Torelló

Totes les notícies

No d'ERC-JpT a destinar 750.000€ del superàvit del 2016 a bancs

El 2016, l'ajuntament de Torelló va tancar amb un superàvit de més d'1,12M€, això vol dir que "no es van executar actuacions pressupostades per valor d'1,2M€, necessàries i que en part es finançaven amb impostos pagats per la ciutadania de Torelló", segons Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT. Amb la intervenció de l'Estat Espanyol a les finances locals a través de LRSAL, aquest superàvit només es pot destinar a pagar deute (l'Estat prioritza el pagament a bancs, els seus "amics" rescatats amb els diners de tots) i a "inversions financerament sostenible" (que no comportin un cost nou arran de l'inversió, per exemple arreglar el ferm d'un carrer no genera un nou cost, però sí fer un equipament nou, que genera noves despeses en el manteniment i la gestió). L'equip de govern de CiU i FEM van proposar aplicar aquest important superàvit a pagar deute bancari per valor de més de 750.000€, 220.000€ en pagar el deute amb SOREA (d'actuacions de la Potabilitzadora i la xarxa d'aigua) i 149.000€ en "inversions financerament sostenibles". ERC-JpT hi va votar en contra, per què? EN CONTRA de tenir un superàvit de 1,12M€, el pressupost s'ha d'executar, si no, o bé es deixen de fer actuacions necessàries o bé els torellonencs paguen més impostos dels necessaris. EN CONTRA de destinar només 149.000€ en actuacions pel poble i més de 750.000€ en pagar als bancs, deutes assumible per l'ajuntament.  A FAVOR d'eixugar el deute amb SOREA, l'empresa que té el contracte de gestió de l'aigua municipal, que si no es pagava abans de la fi del contracte al 2018, aquest quedava prorrogat. Quan es va fer ús d'aquest crèdit de SOREA el passat mandat, amb ERC al govern, es va agafar el compromís de pagar-lo dins el termini, així s'evitava la pròrroga automàtica i es podia decidir lliurement quin model de gestió de l'aigua vol Torelló.

El Col.lectiu "Volem l'Aigua Clara, Neta i Nostra" convoca una caminada temàtica sobre l'aigua

El col.lectiu "Volem l'Aigua Clara, Neta i Nostra", conjuntament amb el Centre Excursionista de Torelló, organitza una caminada temàtica sobre l'aigua, sota el títol: "Segueix el camí d l'aigua que bevem". L'objectiu és conèixer com està i com volem l'aigua a Torelló. La caminada es farà el dia 28 de maig al matí, sortint des del Passatge del Firal a les 9.30h. El recorregut és de 8 km, amb nombroses parades on s'explicaran diferents coses sobre l'aigua a Torelló. Hi haurà un avituallament a mig camí i un piscolabis final. ERC Torelló forma part, entre d'altres partits de Torelló, entitats i sndicats, d'aquest col.lectiu.

Casals: "L'Ajuntament no pot difondre enquestes propagandístiques de les empreses concessionàries de serveis municipals"

Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT, va retreure a l'equip de govern que difongués pels canals oficials un estudi fet per SOREA, empresa que té la concessió de l'aigua de boca a Torelló i fes un comunicat de premsa sobre els resultats d'aquest estudi. Casals va dir que l'estudi estava esbiaixat i donava a entendre que subministrament de l'aigua és propi de l'empresa SOREA i no de titularitat municipal, amb preguntes que porten a la confusió a respecte. El portaveu republicà va afirmar que "segur que no se'ns acudiria com apropiat que les empreses que gestionen els serveis educatius municipals com les escoles bressol, fessin un estudi del servei sense esmentar a l'ajuntament", però sembla que per l'equip de govern actual "és assumible que amb el subministrament de l'aigua, que és responsabilitat de l'ajuntament sí que es faci". Per posar algun exemple, Jordi Casals ho va il.lustrar amb preguntes que es feia als enquestats comparant "l'empresa d'aigües" amb les del gas o la telefonia, preguntant que si puguessin canviar de companyia si ho farien, obviant que depen de l'ajuntament establir el model de gestió (directe, en concessió, etc) i si es fa concessió, com és actualment es fa per concurs. David Forcada (FEM) va admetre que l'enquesta era esbiaixada però que hi havia dades que podien ser interessants. Amb aquestes afirmacions, Casals es va reafirmar amb l'error de fer difusió d'una enquesta "esbiaixada" i que tenia una clara intencionalitat propagandística per incidir en l'estat d'opinió, quan properament s'ha d'encarar el debat sobre la gestió de l'aigua.  Per acabar, el d'ERC-JpT va dir que si es volia fer una enquesta sobre el servei, l'ajuntament hauria hagut de dir quina informació es volia i hauria estat una bona opció implicar-hi la comssió de treball sobre l'aigua.

El Punt Diari informa del debat sobre la gestió de l'aigua a TorellóAvui

El diari El Punt Avui ha fet una notícia sobre el debat sobre la gestió de l'aigua de Torelló. En el marc de la notícia, Lluís Sabatés explica el punt de partida del grup municipal d'ERC-JpT així: “Volem ser pragmàtics i realistes en la decisió” Des d'ERC, Lluís Sabatés deixa molt clar que l'aigua és un bé públic, i més enllà de la gestió que se'n faci, “el control en el darrer moment sempre ha d'estar en mans de l'Ajuntament”. Pel que fa al tipus de gestió, explica que seran “pragmàtics i realistes” en la decisió: “Hem tingut responsabilitats en aquesta àrea i hi ha pros i contres en tots els sistemes. El que volem és un bon debat i que hi hagi acord perquè segurament és una decisió que afectarà Torelló més enllà d'aquest mandat.” Podeu llegir tota la notícia en aquest enllaç: Torelló inicia el debat de la gestió de l'aigua

regidors, sabatés, casals, lozano, torelló

ERC-JpT demana per la pudor de l'aigua i per l'apagada de llum al centre

El grup municipal d'ERC-JpT es va preocupar en el darrer Ple de maig per l'episodi de pudor a l'aigua a algunes zones de Torelló i pel tall d'electricitat al més passat al centre de Torelló que va durar fins a 7 hores. Xevi Lozano va ser qui va demanar pel tema de l'aigua, deixant clar que coneixien que el motiu era per una microalga (Geosmina) que apareix al riu quan està net i en èpoques com la primavera. La intervenció del regidor van anar encaminada a la previsió del que va succeïr, "el mateix que va passar a Orís quan va subministrar aigua de la potabilitzadora i prou", va recordar Lozano. En canvi a Masies de Voltregà no han tingut aquest problema perquè van barrejar d'un bon inici l'aigua de pou i el de la potabilitzadora. És per això que Xevi Lozano va demanar que s'hauria d'haver previst aquesta situació al decidir donar aigua només de la potabilitzadora i haver avisat que això passaria, i al no haver fet ni barrejat d'un inici l'aigua de pou i de la planta potabilitzadora ni haver avisat abans del que passaria, s'hauria hagut d'informar a la població un cop van sorgir les primeres queixes i demandes d'informació. L'alcalde va dir que s'havia informat per Twitter, per la web i per comunicat de premsa "què més podíem haver fet?", es va preguntar. Xevi Lozano li va respondre que una bustiada als veïns afectats. Per la seva banda, Jordi Casals va demanar sobre quines gestions havia fet l'ajuntament amb Endes arran de l'apagada al centre de Torelló. L'alcalde va manifestar que Endesa tenia un problema de no transperència i que se li reclamava un número real d'atenció als ajuntaments. Casals va dir que hauria calgut informar al llarg de ltall de llum des de l'ajuntament a la ciutadania, ni que fos per xarxes socials, tal com s'havia fet en el passat mandat en episodis com les inundacions i apagades de llum, i que a més de denucniar l'opacitat d'Endesa, "s'hauria d'informar als veíns, comerços i empreses de quin tipus d'accions poden emprendre vers Endesa pel perjudici de tantes hores sense llum".