Terrassa

Notícia

Inaugurada la residència La Pineda

  • Imatge de l'exterior de la Residència La Pineda
Ahir es va inaugurar la residència La Pineda, al barri del Roc Blanc, amb la presència de la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila i del president de la Generalitat, José Montilla.

La Pineda acull persones amb discapacitat psíquica en règim de residència i centre de dia.
El Departament d'Acció Social i Ciutadania, titular del centre, ha invertit en les obres i l'equipament de la residència un total de 4.856.000 euros. La gestió del centre està delegada, a través de concurs públic, a la Fundació Vallparadís de la Mútua Terrassa. Des de l'any 1991, el centre per a discapacitats psíquics es trobava a l'antic Hospital del Tòrax de Terrassa.
A finals del 2008 es van iniciar les obres del nou centre en uns terrenys cedits per l'Ajuntament per incrementar la seva capacitat i oferir els serveis més adequats a les persones que acull i les seves famílies. Es tracta d'un edifici aïllat situat en el mateix nucli urbà de Terrassa per facilitar l'accés dels usuaris i de les seves famílies; té una superfície de prop de 3.500 metres quadrats, que es distribueix en planta soterrani, planta baixa i tres plantes, i una capacitat total de 62 places residencials i 18 d'atenció diürna.

El centre de dia està situat a la planta baixa, on hi ha els espais d'ús diürn, les aules, els tallers, el menjador d'usuaris externs i el gimnàs per a rehabilitació. Un segon espai, també a la planta baixa, està habilitat per a ús del personal tècnic, administratiu i gerència. La residència es troba a les tres plantes superiors i disposa de 26 habitacions individuals i 18 dobles. Cada planta s'estructura en dos ambients diferenciats: d'una banda el menjador amb l'office i la sala d'estar, i d'altra banda la zona privada dels dormitoris. La distribució del programa funcional possibilita l'ús dels espais diürns sense accedir al sector de dormitoris, facilitant el control de les activitats i preservant la interferència entre elles. Al soterrani es troben els principals equipaments (mòdul d'aigua calenta sanitària, acumuladors, calderes, bombes de circulació, etc.) i a l'exterior un conjunt de 15 panells solars. Per a l'atenció dels usuaris, el centre disposa d'una seixantena de professionals que atenen els residents els 365 dies de l'any i els usuaris del centre de dia, de dilluns a divendres, durant tot l'any. Els serveis de cuina, neteja i bugaderia són externs i cobreixen les necessitats que cada cas requereix.

Isaac Albert, Tinent d’Alcalde d’Acció Social i Drets Civils valora que “des de l’Àrea d’Acció Social i Drets Civils estem molt satisfets d’aquesta inauguració. A més de ser un equipament imprescindible per a la ciutat perquè ve a substituir-ne un que ja estava obsolet, la seva nova ubicació posa al centre de la ciutat un equipament que fins ara estava en un espai lluny de la ciutat. La normalització i la inclusió de les persones amb discapacitat també passa per posar-les al centre de la ciutat, al centre de la vida quotidiana. La Pineda és un pas més en aquest sentit”.