Torelló

Totes les notícies

Els tres regidors d'ERC-JpT, pel referèndum i pel Sí

Els motius dels regidors d'ERC-Junts per Torelló per anar a votar l'1 d'octubre

En el Ple de Torelló, tots els regidors del consistori van raonar sobre la participació en el referèndum de l'1 d'octubre. Els regidors republicans van exposar el següent: Jordi Casals: "Jo aniré a votar al referèndum de l'1 d'octubre pels principis de l'internacionalisme, la fraternitat i la justícia, perquè només des de la llibertat es pot ser internacionalista, fraternal i viure en justícia. Però cal advertir que quan construïm la República Catalana, tenir present que sense justícia social, no es pot ser lliure. A més vaig prendre el compromís amb la ciutadania en la meva promesa en la presa de possessió com a regidor de l'ajuntament prometent el següent:

Torelló aprova una moció a favor del referèndum i una en contra la repressió de l'Estat Espanyol

En el Ple de l’ajuntament de Torelló del mes de setembre, es van aprovar dues mocions referents al referèndum de l’1 d’octubre, ambdues impulsades pels grups municipals d’ERC-JpT, CiU, CUP i FEM. La primera moció era de suport al referèndum de l’1 d’octubre, disposant El ple suport al Referèndum que s’ha convocat pel proper dia 1 d’octubre de 2017 i complir les previsions que es concreten en la Llei del referèndum. Amb aquesta moció el Ple de Torelló certificava el compromís de l’ajuntament de Torelló amb el referèndum d’independència. En la votació va sobresortir l’abstenció del PSC, que fins ara en aquest tipus de mocions havia votat en contra. Aquest fet el va voler destacar el portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, que va manifestar que “en un futur proper espero trobar-nos lluitant conjuntament pels drets civils i democràtics a Catalunya”. Aquest futur proper va arribar en l’aprovació de la moció en contra la repressió de l’Estat Espanyol a Catalunya, en suport als represaliats i a les accions ciutadanes i institucionals en favor del referèndum de l’1 d’octubre. En aquesta moció el grup socialista hi va votar a favor, el portaveu republicà va convidar al portaveu socialista a sumar-se com a cosignant de la moció, cosa que el regidor socialista Juan Carmona va acceptar. Per la seva banda, Jordi Casals va afirmar que l’Estat Espanyol “ha declarat de facto l’Estat d’excepció a Catalunya, intervenint les finances catalanes, ocupant les institucions catalanes, detenint membres del govern, tant polítics com funcionaris, així com a treballadors de diferents empreses; amenaçant a periodistes, funcionaris , empresaris, treballadors i entitats, requisant material electoral i han assetjat seus de partits polítics”, fent referència al text de la moció. Per Casals, som temps d'excepcionalitat i el dia 20 de setembre, amb l'inici de la repressió espanyola a les institucions catalanes, va ser "el dia que ho va canviar tot" la solució és “votar l’1 d’octubre i lluitar per fer-ho possible”.

L'equip de govern tomba una proposta d'ERC-JpT per la reposició immediata dels contenidors malmesos

El Grup Municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Juliol una moció per tal que l'ajuntament fes una reposició immediats dels contenidors que estiguessin malmesos, la qual va ser rebutjada per l'equip de govern, en veu de David Forcada. Aquesta moció, anava dirigida a donar resposta a una problemàtica que s’ha fet molt evident en el darrer mes, que és la manca d’agilitat i rapidesa en la reposició de contenidors malmesos, en aquest cas per haver estat cremats. Per l’època que estem, "tot fa imaginar que ha estat per incivisme, que han estat cremats no per accident, cosa que condemnem i celebrarem si es sanciona els autors", va dir Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT. El republicà va argumentar que "si comptem que la recollida de contenidors és de sis dies a la setmana en els contenidors multiproducte i de rebuig, i de quatre dies a la setmana el d’orgànica, podem veure els problemes que comporta a la ciutadania, en un mes, a l'hora de llençar les deixalles i més, fer-ho de forma fraccionada". "Els ciutadans de Torelló paguen una taxa de deixalles i tenen dret a tenir els contenidors en bon estat", va reblar Casals.   Finalment, el portaveu republicà va afegir que "ja es pateix prou degradació de l’espai públic amb la concentració de trastos al costat de contenidors, com per a més afegir-hi contenidors cremats i malmesos que no es reposen". L'equip de govern va fer referència a què ja havien transmès a l'empresa del Consell Comarcal d'Osona, que s'encarrega de la recollida de residus, per tal que es fes la substitució, però que han anat tard. És en aquest moment, que Casals va fer referència al document de la web de l'ajuntament del catàleg de serveis que fa referència al servei de la recollida de residus, on s'hi diu que "Des de l’Ajuntament també es vetlla pel manteniment i substitució dels contenidors". (www.ajtorello.cat/frontal/salt/recursossalt.php?codi=3331) Forcada, va argumentar que hi votarien en contra perquè l'ajuntament ja està fent la reposició, Casals va enfatitzar que la moció reclamava "que és fes la reposició immediata, que aquesta immediatesa és el què el govern de Torelló no volia garantir".

Es crea el Consell del Teatre Cirviànum, proposat per ERC-JpT

Fa uns mesos, es va aprovar per Ple una moció on ERC-JpT reclamava la creació dels consells del Teatre Cirvianum i de Ràdio Ona, per tal que substituissin els respectius patronats, que es van dissoldre fruit de la Llei Montoro. Aquests patronats regien el teatre i la ràdio municipals i estaven formats per regidors, tècnics i persones i entitats implicades en el teatre, i en quan a la ràdio per personal de la ràdio i regidors de govern i oposició. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va celebrar que "s’hagi aprovat amb tanta celeritat el Consell del Teatre Cirvianum, una proposta del nostre grup que va ser aprovada a través d’una moció".  Per Casals, l'objectiu és el de "suplir la vessant participativa en l’àmbit del nostre teatre que va desaparèixer en la dissolució del Patronat del Teatre, dotant-lo d' un lloc de reflexió i diàleg sobre el teatre de Torelló" i que pugui encarar al més aviat possible "les millores estructurals del Teatre, aprovades en el pressupost d’aquest 2017, a poroposta d'ERC-JpT", va concloure el republicà. El Consell estarà format per regidors de govern i de representants proposats pels grups municipals, així com entitats relacionades amb el teatre.  

ERC-JpT proposa cinc línies d'actuació en l'àmbit de l'oci nocturn i les festes populars

El Grup Municipal d'ERC-JpT, davant les decisions unilaterals i precipitades adoptades per l'equip de govern en l'àmbit de l'oci nocturn, que són una continuitat de diferents actuacions, també censurades per ERC-JpT, com ara l'atac a entitats que organitzen esdeveniments populars a Torelló, ha proposat al regidor de Joventut, que és el qui lidera política la Taula Nits Q (Espai de diàleg i treball amb participació de l'ajuntament, Generalitat, entitats i locals d'oci nocturn, per treballar per un oci nocturn i unes festes populars de qualitat), un seguit de propostes basades en fomentar el diàleg, el civisme i la formació per tal de trobar un punt de trobada entre l'oci nocturn i les festes populars i el descans dels veïns. Per ERC-JpT, la Taula Nits Q, que es va crear en el passat mandat i va ser liderada pel regidor Xevi Lozano, llavors regidor de Joventut, és una bona eina i l'espai adient per treballar per un oci nocturn i unes festes populars de qualitat, però que demana lideratge polític i voluntat de diàleg i consens. Les propostes, que la voluntat dels republicans és poder-les presentar a la Taula Nits Q, són les següents: 1er. ESPAI DE DIÀLEG: AJUNTAMENT, LOCALS I VEÏNS: Que l'alcalde i el seu govern faci un pas enrere en la decisió de restringir els horaris, i que s'estableixi un espai de diàleg entre ajuntament, locals/entitats i veïns de les zones afectades. Aquesta és una indicació explícita del Síndic de Greuges en el seu darrer informe sobre l'oci nocturn. 2on. RESPECTAR EL TEU BAR/LA TEVA FESTA, COMENÇA PER RESPECTAR ELS VEÏNS: Una campanya de llarg recorregut per tal de conscienciar als clients dels locals i als participants dels esdeveniments, que respectar la festa, primer de tot passa per respectar els veïns. 3er. PERSONAL I FORMACIÓ: Cal posar tots els elements necessaris, per part de l'ajuntament contractant, ja sigui directament o a través d'una entitat, persones que facin de gestors comunitaris en aquests espais d'oci, a més d'editar material i fer tallers en centres educatius i formacions en el personal dels locals i entitats organitzadores d'esdeveniments.

La Plaça Vella, escoltant els regidors d'ERC-JpT

ERC-JpT fa balanç de la feina feta

Els tres regidors d'ERC-JpT, Jordi Casals, Lluís Sabatés i Xevi Lozano, van passar comptes de la feina feta per part del grup municipal durant en aquest mandat, on desenvolupen el seu paper com a principal partit de l'oposició. L'acte es va fer a la Plaça Vella i va ser en format conversa amb la participació de dues veïnes de Torelló, la Maria Camprubí i la Cristina Sala. També es va comptar amb la participació de la membre de la Mesa del Parlament, Anna Simó. A l'inici de l'acte, Jordi Casals, portaveu dels republicans, va mostrar la voluntat de ser propositius i constructius, presentant mocions i propostes a les ordenances fiscals o al pressupost, que a vegades s'accepten, "com en els darrers pressupostos aprovats, on es van incorporar nou propostes d'ERC-JpT", i a vegades no. Però "no desistirem en fer propostes pel poble ni plantar cara quan creguem que es prenen decisions que no creiem correctes ni encertades", va reblar Casals. Durant l'acte, es va parlar de l'oci nocturn, on Jordi Casals i Xevi Lozano van apostar pel diàleg i van anunciar que presentarien una proposta d'actuació que voldrien presentar a la Taula Nits Q, espai que per Lozano, el qui el va impulsar en el passat mandat, hauria de ser "l'idoni per tractar l'oci nocturn, amb tota la representació social i política que hi ha", però "l'alcalde no es creu aquest espai", va dir Lozano. Per altra banda, Sabatés i Lozano van parlar de la relació de l'actual ajuntament amb les entitats. "A vegades sembla que fan nosa les entitats i les seves activitats", va dir Sabatés; i Lozano es va mostrar contrariat perquè l'alcalde ha atacat públicament a entitats del poble. Tant Cristina Sala com Maria Camprubí, van mostrar-se molt preocupades per la situació actual. Sala va mostrar la preocupació de la relació amb les entitats i l'ajuntament, perquè es pot acabar amb el dinamisme socials que caracteritza el nostre poble. Per part de Camprubí, que participa en diferents entitats, es va mostrar molt contrariada i també va demanar concretament per la possibilitat que es pugui dormir als caus dels escoltes.

Jordi Casals, intervenint al Ple de Torelló

ERC-JpT demana establir un diàleg entre veïns i espais d'oci nocturn

En el darrer Ple de Torelló, en el torn de precs i preguntes, es va encetar un debat entre grups de l'oposició i l'equip de govern sobre l'oci nocturn al poble, arran de la noticia apareguda a la premsa comarcal on es deia que es restringien els horaris del local de l'Atmosfera, que sembla que farà inviable com a negoci. Tot això quan encara està molt present les decisions preses a la Plaça Vella i com ha quedat com un espai mort, quan abans era una espai central del poble. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va lamentar la resignació de l'equip de govern que "diu que no vol acabar prenent decisions com aquestes o que lamenten que la Plaça Vella està morta, però acaben prenent les decisions i la Plaça Vella acaba estant morta". Per Casals manca una estratègia a seguir per part del govern local que marqui una línia d'actuació clara per tal d'arribar on es vol arribar, i no on no es vol arribar, tal com afirma l'equip de govern. "Cal establir una línia d'actuació per ferpossible la convivència entre el descans dels veïns i l'oci nocturn", va afegir Casals. És per això, que, prenent com a referència el darrer informe del Síndic de Greuges sobre l'oci nocturn, Casals va proposar que es creï un espai d'interlocució entre els veïns i els espais d'oci nocturn, i que es faci un pas enrere en la decisió presa per part de l'alcalde sobre els horaris, cosa que el mateix alcalde s'hi va negar rotundament. Per altra banda, Casals va ser molt crític amb el lideratge del regidor de Joventut que fa de la Taula Nits Q, un espai que "va néixer per ser un espai de diàleg sobre un oci nocturn i de qualitat, que durant el passat mandat, quan el va liderar Xevi Lozano (ERC-JpT) ho va aconseguir ser, però que en aquest mandat el regidor ha estat incapaç que en aquest espai es parli i es treballi dels problemes reals de l'oci nocturn a Torelló". El d'ERC-JpT va afegir que potser caldria plantejar-se el canvi de lideratge polític de la Taula de Nits Q. El debat es va anar encenent, a mesura que l'alcalde anava interrompent els portaveus de la CUP i d'ERC-JpT, fins arribar al punt de negar el dret a una contrarèplica al republicà.

Referendum

Es crea la Taula pel Referèndum de Torelló

L'ANC, Òmnium, els sindicats CCOO i UGT, els partits ERC, CUP, PDECAT i FEM i l'organització política juvenil de les JERC van signar el manifest constituent de Taula pel Referèndum d'independència de Catalunyade Torelló. La Taula ha de ser una eina per fer front, des del nostre poble, als reptes derivats de la celebració d’aquest referèndum. La seva constitució vol ser un espai de col·laboració i coordinació entre els diferents signants. Els membres signants del manifest, conviden a totes les entitats del poble a que s'adhereixin al manifest, per donar suport a la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència. Per part d'ERC Torelló, el signant va ser el president local David Ramon, i per part de les JERC, Adrià Jaumira. Podeu llegir el manifest aquí: MANIFEST DE LA TAULA PEL REFERÈNDUM SOBRE LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA  

ERC-JpT demana retirar la campanya "Girls Party" de la Piscina municipal de Torelló

Davant de la campanya "Girls Party, per a les princeses de la casa", que porta a terme la pisicina municipal de Torelló, el grup municipal d'ERC-JpT fa constar que: 1. La campanya, que entenem que és per captat més "clientes", es recrea amb estereotips sexistes de forma evident com ara relacionar les nenes a la figura de princesa i activitats estrictament circumscrites a l'aspecte físic (manicura, pentinat, xic), reproduïnt rols per raó de sexe. 2. Fer difusió d'estereotips sexistes va contra el Pla d'Igualtat vigent, aprovat en el passat mandat, on es diu que en espais de lleure i culturals "es difongui material igualitari i respectuós allunyat dels estereotips sexistes". 3. Que la Piscina Municipal, encara que estigui gestionada per una empresa privada, és un servei públic municipal i l'Ajuntament té l'obligació de vetllar pel seu funcionament equitatiu, també en temes d'Igualtat, fent complir el Pla d'Igualtat. És per això que des d'ERC-JpT demanem que: 1. Es retiri immediatament la campanya "Party Girls" per part de la Piscina Municipal. 2. Que es faci arribar un exemplar del Pla d'Igualtat a l'empresa de la gestió de la Piscina Municipal, i si ho creuen convenient fer una formació al respecte. 3. La regidora d'Igualtat vetlli efectivament pel respecte i bon desenvolupament del Pla d'Igualtat de Torelló. 4. Saber si la regidoria d'Esports tenia coneixement de la campanya previ al seu inici.