Torelló

Totes les notícies

Un despropòsit més de l'equip de govern al C/ Sant Bartomeu

El grup municipal d'ERC-JpT va manifestar des de l'inici la seva oposició al canvi de sentit de la circulació al C/ Sant Bartomeu, oposició també manifestada per comerciants i per una recollida de signatures en pocs dies de 2.000 persones. Els republicans van reclamar el retorn al sentit original però amb les mesures de seguretat pertinents, un es mesures que ja van reclamar durant les obres de reurbanització del carrer. Després que a l'estiu l'equip de govern rectifiqués i anunciés que el carrer tornaria al seu sentit original, ara amb el C/ Sant Bartmeu de nou en direcció a Torelló sud, no es compta amb les mesures de seguretat necessàries. A més, en el Ple de Torelló del mes de novembre, es va aprovar una modificació del pressupost per dotar de 10.000€ una partida per contractar una empresa perquè s'encarregui dels plecs pel concurs per contractar un radar. És a dir, que malgrat tot el temps que ha passat des de la rectificació del govern local, el més calent està a l'aigüera i el carrer ha retornat al sentit original amb un panell lluminós de caràcter informatiu. El portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va anunciar que el seu grup no donaria suport a aquesta modificació de pressupost per no ser "còmplices del despropòsit constant de l'equip de govern respecte el C/ Sant Bartomeu". A més, per finançar aquesta empresa, es buida la partida de prop de 8.000€ del programa social de Pla de Barris "Carrer som Tots" i el programa social d'esport, per poder arribar als 10.000€ necessaris per contractar a l'empresa per fer els plecs de condicions. 14-10-2016 Santi Vivet: "Posarem un radar per fer reduir la velocitat dels cotxes al carrer Sant Bartomeu de Torelló" 26-11-2017 Canvien per sorpresa el sentit del trànsit del carrer Sant Bartomeu de Torelló 28-11-2017 Canvi de sentit del C/Sant Bartomeu, improvisació o fets consumats? 20-2-2018 Els comerciants de Torelló recullen 1827 signatures en contra del canvi de circulació del carrer Sant Bartomeu 2-4-2018 ERC, a l’oposició, aposta perquè recuperi el sentit original de sortida cap a Manlleu però amb un radar sancionador perquè no s’hi corri 13-7-2018 El carrer Sant Bartomeu de Torelló recuperarà el sentit de circulació original 9-11-2018 La fi d'un despropòsit: el Carrer Sant Bartomeu retorna al seu sentit original (Foto Albert Llimós, www.

S'aprova una moció d'ERC-JpT contra la decisió del Tribunal Suprem sobre l'impost d'hipoteques

El grup municipal d'ERC-JpT va presentar en el Ple de Torelló de novembre una moció de rebuig a la resolució del Tribunal Suprem de deixar sense efecte la Sentència que situava els bancs com a subjecte passiu de l’impost de les hipoteques. Per Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, aquest biaix a favor de la banca per part del Tribunal Suprem és "l'altra cara de la moneda del Règim del 78 que també reprimeix l'independentisme català. El Règim del 78 és la unitat nacional d'Espanya per sobre de tots els drets civils i polítics i el Règim del 78 també és el capitalisme del BOE, el capitalisme dels amics i el capitalisme dels bancs rescatats a canvi de res". Casals també va voler posar en evidència "les accions de cara la galeria" del president espanyol Pedro Sánchez, que va anunciar un canvi legislatiu perquè a partir d'ara els bancs hagin d'assumir l'impost de les hipoteques, però obviant la retroactivitat de la primera sentència del Tribunal Suprema, que rescavalava una injustícia que patia la ciutadania. "Pedro Sánchez acaba legislant a favor de la banca, com la resolució final del Tribunal Suprem", va reblar el portaveu republicà. Moció D'ERC-JpT-AM - per mostrar el desacord en la resolució del Tribunal Suprem en la sentència sobre l'impost de les hipoteques

25N. Xevi Lozano: "el poder judicial té un gran problema, com vam poder veure amb el cas de la Manada"

En motiu del 25 de novembre, Dia en contra la violència envers les dones, el Ple de Torelló es va adherir al manifest unitari del 25N. Us el podeu descarregar aquí: Manifest Unitari 25N Aquestes són les paraules de Xevi Lozano, regidor d'ERC-JpT, en motiu del manifest:   La violència envers les dones és una xacra que afecta a la nostra societat i cal que tots i totes ens sentim interpelats per eradicar-la i com administració la tinguem al centre de les nostres polítiques S’ha fet evident que les lleis que algunes porten més de deu anys en vigor són insuficients i ineficàces. És un problema de fons, un problema de valors socials. I més quan veiem que jutges, que haurien d’aplicar les lleis que s’han fet per protegir les dones, son capaços d’emetre sentències com la de la manada o com més recentment com la del cas de Viella que va dictar l’audiència de lleia, en que li deien a la vícitima que no s’havia resistit prou, quan ella havia explicat que plorant havia suplicat que paressin però no havia mostrat més resistència física per por. Això ens fa ser conscients fins a quin punt la poma està podrida i els valors masclistes estan arrelats a la nostra societat. I com també diu el manifest, les violacions, els assassinats són només la punta de l’iceberg, són els casos que surten a la llum però les dades són esfereidores, una de cada 4 dones a Catalunya ha patit algun tipus d’agressió masclista i la majoria en silenci, agressions que no es noten i que les noves tecnologies han ofert nous canals per fer-les encara més invisibles. Cal doncs, i aquí com a consistori hi podem contribuir. Cal esmersar esforços en la prevensió i l’educació en els valors de l’igualtat i de respecte de manera transversal. Evidentment cal treballar en la paliació de les violències detectades i l’assistència a les víctimes. Però això no soluciona el problema, cal arrencar aquesta xacra dels fons de la nostra societat. Només des de la prevenció i de l’educació en aquests valors s’aconseguirà una societat lliure i igualitaria.

El canvi de sentit al C/Bonsuccés, el tancament de la comissaria a la nit, trastos als carrers, forats a la calçada...

El grup municipal d'ERC-JpT va fer els següents precs i preguntes al Ple de novembre: Xevi Lozano: - Demana que es posi més esforç per part del govern local en solucionar l'acumulació de trastos vells a la via pública, en els darrers mesos s'han repetit episodis d'incivisme i en alguns casos els trastos acumulats s'han mantingut al carrer durant dies. .@xevi_lozano demana que es posi més esforç per part del govern local en solucionar l'acumulació de trastos vells a la via pública (foto via @marc_casas ) #ajtorello pic.twitter.com/CXDyVQ0UaJ — ERC-JuntsperTorelló (@ERCTorello) 26 de novembre de 2018    - Demana que es valori el retorn del sentit inicial al C/ Bonsuccés, ja que al ser de sortida, la Ronda del Puig no té entrada al centre del poble durant més d'un quilòmetre, a més aïlla al veïnat del centre. I si l'equip de govern no vol retornar el sentit de trànsit original que com a mínim estableixi una senyalització coherent, que no prohibeixi circular en un sentitalhora que indica com circular en el sentit prohibit. .@xevi_lozano diu que ERC-JpT no comparteix el canvi de sentit al C/Bonsuccés que provoca que la Ronda del Puig no tingui cap entrada al centre i aïlla als veïns. "Si no, com a mínim treure senyals obsoletes i contradictòries" Lluís Sabatés: - Demana per l'arrenjament del Pont de la Coromina, que es va destruïr en la darrera gran riuada. Una infraestructura necessària pels veïns i per activitats lúdiques en un entorn privilegiat. - Demana si s'actuarà, tal com ja va demanar ERC-JpT en un Ple anterior, per garantir l'accessibilitat amb cotxets i cadires e rdes en les voreres noves del costat dels contenidors al Parc de les Pollancredes, acabat de reformar. Aquestes voreres no respecten el Pla d'Accessibilitat de Torelló. Sense ordre ni concert @AjTorello #Torello pic.twitter.com/yQpmOt3xEu — Lluís Sabatés i Padrós Jordi Casals: - Demana que es garanteixi la cobertura policial de Mossos a les nits de Torelló quan la comissaria local resti tancada, fruit del conflicte laboral que tenen la Policia Local i el govern de Torelló, a qui Casals reclama que trobin una solució que acabi amb aquest conflicte.

El Ple de Torelló en contra el procés judicial als líders independentistes

En el Ple de novembre de Torelló, es va aporvar una moció de l'AMI i ACM en contra el procés judicial als líder independentistes: els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, i els representants del Govern de Catalunya, el vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Quim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, una persecució política que va portar a d'altres polítics catalans a l'exili. La moció aprovada amb l'abstenció del PSC, per "motius ideològics", demana rebutjar rotundament les peticions de presó que demana la Fiscalia i Advocacia de l’Estat als nostres representants polítics i socials per haver permès el referèndum de l’1 d’octubre;  l’absolució de totes les persones acusades, captius d’uns fets inexistents i d’un relat inventat que té com a únic objectiu el càstig i l’escarment; denunciar la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i la manipulació de la realitat, per crear un relat que es basa en la violència que no va existir mai en tots els actes i manifestacions cíviques i pacífiques dels catalans i exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítiques i el retorn de les persones exiliades, a més de mostrar solidaritat amb els represseliats i les seves famílies. Per la seva banda, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals va manifestar que "'l'Estat Espanyol reprimeix l'independentisme des de l'arbitrarieat de la justícia que acusa de violència a un moviment pacífic i que ha fet bandera de la no-violència. Ens busquen escarmentar", per continuar dient que "cada cop és més clar que només la victòria farà lliure els nostres presos polítics i exiliats". Casals també es va demanar quins podien ser els motius ideoloògics que fa que el PSC no denuncii l'existència de presos polítics i l'utilització del poder judicial en fins de repressió política.

Sant Bartomeu, Casals, Lozano

La fi d'un despropòsit: el Carrer Sant Bartomeu retorna al seu sentit original

Des del grup municipal d'ERC-JpT ens felicitem perquè el proper 19 de novembre el sentit del Carrer Sant Bartomeu tornarà en el seu sentit de circulació original, opció que vam demanar en reiterades ocasions tant en el Ple municipal, en solitari, com en el Consell Municipal de Mobilitat juntament amb l'Associació de Comerciants. Recordar que es van recollir, en un termini molt curt, prop de 2000 signatures en comerços i per part de veïns de la Joanot Martorell i el C/Collsacabra en contra de la decisió del govern de CiU/PDeCat i Fem Torelló de canviar el sentit de la circulació. Els republicans ja ho van exposar al mes d'abril en una roda de premsa in situ on Jordi Casals i Xevi Lozano van posar de manifest la improvisació del govern local, el fet de traslladar el trànsit a zones amb escoles i que s'havia originat un desordre en la mobilitat al centre i a la zona sud de Torelló. Llavors des d'ERC-JpT ja van demanar "tornar el sentit original al carrer i prendre mesures de seguretat, sobretot pel control de la velocitat". Finalment s'acaba un despropòsit que s'hauria pogut evitat si s'hagués treballat abans no s'hagués acabat les obres de reurbanització del carrer, tal com van demanar diverses vegades els republicans.

Aprovat el reglament d'ús de la Sala Polivalent amb l'acceptació d'esmenes d'ERC-JpT per garantir tant l'ús esportiu com el sociocultural

En el Ple del mes d'octubre, es va aprovar el reglament que regula l'ús de la nova Sala Polivalent de Torelló. El grup municipal d'ERC-JpT, que va ser impulsor del projecte el passat mandat en el govern que van compartir amb CiU, semre ha reclamat treballar perquè aquest equipament doni resposta a dues realitats: al teixit esportiu i el sociocultural, i que aquest treball s'havia de fer amb temps i escoltant als col.lectius torellonencs que potencialment n'havien de fer ús. A finals d'agost i amb quatre dies per fer aportacions, el govern local va facilitar el reglament que havien redactat als grups de l'oposició per si es volien fer aportacions. Des d'ERC-JpT, es van presentar diverses esmenes seguint els següents citeris: Evitar el biaix “esportiu” d’aquest reglament que porta a la Sala Polivalent a tendir a ser un apèndix del pavelló. Resoldre com es fa possible un ús sobrevingut o a causa de força per sobre les activitats regulars Resoldre com es fa possible que activitats no planificades (sobretot de caire sociocultural) puguin realitzar-se davant un calendari ple d’activitats (sobretot esportives) preestablertes durant la temporada. Contemplar l’adquisició de material per poder fer activitats socio-culturals. Dinamitzar l’equipament des de l’ajuntament.  "Hem posat èmfasi amb poder donar resposta a activitats que es facin puntuals, quan inicialment el reglament del govern tenia una rigidesa que no era viable per dinamitzar la Sala Polivalent de forma òptima, sobretot de cara a les entitats", va afirmar Xevi Lozano en el Ple. La majoria d'esmenes d'ERC-JpT es van acceptar, a més d'altres de la CUP, i el reglament es va aprovar per unanimitat.  

habitatge, lloguer, Lluís Sabatés

ERC-JpT aconsegueix mesures per habitatge, creació d'ocupació, ús de renovables i tarifes per joves en les Ordenances Fiscals

En el Ple d'octubre de Torelló, es van aprovar les Ordenances Fiscals amb el suport d'ERC-Junts per Torelló. Aquest suport dels republicans ve motivat per haver aconseguit acordar mesures com obrir els tràmits per assolir una taxa per habitatges permanentment buits, bonificacions per crear llocs de treballs i l'ús d'energia renovable en empreses subjectes a l'IAE i tarifes i bonificacions per a joves i infants en cursos de l'Escola d'Arts Plàstiques i en l'ús del nou euqipament de boulder (rocòdrom) al pavelló. Pel portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, "no hem aconseguit totes les propostes que havíem fet al govern local" però el resultat "és òptim", fins i tot en el cas de la taxa d'habitatges buits, que l'acord que s'havia arribat amb el govern de CiU i FEM d'aprovar una taxa va comptar amb un informe negatiu d'Intervenció de l'Ajuntament, motivat per una sentència del TSJC que va donar la raó al lobby dels bancs enfront la taxa de l'Ajuntament de Barcelona, el qual ha recorregut al Tribunal Suprem i s'està a l'espera de sentència ferma. "Hem hagut de treure tota la creativitat política per tal de no aturar-nos", va manifestar Casals al respecte, per tal d'explicar que l'acord per la taxa es va transformar en una moció per redactar un reglament per la creació del registre d'habitatges buits, la detecció d'habitatges buits permanentment i la redacció d'un esborrany d'ordenança abans no acabi l'actual mandat, per tal que es pugui aprovar i desplegar immediatament el 2020. "Durant el 2019 haurem de fer tots els tràmits necessaris per desplegar de forma efectiva la taxa el 2020, que s'hauria d'haver fet igualment si s'hagués aprovat la taxa", va explicar el portaveu repblicà. Malgrat l'acord per parovar les ordenances, Casals va evidenciar que no compartien la pujada de tarifes en les entrades per la piscina d'estiu, fer una taxa per ús de la Sala Polivalent mimètica a la de la Carpa "quan el nou equipament té molta més complexitati potencialitat que la Carpa", segons Casals.

Torelló homenatjarà l'1 d'Octubre

El Ple del mes d'octubre de Torelló va aprovar instal.lar un element que homenatgi l'1 d'Octubre, al ser aprovada una moció amb els vots d'ERC-JpT, CiU, CUP i FEM, amb l'abstenció del PSC. Malgrat que ERC-JpT va presentar una moció, la que es va votar al Ple va ser la de la CUP, que va ser qui la va entrar primer al registre de l'ajuntament. El regidor de Junts per Torelló, Xevi Lozano, va lamentar que el grup municipal de la CUP no acceptés incorporar ERC-JpT i les aportacions (posant èmfasi en l'1 d'Octubre a nivell de Torelló) que van fer els republicans en la moció presentada al Ple, i votada, tal com s'havia fet fins ara en totes les ocasions que hi havia hagut dos grups que havien presentat mocions iguals o bé les de caràcter nacional, que normalment s'obra a tots els partits a presentar-la conjuntament. El portaveu de la CUP, Cesc Manrique, va justificar-ho amb manca de temps per arribar a acords, quan els tempos sempre han estat els mateixos que en totes les altres ocasions, a vegades menys i tot, com l'exemple que va posar Lozano, quan per problemes informàtics no es va poder entrar dins a termini una moció d'ERC-JpT a favor dels presos i els grups no van acceptar incorporar-la a l'ordre del dia, però que es va acabar entrant per urgència pocs dies abans del Ple (Moció), pel fet que es va empresonar més polítics independentistes, i ERC-JpT la va obrir a tots els grups. No obstant, ERC-JpT naturalment va donar suport a la moció per tal que Torelló homenatgi institucionalment la jornada de l'1 d'Octubre. Annex: Moció aprovada, amb les propostes d'incoroporació d'ERC-JpT no acceptades MOCIÓ DE LA CUP-SP i d‘ERC-Junts per Torelló per dedicar un element commemoratiu dels fets històrics de l'1 d'octubre a Torelló.   L’1 d’octubre és el dia que es va dur a terme el referèndum per a la independència de Catalunya convocat per les màximes institucions catalanes, el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat i que va comptar amb el suport de la majoria d’ajuntaments del país, entre ells aquest.