Torelló

Totes les notícies

25N. Xevi Lozano: "el poder judicial té un gran problema, com vam poder veure amb el cas de la Manada"

En motiu del 25 de novembre, Dia en contra la violència envers les dones, el Ple de Torelló es va adherir al manifest unitari del 25N. Us el podeu descarregar aquí: Manifest Unitari 25N Aquestes són les paraules de Xevi Lozano, regidor d'ERC-JpT, en motiu del manifest:   La violència envers les dones és una xacra que afecta a la nostra societat i cal que tots i totes ens sentim interpelats per eradicar-la i com administració la tinguem al centre de les nostres polítiques S’ha fet evident que les lleis que algunes porten més de deu anys en vigor són insuficients i ineficàces. És un problema de fons, un problema de valors socials. I més quan veiem que jutges, que haurien d’aplicar les lleis que s’han fet per protegir les dones, son capaços d’emetre sentències com la de la manada o com més recentment com la del cas de Viella que va dictar l’audiència de lleia, en que li deien a la vícitima que no s’havia resistit prou, quan ella havia explicat que plorant havia suplicat que paressin però no havia mostrat més resistència física per por. Això ens fa ser conscients fins a quin punt la poma està podrida i els valors masclistes estan arrelats a la nostra societat. I com també diu el manifest, les violacions, els assassinats són només la punta de l’iceberg, són els casos que surten a la llum però les dades són esfereidores, una de cada 4 dones a Catalunya ha patit algun tipus d’agressió masclista i la majoria en silenci, agressions que no es noten i que les noves tecnologies han ofert nous canals per fer-les encara més invisibles. Cal doncs, i aquí com a consistori hi podem contribuir. Cal esmersar esforços en la prevensió i l’educació en els valors de l’igualtat i de respecte de manera transversal. Evidentment cal treballar en la paliació de les violències detectades i l’assistència a les víctimes. Però això no soluciona el problema, cal arrencar aquesta xacra dels fons de la nostra societat. Només des de la prevenció i de l’educació en aquests valors s’aconseguirà una societat lliure i igualitaria.

Tots els grups municipals donen suport al manifest el 25N, contra la violència envers les dones

Tots els grups municipals van presentar conjuntament i van aprovar el manifest del 25 de novembre en contra la violència envers les dones. Per la seva part, el portaveu d'ERC-JpT, Jordi Casals, va demanar fer un seguimet regular del Pla d'Igualtat de Torelló, per tal de poder fer una evaluació efectiva de les accions a portar a terme i del mateix pla. Manifest unitari dia internacional de la violència envers les dones. 25 de novembre de 2017 Avui, en el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, tornarem a denunciar i recordar allò que hauria de ser una obvietat. I ho farem les vegades que calgui. No és una queixa. No és un caprici. Estem reivindicant els nostres drets fonamentals. La violència masclista no és un problema de les dones. És un problema de tothom, tots i totes. I no són casos aïllats ni inevitables. Les dades són alarmants i només com a societat podem erradicar-la. No és fàcil. Hem heretat una tradició on les dones aguanten amb silenci, patiment i sentiment de culpa les agressions. Perquè encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones. Ja n’hi ha prou. Cal construir una societat que no toleri la violència masclista. Perquè ara l’estem tolerant. I no és un desig ni un somni: és una necessitat urgent. N’estem tipes. Estem tipes de tanta violència sexual. A la pròpia llar, al carrer, a la feina. On sigui i quan sigui. Exercida per la parella, per l’exparella, per familiars, per companys, per coneguts o per desconeguts. Estem tipes de ser notícia, de convertir les dones assassinades en xifres, de ser víctimes, que ens matin, que ens insultin, que ens grapegin, que ens violin, que ens vexin, que ens utilitzin. I tot, només pel fet d’haver nascut dones. Estem tan tipes, que avui ens dirigim a vosaltres. Qui contribueix a perpetuar la violència masclista. Qui us amagueu o passeu desapercebuts però sabem que hi sou. Avui us assenyalarem. -Als violadors: sí, vosaltres, els homes que ens heu forçat, que heu utilitzat la vostra força física, l’amenaça o la coerció per sotmetre’ns, que no heu volgut escoltar un no, els que us penseu que arriba un moment que ja és massa tard per dir que no.

ERC-JpT demana retirar la campanya "Girls Party" de la Piscina municipal de Torelló

Davant de la campanya "Girls Party, per a les princeses de la casa", que porta a terme la pisicina municipal de Torelló, el grup municipal d'ERC-JpT fa constar que: 1. La campanya, que entenem que és per captat més "clientes", es recrea amb estereotips sexistes de forma evident com ara relacionar les nenes a la figura de princesa i activitats estrictament circumscrites a l'aspecte físic (manicura, pentinat, xic), reproduïnt rols per raó de sexe. 2. Fer difusió d'estereotips sexistes va contra el Pla d'Igualtat vigent, aprovat en el passat mandat, on es diu que en espais de lleure i culturals "es difongui material igualitari i respectuós allunyat dels estereotips sexistes". 3. Que la Piscina Municipal, encara que estigui gestionada per una empresa privada, és un servei públic municipal i l'Ajuntament té l'obligació de vetllar pel seu funcionament equitatiu, també en temes d'Igualtat, fent complir el Pla d'Igualtat. És per això que des d'ERC-JpT demanem que: 1. Es retiri immediatament la campanya "Party Girls" per part de la Piscina Municipal. 2. Que es faci arribar un exemplar del Pla d'Igualtat a l'empresa de la gestió de la Piscina Municipal, i si ho creuen convenient fer una formació al respecte. 3. La regidora d'Igualtat vetlli efectivament pel respecte i bon desenvolupament del Pla d'Igualtat de Torelló. 4. Saber si la regidoria d'Esports tenia coneixement de la campanya previ al seu inici.  

Aprovada una moció d’ERC-JpT amb accions a fer a Torelló en matèria d’igualtat home/dona en l’ambit laboral

Després de l’aprovació del Pla d’Igualtat comarcal, el grup municipal d’ERC-JpT va decidir presentar una moció sobre la igualtat home/dona en l’àmbit laboral. El text de la moció fa referència a la Llei d’Igualtat que el Parlament de Catalunya va aprovar i el Tribunal Constitucional va suspendre, conjuntament amb la Llei de l’Impost sobre els habitatges buits i la Llei per la simplificació de l’Administració. La moció proposa donar suport al Parlament i a la generalitat en les iniciatives que permetin fer efectiva la llei suspesa pel TC. També contempla el garantir a l’ajuntament el desenvolupament d’un Pla d’Igualtat així com un protocol per prevenir l’assetjament sexual i per raó de sexe. En un altre punt de la moció, es proposa donar suport a les empreses del municipi sobre els plans d’igualtat i les mesures per prevenir l’assetjament sexual en l’àmbit laboral. I, finalment, es proposa al Consell Municipal de Benestar que creï un grup de treball i un pla de treball de cara a planificar les accions exposades en la moció. La moció, que comporta accions des de l’ajuntament, es va aprovar per unanimitat. Moció d’ERC-JpT-AM per la defensa del dret de les dones al treball i en igualtat d’oportunitats