Terrassa

Totes les opinions

Xènia Albà, presidenta d'Esquerra Republicana de Terrassa

90 anys de republicanisme

Les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931 van convertir-se en un autèntic plebiscit entre monarquia o república. Les forces republicanes i d’esquerres, encapçalades per la recentment creada Esquerra Republicana de Catalunya, van aconseguir una victòria clara, guanyant en la majoria de pobles i ciutats de Catalunya, també a Terrassa. El triomf de les forces republicanes a les grans ciutats va ser aclaparador i deixava pas a la proclamació de la República.

Cesc Poch i Ros, Director de l'Agència Catalana de la Joventut

Tocades i tocats pels conglomerats

És conegut que Asja Lacis i Walter Benjamin van concebre la idea de porositat, explicant la societat i la vida napolitana, mediterrània i oberta, evocant les roques volcàniques, poroses, del substrat i les cases de Nàpols1. Ho van publicar en un article del 1925 en una de les lectures més plaents i suggerents que es poden tenir, sobretot en temps pandèmics i de confinament, en una reivindicació de la ciutat oberta.

Teresa Ciurana, tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida

La construcció d'una ciutat per a totes les edats

No és cap secret que en dues generacions hem passat de les llars extenses on convivien tres o més generacions a llars amb una mitjana de tres membres. A banda dels impactes que això té en la planificació urbanística i la configuració de la ciutat, hi ha altres elements que cal tenir en compte i que potser no tenen l'atenció que es mereixen a dia d'avui, i un de molt important és la relació quotidiana de canalla i adolescents amb els avis, i que és sovint inexistent.

Jovent Republicà

Lluitar pels drets de les persones trans és lluitar pels drets de tothom

El passat mes de març vam portar al Ple una proposta de resolució per defensar els drets de les persones trans, un col·lectiu que ha estat discriminat de manera injustificada sistemàticament en l’àmbit polític, social i laboral. Com a societat ens podem permetre que l’atur entre les persones trans sigui del 80%? La resposta ha de ser un rotund NO.  Des de Jovent, vam denunciar greus problemàtiques que es mantenen des de fa anys, i instar a les institucions espanyoles per tal que treballin per canviar-ho.

Isaac Albert, Primer tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert

No parlem de la pandèmia (massa)

Ha passat més d'un any des de l'arribada de la pandèmia a Catalunya i a Terrassa i potser ha arribat el moment de deixar de parlar-ne. O, si més no, de parlar-ne massa. És evident que la Covid-19 ha suposat un sotrac a la realitat global del món i a la particularitat de totes les persones que el conformen. Ens queda, des de la política de proximitat, la gestió que sempre ens pertoca des del municipalisme del cara a cara amb les conseqüències socials i econòmiques de la crisi generada per la malaltia global.

Pep Forn, regidor a l'Ajuntament de Terrassa

És de justícia de gènere

Fa pocs dies vam celebrar el segon Congrés de Dones, Ciència i Tecnologia que us convido a veure en diferit a través del Canal de Youtube de l’Ajuntament de Terrassa. I convido especialment els homes i les persones joves perquè tenim molta feina a fer i l’hem de fer entre totes i tots. Hem de fer pedagogia, perquè els esteroptips i rols de gènere són una construcció social i perquè l’educació és fonamental per realitzar un canvi sociocultural en l’elecció d’estudis tecnològics i en tots els àmbits de la vida.

Bernat Pizà

14 d'abril, Terrassa proclama la República

Unes eleccions plebiscitàries Com a totes les grans ciutats de Catalunya i Espanya, la República va arribar a Terrassa des de baix, fruit d’unes eleccions municipals de caràcter plebiscitari que atorgaren la victòria a les candidatures republicanes, en el cas de la nostra ciutat agrupades dins el Bloc Catalanista Republicà.La conformació de la candidatura republicana que portaria el canvi de règim havia començat pocs mesos abans.

Carles Codina

La lluita de tothom, ser antifeixista

Els primers dies de Setmana Santa, aprofitant el descans que tenim el professorat, he aprofitat per passejar per les llibreries de Terrassa per començar a trobar idees de cara al Sant Jordi. Ha estat un plaer repassar les lleixes tranquil·lament i podent conversar amb els llibreters, especialment amb l'Àlvar de la Temerària, que tenia un munt de caixes per obrir: "Com que fins fa pocs dies no sabíem si hi hauria Sant Jordi a l'abril ara hem de fer la feina de dos mesos en només un", es queixava alegrement el llibreter.

Pilar Sierra

Pilar Sierra: «Les entitats que treballen amb col·lectius amb capacitats diverses fan molt bona feina i són un gran suport. Cal entendre les seves necessitats i veure com els podem ajudar».

Entrevista amb la infermera i psicòloga Pilar Sierra en què parlem de l’afectació de la pandèmia als CAP i sobre les Capacitats Diverses. Pilar Sierra, o com la coneixen tots, la Pili, és infermera d’un CAP a Barcelona i psicòloga. La terrassenca, als seus 44 anys, és mare de dos fills, un d’ells amb una malaltia minoritària. Sierra fa anys que col·labora amb ERC: primer ho va fer d’apoderada i després de militant, i fa dos anys, per les eleccions municipals del 2019, va formar part de la llista dels republicans.