Torelló

Totes les notícies

Marçal a la Joanot

ERC-JpT planteja als veïns la reforma de la Plaça Joanot Martorell

Marçal Ortuño: "crearem l'Assemblea de Barri, un espai de diàleg directa entre l'alcalde i els regidors i els veïns on debatre i prendre acords" La candidatura d'ERC-Junts per Torelló (ERC-JpT), aquest cap de setmana, va portar la campanya al barri de la Joanot Martorell, on després de fer una paradeta informativa a la plaça i que membres de la candidatura voltessin pel barri, Marçal Ortuño, candidat dels republicans a l'alcaldia, i Xevi Lozano, regidor i número tres per ERC-JpT, van poder fer una tertúlia amb els veïns que van participar en un vermut popular. Lozano va posar en valor la feina feta amb els barris quan va ser a govern del 2012-2105 i va posar damunt de la taula el menysteniment al barri de la Joanot i la Cabanya durant aquest mandat, posant com a paradigma el fet de destinar els diners de la Festa Major del barri l'any que no es va fer per fer uns lavabos públics i que per treure el trànsit del centre el van desviar pel C/ Collsacabra i els carrers adjacents de la Plaça Joanot Martorell, que "no estan preparats per assumir tant trànsit i ni tant sols n'han millorat l'asfalt". Ortuño va plantejar als veïns una reforma de la Plaça Joanot Martorell, que "ha quedat obsoleta" per tal que permeti ser un punt neuràlgic de convivència i activitat al barri. L'alcaldable republicà també va presentar la proposta de recuperar les assemblees de barri impulsades per ERC-JpT quan van estar a govern i crear-ne a tots els barris. "Serà un espai de diàleg directa entre l'alcalde i els regidors i els veïns on debatre i prendre acords", va afirmar Marçal Ortuño. Finalment,  Marçal Ortuño es va comprometre en la millora del manteniment dels carrers del barri. Per la seva banda, els veïns van reclamar que el barri deixi d'estar ignorat per l'ajuntament i que es posi èmfasi en la circulació als carrers, l'ordenació dels aparcaments i la neteja al barri.

Torelló pròsper

Ambició, innovació i creixement per un teixit productiu i comercial dinàmic, pilars d'ERC-JpT per un Torelló Pròsper

Marçal Ortuño, candidat a l’alcaldia de Torelló per ERC-JpT, acompanyat per Núria Montanyà, Elisabet Viñas i Mercè Faja, van presentar les línies mestres del programa dels republicans pel propers anys en l’àmbit per un «Torelló pròsper», on se situen les accions en comerç, turisme i empresa. Ortuño va explicar que «el Torelló que volem és que sigui pròsper, que generi riquesa i llocs de treball, des de l’ambició de voler fer les coses ben fetes i donar aire a la capacitat d’innovació que hi ha al nostre poble». Va començar explicant les línies programàtiques en comerç, amb els objectius de dinamitzar-lo amb la implicació dels comerciants, a més de posar en valor els diferents eixos comercials de Torelló i els mercats setmanal i municipal, que necessita una intervenció per a la millora de l’edifici. «Quan vam estar a govern vam posar les bases perquè Torelló tingués una estratègia en política de comerç que s’ha estancat i retrocedit en el mandat que ara acaba», va afirmar l’alcaldable d’ERC-JpT, per acabar posant l’exemple de l’estancament del pressupost destinat al comerç, que «va créixer un 80% quan ERC-JpT va assumir responsabilitat de govern» i que en els darrers anys «ha disminuït i tot». «Ara, el pressupost s'ha d'actualitzar a l'alça i recuperar el temps perdut durant aquests darrers quatre anys», va reblar el republicà. Ortuño va explicar que la dinamització comercial ha de sostentar-se en reforçar les campanyes comercials, com ara «la de Nadal, absolutament devaluada en aquest darrer mandat», fer accions específiques pels comerços i creant sinergies amb les activitats culturals i esportives de Torelló. En l’àmbit del turisme, Marçal Ortuño es va mostrar ambiciós i amb la clara voluntat de construir una marca turística per Torelló «amb col·laboració amb els pobles de l’entorn, tenint en compte les activitats múltiples que es porten a terme al municipi així com creant-ne de noves, com ara un nou festival o fira» amb l’objectiu d’atreure públic familiar.

Torelló Social

Una nova residència per la gent gran i més pisos de lloguer social, principals propostes socials d'ERC-JpT

Marçal Ortuño, candidat a l’alcaldia, acompanyat de Núria Montanyà, Lídia Trunyó, Marc Tienda i Montse Tort, va exposar els eixos programàtics d’ERC-JpT en l’àmbit d’atenció a la gent gran, habitatge, ocupació, joventut i serveis socials. En l’àmbit de la gent gran sobresurt l’ampliació de places públiques de residència per a gent gran, el que comportarà la construcció d’una nova residència municipal a Torelló, de titularitat totalment pública. «Hi ha una llista d’espera i un ingent nombre de persones grans que estan en residències fora del municipi, que l’actual residència no pot assumir», va dir Ortuño, que va afegir que «l’interessant de les places públiques és que els usuaris paguen segons els seus ingressos mensuals, el que fa que la càrrega econòmica no sigui una barrera o un sobre esforç per les famílies». També en l’àmbit de la gent gran destaca la creació d’un Consell de la Gent Gran i el desenvolupament del Pla Local de la Gent Gran, que s’ha d’aprovar al proper mandat. En habitatge, els republicans plantegen fer un pas endavant amb el lloguer social i reforçar les mesures per fer aflorar els pisos buits de llarga durada, facilitant que s'integrin a la Borsa de Lloguer Socials de l'Oficina d'Habitatge de Torelló, i per ampliar el parc d’habitatge públic, negociant amb la Generalitat la construcció de més pisos de lloguer social a Torelló. En matèria d’ocupació, Marçal Ortuño va afirmar que cal una reordenació interna a l’ajuntament i que «l’equip polític haurà de centrar-se en buscar molts més recursos econòmics i en buscar una coordinació total amb les empreses del territori, tant per oferir llocs de treball com en la formació». ERC-JpT també proposa fer un acompanyament «amb qui vulgui iniciar un projecte per autoocupar-se, amb una línia específica per les cooperatives i l’economia social». En Joventut, es té clar que cal fer un nou Pla Local de Joventut, «que posi èmfasi en l’emancipació i els hàbits saludables, amb temes com la sexualitat i el consum de substàncies i l’ús de les pantalles i internet», segons Ortuño.

Marçal, Torelló

"Tu decideixes" és el lema d'ERC-Junts per Torelló per les municipals

La candidatura d'ERC-Junts per Torelló (ERC-JpT) tindrà com a lema de campanya per les properes eleccions municipals "Tu decideixes". Amb aquest lema, el grup liderat per Marçal Ortuño, posa l'accent en el paper clau que té la ciutadania per decidir quin "ajuntament vol pels propers anys". Ortuño afirma que "aquest lema dona continuïtat a la campanya Desperta Torelló", en què els republicans interpel·len la ciutadania torellonenca perquè "s'impliquin en la política local, la més propera, votant el proper 26 de maig, així com aportant propostes i participant al llarg del proper mandat" segons el cap de llista d'ERC-JpT. A més del poder de decisió en les eleccions per escollir el nou alcalde, Marçal Ortuño també posa èmfasi en l'aposta per la participació de la seva candidatura, "si governa ERC-JpT les torellonenques i els torellonencs tindran més capacitat de decidir en temes locals ja que proposem crear nous consells, el de Medi Ambient i Transició Energètica, el de les Dones, el de la Gent Gran i el de Desenvolupament Econòmic i Treball, a més de recuperar i estendre a tot el poble les Assemblees de Barri". També plantegen obrir a la participació dels veïns les decisions que els afecten. "Volem recuperar, si així ho decideix la ciutadania de Torelló, l'impuls de la participació ciutadana que els regidors d'ERC-JpT van fer quan van estar a govern i que en el mandat que ara acaba s'ha abandonat totalment", rebla Ortuño. "Tu decideixes és la interpel·lació a la gent de Torelló que depèn només d'ells qui serà el futur alcalde i que a més els hi donarem la veu, si guanyem" conclou el candidat a l'alcaldia per ERC-JpT.

Marçal Ortuño presenta el seu equip per fer possible el canvi a l'ajuntament de Torelló

En un Teatre El Casal ple, ERC-JpT va presentar la candidatura que es presentarà a les eleccions municipals del proper 26 de maig. Marçal Ortuño, nou candidat a l'alcaldia del grup polític, va presentar un a un a les 27 persones que componen la llista dels republicans on Núria Montanyà, que ha estat comissària general de Minyons Escoltes i G uies de Catalunya; Xevi Lozano, regidor d'ERC-JpT des del 2011 i regidor de Joventut, Participació i Medi Ambient del 2012 al 2015; Elisabet Viñas, Adrià Jaumira, Mercè Faja, David Sánchez, Lídia Truñó, Marc Tienda, portaveu de les JERC, i Montse Tort, secretària de Finances d'ERC i membre del Consell de l'Esport, l'acompanyaran en els 10 primers llocs.  En aquesta candidatura, que Marçal Ortuño va descriure com "candidatura de poble", també hi ha Jordi Casals, fins ara cap de llista d'ERC-JpT i que passa el relleu a Ortuño, que tanca la llista en el lloc 17è, i Lluís Sabatés, regidor des del 2007 i regidor d'Educació del 2012 al 2015, que tanca els suplents en el lloc 27è. En la candidatura també hi ha Fina Baena, la primera dona que ha estat jutgessa de pau a Torelló, Cristina Sala, que en paraules d'Ortuño "ha posat la seva estima pel poble per davant de tot", l'ex-regidora Berta Faro, el president d'ERC Torelló David Ramon, Montse Benedé, David Sala, el periodista Enric Xicoy, Mariona Codina, Nil Coll, la secretària de la Dona d'ERC i membre del Patronat de la Residència Helena Angrill, Jordi Ricart, Toni Cubí, Sole Álvarez, la representant d'ERC-JpT al Consell de Benestar Dolors Bardolet i el mestre artesà i impulsor de les festes populars de Torelló Pere Surribas. En l'acte de presentació va intervenir Jordi Casals, que va donar el relleu a Marçal Ortuño al capdavant d'ERC-JpT i va posar en valor la feina feta per situar la coalició republicana com a alternativa de govern "més necessària que mai, a l'ajuntament de Torelló". També va fer un parlament Núria Montanyà, que va explicar com s'ha anat configurant el nou projecte d'ERC-JpT amb la participació de "gent diversa implicada en el teixit associatiu de Torelló i que s'estima al poble" i que "s'ha construit un projecte plural i amb bones propostes que les volem i podrem aplicar".

«Desperta Torelló!», la nova campanya d’ERC-JpT

ERC-Junts per Torelló (ERC-JpT) ha iniciat la campanya "Desperta Torelló!", amb l'objectiu de fomentar la implicació de la ciutadania de Torelló en la política local i en la participació en la votació en les eleccions municipals del proper 26 de maig. En les dues darreres eleccions municipals, l'abstenció es va acostar al 50% dels electors (més del 45% al 2015 i gairebé el 47% al 2011). Per Marçal Ortuño, candidat d'ERC-JpT a les properes eleccions municipals, "la nostra manera de veure la política local és treballar implicant a la gent, escoltant-la i que participin. I el primer pas és que es facin seves aquestes eleccions" i afegeix que "no pot ser que gairebé la meitat de la ciutadania es quedi a casa el dia de votar els seus representants en la institució més propera, l'ajuntament". Aquesta campanya, doncs, no tracta de demanar el vot per ERC-JpT sinó de posar en valor la implicació amb la política local, "el nostre objectiu és fer un canvi a l'ajuntament, però els que estem treballant en el projecte d'ERC-JpT compartim la idea que aquest canvi s'ha de fer amb una major participació en les votacions i una major implicació per abans de les eleccions i per després", afirma Ortuño, que conclou "no demanem el vot per ERC-JpT, això ja arribarà, amb la campanya Desperta Torelló! diem a la ciutadania: si creus que el poble i l'ajuntament han de millorar, implica't i el 26 de maig no et quedis a casa i si vols implicar-te i donar-nos un cop de mà, aporta'ns idees". És en aquest sentit que la coalició republicana d'ERC i Junts per Torelló recollirà propostes ciutadanes en el marc de la campanya que s'inclouran en un annex el programa electoral, que es dirà Annex Programàtic Ciutadà. Les propostes es recolliran a través del correu del candidat marcalortunojpt@gmail.com i per missatge escrit o de veu a un número de telèfon mòbil d'ERC-JpT, el 621 21 30 09.

El Ple de Torelló aprova un codi ètic per a electes locals a proposta d'ERC-JpT i poc després l'alcalde perd els papers

En el Ple ordinari del mes de febrer, es va aprovar per unanimitat el Codi Ètic i de Bon Govern, fruit d'una moció que va presentar el grup d'ERC-JpT en el seu moment. En el procés de redacció del codi ètic, des del grup municipal d'ERC-JpT s'ha posat èmfasi en reforçar i ampliar els principis ètics en què es sostenta el document, el compromisos en relació amb el personal de l'ajuntament de Torelló, la representació amb dignitat a la institució, per part dels electes en tant que representants de la ciutadania, i que s'aprofundeixi en la transparència de l'activitat dels electes locals, alcalde i regidors, publicant-se de forma explícita les reunions amb entitats i empreses per part d'alcalde i regidors, ja que fins ara s'informava de la reunió però ni la seva naturalesa. En un punt posterior, concretament en el debat d'una moció de la CUP on es demanava que es recullís en un document tots els acords que han quedat pendents de materialitzar-se durant aquest mandat, l'alclade Santi Viviet va menystenir de forma ostentosa al portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, fent evident que encara queda feina per fer per tal d'assumir els principis del Codi Ètic i de Bon Govern aprovat. Vivet va dir "Jordi, aquesta cara te la guardes per casa, maco", negant-se a rectificar posteriorment.

Marçal, Torelló

L’assemblea d’ERC i de Junts per Torelló elegeix Marçal Ortuño candidat a l’alcaldia

Marçal Ortuño: “volem l’alcaldia per liderar el canvi que Torelló necessita, ens esperen dies apassionants” ERC i Junts per Torelló van celebrar l'assemblea per escollir el candidat a l'alcaldia de Torelló per les eleccions municipals del maig. La única candidatura per l'assemblea va ser la de Marçal Ortuño, persona independent que forma part del col.lectiu de Junts per Torelló. Ortuño va ser elegit per unanimitat amb una participada assemblea. El ja candidat a l'alcaldia de Torelló per ERC-JpT, Marçal Ortuño, va mostrar la seva satisfacció pel treball fet fins ara amb comissions àmplies i amb molta gent de Torelló per bastir els pilars d’un programa electoral que “és bo perquè és ambiciós, perquè demostra iniciativa i un projecte clar de poble: viu, dinàmic i emprenedor” i va mostra el seu compromís de treball per "aquest projecte, primer en el que queda d'aquí a les eleccions" per fer conèixer la proposta d'ERC-JpT al màxim de ciutadans i després "per portar-lo a terme des de l'ajuntament". Pel candidat, l'objectiu és “l'alcaldia, un objectiu ambiciós però possible amb el suport i capacitat de treball i empenta que tenim tota la gent d'ERC-JpT, i volem l’alcaldia per liderar el canvi que Torelló necessita, ens esperen dies molt apassionants”. També va posar èmfasi en què Torelló “recuperi el seu lloc en el lideratge territorial que li pertoca”. Marçal Ortuño també va tenir un record pels presos polítics i els exiliats i va denunciar el judici contra l’independentisme i afirmar que “hem de sentir-nos orgullosos d'aquest ho tornaríem a fer que tanta força dona davant els que pensen que amb la por d'una justícia imparcial ens faran callar”. També en relació en la política nacional, el candidat va dir que, des de Torelló, "treballarem per una República que ens permeti ser qui som sense haver de demanar permís a ningú i treballarem perquè tothom en aquesta República hi tingui cabuda i s'hi senti a gust”.

Torelló, Ple

ERC-JpT no avala els darrers pressupostos que certifiquen el final del mandat de CiU i FEM

En Ple extraordinari, es van aprovar els pressupostos de l’ajuntament de Torelló per l’exercic del 2019, amb els vots en contra de l’oposició formada per ERC-JpT, la CUP i PSC i amb l’únic suport del govern local de CiU i FEM Torelló. El portaveu d’ERC-JpT, Jordi Casals, va començar la seva intervenció afirmant que són «uns pressupostos molt representatius del què ha estat aquest mandat, mostren estancament, no respecten els acords, propostes espectaculars tancats en un calaix, destinen importants recursos a actuacions sense haver fet una reflexió i una planificació prèvia i amb una alarmant incapacitat de prioritzar en les necessitats dels torellonencs i torellonenques». Ni les actuacions pactades al pressupost del 2017 ni pla de xoc per la millora de l’asfaltat Jordi Casals va explicar que només havien fet dues propostes per aquest pressupost, acabar de realitzar les propostes acordades pel pressupost 2017 i que encara no s’han portat a terme, i ampliar la partida per arreglar l’asfalt dels carrers amb actuacions de xoc després de la manca d’inversió en els darrers anys. «Ni col·locació de papereres seguint l’annex del Pla de l’Arbrat fet el passat mandat (i que no han estat capaços de trobar en quatre anys), ni compromís ferm en campanyes de civisme per l’abandonament de trastos i pels excrements de gossos, ni projecte per la Plaça Dr. Flemming ni adequació i obertura de l’espai central de la Cooperativa, res d’això, ni partida suficient per fer una actuació de xoc en la millora del ferm dels carrers», va afirmar el d’ERC-JpT.                                      Inversió feta en l’asfaltat dels carrers:                                                2016: 0€                                               2017: 28.000€                                               2018: 18.750€ Davant la resposta del regidor d’Hisenda que s’havia inclòs 50.