Torelló

Totes les opinions

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

La responsabilitat social d'un alcalde

Jordi Casals

L’alcalde de Torelló, Jaume Vivet, va escriure una setmana abans de Carnaval un article on carregava els tinters contra els Deixebles, assenyalant-los com a responsables dels mals haguts i per haver en les festes populars de Torelló. En nom de la responsabilitat social els assenyalava dubtant de la qualitat de les activitats que fa aquesta entitat, posant damunt de la taula el descontrol d’aquests horaris, responsabilitzant a Deixebles de l’abús d’alcohol per part de menors, així com de baralles (inexistents) en les festes que organitzen.

Marc Tienda, Portaveu de JERC Vall del Ges

On és el Pla Local de Joventut?

En reiterades ocasions, en el torn de precs i preguntes dels plens de l’Ajuntament de Torelló, hem demanat sobre l’estat en el qual es troba el Pla Local de Joventut. Un pla estratègic que marca directament les línies de les polítiques per a joves. En cap cas s’ha començat a treballar en l’elaboració conjunta d’aquest document ni amb els partits de l’oposició ni amb les entitats juvenils, tal i com s'havia fet històricament.

Jordi Casals, portaveu d'ERC-JpT

... i el Ple de Torelló va rebutjar una moció a favor del referèndum

Torelló és un poble que s’ha mostrat majoritàriament independentista en les darreres eleccions i la seva representació en el plenari municipal s’hi mostra també aquesta majoria social a favor d’un Estat Català independent i a poder decidir democràticament. Així que va ser realment sorprenent que el Ple municipal tombés una moció que traslladava simplement els acords del Parlament (que en Junta de Portaveus, Romans –CiU o PDECAT- i Forcada –FEM- van dir que ignoraven) per un referèndum i l’inici d’un procés constituent.

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

Quan el QUI és més important que el QUÈ

Els fets: el grup municipal d'ERC i Junts per Torelló vam presentar una moció a favor del referèndum sobre la independència i per iniciar un procés constituent, basada en els acords aprovats al Parlament de Catalunya fa unes setmanes. La moció va ser rebutjada amb els vots del PSC (imaginable) i dels grups de govern, CiU i FEM (sorprenent). Les raons de CiU i FEM manifestades al Ple va ser que volien aprovar una moció similar que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) estava redactant.

Jordi Casals i Prat (Vicepresident i S.Organització d'ERC Osona)

La (no) línia roja del referèndum

Les eleccions del 26 de juny, són unes eleccions peculiars, són una repetició de les fetes ara fa sis mesos, que es repeteixen per la impossibilitat dels partit espanyols d’elegir president. Són unes eleccions d’àmbit estatal on l’independentisme queda una mica desdibuixat i on emergeix la temptació del vot dual, històric a Catalunya (paradigmàtic cas de Sabadell on a les municipals votaven ICV, a les catalanes CiU i a les espanyoles PSOE).

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

La mà estesa (i ignorada)

Malgrat que aquest mandat es va iniciar amb una manca de voluntat de diàleg per part de CiU abans de constituir-se el nou govern, des d'ERC-JpT hem tingut una actitud propositiva (com ara propostes d'inversions com el de l'Avinguda Pirineus o millora de la Platea del Cirvianum, en presentar esmenes i crear una comissió per estudiar les Ordenances Fiscals o la proposta d'aprofitar unes obres de la potabilitzadora per avançar en el clavegueram a la zona de darrera l'Estació, per exemple), sense deixar de denunciar les renúncies i passos enrere de l'equip de govern (no acabar el procés participatiu del Camp del Montserratí) o no complir amb compromisos adquirits en campanya (reformular les contribucions especials del C/ Sant Bartomeu) o quan no estàvem d'acord amb la línia d'actuació endegada (el nou model d'Escola de Música i l'augment de les tarifes).

Jordi Fàbrega, alcalde de sant Pere de Torelló i president comarcal d'ERC Osona

85 anys d’ERC i de la República

Jordi Fàbrega

Els d’Esquerra Republicana de Catalunya, ERC com ho pronunciaven els nostres avis, estan de celebració, de doble celebració. D’una banda, el 19 de març d’enguany es van commemorar els 85 anys de la seva fundació (per la fusió de diversos partits); i d’una altra, el 14 d’abril passat hem celebrat la proclamació de la República. Tots dos esdeveniments han estat importantíssims per a la història del nostre país i aquests dos antecedents ens serveixen per entendre, i molt, la voluntat actual de bona part del poble català.

Xènia Pascual i Sunyer, Secretària de la Dona

Justícia i igualtat per les dones

Xènia Pascual

El dia 8 de març es per moltes de nosaltres una data assenyalada que ens serveix per reivindicar la Igualtat dels drets de les dones. Potser hi ha qui pensa que actualment les dones gaudeixen dels mateixos drets que els homes. Doncs malgrat que s’han assolit grans objectius entre finals del s.XX i l’actualitat; actualment les dones representem el 60% de les llicenciades, i en canvi, el nostre talent es va perdent en tant que hi ha una tendència a ocupar càrrecs de menys influència i sense gaire possibilitats d’ascendir com a conseqüència dels sostre de vidre encara existents en moltes organitzacions empresarials i institucions.

Jordi Casals i Prat, portaveu d'ERC-JpT

El barri de Montserrat, molta feina feta davant de massa demagògia

Per governar i aplicar un programa polític, que és la plasmació d'una idea de poble (en la política municipal), un ha de guanyar les eleccions o bé tenir el millor resultat possible per poder incidir realment en l'acció de govern. Per guanyar les eleccions hi ha dos camins, el de fer electoralisme o el de treballar. Hi ha electoralisme basat en el fum, en la crítica destructiva i/o en la demagògia.