Terrassa

Totes les notícies

Terrassa reivindica la gestió directa de l’Aigua

  Milers de persones surten al carrer per reclamar la gestió pública i democràtica de l’aigua. Ampli suport d’Esquerra Republicana a una marxa ciutadana amb més de 90 entitats implicades.   Isaac Albert: “De concessions n’acaben moltes cada dia. Nosaltres defensem la gestió directa de l’aigua. El Ple és sobirà per decidir”   Prop de 3000 persones han sortit aquest 19 de març als carrers de Terrassa per reivindicar la gestió pública i directa de l’aigua. La mobilització popular pretén refermar el compromís ciutadà per un nou model municipal de gestió directa davant la fi de la concessió a l’empresa Mina després de 75 anys. Els regidors d’ERC-MES, junt amb PSC, TeC i CUP ja han expressat la voluntat del Ple municipal per assumir plenament el servei així com l’oposició a l’actitud reticent de l’empresa concessionària a facilitar la fi de la concessió. La manifestació d’aquest cap de setmana, amb més de 90 entitats adherides i milers de participants visibilitza el suport ciutadà respecte els passos que s’estan donant per la gestió directa. Com deia el portaveu d’ERC-MES, Isaac Albert: “Hi ha qui posa en dubte que el ple municipal pugui decidir el que vulgui en la gestió de l’aigua. El Ple és sobirà per prendre les decisions en nom de la ciutadania de Terrassa”. Aquest acte reivindicatiu també s’ha volgut reivindicar pel què pot suposar que Terrassa, com a quarta ciutat de Catalunya, opti per assumir la gestió d’un bé bàsic com l’aigua i com es pot extrapolar aquesta decisió a altres municipis. En aquest sentit, s’han acostat fins a Terrassa nombrosos líders d’Esquerra Republicana, com el diputat Joan Tardà, el senador, Bernat Picornell, els diputats Marc Sanglas i Eduardo Reyes i els alcaldes de Sabadell i Vacarisses. El diputat comarcal, Marc Sanglas, va afirmar durant la marca que “ningú pot posar impediments a aquest dret democràtic sobre l’aigua. Defensem la gestió directa i així ho plantegem a molts ajuntaments”.

Macroparada a Terrassa - Com vols la República Catalana?

Esquerra Republicana acosta el debat de la República que farem a Terrassa, en el marc d’una ‘macroparada’ sense precedents arreu del país Aquest cap de setmana, Esquerra Republicana a Terrassa se suma a la macroparada del partit amb 140 parades arreu del territori, i n’organitza una el dissabte 18 a la Plaça Salvador Espriu, a partir de les cinc de la tarda. El portaveu del Grup Municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, destaca que ‘tant el país com la ciutat viuen un moment clau, ple de possibilitats i de canvis reals’ i que ‘si entre tots i totes ens mobilitzem els assolirem, perquè els canvis que s’han d’esdevenir a Terrassa van lligats als que viurà el país’. Al final, conclou Albert, ‘tots els canvis són una qüestió de sobirania ciutadana. Per això, Esquerra Republicana diu Sí als canvis bons per Terrassa i Sí a la República catalana’. La parada s’emmarca en el cap de setmana del 18 i 19 de març, en què Esquerra Republicana fa un desplegament sense precedents, ni tan sols en campanya electoral, ubicant més de 145 parades de forma simultània arreu del país, incloses totes les capitals de comarca. Aquesta acció, aquesta ‘macroparada’, es desenvolupa dins de la campanya participativa ‘La República que Farem’ que el passat 4 de març va viure el seu acte central i que posa a debat les propostes del partit per la República Catalana. El Vicesecretari general de Coordinació interna, Territori i Organització, Isaac Peraire, com a màxim responsable de la campanya assegura que ‘en aquests moments que la judicialització de la política i els atacs contra la democràcia són més forts i fan alçar la veu en l'àmbit internacional, la nostra millor resposta és seguir endavant, treballar i construir la nova República catalana des de tot el territori’. En aquest sentit, Peraire ha destacat que ‘la macroparada és una de les accions de la campanya ‘La República que Farem’ que recull de manera més gràfica com estem construint la nova República; entre tots, escoltant, reflexionant, amb arguments, amb noves i modernes propostes i des d’arreu del país’.

Jornada “Educació: el futur de la ciutat” - Propostes de futur 

La jornada “Educació: el futur de la ciutat” organitzada per ERC-MES planteja els reptes per situar l’educació al centre de les polítiques públiques.   Isaac Albert: “Tenim l’obligació de posar l’escola al centre de les polítiques municipals per garantir la igualtat d’oportunitats”   Amb més d’una seixantena de participants, la sala d’actes de la Biblioteca Central de Terrassa va acollir una jornada on es van poder plantejar diferents perspectives i experiències d’èxit sobre com abordar l’educació en el marc de la ciutat, alhora que s’obria el debat amb el públic sobre temes tan determinants com la segregació escolar, el treball en l’entorn escolar, les polítiques públiques i la innovació dins els mateixos centres. En la benvinguda a tots els participants, el portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Isaac Albert, va explicar els motius d’organitzar la jornada “A Terrassa tenim un gran repte amb l’educació i l’hem de compartir perquè en depèn el futur de la ciutat”. En aquest sentit, va incidir en la necessitat d’un treball transversal més enllà dels centres escolars i posar les escoles al centre de les polítiques municipals per garantir la igualtat d’oportunitats. La primera ponència de la jornada va anar a càrrec d’Eduard Vallory, director de nova escola 21, un projecte que involucra més de 450 escoles a tot Catalunya per treballar per un sistema educatiu avançat i amb el compromís de definir en 3 anys un paradigma de com hauria de ser l’escola en el futur. La intervenció d’Eduard Vallory va focalitzar-se en l’alumnat i com l’educació pot empoderar els nens i nenes de cara al futur: “L’escola determina la societat que volem tenir al futur, perquè és l’avantsala d’allò que passarà”. En aquest sentit, també va expressar l’obligació compartida per repensar l’educació des dels propis centres i revaloritzar-la socialment, sense oblidar que “és un bé comú i la política ha de generar grans consensos per transformar-la.

Presentació de la jornada "Educació: El futur de la ciutat"

El grup municipal d’ERC-MES organitza dissabte vinent a la BCT una jornada oberta per activar el debat sobre el futur de l’educació a Terrassa   Isaac Albert: “L’educació és un debat de ciutat, un debat on hem de participar tots i per això es planteja una jornada oberta a tothom”   Sota el títol “Educació: el futur de la ciutat” el grup municipal d’ERC-MES organitza pel dissabte 11 de març al matí una jornada per abordar la necessitat de construir un projecte de futur sòlid al voltant de l’educació a la ciutat. Davant una situació complexa i la necessitat de fer passos endavant de forma consensuada i decidida, s’ha plantejat una jornada en positiu, on conèixer experiències interessants, obrir debat i aportar idees que ens puguin ajudar en aquesta difícil tasca.  El portaveu del grup municipal, Isaac Albert, ha presentat avui en roda de premsa la iniciativa volent remarcar el seu caràcter transversal i amb ganes d’ajudar a mantenir actiu entre els professionals de l’educació però també en tota la ciutadania un debat clau pel futur de la ciutat. En aquest sentit, Isaac Albert, ha expressat que si bé el debat públic sobre la situació de l’educació a la ciutat es va tornar a obrir arran de l’informe del Síndic de greuges (juliol 2016) que apuntava a Terrassa com la ciutat amb uns majors índexs de segregació de Catalunya,  el debat de futur es troba en tornar a desenvolupar un projecte educatiu compartit per a la nostra ciutat. Albert ha remarcat que “Actualment la ciutat no té un projecte polític definit de futur. I més enllà del debat polític al consistori, cal apostar per crear espais de debat a la ciutat on construir entre tots una visió de futur” En aquest sentit, la jornada s’obrirà amb la intervenció d’Eduard Vallory, del projecte d’innovació educativa Escola Nova 21, que planteja el treball en xarxa de més de 400 centres a tot el territori (13 d’ells a Terrassa) per construir les bases d’un nou paradigma d’escola a Catalunya.

Esport, futur, participació. Resum del ple de febrer

El ple de febrer a l’Ajuntament de Terrassa permet aprovar el compromís del consistori per fer un Pla Estratègic d’esports per Terrassa. Un projecte de futur molt lligat a la participació, un concepte recurrent durant un plenari marcat també pel procés constituent.   Unanimitat. Una paraula que pot sonar estranya en un ple municipal molt tens en alguns moments però que, no obstant això, va aconseguir l’acord de tots al constatar la necessitat d’aprovar la proposta d’ERC-MES: la vida esportiva de la ciutat de Terrassa és envejable, però no hi ha un projecte estratègic de ciutat per explotar tot el potencial de l’esport a la ciutat. El regidor, Pep Forn, va exposar amb claredat l’objectiu d’una proposta pensada i nascuda per superar la gestió del dia a dia que s’està duent a terme actualment a la ciutat en aquest àmbit i fer un treball d’anàlisi i actuació profund de cara al futur. Si el govern va voler centrar el debat en la manca d’equipaments esportius actualment a la ciutat, des d’ERC-MES, Forn va reclamar justament “aprofitar el pla per una visió estratègica que vagi més enllà dels equipaments públics per analitzar com aprofitar equipaments privats, patis d’escoles, espais oberts com l’anella verda, etc.” La proposta també va obtenir consens de la majoria de grups a l’hora de reclamar construir aquesta visió estratègica pensant en l’esport també com a eina d’inclusió social, que ens permeti detectar aquells ciutadans qui per manca de recursos no poden accedir a la seva pràctica, desenvolupar polítiques actives per incrementar la seva pràctica, així com preocupar-se per incentivar aspectes com l’esport femení “No pot ser que només un 30 per cent de les usuàries de les instal·lacions esportives municipals siguin dones”, va tornar a remarcar Pep Forn. Per fer-ho possible, ERC-MES ha proposat un pla pensat i participat per tothom, pel qual s’espera la reactivació del Consell Municipal de l’esport, la creació d’un grup d’experts i el crit a les entitats per dur el projecte endavant.

Premis Gorra Frígia 2017 - Proposa candidats!

Esquerra Republicana a Terrassa obre el procés de presentació de candidats als Premis Gorra Frígia i Guillotina. El 6 d’abril Esquerra Republicana atorgarà els Premis Gorra Frígia i Guillotina, que aquest any celebren la seva catorzena edició.     Esquerra Republicana a Terrassa organitza cada any els Premis Gorra Frígia i Guillotina, amb motiu de la commemoració de la proclamació de la República Catalana el 14 d’abril. Enguany el dia 6 d’abril, la secció local celebrarà el Sopar de la República, on farà entrega dels premis als guanyadors. El premi Gorra Frígia es concedeix a entitats o persones de la ciutat que hagin destacat per la defensa dels valors republicans de llibertat, solidaritat i democràcia; mentre que el premi Guillotina s’atorga a entitats o esdeveniments que, al contrari, hagin ressaltat per la reducció o la limitació d’aquests valors. La proposta de candidats s’obre a tota la ciutadania, per tal que els terrassencs i terrassenques siguin partícips del procés d’elecció dels guanyadors. Es poden fer arribar les propostes als correus electrònics terrassa@esquerra.org igorrafrigia@gmail.com, o bé, omplint el formulari a través del següent enllaç:http://gorrafrigia.blogspot.com/2017/02/comenca-la-recollida-de-propostes-als.html   El Jurat, en què hi participen els guanyadors de passades edicions, escollirà els premiats d’entre totes les propostes rebudes.

ERC-MES PROPOSA UN PLA ESTRATÈGIC PER L’ESPORT A TERRASSA

  El Grup municipal d’ERC-MES presentarà al ple de febrer una proposta per obrir un procés d’anàlisi i participació per desenvolupar un pla per extreure tot el potencial esportiu de la ciutat.   Pep Forn: “Cal obrir el debat al voltant de l’esport, que tothom sàpiga on estem, cap on anem i què volem fer”   Aprofitant els actes de commemoració del 25è aniversari de Terrassa com a subseu olímpica als jocs de Barcelona ’92, el grup municipal d’ERC-MES proposarà al ple de febrer a l’Ajuntament de Terrassa anar un pas més enllà i “convertir aquesta data en l’inici d’un acord global de ciutat per decidir cap on volem anar en matèria esportiva”. Així ho ha defensat avui el regidor d’ERC-MES, Pep Forn, en roda de premsa per presentar la proposta per l’elaboració d’un pla estratègic de l’esport a Terrassa. Es tracta de superar la gestió del dia a dia i donar resposta a una activitat esportiva cada cop més estesa, amb més de 150 entitats i clubs promovent l’esport a la ciutat, amb equipaments públics i amb la pràctica esportiva al carrer però sense un rumb clar de quina és l’aposta en aquest àmbit a la ciutat. Segons Pep Forn la queixa habitual de les entitats esportives és “no sabem”, “no se saben les prioritats ni el projecte global i d’aquí naixen suspicàcies sobre si una altra entitat o potser modalitat esportiva està més recolzada que un altra”. En aquest sentit, ERC-MES proposa en primer terme una necessària diagnosi global de tot l’àmbit esportiu per saber on som. Quantes modalitats esportives tenim a la ciutat, nombre de persones federades i practicants, equipaments i recursos – públics i privats- que s’hi destinen... Una anàlisi àmplia on es tingui en compte també factors de gènere, inclusió i el potencial de l’esport no reglat a la ciutat. I és que l’objectiu final de la proposta del grup municipal és el Pla estratègic de l’esport a la ciutat amb la participació activa d’entitats, clubs i ciutadania.

AUTOBUSOS: PRÒRROGA FORÇOSA

El grup municipal d’ERC-Mes denuncia que el servei de Transport municipal de Terrassa es veu abocat novament a una pròrroga inevitable sense que s’hagi decidit el seu futur. Una mostra més del desgovern en l’Àrea de Territori de l’Ajuntament.                         Carles Caballero: “L’àrea de Territori té molts temes oberts i no n’aborda cap amb decisió. Ni transport, ni pla de mobilitat, ni Anella verda...”   El dilluns dia 13 de febrer acabarà el termini que va marcar la Unió Europea per la recepció d’ofertes i sol·licituds de participació pel concurs del servei d’autobusos de Terrassa. Aquesta obligació de l’UE que l’ajuntament ja no pot complir obligarà a haver de requerir una nova pròrroga d’aquest servei. I el govern no ha informat al respecte. Així ho ha denunciat avui el regidor d’ERC-MES, Carles Caballero, qui s’ha qüestionat si el govern municipal no controla els tràmits en l’àmbit europeu o si té voluntat de dilatar al màxim la decisió sobre el futur dels autobusos a Terrassa. Caballero ha volgut recordar que, com ja van advertir en l’aprovació de la darrera pròrroga, el grup municipal no donarà suport a un nou ajornament i que el govern no pot seguir ajornant decisions tan importants per la ciutadania: “L’Àrea de territori té molts temes oberts i no n’aborda cap amb decisió. Ni transport, ni pla de mobilitat, ni Anella verda, ni neteja...” En referència a la futura gestió dels autobusos, ERC-MES ha reclamat que la comissió tècnica que es va crear fa un any per analitzar les diferents fórmules de gestió a aplicar per l’Ajuntament se centri d’una vegada per totes en la futura gestió dels autobusos com a prioritat. De fet, Caballero ha recordat al govern que, en cas de no aprovar-se la nova pròrroga del servei, no li quedaria una altra opció al govern que assumir un model de gestió directa. El grup municipal ha atribuït aquest nou conflicte en l’Àrea de Territori com un símptoma més d’una manca de projecte i model futur per abordar i prioritzar els temes en aquesta àrea.

Esmenes per a la desil·lusió  

ERC-MES a l’Ajuntament reclama al PSC la mateixa responsabilitat a la Generalitat que la demostrada pel grup municipal en l’aprovació dels pressupostos municipals.   Presentar i aprovar esmenes als pressupostos de la Generalitat relacionades amb Terrassa sense definir partides per executar-les o dir d’on sortiran els diners és irresponsable i és jugar amb la ciutadania. Des del grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament es lamenta profundament el joc realitzat pel Partit Socialista a la Generalitat per plantejar esmenes en l’articulat del projecte de pressupostos condicionant-les totes a la “disponibilitat pressupostària” però sense explicitar d’on es pensa treure els diners, és a dir, sense fer esmenes a l’articulat de despeses on si s’ha d’indicar quina partida no executarien per tirar endavant la seva proposta. Després de l’exercici de responsabilitat i incorporació de propostes i projectes de futur realitzat per ERC-MES a l’hora de negociar els pressupostos municipals i facilitar-ne finalment la seva aprovació, sorprèn que el PSC de Terrassa, amb el silenci incomprensible del seu soci de govern municipal, opti per la política gesticulativa i improductiva en l’àmbit nacional. Fer política és prioritzar i si es vol defensar projectes necessaris per la ciutat en el marc de la negociació de pressupostos, s’ha de fer des d’una posició coherent, defensant quines necessitats són prioritàries, no incorporant pel boc gros tots els projectes municipals (de Terrassa, com d’altres municipis) i dir que sí a tot, fins i tot a aquells projectes pels quals els propis socialistes no han aportat recursos quan han governat.