per la ciutadania. Com ha explicat avui en roda de premsa el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert: “No es tracta de fer un Pla per construir més casals, sinó per tenir clar què hi anem a fer i com es poden aprofitar”. Pel grup municipal d’ERC-MES el govern torna a mostrar manca d’iniciativa en un àmbit clau que ja s’hauria d’haver començat a abordar. Cal una feina tècnica d’avaluació de l’actual Pla i un procés participatiu ampli per detectar les necessitats de la ciutadania. Una tasca llarga, ha destacat Isaac Albert, “on s’haurà de comptar amb tots els grups municipals, ja que l’aplicació del nou pla es durà amb tota probabilitat la pròxima legislatura i ha de ser un projecte pensant en la ciutat” El portaveu d’ERC-MES ha explicat que actualment als equipaments cívics s’uneix l’oferta de serveis i espais per l’activitat social amb la ciutadania, amb els serveis propis de l’Ajuntament d’atenció social i tràmits ciutadans. El Pla, segons Albert, també ha de servir per veure com es conjuguen aquests dos elements “Si la voluntat és descentralitzar l’administració envers els barris, potser és el moment de valorar una doble xarxa d’equipaments, amb oficines específiques per oferir la millor atenció a la ciutadania i l’alliberament d’espais als centres cívics perquè els terrassencs i terrassenques i puguin desenvolupar les seves activitats”.

PRESSUPOSTOS: NO ATUREM LA CIUTAT

                           El grup municipal d’ERC-MES s’abstindrà en el ple de pressupostos després d’aconseguir doblar la partida destinada a projecte educatiu, blindar l’empresa de l’aigua i avançar en la descentralització de l’ajuntament al territori millorant els espais de treball i atenció al públic, entre altres acords.   Isaac Albert: “La política la fem avui, introduint projecte de futur en uns pressupostos perquè la ciutat no s’aturi. L’abstenció marca distància per al demà, on vigilarem que cada compromís adquirit reverteixi en la ciutadania”   Després de les converses mantingudes des d’abans de Nadal amb el govern municipal al voltant dels pressupostos 2018 i les propostes presentades pel grup municipal d’ERC-MES per determinar els projectes de ciutat a prioritzar, ahir el portaveu del grup, Isaac Albert , va aconseguir el compromís d’alcaldia d’introduir bona part de les demandes realitzades als comptes de l’any vinent. Un compromís que es formalitzarà en el Ple de pressupostos via esmena i en la modificació de la memòria de pressupostos. En primer terme, via esmena es doblarà la partida prevista en educació per poder desenvolupar amb garanties les bases d’un projecte educatiu de ciutat. Una primera passa indispensable per ERC-MES per poder disposar de recursos per desenvolupar accions davant l’estudi sobre segregació escolar a la ciutat que hauria de presentar-se en els pròxims mesos. Un tema clau per la ciutat que s’ha enquistat durant aquesta legislatura i on resten pendent d’executar-se acords plenaris i polítiques concretes. També s’ha aconseguit un compromís del  govern en aplicar les millores proposades per ERC-Mes per fer més efectiva l’acció de l’Ajuntament davant la seva ciutadania. Així, s’ha acceptat que paral·lelament a la reforma organitzativa de l’Ajuntament i la descentralització territorial s’encari la necessària actualització del Pla d’equipaments municipals.

Pressupostos Terrassa 2018 - ERC-MES disposada a parlar de ciutat

Isaac Albert: "La inacció del PSC i PdeCat ens ha fet perdre més de mitja legislatura. L'expulsió del PdeCAt del govern i la implosió irresponsable interna del PSC amenaça en aturar i paralitzar la ciutat definitivament" El debat sobre els pressupostos per a l’any 2018 arriba a l’Ajuntament de Terrassa. Els primers pressupostos amb les institucions catalanes intervingudes. Els primers pressupostos amb un equip de govern socialista en solitari i un cartipàs nou marcat per la fugida de 6 membres del PSC, amb l'alcalde al capdavant, i amb la inexperiència de la majoria dels nous membres. I, per reblar el clau, els primers pressupostos de la legislatura sense ordenances fiscals actualitzades. Un panorama preocupant per la ciutat, amb un projecte de pressupostos a debat que segons el grup municipal d’ERC-MES torna a donar una nova mostra de continuisme i de manca de projecte polític considerable. Segons el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert “Mai ens ha agradat la política de quant pitjor, millor. L’equip de govern s’ha passat el mandat municipal creant-se problemes i, un cop més, des de l’oposició, ens veiem obligats a intercedir perquè en aquesta ciutat hi hagi esperances d’un projecte polític de futur." Que l'estat espanyol amb el govern del Partit Popular i el suport dels seus socis de Ciutadans hagin estat incapaços d'aprovar uns pressupostos condicionant també les polítiques municipals, tampoc és un impediment perquè la ciutat segueixi el seu camí. Segons Isaac Albert: "Les polítiques del bloc del 155 ens afecten de ple. No sabem quins ingressos tindrem, però no poden impedir que acordem quins comptes de futur volem per la ciutat". En aquest sentit, des de l’elecció del nou alcalde hem mantingut converses directes per abordar els pressupostos amb la idea que la debilitat, inexperiència i incapacitat de l’equip de govern no acabi perjudicant la ciutat. Isaac Albert ho resumeix afirmant que “sense pressupostos perilla l’èxit en la gestió directa de l’aigua, quedarien desemparades les entitats de la ciutat o s’impossibilitaria els plans i projectes de ciutat que hem aconseguit aprovar des de l’oposició”.

El grup municipal d’ERC-MES expresa el ple rebuig a la tàctica de la confrontació de Ciutadans a Terrassa

 Isaac Albert: “Ciutadans viu de convertir els símbols de llibertat i democràcia en suposades ofenses d’on treure rèdit electoral”   “El llaç groc no representa l’independentisme, representa els drets humans i la voluntat d’alliberar persones injustament empresonades.”   El ple de l’Ajuntament de Terrassa del mes de novembre a instàncies d’ERC-MES va decidir per àmplia majoria il·luminar la façana del consistori en solidaritat als presos polítics fins al seu alliberament. Des del grup municipal d’ERC-MES es va penjar un cartell amb el llaç groc a la finestra del seu despatx al mateix edifici i amb la mateixa finalitat. Dues mostres de solidaritat envers persones injustament empresonades per les seves idees polítiques que Ciutadans va portar a la junta electoral i va denunciar fins a aconseguir que es retiressin durant la campanya. Poc va importar a la formació espanyolista que representessin la voluntat del plenari o que la seva prohibició vulneri la llibertat d’expressió. Superada la campanya aquests símbols es poden tornar a visibilitzar lliurement i representen el posicionament d’una immensa majoria de terrassencs, independentistes o no, que consideren que una persona no pot ser empresonada per defensar i treballar per una opció política. Però Ciutadans hi torna, qualsevol idea política divergent als seus posicionaments ha de ser prohibida i ha de suposar motiu de conflicte. Una actitud que pel grup municipal d’ERC-MES no afavoreix ni a la ciutat ni té recorregut polític.  Segons el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert “Que Ciutadans exigeixi prohibir la defensa de drets fonamentals i alhora demani respecte per la voluntat majoritària de la ciutat és una contradicció difícil de pair”.  En primer terme, perquè malgrat l’opressió de l’estat espanyol i l’aplicació del 155, la victòria de les forces republicanes al País és incontestable i “A Terrassa els resultats només fan que dibuixar una realitat plural on cap força es pot atribuir la representació única de la ciutadania”.

UNA OPORTUNITAT PER TERRASSA DESAPROFITADA

El grup municipal d’ERC-Mes ha explicat la feina desenvolupada durant les darreres setmanes per possibilitat un govern de canvi a la ciutat i l’escenari en què queda Terrassa amb l’elecció d’un alcalde socialista sense equip ni projecte.   Isaac Albert: “Ahir només hi havia dos candidats alternatius a l’alcaldia socialista. Un candidat de TeC o un d’ERC-MES. I nosaltres no vàrem presentar candidatura per la responsabilitat d’assolir el canvi a la ciutat”   “Quan es desaprofita l’oportunitat de les oportunitats. Quan el canvi és necessari, justificat i factible... i no s’assoleix, cal explicar-se”. Amb aquestes paraules el portaveu del grup municipal ERC-MES, Isaac Albert, ha començat la roda de premsa per explicar la feina feta durant les darreres setmanes per assolir el canvi polític a l’Ajuntament de Terrassa i l’escenari que es dibuixa a la ciutat després de l’elecció novament per defecte d’un alcalde socialista. Des d’ERC-MES s’ha explicat que es van treballar totes les opcions i que, només hi havia dues candidatures alternatives possibles al PSC, una candidatura de TeC o una d’ERC-MES que atorgués més consens i unís el bloc sobiranista. Una opció que, Isaac Albert, ha reconegut “vàrem descartar ràpidament per no tenir els suports necessaris i, sobretot, per no facilitar l’objectiu principal: aconseguir el canvi polític a la ciutat”. També s’ha explicat, que es va treballar fins a l’últim instant amb el PDeCAT per poder-lo sumar a l’acord de canvi establert amb TeC incloent les seves propostes programàtiques a la futura acció de govern i creant una comissió o altres mecanismes de control per assegurar un seguiment i compliment d’aquests. “Hi va haver un moment durant el dia d’ahir que el pacte semblava possible, fins i tot malgrat el vot contrari de l’Assemblea que es va fer servir com excusa finalment per no facilitar el canvi”.  El portaveu d’ERC-MES, però, ha admès que un cop coneguda la posició final del PDeCAT es va tenir una sensació d’haver perdut el temps per un tema que es reduïa “a estar al govern o no” i on “es va emprar l’assemblea per una elecció que ja estava pressa”.

ERC-MES crida a la responsabilitat per un canvi polític a Terrassa

Isaac Albert: “Per nosaltres aquesta és l’oportunitat de les oportunitats. Perquè esperar al 2019 si ja podem començar ara?”   “Amb el PSC no hi ha canvi... la ciutat no pot perdre 18 mesos més”   El grup municipal d’ERC-MES ha realitzat una roda de premsa per marcar posicionament davant les converses i negociacions que s’estan mantenint aquests dies per l’elecció d’un nou alcalde per Terrassa. El portaveu, Isaac Albert, ha fet una crida a la responsabilitat i la generositat als grups que poden facilitar aquest canvi per aprofitar l’oprtunitat de començar a possibilitar el canvi i començar a construïr un projecte de futur per la ciutat. Aquest ha estat el contingut de la seva intervenció:     Després de les reunions mantingudes amb el PSC, TeC, PDeCAT i CUP constatem:   1.- Que hi ha una majoria alternativa a la ciutat de Terrassa sòlida contrària a l’aplicació del 155, i a favor de la llibertat dels presos polítics.   2.- Que hi ha una majoria alternativa de forces del canvi, disposades a treballar per generar un nou projecte polític a Terrassa que acabi amb vicis històrics, clientelismes i formes de fer política antics i allunyats dels valors actuals de la política i de la societat terrassenca.   No ho diem nosaltres només, el comunicat de comiat de Jordi Ballart ho deixa clar. El PSC només no és un soci fiable pel que fa al moment nacional que viu el país... tampoc ho és a nivell local.   Coincidim plenament amb les declaracions fetes per Terrassa en Comú on afirmaven que a dia d’avui el PSC a Terrassa és un partit en desintegració, incapacitat per governar. Un partit que governa des de fa 38 anys i que ha generat unes dinàmiques mol perjudicials per a la ciutat. Un partit que no està al servei de la ciutadania... Paraules textuals de Xavi Matilla.   Per entendre’ns... Amb el PSC no hi ha canvi (no ho diem nosaltres, reitero, ho diu el mateix Xavi Matilla i el fins fa poc alcalde de Terrassa)   Amb el PSC podem guanyar temps, llençar la pilota endavant, però la ciutat no pot perdre 18 mesos més.

Crisi de govern a Terrassa - ERC-MES aposta pel canvi  

Isaac Albert: “Hi ha una majoria per un canvi polític real a Terrassa. Nosaltres hi estem disposats. Esperem el mateix compromís de tots”   El grup municipal d’ERC-MES han comparegut avui en roda de premsa per valorar la crisi de govern viscuda a l’Ajuntament de Terrassa amb el trencament del pacte de la sociovergència. Com ha resumit contundentment el portaveu municipal del grup, Isaac Albert: “Estem davant la crònica d’una mort anunciada”. El final d’un pacte on, segons el portaveu “La realitat nacional només ha fet que evidenciar les mancances d’un pacte sense projecte polític per la ciutat i fonamentat en interessos particulars i no en els interessos col·lectius”. Amb contundència, ERC-MES ha lamentat que s’hagi perdut una legislatura que la ciutat hauria d’haver aprofitat per refer-se de la greu crisi econòmica viscuda durant el mandat anterior (2011-15) per plantejar un model de canvi i de futur. Una proposta de canvi que, ara, torna a fer-se factible amb el nou escenari: “Hi ha una majoria per un canvi polític real a Terrassa. Hi era el 2015 i hi és ara. ERC-MES està disposada a assumir aquest canvi. Esperem el mateix compromís de tots”. Aquest canvi no inclou l’actual partit de govern. Si a inici de legislatura la coal·lició apostava per un canvi polític necessari a la ciutat, ara des d’ERC-MES s’afirma que “Donem per amortitzat el govern del PSC a Terrassa. Amb el seu suport a l’aplicació del 155 ja no representen l’esperit progressista d’una ciutat com Terrassa”. En aquest sentit, Isaac Albert, ha especificat que no es tracta de retreure-li a l’alcalde que no hagi respost al seu compromís públic de deixar el càrrec si el seu partit recolzava la intervenció del govern legítim de Catalunya, sinó que “ha lligat el seu futur polític a un PSC que ha abraçat amb força la deriva autoritària del govern espanyol a Catalunya”. Una intervenció que tindrà greus conseqüències en el mateix desenvolupament de la política municipal en temes tan delicats com el pressupost municipal i que, per tant, “desl·legitima Jordi Ballart per continuar sent l’alcalde de la nostra ciutat”.