Terrassa

Totes les notícies

Servei d’autobusos: tard, malament i abocat al fracàs

El grup municipal d’ERC-MES denuncia que el govern municipal treu a concurs el serveu públic d’autobusos de Terrassa sabent que no s’adjudicarà i sense estudiar l’única opció que pot ver viable el servei: la gestió directa. Isaac Albert: "Convocar aquest ple extraordinari pel transport públic, ràpid, malament i sabent que no podràs adjudicar el servei demostra que el PSC ja veu que no governarà en el proper mandat a Terrassa" El grup municipal d’ERC-MES Terrassa ho té clar: Iniciar l’expedient de contractació per la concessió del servei d’autobusos a Terrassa a quatre mesos de les eleccions és una clara irresponsabilitat del govern socialista. Fer-ho en un ple extraordinari i amb la possible aprovació d’aquest punt amb dos grups amb una concepció de la mobilitat on el que preval eternament és el transport privat (C’s i PdeCAT), una mostra de la manca de model i de l’oportunisme polític d’aquesta iniciativa. Així ho han explicat avui en roda de premsa el portaveu del grup municipal, Isaac Albert, i el regidor Carles Caballero, explicitant que, de fet, l’única opció viable per fer possible el servei, que seria la gestió directa, no s’ha estudiat. Isaac Albert ha recordat que com ha explicat sovint al Ple de Terrassa, actualment la col·laboració público-privada està en crisi per culpa del mateix sector privat, que ha fet de l’àmbit dels concursos públics un espai de batalla legal: «Bloquegen les concessions als jutjats, abocant els serveis que paga la ciutadania a una precarietat constant». Una previsió de contenciosos futurs que, de fet, el mateix tinent d’alcalde responsable del servei, ja ha avançat que es produirà. D’altra banda, Isaac Albert, ha explicat que l’assumpció del servei en gestió directa no suposaria un cost extra per la ciutadania doncs actualment l’Ajuntament ja es fa càrrec de les inversions i de la diferència entre la venda de bitllets i el cost del servei (uns 9 milions d’euros anuals aproximadament).

Agents Cívics – Campanya mediàtica

El grup municipal d’ERC-MES denuncia que la creació d’agents cívics als barris només respon a la voluntat del govern de responsabilitzar la ciutadania davant la seva manca de projecte per solucionar els problemes de la ciutat. Isaac Albert: «Intentar blanquejar la inoperància del govern sota sis agents cívics és un despropòsit» L’Ajuntament de Terrassa ha fet conèixer recentment, sense previ avís, que torna a posar en marxa el programa d’agents cívics a la ciutat amb la convocatòria de sis places per cobrir tota la ciutat. Una iniciativa ja desenvolupada en el seu dia a Terrassa i que es va deixar d’emprar davant la seva poca efectivitat. Des del grup municipal d’ERC-Mes es denuncia que la mesura és absolutament oportunista, improvisada i té clares mostres de ser un invent del govern socialista per intentar amagar les seves mancances a l’hora de gestionar les diverses problemàtiques en matèria de seguretat o neteja que viu la ciutat. Pel portaveu d’ERC-MES, el govern ha intentat atribuir en els darrers temps problemes com la gestió de residus a la ciutat exclusivament a la conducta de la seva ciutadania i ara, a escassos mesos de les eleccions municipals, pretén posar figures al carrer que intentin visibilitzar una preocupació o feina que no s’ha fet. Segons Isaac Albert «Intentar blanquejar la inoperància del govern sota sis agents cívics és un despropòsit». Des de la formació republicana es recorda que des de fa molt temps, ERC-MES està demanant que l’Ajuntament elabori i aprovi el seu Pla de Seguretat Local, una eina que a més a més de garantir èxits en temes de seguretat, emergències i mobilitat, ajudaria a les diferents àrees de l’Ajuntament a treballar amb transversalitat, previsió i ajustant-se a les demandes i neguits reals de la ciutat i dels ciutadans i ciutadanes. En els treballs realitzats fins al moment per desenvolupar aquest pla mai ha sorgit la figura de l’agent cívic. Tampoc s’han fet consultes a la ciutadania, agents, grups municipals ni serveis municipals, tal com es demanava des de un principi, dades que haguessin ajudat a determinar aspectes i opinions dels ciutadans i ciutadanes que afecten la ciutat quan a seguretat i civisme.

L’Assemblea de Dones d’ERC a Terrassa desenvoluparà un programa propi per fer de Terrassa una veritable ciutat feminista

Una representació de l’assemblea ha presentat al pati del MNACTEC i davant de la imatge de treballadores tèxtils la primera de les propostes, la creació de la Casa de les dones Esquerra Republicana es proposa per les municipals aconseguir un canvi que torni a impulsar la ciutat, que l’activi, que la desperti i especifica que aquest canvi ha de ser, també, feminista. “Volem que Terrassa Feminista deixi de ser només un títol bonic, volem fer que esdevingui real.” ha explicat l’Ona Martínez, membre de l’assemblea. La també candidata del Jovent Republicà ha comentat que volen “aconseguir que Terrassa sigui una gran ciutat, un referent en la lluita per la igualtat i contra totes les discriminacions que es comprometi amb la seva diversitat. Una Terrassa que es comprometi amb el desenvolupament de polítiques feministes pioneres, ambicioses, que siguin una prioritat.” És precisament per aquest compromís que “l’Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana a Terrassa desenvoluparem un programa amb propostes pròpies, que s’emmarcarà dins del programa d’ERC Terrassa”. Ona Martínez ha presentat la primera de les seves propostes: “la Casa de les Dones, un projecte ambiciós, prioritari i central en el projecte d’Esquerra Republicana per a Terrassa. Un espai de trobada i de relació comuna de totes les associacions, col·lectius i assemblees de dones de Terrassa que es construeixi des d’una perspectiva interseccional i que representi la diversitat de les dones de la ciutat. Un espai de lluites compartides”. Per fer-ho, volen recuperar un espai fabril buit “per reactivar-lo, per tornar a donar vida a la ciutat”. De fet, com ha explicat, això s’emmarca precisament en un dels grans projectes d’Esquerra Republicana: recuperar espais fabrils buits, símbols d’un passat industrial i potent de la ciutat, per retornar-los a la ciutadania, per tornar-los a donar una funció. D’aquesta manera, l’Assemblea de Dones vol que l’edifici sigui també un homenatge a les dones que durant molts i molts anys van haver de fer les feines a les fàbriques terrassenques.

Ple de Desembre: Necessitats socials i drets democràtics

El Ple de Desembre aprova per unanimitat la proposta d'ERC-MES perquè l'Ajuntament es responsabilitzi en la cobertura de les necessitats socials de residències públiques. Un darrer plenari de l'any on també s'aprova l'actualització del Reglament orgànic municipal i l'aprovació definitiva dels pressupostos 2019 (no sense polèmica) La darrera sessió plenari del 2018 al Ple municipal ve marcada per una profunda càrrega política i de debats claus pel futur de la ciutat. En primer terme, amb l'aprovació per unanimitat del nou Reglament Orgànic Municipal que, després de 20 anys, s'actualitza per millorar la participació ciutadana i la seva representació en el desenvolupament de l'activitat política dins el consistori. També s'aconsegueix un amplíssim consens en relació a la proposta d'ERC-MES perquè l'Ajuntament es responsabilitzi en la cobertura de les necessitats socials de residències públiques. Això si, aquí amb més debat, doncs a la feina prèvia que acostuma a fer el grup republicà per establir propostes consensuades no hi deixa d'haver un contrapunt amb el govern municipal respecte quina ha de ser la responsabilitat del consistori. Com explicarà durant el debat el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, "Des del municipi, no importa si és de la nostra competència, sinó si és de la nostra incumbència donar resposta a les necessitats de la ciutadania". En aquest sentit, es proposa i s'aprova que, si bé s'ha de reclamar a la Generalitat la construcció necessària de places públiques residencials, l'Ajuntament també ha de ser proactiu: "Hem de donar resposta a les necessitats de la ciutadania a qui li és igual qui construeixi les residències i l'Ajuntament hi ha de tenir un paper". També en relació a donar resposta a les necessitats socials, des del grup municipal d'ERC-MES es va aprofitar la votació de les noves tarifes pel transport públic de passatgers a Terrassa per recordar que ja fa 3 anys el grup va proposar convertir la Tblanca en un títol social per raó de renda i no d'edat.

Ple de Novembre: Responsabilitats de ciutat

El ple de novembre aprova per ampli consens la proposta d'ERC-MES per blindar els menjadors escolars com a servei públic municipal. Les intervencions ciutadanes donen peu a un intens debat per defensar els drets i necessitats en sanitat, residències o dependència a Terrassa. El protagonisme en el Ple del mes de novembre ha recaigut, en primer terme, en la ciutadania. Les intervencions ciutadanes per defensar les mocions del Segon Parlament ciutadà en matèria de sanitat, residències i dependència han obert un debat polític que ha conclòs amb l'aprovació de les dites iniciatives. Respecte a la sanitat, i el problema en les llistes d'espera a Terrassa, el portaveu d'ERC-MES ha destacat que a la denúncia per les mancances en sanitat no s'hi ha d'obviar tampoc els esforços del Departament per revertir les retallades en els darrers anys i que, com reclamava el mateix Parlament ciutadà "aquesta proposta interpel·la l'Ajuntament perquè se'n preocupi, cosa que no ha fet fins ara". Un debat similar a l'exposat en l'àmbit de les residències públiques i recursos per la gent gran. Isaac Albert ha explicitat el suport d'Esquerra-MES històrica a les necessitats terrassenques per tenir equipaments i recursos d'atenció a la gent gran, però també que l'Ajuntament com administració més pròxima a la ciutadania es pot i s'ha d'implicar en la creació d'equipaments i no escudar-se en un debat de competències. Respecte les propostes presentades pels diferents grups polítics, la iniciativa d'ERC-MES perquè l'Ajuntament assumeixi la seva responsabilitat com a garant del servei públic de menjadors escolars ha estat un dels més intensos. La polèmica sorgida per la gestió dels impagaments a inicis de curs escolar va motivar aquesta proposta per tal que només l'Ajuntament, a través de serveis socials, tingui potestat de cessar el servei de menjador a un infant quan estigui provat que l'impagament no té derivades socials. Així mateix, el servei s'haurà de seguir donant amb normalitat i no substituir per entrepans com es té coneixement que s'havia realitzat en alguns casos.

ERC-MES aposta perquè Terrassa decideixi quin paper vol jugar al Territori

El grup municipal d'ERC-MES proposa que la ciutat obri un debat transversal sobre quin paper ha de jugar la ciutat en l'organització territorial i planteja, fins i tot, un ple extraordinari per marcar estratègia i fer Terrassa protagonista Isaac Albert: "Aquest és un debat clau de futur de les ciutats, del territori i del país. I no podem deixar en mans del govern de torn de la ciutat, ni d'interessos de lideratge personals, polítics... legítims però parcials, el futur del territori" Davant el debat territorial i el paper que ha de jugar Terrassa en la seva relació amb el territori cal una estratègia compartida. Sota aquesta premissa, el portaveu del grup municipal d'ERC-MES, ha realitzat aquest dilluns una roda de premsa per explicar la proposta que el grup portarà aquest debat al Ple de novembre de l'Ajuntament per obrir el camí a una estratègia compartida de ciutat. Per Isaac Albert resulta sorprenent que davant el debat territorial plantejat per sectors empresarials o el mateix ajuntament de Sabadell per unir els dos vallesos, l'alcalde de Terrassa opti per descartar la idea o plantejar opcions per aproximar la ciutat a la gran unió de l'Àrea metropolitana quan el debat no s'ha tingut dins la ciutat. Pel portaveu d'ERC-MES "Si tenim un govern a la ciutat en minoria, el que cal és obrir un debat polític i social, obrir espais per compartir informació sobre les opcions de futur i, si cal, celebrar un Ple extraordinari al respecte". Així ho planteja ERC-MES en la proposta que es debatrà en el plenari d'aquest mes de novembre, sempre plantejant evidentment que el grup té una visió pròpia d'aquest debat. Isaac Albert és clar en l'afirmar que "el país no es pot governar amb una futura Vegueria o amb una Àrea Metropolitana de Barcelona de més de 5,5 milions d'habitants. Calen pactes i coordinació territorial amb Barcelona, però des d'una posició d'igualtat". Des dels republicans es planteja també la possibilitat d'obrir la visió d'unió dels vallesos que s'ha posat sobre la taula "Necessitem definir clarament aquesta subregió i definir els seus objectius i com organitzar-nos".

L’Ajuntament ha de garantir els drets de la infància als menjadors escolars

ERC-MES proposa que no es pugui expulsar a un infant dels menjadors escolars sense autorització prèvia de l’Ajuntament. El grup municipal critica que el govern vulgui limitar-se a fer de mitjancer entre l’empresa i les famílies. Isaac Albert: «Si a una família no se li pot tallar l’aigua a casa sense autorització del consistori, a un nen o nena no se’l pot deixar sense menjar a l’escola sota la mateixa premissa. L’aigua és un servei essencial, el menjar un dret essencial» «Si parles d’un servei públic i de drets bàsics cal anar un pas més enllà. I això implica assumir les responsabilitats». Sota aquesta premissa, el portaveu del grup municipal d’ERC-Mes, Isaac Albert, ha defensat la proposta que es presentarà al pròxim ple de novembre perquè l’Ajuntament de Terrassa assumeixi la seva responsabilitat com a garant últim dels menjadors de les escoles públiques de la ciutat com a servei públic adreçat a la infància. Segons el grup municipal d’ERC-MES, d’ençà que va sorgir la notícia respecte a tots els problemes esdevinguts en els menjadors escolars a inici de curs al voltant dels impagaments s’ha parlat de les famílies i de la possible mala praxi de l’empresa quan qui té la responsabilitat última és l’Ajuntament. La modificació del protocol de cobraments aprovada per la comissió de menjadors el passat 13 de novembre no convenç al grup municipal. I és que la modificació del protocol preveu que l’empresa faciliti un «comunicat o nota informativa» que les famílies hauran de tornar signada en donar-se d’alta per «que les famílies estan assabentades del protocol de pagament del servei de menjador». Un contracte, a efectes pràctics (aquesta va ser la paraula emprada per l’equip de govern a l’hora d’explicar la mesura en reunió amb els partits de l’oposició), que blinda les obligacions econòmiques de la família davant el servei però no les de l’empresa. Per ERC-MES, el govern actual, oblida una qüestió fonamental: El servei de menjadors és un servei públic, potestat de l’Ajuntament.

Isaac Albert visita Marta Rovira a Ginebra

Isaac Albert: "Hem parlat molt del País però també del futur de les nostres ciutats. Ciutats que han de servir per construir els fonaments i les bases de la nostra República". Aquest divendres, el portaveu del grup municipal d'ERC-MES, Isaac Albert, amb altres representants municipals d'Esquerra Republicana, han tingut l'oportunitat de reunir-se a Ginebra amb Marta Rovira, exiliada a Suïssa des del passat 23 de març. La trobada amb la secretaria general de la formació ha permès abordar la situació actual del País, exposar els reptes del món local i definir l'objectiu compartit de construir la República i defensar la democràcia des dels municipis. Després d'una intensa jornada d'emocions però també de treball, el portaveu d'ERC-MES ha explicat en un vídeo penjat a les xarxes que tornen cap a casa amb molta feina i amb el regust amarg de no ser-hi tots en l'avió de tornada "La Marta no ens acompanya i per acabar amb aquesta injustícia hem de seguir treballant molt i molt". Un missatge que el ja candidat a l'alcaldia de Terrassa per Esquerra Republicana ha reblat amb un contundent missatge de futur "Recordeu, sense Terrassa no hi ha República".

Ple d'octubre: Entre les iniciatives de futur i la feina no feta

El Ple d'octubre deixa moltes decisions clau per la ciutat. La proposta d'ERC-Mes per dinamitzar el comerç, el rebuig a la pròrroga del servei urbà d'autobusos, l'escola inclusiva, el nou contracte dels serveis de neteja... Decisions que tornen a quedar a l'expectativa de l'encaix que en faci el govern municipal. Tots els partits polítics dins el Ple de Terrassa van estar d'acord amb la proposta d'ERC-MES que cal abordar la situació del comerç a Terrassa i cercar eines per dinamitzar-lo. Com va expressar el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, "Cadascú des de la seva perspectiva entén que el comerç en trama urbana dóna vida a la ciutat, social i econòmica, i que hem d'entomar el seu futur". Una visió compartida a l'hora d'abordar temes de ciutat que també es va poder veure en la iniciativa per millorar els recursos per l'escola inclusiva o analitzar l'envelliment futur de la ciutat i millorar els serveis per a la gent gran, aprovades amb un ampli suport però on, ara, el govern municipal pot limitar-se a demanar que facin la feina altres administracions o assumir la seva responsabilitat amb els veïns i veïnes de Terrassa. En altres iniciatives de caràcter més ideològic com el suport de la campanya Votxtothom o la pretensió de la dreta del consistori de celebrar la constitució el contrast de posicionaments va ser força més marcat. En aquest cas, des de l'oposició d'esquerres es va aconseguir defensar el dret de tota la ciutadania a votar, així com tombar la pretensió de Ciudadanos, PP i PSC de commemorar el 40 aniversari de la constitució. Una efemèride que el regidor d'ERC-MES, Carles Caballero, va explicitar l'oposició a celebrar un text que s'utilitza d'empara per a la repressió. Amb tot, els debats de més profunditat del Ple d'octubre van girar al voltant dels dictàmens que el govern va elevar al plenari. Des de l'oposició es va tombar la nova pròrroga del servei d'autobusos municipals. Els busos no deixaran de funcionar al tractar-se d'un servei bàsic, però el vot de càstig obliga al govern a abordar una licitació que podria emprar-se per millorar el servei i replantejar-ne el model i que el govern del PSC ha esquivat per desídia o per incapacitat política.